A ferencvárosi lakmusz

 2009.01.13. 15:19

 

  

Mint tudjuk, az időközi országgyűlési választásnak semmiféle politikai tétje nincs, csak azért tartják meg, mert az ellenzék jártatná a mocskos pofáját, mindenféle demokráciáról, ahelyett, hogy tudomásul venné, neki coki.

A ferencvárosi választási paródia pedig, a választási szociológia iránt hevesebben érdeklődő lakosok számára, azért tartogat annyi tanulságot, amennyivel egy kormányülés jegyzőkönyve hozzájárul a politikai elit intellektuális képességeiről szóló ismereteinkhez.

Vegyük csak sorra, mi derült ki a választópolgárokról és a jelöltekről, valamint pártjaikról eme szmogriadós szép vasárnapon:

Először is a lakosok negyede annyira elkötelezett a demokrácia iránt, hogy egy tréfa keretében is, kockáztatva egy jókis tüdővizenyőt, elcaplat szavazni, hogy ártson a fletónak, vagy megmutassa OV-nak.

Másodszor: Kiderült, hogy a Fidesznek nem sikerült áttörést elérnie Budapesten, de egy 50-55%-os részvételű általános választáson (60%-nál már persze nem, de ez is csak néhány ősszoci kerület elvesztését jelentené) döntetlenközelire lenne képes hozni a teljesen szoci kerületek egy jelentős részét is.

Harmadszor: Az mszp támogatása ugyan nem omlott össze, de mozgósítási képessége radikálisan romlott, hiszen ezt az alig 20 % feletti eredményt, csendes kampány mellett ugyan, de a kapcsolati háló fű alatti teljes felserkentésével érték el.

Negyedszer: A jobbik teljes egészében a miép bázisán létezik, esélyei arra, hogy kitörjön a szélsőjobboldali kispártiság börtönéből valószínűtlen. Ráadásul egyetlen és titkos szövetségese az mszp, hiszen annak érdeke életben tartani ezt a jelenséget, ez pedig szélsőfasiszta körökben hamarosan errodálja majd a radikálisokat.

Ötödször: A politikai élet egészére kétségtelenül leginkább ható következménye azonban az egész hercehurcának az, hogy az szdsz támogatottsága viszont tényleg összeroppant.

Az szdsz ott szenvedett megalázó vereséget, ahol a legmélyebben beágyazottnak kellene lennie, ott ahol kevés számú,(nem csak propaganda szinten sikeres) polgármestereinek egyike van. Úgy látszik a polgármester nem mosódott össze az szdsszel, hiszen népszerűsége nem sugárzott át. Már az önkormányzati választásokon látszott, hogy ez a folyamat megindult, de hogy a párt gyakorlatilag megszűnjön az EP választásokra sok ember áldozatos munkája kellett, bezárólag az ingatlanos maffia aljáig.

Az szdsz 5% alatt lesz az EP választásokon, miként az mdf is és ez átrajzolja az mszp által követhető stratégiákat.

Az mszp hatalmas vereséget fog szenvedni ezen a listás szavazáson. Habár a Fidesz remek kampánnyal még felhozhatja a szocikat, de nem lehet kizárni, hogy ezúttal nem retardált amatőrökre bízzák a kampányt, hanem valakire, akinek már sikerült eladni néhány tonna mosóport.

Egy nagy szoci buktának pedig lesznek következményei. A Fidesz akár a 60% közelébe is kerülhet országosan, ami annyira szarul mutat a képernyőn, hogy szociéknál mindenki a kanapéra ürít vasárnap este tíz körül.

Innentől pedig a szocik jobban járnak azzal, hogy nyilvánvaló mindenkinek, hogy az szdsz nem jut be, mert ezzel áthozhatják a potenciális 3-4% jelentős részét.

Persze túl szép ez ahhoz, hogy igaz legyen, de a népszavazást se hittük volna el előre.

 

 

 

Címkék: választás mszp fidesz gyurcsány szdsz jobbik ferencváros

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr5875024

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.01.14. 15:58:24

Az SZDSZ kollektív öngyilkosságaNem titok, mindig is liberálisnak vallottam magam. Anno, gimnazistaként, a rendszerváltás idején - már csak a korom miatt is - még a FIDESZ-hez húztam, aztán amikor ők identitást váltottak, én a Fodor szárnnyal átpártoltam…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pokesz70 2009.01.13. 17:53:11

"a népszavazást se hittük volna el előre" -- aztán milyen faszán sikerült, mi?

Namindegy, úgyis csak az számít, hogy minél jobban ártson az országnak, a többi meg le van magasról.

Hajrá Magyarország!

is 2009.01.13. 18:22:41

én se hittem volna a népszavazást. azt meg végképp nem hittem volna, hogy van, aki erre még büszke is. mert jól van, elmegyünk berúgni, letépünk egy-két metrófogantyút, jó volt a buli, beszóltunk a fletónek, az, hogy az öngondoskodásnak mit ártottunk (lásd poltikai térkép felmérés, etatizmus) azt persze tudjuk, de olyan jó volt kirúgni a hámból. na de erre még büszkének is lenni...

konkrétan 8%-ot szerintem a MIÉP sehol, soha nem kapott, de mondjad, ha nemcsak zsigerből ítélkezel, hanem adataid is vannak.

az SZDSZ berogyott, az MDF is, de a 23% elment embernek a 60%-a is csak 14%. a várható győztes szavazója pedig jobban elmegy, mert ki szeret vesztesre szavazni?

és egyébként ami a legrosszabb lehet az országnak, az a kétpárti parlament. onnantól nincs visszaút, mert az emberek nem pluralizmust, hanem frontvonalat látnak. remélem nem tudod megtapasztalni, de ha mégis, gondolj 4 v múlva arra, hogy itt azt írtam: legalább 5 párt kell a parlamentbe, és bárkire szavazhatsz 2010-ben, csak a két nagyra nem, hogy a többieknek együtt 30%-a legyen, és ezáltal kényszerítődjék ki az egyeztetés. és példának hadd mondjam Németországot. amióta a SPD-CDU mindkettő leszerepelt (a Zöldek-FDP-kommunisták mind megerősödtek), azóta van értelmes kormányzás.

tlac 2009.01.13. 18:32:01

árt az országnak, nem kicsit, de egy milliárdosnak lehet jó felelőtlen szórakozás, táncikálás. Simonyi is másodszorra löveti fel magát a kozmoszba, de nem árt ezzel másoknak..
A művház igazgató meg tornatanár funkciknak is jó szórakozás lesz vissza menni a falujukba, szép h eddig kihúzták.

sapuh 2009.01.13. 18:34:06

@is: magadat cáfolod, hiszen te is látod, ilyen részvételi adatok mellett a 8% nem igazi 8%.
A jobbik/miépes szavazók aktivitása általában az átlagnál magasabb, ezért alacsony részvétel esetén tényleg van esélyük egy ilyen eredményre. De hogy egy "nagy" választáson is el tudjanak érni 8%-ot, azt nem hiszem.

beszelo 2009.01.13. 18:51:20

"Az szdsz ott szenvedett megalázó vereséget, ahol a legmélyebben beágyazottnak kellene lennie, ott ahol kevés számú,(nem csak propaganda szinten sikeres) polgármestereinek egyike van. Úgy látszik a polgármester nem mosódott össze az szdsszel, hiszen népszerűsége nem sugárzott át. "

Az ominózus polgármester 2008. szeptemberében kilépett az SZDSZ-ből.

Paranoid Android2 2009.01.13. 19:02:23

@beszelo: Stimmel, azért lépett ki az szdsz-ből, mert annak lecsökkent támogatottsága, ami rejtélyes módon egybeesett azzal, hogy a polgármester számára vállalhatatlan lett a párt. Vagy fordítva.
Az emberek nem azért nem szavaznak a szadira mert a Gegesy kilépett, hanem azért, mert hülye rablók gyülekezetének tűnik.

sanyisanyi 2009.01.13. 19:52:14

A Jobbik ... kitörjön a szélsőjobboldali kispártiság börtönéből"

Érdekes módon eddig mindenki azt hangoztatta, hogy a Jobbik támogatása 1% alatt van. Most meg hirtelen kapnak 8%ot.
Persze lehet magyarázni, hogy kicsi volt a részvétel, de ez azért mégis csak egy balos többségű kerület. Ha itt 8% akkor vidéken vajon mennyi lesz?!

Paranoid Android2 2009.01.13. 19:58:51

@sanyisanyi: Vidéken lényegesen kevésbé radikálisak az emberek, ez inkább pesti jelenség.
Vidéken a Fidesz az ellenzéki párt, kisgazdák, volt miépesek, néha még a volt szélsőbalosok is oda váltottak.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 19:59:34

@sanyisanyi:
Most az kéne, hogy a Gárda felvonuljon minden kistelepülésen, ahol khm.. a közbiztonság híresen-hírhedten problémás...

Paranoid Android2 2009.01.13. 20:04:35

@FerencTestvér:
Vidéken az emberek állami rendteremtést akarnak. Ezt a fajta konzervatív stílust simán megkapják a Fidesztől, minden gond nélkül.
Szeretik is.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 20:05:39

@Paranoid Android2:

Szerintem már ők is kezdik belátni, hogy itt egy sima Fidesz nem fog rendet rakni.
A problémák jobban elévültek annál, hogy egy sima kormányváltás megoldja.

Paranoid Android2 2009.01.13. 20:10:23

@FerencTestvér: Hát persze, de jobban szeretném már konstatálni a kormányváltást, hogy aztán jót aggódhassunk azon, hogy mit nem sikerül megoldani.
Egyébként netán forradalomra gondolsz?

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 20:11:30

@Paranoid Android2:

Forradalom? Dehogy! Legális úton megvalósuló konzervatív fordulat.

Paranoid Android2 2009.01.13. 20:18:48

@FerencTestvér:
Legális úton megvalósuló konzervatív fordulat.
Ízlelgetem ezt a mondatot egy kicsit.
Jelen pillanatban ez a legális út (választások) attól tartok mint fasiszta csőcselék puccsa van definiálva a társadalom másik felén.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 20:25:03

@Paranoid Android2:
Hát egy erős Jobbik a parlamentben, a szadi meg az mdf repülése, az mszp jelentős meggyöngülése VÁLASZTÁSOK ÚTJÁN az nekem úgy tűnik, mint egy legális út.
Erre kéne rámenni.

Paranoid Android2 2009.01.13. 20:29:57

@FerencTestvér:
Arra próbáltam rámutatni, hogy nem a jobbik az a politikai csoport, amely válasz a problémáinkra.
Legfőképpen azért, mert teljesen hiányzik mögüle az intellektuális háttér, meg azért is mert olyan nyelvezetet használ, amit magyarországon nem tűr el az EU. A ficotól, meg a slotától eltűri, de ez már egy másik kérdés.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 20:34:16

@Paranoid Android2:
A Jobbikkal kapcsolatban jogos a kritika, de nem abból a szemszögből, hogy fúj, ezek fasiszták. Jogos felvetéseket tesznek fel, és adnak rá valamilyen választ. Azt hiszem, valami ilyesmiről szólna többek között a demokrácia is.
Intellektuális háttér, ja, hát az majd kiépülne, sztem, parlamenten kívüli pártot még az ág is húzza.

Na de magyarázd már el nekem, hogy miből gondolod, hogy az EU nem tűrne el egy Jobbik-Fidesz kormányt, ha Slotát (meg ezeket: magyarkodo.blog.hu/2008/11/20/2008_ban_europaban) eltűri.
És ha tényleg így van, szerinted miért van ez?

Paranoid Android2 2009.01.13. 21:23:07

@FerencTestvér: Trianon óta hagyomány, hogy nincs olyan ótvar politikai rendszer az utódállamokban, amelyeket ne támogatnának a mindenkori Magyar kormánnyal szemben.
Az EU eltűrne egy Fidesz-Jobbik kormányt, csak mindent megtenne a bukásáért, ami emberileg lehetséges.:)
A jobbik ugyanúgy nem "kormányképes", ahogy az szdszes szélsőség sem volt az. Az szdsz vezette az országot a mostani szakadékhoz, és még most sem értik láthatólag (képesek felfogni), hogy hogyan.
A szélsőségesség nem fér össze a kormányzással.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 22:01:00

@Paranoid Android2:
Na, akkor beismertük, hogy a nyugat magyargyűlölő? Ha meg ezt tudjuk miért nem emeljük fel ezért a hangunkat legalább fele olyan hangosan, mint az antiszemitizmusért szoktuk?

Mit értesz kormányképesség alatt? Pl. Morvai Krisztinának minden tudása, végzettsége, képessége megvan arra, hogy igazságügy miniszter legyen, Kiszely prof meg lehetne oktatási, a többi fityesz, azt kész.

Mellesleg pattanjunk már le a szélsőségesezésről. A nácik, fasiszták, nyilasok szélsőségesek.

A jobbik nemzeti radikális, ami nem szélsőséges, hanem radikális - ami nem ugyanaz.

A radikális a szélsőséges és az ún. "mérsékeltnek" nevezett jobbközép között helyezkedik el úgy félúton.

tlac 2009.01.13. 22:43:23

majd amikor a Fidesznek a Jobbik lesz az ellenzéke..
de késő lesz. Az ellenzék acsarkodik, a kormány teszi a dolgát. Aztán itt hagyja ránk..

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 22:55:27

Azt is érdemes megfigyelni, hogy az okoskodó budapesti bölcsész archetípusa nem fogja hagyni magát. A szadi lehet, hogy elsüllyed, de már adagolják a köztudatba az újakat: LMP, Humanista Párt

meg majd elnevezik magukat alternatív meg kortárs izéknek, na de inkább menjenek haza.
süti beállítások módosítása