Jogállamfetisiszta hülyék

 2010.10.13. 10:11

 

Az ipari katasztrófa kapcsán csak kibontakozott egy olyan ideológiai vita, amelynek során az emberi hülyeség végtelensége és határtalansága újra manifesztálódhatott végre, mert már ugye nagyon hiányzott ez az élmény.

A kormány állami ellenőrzés alá vette azt a vállalatot, amelynek tevékenysége (üzemszerű működése) vezetett a katasztrófát okozó anyag felhalmozódásához.

A beavatkozás célja egyértelműen a kár elhárítása és a további veszélyhelyzetek megelőzése, valamint hosszabb távon a történések teljességének feltárása és megértése.

 

A kialakuló ideológia vita nem hatolt még a dolgok végére, mert jól láthatóan csak a liberális jogállam kategóriáiban gondolkodni képes emberek gerjesztik, a mindennapi realitások iránt érzékenyebb lelkeknek nincsenek ilyen kétségeik, de ebből kifolyólag nem is eléggé kiérlelt a metafizikai álláspontjuk.

A kérdés ugyanis a felelősség telepítésének helye.

Az, hogy vajon tartható-e az a logika, amely végül is mindig az állam, vagyis a közösség teherviselési kötelezettségére lukad ki, miközben a magántulajdon és a szabad vállalkozás primátusa mellett tör lándzsát.

A konkrét esetben a vállalat azt merészeli mondani, hogy miután ő minden szabályt betartott, valamint minden hatósági ellenőrzésen átment, nem felelős a történtekért. Azért az állam felelős, mert rossz jogszabályokat alkotott és rosszul ellenőrzött. (Az a mi esetünkben, az ideológiai vita során irreleváns, hogy természetesen nem tartották be a szabályokat és törvényeket, illetve becsapták és megvették az ellenőrző hatóságokat. Akinek ez a már rendelkezésre álló fizikai bizonyítékokból nem nyilvánvaló, azzal beszélgessen a Fekete Pákó.)

Ez elsőre tetszetős érvelésnek tűnhet, ha az ember modern piacpárti és liberális, meg rettenetesen hülye. Ha viszont egy cseppet elgondolkozunk a dolgon megérthetjük, hogy ebben az esetben a „mindent szabad ami nem tilos” el alkalmazásáról van szó, azzal a kiegészítéssel, hogy az állam feladata az, hogy minden lehetséges esetet kitaláljon és egyedileg tiltson, észrevegyen és megakadályozzon. Amennyiben nem teszi ezt, viselnie kell a tiltás elmaradásából adódóan az adott cselekedet minden rövid és hosszú távú következményét, hiszen a cselekvő ártatlan, nem szegett szabályt. Ez a gondolkodásmód egyébként minden általános tiltás létét kétségbe vonja, hiszen e szerint olyat a csúnya állambácsi nem mondhat, hogy tilos szennyezni a környezetet, hanem minden esetben molekulára pontosan meg kell mondania, hogy mit nem lehet beleengedni a patakba (Ahogy ez például a hallucinogén anyagoknál is van, mindegyik újabb drogot meg kell határozni és utána lehet törvényben tiltani.), az állam kötelessége és költsége, hogy bizonyítsa a 692 új szerves vegyületből álló katyvasz mérgező és nem a narancsbőrkenőcs gyártójának kell bizonyítania, hogy nem.

Jelen esetben a szabály, amelyet nem lehetett volna megsérteni az, hogy a lúgos vörös iszap nem folyhat ki a tározóból. Hogy ennek mekkora a költsége az irreleváns, mert ha nem érvényesíthető a termék árában, akkor nem kell gyártani. Az kétségtelen, hogy az a vállalkozó szabadsága, hogy a biztonságot hogyan garantálja, de az nem, hogy a szokásos mérnöki sztenderd alá a szorítsa rizikóvállalást. De ha minden lehetségeset meg is tett a biztonságért, a baleset akkor is az ő tevékenységének következménye. Az csak ótvar jogászkodás, hogy a menedzsment, meg a műszaki vezető, vagy a tulajdonos hogyan felelős-e és milyen arányban. Érdektelen, hogy a több száz cégből álló adóoptimalizáló háló hogyan épül fel. Aki ennek a cégnek a hasznát húzta, minden vagyonával felelős.

Az hogy büntetőjogilag is az-e az egy másik történet, de anyagilag mindenképpen az. Hiszen tulajdonosi kötelezettsége, hogy e speciális tulajdonát a környezet releváns védelme mellett működtesse, tehát ellenőriznie kell, hogy alkalmazottai, menedzserei a munkájukat kötelezettségeiknek megfelelően végzik-e. A tulajdon kötelez, nem hagyható magára. Ha gyáram katasztrófát okoz, csak a büntetőjogi felelősséget védhetem ki, a szabályok maradéktalan betartásával, de az anyagi és erkölcsi felelősséget nem.

Az elmúlt tragikus huszadik század szomorú hagyatéka az az illúzió, hogy ember uralja a világot és legújabban láthatólag az is, hogy a jogszabályok a fizika törvényeire is hatással vannak. A szakembereket és a tulajdonosokat azért tartjuk, hogy tisztában legyenek műszaki és gazdasági tevékenységük következményeivel. Ha nincsenek, ne csinálják. Ha csinálják és baj lesz, viseljék legalább a teljes anyagi felelősséget.

 

Vigyázzunk, mert most dől el a sorsunk. Ha ebben a harcban a közösség mindenkori teherviselését elfogadó álláspont győz, akkor az olcsóbbnak tűnő ipari termékek árában értelemszerűen nem lesz benne a visszamaradó melléktermékek semlegesítésének költsége. Ezek a költségek a jövőbe lesznek telepítve. Viszont minden jövő eljön egyszer.

Kolontárra és Devecserbe már meg is érkezett.

 

 

Címkék: katasztrófa államosítás vörösiszap devecser kolontár mal zrt

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr492367466

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Két csak látszólag nem összetartozó hír 2010.10.14. 10:02:16

Államosítás vagy egy jogállamellenes álom beteljesülése? avagy Kommunista-e az, aki ad hoc közösségi tulajdonba kíván venni mindent, amit csak lehet? 1) "Hugo Chávez venezuelai elnök elrendelte legkevesebb hat iparvállalat

Trackback: Szemétbe fullad a magyar táj 2010.10.13. 15:34:40

A fővároshoz közeli, természetvédelmi területek által körülölelt ezeréves múltra visszatekintő Sződ község környéke az ország egyik legszebb, festői vidéke. A Duna melletti településről nyugat felől a Pilis, észak felől a Börzsöny és a Cserhát hegyei...

Trackback: A vörös végül győzött a krómiszap fölött? 2010.10.13. 14:20:52

Kísértetváros élő problémákkal   Simontornya, egy hely, ami külföldi természetvédők szerint Európa legszennyezettebb területei között eddig magáénak dobogós helyet mondhatott.   Tiszta horror, nyilván ezen nincs mit magyarázni. Az ember...

Trackback: Illésahibás! 2010.10.13. 14:20:45

Zoli, nincs más dolgod, mint lemondani. Ez nem is kérdéses. Mert ki lehet nevezni hobbiermészetvédő extitkárnőt zsíros állásba. Lehet jutalmazni a szolgálatait, még ha általános iskolai tanárnéniként inkopmetens is ezen a téren. Láttuk, meg lehet tenni...

Trackback: A baloldal vége 2010.10.13. 14:19:49

 Elvtársak, jön az államosítás. Bizony, már itt dübörög a kertek alatt és a magyar nép még tapsol is hozzá. Nagy a boldogság az emberek körében: most aztán meglátja a sok országrontó, gazdaságot tönkretevő milliárdos, akik szétlopták az országot a...

Trackback: Banánköztársaságra gyúr a pukkancs 2010.10.13. 13:20:15

Illés Zoltán nemegyszer bizonyította, hogy képtelen politikus módjára viselkedni. A Liszt Ferenc téren közönséges kofalármát csinált, amikor valami öreg fákat kezdtek kivágni. Hiába kérte egy rendőr n...

Trackback: Jó reggelt! A Mal-t nem államosították! 2010.10.13. 12:52:07

Érdekes, a blogszférában szinte világnézettől függetlenül megy a rettegő jogállamféltés és a hisztizés az államosításról és a kommunizmus visszajöveteléről. Mi, demagóg szociáldemokrata blogként imádjuk vasban látni a környezetpusztító oligarchát, ezér...

Trackback: A végén még tényleg forradalmat csinálnak 2010.10.13. 11:35:21

A Mal Zrt. államosítása csak az első lesz a sorban. A történet a '90-es évek homályos privatizációival létrejött hazai nagytulajdonosi körének a megzabolázásáról, átalakítására szól. (Fotó: Mohai Balázs/MTI) Talán sokan nem is sejtik, hogy milyen ho...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

portis · http://www.online-szallas.com 2010.10.13. 13:29:02

Nekem is van egy ZRt-ben részvényem, nemigen van fogalmam mit csinálnak ott.
Az én dolgom az hogy az osztalékot fölmarkoljam. :)
Még a közgyűlésre se szoktam elmenni. Nyilvánvaló hogy nem lehetek felelős a cég által okozott károkért.

A cégvezetés gondolom igen, ha büncselekményt követtek el.

Mint adófizető elég sok pénzt fizetek a költségvetésnek, polgártársaimmal egyetemben én tartom fent a minisztériumokat köztük a környezetvédelmit is. A pénzemért cserébe elvárom, hogy ilyen katasztrófák ne fordulhassanak elő. Szerintem mindenképpen fölmerül az állami szervek felelőssége is.

Goompah 2010.10.13. 13:30:02

@Kis Leokádia:

Érdekes véleményt fogalmaztál meg. Egy rablógyilkos is automatikusan a profitmaximalizálásra van optimalizálva. És ha megöl valakit, akkor a te logikád mentén azt a hatóságot kell megbüntetni, amely nem akadályozta meg a rablógyilkost abban, hogy elkövesse tettét.

benchmade 2010.10.13. 13:30:05

Az állam az én pénzemből finanszíroz hivatalokat, ellenőrző szerveket, hogy biztonságban legyek. A kérdés az, hogy jól végezték-e a dolgukat. Ha nem, akkor szvsz az állam is hunyó. Diszlexiások kedvéért külön kihangsúlyoznám az utolsó mondatban szereplő "is" szócskát.

papamaci1 2010.10.13. 13:30:41

Ha valaki vesz egy ingatlant, akkor "élvezi hasznát és viseli terheit". Más szóval , ami az enyém, azért én felelek. Nem az előző tulaj, a mostani....

Szájent Pista (törölt) 2010.10.13. 13:31:35

@Robinzon Kurzor: "a jogi lehetőségek ma is adottak és használhatók is."
Talán igaz, hogy adottak, de azt kétségbe vonom, hogy használhatóak is. Legalábbis nem minden esetben.
A kérdésemre nem válaszoltál, szerinted hány %?

ZOH 2010.10.13. 13:31:42

@tevevanegypupu: "A Megasztar meg a hasonlo musorok szuneteiben, a Blikkben hatalmas betukkel kellene hiredetni, nem elvettek a gyarat csak allami felugyelet ala helyeztek. "

Ez tényleg jó ötlet, a célközönséget ugyanis pont a Blikkben és hasonlókban lehet megtalálni.

Mike36 2010.10.13. 13:31:50

ha tulajdonos vagyok anyagi felelősségem van, erkölcsi, büntetőjogi NINCS

anyagi is abban, hogy a részvény árfolyama csökken

vicces lenne, ha az összes részvénybe fektető személy (természetes és jogi) felelős lenne bármi miatt is

az más kérdés, ha tulajdonosként ügyvezető is vagyok - mert akkor van felelősségem, de ügyvezetői minőségemben, nem tulajdonosként

Goompah 2010.10.13. 13:32:09

@Naked Lunch: Egyetértek veled, a vitastílusod már eddig is alaposan (le)minősített téged.

Have a good day. Not too good, though.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.13. 13:32:16

@manager2008: Akkor kijukadtunk oda, az általad vázolt eset kapcsán, hogy a cég irányítását kell átvenni, mert csak az garantálja a pénzügyi felelősséget.
EZ történt.
A személyes felelősség kérdése az független ettől. Viszont megkerülhetetlen tényező ez is.

egerészölyv 2010.10.13. 13:33:00

Gyerekek, ha NAGYON HINNÉTEK abban, hogy itt államosítás történt, sokkal jobban ordibálnátok.

De ti is nagyon jól tudjátok, hogy szó sincs államosításról.

Milyen érdekes! Az amerikai és nyugat-európai sajtó elismeréssel szól Orbán lépéséről. Ezt most, nocsak, nem nagyon idézgetitek kéjes kárörömmel.

MakiMuki 2010.10.13. 13:33:07

@rolika:
"Akinek nem tetszik ez a gyorsított eljárás, ugyan, menjen már, és vegyen magának egy házat Kolontáron vagy Devecserben... "

Most ez megint a legmélyebb és legsötétebb demagógia.
Miért van az az érzésem, hogy:
1. nem érted, miről szól ez a vita
2. kevered a szezont a fazonnal

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.13. 13:33:19

@Mike36: Olyan kedvesen átsiklottok afölött, hogy egynehány terhelő vallomás már született a cég vezetője ellenében, és pénzügyi jelentés (spórolás).

scsaba1 2010.10.13. 13:33:32

@RAMBO:

Az csak hagyján, hogy a kertedben! Na de a háztetődön... ;)

MakiMuki 2010.10.13. 13:34:17

@Goompah:
Szerencsétlen hülye...

Martian (törölt) 2010.10.13. 13:34:53

Elgondolkoztató, hogy a parlamenti ellenzék nem kiabálta tele a világot, hogy "mit művelnek Orbánék", hanem ellenszavazat nélkül asszisztált a törvények meghozásához.

egerészölyv 2010.10.13. 13:35:20

@kpetya: most a "bizony" lett a liberális kulcsszó?

egerészölyv 2010.10.13. 13:36:24

@HAL 9000: most is ez történt. Bakonyi Zoltán kisember.

☉ ☾ 2010.10.13. 13:36:33

"Illés Zoltán államtitkár állítja, a gát állapotfelmérése valójában a közigazgatásilag érintett település jegyzőjének feladatkörébe tartozott. Eszerint az elöntött Devecser építési hatósága felelt volna a bedőlt 10-es kazettáért."
Ajajj, Orbán helyet cserélhet egy rabbal.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.13. 13:37:28

@Martian: Hát igen. A többi párt, képviselő nem lát tizedannyi buktatót sem a jogállamiság kapcsán, mint néhány önkéntes rettegő.

ZOH 2010.10.13. 13:38:52

@Martian: "a parlamenti ellenzék nem kiabálta tele a világot, hogy "mit művelnek Orbánék""

Még ehhez is hülyék :-( de hát mit várjunk azoktól, akik még egy tandíjat is képesek úgy bevezetni, hogy "évi 105.000" ahelyett, hogy "havi 9.900" :-( tehetségtelen dilettáns hülyék

egerészölyv 2010.10.13. 13:39:02

@Alvarez: a "nép" se nem tapsolt, se nem lázadt.

Amúgy: és?

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.13. 13:39:49

@.ılı.ılı.: Az állapot felmérése és engedélyezése az valszeg igen.
De ha a kocsidon nem működik a fék, nem mentesülsz csak azért mert a papírjaid rendben voltak, amiket a szervíz készített.
Ha akkor sem működött a féked amikor a szervizes kiadta a papírt az más kérdés.

De min vitatkozunk ? Csukják le az ellenőrt ha bűnös. Az ellenőrt is, helyesebben. Mer a cég felelősségét sírva könyörgöm ne kérdőjelezzük már meg.

ZOH 2010.10.13. 13:41:01

@egerészölyv: "De ti is nagyon jól tudjátok, hogy szó sincs államosításról." -- a kocsidat sem fogjuk államosítani, elvtárs, csak a slusszkulcsát helyezzük a párt felügyelete alá. Tankolni azért még tankolhatod te.

Cs 2010.10.13. 13:41:07

@freagle: A Közjó-ra felveted problémáid nagy részt jogosak, de itt a "Közjó" elsődlegesen az, hogy a védelmi és helyreállítási munkák költségét ne az adófizetők állják, másodsorban, hogy a vállalt életben maradjon, harmadrészben, hogy a vizsgálat és a felelősségre vonás biztosított legyen.

Nem látom az ügy precedens értékét. Nem egy hétköznapi helyzetben hozott, "hétköznapi" törvényről van szó. Azt látni kell ebben az esetben, hogy egy nagyon súlyos ipari katasztrófa történt, ami áldozatokkal és várhatóan költséges helyreállítással fog járni.

Nem lehet az egész jogalkotási procedúrát külön kezelni az eseményektől.

lyesmith 2010.10.13. 13:43:09

Az hatóságok már tolják is le a fellelőséget. goo.gl/VPQr Szerintük Devecser jegyzőjének kellett volna statikai méréseket végezni. Ez persze nem akadályozta meg a Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséget hogy szeptember 23.-án letudott kötelező éves vizsgálatért (amikor mindent RENDBEN találtak) felvegyék a fizetést.

egerészölyv 2010.10.13. 13:43:10

@peetmaster: félreértetted a Kft. és a részvénytársaság fogalmát.

Olyat is ki lehetne valahogy találni, amit te mondasz. Írj belőle doktorit. Meg arról, hogy egy felelősséggel súlyosbított részvény hogy fogja kiszorítani a piacról a mostaniakat.

stratez 2010.10.13. 13:44:26

A szoci holdudvar teljes sebességre kapcsolt a mártírgyártásban, félreértés ne essék, az áldozat nem devecseri, még csak nem is kolontári, hanem Bakonyi. Maguk a szocik sunyi módon ezt persze nem merték felvállalni a parlamentben, hanem rábízták a sameszaikra, Népszavára, -szabadságra, ATV-re, a Gréczykre, ez utóbbiakkal kapcsolatban külön érdemes megjegyezni, hogy a betelefonálós nyuggernénik tegnap már arról értekeztek Gréczy heves egyetértő bólogatásának kíséretében, hogy Orbán nagy fekete autója Bakonyi után értük is jön. A kérdés az, hogy miért teszik, mert ebből politikai haszon aligha származik a jelenlegi általános közhangulatban, sőt, de a válasz roppant egyszerű. A Bakonyi-félék voltak a szoci pártpénztár rendszeres feltöltői, és ennek bizony most jó időre lőnek, ha a vezérigazgató hűvösre kerül. Ennyi.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.13. 13:45:17

@Cs: Precedens olyan értelemben van, hogy vélhetőleg a környezeti hatásokkal mit sem törődő Magyarországi cégtulajok lázasan foltozzák gátjaikat, nehogy kollégájuk sorsára jussanak.

Ezidáig azt hihették a portás majd leüli helyettük a milliárdjaik megspórolását.
Remélem nem így van.

Mert a kármentésről ugyan született törvény, de a cég vezetőnek a felelősségéről ezidáig még nem. Remélem fog.

almodhi 2010.10.13. 13:47:40

Liberális vagyok, piacpárti és ezek szerint hülye is. (Vagy pont emiatt?)

És meglehetősen aggaszt mindaz amit pártunk és kormányunk az elmúlt két napban vitt véghez. (Mielőtt valaki ezzel próbálkozna, igen, sokkal jobban aggaszt a kárvallottak sorsa...)

De egyáltalán nem azért, amiért a posztoló gondolja:

Ha valakinek a tevékenysége kárhoz vezet, akkor az attól függetlenül felel a kárért, hogy minden tőle elvárhatót megtett-e a kár elkerüléséért vagy sem. Aki ezt tagadja, az tényleg hülye.
(Olyan persze esetleg lehet, hogy az ilyen felelősség megoszlik valamilyen arányban több szereplő között, aki autózik ismeri a helyzetet.)

Ha nem tett meg mindent, akkor gondatlan is volt, ami még plusz büntetőjogi felelősséggel is jár.

Az is rendben van, ha a kártérítés összegével arányosan zárolják a feltételezett károkozó vagyonát, vagy vagyonának egy részét.
De nem a részvényesek magánvagyonát, ezért korlátolt felelősségű egy társaság. Különben minden MOL részvényes reszkethet mától...

Mivel azonban én nem gondolom hogy a Fidesz maga a megtestesült közjó és egyben a közjó biztosítéka is, nagyon nem tetszik ha:

- minderre a lehetőséget egy olyan gumijogszabályban biztosítják, amivel nagyon egyszerű később _más_esetekben_ visszaélni. (Mondom, az, hogy a Fidesz jó, és úgysem tesz ilyet, az nekem nem garancia semmire...)

- ha Orbán a rendőrség előtt jelenti be valaki őrizetbe vételét a parlamentben és a parlament ezt ovációval fogadja

Az már csak szimplán gyanús (hiába én már csak egy ilyen megátalkodott gonosz ember vagyok) hogy mintha egy kicsit rájátszottak volna a katasztrófa méretére (mintha már nem lett volna elég nagy úgyis). (Vö.: biztosan ledől az északi fal, extra gátépítés, noha folyékony anyag már nincs a tározóban, Kolontár kitelepítése, légtérzár etc.). De ebben inkább ne legyen igazam.

Kis Leokádia 2010.10.13. 13:48:50

@Trompf: Elmesélem jobb helyeken ez hogy működik: ha a hiba észlelhető és két szervízperiódus között történik, akkor teljes egészében a te sarad. Ha volt szervízben és nekik észlelniük kellett volna, akkor nem engedhetik ki az autót (csak ha aláírod a papírt, hogy saját felelősség). Ha kiengedték, akkor részben az övék. Ha nem volt észlelhető (pl. rejtett anyaghiba), akkor gyártástechnológia és talán a gyártó a hunyó. És igen, van úgy, hogy senki sem hibázott, ettől még az okozott kárt meg kell téríteni (pl felelősségbiztosítás).

Tehát nem fekete-fehér a dolog. Jogállamban. Ebben az esetben hiányolom a részletes nyomozást.

@Goompah: és a rablógyilkos mióta nem élőlény? Felel saját magáért, ha meg ekkora gondja van a szövegértelmezéssel, akkor felel érte a gyámja.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.10.13. 13:51:47

"a vállalatot, amelynek tevékenysége (üzemszerű működése) vezetett a katasztrófát okozó anyag felhalmozódásához."
A szokásos "pénzt akarok, de dolgozni nem" mentalitás. Igen, ez az ipar velejárója.

"A beavatkozás célja egyértelműen a kár elhárítása és a további veszélyhelyzetek megelőzése"
Erősen vitatható. Valószínűbb, hogy nem csak. Ha csak az lenne, akkor szükségállapotot hirdetett volna és akkor átvehette volna törvényesen, külön törvényalkotás nélkül.

"Ez a gondolkodásmód egyébként minden általános tiltás létét kétségbe vonja, hiszen e szerint olyat a csúnya állambácsi nem mondhat, hogy tilos szennyezni a környezetet"
Mondhat olyat, de akkor azonnal hagyd abba a légzést, állítsd le a kazánt és többet ne merj hugyozni.
Ezt úgy hívják, hogy használhatatlan szabályozás.

"Aki ennek a cégnek a hasznát húzta, minden vagyonával felelős."
Ha ezt végiggondolnád, akkor próbáld meg alkalmazni egy Nyrt.-nél. Csenget a postás és elkéri a nyugdíjastól a pénzt, csak mert birtokol pár részvényt.

Goompah 2010.10.13. 13:55:24

@Kis Leokádia: Ugyan mennyiben számít, hogy a vállalat nem élőlény? Élőlények vezetik, nem?

egerészölyv 2010.10.13. 13:55:51

@ZOH: és én még akkor is nagyon fogok vigyázni, hogy pontosan fogalmazzak. Mert nem a Népszava emlőyn nevelkedtem.

Borenbukk 2010.10.13. 13:56:39

@tevevanegypupu: "A Megasztar meg a hasonlo musorok szuneteiben, a Blikkben hatalmas betukkel kellene hiredetni, nem elvettek a gyarat csak allami felugyelet ala helyeztek."

Penzkidobas. Azok celcsoportja, az egyszeru kisember lelkesen tapsol a mutatvanynak, es annyit ert az ugybol, hogy most jol megadjak a milliardos gecinek. De ez nem csoda, nekik szol a musor. (Vesd ossze: populizmus)

Btw.: Van egy olyan erzesem, teveszmeket taplalsz az atlag Fidesz szavazoval kapcsolatban. :)

SiKom 2010.10.13. 13:56:46

Amúgy ez az egész MAL nagyon emlékeztet az angliai vasútbalesetekre.

Angliában privatizálták a vasutat, a pályát, onnantól kezdve a privát tulajdonosok minden profitot kiszívtak, és minimális karbantartást végeztek.

A minimális karbantartás miatt pedig emberek haltak meg.

Magyarország: aluminiumipar privatizálva, maximális profit kiszedve, karbantartás, biztonságra csak minimális pénz költve.

Kis Leokádia 2010.10.13. 13:57:50

@Goompah: Másképp felel a törvény előtt. Lásd még a jogi vs. természetes személy címszót.

andrush 2010.10.13. 13:58:55

@becike4: Egyelőre a menedzsment felelősségét sem állapították meg, úgyhogy meg sem próbálnám elővenni addig a tulajt. Egyébként, ha meg kiderül, hogy a menedzsment jogellenesen járt el, a tulaj akkor is csak a társasággal szemben felelhet (kifelé nem!), és csakis akkor, hogyha tudta, hogy rosszindulatú, vagy nyilvánvalóan alkalmatlan embereket választ meg Ig-nek, akik biztos vörösiszappal fogják elárasztani Magyarországot. Ha ezt nem lehet bizonyítani, úgy a tulaj soha a büdös életben nem vonható felelősségre jogilag, és ez így is van helyén...a nép majd úgyis lámpavasra húzza, ahogy elnézem...

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.13. 14:03:06

@andrush: A tulaj ellen már legalább két terhelő vallomás született. És pénzügyi beszámolók, amik arról tanuskodnak, hogy a karbantartási, felújítási munkákon spóroltak első sorban.

Nem kell lámpavas. Elég a jogállam is.
Mert nem ettól lesz itt vagy van itt jogállam, hogy hibázott-e.
Hibázott ez nem kérdés.
A kérdés hogy elég bizonyíték van-e a leültetéséhez vagy sem.

J.W. Booth 2010.10.13. 14:06:07

@naat2: nekem is a Pelikán József-féle statuálás jutott eszembe.

Innentől kezdve már tudjuk, hogy milyen kor/rendszer következik.

svetapop 2010.10.13. 14:07:23

@fregale és a többiek, akik a demokráciáért és a magaántulajdonért aggódtok:
Elegem van abból, hogy a mások - multimilliomosok - nemtörödömségét én fizessem!
A demokrácia az, hogy mindenki állja a maga felelősségét.
A szerencsétlen, vétlen áldozatokat kártalanítani kell, de nem az adókból, hanem a kártokozók vagyonából. Igaz, nem a tulajdonosok miatt szakadt át a gát, de az ő felelősségük az, hogy olyan embereket alkalmaztak, akik miatt a katasztrófa bekövetkezett.
A cég állami irányítása alá vonása miatt pedig megszakad a szívem ... Most már ellenőrizni fogják a felelőtleneket! Hát ez tényleg borzasztó!

elwood 2010.10.13. 14:07:40

szerző nagyon egyoldalú.
csak megtippelni tudom, de gondolom a 2006-os rendőri túlkapásokat kivizsgálni szándékozókat nem tartaná "jogállamfetisisztának", és nem mondaná, hogy a cél szentesítette az eszközt.

"Ha csinálják és baj lesz, viseljék legalább a teljes anyagi felelősséget."

ezzel gondolom sokan egyetértenek, viszont az anyagi felelősség vállalásának a bebörtönzésen és vagyonelkobzáson kívül számos jogszerűbb útja lenne.

OmegaMale 2010.10.13. 14:07:47

"Jelen esetben a szabály, amelyet nem lehetett volna megsérteni az, hogy a lúgos vörös iszap nem folyhat ki a tározóból."

Na végre, valaki kezdi a lényeget kapizsgálni... :)

Még jó, hogy a libsik nem a vörösiszapnak kezdték magyarázni, hogy 'a vöröiszapnak TILOS a tározóból kifolyni'...

Egy dolog, hogy a hatóságnak bejött a tározó, de a vörös trutyinak *nem*, emellett a vörös trutyi tárolására kiadott engedély kiadásával a hatóság NEM veszi át a felelősséget a vörös trutyiért, vagy az általa okozott károkért, mert nem a hatóság tárolt ott vörös trutyit.

Van jogsim, mert vizsgáztam belőle, teljesítettem a követelményeket. Ha halálra gázolnék valakit, akkor is én mennék a börtönbe, nem az oktatóm, hiába feleltem meg a követelményeknek!

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.13. 14:09:13

@Robinzon Kurzor: bocs, de olyan szinten, mint most, a gengszterváltás előtt is "jogállam" volt itt.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.10.13. 14:09:32

@egerészölyv: az rt., a kft. és egyéb fogalmak ismerete nem segít a kolontáriakon. A lényeg az, hogy a kár meg legyen térítve, mégpedig azok által, akik a hasznot is húzták. Akkor is, ha senki semmi szabálytalant nem követett el.
A vörösiszap-tárolót nem a természet csinálta, tehát a kiömlése emberi hiba.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.13. 14:11:56

@OmegaMale: no. Akkor most próbálj egy kicsit visszaemlékezni pár hónappal ezelőttre! Amikor még a maszop kormányt lehetett basztatni mindenért! Vagy mondjuk BKV állapota vs Demszky! Vagy... ja, hogy azok mocsok libsik voltak, most meg A Szent Párt tagjait lehetne seggberúgni? :DDD

Borenbukk 2010.10.13. 14:12:13

@svetapop: "Most már ellenőrizni fogják a felelőtleneket! Hát ez tényleg borzasztó!"

Bocsanat! Most ugyanarrol az allamrol beszelunk, amelyiknek eddig is kismillio hivatala ellenorizte a MAL-t? Mert akkor aztan kint vagyunk a vizbol!

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.13. 14:13:24

@peetmaster: na ez egy jellemzően fideszes hozzászólás volt. :D
Magyarán, ha egy földrengés miatt történik valami hasonló katasztrófa, akkor is a "hasznot húzók" térítsék meg a károkat. Gratula! Ennyi ésszel akár miniszternek is mehetnél. :D

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.13. 14:13:31

@elwood: Mi a bajod azzal a jogszerű úttal amit a parlament ellenszavazat nélkül megszavazott jogszerűen ?
EZ a törvény kizárólag a kártalanítás irányítására ad mandátumot.
És azért született meg a törvény, mert ezidáig erre nem volt semmilyen garancia.

jet set 2010.10.13. 14:13:48

@kpetya: Honnan lehet tudni, hogy megfelelt-e a gát a szabályoknak, szabványoknak? Ha valaki épít egy házat szar anyagból, összetákolva, de kinézetre minden OK, akkor megkapja az engedélyeket. Ki a hibás ilyenkor? Az ellenőr, mert nem verte le a vakolatot, hogy lássa, hogy selejtes a tégla? Sajnos az ilyenek csak utólag, egy tragédia alkalmával derülnek ki. Simán lehet, hogy a többi tároló is szarul épült meg, de szerencsére ott nem mozgott az anyag alatta, így nem omlott össze.

Mike36 2010.10.13. 14:14:19

@peetmaster: ja értem
tekintsünk el ettől most
meg majd legközelebb is, amikor kitaláljuk, hogy most éppen eltekintünk

mekkora demagógia
menj és segíts nekik
szövegelni könnyű!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.10.13. 14:15:45

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:
ezt nem értem, nem vagyok fideszes.
A földrengés, gyengébbek kedvéért, TERMÉSZETI katasztrófa. A vörösiszap emberi.

elwood 2010.10.13. 14:15:49

@OmegaMale: "Van jogsim, mert vizsgáztam belőle, teljesítettem a követelményeket. Ha halálra gázolnék valakit, akkor is én mennék a börtönbe, nem az oktatóm, hiába feleltem meg a követelményeknek! "

azt hiszem ha az autópályán 120-al a belső sávban elcsapnál valakit aki szemben biciklizik, és ezért börtönbe kerülnél, te reklamálnád a jogállam hiányát leginkább,
mondván, hogy te minden szabályt betartottál, és igazad lenne.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.10.13. 14:16:46

@Mike36: mindennap felhívom a 1749-et. Nem sok, de valami.
Milyen eltekintés?

Mike36 2010.10.13. 14:17:02

@SiKom: és angliában hány tulajdonos ül már sitten?

Publius Decius Mus 2010.10.13. 14:17:13

Egyetértek a posztolóval és érdeklődéssel figyelem a retardált ellenvéleményeket.

Ha egy rab kinyírja a másikat akkor nem a börtönfelügyelőséget vesszük elő elsőnek, hogy miért nem találta meg a kést, csak másodiknak. Az első a gyilkos felelőssége.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.13. 14:17:34

@Mike36: Nagyobb feladat elmagyarázni láthatóan, hogy a tetteknek következménye van.

Demagógia. Na persze.
Jogállam miatt rettegni, milliárdos irígységről beszélni, tulajdonsoi kört elemezgetni, elfeljtve hogy meghalt 9 ember, és romba dőlt egy falu.

gorcsev54 2010.10.13. 14:18:55

Ahogy olvasom a hozzászólásokat itt sok embernek van "tizen hoszon "milliárdja tulajdonban ,hogy ennyire féltik.Lassan már csak egy felelős van:az a fránya iszap csukjuk le azonnal bírósági ítélet nélkül.Nem értem ,hogy miért nem felelős a cég vezető és a cég? (francba pár éve nem adott nyugtát az alkalmazottam és mégis felelős voltam,pedig le volt írva neki a munkaszerződésben a nyugta adási kötelezettség)-azt mondák miért nem ellenőriztem folyamatosan.A vagyonra visszatérve érdekes az Apeh is szokta zárolni a cég vagy akár a magán vagyont is tartozás miatt,sőt az sem érdekli ha az utolsó gatyánkat zárolja. Azzal amit írnak itt sokan sok mindennel egyetértek csak azzal nem ,hogy napok óta az a téma ,hogy most államosítottak vagy sem.Egyszerűen letartóztattak egy felelős személy és kész,ha egy híd összeomlik akkor is van felelőse a dolognak,lehet mérnök lehet a híd építő stb.De egy biztos a híd építő cég( ha szarul épített)vezetője munkáltató jogokat gyakorló személy első körben felelős az elvégzett munka minőségéért,és a cég a károkozásért.Szerintem itt a cégvezetés magán vagyona azért érdekes mert holnap kiderül,hogy a Mal -nak nincs is vagyona-legalább is könnyen értékesíthető.Az ,hogy a Fidesz és Orbán politikájával mennyire értek egyet az más kérdés.Sokkal érdekesebb lenne az Index is az emberek inkább a megoldásba fektetnének ennyi energiát.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.13. 14:20:25

@peetmaster: a kissé(?) demagóg, populista stb. hozzáállásra céloztam.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.13. 14:20:48

@gorcsev54: Nem tudom ki mondta, de nagyon igaza van.. ;)
"Az viszont világos, hogy tisztességes elveken nyugvó határozott választ akar adni a kormány a kialakult válsághelyzetre. Ez rendben van. Támogatni kell ebben a kormányt. Ma ez a dolgunk, és az, hogy mindenki segítse a maga módján a bajbajutottakat. Én is ezt teszem."

belakis 2010.10.13. 14:21:26

Nem államosították a céget, hanem felügyeleti jogot szereztek benne az általuk okozott károk mentesítéséig.
Tessék utánanézni!

Robinzon Kurzor 2010.10.13. 14:24:05

@Szájent Pista: A kérdésed értelmetlen, mert abból a feltevésből indul ki, hogy a cég a jelenlegi szabályozási környezetben csak önszántából térítene meg bármit is.

elwood 2010.10.13. 14:25:40

@Trompf: "EZ a törvény kizárólag a kártalanítás irányítására ad mandátumot.
És azért született meg a törvény, mert ezidáig erre nem volt semmilyen garancia."

törvények nem egy nap alatt, nem visszamenőleges hatállyal születnek, letartóztatást nem a miniszterelnök rendel el vagy jelent be. (mármint jogállamfetisiszták szerint)

lehetett volna kormánybiztost kinevezni, zár alá venni a cég vagyonát ... stb.

gorcsev54 2010.10.13. 14:26:52

Azt meg el is felejtettem írni a kapitalizmusban is volt rá példa a magántulajdon állami irányítás alá vonására. Gondoljon csak mindenki Nagy Britanniára a vasút hálózatra amikor magánkézben sorozatos katasztrófák történtek " M Teccser" idején.Érdekes senki nem hőbörgött és féltette a magán tulajdont.

Mike36 2010.10.13. 14:27:23

eltekintünk attól, hogy mi a kft, rt

most ezért tekintünk el, holnap amazért

ne legyen igazam, de nem ez lesz az utolsó cég, amit a "felügyelete" alá helyez

és ha a felügyelettel egyetértetek, gondoljatok bele abba, mi lett volna ha anno az MSZP tett volna ilyet? Minimum itt a világvége

Mike36 2010.10.13. 14:34:29

@gorcsev54: ezerszer le lett irva (ezekszerint szövegértési gondjaid vannak) hogy a cég mint jogi személy felelős a történtekért. A mendzsment is. Az állami felügyeleti szervek is.
Aki nem felelős, az a tulajdonosi kör. Semmiféle felelőssége nincs. Ha van 100 mrd vagyona, ha nincs.Fel lehet ez fogni?

Pékszakállú Henceg 2010.10.13. 14:39:55

Ez egy qrva gyenge poszt, félinformációkkal, igazi bölcsész felfogással!
1.Először is, a katasztrófát nem a zagy felhalmozódása okozta, hanem nagy valószínűséggel az altalaj elmozdulása.
2. "Ha ebben a harcban a közösség mindenkori teherviselését elfogadó álláspont győz, akkor az olcsóbbnak tűnő ipari termékek árában értelemszerűen nem lesz benne a visszamaradó melléktermékek semlegesítésének költsége."

És ezt az ideológiai "harcot" mindenáron, akár egy-két ártatlan ember hosszú évekre történő bebörtönzése árán is végig akarod folytatni, ha jól sejtem. Azt gondolom, hogy ebben az esetben kimondhatjuk, hogy megszűnt a demokrácia, és egyedi eszmék alapján döntünk, érzelmeinkre hallgatva = totális anarchia.

2010.10.13. 14:44:12

jó a poszt, teljesen korrekt, egyetértek minden szavával !

Szájent Pista (törölt) 2010.10.13. 14:47:07

@Mike36:"Aki nem felelős, az a tulajdonosi kör. Semmiféle felelőssége nincs."
A tulajdonosi kör nevezi ki/bízza meg az üzemeltetőt. Szerinted ez nem egy felelős döntés?

Régebben a gyorshajtásért se tudtak felelősségre vonni ha azt mondtad, hogy nem te vezetted az autót. Aztán jött az objektív felelősség elve...

2010.10.13. 14:49:15

@jet set: rossz a példád: az építkezésen, még a magánházakén is, van felelős műszaki vezető, akinek a dolga, hogy menet közben mindent ellenőrizzen, ne csak a végén.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.13. 14:54:52

@elwood: Ez történt. Jogállami úton. Csak törvényt kellett alkotni, hogy ez megtörténhessen. Mert amiről te beszélsz arra nem volt lehetőség.

És könyörgöm ne keverjük lehetőleg a kárelhárítási törvényt, a letartóztatással.

A letartóztatásnak az az oka, hogy az ügyészség azt megalapozottnak vélte (tanuvallomások bizonyítékok alapján).
A kárelhárításra katasztrófahejzetben meg még nem volt precedens ezért született a törvény.

Olyan törvény, mely gyorsasága miatt hagy kivetnivalót maga után, és amit még kell majd pofozgatni, de amit a parlament ellenszavazat nélkül szavazott meg, és amiről a külföldi sajtó elismeréssel beszél.

kakadu12 2010.10.13. 14:57:32

Hihetetlen ez a sok szerecsenmosdató, mostmárvégeajogállamnak, a Zorbán mmost ajd mindent elvesz tőlűnk tipusú komment.
Pedig szerintem csak arról van szó, hogy végre működik az állam, és arra használja a hatalmát, hogy a lehető leggyorsabban, és leghatékonyabban megoldjon egy igen súlyos katasztrófát, és annak a következményeit.
Uff

freagle 2010.10.13. 15:03:07

@Cs: Nem, ez tévedés. A bajbajutottaknak a teljesen mindegy, kinek a pénzéből jön a segítség, csak gyorsan és szakszerűen jöjjön. Az államnak elegendő forrása van ahhoz, hogy ezt megoldja és türelmes legyen.
Innentől kezdve a legfontosabb szempont a jogszerű eljárás és a jogbiztonság. Ez a társadalom tagjainak is elemi érdeke, hiszen ha kiszámíthatlanok a jogi viszonyok, senki sem tudhatja, mire számíthat.
Ma a MAL-osok pénzét veszik el, holnap bárki másét...

almodhi 2010.10.13. 15:06:21

Egyébként most nézem élőben a chilei bányamentést (CNN - most hozzák fel a 12. bányászt). Az ottani tulajdonos is felelős (lehet hogy gondatlanul is...), a bányászok még a föld alól beperelték, az államot is. Ennek ellenére a chilei elnök a tulajdonossal (akit egyébként Farkasnak hívnak, fuj nem is chilei, idegenszívű, karvalytőkés) együtt fogadja a feljövőket.
A tulajdonos mindent megtesz a mentésért, jelentős a közadakozás is.

Pazar a közvetítés, mindent látunk, nincsenek kitiltva az újságírók, nincs légtérzár, a tulajdonos (mint írtam) szabadlábon, nem vonták felügyelet alá a bányát, pedig Che Guevara és Allende szelleme ott lebeg felettük...

freagle 2010.10.13. 15:08:59

@svetapop: Könnyen ítélkezel látatlanban mások fölött. Nem gondolsz arra, hogy a "gonosz milliárdosoknak" ez volt a vagyonuk, a megélhetésük és a jólétük forrása. Csak egy hülye feltételezi, hogy ezt nemtörődöm módon kezelték...

Arra sem gondolsz, hogy ezek nemzetközileg elismert szakemberek, nem véletlenül tudják teljesíteni az európai termelés 12%-át. Talán fel lehet tételezni, hogy értenek hozzá, esetleg még nálad is jobban...

Goompah 2010.10.13. 15:09:52

@almodhi: Talán azért is van szabadlábon, mert egy pillanatig sem tagadta a felelősséget.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.13. 15:10:08

@freagle: "Az államnak elegendő forrása van ahhoz, hogy ezt megoldja:"

Már megbocsáss de nekem nincs a MAL iszapjára pénzem. És nem tudom tudod-e de az állam pénze az az adófizetők pénze.
És más iszapjára sincs. A károsultaknak már fizettem eddig is, de ha az állam fizetne, és a MAL-osok ezt karosszékből néznék, akkor csalódnék csak igazán az államban.

Milliárdok felett rendelkező cégek trehánysága, spórolása, figyelmetlensége miatt fizessen az állam ?

Eddig ez volt. Ezért mentem el szavazni, hogy másképp legyen. Jól döntöttem.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.13. 15:13:35

@freagle: Az üzlethez értettek. A termeléshez is. A védekezés, rekultiváció, és karbantartás az amihez nem. Helyesebben abból vonták ki elsősorban a tőkét.

Goompah 2010.10.13. 15:15:03

@Kis Leokádia: Te sem jogi termunusokban beszéltél az előbb. Most meg hirtelen? Jó lenne, ha konzekvens módon érvelnél.

almodhi 2010.10.13. 15:15:21

@Goompah:
"Talán azért is van szabadlábon, mert egy pillanatig sem tagadta a felelősséget."

Igen, ez is egy a fontos különbségek közül...

Az is vicces hogy ott van Evo Morales bolíviai elnök is (Chile és Bolívia vívta az egyetlen komolyabb dél-amerikai háborút, a két ország ma sincs igazán jóban...)

A tömeg időnként lelkesen élteti Chilét...

mortadella 2010.10.13. 15:17:05

A tulajdonosi felelősségről:

ha egy olyan üzletet működtet, amely mások érdekeit sérti, akkor teljes mértékben felelős az okozott kárért, ha a tulajdonosi jogát nem használta fel arra, hogy ellenőrizze a vállalkozás működését. A tulajdonosi, azaz döntéshozói arány mértékében.

Egy kisrészvényes is felelős a tulajdona arányában, ha SZABÁLYTALANUL működő cége károkat okoz. Mert törvénytelen gazdasági tevékenységet "működtetett".

Ha szabályos a cég működése és gazdasági vesztesége van a cégnek, akkor nem.

Azért, mert eddig kisrészvényesek nem kerültek abba a helyzetbe Magyarországon, hogy SZABÁLYTALANUL működő tulajdonukért nem fizettettek velük egy árva fillért sem, még nem azt jelenti, hogy anyagi felelősségük nem áll meg.

Falusi (törölt) 2010.10.13. 15:29:36

az olajiszap ömlés miatt a MOL-t is állami felügyelet alá fogják vonni? vagy az más?:))

pakesz (törölt) 2010.10.13. 15:32:07

"Ez elsőre tetszetős érvelésnek tűnhet, ha az ember modern piacpárti és liberális, meg rettenetesen hülye."

en mar tudom ki a valojaban hulye...

szadesz.blogter.hu/164447/liberalis_charta
"* Mi, liberálisok maradéktalanul egyetértünk a "szennyező fizet" alapelvével."

pakesz (törölt) 2010.10.13. 15:34:54

szerintem meg inkabb ez a fetisizmus!!!

index.hu/belfold/2010/10/13/egyre_kodosebb_ki_felelt_a_gat_statikajaert/
"a tározó esetében a közigazgatásilag illetékes jegyzőnek kellett volna ezeket a méréseket elvégeznie."

Szájent Pista (törölt) 2010.10.13. 15:36:17

@mortadella: Ha a szabályos működés alatt csak azt értjük, hogy minden előírást betartanak, akkor a szabályos működés mellett is beszélhetünk anyagi felelősségről. Az előírások betartása ugyanis csak a működés MINIMÁLIS feltétele.

Kis Leokádia 2010.10.13. 15:48:02

@Goompah: Teljesen konzekvens vagyok. Két mondatban elmagyaráztam minek kell utánanézned. Kisebb arccal kellene postolnod, ha nem tudsz különbséget tenni egy gyilkos (v.ö.: természetes személy) és egy szabályokat felrúgó cég között.

De ha már erre a hasonlatra élvezel, akkor szerinted mit érdemel az a rendőr, aki a gyilkos mellett állva annak ellenére sem akadályozza meg tettében, hogy erre reális lehetősége és megfelelő eszköze van? Itt ugyanis valami hasonló történt.

Ettől a tettes vétke nem lesz kisebb, de ha az ellenőrt nem vonod felelősségre, akkor soha sem fogsz véget vetni a korrupciónak és a csókosok telepítésének. Na ezt a lépést hiányolom én nagyon.

Most az állam irányítja a céget. Ugyanaz, amelyik másfelé nézett az ellenőrzéskor és ezt a mellénézést a jelek szerint rendjénvalónak tartja. Te teljesen nyugodtan aludnál ott valamelyik faluban?

kvadrillio 2010.10.13. 15:53:38

"Az, hogy vajon tartható-e az a logika, amely végül is mindig az állam, vagyis a közösség teherviselési kötelezettségére lukad ki, miközben a magántulajdon és a szabad vállalkozás primátusa mellett tör lándzsát."

ez a kapitalizmus működési alapja.

a hasznot privatizálni, a veszteséget államosítani.

egy v több vállalkozáson milliárdossá válni, nem törődni azokkal a tömegekkel, akik hátán ez sikerült.

A SZOCIALIZMUS JOBB VOLT !!!

almodhi 2010.10.13. 16:23:12

@kvadrillio: "A SZOCIALIZMUS JOBB VOLT !!!"

Nos, ha nem teszik, el lehet menni... Kuba? Venezuela? Belorusszia? vagy vegyük keményre a dolgot, és irány Észak-Korea?

Majd írj, hogy megy sorod. (Koreából nem kell. Ott börtön jár az ilyesmiért...)

werno 2010.10.13. 16:43:20

Nem baj,hogy ez az intellektuális mocsok lekerült az index címlapról.A szerző nyilván paranoid,hiszen csak a jogállam tette lehetővé számára,hogy torz gondolatait közzétegye!

almodhi 2010.10.13. 16:45:18

Hoppá!

"A Veszprémi Városi Bíróság szerdán elrendelte Bakonyi Zoltánnak, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatójának azonnali szabadlábra helyezését - közölte Bánáti János, a vezérigazgató jogi képviselője újságírókkal a bíróság épülete előtt."

Cs 2010.10.13. 16:49:49

@freagle: Én nem a bajbajutottakról beszélek, hogy honnan kapnak segítséget és miből. Vagy hogy ezt az egész helyzetet miből finanszírozzák. Persze az állam és annak szervezeti akik reagálnak, mentenek védenek stb. De ez nincs ingyen. Se a tűzoltó, se a civil gép, se a gipsz, se helyreállítás, még az a napraforgó sem amit a megtisztított földbe fognak ülteni, hogy helyrerakja hosszú évek alatt. S ezt a pénzt nehogy má az adókból fizessék (az más kérdés, hogy a számla nagy részét te+én+mindenki fogja fizetni) Nem megyek át szomszéd kertjébe odaszarni, hogy neked van pénzed szemeteszsákra, old meg.

werno 2010.10.13. 16:51:04

@almodhi: Ha ez igaz-és miért is ne lehetne az- meglehetősen nagy a kontraszt a vezetőszáras bilincses bevezetés és egy jogállami döntés között!
Mindamellet a tragédiáért valódi felességet viselőket igenis el kell marasztalni !

marhaszív 2010.10.14. 17:06:56

remélem ezek után, hogy bakonyit kiengedte a veszprémi bíró, megjön a tömeg esze és ott helyben a gáton szétbasszák ennek a tetűnek a fejét csákánnyal. mert világos, hogy a velejéig korrupt magyar igazságszolgáltatás mindenre alkalmas (és képes!), csak igazságszolgáltatásra nem.
nem kell az ilyen jogállam, ahol majd fog születni egy 70-80 ezer oldalas vádirat, és a végén, jó esetben egy pár milliós büntetés. vagy még az sem. úgyhogy kapára-kaszára emberek. hagyni a faszba az "igazságszolgáltatást". ha egyszer odabasztál a bűnöző fejére, az már megmásíthatatlan. ott már megtörtént az igazságszolgáltatás egyszer és mindenkorra. a többi csak csűrés-csavarás-vergődés.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.19. 22:18:54

"A kormány állami ellenőrzés alá vette azt a vállalatot, amelynek tevékenysége (üzemszerű működése) vezetett a katasztrófát okozó anyag felhalmozódásához."
Ez már alapból nem igaz, hiszen ha rendesen működött volna, akkor semlegesíti a lúgot.

Szerintem nem egy felelős van.
Az állami szerv, ami nem vizsgált felül, felelős (de az nem maga az állam!) (akit megkentek, kirúgni, lecsukni, mert nem jelentette a vesztegetést).
Aki meg elhanyagolta a tározóját (=MAL vezér, és megfelelő beosztottjai) az börtön, vagyonelkobzás, stb. Többön állt a vásár.

Paranoid Android2 2010.10.20. 07:54:03

@ColT: Az üzemszerű működés alatt értettem (a szövegből kitetszően) a) azt, hogy egy ilyen melléktermék felgyűlhetett (vagyis, hogy véglegesen beletörődtek, hogy a trutyi megmarad, b) hogy rutinszerűen (a normál működés részeként) különösebben nem aggódtak, hogy kiburul.
Mert ennél a cégnél e két feltétel része volt az üzemszerű működésnek.
Ne keverd a helyes és erkölcsös működéssel.:))))
süti beállítások módosítása