Ha el is tekintünk Orbán Viktor kétségtelen felelősségétől, sosem értettem miért gondoljuk, hogy jól működnek és mintául szolgálnak azok a társadalmak, ahol az üzemszerű működés része, hogy egyesek lemészárolják a kollégáikat, az osztály vagy a csoporttársaikat, mert valahogy nem találják a helyüket az életben.

Nem hiszem, hogy ma lehetne úgy tévézni néhány órát, beleértve a tematikus csatornák műsorait is, hogy az ember ne fusson bele sorozatgyilkosokba, vagy ámokfutókba, akik éppen, lehetőleg anatómiailag felettébb tanulságos módon, túlteszik magukat emberi mivoltukon.

Persze tudom, hogy a kereskedelmi televíziók által pénzelt kutatások kimutatták, hogy a tévében bemutatott viviszekció nemhogy nem növeli, hanem kifejezetten csökkenti a napi tizenkét órát tévéző egyének agressziós szintjét, de valahogy én mégis látok összefüggést.

Az ilyen események mindig a társadalom általános állapotát tükrözik vissza, azt, hogy az emberek teljesen marginalizálódva és elszigetelve, a segítségkérés módjainak és az összeomlás szimptómáinak ismerete nélkül vegetálnak. A piaci kapitalizmus pedig ontja a frusztráció kezelésére alkalmatos pótszereket, akinek pedig egyik sem jön be annak maradnak a hagyományos eszközök, drog, pia, politika. De van akinek semmi nem segít és ők azok akik megtalálják az önpusztítás mellett néha a gyűlölt világ elpusztításának vágyát is magukban.

Mi vagyunk a hibásak mindannyian, mert elhittük, hogy a megterhelést jelentő és munkás közösségi és családi lét helyett, az individualista, egoista önmegvalósítás magányában boldogabbak leszünk.

Nem vagyunk, sőt egyre rosszabbul vagyunk és lassan utolérjük a liberalizmus áldásait már 20-30 évvel régebben élvező társadalmakat a széthullásban, az egoizmusban, a közösségi kötelezettségek, a szolidaritás elhanyagolásában.

Tisztán látszik, hogy eddig választott módszereink nem vezettek eredményre, a kötelezettségek nélküli jogok, az emberi érzések nélküli szabadság, a személyes lelkiismereten alapuló felelősség hiánya közösségeink teljes pusztulásához vezettek.

Más utat kell találnunk, mert jelenlegi irányunk a pusztulás felé mutat.

És legfőképpen ne döljünk be azoknak, akik ezt az ideológiát ránk erőltették és a rombolásuk következményeit mindig hihetetlen ügyességgel kenik az áldozatokra.

Nem csak az áldozatokat hagytuk magunkra, hanem a gyilkost is, aki a hírek szerint már hetek óta bolyongott zavart elmével, szétesett személyiséggel a diplomagyárrá silányított, közösségek és emberek nélküli egyetemen.

 

 

Címkék: gyilkosság lövöldözés pte pécsi tudomány egyetem

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr741554139

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért? 2009.11.28. 22:21:03

Sajnos szomorú apropója van az „Egyetemes felelősség” című bejegyzésemnek. Pécsett, az Orvostudományi karon, ahol a tavasszal öngyilkosságot elkövetett fiatal is tanult. Egy szó jár ilyenkor gondolom mindenki fejében: Miért? És ez...

Trackback: "Az SSRI típusú gyógyszerek ténylegesen gyilkolásra késztetik az embereket" 2009.11.28. 07:41:28

Az Index cikke a Tények alapján azt írta, a vérvétel eredménye kimutatta: a pécsi halálos áldozattal járó iskolai lövöldözés elkövetõje aznap nyugtatót, elõzõ nap pedig antidepresszánsokat vett be. Nos, nem tudom hányan tudják, hogy az amerikai, has...

Trackback: Több fényt a KDNP-be! VI - Simicskó papa 2009.11.27. 07:00:04

A Fideszből a KDNP nemzetbiztonságisává átalakult Simicskó papa gondolta, nyilatkozik egy jó gyengét. Nem is akármivel kapcsolatban tájékoztatta a sajtót. A mai rémes és ijesztő pécsi egyetemi lövöldözésről volt néhány - pontosabban egy gondolata....

Trackback: Lövöldözés a Pécsi Tudományegyetemen 2009.11.27. 04:49:52

A Pécsi Tudományegyetemen egy 23 éves újraelsős hallgatót kizavartak az óráról. Ő távozott, majd visszatért, és lövöldözni kezdett. Parabellumával több embert megsebesített, és egy 19 éves csoporttársát meg is ölte.   Hiller István oktatási ...

Trackback: Memória 2009.11.27. 04:49:05

Mitől függ, hogy egy adott dolog milyen időtartamra rögzül a memóriában? Meddig jut eszünkbe valami, és mennyi idő után törlődik az emlékeink közül? Ádám György meghatározását fogom ma felhozni legújabb könyvemből, a BM Duna Kiadó Kriminalisztikáj...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paranoid Android2 2009.11.26. 23:28:33

@reccs: Na ez az egyedi és az általános tipikus összekeverése!:)
Amúgy a hiba ott is ugyanez volt, egy zavart magára hagyott ember, aki pusztítani akar. Habár azt hiszem az csaj végül is igazából a tett közben visszariadt és nem fejezte be úgymond a cselekményt.
Az egyedi és az általános felelősség nem összekeverhető és összemérhető.

DR.version · http://m-12.blog.hu 2009.11.26. 23:30:28

az a baj hogy a szar kezd feljönni, és el fog mosni mindent

tömegével állnak az emberek a kukák mellett esténként, mert éhezik a család
az ilyen embereknek tök mindegy ki él ki hal, nincs semmi vesztenivalojuk

jo lenne már felébredni idioták

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.11.26. 23:31:04

Te tényleg úgy gondolod, hogy ennek a lövöldözésnek köze van a liberlizmushoz?

Aztaaaa!

Paranoid Android2 2009.11.26. 23:41:44

@kolbászoszsömle:
Nem a lövöldözésnek, hanem annak, hogy egy nyilvánvalóan szétesett ember nem tűnik fel a körülötte élőknek a csoporttársainak, a családjának,a tanárainak, vagy azoknak akik rábíztak egy nagykaliberű ismétlőt.
"Nem az én dolgom." "Nem az én felelősségem."

kzolika 2009.11.26. 23:51:25

Én örülök neki, hogy végre Mo.-on is volt ilyen. Minden rendes országban vannak ámokfutók. Végre itt is szarháziak lődöznek le szarháziakat. Jó lenne majd bekerülni a CNN híreibe bevásárlóközponti és utcai lövöldözéssel, esetleg olyannal, amikor valaki 6-os acéllemezből készült lökhárítós terepjáróval tökön-babon átmenve vadássza le a gyalogosokat.

lcpacific 2009.11.26. 23:52:14

A legujabb hirek szerint nagyteljesitmenyu vizipisztollyal lott az amokfuto, amit meg a jugo haboruba hasznaltak, es egy nacionalista csoport csempeszett be az orszagba.

aszekelyek 2009.11.26. 23:55:38

Engem érdekelne, hogy a kedves szülők kezeltették-e szemük fényét? semki nem említette a családját. Tanulmányaim szerint egy nem kirekesztő család ban észreveszik ha ilyen a gyerek viselkedése. Szakemberhez fordulnak. Ha egy gyerek harmadszor fut neki az egyetemnek, ott valami kéne, hogy derengjen . Valószínüleg arrafelé lesz az oka a szorongásnak és bekattanásnak. Ez súlyosan elhanyagolásra vall. Nekem is vannak gyereim. egyetemisták is. Ahogy bejönnek az ajtón, látom mi van velük éppen. Mielőtt a szájukat kinyitják. Fegyvert adni neki szintén súlyos hiba volt.

gitáros 2009.11.26. 23:58:37

@Paranoid Android2:
Nemcsak a cím miatt kérdeztem.

"Ha el is tekintünk Orbán Viktor kétségtelen felelősségétől, sosem értettem miért gondoljuk, hogy jól működnek és mintául szolgálnak azok a társadalmak, ahol az üzemszerű működés része, hogy egyesek lemészárolják a kollégáikat, az osztály vagy a csoporttársaikat, mert valahogy nem találják a helyüket az életben."

Ami ebből a mondatból lejön, ez egy kurva beteg, végletekig általánosító, és nickedhez illően paranoiás gondolkodásmód, szöveged többi része pedig sorról sorra egy-egy még rá is tesz erre lapáttal.

gitáros 2009.11.26. 23:59:42

@gitáros:
Azaz: "sorról-sorra még rá is tesz erre egy-egy lapáttal."
na. kicsit törni matyar.

aszekelyek 2009.11.27. 00:01:10

@Paranoid Android2: bajnai is megígérte, hogy lövetni fog..., király nem? :) Labilisnak ő és elődje a követő is elég labilis. Mégis irányíthatnak fegyveres testületeket. Klassz.... Inkább érdekes, a tömgmészárlás szóval kapcsolatban , ha már muszáj volt feltupíroznod, ami anélkül is elég szörnyű.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2009.11.27. 00:07:25

"Nincs köze az esetnek a liberalizmushoz."
Aham.

Az előbb olvasgattam a Columbine tragédiát, ahogy a két srác lövöldözős játékokon szocializálódott, és fejükben már összemodósott a valóság és a játék.

Visszatérve a hazai esetre.
Vajon az utóbbi évek nemzetrontó, nemzetpusztító (tudom, tudom: úgy félnek egyesek ezeknek a szavaknak a kimondásától, mint az ördög a szenteltvíztől!) liberális politikájának nincs ehhez semmi köze?
Amikor emberek millióit tették földönfutóvá, családokat tettek tönkre a létbizonytalansággal, az állandó stresszel (munkahelyen, iskolában, tömegközlekedési járműveken stb.), a mérhetetlen korrupcióval, a valóságsók hazug világával ("Csak egy maradhat!", "Mindent vagy semmit!" stb.)
Amikor a bűnözésből megélhetési bűnözés lett, a rendőrség hatásköréből kivették a 20 ezer forint alatti lopásokat (vagyis megszüntették bűncselekmény besorolásukat, így az üldözhetőségüket), amikor mindennaposak a lopások, rablások, gyilkosságok - lehet ilyen országban nyugodtnak lenni?
Akinek kötélből vannak az idegei, azokat is megviselik ezek az események. Hát még azokat, akik labilis idegzetűek, pszichopaták, egyéb kórokban szenvednek.
Mondanám, hogy köszönjétek Gyurcsánynak, de az a gazfickó lelépett a süllyedő hajóról, és itt hagyott maga helyett egy dislexiás, gyerek arccal, gondolkodással bíró szerencsétlent, egy bábút, akiben annyi férfias bátorság sincs, hogy lemondjon. Miben reménykednek azok, akik épp Mesterházyt jelölik miniszterelnök-jelöltjüknek? Meddig lehet még süllyedni?

Paranoid Android2 2009.11.27. 00:11:55

@gitáros: hát, semmi iróniaméter, meg semmi elvonatkoztatás.
És meggondolni, mit olvasunk, mert az elutasított álláspontot is meg kell értenünk, ha érvelni akarunk ellen.

Rocko- 2009.11.27. 00:13:12

egy ember mekkora tömeget képez?
annak inkább súlya van.

Ouaid (törölt) 2009.11.27. 00:36:18

@Epikurosz: Az esetnek nincs köze a liberalizmushoz, mivel lövöldözős játékok Kínában és Dél-Koreában is vannak, és mindkét ország távol áll attól, hogy a liberalizmus áldozatának nevezzük.

A komment többi részére mit lehet mondani? Mind igaz.

mokas_gizi 2009.11.27. 00:46:39

@harmincas:

Én is támogatom a fegyverviselést, most itt nem fejteném ki a dolgot máshol már ezt megtettem...
Ahol sok fegyver van nem kezdenek el az emberek lövöldözni szomszédos Szlovákiában pl tarthatnak lőfegyvert a civilek + ott le is lövik a rablót/tolvajt...!!!

Bár abban egyetértek veled hogy sok beteg irigy rossz indulatú emberke van ebben az országba...de ha valaki ölni akar azt megtudja fegyver nélkül is tenni + 100.000 lehet már illegálisan éles fegyvert vásárolni...

cooper (törölt) 2009.11.27. 00:47:47

Hát, a liberalizmust összefüggésbe hozni az ámokfutókkal, az hasonló az Orbán(vagy Gyurcsány, kinek mi "teccik") a hibás mindenért. Ámokfutók, őrült(megörülő) emberek mindig voltak és sajnos lesznek is. Nem csak a liberalizmusban. A diktatúrákban is, sőt ott van nagy mennyiségben igazi elmebeteg. Ez nem rendszer kérdése sőt, totálisan rendszer független. Abban igazad van, hogy a felelősség kérdése nincs kezelve, na ebben viszont a politikusok élen járnak.
Ami Pécsen történt, az szörnyű tragédia, egy megbomlott elméjű ember tette, megmagyarázhatatlan iszonyat. Én így látom.

Ouaid (törölt) 2009.11.27. 00:49:06

@Ouaid: Még csak annyit: én nem hiszem, hogy az MSZP-nek lenne bármiféle politikai filozófiája, a liberalizmust is beleértve.

2009.11.27. 00:49:17

én half lifeon és blood2n szocializálódtam, az age of empiers-es mészárlásaimról ne is beszéljünk, és nem lettem pszichopata bassza meg, tudom hogy hol a játék, abban örömem tudom lelni, de nem akarom kipróbálni milyen a gecisokvér ha folydogál szanaszét a szobában, meg milyen kardcsapásokkal házakat rombolni ahogy aoe-ben ment :D:D:D és a kibaszott kurva életbe már, ez nem liberalizmus vagy náczistaizmus függő, ez egyénfüggő, lehet a srác tökre apolitikus volt, de amúgy egy jó nagy fasz lehetett

mokas_gizi 2009.11.27. 00:49:30

@Epikurosz:

Amit irttál ott a lényeg, én azon csodálkozom, hogy idáig még senki sem kattant be...
A bankrablás, pénzszállító autók rablása pl megnőtt elég jelentősen az utóbbi időkben...
Emberek le vannak keseredve...érdekes dolgok lesznek még itt.

seabeast 2009.11.27. 00:51:29

bocs,de 2000 vagy 700 évvel ezelőtt is meg volt a falu csendes, elborult bolondja aki egy hűvös éjjel megfojtotta a szomszéd kislányt vagy az aratáson belebaszta a kaszát a szomszédba mert már nem bírta úgy ánblokk a nyomást. ilyen mindig is volt és lesz, nem kell is kapitalizmusozni mert röhejes.noha az ügy meg nyilván tragédia.

utolsó bekezdésedet meg nem is értem...te neki álltál volna pátyolgatni egy, a források szerint eléggé antiszociális, kibírhatatlan, alkoholista barmot? nyilván nem, te is magasról tojtál volna rá, ahogy tette a környezete is.

mokas_gizi 2009.11.27. 00:53:53

@slaughter mob:

Pontosan ez egyén függő, én gyerekként néztem horror filmet játszottam lövöldözős játékokkal családban volt legálisan éles fegyver bármikor hozzáférhettem volna ha akartam volna,de sosem nyúltam hozzá...

Filmeknek játékoknak ezekhez a dolgoknak nem sok köze van... Alaphelyzetben kattant/labilis az ember + rossz család aki nem törődőt vele, bántotta...
+ a társadalomtól is esetleg a sok bántás stb-stb....

1-2 híresebb sorozatgyilkosok többségének érdemes elolvasni az önéletrajzukat/történetüket...80-90% valóban kattant volt, csak azt felejtik el sokan hogy a társadalom termelte ki őket...

mokas_gizi 2009.11.27. 00:57:48

@cooper:

Szerintem össze lehet hozni, mert ezek az emberek FULL lepusztitották az országot...
Emberek sorba dőlnek be a lakáshitelekkel és mennek az utcára a családdal...
Egy ilyen esetnél pl. nem csoda ha valaki bekattanna...

Ezenfelül kedves kormányunk sorba záratta be az elmegyógyintézeteket...akik ott voltak vagy akiknek ott lenne a helye sokan közöttünk járnak...
Egészség ügy is le lett nullázva ez sem véletlen...

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.11.27. 01:08:09

@Zsola777:

"Ha az elkövető lőtérre járt, miért nem töltettek ki vele pszichológiai tesztet? Vagy ha igen, akkor miért szar tesztet?"

Jelenleg amatőröknek (sportlövők, hobbyvadászok) a fegyvertartási engedélyhez NEM kell pszicohológiai vizsgálaton átesniük, csak a hivatásosoknak (fegyveres testületek tagjai, vagyonőrök, hivatásos vadászok stb.). Ez elég nagy hiba...

Improver 2009.11.27. 01:35:25

4 évig általános iskolai osztálytársak voltunk a sráccal, akkoriban nagy haverok is voltunk. Jól tanult, ambiciózus volt, tervei voltak a jövőre nézve...

12 éve nem találkoztam vele, ma ámokfutó lett :((

A blog politikai tartalmát inkább nem minősíteném, ezzel a résszel viszont teljesen egyetértek:

"bolyongott zavart elmével, szétesett személyiséggel a diplomagyárrá silányított, közösségek és emberek nélküli egyetemen."

Könnyű manapság elkallódni...

beyo 2009.11.27. 01:47:19

Tetszik, ahogy a kedves szerző félremagyarázza a liberalizmus fogalmát minden szinten. A liberalizmus nem az önzés szinonímája, hanem hanem a humánus emberközpontúságé (kéne, hogy legyen. Magyarországon az elmúlt 9-10 évben sikerült gyönyörűen elferdíteni a liberalizmus eszmélyét, köszönhetően a szadesznek) Mindegy tudom, hogy gáz libsinek lenni, de maradok annak.
Nem mellesleg ahogy előttem is már mondták, ezt rettenetet nem okozhatták pusztán a társadalmi hatások. Ez a srác komoly mentális problémákkal kűzd, amelyek jórésze veleszületett. Ha ez pusztán hanyatló nyugati társadalom okán alakult volna így már rég szétlőttük volna egymást, pusztán önzésből és gyűlöletből. (jah bocs, hogy jelenleg magyarország harmadik - lehet, hogy már második - politikai ereje is pont erre a gyűlöletre és önzésre épít)

Kuruttya 2009.11.27. 01:59:04

A szerző hülye. Nincs kedvem bővebben kifejten, de az.

kyanzes (törölt) 2009.11.27. 01:59:20

Gyakorlom már ezt a liberális/szoci-kombó Orbán-utálatot:

Munkába menet láttam egy balesetet (Orbán Viktor) amiben egy IFA és egy kispolski volt érintett. Jó sokan álltak a út mellett, mindenki szerette volna tudni, hogy mi is történt, kié a felelősség (Orbán Viktor). A rendőrség megérkezése után az IFA vezetője beismerte, hogy hibázott (Orbán Viktor) és mivel alkoholt is fogyasztott, nyomban őrizetbe is vették tettéért (Orbán Viktor).

Tisztára, mint a régi kabaréban: "- Elbukott a Magyar Szabadság... - Jójó, de valahogy meg kellene említeni Heves-megyét is."

Akkor említsük:

Elbukott a Magyar Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetsége. "- Jójó, de valahogy meg kellene említeni Orbán Viktort is."

Hát említsük: ORBÁN VIKTOR.

Francekellregisztralni 2009.11.27. 02:12:55

Furcsa egy nap a mai, az előbb egy másik sokkal rövidebb blog bejegyzest olvastan egy nagyon tehetséges kis 16 éves lányról aki öngyilkos lett...sokadik kísérletre sikeresen. Ne hidjétek hogy a "rendes" család bármit a földön észrevesz....szart se vesz észre senki. Mindenkit körbevesz a VMP pajzs...

Nevezhetitek bárhogy de a mostani életvitelünk és szemléletünk tendál afelé hogy az embereknek egyedül vannak hagyva a problémáikkal vagy túlgondolják azokat. ÉS igen mindenkinek vannak vagy voltak vagy lesznek.

A boldogságot és a humort is tanulni kell...hajlamosak vagyunk azt hinni hogy az vagy van, vagy nincs...ez hülyeség.

Meg hogy az önzés és egyebek kódolva vannak az emberben...hát igen...de ha már gondolkodó emberek vagyunk akkor az lenne a cél hogy a kódolt handycappet ne tombolni hagyjuk nanem csillapítsuk.

És bocs a sok nagyon kifinomult gondolkodótól, de a liberalizmus igenis hozzájárul ehez a problémához. Nagyon is támogatja a devianciát (mondom ezt féligmeddig a deviáns oldalról nézve). És ahoz is hozzá kéne szokni, hogy van aki bizony hülye és ebben a világban nincs elég kötöttsége hogy "normális" maradjon.

ezt neked ébrenjáró: www.youtube.com/watch?v=hii17sjSwfA

borzzz 2009.11.27. 02:15:40

@kyanzes: Szellemes futam, és ugyanezzel az erővel be lehetne írni OV helyére Gyurcsányt vagy azt, hogy ballib. Mintha tömeges lobotómiát végeztek volna az országon: bármi történik, mindenre úgy reagálunk, mint Móricka... azt nem írhatom, hogy "ugyanaz jut eszünkbe", mert az észről itt mér nem beszélhetünk.
Ha bekattan valaki és lelövi a társait, azért OV/Gyurcsány/a liberalizmus/a tévé stb. a felelős, még véletlenül sem a családja, a környezete, ne adj'isten ő maga.
A lobotómia már csak azért is találó, mert elvágja a két agyfélteke között a kapcsolatot, s innentől aztán ki jobbra húz, ki meg balra, csak az közös, hogy a gondolkodás mint olyan megszűnik létezni.

B911 · http://baratcsaba.hu/blog/ 2009.11.27. 02:43:18

az indexen írottakból az jön le, hogy a gyereken messziről látszott hogy zavart volt, meg ideges volt állandóan stb.

nem csodálkoznék azon, hogy egyszerűen annyira ideges lett egy arra szálló légy miatt, hogy úgy gondolta most jó szarrá lövöldöz néhány embert

Improver 2009.11.27. 02:54:38

@Francekellregisztralni: "Nevezhetitek bárhogy de a mostani életvitelünk és szemléletünk tendál afelé hogy az embereknek egyedül vannak hagyva a problémáikkal vagy túlgondolják azokat. ÉS igen mindenkinek vannak vagy voltak vagy lesznek."

NAGY IGAZSÁG van ebben! Nekem is voltak/vannak problémáim, amik kívülről nem látszanak, csak nem hagyom elfajulni ezeket. De aki gyengébb és nem segít rajta senki, az egyszer robbanni fog... itt a szomorú példa rá :(

B911 · http://baratcsaba.hu/blog/ 2009.11.27. 03:06:42

ha azt nézzük, hogy rendkívül sok deviáns, rosszul nevelt cigány basztatja naponta egymást, meg mindenkit a közelükben, csoda hogy nem történnek vérengzések

gpetersz 2009.11.27. 04:49:53

Ajaj... én az Orbán sort színtiszta iróniának tekintettem azok iránt, akik mindent rávernek Old Viktorra.
Ennyi embernek ez nem esett le?
Semmi orbánfóbia nincs az írásban, másrészt teljesen egyetértek vele.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.11.27. 04:50:24

Ejj, a memóriás posztom trackbackja véletlen, azt lehet törölni...

F_Jikov 2009.11.27. 04:58:15

Az orbánozásig olvstam. Gondolom, onnantól sem lehet tartalmasabb. Egyáltalán, ilyen gányolmány hogyan kerülhet az index-címlapra?

Bivalyrobi 2009.11.27. 05:42:41

@Deneware.: Hogy kapnak a Ladas ciganyok jogositvanyt?
HA van led barmit megvehetsz (not nem, azt nem lehet megvenni csak lizingelni :p(

Csore60 2009.11.27. 07:06:40

Nem hiszem, hogy bárki, akár a bejegyzés írója fel akarná menteni a lövöldözőt, elvégre a liberalizmus, az egyén szabadságának kultusza az egyén felelősségvállalásáról is szól. Éppen itt van a baj. Az eredeti elgondolás az lenne, hogy az egyén szabadsága addig terjed, amíg másokat nem sért.
Csakhogy: ma már sikerült eljutnunk oda, hogy nincs felelősség, nincsenek korlátok, nincsenek következmények. Mindenütt ezt látjuk, föntről lefelé.

Dr Kangörény 2009.11.27. 07:09:17

Baszkikám,írj egy posztot arról, hogy a Pipás Pista féle sorozatgyilkosság is a fékevesztett liberalizmus miat következhetett be, meg a TV műsorok miatt.

Ugynezt levezethetnéd a Kodelka féle darabolós gyilkosság okán is.

Az meg ne zavarjon, hogy amikor ezek történtek, akkor sem TV, sem liberalizmus nem volt az országban.

Az egyéni felelősség figyelmen kívül hagyása nem más, mint butaság. A politikát felelőssé tenni egy egyszerű köztörvényes bűncselekményért, szintén butaság.

A politikának felelőssége pl. az MTV székházának felgyújtásakor, vagy a sajóbábonyi cigány-randalírozásnál volt.

Dr.Traktor 2009.11.27. 07:13:31

az indexes minielőzetes alapján azt hittem a szerző keményen fogalomzavarban van a sorozatgyilkosság jelentésével kapcsolatban

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.11.27. 07:14:16

nem hinném, hogy a tv vagy a gazdasági válság vagy a társadalom vitathatatlan mély morális válsága, szarbazüllesztett erkölcsi színvonala, vagy bármi ilyesmi tehetne a tegnapi esetről.. ez egy személyes ügy lehet, és csak véletelen, hogy a helyszín pont egy oktatási intézmény.

az ilyesmi ellen szerintem sem lehet semmit sem tenni.. bármikor, bárhol előfordulhat, a körülmények lényegében bárkiből kihozhatják az állatot.. bár, ha már egyetem, megjegyzem, hogy az ilyen komoly szakokon óriási a nyomás a hallgatókon, ezt egy büfészakos bölcsész soha sem fogja felfogni.. és ha ehhez hozzájön még egy jó velős magánéleti válság, megcsalás, rokon halála, betegség, pénzügyi katasztrófa, márpedig ilyesmiből manapság van bőven, akkor szinte bárkinél elszakadhat a cérna..

mindezzel együtt, és ettől teljesen függetlenül is indokoltnak látnám a pszichológiai alkalmasság alapos felmérését az ilyen szakokon (a tanár szakokon is!!), de ennek az egyedi esetnek semmi köze a sajnos mindennapos iskolai erőszakhoz, amely elborította az általános- és középiskolákat, hála a beilleszkedni képtelen és nem is akaró, törzsi szinten megrekedt cigány kisebbségnek. na ez sokkal inkább egy valós, nagyon is létező probléma.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.11.27. 07:15:32

Sorozatgyilkosság az, amikor legalább három, egymástól független, különböző időpontokban meggyilkolt áldozat van.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.11.27. 07:19:48

@Barát Csaba: "sok deviáns, rosszul nevelt cigány basztatja naponta egymást, meg mindenkit a közelükben, csoda hogy nem történnek vérengzések "

DE igen! történnek! csak nem hallasz róluk a libeális sajtóban! kérdezz meg egy mentőst, miket lát nap mint nap!

vidor 2009.11.27. 07:29:17

Kiderült már, hogy az áldozattal nem is a lövöldöző, hanem a H1N1 végzett?

excopp 2009.11.27. 07:36:27

t. fórumtársak!
- a kommentek célirányosabbak, mint a vitaindító ; a cikkre csak annyit: a kijárásásos érdekérvényesítés és a civil hálózatok összetörése által előidézett individualizmus (nevezhetjük szocialista önzésnek is) a Kádár kor terméke - sajnos

kewcheg-nek (22:55)
- lehet cseh para is, magyar is, spanyol is, szlovák is, satöbbi - Browning elven működő mobilcsöves konstrukció - ellentétben a fix csöves Walther típusúakkal, mint pl. a magyar PA-63)
- én inkább azt kérdezném, hogy egy lőegyletben hadipisztollyal kell-e lövöldözni - továbbá: erre a fegyverre volt-e tartási engedélye vagy sportpisztolyra?

barát Csabának 03:06
- no igen - ha nem érezném kegyeletsértőnek, most üzenni kéne a Magyarok Világszövetségének, hogy határolódjon el a magyarbűnözéstől...
[itt miért nem asszociál senki cigánybűnözésre? mert 1) egyetemen 2) egy ottani hallgató által, 3) lőfegyverrel 4) lövészegylet tagjaként történt...]

Bukowsky
- nem olvastam még sorozatgyilkossági definíciót, inkább úgy fogalmaznék: sorozatbűncselekmény az, amit a rendőrök (média) annak nevez - vÖ. mennyi ideig tipródtak a romák sérelmére elkövetett bűncselekmények "egy sorozatba való illeszkedésének" kérdéskörével

Summa:
- ez is megérkezett (már az iskolai bekattanás okozta lövöldözés) - és majd a motoros bandák agyatlan vetélkedése, meg a hippikommunák házfoglalása, meg a parkokban százával füvező, drogozó fiatalok látványa - ez (is) a globalizáció

TiZ 2009.11.27. 07:41:24

1. Nem fegyverviselési engedélye volt.
2. A parabellum nem a fegyver, hanem a lőszer típusa, 9*19mm.
3. Ne keverjük az önvédelmi fegyvert a sportfegyverrel.

scsaba1 2009.11.27. 07:55:22

@excopp:

Ne legyél már fogyatékos... Ilyen esetek minden társdalomban előfordulnak, szerencsére elszigetelten. Minden társadalomban előfordulnak olyanok, akik nem tartják be a közösség írott- és íratlan törvényeit.

Akkor van gond, ha egy csoport tagjai nem érzi magára kötelező érvényűnek ezeket a törvényeket.

standup 2009.11.27. 08:01:18

Beteg, deviáns emberek voltak, vannak, lesznek. A társadalmi felelősségnek meg van egy határa. Bizonyos szinten az egyén tartozik felelősséggel a saját tetteiért, nem állhat pótszülő minden felnőtt mögött.

Agresszió változó mértékben, de mindenkiben van. A kezelése is változó. Stresszes környezetben dolgozom, de szerencsére nálunk az honosodott meg, hogy akinek forr az agyvize, az félrevonul és kikáromkodja magát.

Néha még a szülői felelősséget is túlértékelik. Sajnos olyan is megtörténik, hogy az amúgy gondos szülő pont a legrosszabkor figyel egy percet másfelé. A gyerek meg pont akkor dugja be a villát a konnektorba...

standup 2009.11.27. 08:04:40

@TiZ: Amúgy civilek részére hol van lehetőség lőni?
Mármint nem engedély vagy fegyver beszerzésére gondolok, hanem olyasmire, hogy egy lőtéren lehet kölcsönözni fegyvert, lőszert, céltáblára lövöldözni? Fővárosban például hol van ilyen?

Fekete Dália 2009.11.27. 08:06:37

Az emberek 80-90 %-ának vannak lelki defektusai , még ha ez nem is mindenkin látszik , tehát lehet bárki bármikor potenciális elkövető.
A különböző antiepilektikumok , pszichés gyóygszerek , sőt , még egy "egyszerű" antibiotikum is válthat ki zavarodottt elmeállapotot.
Ezt a gyógyszerészhallagatóknak kellene a legjobban tudni!
Sajnálom az áldozatokat , az elhunyt diák családtagjainak részvétem , de úgy érzem , hogy a perifériára szorult elkövető viselkedése valamennyire a társadalom lelkén szárad.

Balangó 2009.11.27. 08:06:52

Nem olvastam végig az összes kommentet, úgyhogy lehet, hogy már csak ismétlek mást, de véleményem szerint a blogoló orbánozása irónia volt. Más néven poén.

genyamagyar 2009.11.27. 08:09:15

"Nem vagyunk, sőt egyre rosszabbul vagyunk és lassan utolérjük a liberalizmus áldásait már 20-30 évvel régebben élvező társadalmakat a széthullásban, az egoizmusban, a közösségi kötelezettségek, a szolidaritás elhanyagolásában."

Eddig olvastam....

Elnézem, amint Svájc, Dánia, Finnország hullik szét.

Ma minden hülye írhat blogot?

excopp 2009.11.27. 08:09:22

@scsaba1:
- nem értem a jelzőt, hiszen 1) nem állítottam, hogy Kádár miatt lövöldözött a gyerek

2) azt állítottam, hogy a cikkben emlegetett individualzmus (önzés) gyökere az, ami - nem az én felfedezésem, olvasd el Hankisst nyugodtan - 1982-ből ("Társadalmi csapdák, diagnózisok"- én akkoriban olvastam)

- mondandód többi részével egyetértek

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2009.11.27. 08:09:26

Ha lehet olyat mondani, ez a blogbejegyzés demagóg. A liberalizmust okolni az ilyesmiért pedig hogy is mondjam finoman... Hülyeség.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2009.11.27. 08:09:56

@harmincas: Természetesen nem a liberálisok és a komenyisták a hibásak érte, de a nyugati társadalmi berendezkedés, a vadkapitalizmus és egyéb ilyenek betegségek beteggé teszik a polgárok lelkét, s ide vezetnek - ezt az ottani példák igen jól mutatják. Ezen társadalmak majmolása egyenesen vezet ugyanoda. Ebben pedig a liberálisok és a komenyisták igenis élen járnak, akkor is, ha persze patásviktor se kivétel.
Kövezzetek meg, de nem tudtam nem észrevenni amikor mások jelzik (sőt nem egyszer magam is jeleztem eszmecserék folyamán) hogy errefelé tartunk, pedig nem kéne. Ilyenkor mindig "ez hülyeség" volt a válasz, mert miért okozna a tv-k gátlástalan működése (vagy bármi más társadalmi gátlástalanság, szabadosság) ilyeneket, sőt nem egyszer még a "szélsőséges" jelzőt is megkaphatod, ha ezt az álláspontot hangoztatod.

Én azt gondolom, hogy ez nem lesz egyedülálló eset, s nem lehet egyszerűen csak egy bekattant "tettes" felelősségeként, elszigetelt eseteként kezelni.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2009.11.27. 08:12:09

Ja... és hogy érzékeltessem, hogy a poszt is erről szó: "az emberek teljesen marginalizálódva és elszigetelve, a segítségkérés módjainak és az összeomlás szimptómáinak ismerete nélkül vegetálnak. A piaci kapitalizmus pedig ontja a frusztráció kezelésére alkalmatos pótszereket, akinek pedig egyik sem jön be annak maradnak a hagyományos eszközök, drog, pia, politika."

Ez lenne a lényeg, nem a gunyoros "Ha el is tekintünk Orbán Viktor kétségtelen felelősségétől" mondat, amire rá is haraptatok többen, mindkét oldalról.

Parajpuding 2009.11.27. 08:13:51

Ez a bejegyzés a felesleges, mellébeszélő, magas lózungtartalmú, értelmetlen süketelés dobogósa.

bflower 2009.11.27. 08:13:51

Agentcoopereknek,

Mikor kurvanyátokba pusztulsz már ki álértelmességi geciláda a netről te?

Csöcselég

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.11.27. 08:13:56

Szerintem olyan konzervatív rendszer kellene, mint amilyen Írországban volt, mert a konzervatív rezsim az egyház hathatós támogatásával rendet tud tenni a seggekben.

index.hu/kulfold/2009/05/21/rutinbol_vertek_a_gyerekeket_az_ir_katolikus_iskolakban/

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.11.27. 08:16:15

amúgy teljesen egyetértek a szerző egoista, kiégett, felelősséget nem ismerő társadalmunkról írtott szavaival.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.11.27. 08:18:12

@kolbászoszsömle: aha. persze. hát azért talán mégsem kérnék az ír konzervativizmusból, köszönömszépen!

(amúgy a napokban ismét óriási a botrány írországban, mert kiderült végre, hogy 40 éven keresztül eltussolta a pedofil ügyeit az ír katolikus egyház..)

Paranoid Android2 2009.11.27. 08:18:30

@genyamagyar: Ha szerinted a nevezett országok a csúcsliberálisok közé tartoznak, akkor persze igazad van. Egyébként meg ezek az országok s hasonló bajban vannak, mint mi.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.11.27. 08:21:58

@genyamagyar: svájc, dánia, finnország?

te tényleg azt hiszed, hogy ott mindenki boldog?

te tényleg azt hiszed, még mindig, hogy a jólét attól jólét, hogy van pénz dögivel?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2009.11.27. 08:26:38

@fehérzaj: "sőt , még egy "egyszerű" antibiotikum is válthat ki zavarodottt elmeállapotot"

Egyetértek. Épp most van múlófélben a kb. 1 hónapja kitört övsömöröm. Kb. félidőben csúnyán összevesztem egy bolti eladóval, igaz, ő volt bunkó velem. Máskor egy ilyen bunkóságot nem is teszek szóvá, egyszerűen faképnél hagyom a barmát. Most, az idegességem miatt jól lehordtam, kiabáltam vele. Amúgy megérdemelte, de a téma történetét nézve, az eladónak szerencséje volt, hogy velem volt bunkó. :-)

r7zw48 2009.11.27. 08:27:15

Sportcélokra miért is kell éles lőfegyver? Mért nem elég egy lézeres eszköz?
Nagyon egyszerű. A lézeressel mindenféle sportcél maradéktalanul elérhető, agyonlőni viszont senkit sem lehetne vele.
Ezért kell.
Sportlövészklub.
Persze.
Azért a lövész a lényeg, arra gyűlik oda a "fiatalság". Pláne ezután. Most már majd sokaknak leesik, hogy hoppá, hát ez nem is rossz ötlet, menjünk a "sportklubba".

Most felelevenítették a korábbi nagy mészárlásokat, és többek között elmondták, hogy a dologra rákészülők kedvenc öltözete a talpig fekete, kifejezve erőszakosságukat, "sötétségüket".
A fekete öltözetnek erről a szándék és tulajdonság kifejező jelentéséről nekem egyből a Gárda ugrott be.
Kórházi osztályon feküdtem, ahol volt egy "betegtárs", szerencsére nem szobatársam, aki gárda egyenruhában töltötte kórházi kezelésének idejét, bakancsostul, sapkástul, és állandóan a tükör előtt nézegette magát az egyenruhájában, meg veszekedett, erőszakoskodott az osztályon kezelt és dolgozó emberekkel.
Most meg magyarázzák a szakértők, hogy figyeljünk a furcsán viselkedő emberekre.
Hát mi ott a kórházban már akkor is nagyon figyeltünk, meg féltünk. De persze senki nem tehetett senki. Barátkozni például egyáltalán nem lehetett vele. Talán ha felajánlotta volna valaki neki, hogy "menjünk együtt rendet vágni". Hiába figyelnek fel ilyen esetekre, tenni többnyire nem lehet semmit, nincs más, mint rettegve várni a végkifejletet.

Paranoid Android2 2009.11.27. 08:27:20

@Balangó: Na az igazi rettegésem tárgya az, hogy ezt a nagyonextrán, kirívóan, hovatovább primitíven orrbadörgölősen ironikus félmondatot mennyien komolyan vették!!
Igen, hivatalosan megerősítem az irónia volt. Csak a téma miatt nem "poén".
Lehet, hogy tényleg nem kéne sportot űznöm abból, hogy az Orbánt mindenbe belekeverem, de nem tudok ellenállni, mert úgy rohannak rá, mint a szinglihordák a táskaleárazásra. (Ez is poén, ha nem volna világos.)
Sőt a poén itteni kiemelt kijelzése is poén.

hex.kelly 2009.11.27. 08:34:58

@Bukowszky: Valamint azonos az elkövetési mód és összefüggés feltételezhető a gyilkosságok között.

Valamit szögezzünk le: az egyetemnek nem feladata, hogy a hallgatók lelkivilágát ápolgassa. Sőt, már a középiskolának sem. A képzés a feladatuk. És pont. A lelkivilág ápolgatása a CSALÁD és a BARÁTOK feladata. Lenne. A legnagyobb tragédiák éppen azért történnek, mert a család gyereket nem a kora szerint kezeli, hanem utyuluputyulu van még 15 éves korában is, és egy önállótlan éretlen lélek lesz egy felnőtt testben, akitől elvárható lenne, hogy kezelje a kudarcait, a problémáit, esetleg az elutasítást, csakhogy ezeket senki nem tanította meg neki, akkor hogyan is tudná? Hát fegyverrel, ámokfutva.
És igen, "lefelé" is kell barátkozni. De ha valaki nem szimpi, azzal nem barátkozom. És ez nem lenézés. Mert éppenséggel Angelina Jolie sem szimpi, meg Berlusconi sem, így velük sem barátkoznék, pedig az ő barátságuk megnyitna egy-két ajtót.

És az a helyzet, hogy aki labilis, az labilis, ezt a környezetemben már volt alkalmam megtapasztalni. Ha ez a srác most nem lövöldözött volna, mert valakik barátkoztak volna vele, nem biztos, hogy egy másik közegbe kerülve, más élmények után más motivációval ne ölt volna meg valakit vagy saját magát. Lásd a a német fociástát: évek óta depressziós volt, kezelték, "tartotta" magát mások előtt - de ezt nem lehet az örökkévalóságig csinálni.
Az ámokfutó lövöldözők leggyakrabban a rendőrség által halnak meg, ezt jól tudja mind, aki ilyenbe fog. A célja tehát az öngyilkosság, előtte még egy kis bosszúval. Az, hogy a lövöldözés után menekülni kezd, az csak az életösztön miatt van. A cél mégiscsak a helyzetének kivégzése, bűnbakkereséssel. Suicide by cop, ezt így hívják.

midnight coder 2009.11.27. 08:36:27

Az emberiség nagy része, legalábbis a fejlett civilizációban nagy vonalakban hasonló társadalomban él. Több százmillió ember. Ilyen TV-t néz, ilyen játékokat játszik, stb. Ehhez képest, évente akad 5-10 ilyen állat aki hasonlót művel.

Plusz ugye vannak a más civilizációk ahol öngyilkos terroristák naponta robbantják fel magukat és a körülöttük állókat, ahol a négerek a húsukért vadásznak a bushmanokra, ahol a hutu-tuszi konfliktusban tömegesen végzik ki a civlikeket, stb.

Az ember már csak ilyen, ez a mi civilizációnk még nem is rossz ebből a szempontból. És igazán javítani max. azzal lehetne hogy ezt a pár tíz embert valamennyire megpróbálják szűrni. Illetve, hogy legalább annak aki éles lőfegyverre kap engedélyt legalább át kelljen mennie valamiféle pszihológiai teszten.

Paranoid Android2 2009.11.27. 08:40:28

@hex.kelly: A tipikus "liberális" álláspont.
Én pont ennek az ellenkezőjét gondolom. Mindeniért felelősek vagyuk akivel találkzunk és érzékeljük, hogy segítségre szorul.
Nyilván van egy normális energia mennyiség mit erre tudunk fordítani hiszen nem vagyunk "terézanyák".
De ha mindenki áldoz rá, akkor mindenki jobban is jár.
Az intézményeknek pedig az én világomban "kötelező" emberségesnek lenni. Mert emberekből állnak és emberekért léteznek.

Komikaze 2009.11.27. 08:43:15

Én egy cseppet sem csodálkozom, hogy ilyesmi történt. Egy olyan társadalomban élek, ahol a kommentelők nagy része nem jut tovább az orbánozós első szakaszon, illetve arra hivatkozik, hogy ilyesmi belefér az átlagba, és aki lúzer, az lúzer, nem lehet rajta segíteni, nekem eléggé elkeserítő.
Maximálisan egyetértek a posztolóval.
Nem túl jó érzés arra gondolni, ha valami történne velem vagy hozzám közel álló emberekkel, nem sok segítséget várhatnék másoktól.(Még segítséget? Egy kis beleérzést, könyörgöm...)

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.11.27. 08:44:00

pedig igenis lehetne feladata az egyetemeknek odafigyelni a hallgatók lelkiállapotára, mert a válságba került hallgató elsősorban és mindenek felett a tanulmányait hanyagolja el.. aztán megbukik, évekig ott kínlódik egyik évfolyam után a másikban.. rosszabb esetben sosem végzi el az adott szakot és feleslegesen mennek el így az adófizetők milliói..

Miért olyan elképzelhetetlen, hogy fenntartanak az egyetemek egy irodát, ahol foglalkoznak a hallgatók nyavajáival? Miért nincs egy tanulmányi felelős, mentor, kvázi osztályfőnök az egyetemeken, akihez lehetne fordnulni, tanácsot adna, stb?

DArchAngel 2009.11.27. 08:49:43

Hogy a liberalizmussal jár-e, vagy csak valami "okos" ember hozzácsapta, nem tudom. De évek óta beszélgetjük haverokkal, szüleimmel, párommal, hogy ez a végletekig én központú, a másokat mindig és konzekvensen leszaró hozzáállás nem lehet helyes út egy olyan fajnak, ami közösségként kellene, hogy működjön. Pedig egyre durvábban nyilvánul meg ez folyamat, minden nap látom a nyomát, és hallom/olvasom, hogy egyesek mindent megengednek maguknak, és ha rájuk mernek szólni, akkor jön a "mi a f*sz közöd van hozzá".
Ettől függetlenül őrültek minden rendszerben lesznek.

hex.kelly 2009.11.27. 08:51:36

@Paranoid Android2: Az, hogy egy intézmény emberséges, tehát mondjuk a Tanulmányi osztályon kedves és segítőkész az ügyintéző, mikor valami papírért megyek, meg hogy valamelyik oktató meghív egy sörre és kifaggat, hogy a tegnapi előadás 25-dik percében miért volt olyan komor az ábrázatom, óriási a különbség.
Az én álláspontom nem tudom, mennyire tipikus, és mennyire liberális, egy dolog viszont biztos: mindenkin észreveszek aprócska hangulati változásokat is, érzékeny vagyok, és segítőkész is. De éppen emiatt már volt alkalmam megtapasztalni azt is, hogy sajnos vannak emberek, akik NEM AKARJÁK, hogy valaki segítsen nekik. Mert annyira összenőtt a problémájával, hogy értelmét vesztené az élete, ha hagyná, hogy valaki segítsen neki megoldani azt. Nem tudom, ez a fiú ilyen-e.
Egy dolog biztos: már régóta az a véleményem, hogy a pszichológiai alkalmassági vizsgálatnak nemcsak a fegyveres felsőoktatásban, hanem az egészségügyiben (Eü. főisk, orvosi, fogorvosi, állatorvosi, gyógyszerész) is helye van. Nem azért, hogy kedves lesz-e a pácienssel. Hanem a különböző drogokhoz való hozzáférhetőség miatt. Na, ez mennyire liberális? :-)

midnight coder 2009.11.27. 08:55:02

@Bukowszky: Mert kismillió hallgató van kevés tanárra akiknek örülnek ha a tananyagot le tudják adni. A főiskola/egyetem amúgy sem azért van hogy ott a tanár a lelkedet ápolja, hanem azért hogy leadja a tananyagot.

@Komikaze:
Ahhoz hogy segíteni lehessen rajta, első körben ki kellene szűrni hogy ki az aki ilyen. Méghozzá valahogy kötelező jelleggel. Mert ha én azt mondom neked mint vadidegen hogy te, neked pszihiáternél lenne a helyed, sokkal inkább besértődsz és előveszed a parabellumot mint hogy tényleg odafordulj. Ráadásul én mint laikus nem is igazán tudom eldönteni hogy valóban oda kell-e fordulnod, és ha egy normális de ideges embernek mondják ezt páran akkor az nem biztos hogy a javára válik...

Az meg már külön szép hogy valaki úgy kap fegyverviselési engedélyt hogy meg se kérdezik tőle hogy mondd, te normális vagy ? Pesze az is igaz hogy ha egy normális átlagpolgár kérné meg se kapná.

norbi2k 2009.11.27. 08:55:23

@El Argentino: Ha támogatod a lőfegyver viselést akkor gondolom szétnéztél az USAban ahol minden emberre jut egy legális lőfegyver és vajon mennyi nem legális...nem is mindennaposak a gyilkosságok...
na az egy beteg társadalom ahol mindent fegyverrel akarnak elintézni ( külpolitikát is)

Paranoid Android2 2009.11.27. 08:55:30

@Bukowszky: Ilyen tanácsadó szolgálatok vannak, de ezek már annak a következményei, hogy az egyetemeken például nincsenek közösségek, csoporttársak, tulajdonképpen évfolyamok sem.
Teljesen más keretben zajlik egy hallgató élete, mint 20 éve, összemérhetetlenül izoláltabban, sőt gyakorlatilag ma már az oktatók egyáltalán nem ismerik személyesen a hallgatóikat. Csak ismeret átadás történik a személyesség minden elem nélkül.

El Argentino 2009.11.27. 09:00:52

@norbi2k: Szétnézte, mint mondtam, nincs tökéletes rendszer.
Finnországban kicsit jobb a helyzet, mint az USA-ban, ott is legális a fegyvertartás, bár ott is akadt fegyveres incidens. Ok-okozat.
Ettől én még legalizáltatnám.

vénkujon 2009.11.27. 09:05:29

annyira finoman adagoltad a cinizmusodat, hogy épp a jobbant idióták ugrottak elsőre az "orbánozásra".
...kurvára kártékony belepakolni ezt a mondandódba. illetve. bármilyen más témába kártékony belepakolni. de ez van bazmeg...értem én.

hex.kelly 2009.11.27. 09:08:49

Egy ma reggeli indexes cikk szerint az elkövető úgy érezte, hogy a többiek rosszallják, hogy elkésett az óráról. A csoporttársai meg azt mondták a rendőröknek, hogy a srác zajosan molyolt valamivel, ezért az oktató kiküldte.
Ezért tényleg neki kell állni lövöldözni? Most komolyan, szerintetek, valaki, aki erre a szituációra azt látja megoldásnak, hogy hoz egy fegyvert és lövöldözni kezd, az alkalmas arra, hogy gyógyszereket kotyvasszon? Ugye nem?

Engem roppantul érdekel, hogy az oktatási tárcánál milyen következtetéseket vonnak le ebből az esetből.

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2009.11.27. 09:11:45

"...már hetek óta bolyongott zavart elmével, szétesett személyiséggel a diplomagyárrá silányított, közösségek és emberek nélküli egyetemen."

Szép ez a mondat, na. Hatásos és intelligens benyomást kelt, mintha a visszatekintés narrációja lenne egy anti-utópia filmben.

Valójában viszont semmi értelme, csak írójának felzaklatott állapotát mutatja. Senki nem tudja előre, hogy az író mikor fog újra elkövetni valami hasonlót.

Az egyetemi gyilkosság is ilyen. Egy elmebeteg bekattan és mészárol, majd kissé magához tér és nem érti a dolgot.

A szintén ideggyenge és zavaros gondolkodású emberek pedig nekilátnak, hogy sorban rámutassanak az ország összes valódi és képzelt csoportjára, hogy ők a felelősek. Apeh, nőtanács, szocik, tanarak, mindegy csak lehessen az arcukba kiabálni.

Pedig épp az ilyen suttyó arcba kiabálás és az ezzel rokon intelligens hülledezés a tévékamerák előtt, "de hát hogyan?", "mondja meg, hogy miért?", teremt olyan fojtogató légkört, hogy az ember, már a valódi tragédiákra is legyint.

MZ/x 2009.11.27. 09:11:53

Gyakorlatilag az egyetem és az ott oktatók felelőssége is felvetődik. A szerintem nincs ebben semmi politikai háttér. Kirekesztés mindig és mindenhol van. Én kíváncsi lennék annak a pszichológus szakembernek a lelki állapotára, aki hallgatóként is szembesülhetne azzal hogy 3-4- évig jár egy szakra s végzés vagy bármelyik vizsga előtt megtudja, hogy a háttérben már eldöntött, hogy a szakon 180 főből, csak 30-at lehet tovább engedni, mert az egyetem urai úgy döntöttek.

Paranoid Android2 2009.11.27. 09:13:05

@vénkujon: Teljesen igazad van, de egyszerűen nem bírom megállni.:)
És mindig ez van, de jelen esetben még volt funkciója is, arra gondoltam, hogy kezdetnek segít belevinni szélsőkorrektéket az erdőbe.
De mindig elfelejtem, hogy vannak olyanok akik elfelejtik az előző mondatot, mire végeznek a következővel.

kakamatyko 2009.11.27. 09:13:43

Hat konkretan lovoldozesben elso, de amikor en voltam egyetemista, atlag evente egy hallgato ugrott ki a koleszbol (Sch, 18 emelet). Direkt le volt korbe keritve az epulet a gyalogosok elol, ra ne essenek valakire.

BGYCS 2009.11.27. 09:13:53

@kewcheg:
Nehéz tisztán látni a médiamocsokban. Lássuk akkor hogyan lehet sportcélra fegyverhez jutni. A Magyar Sportlövők Szövetsége bejegyzett lövészegyesületbe kell tartozni. Meg kell jelenni, gyakorolni kell, versenyre kell járni, meglőni a minősitést. Orvosi vizsgálat kell, amit évente meg kell ismételni. Kérelmet kell beadni a Szövetséghez, amit a lövészegyesület vezetője aláir, miszerint JAVASOLJA az illetőnek a sportfegyver vásárlására az engedélyt. Ha az elbirálás pozitiv, akkor az illető megy a rendőrségre. Bead egy kérelmet +az orvosi +a Szövetség engedélyét. A rendőrség ellenőrzi a kérelmezőt, kimegy az illetőhöz (tároló hely ellenőrzés), és ezekután joga van indok nélkül visszautasitani a kérelmet. Namost akkor hogy a fenébe volt ennek a pszichotikus tagnak fegyvere? Nem tünt fel az orvosnak, hogy pszichiátriai kezelés alatt áll? A rendőrnek aki kiment hozzá, hogy egy kollégiumban lakik? A Szövetségnek vagy a lövészegyesület vezetőjének, aki ismerte évek óta, hogy egy idióta a srác? Ki hiszi el ezt a sz@t..? Most 9mm-ese volt vagy 22 kaliberű pisztolya? Milye volt egyáltalán? Nem ártana ha a média valami minimális tényalapon közölne hireket a mostani pánikszenzáció-nézettségi mocsokverseny helyett.

norbi2k 2009.11.27. 09:14:31

@El Argentino: csak azt felejted el hogy ott kicsit más a kultura...svájcban se fogsz meglepődni ha puskával a hátán látsz sétálni valakit, de az egy teljesen más kultura... mi még attol messze vagyunk...

Gazz 2009.11.27. 09:20:59

jó a poszt, csak dicsekvésből teletömted idegen szavakkal, ezért hiába van jól megfogalmazva, hamar unalmassá válik, egyszóval fordítva sült el a fegyver.
Egyszer Handel mondta Farinelli bátyjának ( aki a zenét szerezte öccse számára), hogy nem maradandó egy zenemű, ha csak azért íródott, hogy az előadó csillogtatni tudja a tudását.

Paranoid Android2 2009.11.27. 09:26:01

@Gazz: A komplikált megfogalmazások, a modorosság látszata, a nyelvi fensőbbség fitogtatása mind csak a szívatás része.:)
Egyébként szerintem fontos, hogy tudjunk más stílusban is rutinszerűen írni, mert ez az igyekvés nem nagyon látszik meg az interneten.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2009.11.27. 09:28:56

@norbi2k: "az egy teljesen más kultura... mi még attol messze vagyunk..."

Hát, persze. "Te is más vagy, te sem vagy más."
Mondj még ilyeneket, legalább telik a nap.

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.11.27. 09:29:07

Elég baj, hogy ilyen megtörténhet...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2009.11.27. 09:31:31

"Mi még attól messze vagyunk."

Igen, hat hónapra, vagy max. egy évre.

Blava 2009.11.27. 09:42:16

A posztoló meg húzzon a picsába kicsit világot látni, ha ezt a balhét rá akarja verni a liberalizmusra.

Én meg inkább a magyar felsőoktatási rendszer jelenlegi struktúráját venném elő és a fidesz oktatási gurujait, akik szerint "ki kellett szélesíteni az egyetemi hálózatot". Tessék, íme az eredmény. Félhülye, idegbeteg, nemszázas, szakmailag nulla, emberileg kudarorienált és tehetségtelen emberek tömegeit ontják a könyvtár-diszkó szakok, a korábbi oly patináns karok szakmai értéke pedig hiperszonikus sebességgel zuhant a mélybe. (Bocs a képzavarért).

novákandris 2009.11.27. 09:44:55

"akinek pedig egyik sem jön be annak maradnak a hagyományos eszközök, drog, pia, politika"
Ja, meg blogba önti a felületes baromságait.
Bocs, Android, szívesen olvasom a blogodat, de már a Sólyom Lászlóról írt bejegyzés is nagy mellényúlás volt, ilyeneket illene megpróbálni más bejegyzésekkel helyrehozni.
Ez meg szintén egy felületes, hígvelejű hőbörgés.

El Argentino 2009.11.27. 09:45:31

@norbi2k: Tudom, hogy más, tényleg elmaradottnak számítunk olyan országokhoz, mint Svájc v Finnország, az is lehet, hogy több gonddal járna az egész legalizálása, mint haszonnal, ugyanakkor fenntartom, hogy én támogatnám.

hbernadett 2009.11.27. 09:46:46

mint móricka akinek mindig ugyanaz jut az eszébe... hogy jön ide orbán viktor?????????

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.11.27. 09:55:56

@Paranoid Android2: "Teljesen más keretben zajlik egy hallgató élete, mint 20 éve, összemérhetetlenül izoláltabban, sőt gyakorlatilag ma már az oktatók egyáltalán nem ismerik személyesen a hallgatóikat. Csak ismeret átadás történik a személyesség minden elem nélkül. "

ami különösen nagyon érdekes, egy olyan országban, amely gyakorlatilag világelső abban, hogy minden, de minden a kapcsolatokon múlik, különösen az állások betöltésénél, ahol ezerszer inkább az számít, hogy kit ismersz, mint az, hogy mit tusz..

most már végképp nem tudom, miért járnak az emberek egyetemre.. a tudásért? nevetséges.. a kapcsolatokért? már azért sem.. egyedül a szaros papírért, ami amúgy szinte semmit sem ér? hát ezért tart itt ez az egész ország!

Metal_Storm 2009.11.27. 09:58:32

@mokas_gizi: ha legálisan volt tartva az az éles lőfegyver, és neked nincs rá engedélyed, nem férhettél volna hozzá, ha meg hozzáférsz, akkor nem volt legálisan tartva, annak ellenére, hogy engedély volt rá.

Én is AOE2, CS, HL, C&C, AVP-n szocializálódtam.
Sőt rpg is volt bőven... AM, Magus, SR, CP, Vampire CoT, Cult...

16 évesen versenyszerűen jártam lőtérre, ami egészen 23 éves koromig megvolt. Utána a környezetem, helyzetem megváltozott és nem volt lehetőségem.

Néha elkapja az embert a harci düh igen... de ilyenkor max az egér bánja a gépnél, vagy a billentyűzet pár gombja.

Nem lehet kiszűrni az ilyen embereket teljesen a világból.

Nem olvastam végig a kommenteket, de nem 9-es volt, hanem 22-es, és deréktól feljebb nem lőtt. Büntetni akart, hogy hosszú legyen a kínlódás.

A torz értékrend ami esetlegesen az ilyen embereket jellemzi elűzi a körülötte élőket, még azokat is akik közelednének. A szabályokat sajátosan értékelik magukra nézve nem mindig tartják kötelező érvényűnek.

Érdekes különben, hogy mindenki felkapja a fejét arra, hogy lövöldöztek az iskolában. Arra miért nincs ekkora felháborodás, amikor autóval nyírnak ki komplett családokat. Az autó jelen esetben nem fegyver? lehetne ezt tovább boncolgatni. Minden a felelőségtudaton és érzésen múlik, ami pedig a nevelésből következne, de ugye ma nem érnek rá nevelni a gyereket sokan, mert azzal vannak elfoglalva, hogy dolgozzanak, mert létbizonytalanságban tartják őket. Ezért pedig a regnáló politika a felelős pártok, emberek nélkül.

Gyakran hallani olyat idősebbektől, hogy bezzeg az én időmben így volt, úgy volt... ők nevelték a következő generációt ilyenné...

norbi2k 2009.11.27. 10:11:33

@Epikurosz: na megjött a bölcs.... mondj valami bölcset, legalább telik a nap...

Hozzá Szóló 2009.11.27. 11:18:19

"Nem csak az áldozatokat hagytuk magunkra, hanem a gyilkost is, aki a hírek szerint már hetek óta bolyongott zavart elmével, szétesett személyiséggel a diplomagyárrá silányított, közösségek és emberek nélküli egyetemen."

Ebben minden benne van....!

El Argentino 2009.11.27. 11:25:07

@Hozzá Szóló: És mond, mit lehet csinálni? Járkáljunk mindenki után azt kérdezgetve, hogyan is érzi magát, akarsz beszélgetni? A jelenlegi társadalmi rendszernek szerves része az elidegenedés. Sőt, korábban is mindig jelen volt.
süti beállítások módosítása