Bokrosértékelő

 2010.02.07. 18:15

 

 

A magyar baloldal kevés számú sikeres akciója közül az egyik legnagyobb kötődik a bokros lajához.

Ez egy jellegzetes magyar balos siker. Ebben az egyben jók talán igazán.

Az mszp 1994-es választási győzelme után a Horn Gyula, bizonyos objektív, hazafias okokból, például mert ki akarta nyírni a békesit, meg mert egyéb hatalomtechnikai elintéznivalói voltak, nemes egyszerűséggel nem kormányzott. Hagyta menni az mdf kormány által a ciklus végén teljesen elengedett folyamatokat, összeomlóban volt a költségvetés. Miután azért a Gyula nagyságrendekkel nagyobb formátumú személyiség volt, mint sikerületlen utódai, röpke nyolc hónap után érzékelte ezt, kitette a békesit és turizott valakit a régi gárda technokratáiból, aki legalább képesnek látszott, hogy pontosan összeadja a költségvetés főösszegeit.

A bokrosra esett a választás, mert a szociknál már akkor szokás volt, hogy virtigli baloldali politikus nem adja a nevét holmi megszorításokhoz, az ilyesfajta műtétekre kívülről hoznak szakit, aki nem tervezi, hogy miniszterelnök lesz és így nyugodtan erodáltathatja magát a nyugdíjasok előtt.

Én, az összes marhával ellentétben emlékszem arra, hogy született meg a bokros csomagnak nevezett intézkedés halmaz és hogy találta nagy részét alkotmányellenesnek az Alkotmánybíróság.

A laja behúzódott egy sarokba és ráment egy golyóstollal a szociális ellátásokra és gyakorlatilag csak azokra. Azt kerülte, hogy a bankoknak rosszat tegyen, mert egy szocialista pártnak jóban kell lennie a szegényekkel, meg a bankokkal, de ha a szegényekkel éppen nem, akkor a bankokkal különösen.

Az megérne egy külön nyomozást, hogy végül is hogyan kerülték az összeomlást akkor a szocik, de konkrétan például privatizáltak mindent, amit a Gyula gyomra bevett, pedig ő konyakkal edzett minden nap ebből a célból. A gazdaságot például nem nagyon élénkítették, egyrészt mert a termelés, mint olyan kívül esik a bokros és megyó féle közgazdászok horizontján, legfeljebb 5-10% nyereséget lehet kivenni belőle, míg egy jólsikerült pénztechnikai műveletben korlátlan lehetőségek vannak. A Gyula, amikor a költségvetés egy kicsit magához tért, kitette a laját, egyrészt sértette az esztétikai érzékét, másrészt egysíkú gondolkodásúnak érezte, harmadrészt pedig állandóan olyan strukturális reformokat emlegetett, amelyeket tiltanak a tömegpusztító fegyverek bevetését szabályozó ENSZ egyezmények.

A laja élte azóta, az elhasznált pénzügyminiszterek érdektelen életét és várta, hogy eljön majd újra az az idő, amikor a gyerekes anyákon megint le lehet verni a felhalmozódott világfájdalmát, amit a három éves gyes okoz áttételesen a bankszektor nyereségének 0.0000001%-os csökkentésével.

A laját tulajdonképpen az tartotta meg némelyek jó emlékezetében, hogy pusztán kommunikációs okból, az Orbán-kormány gazdasági teljesítményét vissza kellett származtatni valahová a múltba, és tudvalévő, hogy a bokrost övező eszelős gyűlöletet könnyebb rajongássá konvertálni, mint felidéztetni az emberekkel, hogy két éve még a megyó markáns személyisége tündökölt a pénzügyminiszteri dolgozóban.

Balib értelmiségiek tömegei serkentek fel, hogy a bokros csomagra vezessék vissza a világgazdasági fellendülést, az alacsony olajárat, valamint az mszp szociális biztonság iránti megtörhetetlen elkötelezettségének bizonyítékaként mutassák be társadalmi hatásait.

Jól érzékelhető, hogy nemcsak a választópolgárok tömegei nyalták be ezt a baromságot, hanem a laja is, aki egyébként is meglepően jó véleménnyel volt magáról mindig is.

Az egyszerű emberek mindig veszélyesek, ebben az értelemben a bokros, olyan mint a fletó, azt hiszi, hogy érti mi történik körülötte, szent meggyőződése, hogy az emberek pusztán ideológiai okokból nem szoknak le az evésről, meg a ruházkodásról, meg a fűtésről. Ha az a kibaszott lakosság egy kicsit rugalmasabb lenne, akkor helyből le lehetne húzni a költségvetés társadalmi reprodukciót elősegítő tételeit, meg a nyugdíjakat, és akkor pont stimmelne a költségvetés és a boldog bankárok méricskélnék a bónuszaikat a szárnyaló negyedéves jelentéseket ünneplő bulikon.

Az elmúlt nyolc évben egyetlen időtálló állócsillag maradt a ballib értelmiségiek egyre inkább sötétülő égboltján, a laja.

Az összebújó antifasiszták a lajáért fohászkodtak, amikor az őket kerülgető fasiszták a költségvetés hiányának nulláiból összefűzött láncokkal csapkodtak feléjük fenyegetően, vagy amikor utolsó reményüket, a reformgyári sztahanovistát Brüsszelben és Moszkvában egyszerre váltották le.

A lajára meg lehetett számítani, ugyanazokat a baromságokat szajkózta, ha valaki megkérdezte tőle, hogy lehetne a pénzpiacokat megnyugtató költségvetést csinálni.

Amikor a fletó a lemondásával még pörgetett egyet a már amúgy is körbejáró szocialistákon, a laja szentül hitte, hogy eljött az ő ideje és egy tonnányi élősúlyú szoci pártküldöttség fogja felkeresni, hogy legyen szíves már megmenteni őket még egyszer.

A szocik azonban emlékeztek a 95-96-os lakossági és nyugdíjas fórumok hangulatára, ahol a fiatalabbak először tapasztalhatták meg az 1956. október 23-i délelőtt feelingjét a pártmunkások számára, és amelynek újraálmodását izzadtan történő ébredés követi azóta is.

A laja baromira megsértődött, és ezután már kezdte komolyan venni az mdf-es lehetőséget és a hozzá hasonlóan egyszerű lelkületű herényi ibolya illett a bajszához is.

Az mdf eddigi kampánytevékenységén látszik ez az erkölcsi és intellektuális egyszerűség, de a laja még mindig tényező bizonyos körökben, pénzt is adnak neki, hiszen amilyen a politikai elit Magyarországon, nem kizárt, hogy az általa hozható 5.2%-kal az ellenzék vezető ereje lehet.

A laja agyából kiáramló, jobb híján gondolatnak is nevezhető ötletekkel az a baj, hogy pont annyira bonyolultak, hogy előrelépést jelentsenek a több pénzt az embereknek típusú kampányüzenetekhez képest és pontosan megfelelnek a liberális doktrínában csalódott voluntarista szavazói csoportok hagymázas igényeinek.

A laja ráadásul, mint a most elhangzott beszédében is, a szakmaiság köntösében tud megjeleníteni olyan ordas közhelyeket, amelyek már a liberális közgazdászok legbelterjesebb orgiáin is a kudarcok iszonyú hosszú listájának elején szerepelnek.

És hogy a rövidebb mondatokra szocializált réteg is értse:

Aki a lajára szavaz, az köcsög.

 

 

Címkék: mdf liberális évértékelő bokros lajos

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr51737066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

latte · http://midterms.blog.hu 2010.02.07. 19:34:04

Én sem igazán értem, hogy lett Bokrosból a nemzet megnyomorítója helyett hirtelen a nemzet megmentője. Talán azért, mert sok liberális már csak azt tartja jó gazdaságpolitikának, ami népszerűtlen, pedig a jó gazdaságpolitika az pont azért jó, mert a társadalom többsége képes belőle profitálni.

Paranoid Android2 2010.02.07. 19:53:46

@latte: Ja ez pont egy olyan egyszerű "összefüggés", amit ezek a csávók be bírnak fogadni.:)

gejzabá2 2010.02.07. 20:47:02

Ha mondjuk van 100 000 forint adóságom és keresek havi 10 000-et, akkor, ha 10 hónapig nem eszem és nem iszom csak melózók, akkor pont kifizetem az egészet. Ez egy tipikus Bokros féle megoldás a deficit kezelésére. Annyi még, hogy nekünk van 100 000 forint adóságunk én keresek 10 000-et és én nem eszek semmit. Mivel neki kell, ezért lehet, hogy az egész összeget nem tudjuk törlesztésre fordítani (pl. ő megeszik 11-et), de ez részletkérdés. ...és én úgyis éhen döglök.

Kivlov 2010.02.07. 21:55:05

@latte:

tévedés. a társadalom többsége a jelenlegi pöcsölésből profitál. A sok segélyes, cigó, nyugger, adócsaló. Cirka 6-7 millió ember. Aki meg tisztességesen dolgozik, adót fizet, az a 1,5 millió, éhen hal.
Ezért kéne EHO a nyugdíjra, adó a minimálbérre, stb.
Csak az a baj, bokros nem lesz a fityesz pénzügyminisztere...

is 2010.02.07. 21:59:17

te is azok sorát szaporítod, akik először kitalálják, hogy mit akarnak mondani, aztán fossák hozzá a gondolatmenetet. adatok, számok, kiindulási tételek nem játszanak.

Turul ilyen a reakciónál, de ő azért érzi, hogy ez így túl lájtos, úgyhogy néha kimerészkedik a számok, adatok világába. és jól pofára is esik minduntalan, mindegyikbe.

te láthatóan elkerülted ezt a csapdát, pusztán a retorikai képességeiddel próbálsz itt szédíteni. de amikor pl. azt írod, hogy a laja golyóstollal nekiesett a szociális kiadásoknak, majd rögötn utána, hoyg azokat azonban az alkotmánybíróság eltörölte, akkor rögtön a második adattal lecsapod az elsőt, hiszen akkor nem maradt semmi a csomagból, tehát ha mégis történt valami, akkor mégiscsak volt ott még más is. volt is, csak neked az importvám, meg a csúszó leértékelés az a bankok barátságát jelenti egyszerúen, az egyszerú gondolkodáshoz méltóan.

az a probléma, hogy a közgáz tudás az mint minden tudás nem demokratikus. és akinek van, az csak kedvesen mosolyog ezen a poszton.

És hogy a rövidebb mondatokra szocializált réteg is értse:

Ez a poszt egy faszság.

Paranoid Android2 2010.02.07. 22:07:14

@is: Egy ország gazdasága sosem csak közgazdasági probléma.
Hanem egy csomó más is.
A bokros csomag lényege, hogy hazudnak róla, mert egy társadalmi kudarc volt.
És legfeljebb annyit lehet elmondani, hogy az ország túlélte vele a közvetlen válságot.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.02.07. 22:10:11

Gratulálok a posztodhoz. NEm mellékesen azért ha van időd, kicst olvass már tána hogy Bokros mivel foglalkozott az utóbbi időben...ööö..hogy finoman fogalmazzak, azért a szakmaiságát megkérdőjelezni kicsit erős. Az érzelmi odalát rádbízom, az elfogultság a Te dolgod, de a tények makacs dolgok! Azért a Világbank bizonyára nem alkalmazta volna...ki tudja?

Gerendás János · http://prokontra.blog.hu 2010.02.07. 22:10:47

A Bajnai-korszak ugyanolyan balliberális origó lesz néhány év múlva, mint a Bokros:
prokontra.blog.hu/2010/01/04/bajnai_6

jjoey 2010.02.07. 22:12:10

igaza volt, ovi ebből élt, elkútuk, mert azt hisszük, a poszkádári rendszer müködik a kapitalizmus alaat is, hát nem. magunkat csapjuk be, de sebaj, legalább azt hisszük, átvertünk vkit, pedig egy mindás szerint, "ha azt hiszed, átbasztál valakit, téged basztak át".
jöjjön lali, legyen 2,5mila segédmelós, olcsó bérért, aki pedig vezetőként maradhat az őket foglalkoztató gyárban, fizessék meg rendesen, különben marad nekik a kukoricaföld, kapával.

kizsgabi 2010.02.07. 22:12:59

Kedves posztoló!

Gratulálok!

Ilyen végtelenül szubjektív, (számunkra ismeretlen okból) ilyen hatalmas gyűlölettel teli, demagóg írást már rég láttam itt az indexen. Sőt, azt hiszem, még nem is láttam...
Még egyszer:
Csak így tovább!
Úgyis a szubjektív ujságírásé a jövő, aszonygyák' az okosok.
Hát...megkezdődött...

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.02.07. 22:14:12

@Gerendás János: nem mellékesen jogosan. Amíg nincsenek jobb dolgok, addig nehéz mire hivatkozni. Mert hát mire? Egyik oldalon 100 lépés, a másikon Szecska kártya...sztem mind kettő kevés...sőt szánalmas. Még osztogatásnak is gyenge. Manapság már program sem kell. Ezekhez képest a Bokros csomag, és a Bajnai - Oszkó világ legalább szakmailag valami. Persze hogyan tovább??

Paranoid Android2 2010.02.07. 22:16:33

@Legelő Őse: Nem azt vonom kétségbe, hogy magas szinvonalon csinálja azt, amit csinál!
Azt mondom, hogy erkölcstelen, káros és romboló az, amit csinál.

Amúgy meg várom a bokros csomag költségvetési számait, a 95-ös évből, meg a 96-ból, a makrógazdasági adatok összefüggéseivel összevetve.:)))))
Már az itteni közgazdász sztároktól. Gondolom ez a sikeres projekt megvan nekik forintra a fejükben.:)))))

Paranoid Android2 2010.02.07. 22:20:51

@kizsgabi: Szóval a bokros laját még utálni sem lehet, mert állítólag szakmai?:)))))))
Amúgy hihetetlen, hogy szinte senki nem emlékszik arra a folyamatra...95-96-ban.
Én vagyok szubjektív?:)))

sorokinV 2010.02.07. 22:20:54

@is:

Az importvám és a csúszóleértékelés mennyiben bántotta a bankokat? Ha annyira értesz a közgázhoz (amúgy nem), akkor tudhatnád, hogy mind a kettőnek az import visszafogása és az export segítése volt a célja. Hatása persze még sok egyéb is...
Ja, és a rengeteg számra és tényre egyszer kíváncsi lennék, ami kimutatja a bokros csomag és a 98-tól nekilendülő gazdasági növekedés között a kauzális kapcsolatot, megtisztítva a posztban is említett külső hatásoktól!

ja2: importvám szuper dolog csak sosem egyoldalú. Tehát amit nyerünk, azt rögtön el is bukjuk.
ja3: csúszóleértékelés segített a reálgazdaságban az amúgy életképtelen és gazdaságtalan vállalatoknak, ami nagy öröm volt lajosnak meg a 17 tulajdonosnak, de a maradék 10 millió meg szopott miatta.

mrbrownstone 2010.02.07. 22:21:01

Nem tudom, köcsög leszek-e, ha Bokros Lajosra szavazok, de ha igen, hát annyi baj legyen. Még mindig szívesebben leszek köcsög, mint hogy ilyen, ostobaságokkal és valótlanságokkal teli posztot írjak.

teknős 2010.02.07. 22:22:21

Én szeretnék még két kitételt: Az egyik, hogy az alanyi jogon járó GYES, az is 1994-es találmány volt, ami gyakorlatilag a megélhetési gyerekszülés intézményét megalapozta.

Másik, hogy a 20%-os vámpótlékhoz nem kell nagy géniusz, csak egy számológép. Ettől van úgy elájulva a ballib, mint Tótawé a grafikonoktól.

@Legelő Őse: Gondolod, a tisztiorvosi szolgálat az orvosi szakma csúcsa? Gondolkodjál már egy kicsit, mielőtt elájulsz a szervilizmusban.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.02.07. 22:23:14

@Paranoid Android2: Te eldöntötted, hogy ez szar. Pedig fingod sincs az egészről. Úgyhogy hiába magyarázna neked bárki bármit. Gondolod, tökfej, hogy Bokros azért lett világszerte elismert szaktekintély, mert szart csinált? Hülye vagy te teljesen? Arról nem olvastál, hogy az IMF 95-ben úgy vélte, mi leszünk a következő szanálandó gazdaság Mexikó után, de Bokrosnak köszönhetően megúsztuk? Vagy aki ezt leírta, az úgyis csak hazudik, mert TE vagy az IGAZSÁG tudója?

drkovax 2010.02.07. 22:23:25

Úgy látom a Bokros-fanclub két kulturális forrásból táplálkozik. Az egyik egy Parkinson-törvény a blablaista elnökről (ha a főnök blablaista te is erezd el a blablát és a hallgatóság az első adandó alkalommal téged választ, mert utálja a főnököt), a másik egy régi lengyel scifi (2 lefagyasztott fickót olvasztanak ki, egy világháború utáni már csak nőkből álló, de még önmagát a férfiakkal szemben meghatározó társadalomban - ahol az alapvető igazság úgy szól: de hát Einstein is nő volt!).
Az elsővel az lesz a baj, hogy a blablaista főnök az Fletó, akivel szemben a másik blablaista választható. Orbán ugyan az ő füleiknek blablaista, de rajtuk kívül viszont elég sokan értik.
A másodikkal az lesz a baj, hogy még sokan emlékeznek arra, hogy Einstein egyáltalán nem volt nő (vagyis, hogy Bokrosnak fogalma nem volt arról, hogy a gazdaságpolitika célja és mércéje a lakosság jóléte).

Bollockbuster 2010.02.07. 22:23:28

Kiváló írás, magam sem mondhattam volna szebben.
Lehet ragozni, lehet csicsázni, levezetni hogy miért nem frankó a Lajos, de talán a legnagyobb érdemtelen sikere hogy most pár percnyi figyelmet kapott a médiában a Hulladék Politikusokat Újrahasznosító Pártocska jóvoltából, ahelyett hogy a Méltán Elfeledett Seggfejek népes, de senkit sem érdeklő klubjában fésülné a bajuszát.

teknős 2010.02.07. 22:24:37

Egyébként Bokrosnak nincs is közgazdasági diplomája. Vett valahol egy hamis diplomát, de a Világbanknak ez is jó!

Antifaszok Réme 2010.02.07. 22:28:18

Na, most az eccer egyértek a bloggal...

Legelő Őse: Múltkor már lefeküdtem éjfél körül, azért nem írtam tovább. Végül is mi lett, megtudtad valakitől, hogy mi a baj a zsidókkal ?

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2010.02.07. 22:30:33

Azért az a 3 éves gyes egy közröhej. Az egész világon ha összeadjuk az országokat, akkor jön ki ennyi. 3 évi segélyezéssel, hogyan lesz a gazdaság élénkítése?

sorokinV 2010.02.07. 22:30:50

@teknős:

De ha mégis van, az is remek hír volna, ugyanis az eddigi 3 szuperközgazdász miniszterelnökünk (Megyó, Feri, Kordon) annyi csodát tett, hogy már tényleg csak lajos hiányzik a boldogságunkhoz! ;)

viktor134 2010.02.07. 22:31:44

@Paranoid Android2:

pedig az ország gazdasága közgazdasági elsősorban.

amikor utoljára nem az volt, akkor volt a pengő hiperinflációja. akkor bizony nyomdatechniaivá vált a dolog. :D csak printelni a pénzt, csak printelni, van dögivel. ::S

rfe 2010.02.07. 22:32:17

@Paranoid Android2: "Amúgy meg várom a bokros csomag költségvetési számait, a 95-ös évből, meg a 96-ból, a makrógazdasági adatok összefüggéseivel összevetve.:)))))
Már az itteni közgazdász sztároktól. Gondolom ez a sikeres projekt megvan nekik forintra a fejükben.:))))) "

Kérlek alásan. Ha olvasni is tudsz és nem csak smiley-kat írni:
www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20020418bokroscsomag.html

Paranoid Android2 2010.02.07. 22:33:02

@bm613: A hivatkozott pénzügyi szervezetek működésével azért volt máér némi gáz, az elmúlt években.

☉ ☾ 2010.02.07. 22:33:43

Nincs ezzel az írással semmi baj, ilyen is kell, hiszen a szerző még éppen elkerülte, hogy írástudatlan maradjon - de ez nem baj. Számolni sem kell tudni. De a rosszindulat már problémás. Neki.

Paranoid Android2 2010.02.07. 22:36:52

@rfe: belinkelni én is be tudom egy az adott iskolához tartozó csávó írását, meg az ellenkezőjét is.

gejzabá2 2010.02.07. 22:39:09

@teknős: Sztem ebből is levezthető az ország gazdasági állapota: Draskovics pénzügyminiszter jogász, Kóka gazdasági miniszter orvos, Oszkó pénzügyminiszter jogász. Sok hozzáértő, vízióval rendelkező szakember.

Paranoid Android2 2010.02.07. 22:40:40

@1478 97 277: még szerencse egyébként, hogy a hozzátok hasonló zseniális közgazdászoknak köszönhetően 70 éve nem volt válság és 13 milliárd évig nem is lesz.:)))
Megálltam, nem linkelem be az origós cikket.

rfe 2010.02.07. 22:40:58

@Paranoid Android2: "belinkelni én is be tudom egy az adott iskolához tartozó csávó írását, meg az ellenkezőjét is." Ez most mi volt? Válasz??
Azt mondtad, hogy "várom a számokat", belinkeltem neked, erre az a reakció, hogy "belinkelni én is be tudom" ?!

Nem. Ha már vettem a fáradtságot, teljesítettem a kérésedet, most TE JÖSSZ: lehet cáfolni a benne foglaltakat. AZ lenne a válasz.

Paranoid Android2 2010.02.07. 22:42:04

@seba1: amúgy ijedten jelzem, hogy a veres jános is vezető nemzeközi bankár lesz!!!!!!!!!

sorokinV 2010.02.07. 22:44:10

@Paranoid Android2:

Ugyanmár! Nem tartod hitelesnek Répássy Balázs zseniális írását a bokros csomagról? Pedig Balázs szakmai életútja biztosíték, hogy neki van igaza. Politológuskánt és az NFÜ munkatársaként egészen biztos, hogy hiteles képet adott nekünk lajosról és az ország (mi több - világ!) megmentő főkönyvi műveleteiről!
:D

kizsgabi 2010.02.07. 22:45:12

@Paranoid Android2:
Utálni szabad, mindenkinek szíve joga. Más kérdés az utálat kifejezésének a módja...
Jellemzi a vélemény tulajdonosát.
Az írásod olyan, mint a mai (20 éves) közélet. Primitív, bunkó szubjektív megnyilvánulás, gusztustalan fröcsögés. Elmehetnél képviselőnek - kb az a stílus. Ha normálisan fogalmaztad volna meg azt, amit leírtál, nem is lenne a véleménnyel semmi bajom, bár akkor is hülyeségnek tartanám.

ave 2010.02.07. 22:48:53

Ez inkabb Demagog Android volt...

gejzabá2 2010.02.07. 22:50:45

@Paranoid Android2: Fellendül a hulladékvas kereskedelem! Vegyen mindenki huladékvasas részvényeket! (Különben lefejel a Jani!)

HgGina 2010.02.07. 22:52:30

Tököm (?) se olvassa végig.
A Bokros-csomag a maga idejében jó lett volna. Ma meg egy túlhaladott dinoszaurusz.
Ma a megoldás egy kőkemény számonkérés, vagyonelkobzás, egyes esetekben tán még államosítás (sic!) lehetne.
És méretes adócsökkentés!!!

sturmovik 2010.02.07. 22:52:39

@is: Nocsak, te már itt is felütötted a fejed és szakértelemről szövegelsz? Emlékeztesselek talán arra a kommentedre, amiben azt fejtegetted, hogy Magyaroszágot tulajdonképpen kánaánná változtatta az elmúlt nyolc év alatt az MSZP-SZDSZ, csak a mocskos fidesznyik propaganda miatt a zemberek nem látják a valóságot? Mindezt levezetve abból, hogy valamelyik hatodrangú gazdasági mutatónk akár még Kelet-Timort is meghaladja?

És hogy a rövidebb mondatokra szocializált réteg is értse:
@is egy szimpla szoclib bérkommenter, aki csak azért van itt, hogy mosdassa az elvtársakat. Láthatóan hozta magával a netkommandó maradékát is.

fran7 2010.02.07. 22:54:47

Paranoid android csak annyit tett, hogy egy valós érvrendszer alapján nem müködőképes ballib mítoszt megkérdőjelezett. Milyen nyilvánvaló, hogy az emlékezet milyen rövid. Az alkotmánybíróság valóban nagyrészét az intézkedéseknek törölte. Tehát maga a Bokros-csomag nem állta ki az alkotmányosság próbáját. De hát mit is számít az alkotmány. Olvastam olyan véleményeket, hogy a a Bokros csomag kivont 50 milliárdot az ellátásból, s ezzel sikerült 2 milliárdot összeségében spórolni a költségvetésnek. Hatékonyság, Bokros Lajos az álneved. Miért nem emlékeztet senki arra, hogy Bokrost miként zavarták el Horvátországból. Másrészt a Valatuaalap véleménye az argentin válság óta miképp hivatkozási alap a helyes gazdálkodásra, vagy csak a százmilliárd dolláros japán kölcsön óta. Sztojka Iván meg bodzatermelő és nemesítő szaktekintély, nem?

Paranoid Android2 2010.02.07. 22:58:47

@fran7: Na ezt voltam én fáradt leírni. Kössz:))

shua55 2010.02.07. 22:59:51

@rfe: Nem tudom látod-e, hogy 28%-os infláció és 150 milliárd forintnyi privatizációs bevétel volt 1995-ben, amivel sikerült 2 milliárd dollárt faragni az államadósságon, lassuló gazdasági növekedés, fogyasztás és stagnáló munkanélküliség mellett.

Ha megnézzük a privatizáció ezután még magasabbra szökik. Szerintem a hülye is tud adósságot törleszteni, ha közben minden lószart kiárusít, de Bokros tényleg egy zseni volt... Gusztustalan, hazudozós szocik.

törppapa 2010.02.07. 23:03:18

A jelenlegi világgazdasági válság beismerten a bankrendszer kalandor hitelezési politikájának köszönhető. Bokros ugyanennek a bankrendszernek lelkes tagja és híve.
Az ázsiai kistigrisek gazdasági fellendülése az oktatási rendszerük rendkívüli fejlesztésének volt köszönhető. Mi Bokros Lajos első programpontja? Tegyük fizetőssé a felsőoktatást! Ássuk el Magyarország jövőjét is! (Jelene már úgy sincs...)
Hát, nagyon összeillenek Ibolykával!

v_joe 2010.02.07. 23:04:46

Zseniális poszt! Nagyon jól szórakoztam.
Minden esetben idegesítőek a megfellebbezhetetlen igazságok, tények, a hiteles vélemény kialakításához szerintem több látásmódot meg kell vizsgálni. A posztmodern világlátás nem mellesleg nagyon is liberális, ezért érthetetlen, hogy vannak itt akik kioktató stílusban nyomják, vallásos buzgalommal a betanult, egy igaz világszemléletet, féligazságokra hivatkozva. Inkább lennének hálásak egy másik látásmódért.
Nálam csak a végkövetkeztetés sántít, semmivel sem nagyobb köcsög aki a Bokrosra szavaz mint aki bármelyik másik pártra. Sőt belegondolva mennyi jellegtelen, vértelen, megjegyezhetetlen pártkádert láthatunk a parlamentben pár ilyen mókás arc mint Bokros még elkelne. Stílusa van, igazi egyéniség és bármilyen röhejesen egyszerű gazdasági sémákban gondolkodik, ezzel már a képviselők legalább 60%-át alázza, mert azok ennyire sem képesek.

gejzabá2 2010.02.07. 23:07:56

A Bokros csomag idején egyetemista voltam. Emlékszem a jeges rémületre, ami elfogta a szüleimet, amikor hallották a bejelentést. És igazuk lett, mert igen kutya idők jöttek. A zembereknek rossz volt tőle. Mivel akkoriban vidéken nem volt akkora szegénység, mint most van, logikusnak tűnik, hogy a zembereknek most még rosszabb lenne tőle. Mint ahogy a mostani szegénységet is azok idézéték elő akik amúgy el vannak ájulva lajától. Valahogy az egész politikának az lenne a lényeg, hogy az embereknek jó legyen. Ne mindenféle mutatók, meg számok legyenek jók, hanem az életszínvonal.

zoljevics 2010.02.07. 23:09:18

hova süllyed az index, hogy ilyen nulla iq-jú hülyék blogja is a főoldalra kerül
még a jobbikos idióták végül boldogan fogják olvasni az indexet

Paranoid Android2 2010.02.07. 23:09:46

@v_joe: Ez igaz, viszont teljesen önjáró és így veszélyes is.

Paranoid Android2 2010.02.07. 23:13:35

@zoljevics: Kétségtelen, hogy inkább az mdf-es idióták olvassák.:)

shua55 2010.02.07. 23:14:51

@rfe: No mi az, a számokkal már nem olyan kényelmes vitázni?

Mellesleg az origo cikk is nagyon pongyola, számokat gyakorlatilag csak 95-ről közöl, de a szövegben gyakran nagyobb távlatokban gondolkodik, néhol pedig egyáltalán nem tünteti fel, hogy milyen időtávra vonatkoznak a nagy meglátások. Tipikus ballib médiacikk, persze te használhatod bibliaként...

rfe 2010.02.07. 23:16:02

@fran7: Hát ha már a poszt szerzője szerint is neked kell megköszönni, hogy ezeket beírtad, akkor nézzünk kicsit utána...

"Paranoid android csak annyit tett, hogy egy valós érvrendszer alapján nem müködőképes ballib mítoszt megkérdőjelezett. " Érvrendszer ??? ööö... ööö... ööö... Te láttál bármilyen "érvet" a posztban? Mert én egy felet sem, egy darab szám nincs az egészben, humorosnak és lazának szánt gúnyolódásból annál több. Az általam belinkelt cikk már sokkal inkább tekinthető "érv"-nek (ettől persze még lehet cáfolni), de nehogymár azzal egy napon megemlíthető "érv" legyen ez a poszt.

"Milyen nyilvánvaló, hogy az emlékezet milyen rövid. Az alkotmánybíróság valóban nagyrészét az intézkedéseknek törölte." - az első mondattal csak egyet tudok érteni. Például azért is, mert...
elemenként nézve a Bokros-csomagot:
-Vámpótlék MARADT
-Egyszeri forintleértékelés MARADT
-Csúszó leértékelés MARADT
-Béremelkedés-korlátozás MARADT
-Fiskális intézkedések RÉSZBEN ELTÖRÖLVE
-Privatizáció felpörgetése MARADT

Hmmm...

" Tehát maga a Bokros-csomag nem állta ki az alkotmányosság próbáját. " - Mint a fenti is mutatja, ezt jól összefoglaltad.

"Olvastam olyan véleményeket, hogy a a Bokros csomag kivont 50 milliárdot az ellátásból, s ezzel sikerült 2 milliárdot összeségében spórolni a költségvetésnek" - pff. Forrás?

"Miért nem emlékeztet senki arra, hogy Bokrost miként zavarták el Horvátországból. " - nem értem, most akkor mérvadó Bokros egyéb tevékenysége, vagy mégsem? (Nem mintha elzavarták volna.)

" Másrészt a Valatuaalap véleménye az argentin válság óta miképp hivatkozási alap a helyes gazdálkodásra, vagy csak a százmilliárd dolláros japán kölcsön óta. " - ez magyar közgazdászok egy jó részének a véleménye. (és az enyém.) Én sem IMF-es oldalt linkeltem. (Aminek cáfolatában addig sikerült eljutni, hogy valamilyen kommentelő belekötött a szerzőjének a képzettségébe.)

gejzabá2 2010.02.07. 23:17:12

@v_joe: Sztem teljesen jó volna ha minden képviselő teljesen jellegtelen vértelen arc volna, de jól végezné a dolgát. Önmagában, hogy van stílusa az nem értékmérő.

gramercy 2010.02.07. 23:17:14

kurva nagy tévedés a cikk

ennek belátásához elég összevetni az alábbi két adatot: 2.500.000 dolgozó vs. 7.500.000 eltartott

bokrosra már csak azért is szükség van, hogy a jó irányba orientáljon

úgysem fog többet a pénzügyminisztérium közelébe kerülni, ettől ne fossatok be

rfe 2010.02.07. 23:18:41

@shua55: Mindjárt válaszolok.

Paranoid Android2 2010.02.07. 23:20:13

@rfe: Duma, a linkelt cikked mondatonként gagyi, de ez nem annak a terepe, hogy ezen összevesszünk, ezt a posztot nem a te szórakoztatásodra írtam.
Ez világnézeti különbség.
Ráadásul amit itt hivatkozol az is teljes káosz, mert társadalmi károkkal nem törődsz, mint a lajád se.

Paranoid Android2 2010.02.07. 23:24:26

@gramercy: De erre a bokros válasza gyakorlatilag a haláraéheztetés, ami jó ötlet persze, ha nem vagy benne a kvótában.

gramercy 2010.02.07. 23:24:36

@HgGina: ja bazmeg, államosítanál aztán az államosított funkciókat meg finanszíroznád adócsökkentésből
majom

törppapa 2010.02.07. 23:27:35

@Kivlov
Szüleid, nagyszüleid nem voltak "nyuggerek"? (remélhetőleg te már nem leszel az...) A "nyuggerek" az után a szar fizetés után kapják a nyugdíjakat, amit a szociktól kaptak. Nagyon keveset, mert az volt az indok: Ingyenes az oktatás, az egészségügy, olcsó a közlekedés, a lakás, stb. Azóta viszont már minden piaci áron van, csak a nyugdíjakat adják az után a fizetés után...
Ettől besorolni őket a cigók és adócsalók közé? Normális vagy?

Gera 2010.02.07. 23:28:16

Nem a Lajosra fogok szavazni, hanem a fideszre, de ettől függetlenül ez a poszt úgy hülyeség, ahogy van. Kb a 80 százalékával nem értek egyet, de annyit az egész nem ér, hogy tételesen elkezdjek róla vitázni, csak jelezni akartam :)

fran7 2010.02.07. 23:28:45

@rfe: Rövid válaszom, én magam nem vagyok közgazdász, de számomra egyértelmű kívülről figyelve, hogy a közgazdász szakma nem egységes szakmailag. S számos szaktekintélynek tartott közgazdász megkérdőjelezte a Bokros-csomag hatékonyságát, számos pedig kiállt mellette. S a Bokros jelenség sokkal inkább viseli magán egy mágánmítosz jellegzetességét, ahol nincsenek kérdések, mert tabu Bokros szakértelme. Miközben mindenki által egyértelműen látható volt a közgazdászok alkalmatlansága a gazdasági világválság előrejelzésében és annak kezelésében. Többek közt Bokros Lajos által is. Ráaadásul az a viselkedés, amit Bokros bemutat mostani performanszaiban, hogy ő az egyedüli szakember és az ő kormányzati tervei biztosan működnek. Az egész egyszerűen hazugság. Mivel, ami például számora az egyik legfontosabb kérdés, a programja szerint Magyarországnak nincs is mezőgazdasága és feldolgozóipara. Mert ezek nem tartoznak egy országnak a gazdaságához. Vagy csak azért, mert az a rohadt föld és az a Rákosis viccben szereplő disznó valahogy nem szeretne az ő által elképzelt rendszer szerint működni. Rövidből hosszú lettem. Az ilyen beszédekkel és programokkal csak a teljes alkalmatlanságát bizonyítja. Ahogy egyik kedvenc mondásom tartja. Ha csak egy kalapács áll rendelkezésedre, akkor könnyű mindent szögnek nézni,

rfe 2010.02.07. 23:28:53

"Nem tudom látod-e, hogy 28%-os infláció és 150 milliárd forintnyi privatizációs bevétel volt 1995-ben, amivel sikerült 2 milliárd dollárt faragni az államadósságon" - látom... és? Az államadósság így alakul 1994-1998 között a GDP%-ában:
1994 86,0%
1995 84,3%
1996 71,5%
1997 62,9%
1998 61,1%

Itt hol látod a problémát?

Annak meg, hogy a privatizációs bevételt államadósság törlesztésére költötték (és nem elszórták, pedig erre is volt nyomás, szóval bizonyos értelemben ez is Bokros érdemes), mert ha jól értem ezt akartad sugallani a szembeállítással, inkább örülni kéne...

"lassuló gazdasági növekedés, fogyasztás és stagnáló munkanélküliség mellett."
A gazdasági növekedés lassulása elég konkrét következménye egy ilyen restrikciónak (ld. még makro1); a fogyasztás lassulása részben kifejezett cél is volt, az pedig, hogy a munkanélküliség csak stagnált és nem emelkedett inkább hatalmas eredmény, nem is értem miért te írod és nem én.

"Ha megnézzük a privatizáció ezután még magasabbra szökik. Szerintem a hülye is tud adósságot törleszteni, ha közben minden lószart kiárusít, de Bokros tényleg egy zseni volt... " A privatáció csak egy, és talán nem is a legfontosabb elem volt (ahogy egy előző felsorolásom is mutatta). Megnyugodtam, hogy ezzel nincs baj szerinted, csak nem túl nagy érdem, akkor talán hasznos lenne a többivel is foglalkoznod.

"Mellesleg az origo cikk is nagyon pongyola, számokat gyakorlatilag csak 95-ről közöl, de a szövegben gyakran nagyobb távlatokban gondolkodik, néhol pedig egyáltalán nem tünteti fel, hogy milyen időtávra vonatkoznak a nagy meglátások" A kedvedért most az államadóssággal 1998-ig elmentem, ha más mutatóban meg kéne tenni ezt szerinted, mert az cáfolná a linkelt cikket, akkor kérlek jelezd, hogy melyik az.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.02.07. 23:28:55

"A gazdaságot például nem nagyon élénkítették, egyrészt mert a termelés, mint olyan kívül esik a bokros és me"

ebből világosan kiderül, olyan sötét vagy te a gazdaságpolitikához, mint a feketelyuk segglyuka. s te még ezt hírdeted is :))))

gono 2010.02.07. 23:30:15

Nagyon gyenge duma ám ez az álszocialis érzékenység (pláne az a Bokrost opponalva).
Mégis hogy gondolod, hogy mindazok, akik a kommunizmusban nem termeltek, viszont felélték a sok kölcsönpénzt, most ingyen utazzanak, és a reálbéren felül emelkedő nyugdíjat kapjanak?
Vagy hogy aki egész életében nem fizet járulékokat mert vagy nem dolgozik, vagy okosba csinalja, viszont tönkreteszi a máját és tüdejét az ingyen kapja az egyre drágább technikával szolgáltatott orvosi ellátást? Ja hogy a zembereknek ház kell meg kocsi, meg lélegeztetőgép? Ja, az más. Akkor mindent lehet.
Ajánlom, hogy olvass Márait. Talan nem fogsz ilyen zavarbaejtő magabiztossággal ekkora baromságokat szertekürtölni az éterbe.

rfe 2010.02.07. 23:32:17

@Paranoid Android2: Azért az nem semmi, hogy a linkelt cikk gagyi, a te posztod viszont nem...

Te, jól értem, hogy a cikk cáfolata kimerült abban, hogy "Duma"? Hja kérem, így könnyű vitatkozni.

fran7 2010.02.07. 23:33:39

@gono: Én szeretem és olvasom Márait, de ő hogy jön ide. Aki Márait olvas annak nem lehet, milyen vélemény? Baloldalinak tartotta magát, de valahogy nem a szociális érzékenysége miatt szeretjük.

Gábor mester 2010.02.07. 23:36:33

Azt hallottátok, hogy az IMF-nek a válság ellenére másfélszer akkora bevétele lesz, mint amekkorát terveztek?
Hogy is csökkent ilyen drámaian a foglalkoztatottsági mutatónk? Nem úgy, hogy kiárusítottuk az országot, elvertük a pénzt, becsődítettük a karvalytőkét, az a neki fölösleges piacokat-gyárakat bezárta, a dógozókat szélnek eresztette, és hitelből behozza nekünk a Kínában gyártott teKnikát, a hasznot meg kiviszi??

rfe 2010.02.07. 23:37:34

@fran7: 1., A közgazdász-szakma tényleg nem tökéletesen egységes, EGYETÉRTÜNK. (Ez nem természettudomány, így valószínáleg nincs olyan kérdés, amiben tökéletesen egységes.) Amit viszont másképp látok: a TÖBBSÉG igenis elismeri (legalábbis nagyvonalaiban) a Bokros-csomag szükségességét egyfelől, hasznát másfelől; tehát azt a beállításodat vitatom, hogy itt két egyenlő nagyságú közgazdász-frakció vitatkozik egymással.
2., A világválság nem-előrejelzése a "közgazdász-szakma" jellemzője? Naneee... kapásból sorolhatnám azokat, akik előrejelezték, és mitadisten csupa közgazdász jut eszembe - miért, te előrejelezted, ha már itt tartunk? Az, hogy ettől még bekövetkezett, nehogy már kollektíve a "közgazdász-szakma" jellemzője legyen... (jó hogy nem már rögtön a közgazdaság-tudományé)

Végezetül megjegyzem, hogy Magyarországnak történetesen TÉNYLEG nem nagyon van mezőgazdasága, érdemes megnézned a szektoriális adatokban, hogy mennyi a mg. hozzájárulása a hozzáadott értékhez...

Paranoid Android2 2010.02.07. 23:38:06

@.Pierre Bezuhov.: A magyar nemzeti ipar támogatásáról voltak híresek ugye?
Istenem kezdek kiakadni, ti tényleg ennyire bokrosfanok vagytok?

shua55 2010.02.07. 23:39:23

@rfe: A probléma az, hogy a Bokros csomag megszorító intézkedéseinek eredményéről nincsenek számok. Egyedül a privatizációról tudjuk, hogy 3 év alatt kb. 550 milliárd többletbevételt jelentett.

Na most, a makrogazdasági mutatókból ezidő alatt 2 javult, a folyó fizetési mérleg (adatsor hiányában megint csak 94 és 95 között), valamint az adósságállomány csökkent. A kérdés az, hogy ennek a két pozitív folyamatnak mekkora része írható a felpörgetett privatizáció, illetve az eleresztett infláció számlájára.
Mivel nem reklámozzák, hogy az un. "reformintézkedések" jutatták jelentős többletforráshoz a költségvetést, ezért gyanítom jelentős szerepet játszottak.

Ezáltal azonban a Bokros csomagot nem lehet gazdaságilag jónak ítélni, hiszen egyszeri tételek elherdálásával ért csak el eredményt.

Ja és az Orbán kormánnyal való kapcsolatát igencsak meggyengíti a két időszak között lezajlott orosz tőzsdeválság.

shua55 2010.02.07. 23:44:25

A félreértés elkerülése végett:
nem állítom, hogy abban a szituációban nem volt helyes a Bokros csomag, mivel nem ismerem elég részletesen a körülményeket. Elképzelhető, bár legalábbis kétséges, hogy szükség volt az azonnali nagy pénzszerzésre, és így a privatizáció kézenfekvő megoldás, azonban súlyos ferdítésnek, sőt, hazugságnak tartom a bokros csomag egyedüli életképes magyar gazdaságpolitikaként történő reklámozását.

gejzabá2 2010.02.07. 23:44:29

@rfe: Azt nem értem, hogy más országokban, ahol nem engedtek ekkora zseniket a kormányrúd közelébe, miért magasabbak a bérek és a nyugdíj. Miért magasabb színvonalú az egészségügy?Miért alacsonyabb az árszínvonal ? Olyan országokra gondolok, mint Szlovénia vagy Horvátország ahol nemrég még háború volt. Még csak nem is olyanra, hogy Ausztria vagy Németország.

rfe 2010.02.07. 23:50:37

@shua55: Nincs itt semmiféle adathiány, csak magamat tudom ismételni: ha szerinted a cikk eltitkol valamit, akkor keress rá. A folyó fizetési mérleg egyenlege a Horn-kormány éveiben, például:
1994: -3,3
1995: -1,9..-1,2 (módszertani változás)
1996: -0,9
1997: -0,6
[in: mrd eur]

Szóval maradjunk annyiban, hogy 95 után is javult...

"A kérdés az, hogy ennek a két pozitív folyamatnak mekkora része írható a felpörgetett privatizáció, illetve az eleresztett infláció számlájára." A felpörgetett privatizáció a program része volt, az eleresztett inflációról meg ennyit:
1994: 18,8%
1995: 28,2%
1996: 23,6%
1997: 18,3%

Szóval már egy kormányzati cikluson belül (!) megfogták, úgyhogy ennyit erről.

"Ezáltal azonban a Bokros csomagot nem lehet gazdaságilag jónak ítélni, hiszen egyszeri tételek elherdálásával ért csak el eredményt." ööö... hm? Az továbbra sincs meg, hogy mik történtek a privatizáción KÍVÜL ?!

fran7 2010.02.07. 23:50:41

@rfe: Én kb. 5 éve beszéltem már arról a gazdasági válságról, ami most van és én csak egy icipici bölcsész vagyok. Az ismerőseim ezt tanúsíthatják. Tehát nem egy olyan nagyon különleges dolog ez a válság érzékelés. Az, hogy a mezőgazdaságnak nincs hozzáadott értéke. Nehezen türtőztetem magam, mert itt vidéken pontosan látom, miként tették tönkre és miként élnek belőle szélhámosok, miként vágtak tönkre az erőltetett kollektivizálással, majd a teljesen utolsó mocsok módon a privatizálással, majd most a nagytermelők támogatásával azt a mezőgazdaságot, amit csak hagyni kellett volna csak egy kicsit talpraállni. Akkor nem tudom kit tartsak alábbvalónak, aki csinálta, aki hagyta vagy aki tapsol neki és mindezt természetesnek tartja. Azt hiszem a Paranoid Android az ilyen érzéketlenségek miatt tartja köcsögnek Bokrost és szavazóit. Tudod, nekünk falun mindig lesz mit ennünk, de te ott a városban, mit fogsz csinálni?

combo 2010.02.07. 23:54:37

Többek között "Lala" volt a bezzegország Szlovákia egyik tanácsadója Dzurinda idején...

Illetve manapság oly divatos a GDP arányos államadósságon sopánkodni, hát nézzük: 1994 végi adat: 86%, 1995 végi adat: 71.5%, 1996 végi adat: 62.9%. (Forrás: akk.hu)

Mindemellett nálunk nagy divat, hogy buszsofőr végzettségű politikusok, bloggerek oktatják ki a közgazdászokat a gazdasággal kapcsolatban. Lehet vitatkozni Bokrossal, de akkor tessék egy épkézláb "kiszámolt" alternatívát felmutatni. (Megjegyzem, hogy a látszat ellenére a jobbos közgazdák álláspontja is sokkal közelebb van "Lala" álláspontjához, mint a Mari néniéhez.)

Wallstreetbull 2010.02.07. 23:54:51

Valóban van Bokros Lajosban egy elég erős érzéketlenség bizonyos társadalmi csoportok iránt. Ha neked a Bokros csomagból csak annyi jött át, hogy a szociális kiadások megkúrtítása volt, az egyrészt arról tanuskodik, hogy fingod nincs az egészről. A forint leértékelése, importkorlátozások nyilván szintén szociális intézkedések voltak. Többet tett Bokros lajos a hazai ipar beiindításért, mint az őt követő kormányok együttvéve.

De te ezt úgyse értheted, mert a Bogár-féle agyhalott punk közgazdászoknak hiszel akiket még Chikán Attila is páros lábbal baszna ki a közgázról ha ott beszélnék a nyilvánvaló faszságaikat.

m4rc11 (törölt) · http://vilagrol.blog.hu 2010.02.07. 23:57:58

Az oké, hogy az mdf-nek van egy pénzügyi-gazdasági koncepciója, de azon kívül?

Másrészt meg oké, hogy ott a Bokros, én nem tudom, biztos érti a dolgát, de ha netánvéletlenül hatalomra kerül az MDF, akkor Ibolyka és Herényi biztos vissza fogja fogni, és meglanyhul a reformok zivatara...

shua55 2010.02.08. 00:00:00

@rfe: Nem tudom, hogy érteted-e miről beszélek.

Ne keverd kérlek az abszolút és százalékos értékeket. Már fentebb is írtam, hogy a folyó fizetési mérleg és az adóságállomány pozitív irányba mozdult el.

DE! Arról nincs adat, hogy minek a hatására. Van 550 milliárd forintnyi privatizációs bevétel, ami egy hatalmas összeg, főleg akkori árakon számolva. Emellett ugye az infláció növelésének is kedvező hatása van erre a két tényezőre.

Mekkora volt vajon a csomag többi részének a hatása? Hol van számszerűsítve, hogy a megszorításokkal abszolút értéken, mekkora megtakarítást ért el az állam? A cikk még csak becslést sem ad erről, és máshol sem igen hallani ilyen számokat.

rockjano 2010.02.08. 00:00:09

Én is köcsög vagyok!!!

(na bassza meg ezt is ma kellett megtudnom)

de lehet hogy inkább az írásmű mélységesen primitív szerzője az (vagy csak tényleg egy kicsit paranoid)

combo 2010.02.08. 00:00:26

@Wallstreetbull: Bogár László nekem is a kedvencem, az ő Postabank VIP-hiteles múltját ismerve nagyon hitelesen hangzik a szájából az intercionista globálkapitalista komprádor-burzsoá (...) karvalytőke emlegetése.

Wallstreetbull 2010.02.08. 00:02:34

Ja és anyád a köcsög te tapló.

Martian (törölt) 2010.02.08. 00:03:27

A makroökonómia nem tudomány, hanem science fiction! :))

fran7 2010.02.08. 00:04:37

@Wallstreetbull: Te viszont azt nem érted meg, hogy épp az álatalad említett dolgok miatt alkalmatlan Lala miniszterelnöknek, de pénzügyminszternek is, mert ezek politikai posztok nem valamiféle közgazdasági egyetem katedrái. Bokros helye a tanácsadók között lenne, ahol ő lehetne egy harmadik negyedik számú ember, s vizsgáztathatna kedvére, de alkalmatlan politikusnak. Pont. De azt hiszem már Horn is ezért rúgta ki, mert már látszódott, hogy miniszterelnök akart lenni. Nem pedig egy jóértelemben vett szakértő, vagy szakpolitikus.

combo 2010.02.08. 00:07:38

Én meg elcsúsztam 1 évvel az előbbi listában, szóval a GDP arányos államadósság számai javítva (bár gondolom nem sokakat érdekel itt):

1994: 86%, 1995: 84.3%, 1996: 71.5%, 1997: 62.9%
www.akk.hu/kepek/upload/2006/Ad%C3%B3ss%C3%A1g%201990-2003.xls

órarugógerincű felpattanó 2010.02.08. 00:07:55

A csóri bokros-csomag még önmagában sem állt volna meg, nemhogy orbánék abból dúskáltak volna. "Szerencsére" abban a ciklusban elprivatizáltak több mint 8 milliárd dollártért "ezt-azt". Ami, ha utána számolunk, erős bukó lett azóta, de akkor teremtett elegendő forrást a hitelek törlesztésére, és az ezzel javuló hitelképességgel maradt talpon a szoci kormány. Aztán orbánék hozták szépen a saját megszorításaikat, amik valahogy, hogy-hogynem sokkal értelmesebbre sikerültek a bokros félénél. De ezzel kampányolni nemigen lehet, mert kádár népét a szocik az osztogatásra szoktatták, arra nemigen szavaznak, aki megszorítással kampányol.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.02.08. 00:09:29

@teknős: a példád értelmetlen .nem jó párhuzam.
Nem mellékesen a fenti poszt után szervilizmussal vádolni bárkit is azért erős értéktévesztés. Érdemes lenne lassan felülemelkedni ezen a melyik oldalról mondta dolgon, itt lenne az ideje a MIT mondott dolgonak. Nem?

Wallstreetbull 2010.02.08. 00:09:51

@fran7: Pontosan tudom, hogy laller nem lenne jó miniszterelnök, mert gyakorlatilag teljesen kompromisszumképtelen, bár ez a veszély nem fenyeget, hogy megválasztják.

A cikk viszont érintőlegesen se ezzel foglalkozott, hanem kétségbe vonta szakmaiságát, igen nevetséges, beképzelt és meglehetősen bicskanyitogató stílusban. A posztoló firkásznak gőze sincs a közgazdaságtudományról, de Bokrost pont ezen oldalról kivánja leégetni. Nem sikerült. majd legközelebb.

Surko 2010.02.08. 00:09:57

Én Bokrosra szavazok.

A poszt írója viszont egy faszkalap.
Ráadásul segg hülye is a gazdasághoz...

Ezért szép dolog a szólásszabadság, mert minden idióta azt pötyög be a klaviatúráján, amit akar. :)

mecvekke 2010.02.08. 00:17:25

@Gábor mester: ott a pont.
És az feltűnt valakinek, hogy Bokros mester OLCSÓ MUNKAERŐT szeretne? Kérdem én: minél olcsóbbat, hiszen a bérek a bányászbéka hátsója alatt vannak? Miért szeretné még inkább kiszolgáltatottá, kvázi rabszolgává tenni azokat, akik Magyarország tényleges adófizetői?

Paranoid Android2 2010.02.08. 00:18:50

@Surko: ami rád különösen igaz
:)))

Wallstreetbull 2010.02.08. 00:20:42

@mecvekke: Olcsóbb a munkaerő akkor is, ha kevesebb járulék terheli, nem kell feltétlenül nettóban is kevesebbnek lennie. Lala így érti, csak nem tudja, hogy egyesek annyira reflexből gyűlölik, hogy el se olvassák, vagy meg se hallgatják amit mond.

robinzone 2010.02.08. 00:25:15

Android, először is fasza a cikked, gratulálok! Ha nem lenne az, nem szállta volna meg a kommenteket "is" kapitány vezetésével a szociétász brigád. repkednek a központba a printscreenek a megérdemelt pirosponté'! ma is hízik patek feje egy kicsit.
Soha olyan arányban nem dobott vissza intézkedéscsomagból törvényeket az Ab, mint bokroséból. kijelenthető tehát, hogy az alkotmány tisztelete SEM volt szempont lajának.
mint ahogy az "emberek" sem. ez valahogy mindig közös a szoccialista vezetőkben: zavarják őket az emberek. félnek tőlük. nem értik őket. ez a poszt lényege: szépek a számok, amíg minket nem érint a kvóta.
"rfe": aki szerint értelemes volt a privatizált (mivel ez mindig áron alul történő "értékesítés" volt, már ezzel gyakorlatilag elkótyavetyélt) vagyont egy az egyben az adósságok törlesztésée fordítani ahelyett, hogy a gazdaságba forgatták volna vissza, esetleg adókönnyítésekre fordították volna: nos ezek azok az (elavult tudású) elméleti szakemberek, akiket zavar, hogy konkrétan mégiscsak emberekkel kell foglalkozniuk. Szánalom az egész netkommandótok, hajrá Android! lajosnak l.f.sz köze nem volt Orbánék teljesítményéhez. a saját maguk által előidézett csődveszélyt tudták elnapoltatni az önmagával valóban igen elégedett "mór" lajával. csak olyanok szavaznak rá, akik benyalták ezt a mítoszt, illetve azok, akik kedvéért tényleg szerepelnie kellene a szavazólapon az "egyik sem" rubrika. ők azok, akik bármilyen kifogásra képesek azért, hogy megideologizálják, miért nem szavaznak a fideszre. szerintem ez a kapálózás szánalmas.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.02.08. 00:26:50

@órarugógerincű felpattanó: öööö...egyet értrek hogy az MSZP osztogatott, de hogy a Fidesz értelmesebben költött volna? Ezt azér fejsd ki kicsit bővebben...a Szecskatervből megvalósuló világvégi falukban álló hatalmas üresen tátongó győgyfürdő komplexumokra gondolsz? Vagy mire?

Martian (törölt) 2010.02.08. 00:28:03

Bokros úr monetáris farokkal akarja csóváltatni a reálgazdaság kutyáját. :)

werno 2010.02.08. 00:29:05

Röviden:

Te ....vagy ..a...köcsög!

Wallstreetbull 2010.02.08. 00:30:25

"ma is hízik patek feje egy kicsit." :))) Huhh szerintem az zavar, hogy neked nincs, nekem meg lessz minnyá'. Még hét komment a jövő héten, és elérem az ultra arany fokozatot, aztán egy életre befejezhetem a bérkommentelést:)))

Martian (törölt) 2010.02.08. 00:31:03

@mecvekke: És az feltűnt valakinek, hogy Bokros mester OLCSÓ MUNKAERŐT szeretne?

A rabszolgaság intézményének bevezetését nem is említette..? :))

mecvekke 2010.02.08. 00:31:41

@Wallstreetbull:
Lásd szuperbruttósítás :)
Nagy parasztvakítás az egész.
A legkisebb teher, az 1950 Ft-os havi eho megszűnt, a kisebb adókat beolvasztották és most már egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járuléknak hívják.
A vállalkozás által fizetett járulékokat hozzácsapják a bruttó fizetéshez és fizeted a szja-t a szuperbruttó után.
Ja, hogy az adósávokat kitolták? Lesz, akit érint, lesz, akit nem.
Viszont semmivel sem olcsóbb így a munkaerő.
Tervez Bokros úr járulékcsökkenést?
Igen?
És miből kívánja finanszírozni?
Egyébként nem gyűlölöm őt sem reflexből, sem máshogy, csak furcsállok dolgokat.
Kíváncsi lennék a dolgok mikéntjére.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.02.08. 00:31:53

@robinzone: ne haragudj, persze nem kell szeretni Bokrost, nem is kell rászavazni, de elavult tudású elméleti szakembernek nevezni egy nemzetközileg elismert közgazdészt összehasonltva a Fidesz aparátusáal, akik egy percet sem dolgoztak a politikán kívül, azért elég komoly szemellenzésre vall. Én nem látok itt semmiféle netkommandót - csak embereket, akiknek más a véleményük. És meg fogsz döbbeni, a világ azét színesebb mint az MSZP - FIdesz párharca. Remélem ezt Te is lassan észreveszed.

robinzone 2010.02.08. 00:33:22

minden olyan kommentelőn is jót röhögök, akik itt öntudatosan vállalták köcsög mivoltukat! mekkora marhák!:) hasonlóak azokhoz az idiótákhoz, akik a mai napig képesek piros szalaggal rohangálni a furgonjaikon.:)
pillantsatok át Török Gábor elemzésére is, érdemes! viszlát!:)

Wallstreetbull 2010.02.08. 00:35:49

@mecvekke: Kérdés az, hogy ki az ma Magyarországon, aki nem igér járulékcsökkentést. Csak Bokros meg is szokta mondani miből. Nehéz azzal vádolni, hogy felelőtlenül ígérget. megmondta: Ingatlanadó. 3000 önkormányzat, lófaszt a seggekbe, bőven elég 300 is. Ha ilyeneket mondott volna Vitya pénteken, akkor szívesen adnám a szavazatomat a kétharmadához. Így majd csak legközelebb.

mecvekke 2010.02.08. 00:47:49

@Wallstreetbull: o.k.Kevesebb önkormányzat. Teljes mértékig egyetértek, tényleg luxus kategória.
Az ingatlanadó törvényre viszont ráférne némi kiigazítás.
Pl. így ad abszurdum ingatlanadót fizet az is, aki bár örökölt, még csak nem is nagy értékű ingatlan(ok)ban tulajdonjogot, úgy, hogy nem lakik benne, mert a család másik tagja lakik ott, bérleti díjat sem szed utána.
Esetleg ott van a nyakán x tízezer törlesztőrészlet havonta arra a lakásra, amiben lakik.
Mi itt a cél? Tökmindegy alapon megsarcolni azt, akinek tulajdonjoga van, vagy azt megadóztatni, akinek haszna is van az ingatlanából (pl kiadja)? Bár ezután szja-t jó esetben fizet, nem keveset. Az illetéket korábban megfizette szinte mindenki, aki lakást vett, az örökösödést sem olyan régen törölték el, akkor mire föl van ez a hadisarc?

Martian (törölt) 2010.02.08. 00:55:58

Másrészt Bokros úr elmondja, hogy kisebb állam, önkormányzat, stb. kell, ugyanakkor általános sarcolás... hová kerül majd a különbözet? a pártkasszába?
Széchenyi egy évi birtok-jövedelmét ajánlotta fel közcélra... Borkos úr jó példával elöljárva nem akarná a Világbanktól kapott honoráriuma egy részét hasonlóan fölajánlani?
:)

Fercsee 2010.02.08. 00:56:44

Nem fogok lajára szavazni, de attól még ez a poszt egy kalap szar

Martian (törölt) 2010.02.08. 00:57:46

És pl. a vagyonszerzési illetéknek nevezett állami útonállási fejpénzt mikor törlik már el?

mecvekke 2010.02.08. 00:59:34

@Martian:
Tök jó lenne, de akkor ne csak ő, hanem a teljes magyar "politikai elit".
Szerintem sokan meglepődnének, mennyi pénz folyna be.

rockjano 2010.02.08. 01:14:25

Még az egy kérdés hogyha a lalára szavazók köcsögök (ahogy ez most kiderült) akkor a vityára és szociál-demagóg sleppjére szavazók azok kik???

faszparasztok???

És akik a szocik mégúgy szociáldemagóg népére szavaznak azok???

panelbetyárok???

És a jobbikkos nemzetiszocialista brigádokra szavazók azok kik???

szarosseggüek??? turbómagyarok???

Mit lehetne még kitalálni??? Segítsetek...

Jó ha egy kampány beindul, jönnek a nyelvi találmányok... :-)))

Keelhaul 2010.02.08. 01:59:18

Egy igen kellemes közgazdasági tárgyból futtattunk néhány szimulációt a Bokros-csomagra. A népjóléti intézkedések (ha van egy forintod, akkor majd megszorítom tőled) hatása vajmí röhejes volt, deviszont a vámrendszer hatása kevésbé. Eu-ban vagyunk, osszatok, szorozzatok.

Átolvasva a kommenteket én nem csalódtam az önmagukat értelmiséginek mondó, hozzá nem értő, ostoba, felfuvalkodott rétegekben.

a megmondóember 2010.02.08. 02:08:22

valaki, aki itt Bokrost nemzetközi szaktekintélynek nevezte árulja már el, mégis miért Panamán szerzett diplomát a lala, illetve hogy került oda? mindig is izgatott ez a kérdés. de komolyan.

balage_81 (törölt) 2010.02.08. 04:21:35

@seba1:
"Lemondásomat követően a Világbank Európáért és Közép-Ázsiáért felelős igazgatója lettem: többek között Horvátországban és Lengyelországban dolgoztam kormánytanácsadóként."

balage_81 (törölt) 2010.02.08. 04:22:09

@a megmondóember:
"Közgazdaságtant tanultam a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen. 1976-ban, harmadévesként megpályáztam egy ösztöndíjat Panamában. A feltétel az volt, hogy rövid idő alatt felsőfokon meg kellett tanulni spanyolul. 200 pályázóból öten nyerték el az ösztöndíjat."

balage_81 (törölt) 2010.02.08. 04:23:40

@balage_81: és ezzel most mit akarsz bizonyítani? te is beszoptad a kommunisták dumáját a laliról mi? biztos a komunista barátai, a gyurcsány, meg a többi haverja intézte neki az ösztöndíjat. tudjuk mindannyian hogy mentek ezek a dolgok az átkosban...

balage_81 (törölt) 2010.02.08. 04:24:43

@balage_81: és ezzel? ezzel most mit akarsz mondani? ha olyan nagy szakember, miért nem dolgozik már ott? elküldték biztos, mert ott is csak nyomta a népnyúzó baromságait, aztán rájöttek hogy ha életben akarnak maradni, akkor meg kell szabadulni a lalától

balage_81 (törölt) 2010.02.08. 04:32:17

@balage_81: hagyjad szegényt, ezeknek úgyis mindegy. beszívják a gyurcsány meg a bokor lali dumáját, aztán úgy maradnak. ezeknek a kis könyvelőknek fogalmuk sincs az egészről, ahol emberek is vannak, ezek csak a számokat látják, nem az embereket. biztos valami kis cucialista nagyvállalkozó baráti-haveri köréből jöttek, esetleg valami szadeszesnek a drogos kölykei

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2010.02.08. 05:06:35

Tipikus ostoba fityiszes blogbejegyzés.
Szidni kell Bokrost, mert Orbán ellenfele a választásokon, ugyanígy az MSZP-t is szidni kel, meg az MDF-et, mert a Lali az ő színeikben indul.
Aki szerint az MDF-es gazdaságpolitika a Bokros csomag oka, az ne írjon posztot, mert hülye! De nagyon!
A gazdasági mélyrepülés oka az alacsony benzinár volt, ami kikészítette a volt Szovjetuniót, annyira, hogy a csőd szélén álltak. Ez aztán bedöntötte a KGST-ben edződött magyar külkereskedelmet, melynek termékeire pénz híján nem volt vevő keletre, a nyugatnak meg nem kellettek. Ez volt az oka a gazdasági visszaesésnek. Mivel a gazdaság nem termelt, ezért a kiadásokból kellett faragni. Mégpedig sürgősen. Csak utána lehetett a gazdaság élénkítéséhez fogni, amit már a FIDESZ-MPP próbált meg a maga sajátos módján. Bokros nem egy zseni, csak azt tette, ami a nagykönyvben meg van írva. Okostónik! Ti mit csináltatok volna az államcsőd közelében? Az egész világ kíváncsi lenne a semmiből történő gazdasági élénkítésre! Nagyot kereshetnétek a titok elárulásával. :D

Lótepertő 2010.02.08. 06:17:17

Érdekes post, még érdekesebb komment halmaz!
Sok az okos közgazdász vagy közgazdász szerű emberke... csak két rövid kérdés a nagyon okos és rendkívül egzakt közgadaságtudományos munkatársakhoz:
Amióta létezik ez a rendkívül előremutató és hasznos tudomány, VOLT-E EGYETLEN KÖZGAZDÁSZ, AKI MEGTUDTA VOLNA ELŐRE MONDANI MIKOR LESZ VÁLSÁG???
vagy
AMIKOR MÁR OTT VOLT A VÁLSÁG, VOLT-E OLYAN KÖZGAZDÁSZ, AKI TUDTA, HOGY MIKOR LESZ VÉGE?
és ezek csak az időhatározós kérdések, mert még érdekesebb az lenne, ha azt kérdezné az ember: mit kell tenni ahhoz, hogy vége legyen? vagy miben hibáztunk, hogy válság lett...
Amíg nincs válasz, addig minden kimondott értékelés, program stb is annyira hiteleles mint maga a tudomány!!!

szkepi 2010.02.08. 07:02:14

szerintem ez az irás olyan priitiv, mint aki irta

burian 2010.02.08. 07:02:22

Bokros nem politikus, hanem egy zsebszámológép.
Amit ő tud, azt bármelyit nyolc éves gyerek tudja. Adva van egy számsor. Össze kell adni. A végeredmény nem lehet nagyobb, mint X, ezért az összeadandó listáról törölni kell tételeket. Vannak pirossal írt számok, azokat nem lehet törölni. Bokros törli az öszes többit.
Ennyi. Hogy a számok mögött mi van, azt Bokros nem tudja, de nem is érdekli. Nem államférfi, nem politikus. Csak egy könyvelő. Abból is a hülyébb fajta.

dei · http://erdei.aplus.pl 2010.02.08. 07:11:18

Röviden: a köcsög Te vagy.

Paranoid Android2 2010.02.08. 07:28:07

Gondolkoztam rajta, hogy szabad-e ilyesmit írni (hogy köcsög) a szavazásra elfáradó választópolgárok 4.6%-ról.
És íme, az élet visszaigazolt egy döntést!
Nem csak szabad, hanem egyenesen szükséges is. Élőben képtelenség ekkora sűrüségben találkozni velük, pedig az kell a tanulmányozásukhoz.:)

balage_81 (törölt) 2010.02.08. 07:47:57

@Paranoid Android2: szeretünk ilyen helyekre járni köcsögösködni, de csak jóindulatból. félünk, hogy ha nem szólunk neked, hogy mekkora gyík vagy, még úgy maradsz. hát egyszer legalább megpróbáltuk

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.02.08. 07:49:21

@burian: Vagy inkább Bokros az eredményes fajta. Nem buksi simogatós, hanem hatékony.
Ez a nem mindegy.

Paranoid Android2 2010.02.08. 07:54:11

Valahol sajnálom, hogy sem a fletó, sem a laja lázálma nem valósul meg a maga teljességében, mert a rombolás egy pontján azért mindig elhajtják őket, ugyanis megnézném, amikor tényleg befejezték, hogy a híveik milyen bután néznének a romokon.
Tudniillik, a virtuális nullákat a számítógépben, amik akkor majd végre stimmelnek, nem lehet megenni.

play_off 2010.02.08. 07:58:35

Nem tudom elhinni, hogy ennyi orbán-fóbiás van ebben a szerencsétlen országban.
Nektek mindegy, hogy ki csak ne a Zorbán ördög legyen! Ugye?
A szarba nyomják a fejeteket 8 évig, miközben kilopják a szemeteket és az rendben van! Bokros most előre meg is ígéri, hogy megszopat mindenkit és ti tapsikoltok neki.
Meg is érdemelnétek, hogy megtegye veletek, a baj csak az, hogy a normális emberek is veletek szívnának. Szerencsére nincs gyakorlati esély rá, hogy a szado-mazochista hajlamaitokat ilyen módon éljétek ki.

lüke 2010.02.08. 07:58:52

ha scrabble- t játszunk a bokrosból
az "okos"t is ki lehet rakni..........
Horn olyan nagy formátumú volt ,
mint a termete,
Bokros elsö napjai a CEU-n azzal teltek, hogy a WC-kben leszereltette a kézszárítót vagy a papítörlöt, ha mindkettö volt:)
.......... ez pazarlás:)
s ezt nevezhetjük akár politikának is...........

Paranoid Android2 2010.02.08. 08:04:36

@lüke: :))))
A gyula a többihez képest volt óriás.:)))

burian 2010.02.08. 08:11:36

kitválasztanál

Már csak az a kérdés, hogy mi számít eredménynek. A szép könyvelés a füstölgő romokon csak azoknak lehet érték, akik teljesen elvesztették a kapcsolatukat a való világgal.

szürke_tag 2010.02.08. 08:12:49

Én ha külön fizetnének akkor sem választanám Bokrost és az MDF et. Már bizonyított és abból nem kérek, ha az az ára a kormányzásának, hogy a gazdagok gazdagodjanak a szegények még szegényebbek legyenek. Én azt sem értem, hogy egy egyház vezetője, hogy támogathatja ezt a politikát, csak úgy tudom elképzelni, hogy a saját érdekét nézi és nem a szegény tagok , felebarátai érdekét. Ez pedig etikátlan kereszténytelen magatartás.

Sokkal több emberséget és lehetőséget érzek a Civil Mozgalomba. Nekik legalább választóbarát programjuk van civilmozgalom.hu/index.php?ac=program#top Én nem megyek sem jobbra sem balra hanem náluk maradok.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.02.08. 08:21:59

Te, faszkalap Android!
Sztem szólj már a zindexnek, hogy szedjenek le a rollról, mert eléggé szarrá égetted magad magasröptű gazdasági ismereteiddel :))

A célt már úgyis elérted. A PÁRT kirakott blogajánlóba, átutalás is megvolt(?)

play_off 2010.02.08. 08:22:38

@szürke_tag: "Én nem megyek sem jobbra sem balra "

Gondolom, annak idején meg a Centrumra szavaztál.

Szibarita 2010.02.08. 08:25:01

Siralmas, hogy mennyire fogalom nelkul hajlamosak az emberek beszelni dolgokrol. A reszecskegyorsito is egy osszeeskuves, mert nem ertitek?

play_off 2010.02.08. 08:25:54

@.Pierre Bezuhov.:

"Lovak, bikák,
kiket, hogy húzzatok igát,
herélnek, rijjátok: Nagyon fáj!"

:-))))

joeramirez · http://automeo.blog.hu/ 2010.02.08. 08:32:59

Fogalmam sincs miről beszélt Bokros Lajos.
Igazából mindegy is, nem ?

Magyarország tele van olyan emberekkel, akiknek keresztényi jóindulatból többször kegyelmet adtak.

Legyen az az NB1-ben mindenfelé megfordult edző, többször, több helyen, pártban felbukkanó politikus.

Bokros ugyanolyan figura a táblán, amelyikből van még 254 hasonló.

Ide teszed, oda teszed, de a tábla képe csak ugyanolyan marad.

Pomme 2010.02.08. 08:36:08

A kommenteket átfutva jól látható, mennyire mélyen gyökeredzik a magyar politikai folklórban az a népmese, miszerint a bokros csomag valamiféleképp "megalapozta" az orbán kormány sikeres gazdaságpolitikáját és a viszonylagos egyensúlyt.

Miközben pedig a b csomag csak egy volt a számtalan kiigazítás közül, maximum annyiban különleges, hogy mindenféle fájdalomcsillapítás nélkül baszták szájba vele a jónépet, ami így egész hosszú távon képes emlékezni rá.

És bizony a bokros féle legendás egyensúlyteremtésből 98-ra nem maradt semmi, Ugyanis a hiány 98-ban már megint 8% volt (ami modjuk érthető is egy választási évben), amit a fidesz a saját kiigazításával 2000-re 3%körülire faragott. (lásd még Veres Jánost 2008-ból itt: "Az Orbán-kormány időszakában végrehajtottak egy úgynevezett csendes, rejtett kiigazítást" www.meh.hu/kormany/kormanyulesek/leirat/korm20080212.html )

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2010.02.08. 08:38:16

Aki orbitális nagy baromságokat ír az mi? :-D

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.02.08. 08:39:41

Kedves Android, ez nagyon gyengére sikeredett... Amit szerinted csak a hülye választópolgár szopott be (mármint, hogy volt értelme anno a Bokros csomagnak), azt valójában a világ összes vlaamirevaló pénzügyese elismeri. Ha neked csak annyi esik le, hogy a gyes megkurtitása csak és kizárólag sanyargatást szolgál, akkor magadról állítasz ki szegénységi bizonyítványt.

Az utolsó mondatodat meg inkább nem is kommentálom.

Caymans 2010.02.08. 08:40:51

hát ez inkább demagóg populista szöveg volt.. no mind1

lüke 2010.02.08. 08:42:41

a semmihez képest persze,
de ahhoz nem lehet viszonyítani:)

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.02.08. 08:43:25

@Fedor:

ennek besélhetsz. olyan, hogy valutaleértékelés, exportösztönzés, importkorlátozás úgy se mond ennek semmit - nem hogy ezek logikai összefüggése, hatása.

csak a betanult szöveget tudja bégetni. de azt nagyüzemben. már itt is az újabb propaganda-posztja, ha jól láttam :)

Rob67 2010.02.08. 08:53:16

A poszt szórakoztató volt.
Mondjuk annál nem több.
A laja/fletó/ballib/köcsög négyszögnél többet nem sikerült felmutatnia, de hát gondolom április 11-re ez is elég jobb és baloldalon egyaránt :)
Imádom a posztokat miszerint a vagyonadó kinyírja az embereket - olyan helyen élek ahol az is fizeti ezt az adót aki csak bérli az ingatlant -, illetve a fizetős felsőoktatás pedig a jövő Magyarországát - ahol én élek ott ezért is fizetni kell.
És láss csodát a rendszer működik. Lehet vitatkozni mennyire jól de a magyarnál pár százszor jobban az biztos.
Magyarországon semmilyen változást nem lehet véghezvinni, valakinek bántani fogja a tyúkszemét.
tandíj, adó, nyugdíj, tulajdonjog, devizahitel, egyre megy, a megszerzett javakból egy millimétert sem enged senki.
Így pedig minden marad ahol van.
Lehet elszámoltatni, jogos.
Lehet elkobozni is ha jogos, de ne hogy már azt higgye valaki is hogy ettől aztán szárnyalás lesz a Puma hátán.
A lószart, legfeljebb az igazságérzet lesz kielégítve.
Ami persze fontos, de gazdaságpolitikai szempontból mondjuk a GDP 0,0000000001%-ra lesz hatással.

kívülálló 2010.02.08. 09:05:32

A Bokros csomagot egy majom is levezényelte volna. Arról szólt, hogy szedj el még többet, és adj ki kevesebbet.
Persze nem ésszerü átalakitással, hanem ostoba tulok módjára, egyenlően.
"Minden bajuszból vágjanak le 5 centit."
Basz@d Lajos, akinek hosszú a bajsza annak ez semmi, de akinek alig van, nem is marad.

buddha 2010.02.08. 09:06:24

a Bokros nagyon jó szakember,de nem miniszterelnöknek való.a programja jó,ez kell a helyrerázódáshoz.a fejlett államokban sem működik,hogy a nyugdíj-egészségügy-oktatás nagy
mértékben államilag finanszírozott.orbán meg összekeveri a szezont a faszommal,erős államot szeretne,/jobboldaliként/ingatlanadó eltörlése,holott a Jövőkép c.eposzban világosan kifejti,hogy ő is ezt szeretné..

Xorg9999 (törölt) 2010.02.08. 09:08:33

Tehát nincs más dolgunk mint elismert neoliberális közgazdászként hátra dőlni:
"MUKODJ" piacgazdaság "MUKODJ"

Állam "OKOSDJ OKSODJ"

ja persze ezt mind óccon...

Értem én, hogy a kiadás csökkentés fontos sőt elismerem hogy E területen Bokros letett valamit az asztalra... de azért a gazdaságpolitika terén van még hely azon az asztalon bőven, építkezni meg sehova nem hívták...
kicsit plasztikusabban: a műtőben nem csak vágni lehet meg daganatot növeszteni...

Várom mikor fogja azt javasolni, hogy a számok szerint nincs értelme a nyugdíjak folyósításának, így a nyugdíjak eltörlését javasolja, ezzel megmentve a költségvetés irányadó számait… a többit meg a mindenható piac megoldja valahogy

szürke_tag 2010.02.08. 09:12:23

@play_off: Nem mert sajnos lakcím nélküli vagyok és nincs szavazati jogom már 9 éve. De akkor a Fideszre szavaztam volna.

szürke_tag 2010.02.08. 09:13:28

Eredetileg a Miniszter jelentése A nép szolgája. Ja ez már nem érvényes sajnos. A minisztérium mit érne nép nélkül, a nép a munkaadó és egy jó társadalomba a munkáját rosszul végző visszahívható és helyette az ott lakó polgár delegálhat mást nem a párt. Akkor Korrektek lennének mert féltenék az állásukat, de így.

yanchi345 2010.02.08. 09:18:26

Android, ne aggódj! Kövér megmondta, hogy hülyének lenni állampolgári jog, senki sem fog kötelezni rá, hogy megértsd Bokrost. A többiek meg, akiknek a négy alapművelet készségszinten megy, átgondolhatják, arra bízzák-e a családi kasszát, aki azt ígéri, hogy majd mindenkinek marha sok pénze lehet, ha nála a kasszakulcs, vagy annak, aki végig tudja számolni, és hajlandó elmondani, kinek és miből jut.
Hülye helyzet, hogy mindezt csupán egyetlen marginális párttársulás hajlandó/meri elővezetni, attól (meg Gyurcsánytól) is retteg mindenki, aki szerint elég lózungokat lobogtatni. Szavaznék én akárkire is, aki felmutat egy elfogadható programot, kiválasztanám a nekem legjobbat, de egy közül nehéz máshogy választani.

gejzabá2 2010.02.08. 09:28:30

@Paranoid Android2: sztem ha egy atombomba robbant volna Mo. közepén és csak egy nagy lyuk maradt volna az országból Fletó működésének köszönhetően, ő akkor is állna a gödör szélén és meggyőződésből mondaná, hogy "Gyerünk, tovább, mindent bele!"
Amúgy más nyilvánvalóan alkalmatlan politikusok sem látták be tévedéseiket, mint pl. Károlyi.

kvadrillio 2010.02.08. 09:28:45

@yanchi345:

Ígérgetésekkel tele a padlás ! :)

Miközben évek óta áramlanak befele AZ UNIÓS PÉNZEK, ELTÜNNEK BIZONYOS ZSEBEKBEN ÉS A NÉP MEG NYOMOROG, aközben a politikusok, botcsinálta bankár-politikusok csak ígérgetni tudnak, és közben folyamatosan elvesznek az emberektől.
Elég volt !

Martian (törölt) 2010.02.08. 09:28:57

A jelenlegi globális válságban leginkább a pénzügyes szakma mondott csődöt... Bokrosra bízni az ország vezetését kábé olyasmi, mintha '46-ban Németország újjáépítésével Rudolf Hesst bízták volna meg.
:)

mokkaczuka 2010.02.08. 09:30:53

Hogy te micsoda demagóg balfasz vagy, öcsém! Nem hiszem, hogy így születtél. Tenyésztettek, vagy képezted magad?

Bokrosnak szobrot kéne állítani, mert ha nem ő, akkor ez a fostarisznya ország olyan csődöt jelent 1995 táján, amihez képest Haiti körmenet. Igen, a szociális kiadásoknak esett neki, mert pont ezeket nem engedheti meg magának egy ország, amely bajban van. És ha nem meszeli el a barom valagatmánybíróság, meg a hülye MSZP, akkor most nem itt tartanánk, merthogy a negyedét se hagyták végrehajtani annak, amit akart. Eredmény: most aztán végre fogják hajtani a négyszeresét, függetlenül attól, ki akarja és ki nem, mert most hatszor akkora szarban vagyunk, mint anno.

Mellesleg a Bokrosra - nagy betűvel írjuk, te bunkó, még akkor is, ha a magadfajta demagóg fasznak nem tetszik, amit csinált - kurvára nem igaz, hogy "élte azóta, az elhasznált pénzügyminiszterek érdektelen életét" (a vessző használatáról sincs fogalmad), mert jó néhány országba hívták rendet tenni, és sehol nem bánták meg a közreműködését.

Az egyetlen, amit hiányolok, hogy nem beszél kellő határozottsággal drasztikus adócsökkentésről, mert hát persze tart a szavazóknak attól a nyolcvan százalékától, aki a maradék húsz százaléknak az adójából él. Baromira ideje lenne a szavazati jogot is megvonni mindenkitől, aki nem adózik a tárgyévben belföldön X összeget. Mindjárt árnyaltabb lenne a kép. De te csak ne aggódj. Miután most is az ingyenélők döntik majd el, ki jusson az Országgyűlésbe, nagyon valószínű, nem kell Bokrostól tartanod. Majd csak megdöglünk valahogy. Egészségedre!

Leonard Zelig 2010.02.08. 09:31:24

Aki a vikkancsra szavaz, az egy nagy UHT-s tejesdoboz.

mokkaczuka 2010.02.08. 09:39:17

@Megszívtuk-waze: Nem közröhej az, csak adózáshoz kell kötni, aztán abban a pillanatban úgy funkcionálna, ahogy az kell.

Gazz 2010.02.08. 09:40:06

A stílus jó, a vaker nagy része viszont androidos butaság.

harmincas 2010.02.08. 09:43:12

"Aki a lajára szavaz, az köcsög."

Íme a blogíró színvonala. Maga bizonygatja ezzel a mondattal.

Én a Bokros-csomag idején külföldi sajtófigyelésből és -fordításból éltem. MINDEN független külföldi gazdaságelemző nagyon dícsérte a Bokros-csomagot, és pár hónap után meg is jöttek a csomag pozitív hatásai. Ezek közgazdasági tények.

De persze nem baj, kedves paranoid androidunk (meg még túl sokan ma Magyarországon) nem törődik a tényekkel. Büszkén hirdeti, hogy ő attól nagy hazafi, ha az ellenségesnek vélt politikai oldalt feltétel nélkül, mindig pocskondiázza.

Én büszke vagyok rá, hogy nem vagyok ilyen.

gejzabá2 2010.02.08. 09:43:38

@Gazz: Sztem inkább foglalkozz továbbra is a kozmológiával, asztat biztos jobban meg tudod ítélni...

Sakál Dénes 2010.02.08. 09:44:07

A "köcsög" szerintem sem jó szó. A "szarjankó" inkább
megfelelő lett volna szerintem.

Walmer 2010.02.08. 09:46:27

Ekkora szart még az életben nem olvastam.
Amit megtudunk bekőle, hogy laja nekiesett szegény nyuggereknek meg a gyerekes anyáknak... Ööööö illetve mégsem , mert az AB eltörölte ezeket az intézkedéseit mert alkotmányellenesnek taláta őket.
Azt is megtudjuk továbbá, hogy Horn egy nagyformátumú politikus isten volt, a bankok pedig gecik. Kérlek írj egy posztot, amiben visszasírod a Kádár rendszert. Az való neked.

Írásod egyébként olyan szintű faszság, hogy arra szavak nincsenek. Amíg ilyen emberek lesznek mint te, addig a Szíjártók, lendvaik, Mesterházik, szilik, szekeresek, navracsicsok, semjének, orbánok, kósák is maradnak.

Paranoid Android2 2010.02.08. 09:53:10

@Dr.Máris: igazad lehet, sem a melegeket, sem a népi iparművészet remekeit nem akartam bántani és az a szarjankóval ment volna!:)))

A Kárpátok Ostora 2010.02.08. 09:53:51

Ekkora primitív, kommunista baromsághalmazra mit reagáljon az ember?

Helmut von Offenburg 2010.02.08. 09:54:36

Nekem laja régebbi beszólása jut most az eszembe: "vegyük tudomásul, hogy a reformok, átalakítások terheit mindenhol a világon a középosztály fizeti meg" Ennyi. Bakfitty.
És pl. a minimál megadóztatásáról pedig az a véleményem, hogy miért azok fizessék meg a fiktívminimálosok által be nem fizetett közterheket,akikre az állam lusta rámenni ?! (költői kérdés, bár sztem inkább egy erősebb érdekszféráról van szó)
Dehogy szavazok lajára.

phaidros 2010.02.08. 09:57:54

Komolyan, Android, kb. olyan hatást értél el ezzel a kritikával, olvasva a reakciókat, mintha montjuk a Németh Sándort merted volna megkritizálni. A műértő közönség összetétele sem nagyon különbözik, tegyük hozzá. :)

@dupree: márpedig a középosztály nem akarja megfizetni, kivéve az itteni hitgyülisek. Nem lehetne, hogy ők leadják Lajának a 10%-ot, és Laja abból gazdálkodik?

dz02 2010.02.08. 09:58:58

Végre, végre, VÉGRE!!!!! egy normális írás.
Kösz.
én is emlékszem:
Én, az összes marhával ellentétben emlékszem arra, hogy született meg a bokros csomagnak nevezett intézkedés halmaz és hogy találta nagy részét alkotmányellenesnek az Alkotmánybíróság.

phaidros 2010.02.08. 09:59:40

@harmincas: éljenek a közgazdasági tények. Ha kívülről nézném, én is azokat dícsérném. Hoppá, már kívülről nézem... akkor nesze Neked Laja, harmincas! :)

Bummer 2010.02.08. 10:00:25

@Walmer:
A Bokros jövedelemátrendezést hajtott végre a fogyasztók és az árutermelők felől a pénztermelő vállalatok felé.
Lehet érvelni, hogy ez milyen jó gondolat, de a jóléti társadalmakban ez nem szokás, csak a 3. világban.
Ráadásul Bokros alapvető szakmai hibákat vétett (alkotmányellenes jogszabályok), és az 1998-1999-es Orbán-féle rejtett megszorítás megmutatta, hogy lószart sem ért a csomag.

busa 2010.02.08. 10:00:28

Ijesztő, hogy mennyien szimpatizálnak ezzel a bajuszos k...-gel és szélkakas megbízóikkal. Meg vagyok rémülve.Őszintén remélem, hogy ápr. 11-én mást mutatnak az eredmények, mint ami a kommentek elolvasása után nekem felrémlik!

Aladár69 2010.02.08. 10:00:43

vegyük sorra a dolgokat: bár korábban maszop-szadesz vonalon szavaztam (leszámítva fatornyos falum legutóbbi polgármester választását, ahol a fityesz jelöltjét favorizáltam), a szadesz az utóbbi években paródiává vált, a maszop pedig leginkább Megyó működése alatt írta le magát nálam (na meg a Hagyó féle korrupt vonallal). Ha a Bajnai vállalná a következő ciklust, azt hiszem, rájuk szavaznék. De nem vállalja, ezért ez a vonal lefutott. Bal oldalon reális alternatívát nem tudnak felmutatni. A fityesz 8-12 éve eléggé leírta magát nálam, és sajnos a vezér(kar) azóta sem újult meg, ezért ugyancsak kevés esélye van annak, hogy megkapják szavazatomat (nem is beszélve arról, hogy némely fityeszes önkorinál ugyancsak hatalmas a korrupció, ami előrevetíti azt, hogy országos hatalom esetén ez nagyban is folytatódni fog, tehát semmivel sem lesz tisztább, mint a maszop alatt). közösségi oldalon már megtalált az lmp is. lehet más, persze, de egyelőre még nem látom tisztán, hogy mit is akarnak. Se program, se normális jelölt. Ott van még a jobbik, amely inkább rosszabbik, az orbáni demagógiát túllihegő szélsőséges gondolataival. Mi marad? Az Ibolya-Lala duó (nagy betűvel, nem úgy eccerű android módjára...) elsőre még jónak is tűnő gondolat, számomra Bokros egészen mást jelent, mint androidnak csakhát a szadeszes vonal befogadásával hitelességük jelentősen csökkent. Ibolyka elkurvulása nem biztos, hogy jót tesz Lajosnak és az ő programjának. Mindenesetre még mindig ők tűnnek a kevésbé rossz választásnak. Még akkor is, ha néhány eccerű ember köcsögnek titulál emiatt.

soproni1 2010.02.08. 10:01:00

A gazdaság élénkítés önmagában csak átmeneti intézkedés, a rossz szerkezettel van probléma. Ebbe a közszférába bármennyi pénzt lehet önteni, mindig elszívja a levegőt a vállalkozások, a fejlődés elől.

A minimálbért meg nem adóztatni kéne, hanem eltörölni, a rendes bért pedig egységesen megadóztatni 60%-al és kész.

Bokrostól úgy tartanak a kommunista szavazók, mint ördög a tömjéntől. Méghogy profit ! pfúj

sorokinV 2010.02.08. 10:01:09

@dupree:

Ennek a remek gondolatnak az egyetlen hibája talán, hogy lajosnak és a többi szuperzseninek köszönhetően a középosztály cakumpakk megszűnt Magyarországon. Persze van egy szűkebb réteg, aki kapaszkodik, hogy az alsó középosztály néhány jellemzője igaz legyen rá (saját lakás, etc.), de őket is éppen készül lajos nekifutásból vesénrúgni!
Szal' a kurva átalakításainak a kibaszott költségeivel elmehet a picsába!

Paranoid Android2 2010.02.08. 10:01:33

@Walmer: @harmincas: Bár érteném, hogy a külföld miért szerepel istenként a ti észjárásotokban, az a külföld, amelyik a fletóékat is ajnározta és amely sose ugrált, amikor a szoci kormányok szivattak bennünket.
Persze, hogy fizetünk nekik, mint a katonatiszt az ebben nem játszik szerepet.

Martian (törölt) 2010.02.08. 10:01:41

@mokkaczuka: Baromira ideje lenne a szavazati jogot is megvonni mindenkitől, aki nem adózik a tárgyévben belföldön X összeget.

Attól mindenképpen megvonnám, aki nem végezte el a 8 általánost.

sorokinV 2010.02.08. 10:02:30

@soproni1:

60%-al adóztatni? Csodásan hangzik....

soproni1 2010.02.08. 10:06:35

@sorokinV:

még mindig jobb, mint most a többszörösen adóztatott.

Ha valakinek nincs jövedelme ( pl. üzletkötő egy biztosítónál vagy vállalkozó), ha adott hónapban nulla a jövedelme, akkor is adott bér után kell adózni, ami ezerszázalékos adóztatás.

Martian (törölt) 2010.02.08. 10:06:56

@Paranoid Android2: "miért szerepel istenként a ti észjárásotokban, az a külföld"

Hmmm... akit "odaát" veregetnek vállon, arra gyanakszik az ember, hogy netán nem "nálunk" csinált számunkra jó dolgokat. :)

Steve 2010.02.08. 10:09:00

Szép színvonalas írás, a közgazdaságtanhoz vajmi kevés köze van, de olyan érzetet kelt, mint amit a mai jobboldal képzetlenebb vagy populistább oldaláról gyarkan hallani: A közgazdaságtan neoliberális találmány, amit arra találták ki, hogy elnyomják vele a zembereket.

A közgazdasági mutatók között vannak olyanok amelyek a kapitalistáknak fontosak (népnyúzó szivarozó bankárok), ilyen a hiány, meg vannak olyanok amelyek a zembereknek is fontosak, (őket leginkább Tiborc reprezentálja) ilyen például a növekedés.

A növekedés és a hiány között viszont semmi összefüggés nincs.

Bummer 2010.02.08. 10:09:11

@Aladár69:
Nem igazán értem, miért, ugyanis bár a Bokros-csomag hatására annyit éreztünk, hogy mindenkinek a kis életébe egy kis szart belecsepegtettek, az Orbán-kormány alatt a szarcsepegtetés nélkül is csökkent az államadósság.
Persze a Bokros-iskola az Orbán-kormány alatt sírt (közgáz-oktatóm), hogy "jaj-jaj, Magyarország nem kap hitelt, mert fasiszták vezetik, jaj-jaj". Nem véletlen, hiszen Bokros személyesen érdekelt az ország eladósításában.

sorokinV 2010.02.08. 10:10:24

@soproni1:

Hmm? Mi ezerszázalékos, meg mi van?

Rob67 2010.02.08. 10:10:36

@Aladár69: akkor köcsögök leszünk. Nekem is ők tűnnek az egyetlen elfogadható alternatívának.
Bár nem fogok szavazni mert etikátlannak érzem, hiszen nem élek Magyarországon.
De attól még véleményem lehet.

Bummer 2010.02.08. 10:11:57

@Steve:
Nagyon jó meglátás: a növekedés eleinte hiányt okoz. (Több kiadással jár, mint amennyi bevétellel.)
Az egy elfogadható gondolat, hogy beruházunk, ezért összehúzzuk a nadrágszíjat. De az, amit Bokros csinált, hogy nem ruházunk be, hanem összehúzzuk a nadrágszíjat, hazaárulás kategória.

Martian (törölt) 2010.02.08. 10:12:10

@soproni1: "a rendes bért pedig egységesen megadóztatni 60%-al"

Ja, meg vezessék be a 60 órás munkahetet... és a bér helyett inkább csak kajajegyet adjanak.
Bokros, a Kárpát-medence géniusza! Bokros for Conducator! :))

sorokinV 2010.02.08. 10:12:14

@Steve:

"A növekedés és a hiány között viszont semmi összefüggés nincs."

Ebben biztos vagy? :D

sorokinV 2010.02.08. 10:13:23

@Steve:

"A növekedés és a hiány között viszont semmi összefüggés nincs."

Ebben biztos vagy? :D

(hülye blogmotor)

buddha 2010.02.08. 10:14:37

szavazási kritérium:
-érettségi
-65 év alatt
-adófizető

sorokinV 2010.02.08. 10:16:11

@Bummer:

A negatív növekedés (csökkenés) meg általában kibaszott nagy hiányt tud okozni, mint a mellékelt ábra (HUN) is mutatja. Ennyit arról, hogy a restriktív (gazdaságot hűtő) gazdpol mennyi hasznot hajt már középtávon is. Azaz lehet, hogy a negyedéves mérlegben fel lehet mutatni valami izgalmasat, de ugyanaz a vége mindig.

Aladár69 2010.02.08. 10:17:04

@Bummer: az szerintem még nagyobb hazaárulás, hogy beruházunk, mert akkor lesz miből lopni, lesz kit korrumpálni. Mint ahogy azt a fityesz és a maszop csinálta.

Martian (törölt) 2010.02.08. 10:19:18

@Steve: "ilyen például a növekedés."

Ha a GDP növekedésre gondolsz, amit annyira szeretnek hangsúlyozni, nem igazán a reálgazdaság állapotát tükrözi.

Steve 2010.02.08. 10:19:53

sorokin: Persze hogy nem. Ironizálok.

sorokinV 2010.02.08. 10:23:47

@Steve:

Ok, sorry!
Az ironiascriptet hibásan bootoltam a kevés alvás miatt :)

vizipipa 2010.02.08. 10:24:14

Eredetileg nem akartam hozzászólni, de átnézve a kommenteket mégis megteszem.

Gratulálok, jó írás. Jót röhögtem. Igaz, hogy nem szakmai, a lényeget viszont jól fogtad meg.

A sok közgazdász bölcsnek pedig üzenem, ha a forintleértékelés és a kettős árfolyam olyan fantasztikus tett, akkor osszanak már ki egy Bokros díjat Németh Miklósnak és némely elődjének is.

Martian (törölt) 2010.02.08. 10:24:58

@buddha: inkább az, hogy a gyerekeit iskolába járatja és ha munkanélküli, akkor elfogadja a közmunkát is.

Steve 2010.02.08. 10:27:07

sorokin: Persze hogy nem. Ironizálok. Pont arra próbálok rámutatni, hogy marhaságot beszél, aki azt mondja, hogy lehet magas hiánnyal, csökkenő államadóssággal növekedést elérni.
Az államadósságot, főleg annak a növekedését mindenki elítéli, abban már megoszlanak a vélemények, hogy a növekedés fontos-ea zembereknek vagy az is csak a kapitalistáknak jó, de a hiányt olyan mumusnak gondolják ami nem is fontos, szempont a zembereknek, csak egy bolsevista trükk, amivel a népnyúzó IMF riogat.

soproni1 2010.02.08. 10:27:55

@Martian:

Én is utálok dolgozni, de sajna muszáj!

A 60 órás munkahét szerintem nem probléma, csak már elszoktunk a munkától.

Arra kell szavazni, aki betiltja munkát ( 3/3-os többsége lenne)

Steve 2010.02.08. 10:28:06

Martian: persze, nem állapotot, hanem állapotváltozást mutat.

soproni1 2010.02.08. 10:34:55

Ugyanúgy kellene gondolkodnia a mindenkori kormánynak,mint a családfő, akinek az adott bevételt kell szétosztani.Ha csökken a bevétel, akkor először a kiadást kell lefaragni, nem a bevételt hajszolni, üldözni, fenyegetni a még szekér tolókat. Akik a szekéren ülnek hangosak ugyan, meg sokan is vannak, de most már szemmel látható, hogy a végén ők is nagyot szívnak. Kérdés, hogy változtatnak-e a rögeszméiken, vagy továbbra is a szekértolók lesznek a csalók, lusták. A kis állam erre nagyon jó megoldás lenne, de akik fenn ülnek a szekéren, azok erős államot akarnak.

Martian (törölt) 2010.02.08. 10:37:05

@soproni1: azért nem mi vagyunk a munkáért, hanem a munka eredménye van értünk... jó lenne valamilyen egészséges mércét alkalmazni erre, akár a régi 3x8-at.
A mai világ potenciálisan hatékony, tele van erőforrásokkal... csak mindezt egy béna gazdasági rendszer osztja le.

Steve 2010.02.08. 10:39:38

Martian: nem könnyű, de ma is lehet 3x8-at dolgozni (sok munkakörben ez is történik), csak akkor nem szabad elvárni, hogy úgy éljünk, ahogy azok akik többet dolgoznak ennél.

belepofazok 2010.02.08. 10:42:19

Ezt a "bokros nemzetközileg elismert közgazdász" dumát ki találta ki?

Mert tanít a CEU-n? Azért az inkább külföldi ösztöndíjas gazdag hülyegyerekek menekítőhelye, mint jónevű intézmény.

Ezen felül sehol nem szerepel.

sorokinV 2010.02.08. 10:43:24

@Steve:

Önmagában sem a hiány, sem az államadósság nem a sátán gyermeke. Természetes dolgok, csak a mértéke és hogy milyen "papírokban" van - az nem mindegy.

budai zöld 2010.02.08. 10:46:20

@Paranoid Android2:
Gratula, nagyon jó poszt, és ráadásul nem is szakmaiatlan.
Tény, hogy a bajszos iszonyúan felépítette a szakmai brandjét, és így nagyjából megkérdöjelezhetetlen dogma lett, hogy egyedül a Bokros-csomag tette lehetövé a növekedést a 90-es évek végén.
Hát izé.
- elöszöris gyorsan adjuk meg a pontot a Lallernak a csúszóleértékelésért meg egy kicsit az importvámért, mert ezek tényleg fontos, stb. stb...
- debakker a költségvetési stabilizáció.
1. Egyrészt költséget vágni mindenki tud, pláne egy külsös majom, akit éppen arra szerzödtetnek, hogy öt utálja majd a nép.
2. Másrészt honnan vágott a marha? Az aránytalanul nagy (és nem produktív) szociális kiadásokból, vagy azért képzett munkaerö építéséhez elengedhetetlen oktatásból (diplomások arány messze EU átlag alatt) és egészségügyböl is (várható élettartam béka alatt)? És most ö pofázik a képzetlen és drága munkaeröröl.
3. Harmadrészt, a költségvetést nem ezek a reformnélküli kisszerü sanyargatások stabilizálták, hanem a privatizáció (energia, stb.).

Szóval király a cikk. A Bajszos Lajcsi másfél dolgot csinált jól, és rengeteget rosszul, de abból olyan brandet épített, hogy most a közhelyszótár felolvasásával el tudja hitetni, hogy ö lenne a Szakértöi Kormány. (de erre sem emlékszik már senki)

Bummer 2010.02.08. 10:46:42

A legmókásabb a Bokros-csomagban persze a csúszó leértékelés volt, ami gyakorlatilag olyan volt, mintha a tőzsdei árfolyamokat előre bejelentették volna.

sorokinV 2010.02.08. 10:47:29

@belepofazok:

CEU-nak van a legjobb idegen nyelvű könyvtára ;)

Ja, nem tom' hányan vagytok így, de én erőt vettem az undoromon és végignéztem lajosmágus elődadását. Egy közepesen szórakoztató tanársegéd szintjén adott elő, jobbára közhelyeket. Őt tartani a haza megmentőjének bohóctréfa.

soproni1 2010.02.08. 10:48:47

@Martian:

A munka becsületet ad, a becsület meg munkát.

A válság arra jó volt, hogy az ember megváljon a szar munkaerőtől indoklás nélkül, de most, hogy sok a munka, nem találok jó dolgozót, azokból érdemes válogatni, akik dolgoznak valahol. Marad a kevés ember sok munka felállás.

Martian (törölt) 2010.02.08. 10:49:06

@Steve: a GDP egy nagy kosár, amit akkor tesznek mérlegre, amikor mindent beleraktak... csak hát utána ki is vesznek belőle.
Ha pl. a Flextronics épít egy elektronikai összeszerelő gyárat Karakószörcsögön, a bruttó előállított tömegtermék értéke lehet az aktuális GDP 4-5 %-a is.
Ugyanakkor ez a beruházás ad mondjuk 1500 helyi lakosnak alacsony bérezésű, betanított munkát, ami semmilyen paraméterben meg sem közelíti bármilyen országos adat (foglalkoztatottság, SZJA befizetés, járulékok, stb.) 4-5 %-át. Arról nem is beszélve, hogy a GDP-t hizlaló értéktömeg utána kikerül az országból.

sorokinV 2010.02.08. 10:51:27

@Bummer:

Annak még minimális értelme volt is. Alapvetően kivédte a nemzeti valutánk támadását, valamint némi mozgásteret adott a költségvetésnek. (szoci klasszikus az osztogatás, majd a főösszeg elinflálása)
Az más kérdés, hogy évekre bebetonozta a rossz struktúrában működő cégeket, akik gyakorlatilag a tervezhető inflációra alapozták a nyereségüket.

soproni1 2010.02.08. 10:53:55

'Egyrészt költséget vágni mindenki tud, pláne egy külsös majom, akit éppen arra szerzödtetnek, hogy öt utálja majd a nép.'

A hídról is tud mindenki ugrani, de nem mindenki mer.
A fidesz is hány év mulva merte elmondani, hogy két évig semmit sem csinált, hanem várta a nyugati konjunktúra beindulását, ami meg a szocik malmára hajtotta a vizet ( illetve a közszféra malmára).

Kis állam, kis gond.

sorokinV 2010.02.08. 10:57:03

@soproni1:

Azért a Chikán-Járai kettős első két évére mindent lehet mondani, de hogy nem csináltak semmit, azt pont nem...

Paranoid Android2 2010.02.08. 10:57:43

@budai zöld: Ez nem a bokros szakmaiságáról szóló írás volt, mert az nincs neki. Erről vitatkozni olyan mint igazmondó öszödi ferenc körül bolyongani.
Azt akartam megírni, hogy egy blöffer hogy lesz csávó balfékéknél.
Mert ráadásul önmagában vicces.
Persze nem illik csúnyákat irogatni emberekről, de ideje lenne ezeket a károkozásuk alapján megitélni.

Walmer 2010.02.08. 10:58:04

@Bummer: "Lehet érvelni, hogy ez milyen jó gondolat, de a jóléti társadalmakban ez nem szokás, csak a 3. világban."
Szóval Mo. 1994-96 között jóléti társadalom volt. Ne röhögtess már.

Paranoid Android2 2010.02.08. 10:59:01

@soproni1: Ez szép poén volt. Orosz válság kezelése?

Martian (törölt) 2010.02.08. 10:59:39

@Steve: a munkaidőnek nem sok köze van ahhoz, amit kifizetnek érte.
Mondjuk egy szemétgyűjtő munkás Dakkában napi 12 órás melójáért kap 1 $-t... ugyanakkor egy senior IT tanácsadó San Franciscoban napi 6 óráért 800-at.

fran7 2010.02.08. 11:01:08

Politikai posztra jelentkezik egy olyan ember, aki a szavazói szerint sem való politikusnak maximum egy vidéki egyetemen tanársegédnek vagy egy jobb könyvelőnek. Akit olyan emberek tolnak előre, akik a politikában csak a haszonszerzésre törekednek. S csak úgy tudtk megszerezni a poltikai hatalmat, majd megtartani, hogy a többséget kizárták a kormánypárti házelnök segédletével. Aki ilyen emberekre szavaznak, hogy majd ők kisebbítik az államot, s tisztességes költségvetést hoznak létre, mikor képviselőket vettek kilóra, akkor ott tényleg probléma lehet valamivel.

Walmer 2010.02.08. 11:01:35

@Paranoid Android2: mikor, hol írtam, vagy hivatkoztam olyat/olyanra, hogy külföld?

soproni1 2010.02.08. 11:01:42

@Martian:

A flextronics még fel is építi azt az üzemet, sőt ki is fizeti a villanyszámlát, postást, cégautót, tehát azt a sok pénzt odaadja más vállalkozásoknak ( erre szokták írni az egyetemisták és közalkalmazottak, hogy levonja az adóalapból), tehát műközteti a gazdaságot,hiába kap állami támogatást. A profitot meg ott fekteti be, ahol megéri. Ha nálunk lenne különleges szellemi és fizikai munkaerő, akkor a magasabb hozzáadott értékű termékeket nálunk csinálná, nem máshol.

Pl. a Suzukinál azért rútak ki igazgatót, mert a foglalkoztatottaknak csak 80 %-a jelent meg a munkahelyén, Japánban 98%.

Örüljünk, hogy a minden szempontból fejlettebb társadalmak bevonnak minket is a táplálékláncba.

Steve 2010.02.08. 11:03:05

Martian: Ez eddig világos, a GDP nem a foglalkoztatottságot méri, és nem az adóbevételeket. Viszont a flextronics hatása a hazai gazdaságra lényegesen nagyobb mint a befizetett közterhek és a munkavállalóknak kifizetett bérek. Van egy beszállítói lánca, igénybe vesz szolgáltatásokat stb. Az mennyi marad bent a gazdaságban és mennyi kerül ki a gazdaságból az attól függ, hogy annak aki befektetett mi a jó. Ha nálunk profitábilisan tud befektetni akkor valószínüleg befektet, ha nem, akkor valószínüleg nem, ha pedig még a költségeit sem termeli meg, akkor valószínüleg még a gyárat is lebontja. Ez a globalizáció áldása, meg az átka is. Általában ugye az átkairól szoktunk beszélni, arról kevésbé, hogy külföldi tőkebeáramlás nélkül mi maradt volna a gazdaságunkból a cucilizmus után.

soproni1 2010.02.08. 11:03:17

@sorokinV:

Chikán az szakember, a másik politikai szolga, mint Matolcsy.

Steve 2010.02.08. 11:04:36

Martian, a munkaidőnek sok köze van ahhoz amit kifizetnek érte, de nyilván az adott munkaerőpiacon belül.

soproni1 2010.02.08. 11:04:56

@Paranoid Android2:

Az ellenkezőknek Szibériai nyaralás a megoldás. Állítólag még kerítés sincs a börtönök határain.

Martian (törölt) 2010.02.08. 11:08:14

@soproni1: A munka becsületet ad, a becsület meg munkát.

Ez morális szinten igaz... de a keletkező bevételt - mondhatni sajnos - nem ez határozza meg.
Például annak idején a Microsoft nem azért került lépéselőnybe, mert jó volt a termékük, hanem mert lepacsiztak az IBM-mel... aki ezen kívül maradt (Digital Research), kénytelen volt a maradék tortából megélni (amíg bírta).
A "piacgazdaság" és a "demokrácia" gyakorlatának az a rákfenéje, hogy nem a kíválóságot helyezi előtérbe, hanem az ügyeskedő középszert... :(

Paranoid Android2 2010.02.08. 11:11:53

@Walmer: bocs az a harmincasnak szólt, nem neked.:)

sorokinV 2010.02.08. 11:14:17

@soproni1:

Nekem Járairól mindig az ugrik be, ahogy az Akadémia épületében tartott "Nagy Nemzeti Válságelhárító Tanácskozáson" lecseszte Ferit. De mint pedellus bácsi a hülyegyereket. Epic volt.

AutosVilli 2010.02.08. 11:16:18

Én nem szavazok a "lajára" de te egy szánalmas buzi vagy hogy le köcsögözöd aki rá szavaz.(szdsz-es sem vagyok)

budai zöld 2010.02.08. 11:17:55

@soproni1:
Nem ugrott senki a hídról. A Gyula okosan rátolta a Lajosra a politikai felelösséget. A Lajos meg mit kockáztatott? A politikusi népszerüségét (könyörgök, szart ö akkor a politikára), kapott viszont egy erös tételt a szakmai CV-jébe.

A fideszkormány alatt rendben volt a költségvetés, nött a gazdaság, csökkent az infláció - nézd meg a statisztikákat. Persze, pl. egészségügyi vagy nyugdíjreformot nem csináltak, de más sem. (ez tényleg hídról ugrás lett volna)

Kis állam, kis gond: szerintem az erös állam = nagy állam(i újraelosztás) volt a Lajos legeslegnagyobb felületes közhelye.
Akkor már ezt is mondhatta volna pl.: hatékonyabb közigazgatás, átláthatóbb és következetesebb adórendszer és pénzpiaci szabályozás, jobb közbiztonság = (szükségképpen)nyolcszázezer rokkantnyugdíjas meg kádárizmus.

egyenes labirintus 2010.02.08. 11:18:05

Egészen durva és kőkemény vagy, mert kisbetűvel írtad a Bokros nevét! Jól megmutattad neki, most majd biztos elgondolkodik, ha olvassa a blogot, ha még az Ávós Gyula is megérdemelte a nagybetűt, míg Laja csak nemecseki magasságokba jutott.

Martian (törölt) 2010.02.08. 11:21:00

@soproni1: "A flextronics még fel is építi azt az üzemet, sőt ki is fizeti a villanyszámlát, postást, cégautót, tehát azt a sok pénzt odaadja más vállalkozásoknak ( erre szokták írni az egyetemisták és közalkalmazottak, hogy levonja az adóalapból), tehát műközteti a gazdaságot."

Igen, de mindez reálértékben és országosan sosem lesz 4-5 %-os nagyságrendben (jó, ha megvan 1 ezrelék)... csak a GDP-ben, amivel a politikusok fényezik magukat.

"Örüljünk, hogy a minden szempontból fejlettebb társadalmak bevonnak minket is a táplálékláncba."

Egyrészt nem társadalmak, hanem befektetők... másrészt nem feltétlenül fejlettebbek, csak több erőforrást gyűjtöttek be maguknak a történelem folyamán... harmadrészt könnyen lehet, hogy ez a "tápláléklánc" éppen most esik szét nemzetközi szinten.
Lehet, hogy ha 10 éven belül megtanulunk jól vetni és kapálni, a világ élvonalába kapálhatjuk magunkat! :)

Martian (törölt) 2010.02.08. 11:34:20

@Steve: "Viszont a flextronics hatása a hazai gazdaságra lényegesen nagyobb mint a befizetett közterhek és a munkavállalóknak kifizetett bérek. Van egy beszállítói lánca, igénybe vesz szolgáltatásokat stb."

Elektronikai összeszerelésnél aligha számolhatunk hazai beszállítókkal... de ha lennének is, még a szolgáltatások igénybevételével sem érnének a 4-5 %-os nagyságrend közelébe.

"külföldi tőkebeáramlás nélkül mi maradt volna a gazdaságunkból a cucilizmus után."

Az volt a baj, hogy két évtizede ész nélkül és áron alul adtak el mindent... pl. leépítették vidéken a mezőgazdasági feldolgozóipart, ami a vidéki munkaerő sokkal-sokkal nagyobb százalékát felszívta, mint a Flextronics és - a nagyobb innovációt igénylő gép- és elektronikai iparral szemben - a "gengszterváltás" után is életképes maradhatott volna.

Így viszont olyan kiszolgáltatottak lettünk, mint a 3. világ...

mokkaczuka 2010.02.08. 11:37:03

@Martian: Nem lenne igazad, mert létezhet egyszerű ember, akinek nincs meg a nyolc általánosa, de ettől még dolgozik, vagy akár vállalkozik is a maga szintjén, és ha befizeti az adót, akkor ugyan miért ne szavazhatna?

papika 2010.02.08. 11:40:22

Én nem kedvelem Bokrost, szerintem elég csúnyán hazavágta a bimbózó hazai kapitalizmust (plusz a szegények fogait), ellenben, én nem állítom, sőt, tutira veszem, hogy a többi laja-gyűlölő sem gondolja azt, hogy ölbe tett kézzel kellett volna megvárni, amíg a hitelezők elárverezik az országot. Simán csak annyi a kritika lényege, hogy lehetett volna másként is elkerülni az államcsődöt (ami nem kis részben azért fenyegetett, mert Gyulánk 10 hónapig csak fürdőzött a népszerűségben).
Aki azt gondolja, hogy csak drasztikus jövedelemmegvonó intézkedésekkel lehet egyről a kettőre jutni, az először is támogassa Bokros Lajos listáját, másrészt mondjon példát olyan országra, ami úgy gazdagodott meg, hogy előtte elszegényítette magát.

Paranoid Android2 2010.02.08. 11:44:32

@Martian: és ezért kedveljük még az LMP-ét, mert már ennek az igénynek, felismerésnek a csírája.:)

mokkaczuka 2010.02.08. 11:46:51

Száz szónak is egy a vége, államnak két funkciója van:

1. Az állampolgár életének és testi épségének védelme;
2. A magántulajdon védelme.

Ami ezen felül vagyon, a bolsevizmustól/nácizmustól (ua.) vagyon.

mokkaczuka 2010.02.08. 11:48:50

@Paranoid Android2: Az LMP egyik jelöltje megéljenezte a World Trade Center lerombolását. És nem vágták ezért ki, hogy a taknyán csússzon, mert "magánemberként" beszélt. Úgyhogy a pártról is ennyit.

Martian (törölt) 2010.02.08. 11:53:01

@mokkaczuka: Jogos az érved... viszont normális esetben az ált. isk. képzés alapvető ismereteket adhatna a közügyek működéséről, a társadalomról... ha valakinél ez hiányzik, milyen alapon szavazna?

Martian (törölt) 2010.02.08. 11:56:08

@mokkaczuka: "Az LMP egyik jelöltje megéljenezte a World Trade Center lerombolását."

Nocsak... érdekeltsége volt az amerikai hadiiparban..? :))

Steve 2010.02.08. 11:58:46

A paradox a történetekben, hogy az látszik, hogy nem a megszorítások jelentik a problémát, hanem a túlköltekezés, amelyek a megszorításokat szükségessé tették, akár a rendszerváltáskor, akár pedig a Medgyessy kormány idejében. Úgy tűnik nem kellett volna ilyen szinten eltartani a versenyképtelen iparágakból utcára kerülteket, és nem kellett volna megemelni a közszférákban a fizetéseket.

Abban lehet igazság, hogy lehetett volna lassabban privatizálni, és akkor magasabb árat lehetett volna elérni, de ez azzal járt volna, hogy közvetlenül a rendszerváltás után nagy mértékben kellett volna csökkenteni a szociális kiadásokat, ami azt jelenti, hogy még jobban el kellett volna engedni a nem versenyképes iparágakból kiesők kezét. Ha átvészeljük mára valószínüleg sokkal jobban állnánk, de a mélypont sokkal mélyebben lett volna, és az első két három kormányzati ciklusban sokkal nagyobb feszültségek lettek volna.

A mezőgazdasági feldolgozóiparral kapcsolatban: az európai mezőgazdaság egy jelentős részét (különösen ha nem túl magas a tőkekoncentráció) a támogatások tartják életben.

Más szóval az állami újraelosztás. Megint más szóval a magas közterhek más termékeken.

AutosVilli 2010.02.08. 11:59:43

@mokkaczuka: És ki volt ez?Vagy csak te is csak egy görény sárdobáló vagy,vagy csak hinted a köztudatba a faszságokat Provokátor gyerek.Ha nem inged ne vedd magadra.

Martian (törölt) 2010.02.08. 11:59:46

@mokkaczuka: "Ami ezen felül vagyon, a bolsevizmustól/nácizmustól (ua.) vagyon."

Persze, a kínai vezetés is bolsevik... csak az a bökkenő, hogyha így folytatják, a végén még ők fogják megnyerni a kapitalista világversenyt. :))

Steve 2010.02.08. 12:00:59

papika: Ha jól értem, hogy mit értesz elszegényítésen, akkor pl. Finnország, Svédország, Írország. (Persze Írország most épp nem áll annyira jól)

Steve 2010.02.08. 12:02:01

papika: Most te jössz. Mit kellett volna csinálni a Bokros csomag helyett?

mokkaczuka 2010.02.08. 12:03:25

tiaramagazin.hu/page/mit_akar_az_mdf

Sajnos csak ezt az egy linket találom, és itt nincs nevesítve, csak az, hogy az EP-képviselőségért indult a fickó. Annyi rémlik, mintha vidéki lett volna, talán dél-magyarországi, de nem biztos.

mokkaczuka 2010.02.08. 12:05:49

@Martian: Nem hiszek én abban. Sem az ő saját statisztikai jelentéseiknek, sem annak, hogy hosszú távon szemetet termelve éllovas lehet valaki, és abban sem, hogy egymilliárd vagy még több ember mélynyomora és totális elnyomása árán világhatalom lehetsz. Kína nem Sanghajból áll ám.

Paranoid Android2 2010.02.08. 12:06:00

@Steve: Ez akkora baromság, hogy külön megírom, hogy valójában mi van.
Ez a bokrosi hazugságok egyik eklatáns példája.
A következő posztban lerántom a leplet!:)))

mokkaczuka 2010.02.08. 12:07:41

@AutosVilli: Nyugalom, öregem. Elmúlt dél, most már ihatsz töményet is. Csak ne izgasd fel magad. És jegyezz meg jól egy internetes alapigazságot. A provokátorozás, a "ki küldött" szövegek és társai egyenlőek a vita elvesztésének beismerésével.

Steve 2010.02.08. 12:08:19

Paranoid android: mi?

Steve 2010.02.08. 12:10:23

mokkaczuka: el vagy maradva, ha azt gondolod Kína csak szemetet termel. Szinte nincs olyan világcég aki nem gyártat Kínában

mokkaczuka 2010.02.08. 12:11:59

@Steve: Megint más szóval: a szocializmus.

Steve 2010.02.08. 12:13:30

mokkaczuka: igen némi (erős) túlzással a szocializmus

Martian (törölt) 2010.02.08. 12:14:59

@Steve: "lehetett volna lassabban privatizálni, és akkor magasabb árat lehetett volna elérni"

Arra gondolok, hogy nem mindent privatizálni, illetve a magyar gazdasági érdekeket védő módon - hazai kötődésű érdekcsoport kezébe - privatizálni.

"A mezőgazdasági feldolgozóiparral kapcsolatban: az európai mezőgazdaság egy jelentős részét (különösen ha nem túl magas a tőkekoncentráció) a támogatások tartják életben."

A mezőgazdaságnak fajlagosan gyenge a profitabilitása, de stratégiai érdekből nem lehet megszüntetni vagy "nemzetközileg outsourcingolni". Egyébként ez is mutatja, hogy a jelenlegi piaci értékrenddel alapvető bajok vannak.

"Más szóval az állami újraelosztás. Megint más szóval a magas közterhek más termékeken."

Ha választani kell, hogy gyenge profitabilitású, de más szempontból fontos szektorokat támogatsz államilag... vagy ezeket "lehúzod a vécén", de a gazdaságból kieső potenciális munkaerőt (amelyet már nem tud felszívni a gazdaság többi része) hosszú távon segélyezned kell az éhenhalás ellen... akkor még mindig az előzővel jársz jobban, gazdaságilag és morálisan is.

mokkaczuka 2010.02.08. 12:16:09

@Steve: Oké, nem csak azt termel, de hiába csinált ott gyárat a Siemens, az ott készült termék a büdös életben nem lesz olyan, mintha német munkás készítette volna, vagy akár török, a háta mögött a német munkafelügyelővel. Amellett a nyomulásnak van ellenszere, az Egyesült Államokban már beindult, hogy a fogyasztók tudatosan nem vásárolnak kínai cuccot, hiába van ott és hiába olcsóbb, mert felfogták, hogy saját maguk alatt vágják a fát. Ezt a módszert alkalmazza szerény személyem is, és erre buzdítok mindenkit. Nem csak az élelmiszerfronton. És minél drágább cuccról van szó, annál inkább. Az egy dolog, amikor egyszerűen nem kapsz mást, pl. ha tévét veszel (csak példa volt). Akkor nem tudsz mit csinálni. De ha mondjuk valaki képes egy kínai autót megvenni, azt jól valagba kell rúgni vizes gumicsizmával, mert az már nem csak saját maga, de a többiek alatt is vágja a fát.

mokkaczuka 2010.02.08. 12:23:35

@Martian: 'A mezőgazdaságnak fajlagosan gyenge a profitabilitása, de stratégiai érdekből nem lehet megszüntetni vagy "nemzetközileg outsourcingolni".'

Háát, nem egészen ez az ok. Anno Nagy-Britanniában bekerítették a földeket, csináltak belőlük birkafarmot, aztán az összes bérlő mehetett, amerre látott, ki is alakult egy kitűnő ipari munkásosztály. Itt is az kéne, mert ha megnézed: nincs elég ács, karosszérialakatos, kőműves, esztergályos, marós, egyfelől mind értelmiség akar lenni, hogy ne kelljen bepiszkolni a kezét, másfelől meg link, segélyeken élő proli, aki csak akkor dolgozgat valamit, ha muszáj. Miközben - a mezőgazdaságban ott cselleng kb. egymillió fölösleges ember. És ha legalább az ágazat ne ahhoz lenne szokva, hogy búzát meg disznóhúst termel, ami rogyásig van, és a kutyának se kell. Kéne váltani, biogazdálkodásra, halastavakra, struccfarmra, a megváltozott éghajlati viszonyoknak megfelelő öntözéses rendszerre, de erre a magyar és az európai gazda képtelen, és csak a markát tartja, bármi történjék is velem, mert voltak politikusok, akik elhitették vele, hogy ő a szent tehén, mert nélküle nincs kaja és élet, és hasonló baromságok. Ennek is sürgősen véget kell vetni, és az nem mentség, hogy egész Európa elbassza, és hagyja, hogy militáns mezőgazdászok határátkelőket zárjanak le traktorral. Közéjük kell csapni, és akkor majd nem zár le semmit, és a kedves fiát majd ipari tanulónak adja, mert rájön, hogy az a jövő.

AutosVilli 2010.02.08. 12:24:39

@mokkaczuka: Én nem vitatoztam veled,csak megállapítotam,mivel NEM VÁLASZOLTÁL a kérdésre szerintem egyértelmű ,hogy provokátor vagy.Mivel ugrottál a provokációmra egyértelmű hogy Provokátor vagy!Külömben minek védekezel?
Nevezd meg aki ezt mondta!!!!
Ha tényleg mondta akkor nem lehet gondod belőle!
Ha meg nem mondta akkor minek jártatod a szádat,írod a faszságaid.
Addig is a nagy internetes alapigazságod az
szubjektív,a részemről nem elfogadott.Provokátor gyerek.

Martian (törölt) 2010.02.08. 12:26:07

@mokkaczuka:

Mao idejéhez képest a szegényeknek nem lett rosszabb, csak a különbségek nőttek.
Másrészt korántsem csak szemetet termelnek, csak az utóbbiból több jön be... mert valahogy mégiscsak el tudják adni ebben a nagy kapitalista piaci versengésben (nem a minőség a lényeg, hanem a vásárló meggyőzése).
Kína abban a legveszedelmesebb, hogy a növekvő forrásokból állami projekteket indítanak be, amelyekben hasznosítják a világ más tájairól beszerzett tudás legjavát. Nemcsak az űrkutatásra, fegyverkezésre kell gondolni, hanem más civil szektorokra is.

Steve 2010.02.08. 12:28:28

mokkaczuka:
Azért viszik a termelést pl. Németországból Kínába, vagy Magyarországra(!), mert versenyképesebbé teszik. Nagy általánosítás, de nagy vonalakban ez azt jelenti, hogy, hogy az emberek szívesebben veszik a Kínai alkatrészekkel gyártott olcsóbb cuccot, mint a Német alkatrészekkel gyártott drágábbat.

Különösen amióta (és ez nem ma volt) már nem az öröklétnek gyártanak autót, tévét, hűtőszekrényt, de házat sem, akkor se ha kínai. Nagyon kevés nem kommersz márka van amelyik ne ezt a stratégiát követné, és azoknak az árai nem 10-20%-kal, hanem 50-100%-kal magasabbak mint a kommersz márkáké.

Martian (törölt) 2010.02.08. 12:29:32

@mokkaczuka: ez a másik véglet... a kettő között lehet az igazság.

mokkaczuka 2010.02.08. 12:32:33

@AutosVilli: Most mit hisztizel? Azt írok, amit akarok, és akkor sem lehet bajom, ha nem nevezem meg. Nem emlékezhetek minden baromarc nevére, amint a tiedet is el fogom felejteni perceken belül.

Martian (törölt) 2010.02.08. 12:36:43

@Steve: "Azért viszik a termelést pl. Németországból Kínába, vagy Magyarországra(!), mert versenyképesebbé teszik."

Ez megint csak nem egyértelmű, hogy jó-e, illetve kinek jó... ha arról van szó, hogy ócsítva (Made in PRC) megkapsz egy terméket, ami két éven belül garantáltan elromlik, szemétre kerül... cserébe viszont éhbérért dolgozhatsz vagy beállsz a munkanélküliek növekvő táborába, akkor érdemes arra szavazni, aki ezzel a trenddel szembe megy.
De persze nem azon az áron, hogy állambácsi védjen meg a munka ellen... :)

Steve 2010.02.08. 12:38:58

@Martian:
Kevesebb privatizálás, kissebb bevétel. Alacsonyabb bevétel, alacsonyabb kiadás, vagy magasabb hiány, magasabb eladósodottság.

Ha csak a tőkeszegény Magyar tőkéseknek privatizálsz, akkor oligarchákat gyártasz, akiktól majd még jobban fog függni az állam. Ráadásul miután nincs tőkéjük ezért vagy nagyon alacsony áron tudod nekik eladnia termékeket, vagy adsz nekik hitelt is mellé, amit majd az állam vesz fel.

Na nem tudnak modernizálni, legfeljebb hitelből. Ha egyáltalán hitelképesek (valószínüleg nem lennének azok) akkor a hitelt is kénytelenek lennének külföldről kapni.

Összességében ez úgy működne, hogy az állam valakinek odaadja nagyon olcsón tulajdonba a feldolgozóipart, majd még ad neki nagyon olcsón hitelt is. Így kreál a semmiből nagytőkéseket. Ha ismerős ez valahonnan, akkor ez volt az Orosz és Ukrán privatizációs modell.

mokkaczuka 2010.02.08. 12:40:17

@Steve: Amit te mondasz, az minden igaz.

De.

Ha veszel kínai cuccot - nem feltétlenül mnosogatórongyot -, akkor minden egyes vásárlásnál tudnod kell két dolgot. Az egyik az, hogy nagy valószínűséggel nem fog annyi ideig tartani, mintha valamivel drágább, de mondjuk Olaszországban előállított kelmét vettél volna. Azonkívül minden egyes ilyen vásárlással veszélyeztetsz egy európai munkahelyet, végső soron a saját magadét, merthogy lassacskán - ilyen szempontból - egy ország vagyunk.

Aztán van a következő szint. Ha kisgyereked van, akkor mondjuk nem árt kurva nagy ívben kerülni a kínai játékokat, mert ott már nem csak arról van szó, hogy hazaviszed és szétesik, hanem arról, hogy pl. a gyerek lerágja és benyalja róla a mérget tartalmazó festéket. Ennek dacára vannak olyan geci felelőtlen emberek, akik képesek kínai műanyag szart venni a gyerekeiknek, és vannak, akik ezt kerülik. Manapság, hála Istennek, egyre több gyerekjátékot kapni, ami hangsúlyozottan Made in Germany, és ha nem is az öröklétnek szólnak, mindenképp ötvenszerese az élettartamuk a kínai játéknál.

A legfölső kategória, amikor a baromarc kínai kocsit vesz, mondjuk terepjárót, mert az csak öt guriga, a Toyota Landcruiser meg nyolc (hasamra ütöttem). Ezzel rúg egy nagyot a nyugati világon (mert Japán velünk egy táborban van), ráadásul közlekedők százait sodorja életveszélybe, mert minden okunk megvan feltételezni, hogy a kínai autónál be fog szarni a fék, és holmi észrevehetetlen gázpedálhibáknál sem hívnak vissza a kontinensen saját költségre húszezer darabot, mint a Toyota. Ezért az egyszeri seggfejnek el kell kezdenie az agyával gondolkodni, mielőtt kínait vesz.

mokkaczuka 2010.02.08. 12:41:31

@Martian: Igaz. Lopnak, mint a szarka.

Steve 2010.02.08. 12:41:53

Martian:

Egyrészt nincs rajta, hogy made in PRC, mert az alkatrészeket gyártották Kínában.

Másrészt kinek jó? Hát annak aki döntést hoz. Egyrészt a cégnek aki kiviszi a termelést, másrészt a vásárlónak aki inkább ezt veszi és nem a Miele hűtőgépet.

Steve 2010.02.08. 12:46:32

OK, kiszállok, dolgoznom kell. Búcsúzóul nem illik további labdákat feldobni, vagy leütni, így csak annyit mondok, hogy nem csak az a kínai ami annak látszik, és hogy azt, hogy a protekcionizmusnak mi a hosszú távú hatása a termékek minőségére, árára, azt elég jól lehet tudni.

Üdv:
István

mokkaczuka 2010.02.08. 12:48:30

@AutosVilli: Csak a te kedvedért, csak itt, csak most, kikerestem, te buzi!

"Nem kisebb a globalizációval, vagy épp Amerikával szemben táplált gyűlöletük: " (…) bizonyos szempontokból lehet szeretni, hogy amikor New Yorkban nekimentek a terroristák a felhőkarcolóknak, akkor a magyarok többsége azért mégiscsak azt gondolta, hogy a 'kurva anyátok, megérdemeltétek'" – nyilatkozta Kardos-Horváth János, az LMP EP-jelöltje, fontos kampányarca, az épp pihenőre vonuló Kaukázus zenekar frontembere egy interjúban, arra a kérdésre válaszolva, mit szeret a legjobban az országban"

Most elégedett vagy?

AutosVilli 2010.02.08. 12:48:36

@mokkaczuka: Írjál amit akarsz,csak ezzel hiteltelen lettél,leszel mások szemében is.
Ez olyan mint a Tudósok megállapították ezt meg azt.
Csak éppen a tudósok nevét nem említik.
A zene blogod után nem eztvárná tölled az ember.

AutosVilli 2010.02.08. 12:50:17

@mokkaczuka: Köszönöm igen!
Visszatért a hitem az emberekbe.
Üdv: Te buzi.

papika 2010.02.08. 12:53:50

@Steve:
Mikor csináltak ilyet Svédországban? Vagy Finnországban?
Ránéztem a finn statisztikai hivatal oldalára, és ott azt találtam, hogy '95 óta (azóta készült a statisztika, amit hirtelen találtam) a háztartások átlagos jövedelme emelkedik.

Én nem vagyok makropolitikus, csak egy sima állampolgár, így azt, hogy konkrét intézkedéseket irogassak neked, ne várd. Az Orbánék láthatatlan kiigazítás c. mutatványa nem hozott elszegényedést. De Csehországban, Lengyelországban, stb., sehol nem tudok arról, hogy a kormány direkt, azzal a szándékkal pörgette volna fel drasztikusan az inflációt, hogy elvegye az állampolgárok jövedelmét.
Szlovákiában ugyan visszavettek egy csomó szociális kiadást, de eközben drasztikusan csökkentették az adókat.
Ez egy mese, hogy neked attól jó, ha rossz, el ne hidd!

AutosVilli 2010.02.08. 12:55:31

Azt tudtad hogy a WTC-metorlásában közel milliós számra tehetö azoknak a száma akik ártatlanul,haltak,és sérültek meg.(rengeteg gyerek kéz és láb nélkül,ha van gyereked gondolj bele,ide jönne egy nagyhatalom és lebombázná a házad felét, a gyereked meg elvesztené a fél lábát meg az édesanyját.)Mondjuk azért mert az LMP-s gyerek azt nyilatkozta.Kb ez a helyzet ott is Afganisztánban.

Martian (törölt) 2010.02.08. 13:08:57

@Steve: "Kevesebb privatizálás, kisebb bevétel."

A rövidtávú előnyökért felélni a jövőt...

"Összességében ez úgy működne, hogy az állam valakinek odaadja nagyon olcsón tulajdonba a feldolgozóipart, majd még ad neki nagyon olcsón hitelt is. Így kreál a semmiből nagytőkéseket."

Nem olcsón és kemény feltételekkel... és persze ez sem optimális.
De az érem másik oldalán ott van a lenullázott feldolgozóipar és a magas vidéki munkanélküliség, ennek segélyezése... ez most stratégiailag rosszabbul néz ki.

Martian (törölt) 2010.02.08. 13:11:22

@Steve: "jó a vásárlónak aki inkább ezt veszi és nem a Miele hűtőgépet."

...ugyanez a vásárló meg alkalmazottként rácsodálkozik, ha kevesebbért kell dolgoznia vagy elveszti a munkáját.

Martian (törölt) 2010.02.08. 13:18:29

@mokkaczuka: hátha még megaszondta volna, hogy az egész 9/11-et a MOSZAD és az amerikai hatalmi oligarchia rendezte, akkor lett volna csak igazán haddelhadd! :))

sorokinV 2010.02.08. 13:44:07

@mokkaczuka:

Finoman jelezném, hogy Kína sikerében az is szerepet játszik, hogy ott még létezik termelés és dolgoznak is egy páran. Én, mint vállalkozó szeretnék gazdasági nacionalista lenni, de nem megy, mert nem találok egy céget sem, aki képes lenne teljesíteni egy megrendelést. Általában nem is értik, hogy mit akarok...
Sokkal egyszerűbb sikoltozni, hogy nincs megrendelés és állami támogatásokat kéregetni.
Aztán, ha mégis sikerül valamit itthonról beszerezni, akkor az nem abban az időben, nem úgy és nem azért az árért készül el.

mokkaczuka 2010.02.08. 13:51:18

@AutosVilli: Kardos-Horváth János, az LMP EP-jelöltje, fontos kampányarca, az épp pihenőre vonuló Kaukázus zenekar frontembere

mokkaczuka 2010.02.08. 13:53:05

@AutosVilli: Kardos-Horváth János, az LMP EP-jelöltje, fontos kampányarca, az épp pihenőre vonuló Kaukázus zenekar frontembere

Rohadjon meg ő és az összes Amerika-ellenes buzi, veled az élen.

Megtorlás könnyes következményei nem izgatnak, puhák az amik, hidrogén kell.

:)

mokkaczuka 2010.02.08. 13:55:22

@AutosVilli: Most akkor tagadod, hogy elhangzott, vagy örülsz neki, te magyar?

(Ennél nagyobb sértést nehéz elképzelni)

Dr. No 2010.02.08. 15:45:42

És hogy a rövidebb mondatokra szocializált réteg is értse:

Aki erről a témáról ezen a színvonalon bírt írni, az köcsög.

vizesnyolcas 2010.02.08. 22:16:55

Bokros szakértelmét bizonyítja, hogy az általa javasolt terápia kézenfekvően következik a diagnózisból. Mármint az általa megállapított diagnózisból. A trükk az, hogy a diagnózis csak olyan elemeket tartalmazhat, amely a terápiát indokolja, az annak ellentmondó tüneteket figyelmen kívül hagyja. - Bokros a gazdaságpolitika igazi Schobert Norbija: Ott fekszik a szerencsétlen balek kifosztva, vérbefagyva, fél veséje lerúgva, bordái eltörve, végtagjai csonkolva. Akkor jön ő, és megállapítja, hogy a páciensnek magas a koleszterinszintje, és fogyókúrás diétát ír elő neki.

vizesnyolcas 2010.02.08. 22:31:51

Olvassátok Bokrost (//http://www.es.hu/index.php?view=doc;21945)! Érdemes.
A több biztosítós finanszírozási modell melletti érvei egyszerűen zseniálisak. Ezek szerint a beteg, a magánbiztosító és az egészségügyi szolgáltatók viszonyában:
- a magánbiztosító egyértelműen a jófiú,
- az egészségügyi szolgáltató meg csakis a rosszfiú.
Merthogy a magánbiztosító egyetlen vágya és "önérdeke", hogy "jól informált, szakértelemmel bíró és tőkeerős intézményként a beteg érdekét képviselje az információs aszimmetriával visszaélő egészségügyi szolgáltatókkal folyó alkufolyamatban".

Bummer 2010.02.08. 23:09:16

@vizesnyolcas:
Tele van csúsztatással az a szar.

Martian (törölt) 2010.02.09. 01:11:34

@vizesnyolcas: Érdemes megnézni, Michael Moore Sicko-ját, rögtön el is megy az ember kedve Bokros úr életszerűtlen fejtegetéseitől... :)

vizesnyolcas 2010.02.09. 11:00:55

Bokrost olvasva el kell ismerni, nem csak ambíciója, hanem tehetsége is van a politikához, amennyiben ezen a szavazatszerző és tömegeket mozgósító képességeket értjük. Tisztában van vele, hogy a szakértői nimbusza nem sokat ér a politikusok csodafegyveréhez, a jól felépített ellenségképhez képest.
(Egy alkalmas ellenségkép sulykolásával szinte mindent pótolni lehet: stratégiát, tudást, erkölcsi alkalmasságot. Erre kiváló példa a Demszky néven közismertté vált szindróma: Hányszor érdemelte meg, hogy főpolgármester legyen, és hány ciklusra választották meg (eddig)? - Na, a kettőből adódó deficitet vajon mi fedezte?)
A fasiszta magyarokban rejlő fenyegetés helyett Bokros egy sokkal korszerűbb, és lényegesen nagyobb tömegeket megmozgatni képes ellenségfigurával operál. Ez a potyautas. - Melyikünk ne háborodna fel egy olyan szituáción, hogy amiért én fizettem meg, azt a másik ingyen fogyaszthatja? Azonban a kutya megint a megkurtítot diagnózisban van elhantolva, mert abból nem derül ki, hogy a putyautasság elleni harc eredményessége csak igen korlátozott lehet, és az esetleges haszna messze nem mérhető össze más, a Bokros látóhatárán kívül eső (ha nem szándékosan elhallgatott), az aktívakat (nem potyautasokat) a bevételi oldalon érintő (jövedelemszerző lehetőségeit szugorító) tényezőkkel, rendszerszintű jövedelemszivattyúkkal. Egy hozzászólás terjedelme nem alkalmas bonyolult összefüggések kifejtésére, ezért csak azt jegyezném meg csendesen, hogy itt nem olyan potyautasokról van szó, akiket egyszerűen leszállíthatunk a hetes buszról.
A potyautasok jelentős része minden szisztéma mellett megmaradó potyautas, mert fizikailag csak potyautasként képes létezni, és a tömege jó esetben csak több generáció alatt csökkenthető. Mondom, jó esetben. Csakhogy annak a rendszernek, amelynek Bokros nyilvánvalóan lelkes híve, elválaszthatatlan “techhnológiai sajátossága”, hogy mintegy hulladékként potyautasok újabb tömegeit gyártja le. Minthogy ezeket nem lehet feldolgozni a szokásos hulladékégető kemencékben, a megmaradó potyautasok elleni harc "sikerese" csak azt jelenti, hogy a politika a társadalom erősebb érdekérvényesítő képességgel rendelkező rétegeit megkíméli tőlük, és a megmaradó potyautasok létezésének összes költségét egy - az eredetinél szűkebb rétegre -, a még éppen nem potyautas de velük érintkező polgárokra terheli.

Martian (törölt) 2010.02.10. 11:51:15

@vizesnyolcas: "Bokros egy sokkal korszerűbb, és lényegesen nagyobb tömegeket megmozgatni képes ellenségfigurával operál. Ez a potyautas."

Na igen, Hitler is így kezdte a zsidókkal... a vége meg az lett, hogy nem a Rotschildékkal bántak el, hanem a kisemberek tömegeit kaszlizták be.

És lehet nyelvet köszörülni az impoduktív munkanélkülieken, de nincs az a demagóg pulitikus, aki a 100 % foglalkoztatottság igéretét fel merné vállalni.

FutApest 2010.02.13. 14:40:14

Ah, Emberek, AutosVilli és hosonlo hozzaszolokra/hozzaszolasokra egyszeruen n e m k e l l reagalni!
süti beállítások módosítása