Bokrosértékelő

 2010.02.07. 18:15

 

 

A magyar baloldal kevés számú sikeres akciója közül az egyik legnagyobb kötődik a bokros lajához.

Ez egy jellegzetes magyar balos siker. Ebben az egyben jók talán igazán.

Az mszp 1994-es választási győzelme után a Horn Gyula, bizonyos objektív, hazafias okokból, például mert ki akarta nyírni a békesit, meg mert egyéb hatalomtechnikai elintéznivalói voltak, nemes egyszerűséggel nem kormányzott. Hagyta menni az mdf kormány által a ciklus végén teljesen elengedett folyamatokat, összeomlóban volt a költségvetés. Miután azért a Gyula nagyságrendekkel nagyobb formátumú személyiség volt, mint sikerületlen utódai, röpke nyolc hónap után érzékelte ezt, kitette a békesit és turizott valakit a régi gárda technokratáiból, aki legalább képesnek látszott, hogy pontosan összeadja a költségvetés főösszegeit.

A bokrosra esett a választás, mert a szociknál már akkor szokás volt, hogy virtigli baloldali politikus nem adja a nevét holmi megszorításokhoz, az ilyesfajta műtétekre kívülről hoznak szakit, aki nem tervezi, hogy miniszterelnök lesz és így nyugodtan erodáltathatja magát a nyugdíjasok előtt.

Én, az összes marhával ellentétben emlékszem arra, hogy született meg a bokros csomagnak nevezett intézkedés halmaz és hogy találta nagy részét alkotmányellenesnek az Alkotmánybíróság.

A laja behúzódott egy sarokba és ráment egy golyóstollal a szociális ellátásokra és gyakorlatilag csak azokra. Azt kerülte, hogy a bankoknak rosszat tegyen, mert egy szocialista pártnak jóban kell lennie a szegényekkel, meg a bankokkal, de ha a szegényekkel éppen nem, akkor a bankokkal különösen.

Az megérne egy külön nyomozást, hogy végül is hogyan kerülték az összeomlást akkor a szocik, de konkrétan például privatizáltak mindent, amit a Gyula gyomra bevett, pedig ő konyakkal edzett minden nap ebből a célból. A gazdaságot például nem nagyon élénkítették, egyrészt mert a termelés, mint olyan kívül esik a bokros és megyó féle közgazdászok horizontján, legfeljebb 5-10% nyereséget lehet kivenni belőle, míg egy jólsikerült pénztechnikai műveletben korlátlan lehetőségek vannak. A Gyula, amikor a költségvetés egy kicsit magához tért, kitette a laját, egyrészt sértette az esztétikai érzékét, másrészt egysíkú gondolkodásúnak érezte, harmadrészt pedig állandóan olyan strukturális reformokat emlegetett, amelyeket tiltanak a tömegpusztító fegyverek bevetését szabályozó ENSZ egyezmények.

A laja élte azóta, az elhasznált pénzügyminiszterek érdektelen életét és várta, hogy eljön majd újra az az idő, amikor a gyerekes anyákon megint le lehet verni a felhalmozódott világfájdalmát, amit a három éves gyes okoz áttételesen a bankszektor nyereségének 0.0000001%-os csökkentésével.

A laját tulajdonképpen az tartotta meg némelyek jó emlékezetében, hogy pusztán kommunikációs okból, az Orbán-kormány gazdasági teljesítményét vissza kellett származtatni valahová a múltba, és tudvalévő, hogy a bokrost övező eszelős gyűlöletet könnyebb rajongássá konvertálni, mint felidéztetni az emberekkel, hogy két éve még a megyó markáns személyisége tündökölt a pénzügyminiszteri dolgozóban.

Balib értelmiségiek tömegei serkentek fel, hogy a bokros csomagra vezessék vissza a világgazdasági fellendülést, az alacsony olajárat, valamint az mszp szociális biztonság iránti megtörhetetlen elkötelezettségének bizonyítékaként mutassák be társadalmi hatásait.

Jól érzékelhető, hogy nemcsak a választópolgárok tömegei nyalták be ezt a baromságot, hanem a laja is, aki egyébként is meglepően jó véleménnyel volt magáról mindig is.

Az egyszerű emberek mindig veszélyesek, ebben az értelemben a bokros, olyan mint a fletó, azt hiszi, hogy érti mi történik körülötte, szent meggyőződése, hogy az emberek pusztán ideológiai okokból nem szoknak le az evésről, meg a ruházkodásról, meg a fűtésről. Ha az a kibaszott lakosság egy kicsit rugalmasabb lenne, akkor helyből le lehetne húzni a költségvetés társadalmi reprodukciót elősegítő tételeit, meg a nyugdíjakat, és akkor pont stimmelne a költségvetés és a boldog bankárok méricskélnék a bónuszaikat a szárnyaló negyedéves jelentéseket ünneplő bulikon.

Az elmúlt nyolc évben egyetlen időtálló állócsillag maradt a ballib értelmiségiek egyre inkább sötétülő égboltján, a laja.

Az összebújó antifasiszták a lajáért fohászkodtak, amikor az őket kerülgető fasiszták a költségvetés hiányának nulláiból összefűzött láncokkal csapkodtak feléjük fenyegetően, vagy amikor utolsó reményüket, a reformgyári sztahanovistát Brüsszelben és Moszkvában egyszerre váltották le.

A lajára meg lehetett számítani, ugyanazokat a baromságokat szajkózta, ha valaki megkérdezte tőle, hogy lehetne a pénzpiacokat megnyugtató költségvetést csinálni.

Amikor a fletó a lemondásával még pörgetett egyet a már amúgy is körbejáró szocialistákon, a laja szentül hitte, hogy eljött az ő ideje és egy tonnányi élősúlyú szoci pártküldöttség fogja felkeresni, hogy legyen szíves már megmenteni őket még egyszer.

A szocik azonban emlékeztek a 95-96-os lakossági és nyugdíjas fórumok hangulatára, ahol a fiatalabbak először tapasztalhatták meg az 1956. október 23-i délelőtt feelingjét a pártmunkások számára, és amelynek újraálmodását izzadtan történő ébredés követi azóta is.

A laja baromira megsértődött, és ezután már kezdte komolyan venni az mdf-es lehetőséget és a hozzá hasonlóan egyszerű lelkületű herényi ibolya illett a bajszához is.

Az mdf eddigi kampánytevékenységén látszik ez az erkölcsi és intellektuális egyszerűség, de a laja még mindig tényező bizonyos körökben, pénzt is adnak neki, hiszen amilyen a politikai elit Magyarországon, nem kizárt, hogy az általa hozható 5.2%-kal az ellenzék vezető ereje lehet.

A laja agyából kiáramló, jobb híján gondolatnak is nevezhető ötletekkel az a baj, hogy pont annyira bonyolultak, hogy előrelépést jelentsenek a több pénzt az embereknek típusú kampányüzenetekhez képest és pontosan megfelelnek a liberális doktrínában csalódott voluntarista szavazói csoportok hagymázas igényeinek.

A laja ráadásul, mint a most elhangzott beszédében is, a szakmaiság köntösében tud megjeleníteni olyan ordas közhelyeket, amelyek már a liberális közgazdászok legbelterjesebb orgiáin is a kudarcok iszonyú hosszú listájának elején szerepelnek.

És hogy a rövidebb mondatokra szocializált réteg is értse:

Aki a lajára szavaz, az köcsög.

 

 

Címkék: mdf liberális évértékelő bokros lajos

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr141737066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sorokinV 2010.02.08. 10:16:11

@Bummer:

A negatív növekedés (csökkenés) meg általában kibaszott nagy hiányt tud okozni, mint a mellékelt ábra (HUN) is mutatja. Ennyit arról, hogy a restriktív (gazdaságot hűtő) gazdpol mennyi hasznot hajt már középtávon is. Azaz lehet, hogy a negyedéves mérlegben fel lehet mutatni valami izgalmasat, de ugyanaz a vége mindig.

Aladár69 2010.02.08. 10:17:04

@Bummer: az szerintem még nagyobb hazaárulás, hogy beruházunk, mert akkor lesz miből lopni, lesz kit korrumpálni. Mint ahogy azt a fityesz és a maszop csinálta.

Martian (törölt) 2010.02.08. 10:19:18

@Steve: "ilyen például a növekedés."

Ha a GDP növekedésre gondolsz, amit annyira szeretnek hangsúlyozni, nem igazán a reálgazdaság állapotát tükrözi.

Steve 2010.02.08. 10:19:53

sorokin: Persze hogy nem. Ironizálok.

sorokinV 2010.02.08. 10:23:47

@Steve:

Ok, sorry!
Az ironiascriptet hibásan bootoltam a kevés alvás miatt :)

vizipipa 2010.02.08. 10:24:14

Eredetileg nem akartam hozzászólni, de átnézve a kommenteket mégis megteszem.

Gratulálok, jó írás. Jót röhögtem. Igaz, hogy nem szakmai, a lényeget viszont jól fogtad meg.

A sok közgazdász bölcsnek pedig üzenem, ha a forintleértékelés és a kettős árfolyam olyan fantasztikus tett, akkor osszanak már ki egy Bokros díjat Németh Miklósnak és némely elődjének is.

Martian (törölt) 2010.02.08. 10:24:58

@buddha: inkább az, hogy a gyerekeit iskolába járatja és ha munkanélküli, akkor elfogadja a közmunkát is.

Steve 2010.02.08. 10:27:07

sorokin: Persze hogy nem. Ironizálok. Pont arra próbálok rámutatni, hogy marhaságot beszél, aki azt mondja, hogy lehet magas hiánnyal, csökkenő államadóssággal növekedést elérni.
Az államadósságot, főleg annak a növekedését mindenki elítéli, abban már megoszlanak a vélemények, hogy a növekedés fontos-ea zembereknek vagy az is csak a kapitalistáknak jó, de a hiányt olyan mumusnak gondolják ami nem is fontos, szempont a zembereknek, csak egy bolsevista trükk, amivel a népnyúzó IMF riogat.

soproni1 2010.02.08. 10:27:55

@Martian:

Én is utálok dolgozni, de sajna muszáj!

A 60 órás munkahét szerintem nem probléma, csak már elszoktunk a munkától.

Arra kell szavazni, aki betiltja munkát ( 3/3-os többsége lenne)

Steve 2010.02.08. 10:28:06

Martian: persze, nem állapotot, hanem állapotváltozást mutat.

soproni1 2010.02.08. 10:34:55

Ugyanúgy kellene gondolkodnia a mindenkori kormánynak,mint a családfő, akinek az adott bevételt kell szétosztani.Ha csökken a bevétel, akkor először a kiadást kell lefaragni, nem a bevételt hajszolni, üldözni, fenyegetni a még szekér tolókat. Akik a szekéren ülnek hangosak ugyan, meg sokan is vannak, de most már szemmel látható, hogy a végén ők is nagyot szívnak. Kérdés, hogy változtatnak-e a rögeszméiken, vagy továbbra is a szekértolók lesznek a csalók, lusták. A kis állam erre nagyon jó megoldás lenne, de akik fenn ülnek a szekéren, azok erős államot akarnak.

Martian (törölt) 2010.02.08. 10:37:05

@soproni1: azért nem mi vagyunk a munkáért, hanem a munka eredménye van értünk... jó lenne valamilyen egészséges mércét alkalmazni erre, akár a régi 3x8-at.
A mai világ potenciálisan hatékony, tele van erőforrásokkal... csak mindezt egy béna gazdasági rendszer osztja le.

Steve 2010.02.08. 10:39:38

Martian: nem könnyű, de ma is lehet 3x8-at dolgozni (sok munkakörben ez is történik), csak akkor nem szabad elvárni, hogy úgy éljünk, ahogy azok akik többet dolgoznak ennél.

belepofazok 2010.02.08. 10:42:19

Ezt a "bokros nemzetközileg elismert közgazdász" dumát ki találta ki?

Mert tanít a CEU-n? Azért az inkább külföldi ösztöndíjas gazdag hülyegyerekek menekítőhelye, mint jónevű intézmény.

Ezen felül sehol nem szerepel.

sorokinV 2010.02.08. 10:43:24

@Steve:

Önmagában sem a hiány, sem az államadósság nem a sátán gyermeke. Természetes dolgok, csak a mértéke és hogy milyen "papírokban" van - az nem mindegy.

budai zöld 2010.02.08. 10:46:20

@Paranoid Android2:
Gratula, nagyon jó poszt, és ráadásul nem is szakmaiatlan.
Tény, hogy a bajszos iszonyúan felépítette a szakmai brandjét, és így nagyjából megkérdöjelezhetetlen dogma lett, hogy egyedül a Bokros-csomag tette lehetövé a növekedést a 90-es évek végén.
Hát izé.
- elöszöris gyorsan adjuk meg a pontot a Lallernak a csúszóleértékelésért meg egy kicsit az importvámért, mert ezek tényleg fontos, stb. stb...
- debakker a költségvetési stabilizáció.
1. Egyrészt költséget vágni mindenki tud, pláne egy külsös majom, akit éppen arra szerzödtetnek, hogy öt utálja majd a nép.
2. Másrészt honnan vágott a marha? Az aránytalanul nagy (és nem produktív) szociális kiadásokból, vagy azért képzett munkaerö építéséhez elengedhetetlen oktatásból (diplomások arány messze EU átlag alatt) és egészségügyböl is (várható élettartam béka alatt)? És most ö pofázik a képzetlen és drága munkaeröröl.
3. Harmadrészt, a költségvetést nem ezek a reformnélküli kisszerü sanyargatások stabilizálták, hanem a privatizáció (energia, stb.).

Szóval király a cikk. A Bajszos Lajcsi másfél dolgot csinált jól, és rengeteget rosszul, de abból olyan brandet épített, hogy most a közhelyszótár felolvasásával el tudja hitetni, hogy ö lenne a Szakértöi Kormány. (de erre sem emlékszik már senki)

Bummer 2010.02.08. 10:46:42

A legmókásabb a Bokros-csomagban persze a csúszó leértékelés volt, ami gyakorlatilag olyan volt, mintha a tőzsdei árfolyamokat előre bejelentették volna.

sorokinV 2010.02.08. 10:47:29

@belepofazok:

CEU-nak van a legjobb idegen nyelvű könyvtára ;)

Ja, nem tom' hányan vagytok így, de én erőt vettem az undoromon és végignéztem lajosmágus elődadását. Egy közepesen szórakoztató tanársegéd szintjén adott elő, jobbára közhelyeket. Őt tartani a haza megmentőjének bohóctréfa.

soproni1 2010.02.08. 10:48:47

@Martian:

A munka becsületet ad, a becsület meg munkát.

A válság arra jó volt, hogy az ember megváljon a szar munkaerőtől indoklás nélkül, de most, hogy sok a munka, nem találok jó dolgozót, azokból érdemes válogatni, akik dolgoznak valahol. Marad a kevés ember sok munka felállás.

Martian (törölt) 2010.02.08. 10:49:06

@Steve: a GDP egy nagy kosár, amit akkor tesznek mérlegre, amikor mindent beleraktak... csak hát utána ki is vesznek belőle.
Ha pl. a Flextronics épít egy elektronikai összeszerelő gyárat Karakószörcsögön, a bruttó előállított tömegtermék értéke lehet az aktuális GDP 4-5 %-a is.
Ugyanakkor ez a beruházás ad mondjuk 1500 helyi lakosnak alacsony bérezésű, betanított munkát, ami semmilyen paraméterben meg sem közelíti bármilyen országos adat (foglalkoztatottság, SZJA befizetés, járulékok, stb.) 4-5 %-át. Arról nem is beszélve, hogy a GDP-t hizlaló értéktömeg utána kikerül az országból.

sorokinV 2010.02.08. 10:51:27

@Bummer:

Annak még minimális értelme volt is. Alapvetően kivédte a nemzeti valutánk támadását, valamint némi mozgásteret adott a költségvetésnek. (szoci klasszikus az osztogatás, majd a főösszeg elinflálása)
Az más kérdés, hogy évekre bebetonozta a rossz struktúrában működő cégeket, akik gyakorlatilag a tervezhető inflációra alapozták a nyereségüket.

soproni1 2010.02.08. 10:53:55

'Egyrészt költséget vágni mindenki tud, pláne egy külsös majom, akit éppen arra szerzödtetnek, hogy öt utálja majd a nép.'

A hídról is tud mindenki ugrani, de nem mindenki mer.
A fidesz is hány év mulva merte elmondani, hogy két évig semmit sem csinált, hanem várta a nyugati konjunktúra beindulását, ami meg a szocik malmára hajtotta a vizet ( illetve a közszféra malmára).

Kis állam, kis gond.

sorokinV 2010.02.08. 10:57:03

@soproni1:

Azért a Chikán-Járai kettős első két évére mindent lehet mondani, de hogy nem csináltak semmit, azt pont nem...

Paranoid Android2 2010.02.08. 10:57:43

@budai zöld: Ez nem a bokros szakmaiságáról szóló írás volt, mert az nincs neki. Erről vitatkozni olyan mint igazmondó öszödi ferenc körül bolyongani.
Azt akartam megírni, hogy egy blöffer hogy lesz csávó balfékéknél.
Mert ráadásul önmagában vicces.
Persze nem illik csúnyákat irogatni emberekről, de ideje lenne ezeket a károkozásuk alapján megitélni.

Walmer 2010.02.08. 10:58:04

@Bummer: "Lehet érvelni, hogy ez milyen jó gondolat, de a jóléti társadalmakban ez nem szokás, csak a 3. világban."
Szóval Mo. 1994-96 között jóléti társadalom volt. Ne röhögtess már.

Paranoid Android2 2010.02.08. 10:59:01

@soproni1: Ez szép poén volt. Orosz válság kezelése?

Martian (törölt) 2010.02.08. 10:59:39

@Steve: a munkaidőnek nem sok köze van ahhoz, amit kifizetnek érte.
Mondjuk egy szemétgyűjtő munkás Dakkában napi 12 órás melójáért kap 1 $-t... ugyanakkor egy senior IT tanácsadó San Franciscoban napi 6 óráért 800-at.

fran7 2010.02.08. 11:01:08

Politikai posztra jelentkezik egy olyan ember, aki a szavazói szerint sem való politikusnak maximum egy vidéki egyetemen tanársegédnek vagy egy jobb könyvelőnek. Akit olyan emberek tolnak előre, akik a politikában csak a haszonszerzésre törekednek. S csak úgy tudtk megszerezni a poltikai hatalmat, majd megtartani, hogy a többséget kizárták a kormánypárti házelnök segédletével. Aki ilyen emberekre szavaznak, hogy majd ők kisebbítik az államot, s tisztességes költségvetést hoznak létre, mikor képviselőket vettek kilóra, akkor ott tényleg probléma lehet valamivel.

Walmer 2010.02.08. 11:01:35

@Paranoid Android2: mikor, hol írtam, vagy hivatkoztam olyat/olyanra, hogy külföld?

soproni1 2010.02.08. 11:01:42

@Martian:

A flextronics még fel is építi azt az üzemet, sőt ki is fizeti a villanyszámlát, postást, cégautót, tehát azt a sok pénzt odaadja más vállalkozásoknak ( erre szokták írni az egyetemisták és közalkalmazottak, hogy levonja az adóalapból), tehát műközteti a gazdaságot,hiába kap állami támogatást. A profitot meg ott fekteti be, ahol megéri. Ha nálunk lenne különleges szellemi és fizikai munkaerő, akkor a magasabb hozzáadott értékű termékeket nálunk csinálná, nem máshol.

Pl. a Suzukinál azért rútak ki igazgatót, mert a foglalkoztatottaknak csak 80 %-a jelent meg a munkahelyén, Japánban 98%.

Örüljünk, hogy a minden szempontból fejlettebb társadalmak bevonnak minket is a táplálékláncba.

Steve 2010.02.08. 11:03:05

Martian: Ez eddig világos, a GDP nem a foglalkoztatottságot méri, és nem az adóbevételeket. Viszont a flextronics hatása a hazai gazdaságra lényegesen nagyobb mint a befizetett közterhek és a munkavállalóknak kifizetett bérek. Van egy beszállítói lánca, igénybe vesz szolgáltatásokat stb. Az mennyi marad bent a gazdaságban és mennyi kerül ki a gazdaságból az attól függ, hogy annak aki befektetett mi a jó. Ha nálunk profitábilisan tud befektetni akkor valószínüleg befektet, ha nem, akkor valószínüleg nem, ha pedig még a költségeit sem termeli meg, akkor valószínüleg még a gyárat is lebontja. Ez a globalizáció áldása, meg az átka is. Általában ugye az átkairól szoktunk beszélni, arról kevésbé, hogy külföldi tőkebeáramlás nélkül mi maradt volna a gazdaságunkból a cucilizmus után.

soproni1 2010.02.08. 11:03:17

@sorokinV:

Chikán az szakember, a másik politikai szolga, mint Matolcsy.

Steve 2010.02.08. 11:04:36

Martian, a munkaidőnek sok köze van ahhoz amit kifizetnek érte, de nyilván az adott munkaerőpiacon belül.

soproni1 2010.02.08. 11:04:56

@Paranoid Android2:

Az ellenkezőknek Szibériai nyaralás a megoldás. Állítólag még kerítés sincs a börtönök határain.

Martian (törölt) 2010.02.08. 11:08:14

@soproni1: A munka becsületet ad, a becsület meg munkát.

Ez morális szinten igaz... de a keletkező bevételt - mondhatni sajnos - nem ez határozza meg.
Például annak idején a Microsoft nem azért került lépéselőnybe, mert jó volt a termékük, hanem mert lepacsiztak az IBM-mel... aki ezen kívül maradt (Digital Research), kénytelen volt a maradék tortából megélni (amíg bírta).
A "piacgazdaság" és a "demokrácia" gyakorlatának az a rákfenéje, hogy nem a kíválóságot helyezi előtérbe, hanem az ügyeskedő középszert... :(

Paranoid Android2 2010.02.08. 11:11:53

@Walmer: bocs az a harmincasnak szólt, nem neked.:)

sorokinV 2010.02.08. 11:14:17

@soproni1:

Nekem Járairól mindig az ugrik be, ahogy az Akadémia épületében tartott "Nagy Nemzeti Válságelhárító Tanácskozáson" lecseszte Ferit. De mint pedellus bácsi a hülyegyereket. Epic volt.

AutosVilli 2010.02.08. 11:16:18

Én nem szavazok a "lajára" de te egy szánalmas buzi vagy hogy le köcsögözöd aki rá szavaz.(szdsz-es sem vagyok)

budai zöld 2010.02.08. 11:17:55

@soproni1:
Nem ugrott senki a hídról. A Gyula okosan rátolta a Lajosra a politikai felelösséget. A Lajos meg mit kockáztatott? A politikusi népszerüségét (könyörgök, szart ö akkor a politikára), kapott viszont egy erös tételt a szakmai CV-jébe.

A fideszkormány alatt rendben volt a költségvetés, nött a gazdaság, csökkent az infláció - nézd meg a statisztikákat. Persze, pl. egészségügyi vagy nyugdíjreformot nem csináltak, de más sem. (ez tényleg hídról ugrás lett volna)

Kis állam, kis gond: szerintem az erös állam = nagy állam(i újraelosztás) volt a Lajos legeslegnagyobb felületes közhelye.
Akkor már ezt is mondhatta volna pl.: hatékonyabb közigazgatás, átláthatóbb és következetesebb adórendszer és pénzpiaci szabályozás, jobb közbiztonság = (szükségképpen)nyolcszázezer rokkantnyugdíjas meg kádárizmus.

egyenes labirintus 2010.02.08. 11:18:05

Egészen durva és kőkemény vagy, mert kisbetűvel írtad a Bokros nevét! Jól megmutattad neki, most majd biztos elgondolkodik, ha olvassa a blogot, ha még az Ávós Gyula is megérdemelte a nagybetűt, míg Laja csak nemecseki magasságokba jutott.

Martian (törölt) 2010.02.08. 11:21:00

@soproni1: "A flextronics még fel is építi azt az üzemet, sőt ki is fizeti a villanyszámlát, postást, cégautót, tehát azt a sok pénzt odaadja más vállalkozásoknak ( erre szokták írni az egyetemisták és közalkalmazottak, hogy levonja az adóalapból), tehát műközteti a gazdaságot."

Igen, de mindez reálértékben és országosan sosem lesz 4-5 %-os nagyságrendben (jó, ha megvan 1 ezrelék)... csak a GDP-ben, amivel a politikusok fényezik magukat.

"Örüljünk, hogy a minden szempontból fejlettebb társadalmak bevonnak minket is a táplálékláncba."

Egyrészt nem társadalmak, hanem befektetők... másrészt nem feltétlenül fejlettebbek, csak több erőforrást gyűjtöttek be maguknak a történelem folyamán... harmadrészt könnyen lehet, hogy ez a "tápláléklánc" éppen most esik szét nemzetközi szinten.
Lehet, hogy ha 10 éven belül megtanulunk jól vetni és kapálni, a világ élvonalába kapálhatjuk magunkat! :)

Martian (törölt) 2010.02.08. 11:34:20

@Steve: "Viszont a flextronics hatása a hazai gazdaságra lényegesen nagyobb mint a befizetett közterhek és a munkavállalóknak kifizetett bérek. Van egy beszállítói lánca, igénybe vesz szolgáltatásokat stb."

Elektronikai összeszerelésnél aligha számolhatunk hazai beszállítókkal... de ha lennének is, még a szolgáltatások igénybevételével sem érnének a 4-5 %-os nagyságrend közelébe.

"külföldi tőkebeáramlás nélkül mi maradt volna a gazdaságunkból a cucilizmus után."

Az volt a baj, hogy két évtizede ész nélkül és áron alul adtak el mindent... pl. leépítették vidéken a mezőgazdasági feldolgozóipart, ami a vidéki munkaerő sokkal-sokkal nagyobb százalékát felszívta, mint a Flextronics és - a nagyobb innovációt igénylő gép- és elektronikai iparral szemben - a "gengszterváltás" után is életképes maradhatott volna.

Így viszont olyan kiszolgáltatottak lettünk, mint a 3. világ...

mokkaczuka 2010.02.08. 11:37:03

@Martian: Nem lenne igazad, mert létezhet egyszerű ember, akinek nincs meg a nyolc általánosa, de ettől még dolgozik, vagy akár vállalkozik is a maga szintjén, és ha befizeti az adót, akkor ugyan miért ne szavazhatna?

papika 2010.02.08. 11:40:22

Én nem kedvelem Bokrost, szerintem elég csúnyán hazavágta a bimbózó hazai kapitalizmust (plusz a szegények fogait), ellenben, én nem állítom, sőt, tutira veszem, hogy a többi laja-gyűlölő sem gondolja azt, hogy ölbe tett kézzel kellett volna megvárni, amíg a hitelezők elárverezik az országot. Simán csak annyi a kritika lényege, hogy lehetett volna másként is elkerülni az államcsődöt (ami nem kis részben azért fenyegetett, mert Gyulánk 10 hónapig csak fürdőzött a népszerűségben).
Aki azt gondolja, hogy csak drasztikus jövedelemmegvonó intézkedésekkel lehet egyről a kettőre jutni, az először is támogassa Bokros Lajos listáját, másrészt mondjon példát olyan országra, ami úgy gazdagodott meg, hogy előtte elszegényítette magát.

Paranoid Android2 2010.02.08. 11:44:32

@Martian: és ezért kedveljük még az LMP-ét, mert már ennek az igénynek, felismerésnek a csírája.:)

mokkaczuka 2010.02.08. 11:46:51

Száz szónak is egy a vége, államnak két funkciója van:

1. Az állampolgár életének és testi épségének védelme;
2. A magántulajdon védelme.

Ami ezen felül vagyon, a bolsevizmustól/nácizmustól (ua.) vagyon.

mokkaczuka 2010.02.08. 11:48:50

@Paranoid Android2: Az LMP egyik jelöltje megéljenezte a World Trade Center lerombolását. És nem vágták ezért ki, hogy a taknyán csússzon, mert "magánemberként" beszélt. Úgyhogy a pártról is ennyit.

Martian (törölt) 2010.02.08. 11:53:01

@mokkaczuka: Jogos az érved... viszont normális esetben az ált. isk. képzés alapvető ismereteket adhatna a közügyek működéséről, a társadalomról... ha valakinél ez hiányzik, milyen alapon szavazna?

Martian (törölt) 2010.02.08. 11:56:08

@mokkaczuka: "Az LMP egyik jelöltje megéljenezte a World Trade Center lerombolását."

Nocsak... érdekeltsége volt az amerikai hadiiparban..? :))

Steve 2010.02.08. 11:58:46

A paradox a történetekben, hogy az látszik, hogy nem a megszorítások jelentik a problémát, hanem a túlköltekezés, amelyek a megszorításokat szükségessé tették, akár a rendszerváltáskor, akár pedig a Medgyessy kormány idejében. Úgy tűnik nem kellett volna ilyen szinten eltartani a versenyképtelen iparágakból utcára kerülteket, és nem kellett volna megemelni a közszférákban a fizetéseket.

Abban lehet igazság, hogy lehetett volna lassabban privatizálni, és akkor magasabb árat lehetett volna elérni, de ez azzal járt volna, hogy közvetlenül a rendszerváltás után nagy mértékben kellett volna csökkenteni a szociális kiadásokat, ami azt jelenti, hogy még jobban el kellett volna engedni a nem versenyképes iparágakból kiesők kezét. Ha átvészeljük mára valószínüleg sokkal jobban állnánk, de a mélypont sokkal mélyebben lett volna, és az első két három kormányzati ciklusban sokkal nagyobb feszültségek lettek volna.

A mezőgazdasági feldolgozóiparral kapcsolatban: az európai mezőgazdaság egy jelentős részét (különösen ha nem túl magas a tőkekoncentráció) a támogatások tartják életben.

Más szóval az állami újraelosztás. Megint más szóval a magas közterhek más termékeken.

AutosVilli 2010.02.08. 11:59:43

@mokkaczuka: És ki volt ez?Vagy csak te is csak egy görény sárdobáló vagy,vagy csak hinted a köztudatba a faszságokat Provokátor gyerek.Ha nem inged ne vedd magadra.

Martian (törölt) 2010.02.08. 11:59:46

@mokkaczuka: "Ami ezen felül vagyon, a bolsevizmustól/nácizmustól (ua.) vagyon."

Persze, a kínai vezetés is bolsevik... csak az a bökkenő, hogyha így folytatják, a végén még ők fogják megnyerni a kapitalista világversenyt. :))

Steve 2010.02.08. 12:00:59

papika: Ha jól értem, hogy mit értesz elszegényítésen, akkor pl. Finnország, Svédország, Írország. (Persze Írország most épp nem áll annyira jól)

Steve 2010.02.08. 12:02:01

papika: Most te jössz. Mit kellett volna csinálni a Bokros csomag helyett?

mokkaczuka 2010.02.08. 12:03:25

tiaramagazin.hu/page/mit_akar_az_mdf

Sajnos csak ezt az egy linket találom, és itt nincs nevesítve, csak az, hogy az EP-képviselőségért indult a fickó. Annyi rémlik, mintha vidéki lett volna, talán dél-magyarországi, de nem biztos.

mokkaczuka 2010.02.08. 12:05:49

@Martian: Nem hiszek én abban. Sem az ő saját statisztikai jelentéseiknek, sem annak, hogy hosszú távon szemetet termelve éllovas lehet valaki, és abban sem, hogy egymilliárd vagy még több ember mélynyomora és totális elnyomása árán világhatalom lehetsz. Kína nem Sanghajból áll ám.

Paranoid Android2 2010.02.08. 12:06:00

@Steve: Ez akkora baromság, hogy külön megírom, hogy valójában mi van.
Ez a bokrosi hazugságok egyik eklatáns példája.
A következő posztban lerántom a leplet!:)))

mokkaczuka 2010.02.08. 12:07:41

@AutosVilli: Nyugalom, öregem. Elmúlt dél, most már ihatsz töményet is. Csak ne izgasd fel magad. És jegyezz meg jól egy internetes alapigazságot. A provokátorozás, a "ki küldött" szövegek és társai egyenlőek a vita elvesztésének beismerésével.

Steve 2010.02.08. 12:08:19

Paranoid android: mi?

Steve 2010.02.08. 12:10:23

mokkaczuka: el vagy maradva, ha azt gondolod Kína csak szemetet termel. Szinte nincs olyan világcég aki nem gyártat Kínában

mokkaczuka 2010.02.08. 12:11:59

@Steve: Megint más szóval: a szocializmus.

Steve 2010.02.08. 12:13:30

mokkaczuka: igen némi (erős) túlzással a szocializmus

Martian (törölt) 2010.02.08. 12:14:59

@Steve: "lehetett volna lassabban privatizálni, és akkor magasabb árat lehetett volna elérni"

Arra gondolok, hogy nem mindent privatizálni, illetve a magyar gazdasági érdekeket védő módon - hazai kötődésű érdekcsoport kezébe - privatizálni.

"A mezőgazdasági feldolgozóiparral kapcsolatban: az európai mezőgazdaság egy jelentős részét (különösen ha nem túl magas a tőkekoncentráció) a támogatások tartják életben."

A mezőgazdaságnak fajlagosan gyenge a profitabilitása, de stratégiai érdekből nem lehet megszüntetni vagy "nemzetközileg outsourcingolni". Egyébként ez is mutatja, hogy a jelenlegi piaci értékrenddel alapvető bajok vannak.

"Más szóval az állami újraelosztás. Megint más szóval a magas közterhek más termékeken."

Ha választani kell, hogy gyenge profitabilitású, de más szempontból fontos szektorokat támogatsz államilag... vagy ezeket "lehúzod a vécén", de a gazdaságból kieső potenciális munkaerőt (amelyet már nem tud felszívni a gazdaság többi része) hosszú távon segélyezned kell az éhenhalás ellen... akkor még mindig az előzővel jársz jobban, gazdaságilag és morálisan is.

mokkaczuka 2010.02.08. 12:16:09

@Steve: Oké, nem csak azt termel, de hiába csinált ott gyárat a Siemens, az ott készült termék a büdös életben nem lesz olyan, mintha német munkás készítette volna, vagy akár török, a háta mögött a német munkafelügyelővel. Amellett a nyomulásnak van ellenszere, az Egyesült Államokban már beindult, hogy a fogyasztók tudatosan nem vásárolnak kínai cuccot, hiába van ott és hiába olcsóbb, mert felfogták, hogy saját maguk alatt vágják a fát. Ezt a módszert alkalmazza szerény személyem is, és erre buzdítok mindenkit. Nem csak az élelmiszerfronton. És minél drágább cuccról van szó, annál inkább. Az egy dolog, amikor egyszerűen nem kapsz mást, pl. ha tévét veszel (csak példa volt). Akkor nem tudsz mit csinálni. De ha mondjuk valaki képes egy kínai autót megvenni, azt jól valagba kell rúgni vizes gumicsizmával, mert az már nem csak saját maga, de a többiek alatt is vágja a fát.

mokkaczuka 2010.02.08. 12:23:35

@Martian: 'A mezőgazdaságnak fajlagosan gyenge a profitabilitása, de stratégiai érdekből nem lehet megszüntetni vagy "nemzetközileg outsourcingolni".'

Háát, nem egészen ez az ok. Anno Nagy-Britanniában bekerítették a földeket, csináltak belőlük birkafarmot, aztán az összes bérlő mehetett, amerre látott, ki is alakult egy kitűnő ipari munkásosztály. Itt is az kéne, mert ha megnézed: nincs elég ács, karosszérialakatos, kőműves, esztergályos, marós, egyfelől mind értelmiség akar lenni, hogy ne kelljen bepiszkolni a kezét, másfelől meg link, segélyeken élő proli, aki csak akkor dolgozgat valamit, ha muszáj. Miközben - a mezőgazdaságban ott cselleng kb. egymillió fölösleges ember. És ha legalább az ágazat ne ahhoz lenne szokva, hogy búzát meg disznóhúst termel, ami rogyásig van, és a kutyának se kell. Kéne váltani, biogazdálkodásra, halastavakra, struccfarmra, a megváltozott éghajlati viszonyoknak megfelelő öntözéses rendszerre, de erre a magyar és az európai gazda képtelen, és csak a markát tartja, bármi történjék is velem, mert voltak politikusok, akik elhitették vele, hogy ő a szent tehén, mert nélküle nincs kaja és élet, és hasonló baromságok. Ennek is sürgősen véget kell vetni, és az nem mentség, hogy egész Európa elbassza, és hagyja, hogy militáns mezőgazdászok határátkelőket zárjanak le traktorral. Közéjük kell csapni, és akkor majd nem zár le semmit, és a kedves fiát majd ipari tanulónak adja, mert rájön, hogy az a jövő.

AutosVilli 2010.02.08. 12:24:39

@mokkaczuka: Én nem vitatoztam veled,csak megállapítotam,mivel NEM VÁLASZOLTÁL a kérdésre szerintem egyértelmű ,hogy provokátor vagy.Mivel ugrottál a provokációmra egyértelmű hogy Provokátor vagy!Külömben minek védekezel?
Nevezd meg aki ezt mondta!!!!
Ha tényleg mondta akkor nem lehet gondod belőle!
Ha meg nem mondta akkor minek jártatod a szádat,írod a faszságaid.
Addig is a nagy internetes alapigazságod az
szubjektív,a részemről nem elfogadott.Provokátor gyerek.

Martian (törölt) 2010.02.08. 12:26:07

@mokkaczuka:

Mao idejéhez képest a szegényeknek nem lett rosszabb, csak a különbségek nőttek.
Másrészt korántsem csak szemetet termelnek, csak az utóbbiból több jön be... mert valahogy mégiscsak el tudják adni ebben a nagy kapitalista piaci versengésben (nem a minőség a lényeg, hanem a vásárló meggyőzése).
Kína abban a legveszedelmesebb, hogy a növekvő forrásokból állami projekteket indítanak be, amelyekben hasznosítják a világ más tájairól beszerzett tudás legjavát. Nemcsak az űrkutatásra, fegyverkezésre kell gondolni, hanem más civil szektorokra is.

Steve 2010.02.08. 12:28:28

mokkaczuka:
Azért viszik a termelést pl. Németországból Kínába, vagy Magyarországra(!), mert versenyképesebbé teszik. Nagy általánosítás, de nagy vonalakban ez azt jelenti, hogy, hogy az emberek szívesebben veszik a Kínai alkatrészekkel gyártott olcsóbb cuccot, mint a Német alkatrészekkel gyártott drágábbat.

Különösen amióta (és ez nem ma volt) már nem az öröklétnek gyártanak autót, tévét, hűtőszekrényt, de házat sem, akkor se ha kínai. Nagyon kevés nem kommersz márka van amelyik ne ezt a stratégiát követné, és azoknak az árai nem 10-20%-kal, hanem 50-100%-kal magasabbak mint a kommersz márkáké.

Martian (törölt) 2010.02.08. 12:29:32

@mokkaczuka: ez a másik véglet... a kettő között lehet az igazság.

mokkaczuka 2010.02.08. 12:32:33

@AutosVilli: Most mit hisztizel? Azt írok, amit akarok, és akkor sem lehet bajom, ha nem nevezem meg. Nem emlékezhetek minden baromarc nevére, amint a tiedet is el fogom felejteni perceken belül.

Martian (törölt) 2010.02.08. 12:36:43

@Steve: "Azért viszik a termelést pl. Németországból Kínába, vagy Magyarországra(!), mert versenyképesebbé teszik."

Ez megint csak nem egyértelmű, hogy jó-e, illetve kinek jó... ha arról van szó, hogy ócsítva (Made in PRC) megkapsz egy terméket, ami két éven belül garantáltan elromlik, szemétre kerül... cserébe viszont éhbérért dolgozhatsz vagy beállsz a munkanélküliek növekvő táborába, akkor érdemes arra szavazni, aki ezzel a trenddel szembe megy.
De persze nem azon az áron, hogy állambácsi védjen meg a munka ellen... :)

Steve 2010.02.08. 12:38:58

@Martian:
Kevesebb privatizálás, kissebb bevétel. Alacsonyabb bevétel, alacsonyabb kiadás, vagy magasabb hiány, magasabb eladósodottság.

Ha csak a tőkeszegény Magyar tőkéseknek privatizálsz, akkor oligarchákat gyártasz, akiktól majd még jobban fog függni az állam. Ráadásul miután nincs tőkéjük ezért vagy nagyon alacsony áron tudod nekik eladnia termékeket, vagy adsz nekik hitelt is mellé, amit majd az állam vesz fel.

Na nem tudnak modernizálni, legfeljebb hitelből. Ha egyáltalán hitelképesek (valószínüleg nem lennének azok) akkor a hitelt is kénytelenek lennének külföldről kapni.

Összességében ez úgy működne, hogy az állam valakinek odaadja nagyon olcsón tulajdonba a feldolgozóipart, majd még ad neki nagyon olcsón hitelt is. Így kreál a semmiből nagytőkéseket. Ha ismerős ez valahonnan, akkor ez volt az Orosz és Ukrán privatizációs modell.

mokkaczuka 2010.02.08. 12:40:17

@Steve: Amit te mondasz, az minden igaz.

De.

Ha veszel kínai cuccot - nem feltétlenül mnosogatórongyot -, akkor minden egyes vásárlásnál tudnod kell két dolgot. Az egyik az, hogy nagy valószínűséggel nem fog annyi ideig tartani, mintha valamivel drágább, de mondjuk Olaszországban előállított kelmét vettél volna. Azonkívül minden egyes ilyen vásárlással veszélyeztetsz egy európai munkahelyet, végső soron a saját magadét, merthogy lassacskán - ilyen szempontból - egy ország vagyunk.

Aztán van a következő szint. Ha kisgyereked van, akkor mondjuk nem árt kurva nagy ívben kerülni a kínai játékokat, mert ott már nem csak arról van szó, hogy hazaviszed és szétesik, hanem arról, hogy pl. a gyerek lerágja és benyalja róla a mérget tartalmazó festéket. Ennek dacára vannak olyan geci felelőtlen emberek, akik képesek kínai műanyag szart venni a gyerekeiknek, és vannak, akik ezt kerülik. Manapság, hála Istennek, egyre több gyerekjátékot kapni, ami hangsúlyozottan Made in Germany, és ha nem is az öröklétnek szólnak, mindenképp ötvenszerese az élettartamuk a kínai játéknál.

A legfölső kategória, amikor a baromarc kínai kocsit vesz, mondjuk terepjárót, mert az csak öt guriga, a Toyota Landcruiser meg nyolc (hasamra ütöttem). Ezzel rúg egy nagyot a nyugati világon (mert Japán velünk egy táborban van), ráadásul közlekedők százait sodorja életveszélybe, mert minden okunk megvan feltételezni, hogy a kínai autónál be fog szarni a fék, és holmi észrevehetetlen gázpedálhibáknál sem hívnak vissza a kontinensen saját költségre húszezer darabot, mint a Toyota. Ezért az egyszeri seggfejnek el kell kezdenie az agyával gondolkodni, mielőtt kínait vesz.

mokkaczuka 2010.02.08. 12:41:31

@Martian: Igaz. Lopnak, mint a szarka.

Steve 2010.02.08. 12:41:53

Martian:

Egyrészt nincs rajta, hogy made in PRC, mert az alkatrészeket gyártották Kínában.

Másrészt kinek jó? Hát annak aki döntést hoz. Egyrészt a cégnek aki kiviszi a termelést, másrészt a vásárlónak aki inkább ezt veszi és nem a Miele hűtőgépet.

Steve 2010.02.08. 12:46:32

OK, kiszállok, dolgoznom kell. Búcsúzóul nem illik további labdákat feldobni, vagy leütni, így csak annyit mondok, hogy nem csak az a kínai ami annak látszik, és hogy azt, hogy a protekcionizmusnak mi a hosszú távú hatása a termékek minőségére, árára, azt elég jól lehet tudni.

Üdv:
István

mokkaczuka 2010.02.08. 12:48:30

@AutosVilli: Csak a te kedvedért, csak itt, csak most, kikerestem, te buzi!

"Nem kisebb a globalizációval, vagy épp Amerikával szemben táplált gyűlöletük: " (…) bizonyos szempontokból lehet szeretni, hogy amikor New Yorkban nekimentek a terroristák a felhőkarcolóknak, akkor a magyarok többsége azért mégiscsak azt gondolta, hogy a 'kurva anyátok, megérdemeltétek'" – nyilatkozta Kardos-Horváth János, az LMP EP-jelöltje, fontos kampányarca, az épp pihenőre vonuló Kaukázus zenekar frontembere egy interjúban, arra a kérdésre válaszolva, mit szeret a legjobban az országban"

Most elégedett vagy?

AutosVilli 2010.02.08. 12:48:36

@mokkaczuka: Írjál amit akarsz,csak ezzel hiteltelen lettél,leszel mások szemében is.
Ez olyan mint a Tudósok megállapították ezt meg azt.
Csak éppen a tudósok nevét nem említik.
A zene blogod után nem eztvárná tölled az ember.

AutosVilli 2010.02.08. 12:50:17

@mokkaczuka: Köszönöm igen!
Visszatért a hitem az emberekbe.
Üdv: Te buzi.

papika 2010.02.08. 12:53:50

@Steve:
Mikor csináltak ilyet Svédországban? Vagy Finnországban?
Ránéztem a finn statisztikai hivatal oldalára, és ott azt találtam, hogy '95 óta (azóta készült a statisztika, amit hirtelen találtam) a háztartások átlagos jövedelme emelkedik.

Én nem vagyok makropolitikus, csak egy sima állampolgár, így azt, hogy konkrét intézkedéseket irogassak neked, ne várd. Az Orbánék láthatatlan kiigazítás c. mutatványa nem hozott elszegényedést. De Csehországban, Lengyelországban, stb., sehol nem tudok arról, hogy a kormány direkt, azzal a szándékkal pörgette volna fel drasztikusan az inflációt, hogy elvegye az állampolgárok jövedelmét.
Szlovákiában ugyan visszavettek egy csomó szociális kiadást, de eközben drasztikusan csökkentették az adókat.
Ez egy mese, hogy neked attól jó, ha rossz, el ne hidd!

AutosVilli 2010.02.08. 12:55:31

Azt tudtad hogy a WTC-metorlásában közel milliós számra tehetö azoknak a száma akik ártatlanul,haltak,és sérültek meg.(rengeteg gyerek kéz és láb nélkül,ha van gyereked gondolj bele,ide jönne egy nagyhatalom és lebombázná a házad felét, a gyereked meg elvesztené a fél lábát meg az édesanyját.)Mondjuk azért mert az LMP-s gyerek azt nyilatkozta.Kb ez a helyzet ott is Afganisztánban.

Martian (törölt) 2010.02.08. 13:08:57

@Steve: "Kevesebb privatizálás, kisebb bevétel."

A rövidtávú előnyökért felélni a jövőt...

"Összességében ez úgy működne, hogy az állam valakinek odaadja nagyon olcsón tulajdonba a feldolgozóipart, majd még ad neki nagyon olcsón hitelt is. Így kreál a semmiből nagytőkéseket."

Nem olcsón és kemény feltételekkel... és persze ez sem optimális.
De az érem másik oldalán ott van a lenullázott feldolgozóipar és a magas vidéki munkanélküliség, ennek segélyezése... ez most stratégiailag rosszabbul néz ki.

Martian (törölt) 2010.02.08. 13:11:22

@Steve: "jó a vásárlónak aki inkább ezt veszi és nem a Miele hűtőgépet."

...ugyanez a vásárló meg alkalmazottként rácsodálkozik, ha kevesebbért kell dolgoznia vagy elveszti a munkáját.

Martian (törölt) 2010.02.08. 13:18:29

@mokkaczuka: hátha még megaszondta volna, hogy az egész 9/11-et a MOSZAD és az amerikai hatalmi oligarchia rendezte, akkor lett volna csak igazán haddelhadd! :))

sorokinV 2010.02.08. 13:44:07

@mokkaczuka:

Finoman jelezném, hogy Kína sikerében az is szerepet játszik, hogy ott még létezik termelés és dolgoznak is egy páran. Én, mint vállalkozó szeretnék gazdasági nacionalista lenni, de nem megy, mert nem találok egy céget sem, aki képes lenne teljesíteni egy megrendelést. Általában nem is értik, hogy mit akarok...
Sokkal egyszerűbb sikoltozni, hogy nincs megrendelés és állami támogatásokat kéregetni.
Aztán, ha mégis sikerül valamit itthonról beszerezni, akkor az nem abban az időben, nem úgy és nem azért az árért készül el.

mokkaczuka 2010.02.08. 13:51:18

@AutosVilli: Kardos-Horváth János, az LMP EP-jelöltje, fontos kampányarca, az épp pihenőre vonuló Kaukázus zenekar frontembere

mokkaczuka 2010.02.08. 13:53:05

@AutosVilli: Kardos-Horváth János, az LMP EP-jelöltje, fontos kampányarca, az épp pihenőre vonuló Kaukázus zenekar frontembere

Rohadjon meg ő és az összes Amerika-ellenes buzi, veled az élen.

Megtorlás könnyes következményei nem izgatnak, puhák az amik, hidrogén kell.

:)

mokkaczuka 2010.02.08. 13:55:22

@AutosVilli: Most akkor tagadod, hogy elhangzott, vagy örülsz neki, te magyar?

(Ennél nagyobb sértést nehéz elképzelni)

Dr. No 2010.02.08. 15:45:42

És hogy a rövidebb mondatokra szocializált réteg is értse:

Aki erről a témáról ezen a színvonalon bírt írni, az köcsög.

vizesnyolcas 2010.02.08. 22:16:55

Bokros szakértelmét bizonyítja, hogy az általa javasolt terápia kézenfekvően következik a diagnózisból. Mármint az általa megállapított diagnózisból. A trükk az, hogy a diagnózis csak olyan elemeket tartalmazhat, amely a terápiát indokolja, az annak ellentmondó tüneteket figyelmen kívül hagyja. - Bokros a gazdaságpolitika igazi Schobert Norbija: Ott fekszik a szerencsétlen balek kifosztva, vérbefagyva, fél veséje lerúgva, bordái eltörve, végtagjai csonkolva. Akkor jön ő, és megállapítja, hogy a páciensnek magas a koleszterinszintje, és fogyókúrás diétát ír elő neki.

vizesnyolcas 2010.02.08. 22:31:51

Olvassátok Bokrost (//http://www.es.hu/index.php?view=doc;21945)! Érdemes.
A több biztosítós finanszírozási modell melletti érvei egyszerűen zseniálisak. Ezek szerint a beteg, a magánbiztosító és az egészségügyi szolgáltatók viszonyában:
- a magánbiztosító egyértelműen a jófiú,
- az egészségügyi szolgáltató meg csakis a rosszfiú.
Merthogy a magánbiztosító egyetlen vágya és "önérdeke", hogy "jól informált, szakértelemmel bíró és tőkeerős intézményként a beteg érdekét képviselje az információs aszimmetriával visszaélő egészségügyi szolgáltatókkal folyó alkufolyamatban".

Bummer 2010.02.08. 23:09:16

@vizesnyolcas:
Tele van csúsztatással az a szar.

Martian (törölt) 2010.02.09. 01:11:34

@vizesnyolcas: Érdemes megnézni, Michael Moore Sicko-ját, rögtön el is megy az ember kedve Bokros úr életszerűtlen fejtegetéseitől... :)

vizesnyolcas 2010.02.09. 11:00:55

Bokrost olvasva el kell ismerni, nem csak ambíciója, hanem tehetsége is van a politikához, amennyiben ezen a szavazatszerző és tömegeket mozgósító képességeket értjük. Tisztában van vele, hogy a szakértői nimbusza nem sokat ér a politikusok csodafegyveréhez, a jól felépített ellenségképhez képest.
(Egy alkalmas ellenségkép sulykolásával szinte mindent pótolni lehet: stratégiát, tudást, erkölcsi alkalmasságot. Erre kiváló példa a Demszky néven közismertté vált szindróma: Hányszor érdemelte meg, hogy főpolgármester legyen, és hány ciklusra választották meg (eddig)? - Na, a kettőből adódó deficitet vajon mi fedezte?)
A fasiszta magyarokban rejlő fenyegetés helyett Bokros egy sokkal korszerűbb, és lényegesen nagyobb tömegeket megmozgatni képes ellenségfigurával operál. Ez a potyautas. - Melyikünk ne háborodna fel egy olyan szituáción, hogy amiért én fizettem meg, azt a másik ingyen fogyaszthatja? Azonban a kutya megint a megkurtítot diagnózisban van elhantolva, mert abból nem derül ki, hogy a putyautasság elleni harc eredményessége csak igen korlátozott lehet, és az esetleges haszna messze nem mérhető össze más, a Bokros látóhatárán kívül eső (ha nem szándékosan elhallgatott), az aktívakat (nem potyautasokat) a bevételi oldalon érintő (jövedelemszerző lehetőségeit szugorító) tényezőkkel, rendszerszintű jövedelemszivattyúkkal. Egy hozzászólás terjedelme nem alkalmas bonyolult összefüggések kifejtésére, ezért csak azt jegyezném meg csendesen, hogy itt nem olyan potyautasokról van szó, akiket egyszerűen leszállíthatunk a hetes buszról.
A potyautasok jelentős része minden szisztéma mellett megmaradó potyautas, mert fizikailag csak potyautasként képes létezni, és a tömege jó esetben csak több generáció alatt csökkenthető. Mondom, jó esetben. Csakhogy annak a rendszernek, amelynek Bokros nyilvánvalóan lelkes híve, elválaszthatatlan “techhnológiai sajátossága”, hogy mintegy hulladékként potyautasok újabb tömegeit gyártja le. Minthogy ezeket nem lehet feldolgozni a szokásos hulladékégető kemencékben, a megmaradó potyautasok elleni harc "sikerese" csak azt jelenti, hogy a politika a társadalom erősebb érdekérvényesítő képességgel rendelkező rétegeit megkíméli tőlük, és a megmaradó potyautasok létezésének összes költségét egy - az eredetinél szűkebb rétegre -, a még éppen nem potyautas de velük érintkező polgárokra terheli.

Martian (törölt) 2010.02.10. 11:51:15

@vizesnyolcas: "Bokros egy sokkal korszerűbb, és lényegesen nagyobb tömegeket megmozgatni képes ellenségfigurával operál. Ez a potyautas."

Na igen, Hitler is így kezdte a zsidókkal... a vége meg az lett, hogy nem a Rotschildékkal bántak el, hanem a kisemberek tömegeit kaszlizták be.

És lehet nyelvet köszörülni az impoduktív munkanélkülieken, de nincs az a demagóg pulitikus, aki a 100 % foglalkoztatottság igéretét fel merné vállalni.

FutApest 2010.02.13. 14:40:14

Ah, Emberek, AutosVilli és hosonlo hozzaszolokra/hozzaszolasokra egyszeruen n e m k e l l reagalni!
süti beállítások módosítása