Hull a hó a hülyékre

 2013.03.15. 19:01

A hülyeség sokféleképpen osztályozható (mint erre korábban már rámutattam), de amit most szeretett hazánk lakossága bemutat, az bármely kormánynak is becsületére válna.

Minden drámában van valami személyes, így ebben is, hiszen úgy keveredtem bele a tegnapi havazásba, hogy kedden időpontot egyeztettem csütörtökre a fogorvosommal. Viccesen mondtam is neki, hogyha pocsék az idő, akkor azért nem megyek és nem azért, mert félek tőle.
Amikor elindultam a vesztőhelyre, esett az eső és fújt a szél. Amikor kisvártatva újra kikerültem a szabad levegőre, a jég már ráfagyott a szélvédőre és jeges volt a járda, a szél pedig olyan erővel vágta az arcomba a jégdarás havat, hogy levegővételkor azt hittem, hogy az új fogtömésemet tüdőztem le. Telefonon riasztottam a városban elszórtan található családtagjaimat, begyűjtöttem őket (nem törődve egyéb részletkérdésekkel), majd mellőzve a tervezett bevásárlást, „siettünk” haza, mert éltünk a gyanúperrel, hogy a dolognak nem lesz jó vége. Minőségi téli gumival, 15 éves, havas mellékutakon szerzett vezetési gyakorlattal kb. 30-cal mertem menni. Azt ugye mondanom sem kell, hogy a 100 kilométeres szélben és erős hóesésben az autók 30%-a, a teherautók és kamionok fele 70-nel előzgetett bennünket.
Megjegyzendő, hogy az általam figyelt időjárási előrejelzésekhez képest hamarabb kezdődött a havazás, sokkal erősebb volt a szél és sokkal délebbre húzódott a hóhatár. A hó mennyiségét és a lehűlés mértékét tekintve viszont iránymutató volt az előrejelzés. A közlekedési viszonyok romlásának mértékét viszont drasztikusan alábecsülték, mind abban a tekintetben, hogy az a fél országot érinti, mind a közlekedési viszonyok ellehetetlenülésének mértékében.
A nap közben folyamatosan romló viszonyok ellenére tömegesen, láthatólag százezres nagyságrendben döntöttek úgy a hosszúhétvégézni vágyó emberek, teherautó és kamion sofőrök, hogy az ombuccmanó állásfoglalásának szellemében nem hagyják magukat mozgásszabadsági alapjogukban korlátozni, és ők elmennek a világ végére is.
Szerintem, aki nagyon nyomós, életfontosságúnak nem tekinthető indok híján elindul egy hosszú útra autóval (a mai tájékozódási lehetőségek birtokában), esetleg nyári gumival, órák óta tartó erős havazás után, 100 kilométeres szélben, úgy, hogy a viszonyok (az előrejelzések szerint) még vagy 20 óráig ilyenek lesznek, az mindközönségesen ön- és közveszélyes hülye.
Mindazok nem különben, akik az út és látási és egyéb időjárási körülményektől függetlenül még nyomják is neki, amikor látják az árokba csúszott járműveket.
Miután a válsághelyzet váratlan és országos nagyságrendű, valamint a közlekedés ellehetetlenítő jellegű, az elhárítására az eszközök szükségképpen korlátozottak. Ez akkor is így lenne, vagy akkor is így van, ha a szükséges elhárító eszközök viszonylag bőségesek és a reagálási idő rövid.
Másképp fogalmazva: Tízezres számban alakult ki katasztrófavédelmi, rendőrségi, mentőszolgálati, műszaki beavatkozást igénylő vészhelyzet hasonló nagyságrendű számosságú, egymástól távol eső helyszínen, miközben az időjárási körülmények a mentést rettentően megnehezítették. Ezt hívják káosznak. Azzal a jó okkal, hogy nem tervezhető az elhárítása csak nagy vonalakban, a rendelkezésre álló aktuális és szükségképpen töredékes információ alapján lehet rögtönözni.
Lehet, sőt bizonyos (szeretett hazánkat ismerve), hogy rengetek dolog lett elrontva a folyamatban, de egy csomó dolog meg működött. Számtalan segítségre szoruló nem kapott segítséget, míg számtalan igen. Az jelen pillanatban nem állapítható meg, hogy a rendelkezésre álló kapacitások hatékonyan és értelmesen lettek-e felhasználva, mint ahogy az sem, hogy értelmes dolog lenne-e lényegesen nagyobb katasztrófaelhárítási kapacitás fenntartása. Bizonyos hómennyiség és hóakadály méret felett ugyanis, ha az szükségképpen lezárja a közlekedési útvonalakat, a fölös (hasonlóan szükségképpen elszórtan telepített) kapacitások sem használhatóak fel értelmesebben.
Bölcsészeknek: Egy út letakarítása (egy hozzáférési irányból) nem gyorsítható jelentősen azzal, hogy nem kettő, hanem négy hókotrónk (hómarónk) van. Ugyanis a másik kettő nem fér hozzá a hóhoz. Persze van akkora túlbiztosítás, ami már jelentősen növeli a gyorsaságot, mert minden bekötőútra le tud kanyarodni két szabad gép, de a költségei ennek sokszorosak. És akkor jön az ének a lélegeztetőgépekről ugyebár.
Arról nem is beszélve, hogy az ilyen típusú mentésekre ki kell képezni embereket, akiknek kéznél kell lenni ilyenkor. De nincsenek, mert ha nem közvetlenül a hótorlasz mellett vannak gépestül, akkor nekik is idő, sok idő odajutni (ha generálisan összeomlik a közlekedés).

Persze tanulhatnánk is ebből a helyzetből, ha a presztízsszempontokat félretéve egy 18 fok középhőmérsékletű napon kielemeznénk, mi nem működött. De Magyarországon ez azonnal politika.
A mesterházy már a kormány lemondását követeli, pedig neki egy wellness-hétvégét sikerült csak eddig megszerveznie.
Az összehasonlítás egyébként nem állja meg a helyét az emlékezetes augusztus huszadikai viharral. Az jellegénél fogva az egy viszonylag lokális esemény volt, amely nem lehetetlenítette el a közlekedést és a mentést. Ott egyértelműen a megelőzési rendszer mondott csődöt, meg is büntették az ügyeletes meteorológust rendesen. Persze lehet, hogy most is ő pacsál majd rá.
A libbancs idiótáknak persze igazából most is az fáj, hogy a természet tesz az ő alapvető jogaikra, az állam meg nem tudja nekik biztosítani az alanyi hóviharmentességüket.
Ezt a bulit természetanyánk és a természetanyánkkal nem törődő autóstársadalom hozta össze, nem a kormány. Sok tízezer autós dönthetett volna úgy, hogy nem kockáztat. Akkor a mentés is jobban menne, mert a mentést az elakadt autók is jelentősen akadályozzák. Sokan persze önhibájukon kívül kerültek bajba, nem voltak döntési helyzetben.
Az, hogy ebből a katasztrófából is ilyen elmebajos őrjöngés lett az ellenzéki oldalon, mutatja, hogy a realitásérzék teljesen hiányzik belőlük.
Belemennek a hóviharba, majd felháborodva várják a mentést.
A felháborodás még irreálisabb, mint a veszélyérzet teljes hiánya.

Címkék: katasztrófa tél ellenzék mentés katasztrófavédelem havazás hófúvás

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr895136750

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hófrász és töketlenkedés 2013.03.17. 19:39:15

Szubjektív észlelések, tapasztalatok a hófrászról. Először is tisztelet és megbecsülés azoknak a hivatásosoknak és önkénteseknek, akik a közutakon és a vasúton minden tőlük telhetőt megtettek a közlekedés fenntartásáért, és a bajba jutottak mentéséért....

Trackback: Hóhelyzet: a nagy kommunikációs elterelő hadművelet 2013.03.16. 15:09:18

Dilettáns és inkompetens az Orbán-kormány, de azért nem ennyire. Szerintem másról szólt az ünnepi hóbotrány. A hosszú hétvégét Bajorországban terveztük tölteni, a nemzeti ünnep ugyanis sajnos már évtizedek óta semmi vonzóval nem kecsegtet. Utoljára a ...

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.16. 11:39:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Pózolj műveletirányító központban 2013.03.15. 23:43:24

Ha az egész ország katasztrófahelyzettel foglalkozik, menetrend szerint kovácsolják kedvenceink a politikai tőkét. Suttyósághatározó.  Kivel mással is lehetne kezdeni, mint Orbán 'bölcsvezér' Viktorral, aki beült pár fotóra a Tev...

Trackback: Beintett a belügyminiszternek a Telenor 2013.03.15. 23:08:51

Pintér Sándor őrjöng. A Telenor nem továbbította a Belügyminisztérium tájékoztató SMS-ét az ügyfeleinek. Telenor ügyfél vagyok, és ezzel a cég szerzett nálam egy piros pontot. Arról van szó ugyanis - mármint az én értelmezésemben - hogy a Telenor nyil...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AskmeLater30 2013.03.15. 20:43:14

Másra mutogatni mindig könnyebb, mint beismerni, hogy "hülye voltam".

Fikk a Nick 2013.03.15. 21:21:35

Már azt hittem, mindenki meghülyült, de szerencsére nem. Minden szabaddal egyetértek.

MrZombieEater 2013.03.15. 21:26:10

@AskmeLater30: Mindenki aki kinn ragadt az hülye? Ugyan már. Ne ítélj el olyanokat akikről fogalmad sincs, hogy miért vannak oda kinn. Ez téged tesz hülyévé.

Akárki akárhogyan érvel, az már teljesen felháborító és szánalmas, hogy vannak akik még mindig a kocsijukban rohadnak a hidegben. És a mi szeretett kormányunk meg magyarázgatja, hogy miért történik mindez. Senki nem kíváncsi a magyarázkodásokra.

Csak nehogy egy nagyobb, tényleg előre nem látható katasztrófahelyzet történjen, mert mind megdöglünk.

fzs.1933 2013.03.15. 21:26:11

Most csak azt nem értem már, hogy ezek szerint az a török kamionos, aki vitte az élő marhát az EU-ba, na az most libsibipsibolsi volt, vagy csak simán egy szemét nem magyar?
Én is tök tuti liberálbolsevik zsidóbérenc vagyok mert el mertem menni a gyerekemért? Igaz mondjuk, én haza is jutottam...

Unalmas már az ellenzéknek ez a patásorbánozása és ugyanannyira unalmas már a tőlük jobbraállóknak a velük egyet nem értők lekommunistázása.

Alvarez 2013.03.15. 21:27:45

Mesterházynak - ha jól sejtem - nem volt dolga a katasztrófaelhárításban.
De akinek dolga volt, vajon mit csinált? Tudunk Bakondi éjszakájáról valamit? Mert a sajtótájékoztatót csak péntek 11-kor tartotta, pedig már csütörtök du 5-kor is aktuális lett volna. A köztes időben mi történt őfelségével?

bárisnya 2013.03.15. 21:27:49

Remélem, készítettek listát a kimentett autósokról, és hétfőn mindnek írnak egy hivatalos idézést a járási kormányhivatalba, ahol be kell számolniuk a pártpfreferenciájukról, és az összes libbancsnak, aki pl. fogorvostól ment haza, vagy látogatóba indult a gárdonyi vagy komáromi nagymamájához a hosszú hétvégére, szigorúan ki kell fizetnie a mentési költségeit, és közöttük dobják szét az összes 24-36 órás szolgálatot végigküzdött szakember túlóradíját, Pintértől úgysem fogják megkapni.

kzoltana 2013.03.15. 21:29:06

Ellenben a Fidesz qrvára okos!
A képviselők parkolóját kitakarították, a lakosság meg le van szarva. Hóhelyzet Debrecenben. FOTÓK!
www.vagy.hu/tartalom/cikk/4076_kiknek_kedvez_debrecenben

Szelid sunmalac 2013.03.15. 21:29:08

Kedves posztolo! Elemesz te a jo budos kurva anyadba! Soha semmit nem kaptam az allamtol, pedig elvileg a felso tiz szazalekba tartozom, akik az adok 95%-at befizetik. Raadasul vezetek, marpedig a benzin araba, es az autosokra amugy is kivetett mindenfele adoban, meg persze autpalyadijakban es szamtalan mas benzbeveteli forrasban bizony ott van, hogy a kozutakat a kibaszott allam gondozza, az en penzemert. En, mint adofzeto, kurvara jogosan varhatom el, hogy ha az allam meg tudja oldani, hogy minden kurva kilometeren tudja figyelni, vajon gyorshajtok-e, meg megvan-e az matricam, akkor lassa azt is, ha 1 meter ala csokken a latotavolsag. Azt is elvarom, ha lustasagbol kepesek tizmeternkent kitenni 3`-as tablat egy foutra, mert bazdmeg katyuk vannak, akkor ilyen hohelyzet eseten is tudjanak par kordont kitenni. Summa summarum, nem akkor kell felebredni, amikor mar ezrek ragadtak az autopalyan, hanem ELOTTE! Mert az a rohadt hulye allampolgar JOGOSAN varja el, hogy ha valamelyik ut nincs lezarva, akkor az jarhato legyen! Ha meg nem az, akkor bazdmeg ZARJAK LE ELOTTE! Ugyhogy te csak ne kend itt az autosokra!
Az meg kulon szep, hogy a forradalom unnepenek napjan az osztrak-magyar hataron ott vartak mar az osztrak hokotrok, meg a voroskereszt, hogy segitsenek a mi allampolgarainknak, mert a mi allamunk szarik a fejukre!

Paranoid Android2 2013.03.15. 21:32:22

@bárisnya: a hosszú hétvége a kulcsszó aranybogár!
Nehogy má' ne induljunk el! A nagyi már panírozza a rántotthúst!
Az, hogy hóvihar van, hogy jön ehhez? Az államnak az a dolga, hogyha esik, ha fúj, biztosítsa a közlekedés szabadságát!.
Az időjárás fasiszta!

kvpsgb (törölt) 2013.03.15. 21:33:43

Korrekt.

Az, hogy béna kormányunk van, nem új dolog, az eddigiek is azok voltak. Az, hogy egy csomó hülye él ebben az országban hasonlóképpen nem újdonság. Ehhez már csak hozzá kell keverni egy rahedli havat vagy egyéb sorscsapást és máris kész a cirkusz.

A mindenkori ellenzéknek ilyenkor mindig nagy a pofája, hogy aztán kormányra kerülve úgyanúgy beszopja az ilyen eseteket mint a lesajnált előd.

Gáborom 2013.03.15. 21:34:29

Na végre, már azt hittem a hülyék országa ez.
( Mondjuk az, de nem teljesen )
A posztoló minden szavával egyetértek, és nem értem, sok blogger miért gondolja,hogy csak és kizárólag a kormány a hibás.

Nemcsak a kormány hanem a zemberek is tudhatták jó előre, hogy baj lesz.Már ha nemcsak faszbúkra hanem egyébre is használják a netet.

De ők tömegesen elindultak, oszt láss csodát, tömegesen kerültek szarba.Pontosabban veszélybe, és miattuk még sokan, pl a segítségükre sietők.

Sosem leszünk európaiak mert mindig mástól, főleg az államtól várjuk még a gondolkodást is saját magunk helyett.
Szánalom.

agatsu 2013.03.15. 21:37:17

Csináltál magadnak kis koronát papírból és most avval a fejeden ülsz és érzed mekkora király vagy?

Az igazság megint, mint mindíg, valahol a két véglet között van...igen sokan felelőtlenül indultak útnak,de azt ugye senki nem hiszi el Don Pintérnek, hogy az elakadtak tömegének nyári gumi van a kocsiján (terelés)...

A lényeg az ,hogy például a közszolgálati média nem volt képes tájékoztatni az embereket,ma reggelig nem volt egy felelős ember ,aki elmondta volna mit tesznek és mit várnak el az emberektől...

Ami pedig a legfontosabb, ismét látható a felelős szervek töketlensége, ami nem éppen biztató arra az esetre nézve, mert lehetnek ám váratlan katasztrófák is(neadjisten), amiket nem jelez előre senki, és akkor nem csak a "hülyéket" kell majd menteni...

tomwar 2013.03.15. 21:37:52

Orokklasszikust idezve: ne szopjuk itt egymas faszat.

Az autosok jo resze felelotlen volt. Igaz.
Azonban a katasztrofavedelem iranyitasa, az informacio aramlas is csapnivalo volt.
Helyben az emberek mindent megtettek, es tisztesen helytalltak, es allnak most is.

Paranoid Android2 2013.03.15. 21:38:09

@kvpsgb: Ez egy elképesztő méretű esemény fizikailag. Egyszerűen nem lehet úgy kezelni, ahogy azt Móriczka elvárja.
Sőt most azt sem lehet eldönteni, hogy hogyan volt kezelve.

Balt 2013.03.15. 21:39:23

Jó levezetés.
Az fix, ha ebből a zellenzék botrányt akar, akkor ám legyen: a vörös riasztással egyidejűleg kijárási tilalom az adott térségben, oszt jónapot. Márpedig ezt bármely jövőbeni kormány jó, ha saját érdekben szem előtt tartja a hasonló helyzetek elkerülése érdekében.

Szelid sunmalac 2013.03.15. 21:39:34

Ha a kormany tudja, hogy milyen hulyek az alattvaloi, akkor esetleg meg vene vedenie oket maguktol. En nem felejtettem el, amikor par eve honapokon keresztul voltak lezarva utak minden egyes nap, csak hogy a kozalkalmazottak nyugodtan tudjanak furikazni a varoson at. Akkor ugye le lehetett zarni. Most persze egyszerubb, ha azt mondja: ha hulye vagy, dogolj meg!

Paranoid Android2 2013.03.15. 21:42:30

@tomwar: A katasztrófavédelem alapfeladata lokális, vagy értelmezhető nagyságú területre kiterjedő válságok kezelése.
Ez a helyzet egy árvíznél is nehezebb, mert nincs közlekedés, az akadályok helyzete ismeretlen, tovább állandóan változik. És, hogy ki hol van veszélyben tényleg, azt FB bejegyzésekből nem lehet eldönteni. Milyen információáramlás? Több 10000 egyedi információ keletkezett minimum, szerinted milyen rendszer képes azt kezelni?

almahaboru 2013.03.15. 21:42:57

Kedves, drága, nagyon okos blogíró... azt ugye el sem tudod képzelni, hogy mások más élethelyzetekben lehetnek mint te, hogy eleve úton voltak, hogy útközben kapta el őket, hogy muszáj volt, hogy nem figyeltek ésatöbbi. Nade igen, a lényeg, hogy Te vagy az okos és mindenki más hülye. Te jó isten, minden Fideszes droid ennyire gusztustalanul cinikus és öntelt hólyag mint Te? Nah, emiatt ilyen szar hely ez. Mert tele van ilyen agyament senkiházikkal mint aki ezt írta. Ja és egyébként Mesterházy tényleg idióta, és butaságokat beszél, de te is, kezet foghattok.

Mekk Meister 2013.03.15. 21:43:51

Szerintem nem kellene ennyire nagyokosnak lenni. En probaltam informalodni indulas elott. Ma reggelig gyakorlatilag zero volt az autosok tajekoztatasa. Nem nyaralni indultam, felkeszultem, negykerekes geppel. Megis 14 orat vartam a hoban.

Paranoid Android2 2013.03.15. 21:44:56

@almahaboru: Direkt odaírtam, hogy sokan nem önhibájukból, mert nyilván nem.
De ez nem számít, mert a szöveg hosszú és nem olvassuk, mert fájna a szemünk.

fzs.1933 2013.03.15. 21:45:25

@Paranoid Android2:

mit lehet tudni?
- a vihar előtt nem rendeltek el kamionstoppot
- az autópályákat meg sem próbálták síkosságmentesíteni még a vihar előtt
- a hivatalos információs csatornák vagy nem működtek, vagy nagyon nem aktuális infokat adtak csak
- és igen, már amikor a reggeli nagy baleset volt az M7-en, már el kellett volna kezdeni országszerte a felkészülést

Ennyi hirtelen elég, vagy szedjek még össze valamit?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.03.15. 21:46:26

Nem olvastam el a posztot. Ugye Gyurcsány a hibás? Igazam van vagy igazam van? :-))

Balt 2013.03.15. 21:46:57

@MrZombieEater: "Akárki akárhogyan érvel, az már teljesen felháborító és szánalmas, hogy vannak akik még mindig a kocsijukban rohadnak a hidegben."

Tegyük hozzá, önszántukból. Mert a hivatalos és önkéntes segítők a melegedő-/szálláshelyekre juttatták volna őket, de inkább az autóikban maradtak.

"... mert mind megdöglünk."

Ez sajnos több, mint valószínű. :)

turulpina 2013.03.15. 21:47:00

Mindamellett, hogy egy undorító barnaorrú szarjobbos vagy, a stílus dagályos és modoros.

Amúgy meg részbe jogos amit írsz, kár elmůltnyolcévezéssel kinullázni és lehazaárulózni magad.

fzs.1933 2013.03.15. 21:47:02

@Kettes:
szerintem meg Kun Béla

traktoroslány 2013.03.15. 21:48:11

Kedves Hülye Posztoló,

Egyet hadd kérdezzek: ha azt mondtad a fogorvosnak, hogy rossz időben nem mész, akkor miért is indultál el? Szerinted jó idő volt? Családod miért sétálgatott, vásárolgatott? Először erre válaszolj, aztán hülyézz le mindenkit, aki elment a gyerekért az óvodába.

Ha legközelebb havazást jeleznek az előrejelzésben, akkor majd nem megyek dolgozni. Megírta a meteorológia, hogy viszonylag hideg lesz, és esni fog a hó. És? Ilyenkor nem szoktunk dolgozni menni, és bezárnak az iskolák, óvodák? Pontosan honnan kellett volna tudnunk, hogy csütörtök reggel már nem indulhatunk el sehova?

Paranoid Android2 2013.03.15. 21:48:54

@fzs.1933: Szerinted mennyire pontosan lehet megjósolni az időjárást?

Balt 2013.03.15. 21:49:01

@fzs.1933: Török kamionos:
Pintér azt állítja, hogy tegnap kora délutántól kamionstopot hirdettek. Ez az állítás nyilván könnyen ellenőrizhető, ezért tegyük fel, hogy igazat mond. Akkor viszont számonkérhető a betartatása. Most jól fog jönni sok-sok bírság, legalább meglesz az e-útdíj egy része előlegbe. :)

hazug fidesznyik (törölt) 2013.03.15. 21:49:01

poszter:"A libbancs idiótáknak persze igazából most is az fáj, hogy a természet tesz az ő alapvető jogaikra, az állam meg nem tudja nekik biztosítani az alanyi hóviharmentességüket."

Majdnem jó lett az írásod. Egyetlen alapvető tévedésed van: minősítetted az idiótákat, pedig alighanem a szemedet szúró irányzatból voltak a legkevesebben a hóban.

turulpina 2013.03.15. 21:49:24

Mindamellett, hogy egy undorító barnaorrú szarjobbos vagy, a stílus dagályos és modoros.

Amúgy meg részbe jogos amit írsz, kár elmůltnyolcévezéssel kinullázni és lehazaárulózni magad.

fzs.1933 2013.03.15. 21:50:16

@Paranoid Android2:
az meg különösen gusztustalan volt, amit ma sajtótájékoztató címén tartottak.

Úgy tűnik, hogy valóban jellemzője a mai rezsimnek (és egyre inkább úgy tűnik, hogy a velük általában egyetértőknek), hogy magas lóról, lekezelően, már-már mindenkit lehülyézve tudnak csak beszélni.

yves 2013.03.15. 21:50:19

Rengete_G_. Legalább az anyanyelved tisztelnéd meg annyival, hogy megtanulod helyesen, kedves nemzeti érzelmű honfitársam.

(Egyébként van igazad a posztban; ennek ellenére voltak hiányosságok az országos irányításban is, de ezt majd a többi kommentelő kifejti.)

kamerasmobil 2013.03.15. 21:50:19

Kedves posztolo te is mekkora egy kocsog fidesz seggnyalo vagy...

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.03.15. 21:50:41

fogadjuk el hogy a tömeg legalább 70%-a hatalmas balfasz volt mint ahogy a cikkben is szerepel. mert sokan tényleg azok, leszámítva azt az apróságot, hogy 1013-ban vagyunk az európai unióban és 2 autópályáról beszélünk nem pedig huszadrangú mellékutakról. azaz valahol joggal feltételezhetnénk h 20cm hó és 100km-es szél ami már sokszor volt nem okoz ekkora gubancot, hisz eddig sem okozott. de jósok ugye nem vagyunk, utólag meg okoskodni felesleges.

úgyhogy tegyük fel, a fenti tömeg felelőtlen ahogy a posztíró ezen okkal felelőssé teszi a kialakult helyzetért és beszéljünk csak a 30%-ról, akik mondjuk úgy kényszerhelyzetben kellett kocsiba ülniük. történt egy baleset ez igazából nemigen írható senki számlájára. bedugult az autópálya, létrejött a tegnapi helyzet. az idő szar, a helyzet katasztrofális. mindez megtörtént tegnap kora este/késő délután.

ez a 30% ott csücsül az autópályán este, éjszaka, reggel, délelőtt, és sokan még ezután is.. velük miért nem foglalkozott a hely rendőrökön kívül senki ma reggelig?

rohadtul nem azon megy a felháborodás hogy mennyire sok embert kellett kimenteni hanem azon hogy a helyi(!) szerveken kívül senki nem foglalkozott ezekkel az emberekkel egy teljes éjszakán keresztül!

az meg hogy ebbe is bal meg jobboldalt lát a kedves posztíró egyszerű mezei szegénységi bizonyítvány és szánalmas magyarázkodási kísérlet.

tökmindegy mennyien ragadtak a sztrádán. a kataszrófavédelem sehol nem volt reggelig. a honvédség sehol nem volt délelőttig.. a belügyminiszter sehol nem volt reggelig.

MIÉRT??

tegnap éjfélkor a hírtv 20 perces bejelentkezésében az összes megkérdezett riportalany nem látott semmilyen hivatalos szervet aki segített volna bárkinek is, pedig többször is rákérdeztek szándékosan! mondom a hírtv-n!

tényleg az a 70% a balfasz aki még ott volt az autópályán? tényleg tőlük függött hogy a felelősök csak másnap reggel eszméltek fel? tényleg ők a felelősök???

szánalmas poszt, szánalmas nézőpont.

Paranoid Android2 2013.03.15. 21:53:00

@traktoroslány: Az eső nem indok arra, hogy ne autózzunk. Az intenzív havazás 100 kilométeres széllel nekem az.

Paranoid Android2 2013.03.15. 21:54:00

@ap: Szerinted hány kilométer közúton volt/van vészhelyzet?

traktoroslány 2013.03.15. 21:54:08

@Paranoid Android2: "Ez a helyzet egy árvíznél is nehezebb, mert nincs közlekedés"

Árvízkor sem volt közlekedés. Rengeteg út volt lezárva.

" Több 10000 egyedi információ keletkezett minimum, szerinted milyen rendszer képes azt kezelni? "

Számítógép? Csak egy ötlet...

hazug fidesznyik (törölt) 2013.03.15. 21:54:20

@traktoroslány: "Pontosan honnan kellett volna tudnunk, hogy csütörtök reggel már nem indulhatunk el sehova?"

Mondjuk: tévé, internet...
A kommented első sorával egyetértek.
:)

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.03.15. 21:54:32

@Paranoid Android2:

Még egy rakás olyan felelőtlen fasz is volt, aki a MÁV, vagy a Volán menetrend szerinti járatait próbálta használni. Na ez Tündérországban tényleg a legnagyobb fokú naivitásra vall.

Viszont Szeretett Vezérünk, és Európai Értelemben Vett Kormánya megajándékozott minket az übercuki jelenettel, midőn a Forradalom ünnepén az osztrák hókotróseregek felszabadítják az országot. :DDD

A határon fel kellett volna őket lobogózni, csodálom, hogy nem jutott senki eszébe: és békévé oldja az emlékezés.

Balt 2013.03.15. 21:55:02

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Nnna, akkor egyelőre csak neked: ha 0 fok alá süllyed a hőmérséklet, számodra életbe lép a perszonális kijárási tilalom. Vigyázz, ellenőrzöm! :))

elevenstar 2013.03.15. 21:56:26

Kiváló írás, nagyon köszönöm! Egész nap vártam, hogy hátha valaki értelmesen is megszólal az ügyben, de egészen eddig hiába. Egyszerűen nem is kell több kommentár, mindent leírtál. Sajnos az autóhoz észt nem adnak.

Balt 2013.03.15. 21:56:31

@kozgaztanar: Igen, tényleg hibáztak a hatóságok, ezt én is látom. Be kellett volna mondani a rádióba, hogy "TE BAROM, HA TÉLI ÖRÖMÖKRE VÁGYSZ, MOST KÖSD FEL A GATYÁD" (ez most direkt az indexre olvasói levelet író faszparaszt okoskának), de ennél szerintem határozottabb megoldás (az önveszélyes egyedek önmaguktól való megvédésére is) a kijárási tilalom. :)

Paranoid Android2 2013.03.15. 21:57:20

@traktoroslány: Tudod, hogy viszik be a gépbe az adatokat? A Számítógép nem igazán képes értelmezni egy FB bejegyzést...:) mondjuk, vagy egy telefonhívás alapján lokalizálni egy baleset helyszínét

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.03.15. 21:59:04

@hazug fidesznyik:

Igen, mennyire eleve magától értetődőnek veszi, hogy nyilván csak maszopos prolik, elempés drogosok (meg pár buzi) voltak a hóban... :DDD

hazug fidesznyik (törölt) 2013.03.15. 21:59:23

@ap: "fogadjuk el hogy a tömeg legalább 70%-a hatalmas balfasz volt mint ahogy a cikkben is szerepel. mert sokan tényleg azok, leszámítva azt az apróságot, hogy 1013-ban vagyunk az európai unióban"

Elfogadom. Tényleg ott tartunk.

Rigor_mortis 2013.03.15. 22:00:15

@Mekk Meister: látod, vazze, ha nem négykerekes géppel, hanem az eszeddel készültél volna, akkor nem várakoztál volna 14 órát a hóban.

Én sajnálom az úton rekedteket, de nehogy már a katasztrófavédelem legyen a hibás, hogy 40 (!) autó egymásba rohan ilyen időben az autópályán, vagy azért nem lehet továbbjutni, mert visszacsúszik és keresztbe áll egy kocsi egy emelkedőn, mert tükörsima nyári gumikkal indult útnak az isten barma!

gozos 2013.03.15. 22:00:17

Csak egy kérdés: vajon miért volt olyan hülye a buszsofőr, hogy elindult Budapest-Zalaegerszeg között a menetrend szerinti járatával? És hát ő is 24 órája vesztegel két település között az utasaival.

Tényleg a buszsofőr volt a hülye?

fzs.1933 2013.03.15. 22:00:20

@Paranoid Android2:
mit nem mondasz... Talán cellainformációról hallottál már? Tudod, néha a titkosszolgálatok is használják, hogy a keresett személyt a mobiltelefonja adatai alapján elkaphassák...

traktoroslány 2013.03.15. 22:01:03

@Paranoid Android2: Ja értem. Mindenki hülye, mert ők nyilván 50 cm hóban és orkánszélben indultak a nagyihoz. Te meg nem tehetsz róla, mert akkor még eső volt. A többiek nyilván nem esőben indultak el, hanem később. (főleg a liberálisok, na azok mind hóban és szélben indultak el, mind a nagyihoz) Mondjuk az interneten már 2 hete írják, hogy hó lesz, miből gondoltad, hogy marad az eső?

Balt 2013.03.15. 22:01:41

@thrasherman: Ha már felelősöket keresünk: a helyzet remek alkalmat kínál gépjárműtulajdonosok tízezreinek megbüntetésére, akik a leállósávban várakoznak, kamionosok kamionstop ellenére mozogtak stb. (Viccen kívül.) Mo.-n sajnos tudtommal nem kötelező a téli gumi se a hólánc még ilyen útvisznyok között sem, bár lesz rívás, ha ezt bevezetik. (A helyzetet nézve be fogják, ez a minimum, bár a hasonló helyzetekben nem old meg semmit.)

Kombájnos 2013.03.15. 22:01:57

"Minőségi téli gumival, 15 éves, havas mellékutakon szerzett vezetési gyakorlattal kb. 30-cal mertem menni. Azt ugye mondanom sem kell, hogy a 100 kilométeres szélben és erős hóesésben az autók 30%-a, a teherautók és kamionok fele 70-nel előzgetett bennünket."

Apa! Ha te a mellékelt körülmények között 30-cal közlekedsz ott, ahol a közlekedők nagy része 70-nel is képes menni, akkor tényleg jobb lesz, ha csak tavasszal, nyáron, esetleg ősszel indulsz el hosszabb utakra!
Neked is és a többi közlekedőnek is.

hazug fidesznyik (törölt) 2013.03.15. 22:02:59

@elevenstar: "Sajnos az autóhoz észt nem adnak."

A bringához még annyit sem, a robogóhoz meg nem is kell.

fzs.1933 2013.03.15. 22:03:40

@Rigor_mortis:

Szerintem itt nem azt mondják, mondjuk, hogy a balesetekért közvetlenül felelős a katasztrófavédelem.
Itt a nagy probléma azzal van, hogy a beszámolók szerint központi intézkedésre tegnap nem került sor. Azok a mentőalakulatok, akik helyszínen voltak, adhoc megoldásokkal operáltak. Ma délelőttre látszott átvenni az irányítást a belügy, holott már tegnap reggeltől kellett volna előkészületeket tenni.

Balt 2013.03.15. 22:04:27

@Gáborom: "Nemcsak a kormány hanem a zemberek is tudhatták jó előre, hogy baj lesz.Már ha nemcsak faszbúkra hanem egyébre is használják a netet."

Egyébként az hovatovább közröhej, hogy a olyanokat posztoltak a Fb-ra az elakadtak: "hogy itt vagyunk este óta és nem jutunk semmilyen információhoz". :))

szintetikus 2013.03.15. 22:04:32

KUR-VA-JÓ-POST! :)

Télen havazik, előfordul, hogy a szél is fúj. Problem?

J.László 2013.03.15. 22:04:53

@dr lab ruhinn dr.:
Én is kezdtem már elhinni, hogy egészen bedilizett mindenki. Megnyugtató látni, hogy ez nem így van.

Ma a blogokon efféléket is láthatott az ember fia: több tízezer ember van közvetlen életveszélyben az utakon és otthon is.

A valóság ilyenkor már egészen mellékes tényező.

Mpatikus Eszetlenellenes 2013.03.15. 22:05:29

Posznévhez passzoló szöveg...
Paranoid
Az autopálya forgalom egy szervezhető VALAMI. Fizetős szolgáltatás.
HA TUDHATÓ (és persze hogy tudható), hogy egy rakás ember hosszú hétvégéje van megszervezve, akkor ehhez kellene a forgalmat szervezni.
KAMIONSTOP pl. (nem olyan bonyolult, csak ha egy csövön nézek az égre)
Csak a "birkamenet" szervezése megy?

Lehülyézni egy csomó szarrá fagyott embert, igen gusztustalan dolog, el is küldték a dicső posztírót ahogy olvasom útszélen álldogáló nőági felmenőjébe.

A fideszesnek KELL, JÓL JÖN, SŐT MINDENT ELKÖVET HOGY az állam együgyű polgára olyan is maradjon amilyen (kockzat vállalásban magyarosan felelőtlen, nem távlatokban gondolkodó, veszteségkerülő) ugyanakkor semmit nem tesz, SŐT MOSSA KEZEIT, ha ugyanezek az emberek esetleg kiszámítható módon bajba kerülnek áttételesen ugyanezen tulajdonságaik miatt. KILÓG A LÓLÁB!
Az objektíven mérlegelni képes, józan, és összefüggéseket látni akaró CSAK ILYENKOR KELL!
A posztoló pedig megengedi magának ezt a felsőbbrendű taplótempót.
Tipikus...

Az mszp leszerepelt, a nép (igaz lassan feldolgozva) hazavágta, a fidesz a következő. Gyurcsány neve mára szitokszó, Orbáné következik 2014-re...

Paranoid Android2 2013.03.15. 22:05:35

@traktoroslány: A probléma méretéből, illetve a hóvihar kezdetéből becsülhető, hogy kire csapott le a vihar és ki ment bele önszántából. Ez értelemszerűen nem biztos döntés, de mint mondtam a hosszúhétévge a kulcs. Nehogymá' ne legyen meg amit elterveztem!

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.03.15. 22:06:25

Múlt héten szombaton az volt az előrejelzésben, hogy kedden és csütörtökön havazni fog. A kedd nem jött be, de a csütörtököt eltalálták. Hétfőtől folyamatosan jöttek a hírek egész Európából, hogy közeleg a hó, fel lehetett volna készülni.

Én csak azt nem értem, hogy a Közútkezelőnél miért mentek 4 napos hosszú hétvégre az alkalmazottak? Mert a hírek alapján már csütörtök reggel is elérhetetlenek voltak és nem igazán látott senki autópályát sózó vagy takarító gépeket. Miért kellett az osztrák hókotróktól várni a segítséget? Náluk is ugyanígy esett a hó egy nappal korábban.

bárisnya 2013.03.15. 22:06:51

@Paranoid Android2:
Igen, cuncikám, az államnak az a dolga, hogy biztosítsa a közlekedés szabadságát, amennyiben nem csupán cinizmusból, hanem etimológiájában ismervén használnád ezt a szót, de hát a Finkelstein-szótárban biztos mást jelent.
Egyébként:
- Hol volt a belügyminiszter ma délig?
- Hol volt a katasztrófavédelem vezetője ma délig?
- hol volt az országosan fogható közrádió rendszeres hírverése, információs műsorfolyama az elmúlt 36 órában? NEM AZÉRT FIZETEM ŐKET AZ ADÓMBÓL?
- Tegnap reggel már ismert volt az előrejelzés, MIÉRT CSAK DÉLUTÁN RENDELTÉK EL A KAMIONSTOPOT?
Egyébként meg szánalmas, ahogy a logikád kizárólagosan azt szajkózza, amit a Pintér a szádba rágott. Te biztos sosem csináltál semmi csúnyát, ha anyuci összehúzta szemöldökét, már sunytál is a sarokban. Ez a szánalmas, és azért tuti, hogy narancsagyú bértollnok vagy, mert ebből a tragédiából sem tudtad kihagyni a libbancsozást. Na pá.

Paranoid Android2 2013.03.15. 22:07:17

@Kombájnos: Gondoltam, hogy te voltál, aki 70-nel....

Balt 2013.03.15. 22:07:18

@agatsu: "azt ugye senki nem hiszi el Don Pintérnek, hogy az elakadtak tömegének nyári gumi van a kocsiján (terelés)..."

Csak azért nem cseréltem le a múlt 7végén, mert kifutottam az időből. (Nem terveztem erre a hétvégére autóutat.)

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2013.03.15. 22:07:32

Bostonban voltam nemrég, mikor ott ennél durvább volt a hóvihar.
Nálunk kb. 60 centi esett, a hóvfúvással együtt pedig gyakorlatilag a kocsikat tükrök magasságán felül betakarhatta, ha olyan helyen álltak.
Érdekes módon ott valahogy lehetett kezelni a helyzetet.
Kezdve azzal, hogy már egy nappal előtte a kormányzó jelezte, hogy másnap autózási stop lesz délutántól. Még csak el kezdett reggel esni, mikor ki is hirdették, hogy "state of emergency" lesz és délután négytől csak a közfeladatot ellátó, mentő- és vészelhárító járművek, vagy az életbevágóan fontos feladatot végzők mehetnek. Aki megszegte, súlyos pénzbírság, sőt börtön is várhatta.
Ki is ürültek az utak délutánra rendesen, és akkor még járható is volt.
Akkortól viszont elég rendszeresen jártak a hótolók és szórók, alig volt néhány óra, amikor járhatatlanok voltak az utak egy darabig.
Igaz, ott nem nagyon szoktak okoskodni, hogy leszarom, mit mondanak, én úgyis jobban tudom.

traktoroslány 2013.03.15. 22:08:06

@hazug fidesznyik: igen, megírták, hogy esni fog a hó, és viszonylag - évszakhoz képest - hideg lesz. Ilyenkor nem szoktunk dolgozni menni, és bezárják az iskolákat? Ugyan miért ne indulnék el, mert esni fog a hó? Van ilyen szokás? Ha lezárják az utakat, akkor nem indolok el, mert a munkahelyen azt igazolt hiányzásnak veszik. De ha nincs lezárva az út, elvileg van közlekedés, akkor - legalább is, ahol én dolgozom - nem lehet rossz időre hivatkozva hiányozni.

random nick 2013.03.15. 22:08:47

A posztiro viselkedese nyilvanvaloan kimeriti a kozlekedes indokolatlan akadalyozasa szabalysertesenek tenyallasat amikor kozli, hogy 30km/h-val mert menni, es a sok barom elozgette. Te hulye, ha a sok barom tudott elozni, es - mivel nem irsz rola - feltetelezhetoen nem lattad oket viszont a kovetkezo kanyarban egnek allo kerekekkel telefonalva, ezert nyilvanvalo hogy az adott utszakaszon NEM 30km/h volt a biztonsagos sebesseg. Javaslom eloallitasodat. A poszt tobbi reszet olvasva megallapithato, hogy szimplan hulye vagy, de ez sajnos nem sulyosbito korulmeny. Tok jo az ilyen "1000 eve vezetek, majd en tudom mi a helyes sebeesseg" stilusu embereket olvasni, akik ha elkezd valami esni az egbol, mar toljak is 30ra a tempomatot. Aztan tessek elozni akinek nem tetszik, ezaltal sokkal nagyobb balesetveszelyt idezve elo mintha mondjuk 60-al tekernenek.

fzs.1933 2013.03.15. 22:08:58

@Paranoid Android2:

honnan tudhattad előre, hogy a városban, míg összeszeded a családodat, nem zúdul akkora hó, hogy még menet közben eltemet?

turulpina 2013.03.15. 22:08:59

Sokáig gondolkodtam, hogy lehetne ezt a dilettantizmust is a zelmult8év nyakába varrni, de a jobbosok büszkesége, a komcsi maffiavezér belügyminiszter megoldotta: ők voltak az utakon. brilliáns, és a fideszes hazaárulók már büfögik is vissza.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2013.03.15. 22:09:23

Vajon egy katalán autonómia mellett elkötelezett spanyol libbantbolsinak számít, vagy polkorrekt androidnak?

Merthogy vele együtt indultunk haza munkából tegnap délután hatkor, és ma délután kettőre értünk haza.

Felteszem én azért, mert libbantbolsi vagyok, csak tudnám az okosmegmondó blogger milyen okot talál arra, hogy a kis spanyol sem ért haza korábban.

Szelid sunmalac 2013.03.15. 22:10:22

@Balt: Nnna. Akkor egyedul neked: Egyreszt nem kijarasi tilalomrol beszeltem, hanem utzarrol. Masreszt pedig bizony normalisabb orszagokban mukodik az a rendszer, hogy ha katasztrofa helyzet van, vagy akarcsak varhato, akkor bizony utzar van, de esetenkent teljes evakuacio is, amit a kormany rendel el. Sot! Azt is megsugom neked te tajekozatlan paraszt suttyo, hogy nalunk is van ilyen torveny!

Dour ® 2013.03.15. 22:11:34

@Paranoid Android2:
Ilyen hülyeségeket, mint Te csak egy droid firkál össze.

villamos alóli kacaj 2013.03.15. 22:14:52

@Paranoid Android:
"Belemennek a hóviharba, majd felháborodva várják a mentést.
A felháborodás még irreálisabb, mint a veszélyérzet teljes hiánya."
Igaz!
Csak még az volt egy kis probléma, hogy OV mielött kibattyogott, elfelejtett elemet cserélni a katasztrófavédelembe.

tomwar 2013.03.15. 22:15:06

@Paranoid Android2:
Nos, nem ertek hozza, de megprobalom:
En kb. csutortok legkesobb 16:00-kor kiadtam volna a katasztrofa jelzest, es elinditottam volna a napokkal elotte keszenletbe helyezett rendszereket. Minden TV, radio 15-30 percenket kotelezo kozlemenyben bemondja, hogy MINDENKI maradjon otthon, forduljon vissza. SMS jo otlet, mar csut. este ki kellett volna kuldeni, felszolito modban, hogy mindenki maradjon a feneken.
Addigra mar akcioban lettek volna a honvedseg spec. jarganyai, meg a helyi gazdak, stb.
De tenyleg, en talaljam ki?
Hanyszor szakitottak meg a TV-k, radiok az adast, mint a gyakorlaton!?!? Ki adott PARANCSOT a katonaknak? Hol a tokombe koszalt a ket helyettes, ha mar Viktort kivezenyeltek Brusszelbe, amit KEDDEN lehetett tudni, ahogy az idojarast is.

Amugy a cikk utolso bekezdesei jol osszefoglaljak, hogy mit KELLETT VOLNA: hvg.hu/itthon/20130315_Pinter_havazas_kormany_hibazott Nalam sokkal jobban.

traktoroslány 2013.03.15. 22:17:12

Ja, és ha már ilyen okos vagy, remélem egy posztban kioktatod a halálos áldozatok rokonait is, hogy milyen hülye volt szegény, csak magára vethet, amiért meghalt.

tomwar 2013.03.15. 22:17:14

@Boston2: Hat, ezt mondtam a cimboramnak is, aki a keleti part viharaival peldalozott...

Paranoid Android2 2013.03.15. 22:17:37

@Boston2: @random nick: Stimmel, te vagy az a fajta, aki mindig tud többel menni. Mert az a 70% a köcsög, aki lassan megy nem a harminc, aki teker.

Balt 2013.03.15. 22:17:58

@fzs.1933:

- tegnap délutántól elrendeltek kamionstopot

- az marha sokat ér három méter magas hótorlasz alatt... Egyébként honnan tudod, hogy nem sóztak alá? Tegnap reggel még bőven pozitív volt a hőmérséklet, kiadós (egész napos) esőzéssel indult a móka.

- igen, a kommunikáció nem volt kielégítő, ez legalább egy tanulság. Nyilván jogi hátteret is feltételez, de azt kellene bemondani (viccen kívül), hogy aki a kérés/ajánlás ellenére útnak indul, az számoljon a mentési költségek ráeső részének megtérítésével. (Bár ennél sztem egyszerűbb a kijárási tilalom.) :)

- az M7-es tömegbalesetnél már a terepen volt a Katasztrófavédelem:
Több mint ötven jármű ütközött a délutáni balesetben Horváth Bence
márc. 14. 17:42
Az M7-esen történt tömegbalesetben egy ember meghalt, több mint negyvenen szenvedtek könnyű- és súlyos sérüléseket. A rendőrség legfrissebb tájékoztatása szerint 30 személygépkocsi, 8 kisteherautó és 9 nyerges vontató ütközött össze. A sérültek kórházba szállításában a katasztrófavédelem munkatársai is részt vettek. (MTI)

Szedegethetsz még.

hazug fidesznyik (törölt) 2013.03.15. 22:19:00

@szomorutojas: "vele együtt indultunk haza munkából tegnap délután hatkor"

Én már háromkor lepattantam, pedig csak Pestre kellett mennem.

Balt 2013.03.15. 22:19:32

@Kettes: Ami azt illeti, a mai videoblogjának a Monty Python mellett a helye. Örülünk, hogy neked is a kedvenced, igaz, másképpen. :))

dr. Trebitsch 2013.03.15. 22:20:00

Szerintem nem hibás senki. Legalábbis az én véleményem szerint nem, itt mindenki, az autósok is meg az ország vezetése, a felelős szervezetek is, pontosan úgy jártak el, viselkedtek, ahogyan az értelmi képességeiket figyelembe véve tőlük elvárható volt...

tomwar 2013.03.15. 22:23:15

@Balt: Szervezetileg a tuzoltok a katasztrofavedelem emberei.

elwood 2013.03.15. 22:23:24

biztos is voltam benne, hogy egy soha korábban elő nem forduló helyzet nem megfelelő kezelése az augusztusi tüzijátékon az egyértelműen gyurcsány hibája volt,
most ellenben egy soha korábban elő nem forduló helyzet nem megfelelő kezelése az egyértelműen az időjárás hibája

GMS 2013.03.15. 22:23:33

kedves sündisznó és tsai, ez tipikusan szoci beállítódás - én fizetek adót, ezért minden mindig legyen fasza. állam bácsi intézzen el mindent. de azonnal ám. árvízből hurrikánból is azonnal szedjenek ám ki, ha már olyan nagy fasz vagyok, hogy a hetek óta előrejelzett erős lehűlést, havazást semmibe veszem. meg magyar is vagyok ám, nehogy már nekem az állam mondja meg mi legyen. agyam zérus, így nem megyek egy nappal el előtte szabira, hogy békében odaérjek síelni. posztoló legalább belátta, hogy mi van, mindent lemondott ment vissza. haza is ért épségben. de eszem megáll azon a síelős faszin akinek a sirámai kint vannak az index címoldalán. hülye elindul síelni, idő bevadul, de oda se neki, ő nem fordul vissza, nem áll meg valahol benzinkútnál vagy városban. nem, ő majd egy alsóbbrendű úton eljut oda, ahova akar. (ebből is látszik az értelmi szint - alsóbbrendű utakat mikor takarítanak a sztráda előtt??) és még neki áll feljebb. az egész mentalitás emlékeztet a tházunkban lakó vén szarok hozzáállására. ha bármire be kell fizetni akár egy forintot is, sírnak, hogy minden drága. de folyamatosan basztatják a közös képviselőt, hogy miért nincs ez meg az. szerintem még mindig az IKV-től várják el az intézkedést, és nem értik meg, hogy a magántulajdon felelősséget (anyagit is) jelent. komolyan tessék már felnőni! az olyannyira imádott nyugaton civil szervezetek, civil összefogás is van. és nem csak alkalomszerűen, hanem szervezetten, folyamatosan. nem mindenki az államtól várja el a cselekvést, hanem megy és megteszi a maga részét. egyébként van erre egy jó mondásunk: segíts magadon és Isten is megsegít!
ezzel nem mondom, hogy a többi részvevő nem hibázott, de kifejezetten ostobának és gyerekesnek tartom a személyes állampolgári felelősség el nem ismerését.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2013.03.15. 22:24:19

@hazug fidesznyik: Nekem is csak Pestre kellett menni :-D csak nem mindegy honnan.

grani 2013.03.15. 22:24:33

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: z osztrak-magyar hataron ott vartak mar az osztrak hokotrok, meg a voroskereszt, hogy segitsenek a mi allampolgarainknak,

Az osztrákok egszerűen tudják, hogy a magyarok mennyire síkhülyék és elindulnak ilyen időben. Gondolom az osztrák polgárnak több esze volt, ezért a felesleges kapacítást a hülye magyar sógorok rendelkezésére bocsátották.

Paranoid Android2 2013.03.15. 22:24:46

@tomwar: AZt kéne tudnunk, hogy mikor lehetett azt érzékelni, hogy rendkívüli időjárási helyzet lesz? Mert például ahol én voltam 2 körül vált nyilvánvalóvá, amikor 15 perc alatt drámaian romlottak az útviszonyok és jelentősen erősödött a szél. De északabbra ez hamarabb nyilvánvaló lehetett, de ezt nem tudom megítélni. nem is akarom. Aki az után nem reagált és úton maradt a romlás folyamatában az hibázott. Meg aki elindult viszonylagos biztonságból.

J.László 2013.03.15. 22:24:46

@Boston2:
Mi lenne vajon Magyarországon, ha egy hosszú hétvégére autózási tilalmat rendelne el a kormány? Olyan cirkuszt nem láttunk. Az lenne, azt hiszem.

fzs.1933 2013.03.15. 22:24:54

@Balt:
az elsőre ott a válasz (egyébként meg amikor beindult a szél, lezavarni minden járművet valami településre)

mondjuk azért lehetett volna előre sózni, hogy ahol nincs hófúvás, ott a kamionok se álljanak keresztbe

kommunikáció: igen, ha olyannak tűnik, akkor büntetés terhe mellett megtiltani az autózást (ezt egyébként később - későn - meg is tették több megyében)

Az, hogy ahhoz a balesethez kivonult a KF, már azt is jelenti, hogy annyi a hadrafogható erejük?

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.03.15. 22:25:44

@Paranoid Android2: sztem jól megfogtad a lényeget... gratula!

a legegyszerűbb az egyszerű embert felelősségre vonni aki mert 20cm-es hóelőrejelzés és 100km/h-s szél előrejelzés mellett az útra merészkedik.. nem mintha ilyen nem lenne legalább 20x egy évben magyarországon ugyebár..

ellenben az hogy a helyzet súlyosbodása láttán (délelőtt 41 autós délután 50 autós tömegkarambol) 16 órának kell eltelnie hogy a hivatalos szervek reagáljanak az ma magyarországon jelenleg szerinted teljesen normális..

pacepalm

Balt 2013.03.15. 22:26:25

@traktoroslány: Mondjuk helyfüggő a dolog, Sopronban meg az Alpokalján furcsamód nem esett egy centi hó sem.
www.idokep.hu/ho
Pesten se volt fennakadás, pár centi furcsa állagú hó esett (inkább jégkása volt reggelre), napközben olvadt. Tehát a hófúvásveszély mondhatni minimális, pláne itt az íróasztalom mellett. :)

Negyven Rabló 2013.03.15. 22:27:07

@Balt: Abban a levélben az a csúcs, amikor az igazán rafkós levélíró elindul egy mellékúton kikerülni a dugót, miközben már nyilvánvaló, hogy járhatatlanok az utak. Az Indexre is jellemző, hogy egy ilyen félkegyelmű levelét nyomja be.

Balt 2013.03.15. 22:27:54

@hazug fidesznyik: Ez igaz lehet, mert elméletileg (és gyakorlatilag is) 5% alá csökkent az arányuk. :)

Paranoid Android2 2013.03.15. 22:27:59

@dr. Trebitsch: Az igazi?
Egyébként igazad van. De azt még mindig nem tudjuk, hogy egy váratlan időjárási esemény mennyire váratlan?:))))

kondor 2013.03.15. 22:29:41

Kedves felelős polgári blogoló! Bizony szörnyű, hogy az a sok szemét liberális állat ott dühöng már egy napja az úton a hólepte autójában, és nem veszi észre, hogy az állam példásan teszi a dolgát.
Én csak azt nem értem, hogy ha a példásan pontos előrejelzés szerint pontosan lehetett tudni, hogy nagy hó lesz, akkor a példásan működő hatóság mi a büdös nyavalyáért engedett rá több ezer kamiont a tudhatóan veszélyeztetett utakra? (bizonyára liberális kamionokat)Aztán miért csak kb 18 óra múlva vette észre, hogy riadóztatni kellene a védelmi apparátusát?
Elég öreg vagyok már ahhoz, hogy emlékezzem azokra az évtizedekre, amikor természetesen folytak így a dolgok Magyarországon - akkor szocialistának nevezte magát a kormány. A Kádár-rendszer, Gyurcsányia és Viktátorság ebben az egyben teljesen azonosan működik: a vezetők kiválasztásánál az első és legfontosabb és egyetlen szempont a párthűség, az "ideológiai megbízhatóság", a szakmai tudás úgyis ott van a beosztottaknál. (Lásd Bakondi, Pintér meg a többi) Amikor aztán felelős döntés híján katasztrófa lesz, akkor lehet hivatkozni a rendkívüli helyzetre, meg az ellenség aknamunkájára. Szóval itt keleten a helyzet 25 éve is változatlan. Talán a pici változás az, hogy ami ma van, az minden eddiginél jobban hasonlít a 60-as évekre!

Balt 2013.03.15. 22:30:51

@yves: Jesus! Te aszthiszed, hoty ez nem el irás? Amuty jogos, töbnyire vana bömgészökben hejes irasellenörzö. :)

fzs.1933 2013.03.15. 22:32:07

Én csak egyet kérek mindenkitől:

próbáljuk már meg legalább ezt a témát leválasztani az aktuálpolitikától!
Ne legyen egyből komcsi proli az, aki úton volt és ne azt nézzük, hogy melyik szervezet, hatóság éppen milyen kormányzat alatt működik.

Béke
Jó éjt

Paranoid Android2 2013.03.15. 22:33:05

@kondor: amúgy én nem az autósokat liberálisoztam, hanem azokat akik a helyzet megértése nélkül kenték a szart mindenkire kivéve az autósokat, akik elindultak.

yves 2013.03.15. 22:34:04

@Balt: Igen, azt hiszem.

1. Ez egy tipikus hiba, mint a muszáj ly-nal vagy a kulturális ú-val.
2. A K és a G elég messze vannak egymástól a billentyűzeten egy elgépeléshez.

Makkasz 2013.03.15. 22:34:17

Posztolókám, te vagy a balfék aki miatt még többen ottragadnak a hóban.

Egy végetelenül önző balfasz vagy. A rendkívüli vezetői rutinoddal rá kellett volna jönni, hogy a kamionosoknak, teherautósoknak még több van, és te csak egy folyamatos veszélyforrás vagy az úton mindenki számára.

A felkészületlenségért, az egyének felkészületlenségéért nagymértékben hibá aki az oktatásért felelős, aki az ún. közmédiáért felelős, a média.

Az események előreláthatósága miattés a tapasztaltak alapján állítható, nem tettek meg minden tőlük telhetőt az érintettek.

A te féle balfaszok, ahelyett hogy minden családtagot biztonságos helyen hagytak volna, összeszdeted őket, saját az ő, és mások életét is kockáztatva vezetési tudásod híján.

yves 2013.03.15. 22:37:12

@szintetikus: Tavasz van, az a probléma. :)

Balt 2013.03.15. 22:37:27

@ap: www.metropol.hu/nagyvilag/cikk/1009902

Nyugat-Európa több országába visszatért a tél, Angliában, Franciaországban és Németországban a hét elején közlekedési fennakadásokat és áramkieséseket okozott a havazás.

A délkelet-angliai Sussex grófságban keddre virradóra gépkocsik ezrei rekedtek az utakon a szűnni nem akaró havazás miatt.

Franciaország északnyugati részében, Bretagne-ban és Alsó-Normandiában több mint 68 ezer háztartás maradt áram nélkül, és kedden reggel mintegy ezer autós rekedt a gépkocsijában a heves havazás miatt.

Alsó-Szászországban a rendkívül időjárás az utakon több száz balesetet okozott. Ezekben hatan súlyosan megsérültek. Németország középső részében is számos baleset történt a jeges utak és havazás miatt.

hvg.hu/vilag/20130312_NyugatEuropat_mar_megbenitotta_a_ho_es_a

Paranoid Android2 2013.03.15. 22:37:53

@Makkasz: Ez legalább egy értelmes elmélet.:)))
Én viszont még elfogadható útviszonyok közt értem haza. Veszélyt csak azok a barmok jelentettek ránk (de ez mindig megvan, ha autózik az ember) akik a jégkásás úton a kétszer annyival mentek, mint a forgalom 70 %-a. De biztos mindig annak van igaza, aki gyorsabban megy.:)))

Balt 2013.03.15. 22:38:54

@ap: "rohadtul nem azon megy a felháborodás hogy mennyire sok embert kellett kimenteni hanem azon hogy a helyi(!) szerveken kívül senki nem foglalkozott ezekkel az emberekkel egy teljes éjszakán keresztül!"

Ott volt a terepen a balesetet követő mentésben a Katasztrófavédelem, fentebb hoztam az Indexről.

J.László 2013.03.15. 22:39:50

@Balt:
Nem is értem. Ezekben az országokban is Orbán pribékjei lennének a belügyminiszterek? Még jó, hogy idejében megtudtuk.

XtraP 2013.03.15. 22:41:06

"Bölcsészeknek: Egy út letakarítása (egy hozzáférési irányból) nem gyorsítható jelentősen azzal, hogy nem kettő, hanem négy hókotrónk (hómarónk) van. Ugyanis a másik kettő nem fér hozzá a hóhoz."

A posztolónak: az országban nem egy út van.

GERI87 2013.03.15. 22:41:52

Hát ez egy nagyon jól sikerült összefoglaló írás a helyzetről...

GMS 2013.03.15. 22:43:32

egyébként ez nem politikai kérdés, hanem pl. kommunikációs. ha már ennyi marha van az országban, akkor tényleg minden csapból folynia kellene az infónak 1 hete. valóban le is zárhattak volna minden utat. persze akkor meg azon lenne felháborodás, hogy lezárták a pályákat egy demokratikus jogállamban!:) és a fineszes magyarok az alsóbbrendű utakon bóklásznának nagy számban. ott vajon milyen nehéz lenne egy autópályányi mennyiségű autót menteni?
egyébként én nem vagyok egy nagy közösségi média használó, rádiót nem hallgatok, tv-t nem nézek, max. a neten nézem a híreket, időjárást, de 1 hónapja erős lehűlést, havat, hózáport, erős szelet prognosztizáltak azon az oldalon, ahol nézni szoktam. nekem nem utazás, hanem egyéb munkák miatt kellett ez az infó. hittem nekik, újraterveztem a programot az előző hétvégére, és nem szívtam. és ne mondja nekem senki, hogy nem lehet az utolsó pillanatban elkérni magamat a munkahelyről korábban, gyereket hazavinni korábban ha ettől függ, hogy esetleg épségben hazaérek-e. egyébként erről az egész szituról az jut eszembe, hogy amikor kommunikálsz, reklámozol, mindig a hülyébbnél is is hülyébb emberekre kell szabni az információt. ugyanis minden képzeltet felülmúl milyen idióták az emberek néha.

essien 2013.03.15. 22:43:44

barátom, sportolóként már hétfő óta néztem a met.hu-n a szélerő előrejelzéseket, HÉTFŐ óta, 120km/ó szélvihar volt jelezve a dunántúlra csütörtöktől szombatig,plusz jelentős csapadék ,havazás..
én mint hobbi érdeklődő tisztában voltam ezzel.

akkor a kat.védelem? szervezésből, logisztikából totálisan megbuktak

dr. Trebitsch 2013.03.15. 22:44:40

@Paranoid Android2: ugyan mennyire váratlan? 2 nappal előbb pontosan mutatták a TV-ben, hogy milyen káosz és balhé van Franciaországban és Németországban, balesetek hófúvás stb. És azt is előrejelezték, hogy két nap múlva ez az idő Magyarországon lesz. Persze, nekem azért a megfelelő szervek részéről nagyobb hibának tűnik az, hogy nem nézték meg az időjárásjelentésst, de ebben jók vagyunk: nem az a hibás, aki pénzt kap egy feladat elvégzéséért, hanem az a polgár, akit váratlanul ér, hogy az általa választott balfaszok nem képesek a munkájuk ellátására.

Balt 2013.03.15. 22:44:43

@ap: "az meg hogy ebbe is bal meg jobboldalt lát a kedves posztíró egyszerű mezei szegénységi bizonyítvány és szánalmas magyarázkodási kísérlet."

A vonatkupés vicc jut eszembe. Amikor leül egy részeg és ezt a szemközti utastársa nehezményezi:
- Maga olyan részeg, mint egy disznó.
- Broáf... (Lehányja a reklamálót, majd kérdi:) Maga dumál?! Hát nézzen már magára, hogy néz ki?

"az összes megkérdezett riportalany nem látott semmilyen hivatalos szervet aki segített volna bárkinek is, pedig többször is rákérdeztek szándékosan!"

Érdekes, az Indexesek hozták rendre a rendőri, Kv stb. közreműködéseket már tegnap kora délutántól.

Makkasz 2013.03.15. 22:44:44

Ostobaságokat hordasz össze posztolókám, bizony másutt teljesen másképp készülnek a vészhelyzetekre, nem az állam iránti kisebb elvárás miatt, henem mert:
- oktaják oviban, iskolában, egyetemen, munkahelyen, médiában,
- hirekben kiemelt helyet foglal el a problémás időjárási helyzet, figyelmeztetések,
- bekövetkezésekor az "állam" egyszerűen két percre átkapcsol minden médiát, vészhelyzeti adás (rádió, tv, online újságok), ha nincs vészhelyzet, havi teszt!!!
- folyamatosan futó csíkon az események,
- vészhelyzet előtti napon (pl, 1,5 cm hó, vagy annak esélye!!!) bejelentik hogy iskolák később indulnak, iskolabuszok, munkahelyek is, vagy el is marad a tanítás, munka, mindezt transzparensen médiában, és személyre szólóan, telefonon is,

Ennek megfelelően:
- mindenki tudja hol a legközelebbi védett hely ahová behúzodhat,
- 3 napi élelem és víz mindenkinél be van készítve, frissítik a készleteket,
- nem indulnak útnak.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.03.15. 22:44:47

Van valami igazsága a posztnak, de összességében szvsz mégis rosszul működött a katasztrófavédelem, a brutális (90km/h fölötti) hófúvásokról lehetett tudni már legalább egy nappal korábban, fél nappal korábban már a 120 km/h-s szélről is lehetett tudni.

Paranoid Android2 2013.03.15. 22:45:25

@GMS: az időjárás extrémitása volt váratlan gondolom, ami bőven benne van a prognózis bizonytalanságában.

Gyarló Hintaló 2013.03.15. 22:46:22

Ezzel a bejegyzéssel nagyjából egyet is értek.

Viszont figyeljétek meg a következő ilyen hóhelyzetben annyira túl fog készülni az állam, hogy teljes kijárási tilalmat rendelnek majd el, és lefogjak lõni aki kilèp az utcára,! Hasonloan drasztikus intézkedés lesz mint a wesztbalkanos eset utan tettek a rendezvényszervezokkel... rremélem fogjatok mit akarok mondani

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.03.15. 22:46:49

@Siri Keeton: Ha ismert a veszélyhelyzet, akkor pedig az olyan posztbeli érvek, hogy pl. a katasztrófavédelmis nem tud eljutni a hókotróig, vagy hogy a hókotró rossz helyen van: ez mind érvénytelen.

Hiszen akkor ezeket fél nappal korábban be lehet rendelni a munkahelyükre, a katasztrófavédelemnek stb. készenlétben kellett volna várnia mindenre.

Reszelő Aladár 2013.03.15. 22:47:40

Egyet tudok érteni. Van az a szar, ami a legnagyobb csatornát is eldugítja. Minden katasztrófa közös jellemzője, hogy sok körülmény együttes fennállása kell hozzá, sőt az egyes körülmények külön-külön nem végzetesek. A teljessség igénye nélkül
- 30 centi hó
- 100km/h szél
- hosszú hétvége
- márciusban tavasz van
- közelgő kamionstop
- a figyelmeztetések ignorálása
- hideg
- elhárítási hibák

Ha jól megnézzük, ez történt tegnap, csak elég rossz kombinációban.

Végül egy őszinte vallomás. Ausztriában síelek, szerdán indultunk. Ha csütörtökön megyek, én is beszopom. Simám beálltam volna a sorba...

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.03.15. 22:47:52

@Balt: igen és? nem azt írtam h semmi rendkívüli nem volt a helyzetben egészen addig amíg a balesetek nem történtek? vagy? a cikked szerint:

" A BBC jelentése szerint az autósok olykor nyolc órát is kénytelenek voltak a helyenként 50 kilométert is elérő közlekedési dugókban vesztegelni."

8 órát.. nem 24-et. ha a 24-ből levonod a 8-at megkapod azt a 16-ot amíg az itthoni mentéskoordinálók lényegében semmit nem csináltak..

Paranoid Android2 2013.03.15. 22:48:37

@Siri Keeton: Még tegnap reggel is az volt az mtv 1 reggeli időjárásjelentésében, hogy csütörtök estig a dél-dunántúlon csak eső lesz és szél. Havat sokkal későbbre és sokkal kevesebbet jósoltak.

Adam Toth 2013.03.15. 22:48:39

Ennek az egész sajnálatos eseménynek érzésem szerint időszerű volt megtörténnie.

Rávilágított ugyanis két dologra:

- Lenne hova fejlődni a katasztrófahelyzetek kezelésében, és nem, ez nem feltétlenül csak pénz kérdés.

- Az emberek felelőtlenségére. Hiába a rengeteg információ, internet, riasztás stb., egyszerűen senki nem hiszi el, hogy ez vele előfordulhat. És nagyon sok ilyen dologgal van ez még így a világban. Sokan most, jelen pillanatban is útnak indulnak.

Aki felelősöket keres, vádol, hibáztat (legyen az "áldozat" vagy politikus) nagyon rossz csatornát néz.

A tanulságokat kéne kimondani és megérteni végre. Az előre visz, ugyanis ha felfogjuk, hogy mi történt, tudunk ellene tenni a jövőben. És nem csak az államnak van itt dolga, hanem az egyénnek is, bőven.

Ne csináljatok politikai kérdést az egészből, majd a politikusok csinálnak belőle.

Paranoid Android2 2013.03.15. 22:49:48

@Gyarló Hintaló: Ja az szörnyű volt.:))) Csoda, hogy egyáltalán lehet még bulit rendezni.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.03.15. 22:50:30

@Paranoid Android2: Egy nappal korábban már 15 cm hó, 90 km/h-t meghaladó erősségű szél volt tudott. Fél nappal korábban már 120 km/h-t meghaladó erősségű szél volt tudott. (Forrásom a hvg.hu cikke.)

Szerintem ez elég arra, hogy a katasztrófavédelem legalább csütörtök reggel már felkészüljön, sőt már csütörtök reggel közleményekben kérhették volna az autósokat, hogy ne induljanak el a hosszú hétvégére se.

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.03.15. 22:50:57

@Balt: én tegnap éjfélkor kb másfél órán keresztül néztem a hírtv-t mert máshol nem volt híradó.. több bejelentkezésben több helyszínen sem a riporter sem a riportalanyok nem láttak katasztrófavédőket.. több helyen még rendőröket sem.. az, h 1-2 helyre kimentek elég kevés annak fényében hogy akkor már 5-6 órája nyilvánvaló volt a helyzet és 2-3 órája zárva voltak az autópályák.

Makkasz 2013.03.15. 22:51:07

@Paranoid Android2:
Neked se kellet volna fogorvoshoz menned, semmivel nem vagy különb mint akiket bírálsz.

Egyébként meg normális országban azt sem hagyják magára, aki önhibájából kerül szarba, és így néz ki a felkészítés:
- oktaják oviban, iskolában, egyetemen, munkahelyen, médiában,
- hirekben kiemelt helyet foglal el a problémás időjárási helyzet, figyelmeztetések,
- bekövetkezésekor az "állam" egyszerűen két percre átkapcsol minden médiát, vészhelyzeti adás (rádió, tv, online újságok), ha nincs vészhelyzet, havi teszt!!!
- folyamatosan futó csíkon az események,
- vészhelyzet előtti napon (pl, 1,5 cm hó, vagy annak esélye!!!) bejelentik hogy iskolák később indulnak, iskolabuszok, munkahelyek is, vagy el is marad a tanítás, munka, mindezt transzparensen médiában, és személyre szólóan, telefonon is,

Ennek megfelelően:
- mindenki tudja hol a legközelebbi védett hely ahová behúzodhat,
- 3 napi élelem és víz mindenkinél be van készítve, frissítik a készleteket,
- nem indulnak útnak.

Személy szerint:
- 25 l palackozott vizem van,
- 2 kétirányú időjárás rádióm van (bizony, hat csatornán folyamatosan csak időjárásjelentés megy,
- minden családtagnak zseblámpája + zseblámpák,
- tudja mindenki sulijában, munkahelyén milyen vészhelyzetben mit csináljon,
- készpénz is van otthon mindig,
- hóban nem indul el szinte senki sehová.

Paranoid Android2 2013.03.15. 22:52:02

@Siri Keeton: De honnan tudod, hogy hol lesz hótorlasz (amiből most sok ezer van) ?
Mert a csávók benn ülnek az rendben van csak az a kérdés, hogy mekkora kapacitás elég egy 10 megyés vészhelyzethez?

Balt 2013.03.15. 22:52:31

@Mpatikus Eszetlenellenes:
"HA TUDHATÓ (és persze hogy tudható), hogy egy rakás ember hosszú hétvégéje van megszervezve, akkor ehhez kellene a forgalmat szervezni.
KAMIONSTOP pl. (nem olyan bonyolult, csak ha egy csövön nézek az égre)"

Kamionstop volt. Más egyebet hogy kell szervezni? Tippem már van: kijárási tilalom. Remélem tetszik!

ben2 2013.03.15. 22:54:16

Itt egyesek félreértették, amit félre akartak érteni.
Nem az a libbantbolsi, aki valamiért az utakon ragadt, hanem az, aki az otthon melegéből, számítógép mellől szórja a szart azokra, akik - a jórészt önhibájukból - hóban rekedteken éppen segíteni próbálnak.
A lakosság figyelmeztetése megtörtént, a riasztásokat időben kiadták, ehhez képest a figyelmeztetéseket az utazó közönség nagy ívben leszarta.
Jobb helyeken is megesik az ilyen, pláne ha ilyen időjárási helyzet minden száz évben egyszer adódik csak, de attól még ez okozta a baj.
Ehhez képest, amikor a teljes államgépezet a bajba jutottak megmentésével van elfoglalva, akkor a balliberális papagálykommandó csak arra képes, hogy a partvonalról fröcsögje nívótlan, demagóg baromságait. Kénytelen reflex ez náluk, aki kicsit is figyeli a magyar közbeszédet, az meg sem lepődik ezen.
Jó figyelmeztetés viszont ez az átlag magyar választópolgároknak: lehet, hogy ez a kormány nem a lehetséges kormányok legjobbika, de nagyon jól látszik, hogy mi várható, ha valamilyen tragikus balszerencse folytán a balliberális politikai elit ismét a hatalom közelébe jutna: hatékony cselekvés helyett ordenáré mocskolódás.
Egy normális országban az ellenzék - ha már egy katasztrófahelyzetet minden áron politikai haszonszerzésre akar felhasználni - legalább a konstruktivitás és a cselekvőképesség látszatát igyekszik fenntartani.
Látványos mentőakciókat indítanának az utakon, egy éves képviselői fizetéseket ajánlanának fel a halálos áldozatok családjainak megsegítésére, az ellenzék vezérének szerepére ácsingózó karrierpolitikusok azonnal traktorba pattannának (persze a sajtósaik társaságában) és ezerrel fúrnák be magukat a hóba, hogy segítsenek vagy legalább szolidaritsanak.
De ez itt Magyarország és ez a magyar "demokratikus" ellenzék.
Náluk cselekedni nem szokás, csak hazudni.
Számukra kormányon vagy ellenzéken, minden problémára egy megoldás létezik: a szájkarate. Ha jól odamondanak a patásorbánnak, akkor részükről a feladat letudva. Ha pedig közben páran meghalnak, majd elverik a port egy tizedrangú meteorológuson.
Ezt csinálták 8 évig kormányon és lám, ellenzékben még csak kampánymegfontolásból sem képesek kibújni a bőrükből, mert ezt csinálják most is.
Aztán csodálkoznak, hogy hú-ha miért nem mossa el a népharag a fasisztafideszdiktatúrát. Hát talán azért nem, mert a választók is látják, hogy amit a ballib ellenzék eddig felmutatott és ahogy a jelen vészhelyzetben is viselkedik, azt sokféleképpen lehetne jellemezni, de kormányzati alternatívának nevezni még viccnek is ciki lenne.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.03.15. 22:54:28

@Paranoid Android2: Itt mást írnak, ki kéne deríteni, mi az igazság:

hvg.hu/itthon/20130315_Pinter_havazas_kormany_hibazott

"Szerdán este pedig már figyelmezetést adott ki a meteorológiai szolgálat, amiben ez olvasható: „Az ország kilenc megyéjében a várt legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják”. Sőt, ebben a közleményben már ez is szerepel: csütörtök este „a Bakony és a Balaton térségében, valamint a Nyugat-Dunántúlon és a Kisalföld nyugati felén akár a 100 kilométeres erősséget meghaladó széllökések is lehetnek”. Csütörtök hajnalban már százhúsz kilométeres erősségű szélről, hótorlaszokról írt az OMSZ. Ekkor az ország tizennégy megyéjében volt érvényben első-, vagy másodfokú figyelmeztetés – majd délutánra (és nem estére) emelték a riasztási fokozatot a Dunántúlon. Ráadásul hétfőn-kedden Nyugat-Európában már tombolt a vihar, így havazás miatt lezárták a frankfurti repteret – tudni lehetett, hogy a rendkívüli időjárás hozzánk is elérhet."

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.03.15. 22:54:50

@Balt: rendőrök... a tűzoltók.. a helyi szervek ott voltak. a "kiskatonák". akiknek nem kellett felsőbb szintről parancs h kimenjenek mert tudták a dolgukat, mint ahogy ők általában tudják is.

a katasztófavédők, a tek, a honvédség sehol nem volt másnap reggelig, akkor meg hirtelen mindenki megjelent és beindult a propaganda is, miniszterek a helyszínen stb.. de egy éjszakát túl kellett élni.. mind az autósoknak mind a rendőröknek tűzoltóknak akiknek túl sok speciális eszközük nincs az ilyen helyzetekre, feljebbről meg segítséget nem kaptak.

Balt 2013.03.15. 22:54:55

@Étteremkritikus: "Én csak azt nem értem, hogy a Közútkezelőnél miért mentek 4 napos hosszú hétvégre az alkalmazottak?"

Ezt ki mondta? Minden hasonló helyen "téli üzem" megfelelő szolgálati beosztással, készletezéssel.

dr. Trebitsch 2013.03.15. 22:54:56

@Adam Toth: Pedig bizony ez egy politikai dolog volt, olvasd csak figyelmesen a bejegyzéseket. Az összes libsi-bolsi direkt útra kelt, hogy szívassa a kormányt, a kormánypártiak meg direkt bölcsen otthon maradtak, hadd szívjanak a rohadt libsi bolsik:)

Paranoid Android2 2013.03.15. 22:55:25

@Makkasz: Én elhittem az időjárásjelentést, még esőben indultam és amikor jöttek a hírek, meg a hó, húztam haza.
De az atombunkerbe nem mentünk le.:))))))

Martian (törölt) 2013.03.15. 22:56:03

Stockholmban élő rokonom mesélte, hogy két éve némi leesett hótól teljesen összeomlott a város közlekedése... pedig ki gondolná, hogy a svédeknél és télen...

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.03.15. 22:56:11

@Paranoid Android2: Nem tudom, de az bizonyos, hogy nem érvényes az az érv, hogy kétszer akkora kapacitás nem jelent kétszer gyorsabb takarítást.

MostmarAztanEleg 2013.03.15. 22:56:27

Autós köcsögök... síelni mentek hehe megszívták.

Paranoid Android2 2013.03.15. 22:58:02

@Siri Keeton: Én csak azt tudom én mit érzékeltem. És azt vettem le, hogy estig nem lesz balhé. De utána igen.

Balt 2013.03.15. 22:58:22

@Boston2: Mondom, megoldás: vörös riasztással egyidejűleg kijárási tilalom. Ez működni fog. Talán...

dr. Trebitsch 2013.03.15. 22:59:10

@ben2: "lehet, hogy ez a kormány nem a lehetséges kormányok legjobbika" bár így is lehet mondani, de a magyar helyzetet jobban tükrözi egy kicsit más megfogalmazás: lehetséges, hogy ez a kormány borzasztóan szar és káros, de minden más alternatíva még szarabb. Szerintem így a korrekt...

Balt 2013.03.15. 23:00:27

@random nick: Ebben biztos igazolni fog a 40 egymásba csúszott gjmű vezetője...

Makkasz 2013.03.15. 23:01:49

@Paranoid Android2:
Ha tudsz tájékozódni mikor nincs áram (rádió), van vized és üzemanyagod, valamint készpénzed, itt mindennapos normáli felkészülés, nem atombunker.

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.03.15. 23:02:06

@ben2: csodás írásod ott hibádzik hogy azon civilek ezrei akik felajánlották segítségüket ugyanúgy kritizálják azt ami koordinálási szinten történt, illetve nem történt..

aki segíteni akart segített párthovatartozástól függetlenül, de ettől még teljesen jogosan fogalmaz meg kritikákat is mert van mire. de látszólag az elvakult jobbosok szerint akik bajba jutottak hülyék, akik kritizálnak még hülyébbek, és minden a legnagyobb rendben van hiszen csak a hülyék szenvedték meg saját hülyeségük árát... így aztán minek is segíteni..

ben2 2013.03.15. 23:02:28

@dr. Trebitsch:

Tévedés. A libsi-bolsi nem megy terepre. A libsi-bolsi számítógép mellől okosít, hogyan kell katasztrófát elhárítani és mekkora készültséget kell elrendelni mikorra, mert a libsi-bolsi mindezt álmából felverve is tudja, csak a fizikai valósággal ne kelljen kapcsolatba kerülnie, mert akkor valahogy mindig elkúrja.

Balt 2013.03.15. 23:07:04

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Láthatod, Bostonban kvázi kijárási tilalom van ilyen esetre. Jó lesz, ha ehhez tartod magad. (Cuki a szelid (sic!) süni! Sok ilyet kívánok neked análisan, csak viszonossági alapon.)

libertard 2013.03.15. 23:08:02

lol, mindkét oldal (vicces, hogy ilyen helyzetben is szempillantás alatt szétoszlanak az emberek a hagyományos narancszoci és vörösszoci törzsekre) akkor rohadt nagy zseni.

Az egyik már egy hétre előre pontosan tudta, hogy a létező legrosszabb időzítéssel ér ide egy évtizedek óta nem látott hóvihar, és mekkora hülye már aki meglepődött, hogy 20 kilométeres áthatolhatatlan hófal lesz körülötte mire a hatóságnál valaki megszólal "talán csinálni kéne valamit". Ugye.

A másik meg akkora zseni, hogy cakk-pakk megoldotta volna ezt az egész mentés ügyet, elvégre mi lehet oly' nehéz benne ugyebár?

Az egyiknél ártatlan az állam, mert nem számíthatott ekkora balhéra, és az autós a hibás. A másiknál ártatlan az autós, mert nem számíthatott ekkora balhéra, és az állam a hibás.

Igen, sok autós hülye volt, meg az egész központi-vezérlés-töketlen-pártkatonákkal-az-élén jól leszerepelt.
De jó lenne visszavenni ezekből a "vitákból" mert forog a gyomrom, és még csak véget sem ért az egész. Mi lesz itt jövő héten?

muscas01 2013.03.15. 23:11:54

Hát, ahogy várható volt, máris sikerpropaganda lepi el a sajtót, Orbán bejelentette, hogy mindenkit kihoztunk, stb. Hende büszke, TEK büszke, stb. A vicc: hogy minden szavuk igaz, mostanra tényleg ez a helyzet. És tényleg jól dolgozott a katasztrófavédelem, a TEK, a honvédség stb. Nade a fő kérdés, és szerintem ez a tegnapi és a mai nap lényege: MIKOR? Ma délután. A 20 óra semmittevésről senki sem beszél. Ez a kulcs szerintem, semmi más. Azt a 20 órát kellene elemezni, semmi mást, mert az azóta eltelt időben tényleg példásan viselkedik mindenki. Ki a felelős azért a 20 óráért, ennyi a kérdés.

Balt 2013.03.15. 23:13:20

@tomwar: Magyarul: tényleg a kijárási tilalom a megoldás. Benne van a törvényben. :)

ben2 2013.03.15. 23:13:35

@ap:

Aki kimegy segíteni, az segít és nem blogokban fröcsög.
Minden intézkedést lehet kritizálni, sőt ha jogos, akkor kell is.
De:
1. nem a katasztrófa közepén, hanem utána
2. az pofázzon, aki ott volt és első kézből tapasztalta a koodinálás hiányosságait, esetleg tegyen javaslatot a megoldásra és ne csak azt skandálja, hogy monnyonle.
A felelősség kérdését nem a kormányoldal tette a nulladik percben kampánytémává, hanem a ballib ellenzék.
Ha pedig már téma a felelősség, akkor ne csináljunk úgy, mintha semmi felelőssége nem lenne annak, aki 100 kilométeres szélben piros riasztás ellenére, nyári gumival nekivág egy többszáz kilométeres útnak, mert hogy "úgyis március van".
Ha a bajbajutott a felelőssége firtatását a helyzet kellős közepén felháborítónak tartja, akkor egyrészt tökéletesen igaza van, másrészt ezért talán ne azt ekézze, aki ettől függetlenül a segítségére siet, hanem azt, aki segítés helyett az egész abszurd diskurzust elkezdte: a ballib ellenzéket.

earlyrat 2013.03.15. 23:14:04

minden relativ. végülis 20-30 óra alatt a beszorultak zöme kiszabadult. most ez jó, vagy rossz eredmény? a jóval nagyobb forrásokkal dolgozó nyugati országokban is előfordulnak hasonló esetek, ebből én úgy gondolom, ennyi idő teljesen normális az ilyen méretű katasztrófák elháritására.

Paranoid Android2 2013.03.15. 23:14:32

@muscas01: Pontosabban: Az a kérdés,hogy mikor válhatott világossá a vészhelyzet és ők mikor reagáltak?

ToyaHSW 2013.03.15. 23:15:03

Ez a post teljesen felesleges és értelmetlen.
Az írás helyett inkább mentél volna ki segíteni, mindenki jobban járt volna.

Akkor legalább tényleg hülyére is hullott volna a hó :)

Balt 2013.03.15. 23:16:45

@dr. Trebitsch: Erre hajlok én is. De úgy látszik, ennél több kell: kijárási tilalom. :)

Paranoid Android2 2013.03.15. 23:17:55

@ToyaHSW: Szerintem még az internet is felesleges.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.03.15. 23:17:59

@Paranoid Android2: Bazd meg, olyan fasza meteorológiánk van, hogy be lehet tiltani az összes maszekot. De meghallgatni, az gáz.
Nem kellene ennyire narancsködben élni.

Balt 2013.03.15. 23:19:06

@elwood: Mondjuk 2006-ban az ítéletidő ellenére önfeledten lövöldözték a semmibe a petárdákat, miközben öten meghaltak és több százan sebesültek meg. Mert nem volt senki, aki leállítsa a mókát.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.03.15. 23:19:54

@Balt: De csak a FIDESZ-eseknek, a ballib ellenzék hadd pusztuljon.

dr. Trebitsch 2013.03.15. 23:20:33

@ben2: tökéletesen szemlélteted, hogy milyen reménytelenül szar ebben az országban mind a két oldal, aki közötte van, tényleg jobban teszi, ha lelép innen. Amit Te írsz a "ballibről", pont ők is ugyanazt írnák rólatok, ha ők lennének kormányon, szinte szó szerint. Ugyanaz a csőcselék, szépen kétfelé osztva, hogy tudják egymást ócsárolni, szidni. Ezt látjuk kicsiben, és durvábban a fradi-Újpest összecsapásokon is:)

Balt 2013.03.15. 23:23:14

@GMS: Igen, az indexes olvasói levél nálam is kiverte a biztosítékot. Egyébként ott volt nála kéznél a felszerelés: miért nem csatolt fel, aztán a haveroknak posztolhatta volna a videót a Delta főcímzenéjére, úgyis kb. erről szól a történet neki. (Kb. 30 éve síelek.)

ob.szerver 2013.03.15. 23:24:19

@muscas01:

"Azt a 20 órát kellene elemezni..."

Ezen nincs mit elemezni. Az autokratikus rendszerek lebénulnak a vezér távollétében. Az alvezérekben sem a képesség sem az akarat nincs meg az önálló cselekvésre. Ezért lettek kiválasztva, erre vannak trenírozva. Ahol a szakértelmet felülírja a vezérhez való feltétlen hűség, ott így működnek a dolgok. Ha az MNB stratégiai igazgatója egy bankban korábban még nem is járt látványos. Ha a katasztrófavédelem igazgatója egy faszkalap, az már inkább. Ahogy valaki írta a napokban, az orbánrezsimben nem elegendő, hogy hülye vagy ahhoz, hogy vidd valamire, még aljasnak is kell lenned.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.03.15. 23:24:45

@ben2: Te is paranoid vagy. Sima politikamentes emberek panaszkodnak azon, hogy ismét (harmadszor) nem sikerült semmit tenni a várható problémák elkerülésére, és szarban hagyták őket. Az "ellenzék" akkor kapcsolódott be, amikor a FIDESZ-trollok elkezdték magyarázni a magyarázhatatlant (mintha az "elmútnyolcéve"s FIDESZ-viselkedést azzal mentegettétek volna, hogy az ellenzék dolga, hogy a kormány intézkedéseit bírálja, holott a FIDESZ megszavazta a legnagyobb osztogatást, csak a korrekciók ellen szervezett hülyenépszavazást). Viszont az itt megszólaló "ellenzék" jelentős része a FIDESZ-től jobbra áll, tehát a ballib (úgyis mint nem létező fogalom) minősítés téves.
Ennyit a politikai dimenzióról. Viszont minden politikai él nélkül, a kontraszelekció minden szinten látható.

muscas01 2013.03.15. 23:24:59

@Paranoid Android2: Ez lényegében ugyanaz. Az első segélykérő hívás és az első TEK/Tank/Hómaró/tökmindegy mi megjelenése között mi történt... Mi történt éjjel? És ezt a 20 órát (lehet 18 vagy 22 is, mindegy) kell kivizsgálni, mind a hatóságok, mind a média szerepére/felelősségére kitérve. Ez lehetne egy szűk keresztmetszet. Ki mit csinált ebben az időben. A ma dél óta eltelt események már részletkérdések szerintem...

Balt 2013.03.15. 23:26:02

@Paranoid Android2: Pesten nem volt semmi kis kora tavaszi havazás (bár ilyenkor ez azért ritka), de simán lehetett közlekedni kocsival és gyalog is. Tegnap este és ma reggel is. (Bár ma nem mentem kocsival sehová.)

J.László 2013.03.15. 23:26:04

@dr. Trebitsch:
A magyar közélet mindig ilyen volt. Ez úgy látszik, a magyar karakter része.

Az első világháború előtt például (az liberális világ volt) durvább volt a közélet, mint ma. A sajtó ugyanolyan moslék volt, mint most, választási kampányokon tömegverekedések voltak, a parlament elnökét (Tisza Istvánt) egy parlamenti ülésen kísérelték meg lelőni. A golyónyomot ma is megtekinthetőek a falban.

Ha nem lenne politika, ki kéne találni: a legjobb showműsor.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2013.03.15. 23:26:05

Poszter!

1=> Libbancs a kurva anyád.

2=> Az M1-esnek ha "Armageddon"-ok hullanak az égből, akkor is járhatónak kell lenni.

Amúgy pedig már vártam a köztörvényes bűnöző Orbánt védő posztokat. Meg sem lepődöm... :D

ob.szerver 2013.03.15. 23:26:12

@ob.szerver:

...bankban korábban nem is járt geológus, az nem látványos...

Balt 2013.03.15. 23:26:57

@J.László: Az tuti. Képzeld el, mitől harsogna Európa. "Betiltották a zellenzéket" stb. :)

Balt 2013.03.15. 23:28:28

@fzs.1933: Nem, nyilván máshol is jelen voltak, de a >40 járművet érintő tömegbaleset még "békeidőben" se mindennapi.

Mrs.Columbo 2013.03.15. 23:28:33

Volt egy South Park rész, amiben volt egy szuperhős, akinek az volt a szuperképessége, hogy minden katasztrófa után meg tudta mondani utólag, hogy ki mit csinált rosszul és kinek mit kellett volna tennie.
Na ez a poszt pont ilyen.

Balt 2013.03.15. 23:31:56

@Negyven Rabló: Aztán azon van vérig sértve, hogy visszaengedik a pályára. :) Szó se róla, ha már a kamerarendszerre van pénz, minden felhajtóhoz ki kellene építeni vmi onlájn vizuális (kvázi behajtani tilos) táblát.

dr. Trebitsch 2013.03.15. 23:32:56

@J.László: Ez így van, de az értelmes országokban (és bizony az első világháború előtti Magyarország jobb volt, mint a mai) a politikai meghagyja a szakembereket egy bizonyos szint alatt. Nálunk olyan mértéktelenül mohó és annyira nagy pereputtyal rendelkezik a politkai elit, hogy egyre alsóbb szintekre is a saját. egyébként semmire nem alkalmas embereit helyezi. Így már olyan szinten is az alkalmatlan vazallusok vannak, ahol bizony dolgozni kellen, szakértelemre lenne szükség...

J.László 2013.03.15. 23:32:56

@Bérgyilkos,Garázda,Bundázó,Adócsaló=Orbán_bandája:
Armageddonok hullanak az égből. Ez jó. Kicsit képzavaros, de jó.

Balt 2013.03.15. 23:32:56

@Paranoid Android2: Na igen. Kérdés, hogy az időjárástól is ez volt-e várható? :)

earlyrat 2013.03.15. 23:35:15

@muscas01: hogy mi történt????
egész éjjel szedték szét a több mint száz mozgásképtelen, sérült kocsit, valamint huzigálták a 25 tonnás kamionokat, közben 100-as szél vitte fel a havat a pályára. vazzeg, Te láttál már ilyet élőben? Tudod, hogy az ilyen szél kb. 10 perc alatt 1 méter magas hófalat csinál?
Hogy milyen 25 tonnás kamionokat huzigálni? Tudod Te egyáltalán hol vagy?

adofizeto 2013.03.15. 23:36:16

Paranoid,

Egyetértünk.
Ki kell elemezni majd 18 fokban, mert itt nem működött semmi sem rendesen.

Teljes mértékben egyetértek a Fidesszel is abban, hogy a katasztrófák megfelelő kezelése politikai felelősség.

Becsületbeli kérdés, hogy lemondjon Pintér.

(Navracsis is megmondta az aug. 20-ai vihar kapcsán).

Balt 2013.03.15. 23:37:48

@kondor: "pontosan lehetett tudni, hogy nagy hó lesz"

Ezt mondjuk nem lehetett tudni. Lám, Sopronban nem esett 1 cm sem. Az előrejelzés úgy szólt, hogy "akár 20 cm hó is eshet" nyilván ez csütörtökre már pontosabb lehetett, de a 20 cm nem is olyan sok, még a szél se lett volna vészes egy melegben eső, nedves hó esetén, a (márc 15-én legalábbis) szokatlanul hideg viszont csak éjszakára derült ki. Tegnapelőtt még csak -7 napi minimumról beszéltek, ma már -15-ről.

J.László 2013.03.15. 23:38:23

@dr. Trebitsch:
"...a politkai elit, hogy egyre alsóbb szintekre is a saját. egyébként semmire nem alkalmas embereit helyezi."

Ez sajnos a kommunista rendszer hagyatéka. Igaza volt annak (nem tudom, hogy hívják, egy lengyel pofa), aki azt mondta, hogy a kommunizmusban az a legrosszabb, ami utána következik. Ebben a stádiumban vagyunk most.

Balt 2013.03.15. 23:39:21

@kondor: "Talán a pici változás az, hogy ami ma van, az minden eddiginél jobban hasonlít a 60-as évekre!"

Milyen igaz! Akkor is nagy telek voltak. :)

ob.szerver 2013.03.15. 23:40:44

@Balt:

"Lám, Sopronban nem esett 1 cm sem."

Akkor már írják az újabb köszönő oklevelet Orbánnak?

Balt 2013.03.15. 23:42:12

@fzs.1933: @Paranoid Android2: Jogos. Azt hiszem, a politikát belekeverni nem itt kezdtük. Erre a fentebbi hányós vicc nagyon találó.

muscas01 2013.03.15. 23:43:59

@earlyrat: Ha így volt, akkor elhiszem neked, tényleg. A mentésben konkrétan résztvevőket eszembe se jutna hibáztatni. Akkor ezek szerint a hatóságok felelőssége kizárva. Illetve, az OKF és a belügy miért csak ma délben mondott bármit is, küldött sms-t? Miért nem tudtak az autóban ülve semmiről kb. 16 órán át? Miért csak ma délután jelentek meg a tankok, TEK, stb...? Amit te láttál, az valószínűleg a még hálistennek magától is működő mechanizmusok voltak: mentők, rendőrség, stb... Akik ilyenkor azonnal végzik a feladatukat, mivel hívják őket. Respect nekik. Akkor marad a tájékoztatás, illetve a központi szervezés. Azzal mi volt? Ma többször Bakondi lett hősként megnevezve. Hol volt az országos, központi irányítás abban a 20 órában?

Róka Sarki · http://sarkiroka.hu 2013.03.15. 23:44:15

@tomwar: meg általában akik annyira jól tudni vélik hogy mit kellett volna tennie az időjárás ellen a kormánynak.

ha időben riasztanak midnenkit sms-el és kijárási tilalmat rendelnek el akkor azért őrjöngene mindenki hogy jajj elvették a hosszú hétvégét, és amúgy nem is volt akkora hóesés - keleten lakok, itt tényleg lópikula sem volt. szánalmas amikor mindenből politikát akar csinálni az intelligenciában nem bővelkedő de annál hangosabb emberek hada. ó, bárcsak ne lenne internet és ne juthatna el ilyen sok emberhez ezek publikálása.

és amúgy a cikkíróval értek egyet: mindenki dönthetett volna felelősen, de erre - mint a mellékelt ábra mutatja - képtelenek. az autópályán rekedtektől akik most fel vannak háborodva, elvenném a szavazójogot iq hiánya miatt!

Balt 2013.03.15. 23:46:01

@yves: Lehet. Én még nem találkoztam ezzel a rögzült hibával, nem úgy, mint a soroltakkal. De egy valamirevaló böngésző már aláhúzná. Ezért nem hinném, hogy nem elütés. De kérdezzük meg. :) Bár ez itt sokadlagos.

dr. Trebitsch 2013.03.15. 23:46:46

@J.László: Ezt kicsit durvábban így fogalmaznám: "a rendszer nem változott, csak más, gyakrabban változó pofázmányokból árad a hazugság"

scsaba1 2013.03.15. 23:47:50

Márpedig én nem vagyok hibás. Soha semmiért. Máskor is volt már ilyen, hogy nagy havazást ígértek és nem lett belőle semmi. Ha én autózni akarok, akkor autózok, mit érdekel engem az időjárás jelentés. Különben is ki volt fizetve a wellness Bükfürdőre. Az sem érdekelt, hogy napokkal előre sejteni lehetett a havazást. Még csak az kellett volna, hogy kijárási tilalmat rendeljenek el, mert ezektől kitelik.

Viszont, hogy elakadtam az M7-esen, arról a zorbán tehet, meg a Pintér, meg az Áder, meg a meteorológiai szolgálat, meg a közútkezelő, meg a multik, akik behozzák ide a kínai nyolc ezer forintos szemetet téli gumi gyanánt, hogy nesze: vedd meg paraszt, oszt'dögöljél meg. Meg a sok fasszopó kamionos, akik vezetni sem tudnak, oszt össze vissza bicskáznak az autópályán. Én egyszer ennél kétszer nagyobb hóban is hazajöttem utánfutóval a telekről felerészben földúton.

Balt 2013.03.15. 23:48:24

@Balt: Ja: felkiáltójel. :)

@yves: :) Ez jó meglátás. Mindenféle tekintetben.

muscas01 2013.03.15. 23:50:58

Én azt gondolom, hogy a központi irányítás átvételéig eltelt 20 órában csak a maguktól is működő mechanizmusok (rendőrség, mentők) működtek, és köszönet nekik. De nem volt semmilyen központi irányítás, ráadásul az egész ügyben az OKF most a hős. Nem. 20 óra hőse a rendőrség, a mentők és a civilek. Az utolsó 5-6 órában felébredt az OKF és a honvédség (akinek ez feladata lett volna), és szépen learatják a babérokat. Miközben 20 órán át nem csináltak semmit.

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.03.15. 23:51:20

@ben2:
1. aki szállást ajánl fel és betérnek hozzá az is segít holott ki sem mozdult otthonról.
2. sokan pofáznak is de nem hinném h csak nekik lehet kritikájuk. az meg hogy tegyen javaslatokat vicces hozzáállás. ez nem a szakemberek feladata? mielőtt az lenne a válasz hogy akkor meg miért mond véleményt, a szokásos szállóige: nem kell szakácsnak lennem ahhoz h tudjam ehetetlen a főztöd.
3. megmondom őszintén nem tudom ki hozta fel először, de azt tudom, h ma történt és nem tegnap.. pedig cselekedni már tegnap kellett volna.
4. azért mert a pintér kiejtette a száján h nyári gumi ne tegyünk már úgy mintha minden elakadt embernek nyári gumija lett volna..
5. nagy ívben teszek a jobbosokra a balosokra meg a libikre meg minden politikai erőre. az h kritikát fogalmazok meg nem azonos azzal h bármelyik oldalhoz tartozok még ha ez sokaknak tökevidens is ez azonban azokat minősíti akik ennyi alapján minősítenek másokat.

a tények. volt egy időjárási helyzet, volt egy baleset ami olyan helyzetet teremtett ami egyértelműen katasztrófahelyzet. politikától függetlenül egy ország katasztrófavédelmének elsődleges feladata hogy ebben az esetben maximálisan kapacitással és gondossággal mentse az állampolgárokat függetlenül attól hogy az állampolgár tehet-e a helyzetről avagy sem. ezt tegnap az illetékes szerveknek csak egy kisebbik része tette meg akik előtt maximális főhajtás. a nagyobbik része azonban semmit nem tett aminek következményeképpen emberi életek kerültek veszélybe ami egy ilyen helyzetben mo-n 2013-ban nonszensz hogy megtörténik. és tökmindegy hogy ki kormányoz.

az hogy ezek után olyan poszt jelenik meg a neten amely ezt a felelősséget megpróbálja áttolni másra az szánalmas és elfogult hozzáállásra utal. a katasztrófavédelemnek nem az a feladata hogy a kialakult helyzetre felelősöket keressen hanem hogy a kialakult helyzetet megoldja! egy mentős sem hagyhatja ott az elgázolt gyalogost ha rossz helyen lépett le az útról és ezért ütötték el.

Góliát Őrnagy 2013.03.15. 23:53:58

Ó, mily meglepő, hogy pont olyasvalaki ír ilyen posztot, aki amúgy a kormány összes többi cselekedetét is védi, mekkora csoda, hogy pont ebben a helyzetben is tökéletesen leköveti a kormányálláspontot. Elképesztő meglepetés! :)

Azért nézzünk egy pár valós esetet az Indexről, amik némiképp ellentmondanak az állításoknak:

"26 órás utat követően most érkeztem meg Bécsből Budapestre. Indulás előtt tájékozódtunk az autópályakezelő honlapján, de mivel nem írtak fenyegető veszélyről, útnak indultunk - Este 9-től teljesen beállt az M1 autópálya, se ki, se be. A reggelig tartó 10-12 órában a hatóságok (legalábbis a mi területünkön) csak rontottak a helyzeten, mert az elakadt kamionokat mindig a dugó felől, nem pedig szemből (a menetiránnyal ellentétesen) próbáltak meg menteni - A tájékoztatások súlyos valótlanságokat tartalmaztak és tartalmaznak most is. 1 órája jöttem el az M1-esen, és akkor több ezer jármű vesztegelt mindkét irányba. Ez a 100 körüli szám nagyságrendileg sem stimmel."

Tegyük hozzá Orbán Viktor szerint ez a szám már NULLA, továbbá "nincs ma este olyan magyar ember, aki ne kapna enni, inni és ne lenne biztonságban". Ha ő mondja biztos így van, hisz ő sose hazudik.

De azért nézzünk egy másik résztvevőt is:

"Most értünk haza Budapestre, miután 23 órát töltöttünk az M1-esen, a 71-es kilométernél.
...
Barátaink 3 órával korábban indultak útnak mint mi, de amikorra mi Tatabánya közelébe értünk, ők még mindig csak Győrnél jártak. Vagyis addigra már minden illetékesnek látnia kellett volna, hogy káosz lesz.

Mi próbáltunk előrelátóak lenni, és elindulás előtt felhívtuk az autópálya felügyeletet, és megnéztük a honlapjukat is. A telefonon csak automatát hallgattunk, ami 5 perc után mindig szétkapcsolt, a honlapon pedig 3-4 órával korábbi hírek voltak csak fenn.

Délután 3-kor már nem szabadott volna senkit ráengedni a sztrádára, legalábbis addig nem, amíg ki nem derül, hogy a megadugó feloszlik Győrnél, vagy még tovább romlik a helyzet. Mint tudjuk, ez utóbbi történt.

Mi délután 5-kor értünk Tatára. Már akkor felhívtam a rendőrséget, és javasoltam, hogy vágják át a szalagkorlátokat, és fordítsák vissza a forgalmat. Ezek szerint nekik 15 óra kellett ahhoz, hogy ezt eldöntsék, és hozzákezdjenek. Addig meg mindenki az autójába szorult.

Amikor láttuk, hogy araszol a sor, még tettünk egy bátor kísérletet, és 15 kilométert haladtunk egy alsóbbrendű úton, abban a reményben, hogy Győr előtt visszajutunk a sztrádára, és kikerüljük a dugót. Sajnos az egyik meredek szakasz le volt jegesedve az úton, és egy busz szemből belecsúszott az árokba, úgyhogy fordulhattunk vissza.

Negyed 8-ra értünk vissza ugyanoda, ahol letértünk a sztrádáról, és simán visszamentünk rá. Na ez nagy hiba volt, de nem tudtuk, nem tudhattuk, mert híreket sehol nem lehetett hallani, és NEM VOLT LEZÁRVA a feljáró. Felháborító!!!!!

Onnantól már nem volt visszaút, kb 2 kilométert araszoltunk még, majd ma reggel 11 óráig semmit nem mozdult a sor. Még késő este is össze-vissza telefonálgattunk, de senki nem tudott annál többet mondani, mint hogy kamiont mentenek, meg hófal miatt a katasztrófavédelem lezárta a sztrádát. Ekkor újra felvetettem, hogy vágják át a szalagkorlátokat, de látszólag csak reggelre sikerült megfelelő mennyiségű embert összeszedni ahhoz, hogy a feladatot szakszerűen és balesetveszély nélkül megkezdjék.
..."

De ne ragadjunk le a "felelőtlen" autósoknál, nézzük meg azokat akik az állami tömegközledési cégekre bízták magukat:

"Az elmult 4 km-t 18 ora alatt tettuk meg busszal. Ugy ertesultunk a hirado sikertortenetkent mar multidoben szamolt be az m1 letakaritasarol. Hozzatartozoink ezen informaciok alapjan boldogan hivtak minket, hogy mikor erunk haza. Sajnos ki kellett oket abranditanunk, mivel az igazsag az, hogy 20 km elottunk jarhatatlan, ebbol 10 km mindket iranyba. A mai nap soran az 50 fos busz 6 kg kenyeret kapott es nemi innivalot. Az elmult percekben az osztrak voroskereszt hozott szamunkra takarot es meleg teat, sajnos ennivalot csak kesobb tudnak hozni... Hol vannak a magyar szakemberek? Mikor szamithatunk ennivalora? Sajnos azt a tajekoztatast kaptuk, hogy holnap delutanig nem tudjak felszabidtani az elottunk allo 20 kmt. Szerintem erdemes lenne megirnotok, hogy mekkora szakadek tatong a mediaban beharangozott sikertortenet es a csuf igazsag kozott. 20 ora utan most jutottak el a hatosagok, hogy egy akkora rest vagjanak a szalagkorlaton, hogy egy busz is vissza tudjon fordulni.."

Van korábbról is egy másik buszról:

"azok, akik a Zala Volán Budapest-Zalaegerszeg járatával indultak el csütörtökön délután háromkor. Olvasónk jelentése szerint jelenleg Siófok környékén járhatnak, ilyen tempóval holnap reggelre érkezhetnek Zalaegerszegre. A busz tele van szomjazó, éhező emberekkel, az utasoknak még nem segített senki."

Igen, ebből is látszik, tökéletesen igaza van a posztolónak: hull a hó a hülyékre, mind egy szálig megéremlik. Ha másért nem, hát azért amit 2010 áprilisában tettek - vagy nem tettek, pedig akkor is sokmindent lehetett már tudni arról, hogy bizony veszélyes út lesz ez, de ahogy a poszt is mutatja, vannak akik az összes intő jel ellenére, száguldanának tovább a szakadék felé. 2014-ben lesz egy leágazás, akinek van esze, ott lekanyarodik erről az útról.

J.László 2013.03.15. 23:54:52

@ob.szerver:
"@balt" jóvoltából - aki volt kedves fentebb belinkelni a hozzászólásom végén található cikkeket - ma rájöttem, hogy Orbán egy kibaszott veszélyes ember. Tehát semmiféle köszönő oklevél nem jár neki.

Nagy-Britannia, Franciaország és Németország belügyminiszterei is az ő volt kollégiumi szobatársai, mi több, pincsijei. Az ottani, Fidesz aktivistákkal és haverokkal feltöltött dilettáns katasztrófavédelemről
már nem is beszélve. Ez a kis cigány - akarom mondani euroindoid - már Európa összes nagyhatalmait térdre kényszeríti (de ez esetben akkor talán mégsem akkora hülye, na mindegy, ez már egy másik kérdés)!

hvg.hu/vilag/20130312_NyugatEuropat_mar_megbenitotta_a_ho_es_a
www.metropol.hu/nagyvilag/cikk/1009902

Balt 2013.03.15. 23:54:55

@essien: "akkor a kat.védelem? szervezésből, logisztikából totálisan megbuktak"

Ez hogy függ össze az előzménnyel? (120 km/h-s szél, hó stb.) Ha valamiből megbuktak, a kommunikáció, illetve valóban, határozottabban le kellett volna zárni az utakat (már akár Bp.-en). Biztos vagyok benne, hogy ebben változás lesz legközelebbre, bárki legyen is az operatív irányító (kormánypárt)...

scsaba1 2013.03.15. 23:56:31

Egyébként meg az emlékezetes és halálos áldozatokat is követelő augusztus 20.-ai vihar után ugyanez volt pepitában. Ott az egyik "oldal" már akasztotta is volna a vélt vagy valós felelősöket (elsősorban persze Ferenc testvért, másod sorban meg Demszkájt), a másik oldal meg kenegette a szart, hogy ugyan' má' egy szupercellát nem lehet megjósolni, meg vis major, nincs felelős, nem is lehet, meg tulajdonképpen a kurva anyját a sok ostoba prolinak, hogy kimentek a Duna partra megnézni a tűzijátékot.

Dr. Fotos 2013.03.15. 23:56:56

Az egyebkent hogy van, hogy ez a csunya vihar atugrotta az Osztrakokat es csak nalunk csapott le az utakra?

Balt 2013.03.15. 23:58:30

@Gyarló Hintaló: Eegen, én is ezt mondom. De ennek így is kell lennie. :) (Viccen kívül: Lásd fentebb, a bostoni példát.)

Tita nick 2013.03.15. 23:59:31

Minden szavaddal egyetértek.

Balt 2013.03.15. 23:59:55

@Reszelő Aladár: Jó meglátás.
Jó síelést!

J.László 2013.03.16. 00:01:12

@scsaba1:
Volt felelős. Az ügyeletes meteorológus.

Balt 2013.03.16. 00:03:43

@ap: Mit lehet azon "koordinálni", hogy egy fél óra alatt 20 km-es kocsisor torlódik fel hóátfúvás és sorozatbalesetek miatt?

scsaba1 2013.03.16. 00:04:35

Én tegnap egy makói cégtől vártam valamit. Úgy volt, hogy Budapesten találkozunk. Reggel felhívtam őket, hogy na mi van, mikor és hol.
Erre azt a választ kaptam, hogy nem mertek elindulni (Makóról!!!) tegyük át a találkát hétfőre. És mivel nem lehűtött emberi vesékről volt szó, így ebbe minden további dolog nélkül bele is mentem.

scsaba1 2013.03.16. 00:06:59

@J.László:

Akkoriban több fórumon is lelkes vita folyt arról, hogy vajon ki lehetett-e volna üríteni a rakpartokat este nyolcig, egy hat órakor kiadott riasztás alapján.

Balt 2013.03.16. 00:08:08

@Adam Toth: Nagyon egyetértek. Ugyanakkor megértem, hogy az ellenzéknek kapóra jött a(z elmaradt "ünnepi megemlékezések" helyetti) téma, a blogszféra meg pártállástól függően kommentálja ezt. De a dolog egy irányba mutat pártállástól függetenül: nagyobb (köz)fegyelemre van szükség. Ergo: hasonló helyzetekben kvázi kijárási tilalomra.

Plezúr 2013.03.16. 00:08:34

Emberek! Mi értelme ebből is politikát csinálni? Március 15-én ekkora hófúvásra nyugodtan mondhatjuk azt, hogy katasztrófahelyzet. A katasztrófahelyzeteknek meg az a tulajdonságuk, hogy a természet móresre tanít bennünket. El kellene viselni a dolgot emelt fővel. Idáig tartott a lényeg.

És nem értem, miért kell azoknak a szervezeteknek a vezetőit izélgetni, amely szervezetek végül mégiscsak kibányászták a hóban rekedteket. Ha jól tudom, senki nem fagyott meg, pedig megfagyhatott volna. Nem akarok belemenni itt az adok-kapokba, de múlt vasárnap a feleségem kitalálta, hogy márc. 15-én menjünk el Bécsbe, "foglaljuk el a császárvárost":) Én aznap este megnéztem a meteorológiai jelentéseket és azt mondtam, hogy szó sem lehet róla. (4 nappal korábban!!!) Azt kell mondjam, aki csütörtökön-pénteken útnak indult, az vagy nem tájékozódott, vagy képtelen értelmezni a meteorológia jelentéseket. Tipikus, majd lesz valahogy mentalitás. lett is valahogy...
Nyilván az illetékes hivatalnak is van felelőssége, és leginkább az, hogy úgy látszik, kishazánkban még mindig a leghülyébbekhez kell igazítani minden rendelkezést. Az nem elég ha a meteorológusok elmondják, hogy milyen idő várható (mínusz 10, 100km-es hófúvás) hanem le kell zárni az utat, hogy a felelőtlen emberek ne tudjanak elindulni. Nem olyan a közhangulat, hogy ezt megtehetné a rendőrség, de én bizony nem sajnáltam volna ha végigbüntették volna azokat, akik például nyári gumival nekiindultak ennek az útnak.
A fenti poszt pedig azért tetszett, mert szembe mert menni a mostanság oly divatos lincs-hangulatú megmondóposztokkal. A dühös emberektől csak annyit kérnék, hogy ha nem haragszanak azokra a felelőtlen autós társaikra, akik meggondolatlanul ott tülekedtek az autópályán, csakhogy "érvényesítsék" a hosszúhétvégéhez fűződő jogaikat, akkor legyenek kicsit türelmesebbek azokkal a katasztrófaelhárítókkal szemben, akik a hosszúhétvégéjüket pedig azzal töltötték, hogy mentegessék őket.
Nem is értem, hogy facebookozás közben miért nem jutott eszükbe letölteni inkább az okostelefonjukra valami teleportáló applikációt...
Ugye ismeritek a viccet az agresszív kismalacról, amelyik beleesik a gödörbe? Jön a jótünder, mondja: - Várjál malacka, hozunk egy létrát és kiszabadítunk!
Mire a kismalac: - NEM VÁROK!

Hát, kb, itt tartunk.

dr. Trebitsch 2013.03.16. 00:09:19

@J.László: Erről írtam korábban! két nappal korábban írták a lapok, mutatta a TV, mi van Nyugat-Európában, és hogy két nap múlva ez eléri Magyarországot! És persze lehet hülyének nézni, aki mégis útnak indult, de nem inkább annak kellene az időjárásjelentéseket fokozott figyelemmel követni, aki EZÉRT FIZETÉST KAP?

Balt 2013.03.16. 00:16:11

@ben2: Jogos. Ráadásul ott van a hivatásos katona (nyugger poltiszt, de legalább a rendszert elméletben ismeri) meg a bohóctűzoltó, helyette Bajnai meg Mesterházi nyilatkozik... Meg persze Gyurcsány, tálcán kínálva a 2006-os események felhánytorgatását. Beleértve aug. 20-tól az egész őszt.

Balt 2013.03.16. 00:19:35

@Siri Keeton: "a Nyugat-Dunántúlon és a Kisalföld nyugati felén akár a 100 kilométeres erősséget meghaladó széllökések is lehetnek"

Ehhez képest Sopronban és az Alpokalján egy cm hó sem esett:
www.idokep.hu/ho
Ennyit tehát a megbízhatóságról. (Nem vitatom, időben figyelmeztettek, 2006 óta nyilván még akkor is, ha vaklárma, de ebből azt nem lehet megmondani, hogy Bábolnánál 20 km kocsisor fog összetorlódni.)

2013.03.16. 00:21:37

@Paranoid Android2: Hát, nem tudom. Én jöttem már haza Ausztriából, 30 méteres látótávolság mellett, szakadó hóban, és érdekes mód tolták le a havat az utakról. Ja, és a hókotrók egymás után mentek, igaz, vagy 50 kilométeres távolságban. Most Angliában élek, itt előző este elkezdik szórni az utakat. Ja, és az iskola sms-t küld, hogyha elmarad a tanítás, vagy ha hamarabb el lehet vinni a gyereket, tekintettel a havazásra. És még ez sem tökéletes...
De igazad van, az egészről az emúttnyócév tehet!

Balt 2013.03.16. 00:24:23

@Martian: Dél-Skandinávia (egész Oslo-Stockholmig, sőt, feljebb) kvázi mediterrán éghajlatú, mert fűti a Golf-áramlat. (A Brit-szigeteket és Izlandot éppúgy.) Csak följebb van durva klíma. De jogos: nyilván ott se porcukor esik hó gyanánt. :)

2013.03.16. 00:25:36

@Plezúr: Majdnem igazad van, de azt hiszem, a legnagyobb gond ott volt, hogy felengedték a kamionokat az autópályákra. A hosszú hétvége előtt. A havazás előtt. Gondolom, az illetékesek nem kell, hogy figyeljék a meteorológiai előrejelzéseket, nekik csak akkor kell mozdulniuk, ha katasztrófa van.

2013.03.16. 00:26:57

@Balt: Angliában élek. Mediterránnak nem nevezném. Sőt, kemény havazások is előfordulnak. Te mikor tanultál földrajzot? Utoljára hatodikban?

konrada 2013.03.16. 00:29:52

@Könnyen elkaptuk, uram!:
No kb ennyire mennek nálunk is.

...csak ez kb 2 óra.
Aki meg pont köztük megy, az emiatt nem is láthatja.

2013.03.16. 00:30:03

@Balt: Mondjuk az ne zavarjon, hogy legfeljebb Norvégia kapna a Golf-áramlatból, de valamiért a Norvég fjordok nem a homokos strandjaikról ismertek.

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.03.16. 00:30:25

@Balt: azon? semmit, bár azt hittem ez azért evidens... ellenben utána..

2013.03.16. 00:31:22

@konrada: Viszont ha 2 órás követéssel mennek, akkor hogyan rekednek autók egész éjszakára a hóba????

Balt 2013.03.16. 00:33:45

@earlyrat: Nyilván vannak ilyen helyzeteket gyakrabban tapasztaló, jobban felkészült, jobb infrastruktúrájú országok, ahol jobb a szervezettség, nagyobb az állampolgári fegyelem és tudatosság. De azt hiszem, igazad van, ma végül is ünnephez méltó volt az összefogás (az acsargó blogokat - és az itt jelenlévő kommentelőket kivéve), ahogy a BASK is levezette:
boldogokasajtkeszitok.blog.hu/2013/03/15/a_forradalom_orokosei

tundrazuzmo (törölt) 2013.03.16. 00:33:49

@libertard: "Mi lesz itt jövő héten?"

Hóolvadás. Ezt is lehet tudni már vagy másfél hete. Lehet is rá készülni!

Árvízes területen laksz? Ha már olyan hülye voltál, hogy ártérben építkeztél, akkor kezdd el töltögetni a homokzsákokat! Szükséged lesz rá, már most látszik, nehogy utólag másra mutogassál!

2013.03.16. 00:34:16

@Balt: Ja, és szeretném felhívni becses figyelmedet, hogy Skócia északi része kurva hideg! Hogy Wales-ben sípályák vannak, szintúgy Skóciában. Mert fűti a Golf. Hogy a II. világháború egyik nagy eseménye a Bismarck levadászása alatt az északi kikötők használhatatlanok voltak, mert befagytak.

Balt 2013.03.16. 00:36:32

@Kuviklacz: Végül is... miért is ne? Mi az, hogy drogliberalizáció?! Legyen kötelező! Nekik. :)

2013.03.16. 00:36:56

@Balt: De azt hiszem, igazad van, ma végül is ünnephez méltó volt az összefogás (az acsargó blogokat - és az itt jelenlévő kommentelőket kivéve), ahogy a BASK is levezette: "

Én nem olvastam olyat, hogy valaki az összefogást fikázta volna. Orbán nincs itt, Zsóti lovagolgat, Pintér a Telenort szidja... szóval ez tényleg szép nemzeti, ünnepi összefogás.

J.László 2013.03.16. 00:37:09

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Ahhoz képest, hogy minálunk a Balaton télen befagy, Nagy-Britannia (és pl. Norvégia) összes kikötője pedig egész évben jégmentes, tényleg kvázi mediterrán. A földrajzi helyzetéhez képest legalábbis.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2013.03.16. 00:38:37

Libbancs idióta, egy index címlapon ajánlott blogban. Ha nem nézek ki az ablakon ma, csak ezt az egy sort olvasom el, akkor is tudtam volna, hogy beütött az őskáosz.

konrada 2013.03.16. 00:38:39

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Úgy hogy nincs akkora teljesítményük, hogy az ott ragadt autókat képesek legyenek tucatszámra letolni.

...így aztán ők is ott állnak mögöttük...

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2013.03.16. 00:41:15

@Könnyen elkaptuk, uram!: Norvégiát valóban temperálja rendesen a Golf, a kontinens azonos égövön fekvő belső részeihez képest nagyon enyhe idő van, és kevés a hőmérsékletingadozás.

Jin_Ke (Fotelkommandó) · http://fotelkommando.blog.hu 2013.03.16. 00:41:52

Van igazságalapja a posztnak, de ettől függetlenül még szűk látókörű fasznak gondollak...ugyanis: azt nyilván te sem gondolod komolyan, hogy az a több ezer kintragadt ember egytől egyig idióta...Igen, biztos volt aki úgy indult el, hogy mit nekem hóvihar, de volt olyan is aki azért mert muszáj volt. A probléma nem miattuk alakult ki, hanem abból, hogy nem hirdettek időben kamionstoppot és amikor már látták, hogy itt bizony hatalmas szopó van, akkor nem zárták le a pályát. Ha ezt időben megteszik - és ehhez nem kell több száz rendőr, tűzoltó és egyéb munkaerő - akkor a most kint ragadt emberek több mint fele, lehet, hogy bosszúsan, de melegen és kipihenten vár az otthonában, vagy egy bármilyen szálláson. Az elakadt kamionok és ész nélkül száguldó faszkalapok miatt, - akiknek a száma töredéke a felkészült, de mégis csapdába esett autósoknak - alakult ki a mostani helyzet. Akárhonnan is nézzük, a kormány ezt (is) elbaszta. Példaértékűen szar kommunikáció és szervezés....

muscas01 2013.03.16. 00:45:29

@Plezúr: Valamit mindenki félreért. Nem számít, hogy agyatlanok. Igen, tényleg azok voltak. Az állam szempontjából egyáltalán nem fontos. Ezt értsétek már meg, drága fröcsögők. Bajba jutottak. Ennyi. Pont. Ha pedig így van, segíteni kell nekik, ezért fizetik a katasztrófavédelmet. A te - és a legtöbb hozzászóló értelmezésében - az agyatlanság büntetőjogi, vagy akár alkotmányos kategóriák? Őket nem kell menteni? Az agyatlanokat ott kell hagyni az úton, a hóakadály közepén, gyerekekkel? Csak azért, mert a családfő agyatlan? Példa, hogy megértsétek: Ha egy agyatlan embert, akit egy cápákat tenyésztő öbölben pl. horgászás közben elragad egy cápa, csak azért, mert agyatlan és nem olvasta a figyelmeztetést, vagy csak elkerülte figyelmét, vagy a tábla csak csekély veszélyt jelzett, azt hagyjuk megdögleni? Mert agyatlan? És ha ő éppen az Erdélyi Nemzeti Front vagy a CBA képviselője, csak hozott egy rossz döntést, hagyjuk megdögleni? Nem. Ha így lenne, akkor ma pl. miért indult el a tek, a rendőrség, honvédség, stb... Miért? Hiszen azok csak agyatlanok. Elárulom: mert ez az alkotmányos kötelességük. Nincs arra joguk, hogy minden egyes elakadt embert megkérdezzenek, hogy ön agyatlan, vagy sem. Ez a lényeg.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2013.03.16. 00:50:27

Nem az a kérdés hogy nehéz-e kimenteni az embereket. Nehéz. De megszervezni és KOMMUNIKÁLNI AZ IGAZAT az alapvetés. A legjobb barátaink egy gyerekkel 12 órát ültek a kocsiban éjjel. Mielőtt ráhajtottal, nézték a katasztrófavédelem,az autópálya stb. honlapján,hallgatták a rádiót..hiába . A feljáró tiszta volt, és a pálya is. Mikor elérték a sort, kiderült,sokan már akkor több órája ott vesztegelnek.Ez a szégyen.

Balt 2013.03.16. 00:50:58

@Róka Sarki: Egyetértek. Itt, Pesten se volt komoly hó, holnap sztem el is olvad az egész.

clegane 2013.03.16. 01:00:47

a langlovagok.hu szerint,

"Helyszíni beszámoló az M1-esről: az OKF-ről lement egy busz egy rakat katasztrófavédővel. Kb. egy használható ember volt közülük. A katasztrófavédelem csak okoskodott néhányszor a helyszínen, és az egész mentésre a teljes fejetlenség a jellemző. Az önkéntes tűzoltóknak volt köszönhető, hogy tudták vágni a szalagkorlátokat. A TEK jelenléte pedig csak PR volt. Az, hogy egyáltalán volt valami mentés, a tűzoltóknak és a polgárőröknek volt köszönhető."

@Paranoid Android2:
neked pedig a kurva anyádat.

Balt 2013.03.16. 01:01:42

@Góliát Őrnagy: Micsoda objektív és tárgyilagos hozzászólás, gratulálok! :))

Balt 2013.03.16. 01:03:40

@scsaba1: 2006 különleges év volt, mi tagadás...

Balt 2013.03.16. 01:05:39

@Dr. Fotos: Így:
www.idokep.eu/?oldal=ho
(A keretben lévő számok a sípályák adatai, a témában nem mérvadóak.)

Balt 2013.03.16. 01:08:05

@scsaba1: "És mivel nem lehűtött emberi vesékről volt szó"

Perdig ebben az időben lehet, hogy nem is ártott volna nekik a szállítás. :)

Laci A Lakli 2013.03.16. 01:10:58

Azért le kéne már végre szögezni minden trollnak pártállástól függetlenül. Ha valaki volt olyan hülye, hogy szakadó hózivatarban képes volt elindulni - most mindegy hogy nem látta, hallotta a figyelmeztetést, vagy csak egyszerűen hülye volt és nem érdekelte -, majd elakad és kimentik. Az köszönje meg a katonaságnak a katasztrófavédelemnek helyi embereknek, stb... a segítséget!
Valahogy mindenki elfelejt köszönetet mondani. Inkább arról van szó. "Hogy hű baszd meg miért nem jöttél hamarabb köcsög!"
Néztem a facebookon a magyar kormányt mindenki szidja, de "Köszönjük Ausztria!" az persze megy. Ne csak a sógoroknak köszönjétek már meg, rengeteg kisember dolgozik - még ha ilyen silány is a szervezettség is.

Plezúr 2013.03.16. 01:11:47

@Balt: @Könnyen elkaptuk, uram!:
"a legnagyobb gond ott volt, hogy felengedték a kamionokat az autópályákra."
Ez valószínűleg így van, ezt utólag, ha józanul áttekintik az illetékesek, látni fogják. Hogy beismerik-e, az már persze kétséges...

Balt 2013.03.16. 01:12:27

@Plezúr: Kösz, eddig talán ez volt a leghiggadtabb és legjobb komment, amit a témában olvastam. (És bizony, egyetértek: ha kijárási tilalom kell, ám legyen! Erre mutat minden igény, a zellenzéké főleg... Lásd fentebb: Boston is így működik.)

Plezúr 2013.03.16. 01:14:58

@muscas01:
"Őket nem kell menteni? "

De kell! A mondataidat csak azért nem értem, mert mintha az lenne az olvasata, hogy nem mentették a hóban ragadtakat. Szerintem mentették őket erő felett. Az más kérdés, hogy a megelőzés sokkal hatásosabb lett volna.

Laci A Lakli 2013.03.16. 01:15:59

Azért én kíváncsi vagyok, hogy 9 hónap múlva mennyivel fog több gyerek születni? :D

Balt 2013.03.16. 01:18:56

@Könnyen elkaptuk, uram!: A mediterrán nyilván túlzás. De a fagy nem túl gyakori Sussexben (sem). De ezt te nyilván jobban tudod. (Még akkor is, ha netán földrajztanár vagy. :))

A mostani meteorológiai helyzet brit vonatkozásaiból:

"Az Oroszországból és Skandináviából érkezett hideghullám miatt Anglia déli részén a hőmérséklet hétfőn nulla Celsius-fokra süllyedt. A tükörjég és hófúvások, valamint a nem elegendő számú hókotró miatt az utakon közlekedési káosz keletkezett. Meteorológiai jelentések szerint keddre virradó éjjel Délkelet-Anglia egyes területein mínusz 7 fokos fagyokat mértek. Hasonló hideghullámra márciusban 1986 óta nem volt példa.

Paradox módon viszont Anglia északi részén és Skóciában, ahol az éghajlat hűvösebb, mint Nagy-Britannia déli felében, melegebb időjárás honol, plusz 5-6 fokos hőmérsékleteket mérnek."

hvg.hu/vilag/20130312_NyugatEuropat_mar_megbenitotta_a_ho_es_a

Balt 2013.03.16. 01:22:26

@Könnyen elkaptuk, uram!: OK, már látom, nem vagy földrajztanár. :) Ténykérdés, hogy Dél-Skandináviát a Golf-áramlat fűti, de nézz utána bátran. Élnek Stockholmban és Dél-Svédországban ismerőseim, meg éltek valamikor Közép-Norvégiában is. Ez persze nem jelent semmit, de alkalmasint nézz rá arra a kurva térképre. :)

glad az egyetlen 2013.03.16. 01:22:39

Érdekes ez, hogy megjelentek az okoskodók, akik szerint ez tudható volt, meg a kormány nem hibás.

Ezek az emberek emlékszenek olyan időjárás helyzetre valaha, hogy egy autópálya több mint egy napra megbénult? Volt olyan híradás vagy prognózis, ami ennek halvány lehetőségét előre vetítette? Ha a kamionokat leparancsolták volna az utakról vagy szomszédainkhoz hasonlóan ilyenkor kötelező nekik a hólánc akkor előáll ez a helyzet?

Na ebbe kellene belegondolnia annak, aki annyira veri a mellét.

Balt 2013.03.16. 01:26:48

@Könnyen elkaptuk, uram!: Na várj, segítek. Egy mondat. A zsarnokságról: :)
hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89szak-Eur%C3%B3pa#.C3.89ghajlata

Észak-Európa éghajlata sokkal melegebb, mint a hasonló szélességi körökön fekvő egyéb területeké, mint például Szibéria, vagy Kanada. Ez a Golf-áramlatnak köszönhető, amely 5-10 °C-kal növeli e terület évi középhőmérsékletét. Amennyiben ez a tengeráramlat megszűnne, Észak-Európának változna meg legradikálisabban az éghajlata.

Nem részletezi a wiki, hogy ez a hatás a félsziget északi részén (és Finnországban) alig érvényesül.

Balt 2013.03.16. 01:28:47

@tundrazuzmo: :)) Akkor lehet mondani, hogy Baynau végre elhozta nekünk a népek tavaszát. :)

Balt 2013.03.16. 01:32:21

@Könnyen elkaptuk, uram!: Hát b+, muszáj lesz anyanyelveden hozni, úgy látom: :)

"The North Atlantic Current of the Gulf Stream, along with similar warm air currents, helps keep Ireland and the western coast of Great Britain a couple of degrees warmer than the east.[27] However, the difference is most dramatic in the western coastal islands of Scotland.[28] A noticeable effect of the Gulf Stream and the strong westerly winds (driven by the warm water of the Gulf Stream) on Europe occurs along the Norwegian coast.[8] Northern parts of Norway lie close to the Arctic zone, most of which is covered with ice and snow in winter. However, almost all of Norway's coast remains free of ice and snow throughout the year.[29] Weather systems warmed by the Gulf Stream drift into Northern Europe, also warming the climate behind the Scandinavian mountains." (Wiki)

vazzup 2013.03.16. 01:37:28

Segítek bazdmeg, ha magadtól nem megy:

A polgár lehet hülye, az a dolga.
A katasztrófavédelmisek meg a Pintér Sinya NEM LEHET HÜLYE (mégis az), mert az lenne a dolga, hogy a hülyéket megvédje.
Minden más csak a szar szétkenése.

Jah, és persze büntetést osztogtni volt rendőr kint az utakon. Külön poén. 5000HUF. Muhaha.

Balt 2013.03.16. 01:40:50

@Plezúr: Nos: Pintér azt állítja, hogy tegnap kora délutántól kamionstopot hirdettek. Ez az állítás nyilván könnyen ellenőrizhető, ezért tegyük fel, hogy igazat mond. Akkor viszont számonkérhető a betartatása. Most jól fog jönni sok-sok bírság, legalább meglesz az e-útdíj egy része előlegbe. :)

videki gyerek 2013.03.16. 01:51:11

"Ezt a bulit természetanyánk és a természetanyánkkal nem törődő autóstársadalom hozta össze, nem a kormány."

Es tenyleg. Mar egy napja folyik a buli, de meg mindig mit latni ?
Csontig lefagyott utakon, ahol labbal alig lehet elcsuszas nelkul atkelni, 25 meteres latotavolsag mellett, elmebeteg allat modjara szaguldoznak. Meg a 30-sem biztonsagos, de azert minimum 80-100-al kozeliti a keresztezodest, meg a gyalogatkeloket. Az ilyen allatokat, nem kimenteni kene, hanem a helyszinen leloni, ahol arokba csuszott.

DR. Smit Pal 2013.03.16. 02:04:00

@muscas01: "Elárulom: mert ez az alkotmányos kötelességük. Nincs arra joguk, hogy minden egyes elakadt embert megkérdezzenek, hogy ön agyatlan, vagy sem. Ez a lényeg."

Hát pedig egy gyors helyszíni tesztel, ez könnyen eldönthető lenne. És ha kiderül, hogy agyatlan hülye, vagy hogy mocskos mszp-s, akkor ott hagyom a francba, és nem pazarlom az erőforrásokat.

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.03.16. 02:51:39

@poszt:

"A libbancs idiótáknak persze igazából most is az fáj, hogy a természet tesz az ő alapvető jogaikra, az állam meg nem tudja nekik biztosítani az alanyi hóviharmentességüket."

Eddig a mondatig próbáltam komolyan venni posztolót, de kapitális baromsága láttán, kár volt ezzel fáradnom.

Annyit még, hogy az idiotizmus nem ideológiafüggő, az embereknek pártállástól függetlenül joguk van idiótáknak lenniük (sajnos Murphy szerint ez működik is), míg a katasztrófavédelemnek KÖTELESSÉGE a várható legrosszabbra felkészülnie.
A Belügyminiszternek (vagy bárkinek, akinek utasítási joga van) pedig kötelessége
IDŐBEN intézkednie.

Ezt azonban úgy, hogy az állomány harmada orvosi vizsgálaton van (100 km-re a szolgálati helytől, másik harmada tanfolyamon (ez komoly!) úgy nehéz minőségi munkát végezni

Mi történt volna, ha 2 napon át fúj az erős szél és szakad a hó?
Pintér miniszter úr, köszöni jól van.
Örüljünk.

Hunor Levente 2013.03.16. 05:26:31

@De hol van Columbo felesége?: nem inkább a hibbant múltba révedő huszáros fideszeseknek fájt?
a hosszú béna posztot meg eleve hülyeség végigolvasni.
ha nem idézed azt a baromságot, nem tudtam volna, hogy ilyen van benne.

milyen szép a Vértes, ó 2013.03.16. 05:37:06

Most komolyan idegeskedni képes bárki azon, hogy egy fideszes újabb posztban hazudozik? Csak felmondja azt, amiről azt hiszi, holnaptól a kormány igazsága. :)

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.03.16. 05:37:38

"Bölcsészeknek: Egy út letakarítása (egy hozzáférési irányból) nem gyorsítható jelentősen azzal, hogy nem kettő, hanem négy hókotrónk (hómarónk) van. Ugyanis a másik kettő nem fér hozzá a hóhoz. Persze van akkora túlbiztosítás, ami már jelentősen növeli a gyorsaságot, mert minden bekötőútra le tud kanyarodni két szabad gép, de a költségei ennek sokszorosak"

Akkor rájöttél, hülyegyerek, hogy 4 hókotró máris jelentősen gyorsítja a dolgot, ha van legalább 1 elágazás.

A másik, hülyegyerek, hogy ha hosszabb ideig esik, főleg, ha hófúvás van, akkor állandóan, oda-vissza, többször kell takarítani a havat, és megint bedőlt a hülye okoskodásod.

Az ilyen hülye, mint te, minek blogol?!

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.03.16. 05:39:53

Aki teljesen jelentéktelen okból indult útnak, az persze felelőtlen. Aki nyári gumival, hólánc nélkül, az is.

De azért megnézném én, hogy ki az, aki csütörtök este bent alszik a munkahelyen előre láthatóan mondjuk szombatig, azért, mert esik a hó.

Aki ezt a döntést meghozta, az ugrálhat, aki nem, az nem. A bloggernek itt kuss, mert ő fogorvoshoz ment, ő is hülye volt.

És végül: N embernek joga van hülyének lenni. A katasztrófavédelemnek nincs.

Alias30 2013.03.16. 05:57:38

Nem mindenki teheti meg, hogy csutortok- pentek - szombat ne dolgozzon! Tobben jarnak be Budapestre dolgozni mint ahogy a cikk iroja elkepzeli, az emberiseg jelentos hanyada nem kanapeban ulve osztja az eszt. Az egyetemistakrol ne is beszeljunk. Valamint, megesett hogy leesett a ho es nem kerultek tobb tizezren eletveszelyes helyzetbe. Ennyit errol az ertektelen hulladek cikkrol. Koszonjuk media. Ezzel vajon ki es mit akart elerni?

Alias30 2013.03.16. 06:04:01

Előre fel lehetett volna szórni az utakat...

Alias30 2013.03.16. 06:04:37

és akkor nem szuletik meg ez a cikk sem...

is 2013.03.16. 06:27:22

"Lehet, sőt bizonyos (szeretett hazánkat ismerve), hogy rengetek dolog lett elrontva a folyamatban, de egy csomó dolog meg működött. "

Lehet, hogy egyesek szerint a pohár félig üres, de félig meg tele van.

"Az jelen pillanatban nem állapítható meg, hogy a rendelkezésre álló kapacitások hatékonyan és értelmesen lettek-e felhasználva,"

De. A langlovagok.hu megírta pontosan, hoyg a katasztrófavédelemből egy fost csináltak 2010 óta. nem, nem az elmútnyócévben, hanem 2010 óta.

"Az, hogy ebből a katasztrófából is ilyen elmebajos őrjöngés lett az ellenzéki oldalon, mutatja, hogy a realitásérzék teljesen hiányzik belőlük. "

Ez valami itt maradt mondat 2006-ból, ugye? Elég okos mondat, hallgathattál volna rá az elmúlt 6+ évben. Meg ügy a tükörbe is nézhetnél néha, meg Cavintont is szedhetnél.

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.03.16. 06:31:59

Tegnap a hóhelyzet miatt nem tudtam dolgozni. Egész nap itthon ültem, Kossuthot hallgattam, Hír TV-t néztem és böngésztem a netet.

Mutassatok nekem 1 db olyan blogbejegyzést vagy kommentet, amelyik az autósokat hibáztatta március 15. 11.00 előtt!

Amíg Pintér ki nem jelentette, hogy az autósok a felelősök saját sorsukért, addig ezt senki meg nem merte írni. Azóta (először kommentekben, majd megjelentek a blogok is) ez az egyetlen érv jobboldalról.

Ez a MÉM, nem a Ferenc pápás.

is 2013.03.16. 06:32:22

@Balt: "Ez az állítás nyilván könnyen ellenőrizhető, ezért tegyük fel, hogy igazat mond."

Tekintettel az elmúlt 15 év FIDESZes állításaira, ne tegyük fel. Ki, pontosan, mit csinált, hogy és mikor jutott el a kamionosokhoz a stop híre stb.?

states1 2013.03.16. 06:33:01

Hát persze, hogy a kurvaannyát a kormánynak, amiért én még csütörtök este is nekivágtam az M1-esnek a zuhogó hóesésben annak ellenére, hogy egész nap érvényben volt a piros riasztás, és minden média üvöltözte, hogy ne induljon neki senki a Dunántúlnak. És miután én csak azért is fasza gyerek vagyok, és nekem Orbán ne mondja meg, mikor indulok síelni Ausztriába, noná hogy elindulok, azért megkülön kurvaannyát a kormánynak, hogyha elakadok, nem küld értem tíz percen belül egy egy tankot, hogy haza vigyen. Különösen miután több ezer ugyanilyen barom van, mint én.

regress 2013.03.16. 06:43:39

@Laci A Lakli: te is selejtes gumi miatt születtél.pintérék mi a faszt csináltak?szőkítettek?10 évente van ilyen helyzet,ezt se tudják kezelni.takarodjanak.

B79 2013.03.16. 06:49:53

"Bölcsészeknek" Azt a gombásvalagú jó kurva anyád.

lüke 2013.03.16. 06:55:02

@Balt:
yeeeh
szájjáratási tilalomra
megj.Ausztriában minden évben az elsö hóesésnél ez történik az A21-n (a k-európai kamionok elakadnak,naná!)
mégsincs hiszti: se az ÖVP se a szocik nem pártolják a havat!

szabadság elvtársak! 2013.03.16. 06:58:18

Összegezve? Valljuk be. Ilyen helyzetekben meg van mindenkinek a felelőssége.Az okos ember utazás előtt informálódik.Annyi lehetősége van, hogy hihetetlen.De azért ő elindul Szlovéniába síelni.A szerveknek úgy ahogy mások is írják, van lehetőségük, hogy ezt a marhát ne engedje fel az útra.A kamionokat beterelem olyan helyre ahol az állatokat mondjuk tudják itatni. A sózást hiányolják egyesek.Gyerekek a sózás -5 fok alatt nem működik. Sokkal hatásosabb a homokszórás.De! Ilyen szélben nem tudsz mit kezdeni az eltolással, mert elmész 4-5 métert és már be is rakta vissza. Úgyhogy nagyon nem lehet másokra mutogatni, mert ilyen időjárási viszonyok között nincs az a hívatal aki meg tudná oldani a problémát. Igen, és ráadásul visszakanyarodok a nyári gumival elindulás külön abnormális. Egy biztos, utólag már mindig okos az ember, de ki az aki előre látja, hogy mennyire fogja a szél betemetni az utat.Ha meg előre lezárom az utat és mégis lehetne közlekedni, akkor meg azért üvöltene mindenki. Szerintem is mindenkinek van egy kis sara ebben az estben.Az ellenzék meg ha ebből akar hisztériát csinálni, hát tegye. De ők sem jártak volna jobban, ha ők vannak most a székben. Egyébként itt nálunk mindig az a duma, hogy felkészültünk a télre. Majd leesik 5 cm hó és összedől minden.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2013.03.16. 07:01:00

@ob.szerver: Import hóból építenek neki egy hála hóembert:)

Mekk Meister 2013.03.16. 07:10:12

@Rigor_mortis: ha ertelmezni is tudod amit irtam, nem csak olvasni, akkor latod, hogy tajekozodtam elotte az utrol, es nem szandekosan tulelo turara keszultem. Havazas? Ok. Szel? Ok. Maskor is volt. De amikor kiderult mindenki szamara hogy milyen, mar keso volt. A baj azzal van, hogy az illetekeseknek csak penteken esett le. Kizarolag az autosokat hibaztatni szuk latokoruseg. Es igen, a hulyeket is tajekoztatni es menteni kellett volna, mert vannak, akiknek ez a dolguk.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.03.16. 07:13:49

Ebben a postban kb. egy értelmes mondat van: hogy utólag, normális időben, ki kell elemezni, mi nem működött.

Mert nem működött a meteorológiai előrejelzés ("akár 15 cm hó az ugye =/= három méteres hófal) ÉS a hozzá kapcsolódó igazgatásrendészet, mert kiderült, hogy ennek az országnak semmilyen katasztrófavédelmi terve nincs, és a nem létező terveket nincs erő, amely összefogottan alkalmazná.

Dermedten bámult a kormányzat, és végül arra jutottak, amire ennek a postnak az írója is, hogy a zemberek a hülyék, a felelőtlenek. És persze főleg a "libbancsok", mert a hófúvásban rekedtek ugye egytől-egyig az egyharmad része.

Amikor idén a tél közepén tíz centi hó esett, és egy napra megbénult a fél ország, akkor kiderült, hogy totálisan tehetetlen, alkalmatlan ennek az országnak a közigazgatása mindenre. Most se történt másként. Nyilván nem csak a Fidesz a hibás, és nyilván vannak politikiai haszonlesők. De ez semmit nem von le abból, hogy a jelenlegi társaság ezen a télen másodszor képtelen kezelni a kialakult helyzetet.

Stabilo 2013.03.16. 07:29:24

Azt azért tényleg megírhatná valaki, hogy lehet felkészülni arra, hogy 40 autó egymásba csúszik egy autópályán...
Építsünk egy párhuzamos autópályát a meglévő mellé?
De mindegy. A lényeg, hogy a sok Orbán fóbiában szenvedő örültnek, megint megvan a napi betevő.

Stabilo 2013.03.16. 07:32:03

@RAMBO: Okos. A három méteres hófal az nem hullott, hanem a szél egybe hordta.
Háromméteres hófallal a nálunk az ilyen helyzetekre sokkal jobban felszerelt országokban sem tudnak sokat kezdeni.
A természet már csak ilyen. Meg tudja mutatni, hogy mekkora is valójában az ember.

Stabilo 2013.03.16. 07:35:08

@Mekk Meister: Ja igen. Én például egy Szlovákiai utat mondtam le.
Google. Előrejelzés. Ennyi.
Azokat megértem akik haza indultak vagy egyéb napi dolgukat tették és úgy kerültek bele a slamasztikába, de aki ilyenkor elindul külföldre, azt nem.

balfék 2013.03.16. 07:36:23

@Stabilo: Talán úgy, hogy a sószórókat és hókotrókat azelőtt elindítják , hogy a hónak esélye se legyen. A hófogókat , amiket levettek az előrejelzések ismeretében vissza kellett volna helyezni még időben. Ez nem politika ez szakmai feladat. A politika ott jön be , mikor egy szakmai alkalmasságot felülír a politikai lojalitás. Talán nem Pintér és tsi. üzleti partnerei közül kellett volna vezetőket kinevezni!

balfék 2013.03.16. 07:38:21

@Stabilo: Nekem azért ne akard bemagyarázni , hogy a szél a magyar-osztrák határon megállt!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.03.16. 07:38:32

@Stabilo: Nem ez a gond. Az a gond, hogy ha ezt 22 órán át nem sikerül kitalálni.

2013.03.16. 07:39:33

Az micsoda, hogy "libbancs idióta"? Hozzáteszem, az emberek jó része akkor is mentésre szorul ilyen helyzetben, ha önhibája is okozta a helyzetét és igyekvő SMS-promóció helyett valódi segítséget vár.

Laci A Lakli 2013.03.16. 07:43:14

@regress:
Gratulálok, érveiddel kifordítottad a világnézetemet. :).

Egyébként én minden utazásom előtt leellenőrzöm az időjárást, hogy mire számíthatok! Akik most kint rekedtek, azoknak ez jó tanulópénz lesz és tessék megköszönni, hogy kimentették őket!
Megjegyzem nem 10 évente szokott a hó falvakat eltorlaszolni, hanem szinte minden évben. Elég sokat dolgoztam Zalában terepen, tehát tudom mit beszélek :).

balfék 2013.03.16. 07:44:07

@Zoltanius: A Fő libbancs Giró-Szász , aki szintén az utakon maradt!

Mérges 1234 2013.03.16. 07:46:59

"A libbancs idiótáknak"

Hát bizony a mocskos kurva anyád.

Igazad van a tekintetben, hogy politikát faragni ebből nem túl szép dolog, de akkor te is miért teszed, te mocskos kis rákosista geci.....

Stabilo 2013.03.16. 07:47:48

@balfék: Azért ez nem teljesen igaz. 3 éve Ausztriába mentünk síelni és a 6-7 órás útból sikerült majd egy naposat csinálni, pedig csak kettő balesetbe futottunk bele. Csoda ott sincs, pedig gépparkilag tízszer jobban ellátottak mint mi, mégsem tudtak mit kezdeni a szakadó hóval.

harmincas 2013.03.16. 07:48:40

Na, kezdtem megörülni, hogy kivételesen egyszer egyetérthetek ennek a blognak a szerzőjével. Alapvetően egyetértek az emberek személyes felelősségének felvetésével, meg azzal, hogy nem lehet mindent pontosan előrejelezni. De aztán eljuttotam addig, hogy a blogszerző elmagyarázza: ez egészen más eset volt, mint a pár évvel ezelőtt aug. 20-i vihar. Elképesztő. Realitásérzékről papolsz, totálisan figyelmen kívül hagyva azt, hogy itt azért több napjuk volt a hatóságoknak az intézkedésre, a vihar viszont olyan hirtelen jött, hogy egy-két órával előtte lehetett róla tudomást szerezni. Tipikus elfogult szerecsenmosdatás.

balfék 2013.03.16. 07:52:17

@Stabilo: Én a mostani esetről beszéltem és a hazatérők beszámolói alapján.

balfék 2013.03.16. 07:54:51

@harmincas: Egy olyan országban, ahol a legpitibb szakmai döntést sem merik meghozni a vezér beleegyezése nélkül , naná, hogy előkerül a politikai felelősség kérdése.

zajos1 2013.03.16. 08:00:44

Mindenki tudta mi vár az utazókra, jó hogy a saját hülyeségünk miatt megint mást szidhatunk, nem csak az M-es kellett menteni, ha nem az ország északi részein is.
Szerintem a civilek összefogása példa értékű, nem lehet csak az államra várni, a havazás estéjén is kint voltak a közút kezelő gépei, csak a hófúvásokban és a jeges szakaszokon sokszor még ők is elakadtak...

goldenyears 2013.03.16. 08:23:03

"hull a hó a hülyékre" posztcím. a kibaszott kurva anyád. minek magyarázni, hogy a helyzet ilyen szintű leegyszerűsítése és kezelése, mint amiről te írsz, cinikus és gyomorforgató - megtették már mások előttem, hiába. ez jellemző rátok - ítélkeztek, lehülyéztek, magas lóról beszéltek, aztán hátradőltök. megtehetitek. másokban meg csak a keserűség nő minden egyes nappal.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2013.03.16. 08:30:58

Ilyenkor persze a "zsoldos kűfődön sokatkereső" proli és pacifista füves belvárosi majomegyedek ellensége, a katonaság is jó, hogy páraknak a hülye fejét megmentse a hóból...

2013.03.16. 08:31:28

Mi lenne itt ha valami komoly katasztrófahelyzet alakulna ki?
Mondjuk KimDzsongun megharagudna a Vikire, és jól ideb*szna egy atomot, pl.
Vagy lenne egy kőkemény földrengésünk vagy ránt esne egy meteor.

Azt mondaná minden felelős, aki valamit tehetne a katasztrófa elhárításban hogy "Há kérem mi mondtuk, hogy Észak-Kórea és a barna medve nem játék. Felelősségteljesen kellett volna viselkedni és nem a k*rva atom meg meteor alá állni."

Ez kb olyan viselkedés, hogy az autóbalesetben vétkes személyt nem vágjuk ki az autójából és nem varrjuk össze a sebeit, merthát felelőtlen volt, dögöljön meg a fos autójában.

Arról meg miért nem szól a fáma, hogy egy rakás településen nincs áram és víz.
Mint pl a szabolcsi rokonoknál.
Az elmü meg a vízművek nem nézett híradót? Nem látták hogy jön a hó?
Ők is felelőtlenek voltak?

dr Smittpálelnökúr 2013.03.16. 08:32:33

A kurva anyját annak, aki szerint minden autós nyári gumival, merő szorakozásból ment az utakra!

1. Nekem volt téli gumim.
2. Tatabánya - Budapest viszonylatban járok dolgozni, minden nap.
3. Ez nem valami hatalmas távolság.

4. Az egy idióta, aki minden utazása előtt megnézi, milyen idő várható, felhívja az autópálya-kezelőt, stb. Aki azt írja, hogy minden alkalommal megteszi ezeket, annak beteg az elméja, vagy ami valószínűbb hazudik.

A mentés irányítása szart sem ért. 1 teljes napot késve ébredtek fel, akkor is olyan lassan, hogy inkább aludtak volna tovább.

2013.03.16. 08:32:57

@Mojzes Pál: Nem okosgyerek...
A katonaság csak az elit fideszválasztókat kell kimentse. Ők csak azért vannak.

dr Smittpálelnökúr 2013.03.16. 08:34:06

@Mojzes Pál: A katonaság várta felcsúti bugris büfögését, akkor jöttek elő, amikor már késő volt.

2013.03.16. 08:35:21

@dr Kangörény: Majd mindjárt megkapod, hogy neked is a k*rva anyádat, h ilyen rohadtul felelőtlen vagy, és nem zárkóztál az otthonodba, mintha statárium lenne.

Téli gumi ilyen hóban kb annyit ér, mintha bevontad volna a kerekeket szappannal bekent, takonyba áztatott hallal.

És különben is? Nem mind1 hogy téli gumival vagy anélkül állsz a dugóban? :)

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2013.03.16. 08:37:18

@Hivatásos beszólóművész: @dr Kangörény: Ennyi?Elég gyenge, gondolom nem zavar titeket, hogy soha nem szavaztam a fideszre :D .De szar életetek lehet.

Kezdődhetne már az időmérő....

Na jó vergődést.

2013.03.16. 08:37:33

Ja, de nem kell félni...
Kedves tündékirályunk ezt a helyzetet is megoldotta huszárosan.
Hozott (legalábbis Bp.-re) zsákban meleget, meg napsütést...

rugoman 2013.03.16. 08:37:55

én nem értem: ha mondták, hogy esni fog, meg szar idő lesz, meg Európa elmaradott, csóró nyugati felét is ellepte a hó, mi a tetves lófasznak kell síelni indulni? ( a csúcs a bicikli hátul, azt frankón nem értem..?!)
aztán nyavajogni, hogy elakadtam? meg nem mentettek ki azonnal? "hosszú hétvégén mindenki mozog"? meg "utolsó síelésre alkalmasa idő?" szerintem inkább kussolni kéne, mielőtt kifizettetik a mentés költségét ezekkel az ostoba faszokkal...

2013.03.16. 08:40:56

@Mojzes Pál: Na, te aztán megértetted a mondanivalómat.
Várjál elmondom másképpen.

Nem, te okosgyerek... Az egyenruhás szervezetek csak arra vannak, hogy azokat mentsék, akik szeretik őket, és mindenben alávetik magukat a hatalomnak.

Na, sikerült megérteni, vagy fogsz még egy értelmetlen, nem a témába vágó kommentet írni? :)

Imádok fogyatékosokkal veszekedni! :)
Olyan jó érzés azt nézni, hogy a hátuk mögül, jobbról pofán vered őket, és ők tonyó pofával hadonásznak balra. :)
Egyszerűen imádom...

2013.03.16. 08:43:57

@rugoman:
Aha!
Tehát azok az adóforintok, amik arra mennek el, hogy utakat tartsanak fenn és járhatóan, azok csak jó időben érvényesek?
De mondjuk, oké, igazad van...

Viszont ki fog fizetni azoknak akiknél nincs áram és víz már lassan 2 napja?
Hmmm? Ott meg legyen a villany meg a vízszolgáltató a felelős vagy erről is a hülye áram és vízfogyasztó tehet?

2013.03.16. 08:51:43

@Bockó: Azért mediterránnak nem nevezném.

dekol84 2013.03.16. 08:53:39

"Bölcsészeknek: Egy út letakarítása (egy hozzáférési irányból) nem gyorsítható jelentősen azzal, hogy nem kettő, hanem négy hókotrónk (hómarónk) van. Ugyanis a másik kettő nem fér hozzá a hóhoz."
Nem vagyok bölcsész, csak gondolkodásra képes (szemben az összes idióta fidesz seggnyalóval), ezért megkérdezem: olyat esetleg el tudsz képzelni, hogy egymástól mondjuk 10-15 km távolságban kezdik el a hókotrást, és így gyorsabban végez 4 hókotró, mint 2? Vagy számodra ez is csak ballib mesterkedés? Seggfej!

dekol84 2013.03.16. 08:55:28

Akkor is a Gyurcsány a hibás! (Vagy nem?)

2013.03.16. 08:57:07

@Balt:" A mérsékelt öv legmelegebb éghajlatára a nyári szárazság jellemző, hiszen ilyenkor azok a légáramlatok uralkodnak itt, melyek a nagy térítői sivatagokat is kialakítják. Télen viszont a felszálló légáramlatok és a sok csapadék a jellemző. A nyár forró, a tél enyhe.:"

Ez a mediterrán. Hát, forró nyárról nem beszélhetünk.
Amúgy meg:
a pár fokkal magasabb nem jelent mediterránt!
Viszont havazást igen. talán ha visszanéznéd, milyen havak voltak Angliában, kiderülne, hogy Walesben volt a legmagasabb. Nomeg Skóciában.

konrada 2013.03.16. 09:03:27

@rabelais:
Neked van igazad!

Szereljen fel az ország még sok tízmilliárd forintért olyan gépparkot, hogy a 31 ezer km-es országos úthálózat minden pontján legalább negyedóránként elhúzhasson egy hóekés akkor is, ha jó pár közülük a dugóban áll.

...a lényeg, hogy azok közlekedni tudjanak abban az évi 1-2 napon is, akik ilyen viharban nem tudnak a fenekükön maradni, az meg, hogy ezt a sok pénzt máshonnan kell elvonni, nem azok gondja, akik ilyenkor menni akarnak...

jaegtoer 2013.03.16. 09:04:19

"A felháborodás még irreálisabb, mint a veszélyérzet teljes hiánya."

Valóban. Teljesen irreális igény az, hogy akiknek az a dolga, eltakarítsa a havat. Teljesen irreális igény az, hogy a hóeltakarításra tervezett összegeket, a hóeltakarításra költsék.
Teljesen irreális igény, ha 3 nappal előtte nyilvánvaló havazás lesz, akkor a felelősök felkészülten intézkednek és dolgoznak, és elvégzik a munkájukat amiért fizetik őket.

Kooppaany 2013.03.16. 09:05:26

Csütörtök délután összeért a munkából hazafele igyekvők sora a háromnapos hétvégére igyekvő családékéival. Plusz a kamionosokkal, akik a nemzeti ünnepeken szokásos leállás helyett pénteken már Ausztriában, Németországban szerettek volna lenni. A nagy forgalom tehát nagyon is racionális megfontolásokból volt ilyen. Megjegyzem: nagyon sok külföldivel együtt - az osztrák segítség nem véletlen -, akik aztán végképp tájékozatlanok voltak.

Miért lenne felelőtlenség munkából hazaindulni? Külföldiként Magyarországon keresztül autózni? Menetrend szerinti járatokat használni?

Az állami autópályán fizetünk, és ezért "emelt díjas" szolgáltatásokat várunk. Korábban is volt hó. Eddig mindig kiküldték a hókotrókat, és a havazással együtt - rendszeres síkosság-mentesítés mellett - egészen jól el lehetett közlekedni. Szégyen, hogy az állami autópályán az ÁLLAM hóesésben-hófúvásban már nem képes sem szolgáltatást, sem hozzáférhető - és nem alapból hazug - információt nyújtani, és amikor emberek ezrei akadnak el (egészen biztosan vannak a fagynak halálos áldozatai, amit nem mondanak be, hiszen egy hideg fémdobozban lehetetlen órákat sértetlenül fagyoskodni, hát még 24-36-ot, nagy szélben, részben -15 fokban), megelőzni, vagy pedig, ha másképpen nem megy, még időben lezárni. Szégyen, hogy ha nincs itthon Orbán Viktor, akkor az egész rendszer leáll, összeomlik. A tévesen kiadott ÁLLAMI információk pl. a katasztrófa-helyzet megszűntéről károsak. A keleti megyékben is katasztrofális volt a helyzet, de mivel ott nincsenek osztrák-érdekeltségű elakadt autósok, velük a kutya sem törődik.

Kepan 2013.03.16. 09:06:52

@Hivatásos beszólóművész:
"Téli gumi ilyen hóban kb annyit ér, mintha bevontad volna a kerekeket szappannal bekent, takonyba áztatott hallal."

Pont csütörtök este tapasztaltam meg, hogy mennyire jó. Nem mentem ki a városból, de el kellett jutnom ismerőshöz, ahol az éjszakát töltöttem. A ház a város legmagasapp pontján van, feljutni oda ilyen időben ami volt, mázlival egyenlő. Felfelé menet beértem egy kocsit, ami óriási füstöt okádva próbált kapaszkodva menni, a hó alatt tökig jégúton, nyári gumival. Nekem is meg kellett állnom, amíg továbbszenved fél métert, majd végül egy szakaszon el tudtam mellette menni. Téli gumival, 60 ló, ABS/ASR/Anyámkínja nélkül 3 utassal.

Nyilván a nyílt utakon az előnye nulla, meg amúgy se tudsz mit csinálni, ha előtted kilométeres sor áll. De azért mindent egybevetve mégis van értelme annak a nyárihoz eltérő bordázásnak. :)

Kepan 2013.03.16. 09:07:24

*legmagasapp = legmagasabb

jaegtoer 2013.03.16. 09:15:22

@konrada:

nem bazmeg. esz valójában aszt jelenti, ha egy ilyen eccerű problémát, ami 3 nappal előtte ismert volt és eszt sem tutták megoldani, akkor micsinálhatnak a nagyobbakkal. jósoltatnak?
Amúgy emlékezeted szerint mit is vartyogtak hasonló esetben amikor más volt kormányon?

De sikeresen létrehozták a járási hivatalokat, a megyei kormányhivatalokat és teket-tököt, csak éppenséggel éppen olyan hülyén állnak egy megoldandó feladat előtt mint a szocik, és éppen olyan ganék helyből, mint más nekifutásból sem.

konrada 2013.03.16. 09:16:30

@dekol84:
Nem hát! De matektanár, se meg az árakhoz értő sem.;))

Kezdjük azzal, hogy ahhoz, hogy egy ilyen lecsapó viharban egymáshoz képest 10-15 km-re kezdjenek a gépek, az kell, hogy onnan induljanak.
Ez már alsó hangon is ennyi telephelyet feltételez, azaz legalább 200 db pluszban, amik alsó hangon is a saját úthálózattal, fedett-tárolóval, szállással, géppel darabonként több százmillió, +rezsi, plusz üzemeltető személyzet bére.
Ahhoz hogy 15 km-enként legyen autó az is legalább + ezer db 30-40 millás gép, +személyzet-üzemanyag.

Tehát az elképzelésed szép, csak azért túlzás azért az évi 1-2 napért még százmilliárdokat elkölteni...

...no szerintem ezért szólította meg a posztoló a bölcsészeket, mert belőlük szokott hiányozni a realitásérzék.;)

Balt 2013.03.16. 09:18:46

@rabelais: Nézzük a jelen szituáció, a 20 km-es masszív gigadugó szempontjából!

goles 2013.03.16. 09:20:41

A Langlovagok.hu Facebook oldaláról: "Helyszíni beszámoló az M1-esről: az OKF-ről lement egy busz egy rakat katasztrófavédővel. Kb. egy használható ember volt közülük. A katasztrófavédelem csak okoskodott néhányszor a helyszínen, és az egész mentésre a teljes fejetlenség a jellemző. Az önkéntes tűzoltóknak volt köszönhető, hogy tudták vágni a szalagkorlátokat. A TEK jelenléte pedig csak PR volt. Az, hogy egyáltalán volt valami mentés, a tűzoltóknak és a polgárőröknek volt köszönhető."

www.facebook.com/langlovagok.hu/posts/10151574326403408

De ők persze csak a tűzoltók szakmai portálja, mit tudhatnak ők a hithű Fideszesekkel szemben. A zemberek a hibásak akkoris, akkoris, akkoris!

Blogger Géza 2013.03.16. 09:22:06

Az eddigi legjobb poszt a témában.

konrada 2013.03.16. 09:22:06

@jaegtoer:
Szóval te valóban diktatúrát szeretnél. Te tudod...

...hiszen csak ezen a télen is legalább 10 olyan vörös előrejelzés volt 3 napra előre, amikor le kellett volna állítani a forgalmat, ebből csak 1 jött be közép-Magyarországon.

Így a 2.-3. vakriasztás után komoly katonai fellépés kellene ahhoz, hogy az embereket mozgásukban akadályozzák, mert egyébként pont úgy mennének azok az okosok, akiknek ez a figyelmeztetés kevés volt...

Kepan 2013.03.16. 09:22:08

Amúgy igen, aláírom, hogy sok balf*sz volt, aki azt hitte, hogy majd ő megmutatja a természetnek, lehet autózni.

Viszont a hatóságok óriási hibát követtek el, hogy a csütörtök délelőtti balesetek után is felengedték az embereket az autópályákra. Nem írom le tételesen, mert nem férne el.
Igen, a szélvihar és a velejáró hófúvás a mentést vagy akárcsak a takarítást nagyon megnehezíti, ám itt a megelőzés bukott hatalmasat, és persze utána a tömegtájékoztatás is.
Kifejezetten megemlíteném, hogy a mentésben és segítésben ténylegesen részt vevő szervek és civilek nemhogy jelesre, de emberfeletti teljesítményre "vizsgáztak". Csak remélni tudom, hogy legközelebb sokkal kevesebb munkájuk lesz.

2013.03.16. 09:25:40

@traktoroslány: Ritka ostobenko egy nőszemély vagy.

Balt 2013.03.16. 09:26:32

@Alias30: Eegen, az hatékony lett volna orkán erejű szélben, 3 m-es hótorlaszok alatt. Egyébként senki nem mondta, hogy nem sóztak alá.

jaegtoer 2013.03.16. 09:27:33

@konrada:

"Szóval te valóban diktatúrát szeretnél. Te tudod..."

te meg igazi zseni vagy. sőt! észaratógép.levezetnéd, miből sikerült kiizzadnod ezt az elmés következtetést?

jaegtoer 2013.03.16. 09:30:49

@konrada:

"le kellett volna állítani a forgalmat"

nabazmeg.
az fel sem merülhet, hogy esetleg a feltételeket kellene biztosítani ahhoz, hogy ne kelljen leállítani a forgalmat? ez már olyan nonplusultra lenne, hogy bele sem merek gondolni.

Ducasse 2013.03.16. 09:31:05

Ha már a kapacitásoknál tartunk, A németek Schwarzwaldba, (ahol, hegy is, hó is, tél is a magyarhoz hasonló mértékben fordul elő.) Borzasztó egyszerűen oldják meg, Szerződést kötnek az utak egy-egy szakaszára a helybéli gazdálkodókkal akik saját gépeikkel, szépen kivonulnak amikor havazni kezd és vigyáznak (saját érdekükben is ) az utak járhatóságára!

Ja ezt persze NYÍLT PÁLYÁZATI KÖZBESZERZÉSBEN lehet elnyerni valamikor május táján!

A Báden-Wüttenbergi kormánynak csak az autópályákra kell koncentrálniuk!

Az elmúlt 25 évben, soha egyetlen mellékút sem volt még lezárva, a havazás miatt!

Kacsura 2013.03.16. 09:33:18

Szerintem nem kellene ebből (sem) politikai ügyet csinálni.
Egyszerűen alkalmatlanok a Közútkezelőknél dolgozó vezetők, dolgozók. Tény, hogy most kivételes helyzet volt, de ebben az országban minden télen megdöbbenéssel veszik észre az illetékesek, hogy leesett a hó. Minden télen. Öt centis hó képes megbénítani a közlekedést, hát hogy a fenébe tudtak volna ezzel az időjárással kezdeni valamit.
Az én férjem teherautós, itt jegyezném meg, hogy a teherautó sofőrök nem akarom vagy nem akarom alapján szoktak elindulni, egyrészt ugye ebből élnek, másrészt felhívnám a figyelmet rá, hgoy a tojás, virsli, tej, hús nem a boltokban terem. Valaki odaviszi őket.
Szóval, az én kedves férjem, mivel teherautósofőr, mindig hajnalban indul, de olyan még nem volt, hogy hókotróval találkozott volna. Rosszul van szervezve, mi pedig éretlenek vagyunk a demokráciára, ebből is látszik, mert már rég oda kellett volna csapni az asztalra, a fenébe, hát hány embernek kell meghalni az utakon ahhoz, hogy valaki ésszel gondolkodjon már, és időben nekiálljon az utak takarításának.
Bocs a hosszú kommentért, ráadásul mondom, a csüt.-pénteki időjárás azért nem mindennapi volt, adjunk hálát Istennek, hogy ennyivel megúsztuk.

jaegtoer 2013.03.16. 09:34:59

@Ducasse:

+10!
végre egy "épkézláb"
jaaa, hogy ez nem hazai?! b@ssssz

Ducasse 2013.03.16. 09:36:16

@konrada:

Ne!!!!!

Kössön szerződés a helybéli gazdálkodókkal, hogy azok saját gépeiket felhasználva, ha szükséges akkor időben tisztítsák meg az utakat. Ha meg nincs, hó az így kifizetett összeget tekintsék mezőgazdasági támogatásnak!

2013.03.16. 09:38:11

Egy hete arról szolt a híradó hogy aki teheti, ne induljon útnak. A sok okos mégis megtette, most ők az áldozatok akiket cserben hagyott az a jóságos állambácsi. Ez dedós szint.
Aki a jelenlegi kormánytol, vár segitseget es komplex megoldast ilyen helyzetekre az nem ebben a világban él.
Mellesleg szerintem azért reagált késön az összes felelős szerv, a katasztrofa-vedelemtől a médiáig, mert az illetékes, donteshozó vezetők Ausztriában es Franciaországban síeltek épp.
A magyar meg egy szerencsétlen patriarchális rendszert mindenek felett tisztelő banda, tehát ha Szabin van a vezető, ő mossa kezeit, utána a víz(pardon)hóözön.

nyulbela 2013.03.16. 09:39:00

igen..a siparadicsomokban ezer meter fölött sokszor még cudarabb az idö..hegyes kanyargos..s ha bajba jut az emberlànya, gyereke..minek ment sielni. mivel azt csak hoba szoktak . segitseg van elég. mert érdeke.is a segitség..turizmus stb.Azert.ha elindulok igazàn segiteni télen..téli kabàt.bakancs. sàl kesztyü ha igazàn segiteni akarok nem börkabàtban .lakkcipöben sàl. sapka nélkül pozolok egy tank elött.a sajtotàjékoztaton

még terpruhàban volt...nem értem.börkabàtban .sàl nélkül még megfàzik kedves Miniszterur..s nemcsak a hàta fàj .majd hanem a torka na megy a feje ..hol hagyta a sapkàt.????téligumi ..télicipö .kellett volna.sajnàlom nekem igy jött le càfolja meg ha tévednek.felelössöggel kell ..utnak indulni télen....s mindig elöbb elindulni .hogy mielöbb odaérjünk.. föleg ..ha kisgyerekek hada is esik a ho .fogsàgàba..ök miben felelösek?????

unionista (törölt) 2013.03.16. 09:45:14

@Laci A Lakli:
te szerencsétlen idióta. ha egyszer ők dúrták le a havat az autópályáról. akkor nekik kell megköszönni. meg az önkénteseknek, meg a falusi népeknek, akik segítettek. te meg dugd a fejedet orbán és pintér seggébe. neked az való.

earlyrat 2013.03.16. 09:47:28

@Legelő Őse: A google mapsen van egy olyan funkcio, hogy traffic, azt tessek nezegetni, ha tok piros a palya, nem elindulni. Nem csak facebookolni folyton.

Balt 2013.03.16. 09:51:04

@is:
Lezárták a 8-ast Székesfehérvárnál SzBF
márc. 14. 13:43
Lezárták a 8-as főút Várpalota felé vezető oldalát Székesfehérvár külterületén a Pajor-kútnál, mert a Veszprém megyei Inotánál több autó elakadt. A fehérvári járőrök a 8-as főútra csak azokat engedik be, akik Csórra mennek, és lakcímkártyával rendelkeznek. (police.hu)

Baleset az M1-es autópályán SzBF
márc. 14. 14:04
Baleset történt az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán, a 77-es kilométernél. A forgalom egy sávon halad, de a torlódás már most jelentős, körülbelül 5 kilométeres a sor. (police.hu)

Ismét kamionok és autók ütköztek az M7-esen Horváth Bence
márc. 14. 14:17
A 7-es főútra terelik a forgalmat az M7-es autópálya Nagykanizsa felé tartó oldalán a 130-as kilométerszelvénynél

Megszűnt a forgalomkorlátozás az M1-esen Horváth Bence
márc. 14. 16:06
De torlódás még lehet a Győr felé vezető oldalon a 77-es km szelvénynél. Az autópálya lassan, de járható. Egyre nehezebben lehet közlekedni a 81-es és a 13-as számú út Komárom-Esztergom megyei szakaszán. Utóbbit lezárták a kamionforgalom elől, a tehergépjárművek számára a komáromi ipari park parkolóját jelölték ki várakozóhelyként. (police.hu)

ORFK: Aki teheti, ne induljon el autóval Horváth Bence
márc. 14. 16:46
A rendőrség azt kéri, senki ne induljon útnak gépkocsival a rossz időjárásra való tekintettel. Különösen érvényes ez azokban a megyékben, ahol korábban piros riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. (MTI)

Több mint ötven jármű ütközött a délutáni balesetben Horváth Bence
márc. 14. 17:42
Az M7-esen történt tömegbalesetben egy ember meghalt, több mint negyvenen szenvedtek könnyű- és súlyos sérüléseket. A rendőrség legfrissebb tájékoztatása szerint 30 személygépkocsi, 8 kisteherautó és 9 nyerges vontató ütközött össze. A sérültek kórházba szállításában a katasztrófavédelem munkatársai is részt vettek. (MTI)

Kamionstop a 13-as úton Horváth Bence
márc. 14. 17:49
A 13-as útról a kamionforgalmat a Komárom és az M1-es autópálya közti körforgalomnál a Komáromot elkerülő útra terelik a csütörtöki havazás miatt, Kisbérnél pedig a 81-es és 13-as számú főút kereszteződésénél a kamionokat visszafordítják a 81-es számú főútra. A tehergépjárművek számára a komáromi ipari park parkolóját jelölték ki várakozóhelyként (MTI)

stb.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2013.03.16. 09:51:05

Egyértelműen Orbán a hibás!

A felcsúti minitörpe ahelyett, h az M7-esen havat lapátolt volna Pintérrel, Brüsszelben védte a diktatúrájának legújabb fércmunkáját.

Ilyen nem fordulhatott volna elő Gyurcsány vagy Bajnai idején. Az mszp nem hagyta volna az utakon az elakadt betegeket, szülő nőket, elesett időseket.

Forradalmat! Az orbáni diktatúra ismét levitézlett.

balfék 2013.03.16. 09:51:34

@vágtázó halottkém: A teljes vezérkar magát ünnepelte akkor, amikor a közutakon már a káosz jelei mutatkoztak.

unionista (törölt) 2013.03.16. 09:52:00

@vágtázó halottkém:
a civilizált világban két eset van: az autópályát folyamatosan takarítják. ha látják, hogy ez nem fog menni, akkor lezárják.

itt megvárták, hogy hótorlaszok emelkedjenek. az autók elakadtak. majd utána küldtek egy sms-t azzal az üzenettel: helló, itt a belügyminisztérium. szálljon egy másik kocsiba ha elfogyott az üzemanyag.

magyarországból fogyott el az üzemanyag. szálljon át mindenki. ausztriába, vagy németországba. a németalföldre, vagy nagy-britanniába. esetleg valamilyen keleti civilizációba.

Balt 2013.03.16. 09:56:08

@lüke: :) Like. (Én szeretem a havat. Még úgy is, hogy itthon vagy 200 m-en kell lapátolnom.)

Rég láttalak.

szabadság elvtársak! 2013.03.16. 09:56:35

@malacz69 rezignált:
ÚÚÚÚgy vaaan!!! Csakis!:)))))
Amúgy itt már ragyogó napsütés, el sem dobálom az udvarban a havat. Vigye el aki odarakta!
Azért mindentől függetlenül, sajnálom azokat akik a hóban rekedtek. Remélem megússzák nagyobb baj nélkül.

unionista (törölt) 2013.03.16. 09:57:12

@Balt:
szerinted a 3 méteres hótorlasz hogy lesz. az autópályát vagy folyamatosan takarítják. vagy ha előre (!) látják, hogy túl sok a hó, vagy túl nagy a szél. akkor lezárják. a legjobb lenne valami mongoltatár kánságot bevezetni. autópálya se kellene, hanem mindenki szánnal közlekedne :-D

blah 2013.03.16. 09:58:05

a poszternek lehetne annyi esze, hogy nem csak kedvtelésből indulnak útnak az emberek, az állambácsi feladata meg az, hogy biztosítsa a segítséget ahhoz, hogy az adófizető eljusson A-ból B-be, mint ahogy a szomszédainknál csinálják... de a poszternek nyilvánvalóan nincs annyi esze, hogy ezt belássa és inkább birkaként fizet adót elvárások nélkül...

Yndy 2013.03.16. 09:59:38

Teljesen egyetértek a cikk tartalmával. Mint ilynekor szokás utólag mindenki hős és hős egyben, és ez vonatkozik azon értelmiségi bloggerekre is akik egy számitógép mögül mondogatják a tutit és fröcsögnek. Az tény hogy a megelőzés nem működött ahogy az már sok esetben előfordult és nagyon sok ember a munkája miatt vagy sürgős ügyek miatt ragadt a hóban, de még ennél is többen vannak akik felelőtlenségük és túlságosan nagyraszabott mellényük miatt kerültek a rúd rossz oldalára, persze ők voltak akik a legjobban visitoztak, szidalmazták az amugyis megszakadó mentésre kivezényelt erőket, és ezen tettükkel ők is akadályozták mások és saját maguk mentését.
Remélhetőleg a kamion problémára is felfigyel valaki. Már nagyon rég a kamionokat fel kellett volna pakolni teherszállitó vonatokra határtól-határig (tranzitország lévén) és igen tudom hogy az autópálya matrica kiesése fájdalmas a cégnek, de kissebb lenne a légszennyezés és gördülékenyebb a közlekedés.
És az infó a várható időjárásról igenis közölve volt!!! (index,origo, idokep)

Csak a Fiatal Demokraták Szövetsége 2013.03.16. 10:00:41

@Paranoid Android2:

Magyarázd már el te agymosott munkásőr ivadék, ha annyira egyértelmű volt, hogy nem lehet elindulni akkor a NEMZETI VOLÁNBUSZ JÁRATAI MI A JÓ ÉDES ANYÁDÉRT INDULTAK EL - BELE A HÓFALBA?!

Gíró Szász Andrásról nem is beszélve, aki végülis csak a kormányszóvivő, nagyon komoly vészjelzés az, ami még a kormány saját megmondóemberéhez se jut el.

Hánynom kell az ilyen talpnyaló férgektől, a magadfajta Csernobilt is elintézte volna annyival, hogy "hádde, minek mentek a szabadba május elsején?!"

felcsutisuttyo 2013.03.16. 10:01:01

AZ ALATTVALÓK ORSZÁGA VAGYUNK...
A Nemzeti Gazember Törpe Brüsszelbe helybe ment a POFONOKÉRT... Az ő távollétében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek kellett volna eljárnia: cselekvésre sarkallni a belügyminisztert, szükség esetén kihirdetni a minősített időszakot (veszélyhelyzetet). Ez már önmagában is ijesztő. Semjén Zsolt azonban Kézdivásárhelyen idiótának öltözve egy jelmezbálon vett részt. Hogy mikor indult el Budapestről, nem tudjuk. Semjén Zsolt távollétében Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterre hárult volna ez a feladat. Azt, hogy Navracsics Tibor hol tartózkodott a tárgyidőszakban, és mit csinált a kötelessége teljesítése helyett, valamint hogy hol tartózkodik azóta, szintén nem tudjuk, de nagyon szeretnénk. Ugyanez vonatkozik Balog Zoltánra és Fazekas Sándorra. Pintér Sándor péntek délelőtti sajtótájékoztatóján mindössze arra futotta, hogy az autósok felelőtlenségéről tegyen egy vérlázító megjegyzést.

Csak sejtéseink lehetnek arról, hogy ezek az emberek miként és miért nem tették a dolgukat. Semjén talán nem is érti az egészet. Balog Zoltán avval lehetett elfoglalva, hogy kitüntesse pár barátját, meg egy nácit, akiről állítólag nem tudta, hogy náci. Ezek az emberek szolgák, a szolgaságra való alkalmasságuk alapján lettek kiválogatva, talán ezért nem mertek semmit csinálni a Főnök távollétében.

Mindemiatt a magyar állam erre a drámai 48 órára megszűnt működni, és ez politikai kérdés. A tízezernél is több gyanútlan áldozat kálváriáját nem az időjárás okozta, hanem a magyar kormány. Melynek elmúlt két és fél éve alatt Magyarország arra is alkalmatlanná vált, hogy más országok állampolgárai biztonságosan átutazzanak rajta.

A helyzet kormányzati félrekezelését parlamenti vizsgálóbizottságnak kellene kivizsgálnia; amit Orbán nyilván nem fog hagyni, sőt, a következő hetekben a nyomok eltüntetésével és a történtek elhazudásával lesz elfoglalva. Nem szabad hagyni.

jaegtoer 2013.03.16. 10:01:11

@vágtázó halottkém:

ja. a fényes tekintetű vezetőnek az lett volna a kényelmesebb, ha mindenki otthon marad, bezárkózik, és Őhozzá, a magasságos vezénylő Főfachoz imádkozik. Félő volt ugyanis, hogy a rohatt máskéntgondolkodók többen mennek az "ünnepségekre" mint a fénylő tekin tetűk.

felcsutisuttyo 2013.03.16. 10:01:53

ORMÁNYVÁLTÁS HOLNAP? (vagy máj.1-re halasztva?:)))

genyamagyar 2013.03.16. 10:03:39

Mi ez a köcsög poszt?

Kisbetűvel tulajdonnevet? Köcsög fidesz szokás....

Üzenem a posztolónak, hogy az anyja egy marék homokért leszopott, másrészt a "zemberek" már nem hisznek ebben a hazug kormánynak, azaz hiába okádták, hogy jön a rossz idő, a zemberek csak legyintette: hazudnak megint, mert félnek a 15.-ei forradalomtól.

ja, és mondd meg anyádnak, többször nem jöhet. Nem jól csinálja...

Balt 2013.03.16. 10:03:54

@szabadság elvtársak!: Egyetértek. De azért nem "mindennapi" időjárás az ilyen, pláne márc. 15-én, ahogy látjuk Európa (és Amerika) érintett részein sem. Még úgy sem, hogy dátum szerint nyilván "téli üzem" van még. (Ehhez képest Keszthely környékén már beszedték a hófogótak az Index híradása szerint.)

jaegtoer 2013.03.16. 10:08:55

@felcsutisuttyo:

" A tízezernél is több gyanútlan áldozat kálváriáját nem az időjárás okozta, hanem a magyar kormány. Melynek elmúlt két és fél éve alatt Magyarország arra is alkalmatlanná vált, hogy más országok állampolgárai biztonságosan átutazzanak rajta."

ez a lényeg. uniós szempontból.

Balt 2013.03.16. 10:10:19

@Stabilo: Igen, egy (és ez itt most nem feltétlenül határozatlan névelő, azaz: 1) ilyen tömegbaleset is leköti a mentésre rendelkezésre álló erőket még "békeidőben" is. Most meg volt ilyenből vagy fél tucat, az ismert időjárás közepette.

Balt 2013.03.16. 10:14:25

@balfék: Sopronban és az Alpokalján pl. nem esett 1 cm hó sem.
www.idokep.hu/ho

jaegtoer 2013.03.16. 10:15:21

@Yndy:
"__És az infó a várható időjárásról igenis közölve volt!!! (index,origo, idokep)__"

És azok szartak rá a legnagyobb ívben és mennyiségben, akiknek a közlekedés feltételeinek biztosítása a feladata.

rug82 2013.03.16. 10:20:29

Esett a hó és fújt a szél - márciusban... Rettenetes! :-)
És senki nem védte meg a konzumidiótákat, az agyonplasztikázott celebeket, az izomagyú barmokat, a győzike-bámuló állatokat attól, hogy gondolkodva, híreket elemezve NE gépkocsival menjenek még a budiba is!!!

Balt 2013.03.16. 10:21:46

@balfék: "A kormányszóvivő is bajba jutott a rendkívüli időjárási helyzetben: tizenöt órát autózott, míg elérte úticélját. Giró-Szász András azt mondta: a hatóságok erőn felül teljesítenek." (index)

jaegtoer 2013.03.16. 10:23:21

@rug82:

úgy! úgy!

ellenben téged az Isten szerencsédre megmentett a gondolkodástól.

Balt 2013.03.16. 10:23:37

@Mérges 1234: Már csak azért megérte, hogy (nick)név szerint ismerjük a 2,67%-ot. :)

rug82 2013.03.16. 10:25:45

@jaegtoer: Ellentétben veled: Te próbálkozol vele - de mint láthatjuk, nem sikerül!

tomwar 2013.03.16. 10:27:36

@Balt: Nem kell tiltani, csak felhivni a figyelmet, 15 percenkent, lezarni a veszelyes utszakaszokat, es nem az autopalyat. Kamionokat pedig leterni a feszba, a balesetek es torlodasok 80% miattuk volt. De felolem lehet kijarasi tilalom is, ha az segit - ugyanis engem nem a patasorban zavar, hanem a tokeletes inkompetencia, amit eddig felmutatott a sleppel egyutt. Tisztelet a kivetelnek.

Balt 2013.03.16. 10:27:48

@goldenyears: Off: hát még jövő májusban mennyire fog nőni! A "goldenyears" nem lesz rehabilitálva... :)

Balt 2013.03.16. 10:30:57

@Mojzes Pál: Jó meglátás. Apropó, a bohóctűzoltót meg a nyugger poltisztet nem láttam tüsténkedni. Pedig hihetetlen pr lehetőséget kínált nekik a természet márc 15.-n (vagy helyett).

konrada 2013.03.16. 10:32:31

@jaegtoer:
Másként hogyan lehetne azt megoldani, hogy amikor a meterologia hót valószínűsít, megoldható legyen az, hogy ne legyen forgalom, ami aztán egy esetleges baleset esetén akadályozza az elhárítást?

...de egyébként igazad van: hiszen te tudod, milyen módszer van arra. hogy megelőzhető legyen az, hogy a szél 100 km-es sebességgel fújjon és közben essen 25 cm hó.
...csak sajnos te nem voltál ott, hogy ezt megvalósíthasd.

tomwar 2013.03.16. 10:33:15

@Paranoid Android2: Nalunk fel % fele szinte elall a ho, es csokkent a szel, meg a delutani programokat sem toroltek. Mivel en is felugyelek a biztonsagra, kozosen ugy dontottunk, hogy bennmaradnak ketten ha eszkalalodik a helyzet....de utolag szoltak, hogy nem volt komoly.
Nekem semmi dolgom nem volt, de azert parszor autokaztam mar hoesesben, 20-30 cm-ben is, szel is fujt...szoval, azert ma mennem kellett volna, lehet, hogy en is elindulok, termeszetesen a helyzetre felkeszulve.
Magyarazhatod akarhogy, es igen, sokan hulyek voltak (ki is mondta, hogy ez joguk? KOver? Kosa?) de alapvetoen a katasztrofavedelm iranyitasa csodot mondott. Es nagyjabol egy eve lehetett tudni, hogy ez elobb-utobb bekovetkezik, eleg sok emberrel allok kapcsolatba ezen a szakteruleten.

2013.03.16. 10:33:36

szívesen csináltam volna egy felmérést, hány fidesz, jobbik szavazó ült a kocsikban :)

"A libbancs idiótáknak persze igazából most is az fáj, hogy a természet tesz az ő alapvető jogaikra, az állam meg nem tudja nekik biztosítani az alanyi hóviharmentességüket."

ez meg egész röhej. szóval kizárólag libbancsok ültek az autókban? :):) és a giró kormányszóvivő?

ha megnézzük a képeket, hegyekbe állnak a kamionok? miért is?

tényleg röhej, hogy már a hó is politikai ügy :) dehát ahol vannak magyar kutyák meg idegenszívű korcsok....

stim 2013.03.16. 10:33:52

szerintem mindenki memorizálja, hogy mit jelent a vörös riasztás és ne felejtse el. Ha ezt hallja emlékezzen, hogy mivel jár és mire számíthat; eszerint induljon el.

A vihar hazai mércével mérve szokatlanul nagy erővel jött úgy fel kell készülni rá, hogy a globális klímaváltozás miatt ez nem egyszeri eset ahogy a nyári aszály sem volt az.

Egy kormánynak fel kell készülnie. Tudni kell előre látni és reagálni. A tavalyi aszálykár ha jól emlékszem 400 milliárdba került mert nem jutott víz a földekre. Lehet, hogy nem időszerű de hókotrót se havazás után kell venni.

Tehát ha szárad a növény akkor öntözni kell, ha jön a hófelhő készen kell állni a kotrásra. Nem tűnik bonyolultnak csak jól kell megtervezni és tartani is magunkat hozzá.

Én értem, hogy csak akkor lehet kotorni ha már van hó addig nyilván nem. Az is lehet ha 10 centi esett és előreláthatólag még 20 fog akkor egyszerre akarják eltakarítani a 30 centit, hogy ne kelljen duplán üzemanyagot használni.

Akkor viszont mi legyen? Megvárjuk míg leeesik nem tudjuk pontosan mennyi hó és utána kotrunk nem tudjuk mennyi idő múlva addig pedig akadályozza a forgalmat vagy amint esik mennek a hókotrók és az üzemeanyagfelhasználás a többszöröse lesz? Akkor viszont drágábban de fenntartunk egy működőképes állapotot ami azt hiszem elvárható lenne.

Lehet, hogy szokatlan volt a vihar ereje, főleg március közepén de hozzá kell igazítani a megoldást mert lehetséges, hogy nem csak egyszer fordult elő. A vörös riasztást meg figyelembe kell venni. Azokon a melóhyelyeken is ahol még ünnepnap is húzzák az igát.

Balt 2013.03.16. 10:34:05

@Hivatásos beszólóművész: Láttad az összeroskadt nagyfeszültségű oszlopot, a máshol leszakadt vezetőket, ugye?

genyamagyar 2013.03.16. 10:34:49

@rug82: Mi van zombikám?

"NE gépkocsival menjenek még a budiba is!!!"

Az persze ne zavarjon hogy vonat és busz közlekedés is leállt.

Hülye-e vagy-e szopós malac? :DDDD

nikk rivers 2013.03.16. 10:35:39

"Nagy havazással és hófúvással járó telek a következő években voltak: 1987, 1994, 1999, 2003, 2005-2006, 2009-2010"

Mivel az internet és a rajta blogoló gyerekek is "fiatalabbak" ezeknél az emlékeknél, nyugodtan kijelenthetik, hogy "emberemlékezet óta nem volt ilyen időjárás"

Inkább emberemlékezet óta nem volt ilyen pocsék felkészülés és reakció.

pl. '99 telén nem kettő darab tank és btr állt ki szolgálatra.

genyamagyar 2013.03.16. 10:37:33

Néztem tegnap élőben Orbán viktort nyilatkozni. Köpni-nyelni nem tudott, dadogott össze-vissza mint egy óvodás. A teljes alkalmatlanságát bizonyította.

konrada 2013.03.16. 10:38:58

@Ducasse:
Nézd, a közútnak akkora gépparkja van, amely a havazás befejezésétől 4 órán belül képes letisztítani (de legalábbis járhatóvá tenni) az összes kezelésében lévő utat.

Erre persze lehetne még olyan szerződést kötni, hogy a helyi gazdák is bedolgozzanak, de azt tudomásul kell venni, hogy egy kombinált gépnél csak az adapterek 10 milliós nagyságrend, amit pont úgy ki kell fizetni, mint azt, hogy az a gazda vállalja azt, hogy a riasztástól fél órán belül az úton van. Azaz továbbra is: pénz,pénz, pénz...
Mindaz több mint 5 hónapon keresztül, miközben évente max 1-2 olyan nap van, amikor szükséges lenne rájuk.

genyamagyar 2013.03.16. 10:38:58

@nick rivers: 1999-ben feltünően NEM takarították az utakat. Pontosan emlékszem, tükörjég volt mindenhol. Igaz, akkor is Orbán volt hatalmon.

genyamagyar 2013.03.16. 10:40:17

@Belpo: Ja, meg deutsch is ott rohadt... .D

unionista (törölt) 2013.03.16. 10:43:28

@lüke:
bécsben az spö/övp - mint rendesen - arra készül, hogy a magyarok előttük térden csússzanak. a cdu/csu lemondott a térségről. tusk lengyeljeivel csinálnak új poroszországot.

jaegtoer 2013.03.16. 10:44:56

@rug82:

hahakackac. sok boldogságot.

unionista (törölt) 2013.03.16. 10:45:16

@nick rivers:
a rendészetnél üzemanyag nincs. járőröknek se. mert az egy másik sanyi bisznisze.

Yndy 2013.03.16. 10:47:09

@jaegtoer: Igen, ebben egyetértünk! Jóval korábban készen kellett volna állniuk,a Pintér elvtárs már jóval korábban intézkedhetett volna, nem akkor amikor már csúcsra hágott a probléma! A kommentben is megemlítem hogy a megelőzés(készenlétbe helyezés, infoáramlás,mentési stratégia előkészítése..stb.)sehol nem volt ,még a kanyarban sem. Talán kevesebb ember sodorta volna magát veszélybe, ha körültekintőbb.

tomwar 2013.03.16. 10:50:26

@nick rivers: NOs, a szurkeallomanyban ez megragadt, a narancsallomanyban nem. Egyszeru genetika:-))

jaegtoer 2013.03.16. 10:54:32

@states1:

ja. hogy mennyi síelő van ebben az országban. az meg se fordul a segg fejekben, hogy esetleg a gyerekeikhez, a szüleikhez siettek volna, vagy épp a munkából jövet és az átutazók meg különben is ott rohadjanak meg! mi?

okostojgli (törölt) 2013.03.16. 10:57:52

"az mindközönségesen ön- és közveszélyes hülye."

No, akkor a kormányszóvivő, mint aki, ugye, ön- és közveszélyes hülye nyilván hétfőn már megy is a kurva anyjába.

konrada 2013.03.16. 11:00:13

@stim:
5 cm.
...de még azt sem lehet megvárni, mert mindig akad valami nagyfejű, akinek sónedves út kell a közlekedéséhez.
Ettől függetlenül: Mivel a sok évtizedes tapasztalat a magyarországi éghajlati viszonyoknál azt mutatja, hogy egy őrjárathoz kb 40 km út tartozik, darabra ennyi gép van felkészítve. Az oda-vissza 80 km. Mivel a kotrást szabályosan 20 km/órával lehet végrehajtani, azért 4 óra egy teljes kör.
Na ezért van az, hogy ha a havazás több órás és intenzív, mire körbeér a gép, lehet akár 20 cm is a friss hó.
...de ez évente 1-2 alkalom.

...Autópálya persze más: ott 1 óra a határ. Ezt tudják is, de 100 km-es szélben, intenzív havazásnál, akkor, amikor valami nagy tudású keresztben áll a pályán, akkor nem.
...de ez is évente 1-2 alkalom.

No most őszintén, mi a jobb az állampolgároknak: az évi 1-2 alkalomnak megfelelő kapacitást kiépíteni az adójából, vagy tudomásul venni, hogy a természet tud csodákat, és akkor talán visszafogni magukat, mert van bőven sokkal nagyobb sok pénzbe kerülő probléma, olyan, ami nem csak 1 napig az.

nomnom 2013.03.16. 11:02:13

"bölcsészeknek"

Kicsit meg lehetne válogatni a szavakat, mielőtt mindekit leostobáztok.

szabadság elvtársak! 2013.03.16. 11:03:23

@nick rivers:
Nos az én emlékezetem egy kissé messzebb nyúlik vissza.Az ötvenes évek elején fél méteres hó szokott esni, már november elején, és tartott február közepéig.Azon kívül -20 c fok körül mozgott, ezért a hó teteje megfagyott így a tetején jártunk az iskolába, kb 2km-e gyalog, csikorgott valóban a bakancs talpa.Autót nem is láttunk, és sztráda sem volt.A jó utat makadámnak hívták. És éltettük Rákosi elvtársat:)). Egyébként elég hosszú évekig eléggé kemény telek voltak, csak lassan rövidült az idő tartamuk.68 -n is hatalmas mennyiségű hó est, már nem tudom pontosan ,január vagy február elején.Csak azokban az időkben ez természetes volt.

jaegtoer 2013.03.16. 11:03:55

@unionista:

"___a rendészetnél üzemanyag nincs. járőröknek se. mert az egy másik sanyi bisznisze. ____"

Yessss Sire! csak vidjázzon magára, merasztán nem sokat fognak Kelmeddel tekelni:D arra lesz benzin.

Morrózió 2013.03.16. 11:05:07

Gyerekek, nem tudnátok legalább egy kicsit mellőzni ezt az értelmetlen "libsizést" és "jobberezést"?
Az embernek az az érzése, hogy óvodások uralják a netet.

Balt 2013.03.16. 11:06:16

@dr Kangörény: Milyen katonaság? A páncélos állomány zömét elajándékozták Gyurcsányék Irakba.
index.hu/kulfold/1113t72

unionista (törölt) 2013.03.16. 11:09:01

@konrada:
ha azt látták, hogy képtelenség lesz eltakarítani a havat, akkor vajon miért nem zárták le az autópálya egyes szakaszait. pontosan láthatták a radaron, hogy mennyi hó fog esni.

jaegtoer 2013.03.16. 11:09:19

@Morrózió:

"_Az embernek az az érzése, hogy óvodások uralják a netet. _"

dehátezazigazság!!!

Balt 2013.03.16. 11:09:57

@Hivatásos beszólóművész: Jogos észrevétel. Mivel a zellenzék teljes összhangban (úgy is, mint a szép reményű "tech. koalíció") a hasonló helyzetek határozottabb kezelését követeli, már csak meg kell szavazni, messze 2/3 feletti többséggel fog átmenni: a vörös riasztással egyidejűleg automatice érvénye lép a kijárási tilalom. Pont.

2013.03.16. 11:10:35

Én azon azért röhögtem, hogy márc. 15-én bevonultak az osztrákok. :)

sovesztomesz 2013.03.16. 11:11:56

Kurosawa A Vihar kapujában című filmje is épp arról szól, hogy ugyan azt az eseményt mennyire különbözően lehet látni...!

...hát, ez is egy olyan esemény.

Nem lehet itt sem elég bölcsnek lenni!!! Mindenkinek megvan a maga véleménye/sorsa, stb.

jaegtoer 2013.03.16. 11:12:53

@szabadság elvtársak!:

"_Nos az én emlékezetem egy kissé messzebb nyúlik vissza_"

:) ne nagyon hangoztasd:)

Balt 2013.03.16. 11:13:30

@rugoman: Mivel az autópályák elég jól be vannak kamerázva, rekonstruálhatók a történtek. Remélem, azért a kamionstop ellenére felhajtók, pláne a belső sávba betérők, a leállósávba hajtó minden gjmű részére hegyezik a ceruzát. :)

Balt 2013.03.16. 11:17:06

@Hivatásos beszólóművész: "Viszont ki fog fizetni azoknak akiknél nincs áram és víz már lassan 2 napja?
Hmmm? Ott meg legyen a villany meg a vízszolgáltató a felelős vagy erről is a hülye áram és vízfogyasztó tehet?"

Hogy jön ez ide? Egyébként nyilván az áramszolgáltató szerződésileg kötelezett a szolgáltatásra, tehát min. díjkompenzáció (mentesség) jár a szolgáltatás szüneteltetése idejére. Esetleg még az esemény miatt bekövetkező károkat is köteles állni. (Erre nyilván van felelősségbiztosításuk, amit beépítenek az árba.)

Balt 2013.03.16. 11:19:39

@dekol84: Igen, fejlett országokban van "deszanthókotró", csak le kell dobni (még korszerűbb helyeken rakétával célba juttatni), bár sokat ronthat a hatékonyságukon egy 20 km-es masszív 3 (6) sáv széles dugó...

Balt 2013.03.16. 11:20:34

@Könnyen elkaptuk, uram!: Kvázi mediterránt írtam. Kvázi viccből.

Balt 2013.03.16. 11:22:34

@jaegtoer: De hogyne, hogy te késlekedés nélkül "mezitláb" átlebeghess a magyar rónaság felett...

Zabaalint (törölt) 2013.03.16. 11:22:36

1. A kurva anyád ment wellness hétvégére, gondolkodj már egy kicsit hülyegyerek, sokan vannak akik csupán haza szerettek volna menni, és mikor te úgy döntöttél, nem mész sehová, már rég úton voltak.

2. A libsizésből nagyon jól látható, hogy sikeresen kimosták az agyadat. Már sokadszor kérdezem, hogyan működik a módszer, mert én is alkalmaznám az üzleti életben a módszert. Nem tud valaki segíteni?

Balt 2013.03.16. 11:25:55

@Kooppaany: Nézegess fotókat, hogy képben legyél a helyzetről. Pl.:
www.idokep.hu/percrol-percre

lajafix1 2013.03.16. 11:28:24

Napok óta ment a hírek hogy jön a rossz idő, erre az állami szolgáltató nincs felkészülve, még olyan szinten se hogy lezárja az autópályát. Az állampolgár pedig csak elindul mert muszáj neki. Csókolom mikor tetszenek már megtanulni, hogy az államban bízni felesleges?

Hülye népnek hülyék a vezetői és hülyék a szolgáltatói is. :-(

Balt 2013.03.16. 11:29:11

@szürke_tapir: Mivel még a Magyar Narancs is ezt követeli: Kijárási tilalom, oszt jónapot.

stamp7 2013.03.16. 11:30:59

"Sokan persze önhibájukon kívül kerültek bajba, nem voltak döntési helyzetben." - azért ezeket az érintetteket elég simán letudtad a remek kis posztodban...

Balt 2013.03.16. 11:31:49

@goles: Lehet, hogy a bohóctűzoltó (kollégái) mégis akcióban vannak...?

Balt 2013.03.16. 11:33:00

@konrada: Ezt mondom én is: Látszik, hogy egybehangzó igény van a kijárási tilalomra. Könnyen át fog menni. :)

konrada 2013.03.16. 11:33:46

@unionista:
Ez igaz.

...mondjuk messze sokat rontott a helyzeten az, hogy a balesetektől a hókotrók nem tudtak dolgozni. (A balesetről meg annyit, hogy legnagyobb száraz időben is képesek összetörni magukat az embereknek a pályán, s egy olyan úton, melyen óránként 2-3 ezer autó halad át egy szelvényén, egy teljes útzárt okozó balesetnél a riasztáshoz, záráshoz szükséges időszükséglet alatt igen gyorsan sok km-nyi dugót képes okozni.

stamp7 2013.03.16. 11:34:48

@Balt:
Olyanról hallottál már, hogy vis maior?

Bajnaiék már a spájzban vannak (törölt) 2013.03.16. 11:35:03

Ez a blog úgy szar ahogy van:
-semmi köze a lényeghez
-elfedi a felelősség kérdését
-hibás a "sok hülye aki nyári gumival, nagy sebességgel száguldozott"!
Javaslat:
Pintér Sándor lemondása alkalmából,Kerényi Imre festessen egy képet a hősről, amit az Országházban kiállítanak. Az eseményből pedig készüljön színdarab, amit Dörner megrendez!

Balt 2013.03.16. 11:35:17

@Kepan: Máshol tallóztam válaszként erre:

"Lezárhatták volna az utakat órákkal a komolyabb balhé ELŐTT"

Lezárták a 8-ast Székesfehérvárnál SzBF
márc. 14. 13:43
Lezárták a 8-as főút Várpalota felé vezető oldalát Székesfehérvár külterületén a Pajor-kútnál, mert a Veszprém megyei Inotánál több autó elakadt. A fehérvári járőrök a 8-as főútra csak azokat engedik be, akik Csórra mennek, és lakcímkártyával rendelkeznek. (police.hu)

Baleset az M1-es autópályán SzBF
márc. 14. 14:04
Baleset történt az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán, a 77-es kilométernél. A forgalom egy sávon halad, de a torlódás már most jelentős, körülbelül 5 kilométeres a sor. (police.hu)

Ismét kamionok és autók ütköztek az M7-esen Horváth Bence
márc. 14. 14:17
A 7-es főútra terelik a forgalmat az M7-es autópálya Nagykanizsa felé tartó oldalán a 130-as kilométerszelvénynél

Megszűnt a forgalomkorlátozás az M1-esen Horváth Bence
márc. 14. 16:06
De torlódás még lehet a Győr felé vezető oldalon a 77-es km szelvénynél. Az autópálya lassan, de járható. Egyre nehezebben lehet közlekedni a 81-es és a 13-as számú út Komárom-Esztergom megyei szakaszán. Utóbbit lezárták a kamionforgalom elől, a tehergépjárművek számára a komáromi ipari park parkolóját jelölték ki várakozóhelyként. (police.hu)

ORFK: Aki teheti, ne induljon el autóval Horváth Bence
márc. 14. 16:46
A rendőrség azt kéri, senki ne induljon útnak gépkocsival a rossz időjárásra való tekintettel. Különösen érvényes ez azokban a megyékben, ahol korábban piros riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. (MTI)

Több mint ötven jármű ütközött a délutáni balesetben Horváth Bence
márc. 14. 17:42
Az M7-esen történt tömegbalesetben egy ember meghalt, több mint negyvenen szenvedtek könnyű- és súlyos sérüléseket. A rendőrség legfrissebb tájékoztatása szerint 30 személygépkocsi, 8 kisteherautó és 9 nyerges vontató ütközött össze. A sérültek kórházba szállításában a katasztrófavédelem munkatársai is részt vettek. (MTI)

Kamionstop a 13-as úton Horváth Bence
márc. 14. 17:49
A 13-as útról a kamionforgalmat a Komárom és az M1-es autópálya közti körforgalomnál a Komáromot elkerülő útra terelik a csütörtöki havazás miatt, Kisbérnél pedig a 81-es és 13-as számú főút kereszteződésénél a kamionokat visszafordítják a 81-es számú főútra. A tehergépjárművek számára a komáromi ipari park parkolóját jelölték ki várakozóhelyként (MTI)

Zabaalint (törölt) 2013.03.16. 11:35:19

Ja és kihagytam a lényeget:
Ha te hülyegyerek annyira okos voltál, akkor a mestereid miért nem rendeltek el kamionstopot? Csak mert a legtöbb gebasz a kamionokkal volt.

Balt 2013.03.16. 11:37:20

@jaegtoer: Világos. Metrót kell építeni Bécsig. :)

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2013.03.16. 11:37:39

Én nem értem ezt a jobbos, narancsködös logikát, hogy a hóban rekedtek a hibásak, felháborodni Szeretett Vezérünk bandájának eszméletlen töketlenkedését látva pedig egyszerűen botrány, amit nem volna szabad engedni. Pl. a dohányosok nem felelősek a tüdejük állapotáért? Dehogynem. Senki nem vitatja. És ha a magyar kórházak, orvosok a tüdőbetegeket szégyenletes szakmai színvonalon, késve, hatékonytalanul látják el, akkor a kurva anyját a dohányosoknak meg a komcsiknak? Ez a gondolatmenet primitív és buta. Térj már magadhoz, android!

És mivel a kormány felelőssége ugye nem vethető fel abban, hogy miért nem foganatosítottak intézkedéseket ELŐRE (pl. kamionstop a vihar érkezése előtt), ill. hogy miért tartott aztán fél-egy napig, mire a kialakult helyzetet felfogva reagálni kezdtek (pedig időben reagálva az egészet jelentősen enyhíthették volna pl. azzal, hogy időben lezárják a már bedugult utakat, és nem engedik még sok ezer kocsinak, hogy felhajtsanak rájuk), a gondolatmenethez természetesen be kellett bizonyítani, hogy a hó mértéke, kiterjedése és a vihar érkezésének ideje meglepőek voltak. Ezek egytől egyig nettó hazugságok. Másrészt ha mégis neked lenne igazad (nincs), és a hó mértéke, kiterjedése és a vihar érkezésének ideje valóban meglepőek voltak, akkor mégis milyen alapon hülyézed le azokat, akik autóba ültek?

Szégyelld magad ezért a posztért, android.

Zabaalint (törölt) 2013.03.16. 11:39:25

@stamp7:
Persze mert őket nincs miért fikázni, úgy meg nem lenne elég izgis a poszt.

Zadorbe 2013.03.16. 11:40:56

Egy nemzeti ünnep napján példátlan időjárási viszonyok alakultak ki, példátlan emberi hozzáállásokat és segítségnyújtási alternatívákat láthattunk.

Voltak, akik fittyet hányva az előrejelzésekre, autókba ültek és nekivágtak a hosszú útnak, mert lefoglalták a wellness-hétvégét az ország másik végén. Volt, aki csecsemővel indult el, mert nyilván következő hétvégén nem láthatja a gyereket a nagyi, csak most. Voltak, akik előre gondolkodva inkább otthon maradtak, se autóba, se vonatra nem szálltak, hiszen számoltak azzal, hogy „Magyarországon minden rossz, mindenki rosszul végzi dolgát és különben is a kormány is hülye, nem szabad havazásban sem megbízni benne.” Ha mégsem maradtak otthon az ezzel a felfogással állandóan fröcsögő honfitársak, akkor kérdezem én, mégis miért nem? Miért hitték, hogy most bármi jobb lesz, mint amit eddig megszokhattak?

Azt is jól lehet látni, hogy sokan nagyon okosak a meleg takaró alatt forró teát, vagy jó kis házi pálinkát szürcsölve a laptop előtt ülve. Sokan fogtak tüntetésbe fb-on, természetesen Pintér Sándor volt a főgonosz, Orbán Viktor pedig az ő sátáni segédje. Még jó, hogy megmentett minket az az Ausztria, aki két nappal ezelőtt pellengérre állította hazánkat egy elég undorító híradó snittben, de mivel Ausztria a hőn áhított nyugatot testesíti meg és mivel ott minden természetszerűen tökéletes, ezért – akárhogyan is állnak hozzánk – az csak jó lehet.

Azt is megtanulhattuk, hogy nincs katasztrófavédelmi készültség az országban. Igazából még mindig nem értem, hogy mégis mire kéne itt Magyarországon készülni mondjuk az árvízen kívül. Vörösiszappal sem számolt senki, mégis jött, ilyen nagyságú márciusi hóviharral sem számolt senki az új katasztrófavédelmi stratégia kialakításánál, mégis jött. Igaz, jöhet egy meteor is, vagy mondjuk egy terrortámadás, az is lehet, hogy ellepik az országot az űrlények, de mindezeknek kevesebb a valószínűsége, mint annak, hogy a társadalmi fertő és a morális válság, ami itt eluralkodott ebben az országban, valóban tönkretegye a megmaradt hazai értékeket. Na, ez utóbbira – bár lehet számítani – hathatós eszköz nincs ellene, vagyis a hülyék ellen.

Azt is láttam viszont, hogy sokan sutba dobva a meleg otthon kényelmét, útra keltek és forró teával és élelemmel segítették bajba jutott honfitársaikat. Ők hol vannak ezeknél a posztoknál. Ők hol kommentelnek? Hol mocskolódnak? Én szívesen találkoznék egyikükkel és megköszönném a segítséget neki, annak ellenére, hogy én magam nem szorultam rá. Számukra természetes, hogy segítettek. Őket nem hiszem, hogy érdekelte a Belügyminisztérium által küldött sms, vagy a politikusok hóhelyzettel kapcsolatos sajtótájékoztatója. Ők önzetlenül segíteni indultak.

És mit csináltam én? A városi ünnepi műsor megtekintése után hazamentem, ittam egy jó forró teát, ámulva olvastam a sok igazságtalan fb-betyárt, jókat nevettem a tragikomikus helyzeteken, amiket – valljuk be – maguk az emberek teremtettek meg maguk körül. Aztán bekapcsoltam a közszolgálati televíziót és megnéztem a Kossuth-díj átadóünnepségét. Dagadt a májam bizonyos művészek díjazása esetén, tényleg büszke voltam rájuk. Ők is a kis magyar hazánk értékeit képviselő személyek és jó volt rájuk nézni úgy összességében. Láttam, hogy sok ismerősömnek ez sem tetszik, de természetesen, ha ő tett volna le bármit az asztalra, átvette volna széles vigyorral az arcán úgy is, hogy kint 3 méteres hófal alakul ki valahol az autópályán.

Nos, én büszke voltam a segítőkész honfitársaimra, a díjazott művészeinkre és tudósainkra, a Magyar Honvédség példátlan helytállására és arra, hogy egy vagyok azok közül, akik képesek köszönetet mondani ilyen helyzetben is mindenkinek, aki akár egy ceruzát is arrébb tett ebben a helyzetben és nem „szájkarate szamurájkodik” (hogy egy Kossuth-díjas énekes, zeneszerzőt idézzek) otthon ülve, mert az úgy baromi könnyű.

luis5 2013.03.16. 11:43:29

Csípem hogy kb azok vannak felháborodva az állami segítség azonnali elmaradásán akik minden más esetben azt mondják hogy ebbe meg ne pofázzon bele az állam. Ezúttal a természet nyert. Mint mindig.

Oszvald Zoltán 2013.03.16. 11:44:52

Stadionokat kell építeni egyenként 12 milliárdért! :(
Bravó orbán! :(

Balt 2013.03.16. 11:46:09

@Ducasse: Nézzük most csak a mostani ciklon esetét:

"Németország északi felében is visszatért a tél. Tükörjég borítja az utakat, és heves havazás volt a térségben, Schleswig-Holsteinben és Alsó-Szászországban több tízezer iskolás számára elmaradt a tanítás. Az Alsó-Szászországtól Mecklenburg-Előpomerániáig húzódó sávban helyenként a 30 centimétert is elérte a hóréteg vastagsága. Meteorológusok előrejelzése szerint a következő napokban a hideghullám dél felé halad, kedden különösen Németország középső és nyugati részében eshet sok hó.

Alsó-Szászországban a rendkívül időjárás az utakon több száz balesetet okozott. Ezekben hatan súlyosan megsérültek. Németország középső részében is számos baleset történt a jeges utak és havazás miatt. Előrejelzések szerint legkorábban a hétvégére javulhat az időjárási helyzet. Addig éjszakánként fagyokra lehet számítani. Éjjel a skála szerinti két-, nappal pedig egyszámjegyű fagyok várhatók."

hvg.hu/vilag/20130312_NyugatEuropat_mar_megbenitotta_a_ho_es_a

Igaz, itt Baden-Württembergről nem esik szó. De azért keresgélek:
news.feed-reader.net/156158-schnee-schwarzwald.html

szabadság elvtársak! 2013.03.16. 11:49:51

@jaegtoer:
Még a végén gyanús leszek?:)))))

Balt 2013.03.16. 11:50:01

@Ducasse: Ebben van ráció. Megjegyzendő: sok helyen látni lehetett (most is), hogy a helyi vállalkozók önzetlenül (ingyen) segítettek a bajba jutottakon, adott esetben célgépekkel. Megjegyzendő, hogy nem általános minden gazdaságban a közúti hómaró, más eszközzel ( földmunkagép, gléder, rakodó) meg esetleg több kárt okoz, mint hasznot.

szabadság elvtársak! 2013.03.16. 11:51:49

@Oszvald Zoltán:
Eredetileg arra gondoltak, hogy befedik az utakat, de féltek hogy ilyen hóviharban beszakad:)))

2013.03.16. 11:53:54

@genyamagyar:
de róla tudjuk hogy hülye, legalábbis aszongyák :)

konyak · http://percemberek.blog.hu/ 2013.03.16. 11:54:32

@vágtázó halottkém:
A lófaszt. Semmi nem szólt arról, hogy ne induljon útnak!
Én végül, hál istennek lemondtam a zalakarosi hosszú hétvégéről, 2-kor indultunk volna Vácról, pont belefutottunk volna. Előtte 1 órán át olvastam a híreket, időjárást, útinformot. Akkor még semmi nem volt, hogy ne induljon senki útnak. Egyedül a negyven valahányas tömegkarambol, és az emiatti dugók, terelések miatt döntöttem úgy, hogy nem éri meg 3 óra helyett 6 vagy valamivel több órát autózni. A szálloda portását is felhívtuk ott, aki azt monnta, kb 30-al, de lehet közlekedni. Nos csak emiatt nem mentünk, szó sem volt akkor még akkor senki ne induljon útnak.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.03.16. 11:56:48

@Blogger Géza: Sok mindenben téved. Az időjárás nagyon rossz lesz, azt lehetett tudni legkésőbb csütörtök reggelre, a kamionstopot csak délután rendelték el, amikor már rengeteg kamion ott volt az autópályán.

Csütörtök délután ragadt be sokezer autós az M1-en úgy, hogy a leírások szerint az egyik irányba szabad volt az út - a szalagkorlát megbontásával még aznap éjszaka ki lehetett volna menteni őket, és voltak is helyben emberek (katonák, tűzoltók, önkéntesek, akárki), akik ezt megtehették volna, de folyamatosan arra hivatkoztak, hogy erre nincs jogosultságuk. (Néhányan így is megcsinálták.)

A tájékoztatás kriminális volt - ki lehet bírni akár öt napot is a hóban, ha az ember tudja, hogy valahol valakik csinálnak valamit, hogy megmentsék. A semmi információ (az sms semmi infót nem tartalmazott, én valami viccre gyanakodtam volna, ha megkapom) tovább rontotta a helyzetet - az MTI közleményei ritkásan dolgoztak, éjszaka alig frissültek a hírek, a televízió és főleg a rádiók utoljára az esti órákban frissült hírkonzerveket játszottak le egész éjszaka, még hajnalban is, ahelyett, hogy folyamatosan újabb információkkal enyhítették volna az emberek híréhségét. Sokan nem tudták, mennyi üzemanyagot fogyaszt az autójuk alapjáraton, ez például egy hasznos infó lett volna.

Összességében a koordináció és az információáramlás hiányzott főleg.

Nyári gumival elindulni hóesésben felelőtlenség, de sokan még esőben indultak útnak, és persze évente tízszer mond be az időjárásjelentés hófúvást, mégis évtizedek óta nem fordult elő, hogy autósok ezrei ragadtak volna az autópályán 24 órára vagy még hosszabb időre. Volt, aki úgy indult el, hogy legfeljebb 2 helyett 7-8 óra alatt ér célba. Lehet, hogy felelőtlenség, de azért a történelemben már volt ennél nagyobb havazás is, amikor mégse ragadt senki egy teljes napra az autópályán.

Balt 2013.03.16. 11:57:45

@unionista: Mondjuk úgy, hogy az osztrákok is részt vettek a segítségnyújtásban. (Tehették, ezúttal Kelet-Ausztiában nem esett egy szikra hó sem: www.idokep.hu/ho)

A komment épp az önzetlen segítőknek igyekszik megköszönni az önzetlen segítséget (ebbe beletartoznak az osztrákok is, államilag).

Ez az indignált válasz nem rád vall. Többen vagytok? :)

Balt 2013.03.16. 11:58:52

@earlyrat: Jogos. Hovatovább közröhej, hogy a olyanokat posztolnak a Fb-ra az elakadtak: "hogy itt vagyunk este óta és nem jutunk semmilyen információhoz". :))

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.03.16. 11:59:38

@Siri Keeton: Szerintem ez a legjobb írás a témában:

www.travellina.hu/?page=hazai&id=22

De van még egy csomó, leírások tucatjai pro és kontra, és a legtöbben azért több konkrét és fontos dolog van, amit meg lehetett volna csinálni, és mégse tették meg.

Balt 2013.03.16. 11:59:58

@malacz69 rezignált: :)) Nem rossz. Marha rég láttalak!

Balt 2013.03.16. 12:02:22

@unionista: Vagy metróval. Bécsig. Az kéne. :)

A 3 m-es torlasz úgy lesz, hogy baleset (és a mögötte kialakuló dugó) miatt az út bizonyos szakasza hozzáférhetetlen.

kultúrpesszimista 2013.03.16. 12:03:44

Libbancs idióta a poszt írója, akinek még a ká anyját is kívánom ezen a szép tavaszi napon.

Máskülönben teljesen igaza van.

Balt 2013.03.16. 12:04:05

@blah: "az állambácsi feladata meg az, hogy biztosítsa a segítséget ahhoz, hogy az adófizető eljusson A-ból B-be, mint ahogy a szomszédainknál csinálják..."

Megengedőleg tekintsünk távolabbra is:

hvg.hu/vilag/20130312_NyugatEuropat_mar_megbenitotta_a_ho_es_a

Balt 2013.03.16. 12:08:31

@Yndy: Igen, a "gördülő országút" nem rossz ötlet, csak ugye a MÁV-Cargo-t (mint a MÁV valamire való, nyereséges ágát) eladták ezek a széplelkek, tehát innentől kezdve ez (egyelőre) nem állami pálya. Igaz is, ezt a rendszert miért nem erőlteti az EU - mindettől függetlenül? Vagy: miért nem éri meg a MÁV-Cargo-nak?

Az e-útdíj azért talán majd rendet vág a rendszerben...

Charlie Lownoise (törölt) 2013.03.16. 12:09:49

keptar.idokep.hu/keptar/users/pozsi85/pozsi85-zalamegyepotretekozelebenhorvathattilakepetloptam.jpg-2013-03-15-22-13-42.jpg

a geci zorbán, hogy erre nem készültek fel, és nem tudták eltakarítani pikpak.

The brain 2013.03.16. 12:10:01

Tökéletes írás és minden szava igaz.Respect

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2013.03.16. 12:13:25

@luis5: "Csípem hogy kb azok vannak felháborodva az állami segítség azonnali elmaradásán akik minden más esetben azt mondják hogy ebbe meg ne pofázzon bele az állam."

Én meg azt csípem, hogy azok kardoskodnak most az öngondoskodás meg az egyéni felelősségvállalás mellett, akik egyébként az egész filozófiájukat az élet minden területét szabályozó, mindent kézben tartó, mindenhol jelen lévő, erős államnak a szükségességére építik.

unionista (törölt) 2013.03.16. 12:14:02

@Balt:
magyarországot repülővel érdemes megközelíteni, de leginkább elhagyni.

kultúrpesszimista 2013.03.16. 12:14:17

@The brain: leszámítva a libbancs idiótázást, ami merőben kontraproduktív és visszás...

gothikaaaaaaaaaa 2013.03.16. 12:16:15

Nincs idegzetem végig olvasni a közel 500 hsz-t.
Lehet előttem már megkérdezték, de én csak arra lennék kíváncsi:
ha azok akik tehettek volna valamit, tudták, hogy milyen időjárás jön, akkor miért nem adtak ki pl az iskoláknak rendkívüli tanítási szünetet!!!
Székesfehérvárról nagyon sok gyerek nem jutott haza.vajon ők is ostobák mert elmentek suliba. És csütörtök reggel az M-en a hat órási hírekben SENKI De SENKI nem figyelmeztette a lakosságot arra , hogy mi várható. Az úton nem csak a hosszú hétvégére igyekvők ragadtak, hanem rengeteg dolgozó, és diák, aki csak haza szeretett volna jutni.
És ha már kialakult csütörtök délutánra a káosz, akkor miért kellett még órákat várni sok sok embernek a buszállomásokon és a vasúti várókban, hogy valaki segítsen már nekik.Mert a fehérvári busz állomáson senki nem foglakozott az ott ragadt utasokkal.időnként sámlin állva egy volános tájékoztatást adott, hogy melyik busz nem indul.
Az már hab a tortán , hogy 100 forintért mentek hugyozni a gyerekek, és a vasút pofátlanul elkérte a diákjegy árát, este 19,30-kor.pedig akkora már aztán tényleg nagy baj volt!
Nem tudok egyetlen munkahelyről sem a környékünkön(Veszprém, Fehérvár), ahol már a délelőttös dolgozókat rendkívülien haza engedték volna.de ha tévednék, akkor légyszi írjátok már ide ki.

nu pagagyí 2013.03.16. 12:17:32

Hát igen! Kijárási tilalmat kellett volna elrendelni, továbbá államosítani a személyautókat. A kormánynak nyilván nem az a dolga, hogy a befizetett adókat a polgárok érdekében költse el, biztosítva az ország működőképességét, hanem az, hogy cseszegesse őket.

unionista (törölt) 2013.03.16. 12:17:44

@luis5:
ugye a liberók azt mondják, hogy az állam és a piac működését válasszuk el. az autópálya elvben működhetne piaci alapon. és akkor a piac rendeli meg a pályaeltakarítást. úgy működik, mint egy rendes légifolyosó, aminek működésébe A és B párt békeidőben nem szól bele.

de ha a már mindenáron államilag akarjuk ezeket fenntartani, akkor oldja meg az állam. ezt a nagyon egyszerű dolgot nem érted.

unionista (törölt) 2013.03.16. 12:23:07

@Yndy:
az állami sms információt ki ne hagyd ki. az ért a legtöbbet.

Balt 2013.03.16. 12:23:54

@Belpo: Nem. A tézis úgy szól, hogy "libbancs idióták" csinálják a hisztit a számítógépeik mögül a fűtött szobából/irodából... És ez bizony így van.

lpt1 2013.03.16. 12:26:03

@Balt: Sopronban csütörtökön esett a hó, hordta is rendesen, a mozgásérzékelős lámpa állandóan felkapcsolt.

Balt 2013.03.16. 12:29:18

@stim: Ez korrekt komment. De én egyszerűbbnek látom a megoldást, mint ebben a félsivatagi országban szibériai telekre (és tavaszokra...) berendezkedni. Vörös riasztás = kijárási tilalom. Jó ez sarkítás, mindenesetre határozottabban korlátozni kell az önveszélyes közlekedési helyzetek lehetőségét (mellesleg: "egyéni szabadságjogokat"), és ezt a tegnapi kép szerint minden ellenzéki párt zászlajára tűzi, tehát könnyen át fog menni a jogi háttere. :)

hetyke81 2013.03.16. 12:30:02

Az emberek hülyék... Napok óta azt zengik, hogy jön a hó, meg a hófúvás. Extrém körülmények lesznek, senki ne induljon útnak, ha teheti. Persze mindenki szart bele. Sokan már nyári gumival indultak útnak, hóláncot nem ismernek. 10 méteres látási viszonyok mellett száguldottak az autópályán, és már álló járművekbe mentek bele. Volt aki már tudta, hogy dugó van, és mégis ráment az autópályára. Csodálkoztak, hogy nem járt hókotró. Rengeteg kotró akadt el, mert nem tudott a beszorult autóktól elmenni. Időt, és embert vont el a beszorultak kimentése az utakról. Ráadásul a honvédséget megszüntették, a szerződéses állomány pedig kimenőn volt, nehezen jutottak vissza. A hadsereg BMP-1-jeit Szekeres miniszter úr eladogatta ócskavasként... A közútkezelők felkészülten várták az időjárást, és nem őket érintette váratlanul, hanem a balga autósokat. Hófúvás nem olyan, mint a hóesés. Nem elég 1x takarítani. kb 10perc alatt méteres hófal alakul ki. Aki még nem látott ilyet, az nem tudja milyen gyorsan beszorul az ember. 1 autó felül, keresztbe fordul, máris vége. Egyébként 3 napja a németeknél is hasonlóan 1000-ek szorultak be. Oroszoknál is volt ilyen szép mizéria, holott azok hozzá vannak szokva.

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=S5SN4bGbsTg

Aki azt mondja, hogy emberi felelősség van emögött, az mutassa meg ki az, aki tudja szabályozni az időjárást. Jelenleg nincsen olyan ember! Tehát az autósoknak kellene felfogni, hogy az emberiség nem mindenható, és otthon maradni a seggén, ha hófúvás van, vagy beletörődni, hogy ha beszorul, akkor akár 1-2 napig nem mozdul...

lpt1 2013.03.16. 12:31:53

@Balt:

Így gondoltad:

"A rendkívüli időjárási- és útviszonyok miatt a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság 2013. március 18-ig megtiltotta a közlekedést Kisbér, Komárom, Oroszlány, Tata és Tatabánya és térségeik területén."

Nocsak, nocsak, mik történtek Magyarországon, a Forradalom évfordulójának előestéjén...

www.police.hu/friss/kom_130314_20.html

kvadrillio 2013.03.16. 12:32:13

...ÜHÜMMMMMM.......HA KATASZTRÓFA HELYZET ALAKUL KI, AKKOR AZONNALI INTÉZKEDÉSKÉNT EL KELL HÁRÍTANI A KATASZTRÓFA-VESZÉLYT.

...ÜHÜMMM.......

Balt 2013.03.16. 12:32:57

@nick rivers: "pl. '99 telén nem kettő darab tank és btr állt ki szolgálatra."

index.hu/kulfold/1113t72

Márc. 15-én bizony igenis rendhagyó az ilyen időjárás Mo.-n.

Balt 2013.03.16. 12:37:46

@konrada: Láthatóan bennfentes vagy, ennek tudható be a (ma) szokatlanul korrekt és szakmai komment. Kösz!

tomwar 2013.03.16. 12:39:12

@Balt: Rendhagy, csk napok ota tudhato. Illet volna kisse felkeszulni ra a gondoskod allamnak is, nem csak az adot beszedni...

kvadrillio 2013.03.16. 12:39:36

... de...mondjuk, ha Pintért betemetné a hó, én is előbb aludnék rá egyet és csak utána néznék rá, hogy vesz-e még levegőt ! :O)

Balt 2013.03.16. 12:41:16

@szabadság elvtársak!: Jó, de nem márc 15-én. Még Petőfiék havas esője is rendhagyó volt.

De tényleg: tavaly hozta az Index a '87-es "nagy telet" köztudatba, 25 évig nem volt (ahhoz) hasonló. Aztán kiderült, a tavalyi sem annyira...

Oszvald Zoltán 2013.03.16. 12:43:32

Csak azt nem értem,hogy Giró-Szász András hogyan került egy 10 órás dugóba? Őt sem figyelmeztették,hogy ne induljon el?

Balt 2013.03.16. 12:44:39

@unionista: Lezárták (részletesen fentebb), de addigra már a beleset miatt több ezer gk. zsákutcába futott. (Másik tanulság: a szalagkorláton bizony legfeljebb 2 km-ént egyszerűen elbontható átjárókat kell hagyni. Amit persze a T. "fejlett egyéni szabadságjogokkal" bíró utazóközönség azért nem tud megbontani...)

Balt 2013.03.16. 12:46:49

@A csótány is ember: Igen, ez jó poén. :) Kár, hogy kiment a divatból náluk a császári sas (ja, a címerben végül is megvan), mert egy ilyen ünnepi fellobogózott műszaki alakulat még jobb fotótéma lehetett volna. :)

Balt 2013.03.16. 12:48:25

@A csótány is ember: Ja, már alig várom, hogy Szt. Gallennél vagy Augsburgnál, Lechfelden legyen vmi katasztrófa (ne adj Isten!), ahová mi adekvát segítséget tudunk nyújtani lóháton... :))

konrada 2013.03.16. 12:50:18

@Balt:
Isten ments! Nagyon nem szeretnék érteni hozzá.

Hiányzik a fenének az, hogy hajnali négykor azon tipródjon az ember, kiküldjön-e 6-8 autót 1 millió forint sót, meg közel 200 ezer forintnyi üzemanyagot elszórva 1 óra alatt, hogy aztán ne legyen semmi, illetve csak 8-kor, amikor már a forgalom lesöpörte a sót...
...illetve hány fenyegetésig várjon, és küldje ki a kezdődő szakadó hóesésben a kotrót lekotorva az éppen dolgozni kezdő sót is, tudva, hogy egy kör 3-4 óra, ezért ha a havazás kezdetén már kiment a gép, úgy minimum 3 óra múlva érhet csak vissza...

Szóval hidd el, én nem is akarok érteni hozzá!;))

Balt 2013.03.16. 12:52:33

@sovesztomesz: Nem láttam. Kár. Volt viszont egy (nem túl jó) olasz film anno, a Forgalmi dugó. Ez is eléggé témába vág:
www.port.hu/forgalmi_dugo_l__ingorgo_-_una_storia_impossibile/pls/w/films.film_page?i_film_id=86396
www.imdb.com/title/tt0077734

exilis 2013.03.16. 12:54:59

Anyátok nagybetüs pi..ját okoskodó barmok. Csütörtök volt, a hét utolsó munkanapja. Én akárcsak a többi több tízezer ingázó, vagy diák egyszerűen hazaindultam, mint minden egyéb hasonló napon. Dolgoztam, nem is nagyon figyeltem az időt, és délután 3-4 körül még egy közszolgálati hírforrás, vagy minisztériumi harsona, vagy tárcsás rendőr a város végén nem jelezte, hogy bármi gond lenne a hazajutással. Városon belül azért nem is tűnt olyan hú de extrémnek a helyzet, délután még az utakon is simán el lehetett volna közlekedni ha a kamionok nem rekedtek volna meg az emelkedők alján, és nem dugult volna be tőlük a forgalom ( Ja és a közutasok kedden beszedték az összes hófogót az utak mellől, még poénkodtunk is az utastársakkal a buszon, hogy optimisták a srácok a hétvégi havazással kapcsolatban )

Balt 2013.03.16. 12:58:56

@konrada: Azén elmélkedtem, hogy ugye ketten meghaltak az utakon, ami szörnyű, Mi lett volna, ha ez az első igazi "tavaszi hétvége", ahol a sok autonóm leponyvázza az autóját és nekilódul az utaknak...? Lehet, sőt, biztos, hogy sokszorosnyi halálos közlekedési baleset van.

szabadság elvtársak! 2013.03.16. 12:59:24

@Balt:
Mondjuk ilyen tényleg nem volt, abban az időben március végén már mezítláb mentünk a suliba.Igen! Az volt a divat.
Extrém hóviszonyok januári időszakban voltak általában.Az anyósom aki még a Horty korszakban járt iskolába, azt mondja, volt olyan év, hogy aratáskor, az összerakott kéve keresztekre hullott hó .Ez pedig július eleje. És hol volt még akkor a káros anyag kibocsájtás szintje!

Balt 2013.03.16. 13:00:44

@stamp7: Hallottam. Háború, földrengés stb. Nem lehetetlen, hogy jogilag ez is "természeti katasztrófa" Pintér deklarációja után, ehhez nem értek. A távvezeték-méretezést viszont tanultam valaha...

Mercel 2013.03.16. 13:04:13

Gyomorforgató kormánypárti bullshit ügyes féligazságokkal teleszórva.

"Frigyes"

Balt 2013.03.16. 13:08:11

@Zadorbe: Tökéletesen egyetértek. Ez meg különösen igaz (sajnos):
"mindezeknek kevesebb a valószínűsége, mint annak, hogy a társadalmi fertő és a morális válság, ami itt eluralkodott ebben az országban, valóban tönkretegye a megmaradt hazai értékeket. Na, ez utóbbira – bár lehet számítani – hathatós eszköz nincs ellene, vagyis a hülyék ellen."

béla a görög (törölt) 2013.03.16. 13:09:30

Szerintem ostobaságot beszélsz.

Autópályákon, vasúti fővonalakon akkor is biztosítani kell az utazás/szállítás lehetőségét, ha a fene fenét eszik is.
Azért is vannak.
Természetesen nem azonnal, de 1 napot várni az M1-esen azért, hogy csináljanak valamit Budapesttől 100km-re a világ röheje. És ezt Te is tudod. Hogy nyugat felé (Szhely, ZEG) vonattal nem lehet eljutni ha leesik 10 cm hó azt is tudod. Nem csak most úgy anblock

Helyette inkább szidod a liberálisokat meg kollektíve lehülyézel mindenkit. Gratula.

A probléma az, hogy szeretnétek hozzászoktatni az embereket ahhoz, hogy ne mozogjanak mert az kényelmesebb és olcsóbb.
NEM! Tudni kell orvosolni az ilyen helyzeteket. És ez bizony pénzbe is kerül. Ez van.

Balt 2013.03.16. 13:10:04

@Oszvald Zoltán: Hogy jön ez ide? Az átmeneti szállások zöme pl. sportcsarnok és iskolai tornaterem.

Fejesrob 2013.03.16. 13:12:08

Soros aranyifjai szerintem pár perc alatt megoldották volna.

Miközben még egy csomó nácit is találnak.

zsírmalac 2013.03.16. 13:14:36

"A libbancs idiótáknak..."
Eddig nagyrészt egyetértettem.
(Bár a bölcsészezés is szúrta a szememet.)
Muszáj ezt? Szerintem a hülyeség pártszimpátiától független.

mp1526 2013.03.16. 13:15:04

Minden szavával egyet tudok érteni! Örülök, hogy vannak még reális, józan gondolkodású emberek! Annyit még hozzátennék, hogy gyönyörűen megfigyelhető azért a hungaricum egy ilyen helyzetben. A világ számtalan pontján történnek komoly természeti katasztrófák (hurrikánok, földrengések, szökőárak, tornádók, stb.) sok emberéletet követelve, hol előrejelezve, hol hirtelen, de SEHOL, SOSE lesz belőle politikai vita, hogy kinek mit kellett volna előre vagy gyorsabban csinálnia, hanem összefogás és cselekvés lesz belőle. Szerencsére volt azért nálunk is példa erre bőven, de ahogy szabadultak ki az autósok és csökkent a káosz úgy sűrűsödtek az "orbán, pintér, varga, matolcsi meg az egész komány monnnyonleee" megosztások a facebookon... Elszomorító...

turulpina 2013.03.16. 13:15:20

@Oszvald Zoltán: "Csak azt nem értem,hogy Giró-Szász András hogyan került egy 10 órás dugóba?"

Könnyen lehet, hogy gírósz egy balliberális síelő.

turulpina 2013.03.16. 13:16:54

@Fejesrob: "Soros aranyifjai szerintem pár perc alatt megoldották volna."

Barnaorrú szobanáci hazaáruló, Soros aranyifjai alatt ugye orbánt érted?

Balt 2013.03.16. 13:18:05

@konyak: "A lófaszt. Semmi nem szólt arról, hogy ne induljon útnak!"

Vörös riasztás volt, ez tény. (Nem találom, hogy lehet hozzáférni a met.hu archívumához.)

met.hu/idojaras/veszelyjelzes/omsz_veszelyjelzo_rendszere

a.
Figyelmeztető előrejelzés és riasztás

Figyelmeztető előrejelzést és riasztást a következő időjárási elemekre adunk ki:
-heves zivatar,
-felhőszakadás,
-széllökés,
-ónos eső,
-hófúvás.

A fent felsoroltak esetében a veszélyjelzés két lépcsőben valósul meg.

Első lépcsőben készül egy, az adott napra, valamint a következő napra szóló, szöveges és térképes formában is megjelenő figyelmeztető előrejelzés, amelyben a legvalószínűbb veszélyes időjárási események várt térbeli és időbeli alakulásának leírását találhatjuk meg.
Második lépcsőben, amikor a veszélyjelző meteorológus (a mérések, megfigyelések, modellek előrejelzései alapján) meggyőződik arról, hogy az időjárási feltételek adottak a figyelmeztető előrejelzésben már jelzett veszélyes időjárási események előfordulásához, akkor a bekövetkezés előtt általában 0,5-3 órával sor kerül a veszélyes időjárási eseményekre figyelmet felhívó, térképes formában megjelenő riasztás kiadására. A veszélyes időjárási esemény típusától, illetve az időjárási helyzettől függ, hogy már közvetlenül a veszélyes időjárási esemény kialakulása előtt pár órával, vagy éppen csak a veszélyes időjárási esemény kialakulásának felismerésekor adható ki a riasztás.

Általánosan elmondható, hogy az előzetesen figyelmeztetett, riasztott terület nagysága változó, de rendszerint a legkisebb terület, amelyre a veszélyjelzés vonatkozik, egy átlagos magyarországi megye felének felel meg.

Harmadik szint (piros)
Veszélyes, komoly károkat okozó, sok esetben emberi életet is fenyegető időjárási jelenségek, amelyek rendszerint kiterjedt területeket érintenek. Érvényben lévő veszélyjelzés esetén legyünk különös figyelemmel értékeinkre és saját biztonságunkra. Folyamatosan kísérjük figyelemmel a legfrissebb hivatalos meteorológiai információkat. Minden körülmények között kövessük a hatóságok utasításait. Tartózkodjunk biztonságos helyen. A veszélyjelzés e legmagasabb (piros) szintjére már csak a meglehetősen ritkán előforduló események kerülnek.

gothikaaaaaaaaaa 2013.03.16. 13:19:26

@totorohun:
minden szavaddal egyet értek.

mp1526 2013.03.16. 13:19:37

És ezt a kormánynak KÖTELESSÉGE mindig tökéletesen járható autópályát biztosítani az álampógárnak baromságot is el lehetne már végre felejteni. Télen repülőtereken hetes normál történés, hogy nem tudnak repülőgépek napokig-hetekig felszállni, mert rossz idő van. A drága jó utas meg fizetett azért, hogy utazzon. Ekkor kinek mi a kötelessége és ki(k)nek kell azonnal lemondaniuk? Gondolom az érintett repülőtársaságok összes vezetőjének, a reptér teljes üzemeltetésének és a közlekedési miniszternek minimum illene... Vagy egy sztrájkkor kb. bármely közlekedési formánál... Ökrök!

Balt 2013.03.16. 13:21:52

@Siri Keeton: "szalagkorlát megbontásával még aznap éjszaka ki lehetett volna menteni őket, és voltak is helyben emberek (katonák, tűzoltók, önkéntesek, akárki), akik ezt megtehették volna, de folyamatosan arra hivatkoztak, hogy erre nincs jogosultságuk. (Néhányan így is megcsinálták.)"

Jól is néznénk ki, ha ötletszerűen lehetne szalagkorlátot bontogatni. Ez min. közúti veszélyeztetés, esetleg közüzem megzavarása, de szembeforgalom mellett legalábbis életveszély. Ha meg az is be van dugulva (ahogy volt), akkor mindegy. Ettől függetlenül igaz: az AKK legalább tehetett volna valamit, ha teljes útzárra nincs(?) is önmagába jogosultsága, technikája, kamerái vannak bőséggel.

konyak · http://percemberek.blog.hu/ 2013.03.16. 13:24:42

@Balt: Csütörtökön 2-kor semmi nem volt. De lehet, hogy épp a met honlapján megjelent már, akkor mi van? Sehol semmi nem szólt piros riasztásról csütörtök kora délután. Inkább a havazás márciusban volt a nagy szó, meg a karambolok.

fizetekmegegysort 2013.03.16. 13:25:07

Kedves Posztoló, leírtam már máshol is, hát most Neked is. Igen, szerintem is sokan nagyon felelőtlenek voltak. Viszont ez nem menti fel az illetékeseket: a tizensok órányi tökvakarás nem éppen fényes helytállást jelent. Tudod elgondolkoztam, hogy amikor húsz egyetemista elindult tüntetni, akkor pillanatok alatt utcán volt a TEK meg az irdatlan mennyiségű rendőr, és azonnal lezáratták az összes Kurva Fontos Ember összes környezetét. Gondolom, most is jobban jártunk volna, ha kiküldünk még vagy 50 egyetemistát - terrorgyanúsat - az autópályára, nèhány transzparenssel, és akkor jobban csipkedték volna magukat az Urak, igaz?
Egyébként pluszbónusz jót röhögtem azon, ahogy a rohadtellenségmultik (Tesco, Auchan, Vodafone, Tmobile) ingyen beszálltak a buliba segíteni, nyilván nekik ez jobban feladatuk, mint az adófizetők pénzén dőzsölő fejeseknek. De még az osztrák Vöröskereszt is jobban magáénak érezte a dolgot, mint az, akinek ez dolga lett volna. Ugye azért azt érezzük, hogy gáz van, ha az "ellenségeink" hamarabb segítenek, mint választott vezetőink?!
Lehet a Zemberekre mutogatni, csak nem kéne elfeledni, hogy éppen az ilyen nemgondolkodó birka mentalitásnak köszönhetitek a kétharmadotokat. Hidd el, ha ezek az emberek felelősen gondolkodni kezdenek, az 14-ben nem lesz jó a Fidesznek!

unionista (törölt) 2013.03.16. 13:26:46

@Balt:
nem nagyon érted ezt. vagy én vagyok a hülye. az autópályán a a közlekedés arról szól, hogy védett konvojok haladnak. akkor is esik a hó és akkor is ha nem. belépsz egy közigazgatási egységbe. átlépsz egy megyehatárt. és akkor a helyi igazgatásrendészet ahogy a szlogen mondja: szolgál és véd. persze ezért fizetni kell adót. a gépjármű után, az autópálya használatért.

elvben ez normál menet. rendkívüli helyzetben ez azzal egészül ki, hogy felvonul a hadsereg.

a magyar kormányfő ebből az egészből annyit ért, hogy kell egy "tél tábornok". persze hiába vannak ezek. senki sem mer döntéseket hozni. döntse el a tábornokot felügyelő belügyminiszer, vagy az őt felügyelő miniszterelnök. végül is ő a legfőbb hűbérúr.

turulpina 2013.03.16. 13:38:53

@unionista: "a magyar kormányfő ebből az egészből annyit ért, hogy kell egy "tél tábornok". persze hiába vannak ezek. senki sem mer döntéseket hozni. döntse el a tábornokot felügyelő belügyminiszer, vagy az őt felügyelő miniszterelnök. végül is ő a legfőbb hűbérúr."

Ennyi. Senki sem mer dönteni a főnök nélkül.

A mikromenedzsment tragédiája.
A mikromenedzsmenté, amely emberi butaságból, gyávaságból és hatalomvágyból fakad.

turulpina 2013.03.16. 13:42:22

De ha már a hóhelyzetet mint államigazgatási problémát nem sikerült lekezelni, majd habonyárpi hétfőtől bedobja, hogy:

ad1. a balliberális síelőket külön adóval kell sújtani, mert túl aktívak, mostantól a síkölcsönzési díjakat 350%, az új és használt sífelszerelések kereskedelmét 980%-os tranzakciós adó sújtja.

ad2. az energiaszolgáltató pribékek nem voltak hajlandó lefűteni az autópályát, ezért keddtől 60%-os rezsicsökkentés vezet be a kormány.

Bolsi Buster 2013.03.16. 13:44:42

@turulpina: Azt se felejtsük el, hogy a Holokausztban 6.000.000.000 zsidóból főztek szappant, és ma éppen a szappan világnapja van.

Te meg sírsz hogy hullik a hó. Szégyelld magad!

Balt 2013.03.16. 13:44:46

@Siri Keeton: "Összességében a koordináció és az információáramlás hiányzott főleg."

Utóbbit minden további nélkül aláírom.

breathy-blip2.wav 2013.03.16. 13:46:52

Csak reszben ertek egyet a cikkel. A hiba az, hogy sajat magadbol indulsz ki. Pedig mindenki mas es mas, ugye?

turulpina 2013.03.16. 13:48:41

@Puskát kellett volna hozni: így is van, mit csinál egy barnaorrú fideszes látens szobanáci, ha szar van a palacsintában: zsidózik egy jót.

exilis 2013.03.16. 13:58:26

Egyébként nem is szóltam volna semmit ha ez az írás Csütörtök délután született volna meg....de a posztolónak is kellett két nap amíg felfogta, hogy nem kellett volna sokaknak útra kelni, így semmivel sem előrelátóbb mint az akit megpróbál leszólni....szánalmas.

Balt 2013.03.16. 14:02:44

@Siri Keeton: Kisgyörgy Éva viszonylag tárgyilagos, noha nincs kétségem felőle, hogyan is szavazott. (Sokadlagos, de mondom: ennek - és az elszenvedő tanú volta - ellenére korrektnek tűnik, noha nyilván nincs minden szükséges információ birtokában.)

Balt 2013.03.16. 14:04:54

@Charlie Lownoise: Kösz! Ez is jó kép, meg az időkép onlájn közvetítését is érdemes nézegetni, hogy képben legyünk.

Balt 2013.03.16. 14:07:30

@Zigomer Trubahin: A vektorok mindenesetre egy irányba mutatnak: vörös figyelmeztetés = kijárási tilalom. Ennek a törvényi hátterét nyilván a zellenzéki "techn. koalíció" is meg fogja szavazni, hisz a határozottabb intézkedéseket is reklamálják. :) (Viccen kívül.)

Balt 2013.03.16. 14:11:44

@unionista: "magyarországot repülővel érdemes megközelíteni, de leginkább elhagyni."

Ja, tényleg, már emlékszem:
hadtorteneti.blog.hu/2011/09/20/magyarorszag_bombazasa

Balt 2013.03.16. 14:13:32

@kultúrpesszimista: Meg tegyük hozzá: a most fűtött szobából/irodából fröcsögő kommentelőkre vonatkozik.

Melchi Zadok 2013.03.16. 14:16:48

paranoid fideszdroidunk ismételten házhoz rendelte a lófaszt.

Balt 2013.03.16. 14:16:53

@lpt1: www.idokep.hu/ho Igaz, tegnap óta mintha "kopott" volna...

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2013.03.16. 14:19:59

hehe. nyilván az emberek tehetnek róla. ezt mondjuk el is fogadom, mert ezt a kormányt is ők akarták. meg a meteorológia, mert ugyan nagyon súlyos figyelmeztetést adtak ki, de nem tudtak mindent pontosan. meg nyilván az ombudsman, mert az valami liberális ármány és így nyilván mindenről ő tehet. meg a libbancsok. mert hát ők a nemzet mételye. nagyon intelligens okfejtés. gratulálok a szerzőnek. boldog ember lehet.

unionista (törölt) 2013.03.16. 14:24:08

@Balt:
ezt nem kell elmagyarázod. lassan veled is ideje lesz megállapodni abban, hogy tartsuk kölcsönösen idiótának egymást. értelmetlen minden beszélgetés.

Balt 2013.03.16. 14:26:48

@lpt1: Így. Na, ezt kellett volna (lehetőség szerint korábban) beolvasni minden rendelkezésre álló fórumon. Ennyiben jogos a reklamáció. Kösz a linket!

cso zsi 2013.03.16. 14:29:01

@Balt: A kamionstop jószerével alig vonatkozik valakire.
internet.kozut.hu/utinform/Lapok/kamionstop.aspx

"1. § A rendelet hatálya kiterjed minden olyan magyar vagy külföldi hatósági jelzéssel ellátott tehergépkocsira, vontatóra, mezőgazdasági vontatóra, lassú járműre, valamint e járművekből és pótkocsiból álló járműszerelvényre (a továbbiakban együtt: tehergépkocsi), amelynek megengedett legnagyobb össztömege a 7,5 tonnát meghaladja."

Hány laikus tudja megkülönböztetni, hogy az úton 70-80-nal előtte cammogó elefánt az 4,5-7,5 vagy 12 (vagy több) tonnás?

Lényegtelen, mert vannak kivételek:
"5. §2 (1) A 2. §-ban meghatározott közlekedési korlátozás nem vonatkozik:
1. a Magyar Honvédség, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtás, a tűz-, polgári és katasztrófavédelem, a vámhatóság szervezete, valamint a közlekedési hatóság által üzemben tartott vagy igénybe vett,
2. a katasztrófa- és vízkárelhárítást, -megelőzést, valamint segítségnyújtást végző,
3. a műszaki, baleseti és rakománymentést végző,
4. a kommunális feladatot ellátó, ideértve a településtisztasági szolgáltatásokhoz, települési hulladékok kezeléséhez, köztisztasági tevékenységhez, valamint közüzemi hibaelhárításhoz használt..."

A fentiek egyértelmű, ők a "mindent szabad", ill. "muszáj" kategóriába tartoznak, és ritkán találkozni velük.

Ellenben ott lesznek az utakon ők is:

"5. a kizárólag friss virágrakományt vagy élő növényekből álló rakományt szállító,
6. a terménybetakarításhoz kapcsolódó áruszállításhoz, takarmányszállításhoz, mezőgazdasági munkagép vagy lassú jármű áttelepítéséhez használt,
7. az élő állatot, friss tejet, tejterméket, friss és fagyasztott húst és hústerméket, friss pékárut, gyorsan romló élelmiszert, tojást, friss zöldséget (árut) szállító és az ilyen szállítási célból üresen közlekedő
tehergépkocsira."
Tehát nem lesz pótos autószállító, és üzemanyag-szállító.

Amelyik kamoinos mégis elindult csütörtök reggel, nem tudhatta, hogy 2-3 óra múlva nagy bajba kerülhet.
Ez az időjárás az osztrákokat is érintette, ott mégis tiszták voltak az utak. Nem az első est, januárban is volt erre példa.

M@tek@ · http://www.dusza.sk 2013.03.16. 14:30:50

a sok berekedt szerencsétlen nagy részének üzenem:
a szarnak kellett felmászni az autópályára, és ha mér ott voltam, és láttam,hogy jön a baj, akkor letakarodok.
Az M1en Győr és Mosonmagyaróvár között 5km-ként van lejáró, vagy feljáró. Le kellett volna takarodni onnan. Győrből mikor indultam haza, mindenki mászott volna fel az M1re, de le az autópályáról nem jött le senki. A baj pedig már akkor rég megvolt. Az emberek nagy része tulok volt és még rinyál hozzá. Én a harmadik útvonalon jutottam haza, de hazaértem, és nem hagytam magam, hogy betemessen a hó.
Ha csak azok lemásznak az autópályáról, akik tehették volna, nincs csak fele ilyen nagy kavarodás.

Rajzfilmszemű 2013.03.16. 14:33:13

Nem kétlem, hogy a magyar átlagember hülye (többek között nyilván te sem tartozol a nagyon árnyalt gondolkodásúak közé). Sokaknak nyilván nem volt létszükséglet elindulni, sokaknak viszont nyilván muszáj volt. A hülyék és felelőtlenek arányát megállapítani elég nehézkes a sokaságban. Egy biztos. A tájékoztatás gyakorlatilag nem létezett, a katasztrófavédelem egy napokkal előre ismert vészhelyzetre majd' egy nappal elkésett a válasszal. A kormánynak/katasztrófavédelemnek/tél tábornoknak nem egy ideális társadalomban, ideális emberek között, ideális időjárási körülmények esetén kell katasztrófát elhárítani, hanem a valóságban. Ezt lehet sajnálni, lehet ellene ágálni, de sajnos a nagy büdös valóság az, hogy télen, hóvihar alatt is be fognak ülni a "fegyelmezetlen" emberek az autóikba, el fognak indulni, amennyiben nem mondja meg nekik SENKI, hogy dugó van a pályán, ne hajts fel, és meg fognak fagyni a picsába, ha a katasztrófavédelem széttárja a kezét, és küld egy sms-t, hogy kitartás.

genyamagyar 2013.03.16. 14:38:33

@Balt: "Jól is néznénk ki, ha ötletszerűen lehetne szalagkorlátot bontogatni."

Ez az bazd meg, éhezzenek a gyerekek, de a "szabál az szabál!" - embert zabál!

Hülye-e vagy?

genyamagyar 2013.03.16. 14:40:03

Ez a tegnap/tegnapelőtti helyzet a kormány állatorvosi lova. Amit el tudtak baszni,
azt el is baszták!

Mint az országot!

genyamagyar 2013.03.16. 14:42:45

@Rajzfilmszemű: Hogy is mondta egy idióta fideszes? "Hülyének lenni állampolgári jog!"

Akkor most mi az apámfaszát csodálkoznak????

Csak a jogukat gyakorolták azok, akik elindultak kocsival.

Melchi Zadok 2013.03.16. 14:43:49

@M@tek@: én csak neked üzenem, vagyis kinkább kérdezem tőled, hogy mi van akkor, ha pont azon az öt kilóméteren történik előtted valalmi az autópályán, amikor nincs lehajátási lehetőség? ha szerencséd van, akkor még meg tudsz állni, hogy ne rohanj az előtted lévőbe és kész.
másfelől adj hálát a jó istenedenek, hogy azon a mellékúton haza tudtál osonni, mielőtt még az is teljesen járhatatlan lett volna. arról nem is beszélve, hogy. ha mindenki lehajtott volna az autópályáról, akkor valószínűleg öt percen belül beáll a mellékút is.

megpaskolhatod a vállad, egy perce még talán te is meghatódtál önnön nagyságod miatt, igaz?

Rajzfilmszemű 2013.03.16. 14:48:02

@Sonka Neri: Aki bent ragadt, az szüntesse meg bűnös létezését és kész :D

genyamagyar 2013.03.16. 14:53:55

@Balt: Szóval szerinted ez így teljesen rendben volt, normális hogy ezrek rekedtek az utakon, élelem és víz nélkül. Az is normális, hogy sok gyerekes család volt köztük. Ez a normális állapot egy ilyen helyzetben. Sőt, nagyszerű, hogy orbán megdicsérte pintért a szakszerű intézkedéséért.

Tudod mit? Menj te a kurva anyádba!

Balt 2013.03.16. 14:58:40

@unionista: Tény: keveset járok autópályán. Az igaz, hogy sok szempontból védett, ami abban is megnyilvánul, hogy fel- és lehajtani is csak tisztes távolságokban lehet egyszerűen fizikailag is, megfordulni pedig egyenesen lehetetlen (a fel- és lehajtókon kívül). Ugyanígy tolatni stb. is, amint az ábra mutatja: a közútkezelő/mentőalakulat hozzáférése is erősen korlátozott adott esetben, ezt pedig érdemes volna egyébként globalice átgondolni. Mégiscsak egy náci huncutság, vagy mi a szösz... :)

genyamagyar 2013.03.16. 15:00:07

@Balt: "Tény: keveset járok autópályán."

Akkor meg minek ugatsz bele?

cso zsi 2013.03.16. 15:00:37

@genyamagyar: " hiába okádták, hogy jön a rossz idő, a zemberek csak legyintette: hazudnak megint, mert félnek a 15.-ei forradalomtól."

Nem véletlenül késtek a pályákról a készenléti erők, hisz ők a fővárosban várták, hogy lesz valami történés.

Aki kommandós göncben van, az ugye kevésbé akar havat lapátolni.

static1.origos.hu/i/1303/20130315-tek-terrorelharitasi-kozpont-jarmuvei-a3.jpg

De volt olyan kép is, ahol a normál rendőrök voltak plexis sisakban, és a pajzzsal kotorták a havat. Valószínűleg nem hóhányásra voltak berendelve.

Balt 2013.03.16. 15:02:48

@unionista: Én ezt tiszteletben tartottam már korábban is. :)

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.03.16. 15:03:14

@konrada: a hülye te vagy.

ha tudod, mi az a szalmabáb érvelés, és mégis csinálod, akkor azért.

ha nem tudod, akkor azért.

Balt 2013.03.16. 15:07:16

@cso zsi: "Ez az időjárás az osztrákokat is érintette, ott mégis tiszták voltak az utak. Nem az első est, januárban is volt erre példa."

Ez nem így látszik:
www.idokep.eu/?oldal=ho
Kelet-Ausztriát alig érintette a mostani időjárási helyzet. (A keretes számok sípályák hójelentései, így kevéssé mérvadóak közlekedési szempontból... hacsak nem éppen síelni indul valaki.)

Balt 2013.03.16. 15:13:07

@genyamagyar: Ja. Engem kurvára zavar a stoptábla itt a sarkon. Mindjárt megyek és kivágom flexszel.

jaegtoer 2013.03.16. 15:14:25

@Balt:

"__Világos. Metrót kell építeni Bécsig. :) __"

jó ötlet. azzal a kiegészítéssel, hogy ezt osztrák felségterületté kell nyilvánítani, és osztrák közigazgatás alá helyezni. akkor lenne egy halvány esély arra, hogy remekül működne.

konrada 2013.03.16. 15:16:23

@rabelais:
..vagy esetleg az, amit te szalmabáb érvelésnek látsz, az már eleve egy szalmabáb érvelés kifordítása, azaz rávilágítás arra, hogy mi az alternatíva...

Balt 2013.03.16. 15:17:33

@Sonka Neri: Nem kell elállni a leálló- (és mentő-)sávot, ez is egy tanulsága a dolognak.
www.metropol.hu/mellekletek/negykerek/cikk/929188

genyamagyar 2013.03.16. 15:18:53

@Balt: "Ja. Engem kurvára zavar a stoptábla itt a sarkon."

Szóval a fagyban már 20 órát eltöltött éhező és szomjazó embereket csak "zavarta" a korlát.

Aha!

Zabaalint (törölt) 2013.03.16. 15:20:36

@Balt:
Oké, akkor ezek szerint az összes kamionost meg kell büntetni, akik CSÜTÖRTÖKÖN használták az utakat. Ja, hogy pénteken rendeltek el ilyet, mikor már 20 órája állt a forgalom egy rakat úton?

Balt 2013.03.16. 15:21:25

@cso zsi: A TEK valszeg eleve "gyárilag" nem hólapátolásra van berendezkedve...

Zabaalint (törölt) 2013.03.16. 15:22:25

@Balt:
Péntek 11 órakor volt vörös riasztás. Csütörtök 3-kor már elakadt a forgalom.

_most_ 2013.03.16. 15:23:01

ez ritka gusztustalan poszt lett, remélem a posztoló is kerül majd egyszer hasonló helyzetbe és, ahelyett hogy segítenének neki, inkább lehülyézik.

Balt 2013.03.16. 15:24:11

@Zabaalint: Tévedés, olvasgasd az Index onlájn tudósítását (pl.). Már csütörtök délután leállították, visszafordították a kamionokat a kritikus útvonalakon.

Zabaalint (törölt) 2013.03.16. 15:25:08

@M@tek@:
Szerintem mindenki igyekezett lemenni róla, mikor már látta, hogy baj van. Volt aki Komáromnál lement (Győr felé ment), majd onnan sem lehetett tovább menni, ezután Szlovákia felé került, de már csak másnap.

Zabaalint (törölt) 2013.03.16. 15:26:04

@Balt:
Csütörtök DÉLUTÁN, amikor már a bentragadt autósok és kamionosok többsége az utakon volt! Vagy azt írtad, délelőtt?

jaegtoer 2013.03.16. 15:26:10

@konrada:

azért klasszikusan hülye álláspont az, amely azt szeretné elhitetni, hogy itt magyarországon annyira meglepő a hóesés, mint a vulkánkitörés. menjen az a picsába, aki a hóeltakarítás problémáját sajtónyilatkozatokkal tekinti elintézettnek.
le kellene állni európának, mert magyarországon esett a hó és erősen fújt a szél?
betegért ne menjen a mentő, a családok ne menjenek haza, mert faszfejek lettek a főnökök fönn, ott nagyon fönt?

Zabaalint (törölt) 2013.03.16. 15:28:54

@Balt:
Amúgy meg tessék eldönteni, hogy akik csütörtökön délelőtt vagy délután 2-3-ig elindultak és ezután az utakon éjszakáztak, ők tudhatták, tehát hülyék voltak, ez esetben a belügyminisztérium is tudhatta és kamionstoppal és útlezárással reagálhatott, tehát az autósok és a BM is hülyék voltak, vagy nem tudhatta senki, tehát nincsen felelőssége senkinek. Mert úgy nem megy, hogy az autósok hülyék, a hatóságok meg tették a dolgukat, meg az ellenkezője sem.

Balt 2013.03.16. 15:35:24

@Zabaalint: Délelőtt szakadt az eső itt Pesten pl.

Balt 2013.03.16. 15:36:47

@jaegtoer: "le kellene állni európának, mert magyarországon esett a hó és erősen fújt a szél?"

Le is állt, igaz, nem miattunk, hanem "saját jogon":
hvg.hu/vilag/20130312_NyugatEuropat_mar_megbenitotta_a_ho_es_a

Balt 2013.03.16. 15:38:21

@Zabaalint: Mondom (nemcsak én, hanem Bajnai, Mesterházy és Vona is), hogy erre tényleg hatásosabb intézkedések szükségesek: piros riasztás = kijárási tilalom. :) (Viccen kívül.)

konrada 2013.03.16. 15:38:54

@jaegtoer:
Nyugodtan idézd azt, ahol ezt írtam.

...mert egyébként: pontosan ez amit csinálsz, a szalmabáb érvelés.;))

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2013.03.16. 15:41:29

jaja.
nagyjából ezt vártam a híres fidesz-szoponc blogertől.

ez a fasz bármiből kidumálja az elvtársait :)

szobatars 2013.03.16. 15:44:30

Az MSZP sajtótájékoztatóján a következő hangzott el:

"Egy hete lehetett tudni, hogy ilyen idő lesz, így "váratlan időjárási helyzetre" hivatkozni hazugság."

Ha ezt a kormányra értem, akkor ballibbancs vagyok, ha az úton rekedtekre, akkor fideszes troll??

Darkhorse 2013.03.16. 15:52:22

@fizetekmegegysort: Ha felelősen kezdenek gondolkodni a zemberek akkor kinek lesz jó??? :)

Analyzer 2013.03.16. 15:57:51

vegre egy normalis elme, vegre egy normalis iras errol az egeszrol. koszi!

Mészáros Laci 2013.03.16. 16:09:52

ritka nézőpont, jólesett olvasni, köszönöm.

Torkosborz 2013.03.16. 16:15:38

Az állam ÉN vagyok!
Az INDEXen, a követhetetlen katasztrófa helyzet miatt piros jelzés lépett életbe!
Minden kommentelő maradjon a fenekén és az emberéletek megkímélése miatt tilos a klaviatúrákat kitenni a hóra!

cso zsi 2013.03.16. 16:20:48

@Balt: Ha a piros riasztást csütörtökön 15:10-kor adták ki (ahogy a linkeden látható), akkor aki 3-kor elakadt, az kenhette a hajára a sok okosságot.
Délelőtt kisebb balesetek miatti helyi lezárások, majd a forgalom továbbengedése a 83, 14, 8, 8123, 8119-es utakon.
Fél 12-kor a zalai rendőrség lassításra kéri az autósokat az M7-en, mert több helyszínelés is folyamatban van.
Fél egykor 20 autós balesetről írnak, húsz perccel később 40-ről a 203-206 km-között. Számomra is érthetetlen, hogy esik meg az ilyen, mert ha nem látok jól, akkor nem tolom neki annyira. A hó és a szél kombinációja viszont tud érdekes dolgokat produkálni, kisebb méretben is.
Aki ez idő tájt volt ott, az 3 órája már úton volt.

Darkhorse 2013.03.16. 16:24:41

@Balt: "Bajnai, Mesterházy és Vona" Mondjuk nem egy veretes társaság! :D

gmihaly 2013.03.16. 16:27:07

Az olajválságra is azt mondták anno, hogy "nem fog begyűrűzni" - begyűrűzött. A 2008-as válság elején is csak pindurka "turbulenciának" minősítette a dolgokat a jegybank alelnök asszonya, nem úgy lett. Napok óta nyomatták a hírműsorok, hogy mi van tőlünk nyugatra. Megmondták, mikor fog ideérni.Pedig az államosított meteorológia közölte a prognózist. Most pedig mégis az Állam bácsi a hibás, mert nem hitték el neki, és mégis bekövetkezett a baj? Hogy is van ez?

Balt 2013.03.16. 16:28:40

@cso zsi: Lehet. De:
Második lépcsőben, amikor a veszélyjelző meteorológus (a mérések, megfigyelések, modellek előrejelzései alapján) meggyőződik arról, hogy az időjárási feltételek adottak a figyelmeztető előrejelzésben már jelzett veszélyes időjárási események előfordulásához, akkor a bekövetkezés előtt általában 0,5-3 órával sor kerül a veszélyes időjárási eseményekre figyelmet felhívó, térképes formában megjelenő riasztás kiadására. A veszélyes időjárási esemény típusától, illetve az időjárási helyzettől függ, hogy már közvetlenül a veszélyes időjárási esemény kialakulása előtt pár órával, vagy éppen csak a veszélyes időjárási esemény kialakulásának felismerésekor adható ki a riasztás.

(Fentebb már hoztam.)
met.hu/idojaras/veszelyjelzes/omsz_veszelyjelzo_rendszere

Balt 2013.03.16. 16:29:48

@Darkhorse: Hát nem, de szegény ember(t) kétkul(a)csos adóval főz. (Ehh, ez elég gyenge, meg nem is ide vág, de igaz.) :))

HaCS 2013.03.16. 16:36:12

Ha már a tájékozatlanság ekkora hullámokat vetett a fejekben leírnám a posztírónak, hogy hogyan is működik (működött) Magyarországon az ún. Katasztrófavédelem.

A Katasztrófavédelem feladata a szervezés, koordináció, a kárelhárításban részt vevő szervek háttértámogatása, az erőforrások elosztása. A katasztrófavédelmis magyarán nem feltétlenül megy ki a terepre hólapátot fogni, hanem az irodából egyszerre négy telefonon telefonál, hogy megfelelő mennyiségű hómunkás, gép, erőforrás kerüljön a kritikus területekre. Ha utakat kell lezárni rendőrt küld, ha hótorlaszokon át/mellett kell haladni akkor lánctalpas járműveket, traktorokat, munkagépeket. Katasztrófahelyzet esetén törvény adta joga, hogy magántulajdonban lévő eszközöket is lefoglaljon, a cél érdekében azt felhasználja.

A Katasztrófavédelem feladata az év 365 napjából 310+-ban (amikor nincs katasztrófa) a felkészülés. A helyi kirendeltségek dolgozói felkészülnek, előre nem látható vészhelyzetekre, forgatókönyveket írnak, gyakorlatokat tartanak esetleg más hivatalos szervek bevonásával, a polgármestereknek kiképzéseket tartanak, stb...
Ezen kívül összefoglaló listákat vezetnek a kirendeltségükhöz tartozó területen a rendelkezésekre álló hivatalos és civil erőforrásokról, homokbányákról, munkagépekről, teherautókról, kenyérgyárakról, aggregátorokról stb. névvel, telefonszámmal. Ezeket a listákat negyedéves rendszerességgel frissítik. Ezt pedig azzal a céllal teszik, hogy egy bekövetkezett esemény esetén mozgósítani lehessen ezeket az erőket, koordinálni a munkájukat.

Ennek egyik szélsőséges, de pozitív példája, amikor Fejérvárcsurgóról mozdonnyal vittek kórházba egy szülő nőt.

A negatív meg:
-amikor az osztrák határon hómarók állnak, és a magyar szervek utasítására várnak.

-amikor az események kezdete után 20 órával melegítik a lánctalpasok motorját Hajmáskéren.

-amikor még lefoglalni sem kell, mert ezerfelől érkeznek a felajánlások traktorokról, terepjárókról, élelmiszerről, takaróról, de nincs aki ezeknek az erőforrásoknak célt adna.

-ahol döntési láncokat végigjárva órákig nem születnek döntések.

-Ahol konzerveket kell vinni egy TESCO(!)-hoz, mert senkinek sincs mersze azt az egyébként egyszerű döntést meghozni, hogy hatóságilag lefoglalnak 2 raklap konzervet, aztán a katasztrófa után az állam megtéríti a kárt.

Eljutottunk, oda, hogy apuci unokaöccse, századosi rangban kerül be, mert van egy történelem-földrajz szakos diplomája, a régi szakembereket meg eltávolítják. A kézivezérlés országában döntéseket hozni meg nem tud és nem is mer már senki.

Ki merem jelenteni:

Lezajlott a Katasztrófavédelem átalakítása.

A megfelelő következtetéseket meg mindenki vonja le magában!

2013.03.16. 16:40:04

"Az, hogy ebből a katasztrófából is ilyen elmebajos őrjöngés lett az ellenzéki oldalon, mutatja, hogy a realitásérzék teljesen hiányzik belőlük. "

Ez a mondat, meg több másik is azt mutatja, hogy nem teszel mást, csak politizálsz!

tibike3 2013.03.16. 16:45:12

BÉRTALPNYALÁSBÓL ÖTÖS !!! MEHETSZ A PÉNZTÁRBA !!!

2013.03.16. 16:48:50

@HaCS:

"Eljutottunk, oda, hogy apuci unokaöccse, századosi rangban kerül be, mert van egy történelem-földrajz szakos diplomája, a régi szakembereket meg eltávolítják. A kézivezérlés országában döntéseket hozni meg nem tud és nem is mer már senki."

Sajnos ennél rosszabb a helyzet, mert bizonyos "mélységben" kötelező döntéseket honi, hisz nem hozhatja meg mind a nagyfőnök.
És a lojális, de teljesen inkompetensek száma vészesen nő ezeken a szinteken.

Argus 2013.03.16. 16:58:45

@Balt: Te biztosan a fotelből nézted az egészet!

Argus 2013.03.16. 17:02:18

@Balt: Igazad van, pénzlapátolás a fő profiljuk

Dr. Verőköltő 2013.03.16. 17:04:39

Mondjuk te annyira jobbos hülye vagy, hogy az már fájdalmas!! A kormány rosszul és lassan reagált a helyzetre, nyári gumitól függetlenül! Még a Deutsch Tomi is bennragadt! Pedig neki aztán tudni kellett volna mi van! Ez mutatja, hogy még a fenti hülyék sem tudták mi fog történni!!

Reinhardt Zsolt 2013.03.16. 17:20:46

Meg ne haragudj kedves blogger, de éppen te csinálsz ebből politikát. Ott voltam, benne voltam, tudom miről beszélek. Magamra veszem amit írsz, hogy "libbancs idióták" így veszem a bátorságot és neveltetésemből fakadóan csak annyit kérek, hogy kicsit húzd ki a fejed Orbán seggéből és nézz szét odakint.
Remélem megmagyarázod mindenkinek aki épp nem "libbancs idióta" - hiszen Ő bizony a Fideszre szavazott - hogy azért kellet belefutnia ebbe, majd várni a segítséget hosszú órákon esetleg napokon át hiába, mert a katasztrófa védelem profi módon végezte a dolgát...
Tudod kik végezték profin a dolgukat? A helyszínre érkező civilek, mentők, tűzoltók, rendőrök, katasztrófavédők és a helybéliek akik traktorral terepjáróval vagy épp lovon vittek élelmet a bajbajutottaknak. De akiket azért fizetnek hogy ilyen helyzetben megtervezzék és szervezetten lebonyolítsák a mentést és kárelhárítást miközben további károkat előznek meg a pontos kommunikáció segítségével (igen, a katasztrófavédelem vezetéséről és az ő elöljáróikról beszélek), szóval ezeket a "remek szakembereket" azonnal felmenteném a szolgálat alól hiszen egyértelműen bizonyították, alkalmatlanok feladatuk ellátására. (Ismétlem, politikai nézetüktől teljesen függetlenül!)

kicsibuta 2013.03.16. 17:26:00

A posztoló egy szemellenzős jobbos kretén, de tökéletesen igaza van: ilyenkor az ember, ha nem muszáj, nem mozdul ki még a házból sem. Több tízezer felelőtlen idióta picsog, pedig csak annyit kellett volna tenniük, hogy csütörtök délelőtt(!) kinéznek az ablakon, és maradnak a seggükön.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.03.16. 17:55:42

no igen az FB-n már ilyen is terjedt:
"
17 órája nem tett semmit a kormány az úton rekedt sok száz ember kiszabadítására! 168 órája tudjuk, hogy milyen időre számíthattunk! A szemét multik, az Auchan, a benzinkutak, a McDonald's próbál segíteni: az ünnepen is kinyitottak és forró teát osztogatnak a bajba jutottaknak. Az M1-es autópálya valóságos börtönné vált, most már sok száz ember vesztegel 17 órája a sztrádán. Az országutakon sem jobb a helyzet. Fekete Dávid, énekes a Hír24-nek elmondta, ő barátaival együtt több mint 16 órája esett a hó fogságába Bábolnánál. Hókotrót egy darabot sem láttak ez alatt, és szinte biztos benne, ma is a kocsiban kénytelenek éjszakázni. Mint mondja, félelmetes, ami történik, mindenhol autók, kamionok állnak, idősek, családok, gyerekek, bármiféle segítség nélkül. Az énekes szerint olyan pletykák is szárnyra kaptak, miszerint egy nő az éjszaka megszült az egyik járműben. Beszélt arról is, hogy az autópályán ragadtak között vannak cukorbetegek, ők azért aggódnak, mert félő, nem jutnak hozzá az inzulinjukhoz. MIT CSINÁL ORBÁN VIKTOR, PINTÉR SÁNDOR, BAKONDI GYÖRGY? JÓL ALUDTAK AZ ÉJSZAKA? JÓ REGGELT, MAGYARORSZÁG!
"
már csak az hiányzott az aljáról, hogy aki nem osztja meg, az nem demokrata :x

szóval ezek a libbantak tényleg teljesen idióták, meg vannak róla győződve, hogy orbán maga az antikrisztus
de majd 2014-ben eljó demokrata dopeman, aki fél kézzel állítja meg a hóvihart, és ha mégis az országba merészkedik, még meg is bírságolja

erre több bizonyíték van, mint az evolúció elméletre!
aki pedig kételkedik benne, az nem demokrata értelmiségi

lol

HaCS 2013.03.16. 17:56:53

@kicsibuta:

Azért néhány dolgot ne felejtsünk el.

1.) Én nem vagyok "felelőtlen idióta" itthon is maradtam a seggemen.

2.) Az embernek állampolgárként saját felelősségére jogában áll akár idiótának is lenni. Megjegyzem, ők már meg is kapták a büntetésüket.

3.) Nem áll azonban ez a jog azokra nézve, akik ezért kapják a fizetésüket többek közt éppen tőlem.

4.) Ők még nem kapták meg a büntetésüket, és amíg ez így van addig a 2.)-csoportba tartozók is joggal hangoztatják álláspontjukat.

Remélem világosan beszéltem.

Laci A Lakli 2013.03.16. 18:31:02

@unionista:
Funkcionális analfabéta vagy?
Mert én ezt írtam! Minimális szövegértelmezés után rájössz mekkora baromságot írtál. :D
"Ne csak a sógoroknak köszönjétek már meg, rengeteg kisember dolgozik - még ha ilyen silány is a szervezettség is."
Hol van ebben a FIDESZ éltetése?

lpt1 2013.03.16. 18:43:08

@konrada: Van Ausztria, ami, csakúgy, mint Magyarország szeretne, a turizmusból él. Nos ez az ország fenn tud tartani annyi hókotrót, hogy nem hogy saját országán belül nyugatra csoportosítsa őket, hanem keleten ássa ki a hosszú hétvégén az M1-esen hozzá igyekvő eurókat :)

Nektek csak annyi dolgotok volt, hogy elszabotáljátok a takarítást, mert ez már "elköltött pénz" volt, tehát ha marad az országban, könnyebben csúszik a 3x%-os új ÁFA kulcs...

Taxomükke (UK) 2013.03.16. 19:11:46

Az volt már, hogy az okos fideszesek mind otthon maradtak, csak az idióta ballibesek mentek ki hóban autókázni?
Posztíró: te hülye vagy.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.03.16. 21:05:09

@Balt: A hírlistán már szerdán fent volt egy térkép a várható hómennyiségről. De ezt a Katasztrófavédelem nem olvassa, mert ballib. Ha ungyanez az info nem volt meg az OMSz-nek, akkor miért akarják megölni a maszek időjáráselőrejelzőket?
Attól tartok, Neked nem kell a drogot kötelezővé tenni, be vagy szíva anélkül is - csak éppen Pintér Sándor végbélszelét szívod.

Torkosborz 2013.03.16. 21:12:08

Indi csávók a KATASZTRÓFA nem a hó meg a szél meg a kormány hanem ez a szelektíven bomlott szabadgondolkodók agyának a katasztrófája.
Ha kint lettetek volna az M1-en benneteket nem lett volna szabad menteni, mert menthetetlenek vagytok. Aki hazudik az lop is, aki pidig hazugságot lop előbb utolérik, mint a sántán elpusztult dögöket.

Torkosborz 2013.03.16. 21:20:56

@HaCS:
Úgy tűnik nagyon kevés pénzzel támogattad a katasztrófa védelmet. Mégis nagy arcnak mutatod magad.

bummmmmmmmm 2013.03.16. 21:38:41

Azt senki nem írta még le, hogy 100 km/h-s HÓVIHARBAN NEM LEHET UTAT TAKARÍTANI, ha meggörbülsz , fejeden állsz, ordibálsz akkor SEM.
1. amit letakarítasz 0.1 mp alatt visszafújja a szél
2. sózni nem lehet, mert azt is elfújja az erős szél.
3 igaz, hogy az ország sok részén 2 cm hó volt, de az is igaz, hogy máshol 3 m magas hóakadályok keletkeztek (sajna jó pár az utakon)

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2013.03.16. 22:33:40

Rokonom ma délben indult el Győrbe az 1-es úton, mert arról azt a hírt adta a rendőrség, hogy rendben halad rajta a forgalom. Erre lépésben haladtak. Sebaj, gondolta, majd Tatabánya után felmegy az M1-esre, mert már órák óta mondja a rendőrség, hogy a határ felé vezető oldalt Tatabányától kifelé megnyitották. Erre ott nem engedi fel a rendőrség a pályára. Rokonom felhív engem, hogy nézzem már meg, mi van akkor az M1-essel, megnéztem, negyedórával korábbi hír volt róla, hogy az M1 nyitva van.

Ennyire nagyszerű tájékoztatást nyújt nekünk a magyar állam a hóhelyzet 3. napján. Jó-jó, tudom, büdös komcsinak kuss van, és különben is, kétharmad, elmútnyócév, sikerország, tündérmese...

Torkosborz 2013.03.16. 22:46:55

@Zigomer Trubahin:
Szerintem nincs semmi baj, csak Ti mindig félre vagytok tájékoztatva és nem veszitek észre.

Balt 2013.03.16. 23:25:06

@Kuviklacz: Most olvasom a Magyar Honvédség Fb pldalán:

"(...) Az ezredes elmondta, csütörtök este 10 órakor kapta a riasztást a honvédség központi ügyelete, és ekkor azonnal megtették a szükséges intézkedéseket, és azóta sem volt semmilyen fennakadás a rendszerben. Tájékoztatása szerint már csütörtök este részt vettek a mentésben, így például a hófalakba fúródott buszokról biztonságos helyre vitték az utasokat, de részt vettek egészségügyi feladatok ellátásában is; vérkészítményeket szállítottak, dialízises betegek ellátását biztosították."

Tehát nyasgem, már csütörtökön minden lehetségest megtettek az arra hivatottak.

Balt 2013.03.16. 23:27:49

@Zigomer Trubahin: A hírTV pl. minden híradásában bemondta, hogy az M1 Bp. felé nyitva, járható, Győrtől mindkét irányba, de Bp.-től Győrig még zárva.

cso zsi 2013.03.16. 23:49:01

@Balt: A HírTv? Az mi? Média? Nézi valaki, vagy csak fenntartják?

Itt egy viszonylag friss(ített) hír:

hvg.hu/itthon/20130316_Ismet_ezrek_szorultak_az_autojukba_most_m

" A rendőrség késő délután külön felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi hófúvások nyomán kialakult útállapotok miatt Komárom-Esztergom megye közúthálózatának nagy részén nem biztonságos a közlekedés."

"„Én itt vagyok, a rendőrök nincsenek, pontosan tudom, hogy nincs hófúvás” "
"Ő családjával Komáromból indult Budapest felé, mert a tévében azt látta, járható az út, és az autópályakezelő honlapján is ezt az információt találta. Viszont este hat óta legfeljebb 2-3 kilométert haladtak, és úgy becsüli, most már akár 30 kilométeres is lehet a sor. Azt mondta, folyamatosan kérdezgeti a rendőröket, mi az oka a dugónak, de azt a választ kapja, hogy ők is csak "porszemek a gépezetben", őket sem tájékoztatják."

cso zsi 2013.03.17. 00:03:26

@Balt: Bármit hozhatsz, ha nem jut el az emberekig:
index.hu/belfold/2013/03/14/kovesse_eloben_a_nagy_marciusi_hidegbetorest/orban_megmentett_egy_hoban_rekedt_part/ Ha ballib szemmel nézzük, azt hisszük, propaganda kamu-videó.
Csak épp a tisztelt határontúli (ámde hazai cégnek dolgozó) kamionsofőr is a tájékoztatás hiányára panaszkodik.
"Ha tudja, mi van az úton, el sem indul, mert Pesten csak eső volt."

Zigomer 2013.03.17. 01:33:39

@Balt: Az M1-esen most is Győrtől áll a sor, kb. 30 km-nyi ember fog megint a pályán éjszakázni a -6 fokban, úgy néz ki. Kíváncsi vagyok, megírják-e ezt az MNO-n azt követően, hogy a táltos vezér már megmondta, mindenkit megmentettek, a vészhelyzetnek vége van.

Rokonaim este 8 óta ott állnak a sorban, 1 km-re sem jutottak Győrtől, se előre, se hátra nem lehet menni. Azért hajtottak fel az autópályára, mert az autópályakezelő honlapján az volt, hogy járható az út - ahogy most nézem, 10-kor került fel a hír, hogy terelés van (azt csak éjfél után írták ki, hogy áll a forgalom!), ők akkor már két órája ott álltak a kocsisorban, ami már akkor egészen Győrig ért, tehát akkor sem sikerült még a hírt kiírni, amikor az autópályának már az 1. métere is bedugult. 8-kor pedig rendőr is állt a felhajtónál, aki nem állított meg senkit, tehát mindenki abban a tudatban hajthatott fel, hogy minden rendben van.

De gondolom, a Nemzeti Együttműködés Rendszerében ez is szuper szervezésnek számít, és minden kritika csak szánalmas komcsi hangulatkeltés megint.

Egyébként ezeket a bírálatokat ti közvetlenül a Kedves Vezető ellen irányuló, nemtelen támadásoknak tekintitek? Csak érdeklődöm, szeretném megismerni azt a lelkiállapotot, amelyben a napjaitokat töltitek.

xclusiv 2013.03.17. 01:46:42

@Balt: "(...) Az ezredes elmondta, csütörtök este 10 órakor kapta a riasztást a honvédség központi ügyelete, és ekkor azonnal megtették a szükséges intézkedéseket, és azóta sem volt semmilyen fennakadás a rendszerben."

"Tehát nyasgem, már csütörtökön minden lehetségest megtettek az arra hivatottak."

Nyasgem, anyád picsáját nyasgem te suttyó bérkommentelő.

Egyrészt csütörtökön kora délután, sok órával korábban kezdődtek a problémák, csütörtökön este 10-kor már kilométeres, tízkilométeres kocsisorok álltak elég sok helyen.
Hogy a faszomba sikerült _ennyi_ idő alatt riasztani őket?

Másrészt ha tényleg megkapták csütörtökön este 10-kor a riasztást, akkor hogy a fenébe lehet az, hogy pénteken délután kettőkor, 14 órával a riasztás után még mindig az volt a hír, hogy lassan már tényleg elindulnak az előkészített lánctalpasok?

Szóval hagyjuk már a propagandát, kedves bérkommentelő...

xclusiv 2013.03.17. 01:57:16

Ja igen, még most, lassan 60 órával az események kezdete óta is ott tart a tájékoztatás, hogy nagy bőszen bejelentik - immár sokadszor - hogy járható az út, a naív hülye állampolgár elhiszi az állami szerveknek, és ismét belekeveredik egy tízkilométeres dugóba.

Az isten faszát már, de tényleg, ennyi idő alatt se sikerült eljutni addig a minimumig, hogy zene állj, nem járható semmi, ne induljon el senki, harsogja ezt tv, rádió, internet, autópálya honlap, kormányhonlap, minden ami létezik. És közben minden jelentősebb úton elindítok egy kocsit 10 percenként (legyen az rendőr, tűzoltó, vagy épp orbán mikrobusza vagy lézer audija, tök mindegy), ami folyamatosan nyomja a központba hogy megyek, még megyek, még megyek, upsz, itt áll a sor, eddig járható. És ez felkerül a honlapra.
És persze a megállt állami kocsi előveszi a puttonyból a meleg teát, takarót, marmonkannát, hólapátot, minden olyat amire szükség lehet, és elkezd segíteni.

Tényleg nem sikerült 60 kibaszott óra alatt eljutni eddig, (nem)tisztelt magyar állam?

Balt 2013.03.17. 11:06:17

@xclusiv: Tehát levonhatjuk a következtetést, az az igény, hogy ezen túl havas esőben azonnal ki kell vezényelni a Gyurcsányék után megmaradt T72-eseket minden kilométerkőhöz. Meg persze kijárási tilalom. :) Jön még kutyára dér!

Balt 2013.03.17. 11:25:43

@cso zsi: A HírTV pont az, amit a neve mutat: óránként híreket mondanak.

toportyánzsóti 2013.03.17. 11:56:43

Koma,eleve azzal nem vagy tisztában,ha mást jelzőzöl és minősítel,feleslegesen posztolsz.Érvelni kell nem minősítgetni.A kormányzatot is a saját produktuma minősíti,mint például a 4-szeresen tákolt tákolmány!Te sem vagy különb!

Balt 2013.03.17. 12:15:20

@xclusiv: Kivételesen még válaszolok neked - bár ez inkább általános válasz a poszthoz, úh ne vedd magadra -, aztán ignore on. Nézzük tehát kronológiai sorrendben a kritikus márc. 14-ét:
- Délelőtt az eső havas esőbe, kiadós havazásba fordul kb. a Balaton vonaláig (ÉK-Dny).
- Dél körül az ÉK-i megyékben fagypont alá esik a hőmérséklet.
- 11:47: Aki teheti, ne induljon útnak, kérik a Somogy megyei rendőrök. (police.hu)
- A fonyódi másodperces szélmérő fél 12 után pár perccel 116 km/órás széllökést mért. (Időkép)
- 12:18 Elakadt, árokba csúszott tehergépjárművek, személyautók műszaki mentését végzik Veszprém megyében a tűzoltók - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A hóátfúvások miatt többek között a 8-as számú főúton segítenek a tűzoltók. A katasztrófavédelem azt kéri, csak az induljon útnak, akinek halaszthatatlan dolga van.
- 12:33 Húsz autó ütközött össze az M7-es autópálya zalai szakaszán, a Letenye felé vezető oldalon, ezért az autópályát lezárták.
- Ugyanakkor Bp.-en: 12:43 A legfrissebb jelentések szerint a budapesti repülőtéren a hőmérséklet a déli órákra +3 fokra csökkent, és gyenge eső esik. A futópályák felülete nedves, de a fékhatás jónak mondható. A csapadék a délutáni órákban először havas esőbe, majd 15 és 18 óra között gyenge havazásba vált át.
- 13:06 A Veszprém megyei Tés megközelíthetetlenné vált a hófúvások miatt, de az alapellátás nincs veszélyben. A polgármester szerint korábban előfordult már olyan is, hogy egy hétre elzárta őket a hó a külvilágtól. (MTI)
- 13:21 Az Országos Meteorológiai Szolgálat holnapra is narancssárga figyelmeztetést adott ki az ország nagy részére. Erős szél, havazás, hófúvás lehet.
- 13:35 Lezárták a 86-os főút 2-es és 11-es km közötti szakaszát egy felborult kamion miatt, a forgalmat elterelik. (Útinform)
- 13:40 Az M7-es autópálya 203-as és 206-os kilométere között történt sorozatbalesetben először tizenegy jármű ütközött össze, majd további harminc autó csapódott egymásnak. A viharos szél és a hóesés miatt gyakorlatilag nem lehet látni semmit, a sofőrök valószínűleg nem is észlelték, hogy előttük karambol történt. Az úton teherautók, kamionok, furgonok és autók állnak összetörve, köztük több külföldi rendszámú. (MTI)
- 13:43 Lezárták a 8-as főút Várpalota felé vezető oldalát Székesfehérvár külterületén a Pajor-kútnál, mert a Veszprém megyei Inotánál több autó elakadt. A fehérvári járőrök a 8-as főútra csak azokat engedik be, akik Csórra mennek, és lakcímkártyával rendelkeznek. (police.hu)
- 13:51 A látótávolság minimálisra csökkent, az autópálya nagyon nehezen járható. Mindkét oldalon több baleset történt. Aki teheti, válassza a 7-es főutat! (police.hu)
- 14:04 Baleset történt az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán, a 77-es kilométernél. A forgalom egy sávon halad, de a torlódás már most jelentős, körülbelül 5 kilométeres a sor. (police.hu)
- 14:28 A Szatta–Nagyrákos–Őriszentpéter vonalon jól járhatóak az utak, egyedül a nyílt terepen a szél bonyolítja a dolgot. Esik a hó, de az úttesten nem nagyon marad meg. Láthatóan takarítják az utakat.
- 14:31 Fák dőltek az útra, tetőket bontott meg a viharos erejű szél Vas megyében, a tűzoltók folyamatosan dolgoznak. Győr-Moson-Sopron megyében, Pálinál kamionok csúsztak meg, a 86-os számú főúton teljes útzár van. Hegyfalutól Répcelak irányába csak a helyieket engedik a lezárt útszakaszra. (MTI)
- 14:51 Zala megyében a hófúvások miatt lezárták a Baglad–Nemesnép, a Tófej–Söjtör és Pölöske–Gelse közötti mellékutat, valamint a 75-ös főút több szakaszát is. A 61-es főúton a pogányszentpéteri emelkedő csak nagyon nehezen járható. Keszthely térsége kritikus, a 75-ös és a 76-os főút Zalacsány és Keszthely közötti szakaszán nem javasolt közlekedni. (Magyar Közút)
- 15:21 Az Országos Meterológiai Szolgálat az erős hófúvás miatt a legmagasabb, piros riasztást adott ki Fejér, Veszprém, Zala, Somogy és Komárom-Esztergom megyében. Szintén az erős hófúvás miatt Csongrád, Békés és Hajdú-Bihar megye kivételével az egész országban első-, vagy másodfokú figyelmeztetés van érvényben. (MTI)
- 15:24 A 37-esen egymás után autók az árokban, eddig 3, ebből 2 durván fejreállva. Színjég az út, óriás szél, Tokaj előtt 15 km-el. Nagyon durva. (velvet.hu)
- 15:32 Egy ember megsérült, amikor egy autó és egy kisteherautó összeütközött az M3-as autópályán Hatvan határában. A műszaki mentés és a helyszíni vizsgálat idejére teljes útzárat rendeltek el a Budapest felé vezető oldalon. A forgalmat a 3-as főútra terelik. (MTI)
- 15:59 Hófúvások miatt lezárták a 75-ös főút több szakaszát, valamint a Baglad-Nemesnép, a Tófej-Söjtör és a Pölöske-Gelse közötti mellékutat. Keszthely térségében kritikus az úthelyzet, a 75-ös és a 76-os főút Zalacsány és Keszthely közötti szakaszán nem javasolt a közlekedés. Nagyon nehezen járható a 61-es főúton a pogányszentpéteri emelkedő is. A megyei katasztrófavédelem vezetője azt kéri, hogy aki teheti, ne induljon útnak a megyében, mert az időjárási helyzet miatt rendkívül veszélyessé vált a közlekedés.
- 16:06 De torlódás még lehet a Győr felé vezető oldalon a 77-es km szelvénynél. Az autópálya lassan, de járható. Egyre nehezebben lehet közlekedni a 81-es és a 13-as számú út Komárom-Esztergom megyei szakaszán. Utóbbit lezárták a kamionforgalom elől, a tehergépjárművek számára a komáromi ipari park parkolóját jelölték ki várakozóhelyként. (police.hu)
- 16:46 A rendőrség azt kéri, senki ne induljon útnak gépkocsival a rossz időjárásra való tekintettel. Különösen érvényes ez azokban a megyékben, ahol korábban piros riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. (MTI)
- 16:54 Két személygépkocsi ütközött a 7-es számú főúton Martonvásár és Tárnok között, a balesetben egy ember életét vesztette. (...) A főút Martonvásár és Tárnok közötti szakaszát lezárták a helyszínelés idejére. (MTI)
- 17:29 Olvasónk jelezte, hogy Szerencs és Sárospatak között nagyjából húsz autó lehet jelenleg is az árokban. Sárospatak és Sátoraljaújhely között egy busz is beborult. Ráadásául mindehhez jeges eső társul és orkán erejű szél fúj, képtelenség elbújni a leszakadó gallyak elől.
- 17:42 Az M7-esen történt tömegbalesetben egy ember meghalt, több mint negyvenen szenvedtek könnyű- és súlyos sérüléseket. A rendőrség legfrissebb tájékoztatása szerint 30 személygépkocsi, 8 kisteherautó és 9 nyerges vontató ütközött össze. A sérültek kórházba szállításában a katasztrófavédelem munkatársai is részt vettek. (MTI)
- 17:49 A 13-as útról a kamionforgalmat a Komárom és az M1-es autópálya közti körforgalomnál a Komáromot elkerülő útra terelik a csütörtöki havazás miatt, Kisbérnél pedig a 81-es és 13-as számú főút kereszteződésénél a kamionokat visszafordítják a 81-es számú főútra. A tehergépjárművek számára a komáromi ipari park parkolóját jelölték ki várakozóhelyként (MTI)
- 18:54 A viharos erejű szél és az ónos eső miatt lezárták Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 37-es számú főút Gesztely és a taktaharkányi bekötőút közötti szakaszát. A 3-as számú főúton is útzár van Ináncsnál, itt kamion és személygépkocsi ütközött. (MTI)
- 19:21 A Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központja a Megyei Védelmi Bizottság kérésére az alakulat várpalotai Átvonuló Nőtlen Szállóján biztosít éjszakai szállást azoknak, akik a rendkívüli időjárási helyzet miatt nem tudtak hazajutni a településről. A Védelmi Bizottság a várpalotai Jószerencsét Művelődési Otthonban jelenleg is várja azokat, akik élni kívánnak a lehetőséggel. A szálló 70 fő számára tud ellátást biztosítani - őket honvédségi járművekkel szállítják a szálláshelyre.Az érintettek többsége diák. (MTI)
- 19:28 Az Időkép vesztegelő munkatársával közölték a rendőrök, hogy egész éjszakára szóló, teljes útzárat rendeltek el a várost az M7-essel összekötő 67-es úton. Azt is javasolják az autósoknak, hogy foglaljanak szállást Kaposváron.
- 19:49 Az autópálya Győr felé vezető oldalán, a 34-es és 36-os kilométerszelvény között keresztbe fordult egy kamion. A forgalom már Budapesttől torlódik. Ráadásul az autópályán szintén a Győr felé vezető oldalon a 83-84-es kilométerek között fél méteres hótorlaszt emelt a szél az útra. Az autópályáról nem lehet lehajtani Komárom felé és ugyanitt felhajtani Budapest irányába, mert a 13-as számú főutat lezárták.(MTI)
- 20:09 Csütörtök este fél nyolctól minden járműforgalmat megtiltottak az M7-es autópálya zalai szakaszán, valamint az M70-es autóúton. A korlátozás az M7-es autópályán a megyehatártól Letenyéig tartó szakaszon, továbbá az M70-es autóút teljes hosszán mindkét irányra érvényes. (MTI)
- 20:12 Az Országos Meterológiai Szolgálat a hófúvás miatt az ország összes megyéjére első-, másod- vagy harmadfokú figyelmeztetést adtak ki péntekre. Ezek között a harmadfokú, vagyis piros figyelmeztetést Komárom-Esztergom, Veszprém, Zala, Somogy, Fejér és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére léptették életbe. Így ezeken a területeken arra kell készülni, hogy az erős hófúvás magas hótorlaszokat emelhet. A viharos erősségű széllökések miatt Nógrád és Békés megye kivételével az ország összes többi megyéjében első- vagy másodfokú figyelmeztetéseket adtak ki. (MTI)
- 21:28 Egy másik olvasonktól kaptuk a tájékoztatást, hogy a Somló Volán járata, aminek fél kettőre kellett volna Pestről Ajkára érnie, még mindig a 8-as főúton áll. A buszon cukorbetegek, idősek és gyermekek is vannak, a honvédség munkatársai és a megyei katasztrófavédelem emberei is folyamatosan végzik a mentési munkálatokat, de a legtöbb útvonal járhatatlan.
- 21:33 A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője Bicske, Gárdony, Enying, Mór és Székesfehérvár járások illetékességi területén gépjármű közlekedési tilalmat rendelt el. Ez azt jelenti, hogy a járásokhoz tartó településekről való kihajtás gépjárművel nem engedélyezett. Ezt a rendőrök folyamatosan ellenőrzik, és aki gépkocsival akarná elhagyni valamelyik települést, azt visszafordítják. (police.hu)

Betallózhatnám a komplett Index hírfolyamot pl.

Tehát látható: a rendőrség, katasztrófavédelem az események kezdetétől jelen van a terepen, a helyzet függvényében területi útzárakat alkalmaztak, a meteorológia 15:21-kor kiadta a piros riasztást, 19 óra után (legalábbis itt ez a legkorábbi adat) a honvédség is bekapcsolódott a mentésbe. Tehát még csak a késedelem sem igaz. Tényleg komolyan megfontolnám a döntéshozók helyében a kijárási tilalmat hasonló esetben...

Melchi Zadok 2013.03.17. 13:30:15

abban szerintem mindannyian egyetérthetünk, hogy Balt nem mindennapi munkát vitt véghez. ez a már-már szijjártó péteri, mitöbb gyros ászi magasságokat csókolgató igyekezet remélem hamar elnyeri a jutalmát és végre a közeljövőben ő is viheti az éppen aktuális békemenet molinójátt, még akár kerek tíz méteren keresztül is

Balt 2013.03.17. 13:30:28

@cso zsi: Ez egy Index blogketrecbe kiemelt friss (hó)"ekéző" blogból való:
"A magyar médiában is teljes káosz, a Hír TV és az Index az egyetlen információforrás az otthon maradtaknak, akik már el sem tudják érni családtagjaikat."

Balt 2013.03.17. 13:31:17

@Sonka Neri: Te meg a hólapátot. :)

Melchi Zadok 2013.03.17. 13:47:54

@Balt: olyat igaz hazaffy nem vesz a kezébe.

vozimer 2013.03.17. 14:38:08

heniál. :)))) A libbancs idiótáknak persze igazából most is az fáj, hogy a természet tesz az ő alapvető jogaikra, az állam meg nem tudja nekik biztosítani az alanyi hóviharmentességüket.

Balt 2013.03.17. 14:53:42

@Sonka Neri: Ja, bocs, nem tudtam, hogy "gaz hazaffy" vagy. Nekem minden hóesés alkalmával kb. 200 méter járdát megtisztítani. Egy része kötelességem, kint az ingatlan előtt.

xclusiv 2013.03.17. 15:20:06

@Balt: "Tehát levonhatjuk a következtetést, az az igény, hogy ezen túl havas esőben azonnal ki kell vezényelni a Gyurcsányék után megmaradt T72-eseket minden kilométerkőhöz. Meg persze kijárási tilalom. :) Jön még kutyára dér!"

Kicsit értelmesebb lenne, mint hazudni a kamerába, és az időjárástól a hülye autósig mindenkire kenni a felelősséget. Ja, meg pr akcókat szervezni, attól is.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.03.17. 15:20:27

majd kétharmaddal alkotmányba iktatja a Nevetséges Elmebajosok Rezsimje, hogy a hónak tilos akadályoznia tündérmeseország épülését, oszt jónapot

xclusiv 2013.03.17. 15:33:22

@Balt: "tl;dr

Betallózhatnám a komplett Index hírfolyamot pl."

Kurvára azt csinálod. Értelme semmi, de legalább jó trollként telifosod a világot.
Remélem jól fizetnek érte.

"Tehát látható: a rendőrség, katasztrófavédelem az események kezdetétől jelen van a terepen, a helyzet függvényében területi útzárakat alkalmaztak"

igen, látható: az események bekövetkezése _után_ a végeken az emberek tették amit tudtak. A központban meg malmoztak.

"a meteorológia 15:21-kor kiadta a piros riasztást"

Nagyszerű, tehát miután megállt az élet a fél országban kijött a riasztás. De még ez se lenne akkora baj, ha utána folyamatosan ömlött volna a tv-ből, rádióból, mindenhonnal, hogy "NE INDULJ EL!"
De nem, a "sárga hóból ne igyál" sms is 1 nappal később érkezett...

"19 óra után (legalábbis itt ez a legkorábbi adat) a honvédség is bekapcsolódott a mentésbe."

Ja, idézek akkor én is neked: "márc. 15. 13:51; Most éppen előmelegítik a hajmáskéri bázison a honvédség két lánctalpas járművét. Várhatóan fél óra múlva tudnak elindulni, mondta telefonon a Bakony Harckiképző Központ kommunikációs tisztje."

Aham, 14. este 19 órakor annyira bekapcsolódtak ám, hogy 17 óra múlva még melegítették a járművek.
Gratulálok ismételten.

"Tehát még csak a késedelem sem igaz."

Ja, abszolút nem. 1 nap késés az nem késedelem, hanem alkalmatlanság.

"Tényleg komolyan megfontolnám a döntéshozók helyében a kijárási tilalmat hasonló esetben..."

Jaja, írd még le 147-szer hogy kijárási tilalom. Univerzális érv arra, hogy a kormány és mindenféle központi szervek _totálisan_ leszerepeltek a helyzet kezelésébe.

xclusiv 2013.03.17. 15:40:06

Ja, most találtam:

Fel kell tennünk pár kérdést a Belügyminisztérium, a közterület fenntartó társaságok és az Autópálya Kezelő Zrt. legfelsőbb vezetésének!
1. Miért nem reagálták már csütörtökön délben a hatóságok a kialakult helyzetre? Miért kellett várni majdnem 24 órát, mire a felső vezetés riadót rendelt el? Ilyen esetben miért nem lehet felébreszteni a belügyminisztert még az éjszaka közepén is?
2. Már csütörtökön volt olyan vonat, például a Budapestről 17.35 perckor elindult IC, amelyik 14 óra alatt érkezett meg Nyíregyházára. A MÁV miért nem készült fel a havazásra? Miért csak az autópályákon utazóktól várja el a belügyminiszter a felkészülést?
3. Miért kellett Nyugat felől osztrák kotrógépeknek takarítani az ország autóútjait? Miért nem volt kint időben, már pénteken a megfelelő számú hókotró és próbálta volna megelőzni a hóbuckák kialakítását?
4. Miért nem rendeltek el kamion-stoppot az autópályákon?
6. A hatóságok honlapjai és központi telefonszámai miért használhatatlanok egy katasztrófahelyzetben? Miért nincs egy ilyen helyzetre felkészülve az infrastruktúra?
7. Miért nincsenek előre kijelölt óvóhelyek egy ilyen helyzetre? Miért kell az áruházakat kinyitni?
8. Miért nem tájékoztatott a közszolgálati televízió, miért 40 éves filmeket ismételgetnek egy ilyen helyzetben az adófizetők pénzén?

cso zsi 2013.03.17. 18:53:10

@Balt: Akkor segítek: Mivel a munkahelyek, és gépjárművek 95%-ban nincs tévé, így napközben onnan senki nem kapott információt, mégha erőlködtek is. Csak fizetős szolgáltatásban érhető el, így elég szűkre szabott a nézettség lehetősége.
Ugyan a majdnem totálisan elfoglalt rádiós médiákban is lehetett volna pár szót ejteni a dologról, csak a 41 autós balesetet (azt is a sérülések, áldozat(ok) taglalása nélkül tették) mondogatták du 1 órától. Akkor már tökmindegy volt, mit mondanak azoknak, akiket betemetett a hó.
Fentebb pont az Index hírfolyamát taglaltam neked, beleolvasgathatnál, hátha megérted, hol késlekedtek.

Számítani kellett volna az intézkedésre jogosultaknak arra, hogy egy hosszú hétvégén a nép meglódul vidék felé, ahogy ezt teszik minimum 50 éve, ill. 33 éve, amióta minden szombat munkamentes nap lett. A nagy többség a heti utolsó munkanap délutánján elhúz a városból. Amióta rendezvényeket tartanak különböző lobogók alatt, akkor már délelőtt, ha tehetik.

Sir Gombóc 2013.03.17. 18:55:16

"Az összehasonlítás egyébként nem állja meg a helyét az emlékezetes augusztus huszadikai viharral. Az jellegénél fogva az egy viszonylag lokális esemény volt,"

Ebben tévedsz, baromira nem volt lokális, ugyanis a viharzóna, ami okozta két órával az események előtt érte el a nyugati határszélt és már akkor látszott, hogy csúnya világ lesz.

2013.03.17. 19:34:11

Én azért erősen hiányolok egy előzetes statisztikai (egyelőre, csak becslésen alapuló, de később megbízható BM-OKF, TEK, OMSZ, FIDESZ,... kimutatást arról, hogy a figyelmeztetések ellenére útra kelők közt hogyan alakultak a számarányok a ballibbant (zs)idióták és az öntudatos magyarember fideszesek között.
Gondolom a zsidók (szokás szerint) kommunista zsoldosaikat és a sok idióta bizonytalan szavazót magukkal rántva ellepték a járhatatlan utakat.
Szegény fideszesek élükön a katasztrófavédelem Wallenbergjévé magasodó Pintér úr és az idő közben hazatért, a nemzet külföldön történő besározásával szemben a nyugati fronton hadakozó nagyságos Vezérurunk, gyakorlatilag életük koczkáztatásával mentették eme felelőtlen, kártékony elemeket, akiket minden más józan nemzet inkább pusztulni engedett volna.

Zigomer 2013.03.17. 19:54:23

@Balt: Öreg, hiába másolsz ide egy egész regényt, tegnap este is 30-35 km-es kocsisort sikerült összehozni, Komáromtól egészen a győri felhajtóig engedték megtelni az autópályát, és jó pár hasonló kocsisort engedtek kialakulni két nappal előtte a hóban is - ha a rendőrség valóban útzárakat alkalmazott volna, ahogy te mondod, és ott, ahol kell, akkor, amikor kell, akkor ez egyszerűen nem történhetett volna meg. A normális útzár ugyanis azt jelenti, hogy amikor már ötven vagy üsse kő, ötszáz autó összetorlódott, és betemette őket a hó, akkor nem engedek oda még ötezret. Odaengedték? Oda. Ennyit erről. De folytasd csak a sikerpropagandát a vas és acél országáról, vagy az még a múltkori műsor volt?

antikommm 2013.03.17. 22:41:54

Gratulálok a szerzőnek. Nekem nem volt időm ilyen hosszan kifejteni a véleményem Máriának.
Ide is csak "átcopyzom":
Együtt érzek azokkal, akik akik az úton "megszenvedték" a hideget és a rossz körülményeket. Örülök annak, hogy sokan segítettek nekik. Én szerencsére úgy ítéltem meg, hogy nem szabad elindulni (bár terveztem), így nekem nem volt szükségem segítségre.Viszont bízhatok benne, hogy ha szükségem lenne rá, számíthatnék sokakra, ez kiderült(rám is mások, mint eddig is).
A politikai kavarásnak itt nincs helye. Az Országos Katasztrófavédelem is megtette, amit kellett. Talán még többet is. A politikusok is.
A természeti katasztrófák más helyeken több áldozattal járnak,mint nálunk. Szerencsére jó helyre születtünk.
Azok a szülők, akik kisgyerekkel elindultak ilyen időben, azért elgondolkodhatnak a felelősség szó jelentésén.
A Telenor döntésén meg az előfizetőik.
A BM sms fogalmazói pedig azon, hogy biztosan egyértelmű volt-e a fogalmazás.
A politikusokat, a kormányfőt, stb. belekeverők pedig azon, hogy erkölcsös dolog-e az amit csinálnak ilyenkor.

Mekk Meister 2013.03.18. 12:30:51

Bírom a sok okostojást, aki kiokít. Csak tájékoztatásul jelzem a fűtött irodában egész nap csak netezőknek, hogy csütörtök délelőtt még semmi különös nem volt, utána pedig a rádiókban szintén semmi. És az autósok igen nagy százaléka nem síelni indult, mint az előbb említett okostojások. Csak azokat szidhatjátok, akik totál felkészületlenül indultak neki.

Melchi Zadok 2013.03.18. 16:54:41

@Mr. Ész: Mr. Ész 0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

te már csak tudod, hisz a sok lófaszt úgy megakadt a torkodon, hogy egyből nicket kellett váltani igaz, "the brain"?

lol.

xclusiv 2013.03.18. 23:15:30

@Bánegressy: "Én azért erősen hiányolok egy előzetes statisztikai (egyelőre, csak becslésen alapuló, de később megbízható BM-OKF, TEK, OMSZ, FIDESZ,... kimutatást arról, hogy a figyelmeztetések ellenére útra kelők közt hogyan alakultak a számarányok a ballibbant (zs)idióták és az öntudatos magyarember fideszesek között."

Zseniális :)
Azt ugye már tudjuk, hogy legalább két "öntudatos magyarember fideszes" gyarapította a dugót, az egyik a dzsíró szász, a másik meg tompika. Ők is csak (dugón) belülről bomlasztották a rendszert, a tőbb tízezer szélsőballiberális zs....... között, nyilván :)

xclusiv 2013.03.18. 23:26:08

@antikommm: "A politikai kavarásnak itt nincs helye."

Nincs, itt a politikai felelősségvállalásnak és felelősségre vonásnak van helye.

"Az Országos Katasztrófavédelem is megtette, amit kellett."

Egen, megvédte az országos katasztrófát. Talán szólni kellene nekik, hogy a nevük eléggé félreérthető, és _nem_ ez a feladatuk...

"A Telenor döntésén meg az előfizetőik."

Teljesen jól döntött a telenor. Egyrészt állításuk szerint semmi hivatalos kérést nem kaptak, ami eléggé hihetőnek tűnik. Másrészt az SMS egyrészt elkésett volt, másrészt meg baromság.

"A BM sms fogalmazói pedig azon, hogy biztosan egyértelmű volt-e a fogalmazás."

Egyértelmű volt: egyértelmű politikai propaganda.
Informácitartalma nulla.
Későn érkezett.
És aki megkapta a dugóban eltöltött 16-20 óra után, az jó eséllyel csak felbaszta magát ezen a baromságon.

"A politikusokat, a kormányfőt, stb. belekeverők pedig azon, hogy erkölcsös dolog-e az amit csinálnak ilyenkor."

Erkölcsös?
Nem csak hogy erkölcsös, hanem egyenesen szükségszerű is. Vétkesen közt cinkos aki néma. Aki pedig próbálja elhallhattatni a valóságot, az pedig bűnrészes.

Már bocsánat, de az a fentiek azért kapnak az én adómból is havonta milliókat, hogy ezt a rendszert megfelelően működtessék. Ök felelnek azért a rendszerért, aminek évente tízmilliárdokból, százmilliárdokból ezt az eredményt sikerült összehoznia. Elégtelenre vizsgáztak.
És most jön az árvíz és belvíz, előre félek...

2013.03.19. 12:38:17

@xclusiv:
...és akkor itt jön az, ami a bejegyzés címében is benne foglaltatik, mennyire szerencsés a nemzet a rendszerrel, amely védeni hivatott a bajbajutottakat függetlenül attól, hogy önhibájukból, vagy azon kívül kerültek bele és nem pedig, ahogy működtetői a bajbajutottak felelősségét firtatja szemben a sajátjukkal. Különben az lenne a cím, hogy hullanak a hülyék a hóra.

cso zsi 2013.03.19. 14:27:11

Egy "túlélő" szemével.
"A cikk írója maga is hivatásos gépjárművezetői engedéllyel rendelkezik. Ma, kormánytisztviselőként, a gépjárművezető-képzést és vizsgáztatást szakfelügyeli. Több évig hivatásszerűen nehéz tehergépjármű-szerelvényeket vezetett. Ma is, kiegészítő tevékenységként, hétvégeken, közösségi közlekedési, menetrend szerinti autóbuszokat vezet a fővárosban. Aktív motorkerékpár vezető, kedvtelési célú vitorlás és kisgéphajó vezető a Balatonon, a Velencei-tavon, a Tisza-tón de az Adrián is, igaz kis teljesítményű, de villamos és benzinmotoros csónakmotorral is komoly szárazföldi és vízi közlekedési tapasztalattal rendelkezik. Hosszú évekig oktatta a gépjárművezetőket, dolgozott a rendőrségnél is, bűnügyi és közlekedésrendészeti területen, egy ideig az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztály, Autópálya és Koordinációs Osztály vezető helyettese is volt, és nagy „autópályás” akciók, „kárhely-felszámolások” irányítója is volt. Ezért a most történteket „szakértői szemmel” is módjában volt megfigyelni."

www.bekesfoto.hu/hokatasztrofa.htm

"Mint aktív autóbusz-, motorkerékpár és kedvtelési célú vitorlás kishajó, ill. kisgéphajó vezető, az időjárás-jelentéseket rendszeresen figyelem és mindig komolyan veszem. Megállapítottam ugyanis, hogy az időjárás-jelentések megbízhatósága az utóbbi időben számottevően javult. A március 14-ei „vörös” és „narancs” riasztásokat is komolyan vettem, ám álmomban sem hittem volna, hogy, amikor Zala és Vas megyékben, később Győr-Moson-Sopron megyében esni kezdett a hó, az M1 autópályán még Bábolnáig sem jutok el. Az akadály oka azonban akkor még nem a rendkívüli hóhelyzet volt, hanem a percenként bekövetkezett balesetek, amelyek fő előidézői a tehergépjármű-vezetők (kamion-vezetők) voltak. Az út síkosság-mentesítése természetesen nem történt meg. A „rendkívüli hóhelyzet” csak később következett be."

"a Katasztrófavédelem konkrét „riasztása” az autópályákat illetően március 14-én 14:54 órakor került kiadásra (ezt Bakondi tábornok úr mondta az Info Rádiónak) amely riasztást konkrétan a közszolgálati rádióban sem hallottuk, és 6 perc múlva már a Tata-bábolnai dugóban voltunk, visszafordíthatatlanul.

Március 14-én pontosan 14 órakor indultunk a fővárosi Puskás Ferenc Stadion elől, a Kerepesi útról. Én előtte egész nap a fővárosban közlekedtem saját személygépkocsimmal és éreztem az időjárási „front” jelenlétét: a főszerep egész nap a Mentőszolgálaté és a Rendőrségé volt. Mindenütt „kék lámpa”, közlekedési dugó, a Jókai (Podmaniczky) utcai lövöldözés, útlezárások stb., mondtam is a nejemnek, hogy „nehéz utunk lesz”, de hogy ennyire, arra én magam sem számítottam."
"A „közszolgálati rádió” (továbbiakban: Rádió) mindvégig az M7 autópályán Martonvásár környékén történt személysérüléses balesetről és a mentési munkálatokról tudósított, ami biztosan komoly volt, de az M1-es autópályát meg sem említette, és ekkor éreztem először, hogy „minket magunkra hagytak”. Öt órája (!) álltunk már egy helyben a 99-es kilométer szelvénynél, de hét óra (!) telt már el a zavar észlelése óta, amikor először telefonáltunk a „112” és a „107” hívószámokra, nem segítséget, csupán tájékoztatást kérve, miután a Rádió az M1 autópályán kialakult helyzetről említést sem tett."
süti beállítások módosítása