Mire nem az a három igen?

 2008.02.27. 13:20
 

Sokan sokféle démont kergetnek politikai közgondolkodás címén, de talán a népszavazás kampányának hajrájában érdemes politikai alapon is és szakmai alapon is végiggondolni, mit is üzen a szavazó igenjeivel Kedves Vezetőnknek.

Vegyük sorba a politikai történéseket és az ezekből következő politikai érveket.

2006-ban Gyurcsány Ferenc elsősorban erkölcsi alapon vonta kétségbe Orbán Viktor állításait arról, hogy a kormány, többek között vizitdíjat, kórházi napidíjat, tandíjat kíván bevezetni. (Az most lényegtelen, hogy a „nem igaz ország” magyarul nem igazán értelmes kitétele, azt hiszem, a vizitdíjjal kapcsolatban hangzott csak el.)

Erkölcsi hivatkozása azt jelenti, hogy komolyan vehető politikusként abból nem hátrálhat ki, csak hitelének elvesztésével. Kivéve Magyarországon.

Az igennel szavazók elvileg, ezt a hitelességet kérhetik számon a kormányfőn. Persze nem ezt fogják, hanem azért szavaznak majd igennel, mert utálnak fizetni, vagy, mert eléggé utálják a miniszterelnököt ahhoz, hogy vegyék a fáradságot, hogy így virtuálisan, legalább bepancsoljanak neki egyet.

Jelenlegi kedveltségét nézve, kevesen fognak elfáradni szavazni azért, hogy egy hasonlóan virtuális pusziba részesítsék azt az embert, aki most már legalább napi két sör árát vette el tőlük.

Aki igennel szavaz a kormányt kívánja a fenébe, aki meg nemmel, az Orbán Viktort.

Szakmai döntést, mérlegelést váró felebarátaimnak csak egy párhuzamos univerzumba távozást javasolhatom.

 

Mint minden, ez a három kérdés is az adórendszerünk tökéletességéből következik. Mellőzve a közgazdász dumát, ez nektek is ismerős lesz:

Magyarországon kétféle minimálbéres szerencsétlen lelhető fel, az egyik azért van minimálbérre bejelentve, mert nem tudnak, vagy akarnak neki többet fizetni, míg a másik azért talál ennyit a bankszámláján, hogy a hónap elején az ehhez tartozó kártyával pont tele tudja tankolni a terepjárót.

A közteherviselés gondolata ebben a rendszerben nehezen vethető fel, hiszen nyilvánvaló, hogy az elsőnek említett „minimók” aránytalanul sokat fogyasztanak.J

Annyira sokat, hogy nálunk a baloldal szokta ellenezni a minimálbéremelést.

Na egy a lényeg, hogy miután a törökön, labancon, padlássöprőn edződött magyar nagyon ügyesen nem fizet adót, ott kell megragadni a dalipár lódingját, ahol nem tud adóelkerülni. Tandíj, orvos, kórház, stb. Ennek a rendszernek az az apró hátránya, hogy nem igazán veszi figyelembe a valós jövedelmeket, viszont figyelembe veszi, hogy a merdzsósnak el kell mennie télen nyaralni valahová és ő lesz a szomszéd apartmanban a politikus és családja mellett, és elrontaná a nyaralást  ha a merdzsós nehezményezné, hogy nem vehetett készpénzért helikoptert, mert az utolsó néhány millát elvitte az adó. Valami rohadt kisiskolák miatt belsősomogyban, vaze.

Ezért nem az adórendszert vegzáljuk, hanem az adózót, azt, aki nem tud adót csalni, mert két kiló kenyéren és három liter tejen, valamint a használt gyerekruhán nem lehet.

 

Ennek fényében vegyük először a kórházi napidíjat:

 

Ez ugye nettó adó, a szolgáltatás igénybevételével  kevéssé arányos, hiszen ha a bőrgyógyászaton naponta beken a nővér egy új löttyel és a rezidens orvos kétnaponta megnézi hogy állnak a pörsenéseid, az pont annyi, mintha három Nobel-díjas sebész agyat cserél neked.

Csak a nagyobb napidíjra szocializálás előszobája ez, hogy megszokd, ha kitesznek a kórházból, hogy mielőbb felkereshesd a proszektúrát az alagsorban, vagy a temetkezési vállalkozót, tégy egy kitérőt az intézmény pénztára felé is.

 

A vizitdíj már más tészta:

 

Az a nagy helyzet, hogy komolyan veendő szakértő nem mondja, hogy nincs szükség ilyesmire, csak azt mondja, hogy olyanra nincs, amilyet bevezettek.

A vizitdíj az orvoslátogatási szokások, az egészségtudatos viselkedés (szűrővizsgálatok, kontrollok, visszarendelések) befolyásolásának legjobb eszköze, magyarul, ha nem mész vissza, nem mész el, ha be- vagy vissza-rendelnek, megfirkálnak rendesen. Pl. ha életkortól függően elmész x havonta szűrővizsgálatokra, akkor nem kell perkálni, ha meg kihagyod, akkor kell mondjuk 3000-et, hogy a középosztálybelinek is fájjon, mert a merdzsóst úgy se érinti.

Ja, és a szegényeknek is ki kell találni valamit, mert azok meg se így, se úgy, de az már nagyon távoli történet.

A mostani nettó adó a legszegényebbeket és legbetegebbeket tartja távol az orvostól.

Szoktatás a fizetős rendszerre neked, aki még szoktál a napi túlélésen túlra is tekinteni.

Ja, és megjegyzem egy ilyen összetett rendszert évek alatt, fokozatosan szoktak felépíteni, úgy, hogy közben az ellátórendszert is igazítják ehhez az elváráshoz. (Adminisztráció, szakszemélyzet, hatástanulmányok, tapasztalat értékelése, orvosi attitűdök, mert ugye 70 IQ fölött nyilvánvaló, hogy parancsszóra nem változik az ember.)

 

A tandíj már megint nagyon más tészta:

 

Lehet, hogy hasznos lehetne egyfajta tandíjrendszer bevezetése, amely kombinálja a tanulmányi eredményekből, az adott egyetem nehézségi fokából és a szociális rászorultságból előállítható dimenziókat.

Ehhez az kéne, hogy az egyetemeket, a szakokat pozícionálják egymáshoz, valamint az elvégzésük utáni várható jövedelemhez és ezeket az előbbi dimenziókkal együtt az egyénre szabják (pl. nem szociális dimenzió a lakhelytől való távolság, vagy az, hogy mennyire lehet az adott szak mellett dolgozni, vagy melyik városban van az intézmény (Bp. vagy Barcs), vagy kapott e koleszt, stb.)

Továbbá tandíjat úgy szoktak bevezetni, hogy az igazodik egy átlagcsalád jövedelmi és megtakarítási lehetőségeihez és szokásaihoz. Hát, amit bevezettek az nem ilyen. Lehet persze úgy is, hogy ilyen kicsiségekkel nem törődünk, mint az USA-ban, de van egy remek ösztöndíj mecenatúránk. De az nekünk nincs, valamint ez a rendszer ámerikában is kitol a családok 70%-val.

Bármilyen rendszer, amely csak a pénzszedés és evvel kapcsolatban a piac fogalmának mantraszerű ismételgetéséből indul ki, szisztematikusan kizár jól meghatározható rétegeket a tanulásból.

Aztán persze az egyetemek se igen akarnának azzal szembesülni, hogy melyikük diplomája értéktelenebb. J

 

Nem könnyű ám reformot csinyáni feleim. A világ bonyolult, és akinek víziója van róla, meg jövőképe annak ezek általában a részletek megértése helyett gyünnek.

Vegyük például Hitlert. Milyen hercig kis víziói voltak Németország jövőjéről és milyen meglepően sokáig eltartottak, konkrétan egészen Moszkváig. Aztán mégis a világtörténelem legnagyobb buktája lett belőle.

 

Az természetesen igaz, hogy a kampányban mélyebb érvek nem hangzanak el és a Fidesz se egy bonyolult lélek.

De az se túl komplikált a megértés szempontjából, hogyha a Fidesz politikai okokból, vagy esetleg helytelen szakmai indokokból jutott helyes következtetésre, az még magát a helyes következtetést nem diszkreditálja.

 

És akkor néhány mondat az egészségügyi törvényről.

 

Fenntartom azt a véleményemet, hogy ennek a komplex problémakörnek nincs általános szakértője se, laikusok számára pedig csak a megértés látszata az elérhető. A részterületek szakértői szintje pedig csak igen nagyvonalúan hangolható össze akkor is, ha megvan az általános politikai akarat, az orvostársadalom támogatása és a barátságos közhangulat.

 

Van egy ideális orvos létszám és szakorvosi megoszlás, ami az ország ellátásához kell. Ha egy olyan állapotot örököltünk a mai napon, amelyben kevesebb az orvos vagy rossz a szakorvosi szerkezet, akkor az azon való változtatás kb. tíz éves távlatban releváns, mert az orvost nem a ribizkebokorban  találják, hanem képzik, és ennyi idő mire szakorvos lesz belőle.

Addig szarabb az ellátás, mert nem megfelelően képzett és tapasztalt orvosok fogják ellátni a betegeket, vagy ha igen, akkor azok sokkal fáradtabbak lesznek.

Nyugat-Európában sem a ribizkebokorban találják a jól képzett orvost, ők pl. Magyarországon találják, mert itt könnyű angolul, vagy németül beszélő orvost találni, de kerítsünk mi magyarul beszélő orvost mondjuk Kazasztánban, ahol még csáberőt jelenthet egy rövid ideig kishazánk életszínvonala. De ha az ottani elit egyszer hosszabban szieztázik és kevesebbet lop egyszer, már onnan se jönnek majd orvosok ide.

Na és fiúk most jön a piac. Ha kevesebb az orvos, nőnek az árak és kevesebben bírják kifizetni. Vagy várólista lesz, ami infarktusnál pl. tök jó, mert rehabilitációra már nem köll költeni.

A piacon a termékek versenyeznek egymással, azok költségei és minősége. Téged itt a törvény kötelez, hogy szerződj, az állam eladja annak az adódat, akinek te magadtól nem adnád, vagy nagyon más feltételekkel.

Az egészségügyi területen te vagy a termék és csak az egészségeset és gazdagot veszik, mert így logikus. A pénztárak között, amelyek valójában biztosító társaságok lesznek, semmiféle verseny nem lesz, a szegények és betegek között, a gazdag egészségesekért lesz verseny.

Meg abban, hogy ki tudja hamarabb tönkretenni a megyei intézményeket és olcsón megszerezni, vagy bezáratni és így jelentősen csökkenteni az ellátási költségeket, miközben a bevétele változatlan marad.

A piac logikája, hogy a befektetés nagyságához arányló hozam számít, vagyis pont akkora ellátó rendszer lesz, amin a legnagyobb hasznot lehet a befektetéshez képest kihozni. Ennek csak pénzügyi és nem szakmai alapjai lesznek, de jól megfogják indokolni.

Azt mondják, hogy ettől, majd az állam, meg a törvény megvédi az embereket.

 

Te jó ég! Úgy mint eddig?

Címkék: reform népszavazás egészségügy

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr92356572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lófő (törölt) 2008.02.27. 14:09:44

Te Para,igazán jó írásaid vannak.A történeted kerek,szerintem nincs mit hozzátenni.
Miért nincs címlapon az írásod?

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2008.02.28. 12:44:02

Nos, kedves Andriod... Tetszetős, igen tetszetős...
Azért fogadjuk el közös kiindulópontnak, hogy a tandíj jelen formájában úgy rossz, ahogy van.

Paranoid Android2 2008.02.28. 12:55:41

Hát ezen nincs vita, a jelenlegi tandíjrendszer horváthágnesi minőségű :))

BPHead · http://biztonsagos.blog.hu 2008.02.29. 11:32:27

Végre egy konstruktív írás, nem pedig csak tartalmatlan propaganda, vagy fikázás!

Kár hogy a végén eltér a témától, és demagóg bekezdés-toldalákok közé vész. Pl.: "agy várólista lesz, ami infarktusnál pl. tök jó"

Para, döntsd el, hogy kiknek írsz, vagy írd be a cikk közepére, hogy mostantól a könnyen befolyásolható, alacsony IQ-jú embrek olvassák csak tovább! :-)

Paranoid Android2 2008.02.29. 12:18:41

Hát tudod ha kicsi a sürgősségi és kevés a doki, akkor bizony fejlövéssel is várni kell. A poén tényleg gyenge, gondolta rá, hogy maj kijavítom, de elmaradt.
Blogot meg nem a semlegesség kifinomult érzekeltetésére írunk, hanem hogy bepancsoljak nekik egyet!!:)))))))

Budaphestie 2008.02.29. 12:51:09

Akkor OK! Így már érthető a vége :))

2008.02.29. 19:25:46

Egyetértek: alapos, korrekt és emellett hangulatos az elemzés, tényleg a címlapra való lenne.

Emellett abban is megerősített, hogy ragaszkodjak a 3 igenhez március 9.-én. Sajnos a kérdések kiagyalói nem gondoltak arra, hogy könnyű elkeveredni az igenek és a nemek között, ez gyengítheti az igenek esélyét, kicsit furcsa ugyanis, hogy ha NEM akarok vizitdíjat, akkor IGEN-nel kell szavaznom. Jó lesz odafigyelni.

dave_megmondja · http://davemegmondja.blogspot.com/ 2008.02.29. 23:12:52

Épp ma néztem Csaba Lászlót, aki kibökte a lényeget: lehet jönni igazságosdival, meg méltányosságosdival, csak erre a társadalom nem érett (igaz, ezt az adómódosítási agymenéssel kapcsolatban mondta).

Nem érett azért, mert #1: másképp szocializálódott, #2: a kereset nem mindig engedi meg a 300 forintok (mondom többeszszám!) perkálását, a tandíjról nem is beszélve.

És ha nem érett, akkor felelőtlenség lenyomni a torkám vmit. Lehet az újszülöttet sonkával etetni, azzal a felkiáltással, hogy de majd 18 éves korára meglátja, mennyire jó volt, csaka dolgok folyamata nem így működik.

Az a helyzet, hogy szerintem jobb lenne az adórendszert egy kicsit átplasztikázni kishazánkban. Pl: ne kelljen már kétszer fizetni uigyanazért, elvileg a TB mi a szarnak van? Nem-nem. Ez nem olyan, mint a vonatjegy-vásárlás. Viszont olyan, mint a fizetős autópálya-használat. Miért is fizessek megint azért, hogy ha már egyszer tankolok, egy valag adót fizetek az útalapba? Szociális demagógia? Nem. Józan paraszti ész. A szociális demagógia az, hogy ettől olyan kurva sokkal jobb lesz. (Nem tagadva az esetleges pozitív hatásokat, mint pl. remélhetőleg a sok sallang elkerüli a rendelőket. De az Isten áldja meg már Ágnes asszonyt, tényleg ez az egészségügy legnagyobb problémája? Mi van az infrastruktúrával? Mi van a leépülő mentőszolgálattal?)

Ki mondja azt, hogy ingyenes az egészségügy? Hogy ingyenes az 53-as főút Solton keresztül? Hát nem az, mert mert kőkemény adóforintokból tartják fent.

Hálapénz. Aki eddig elkért 120 rongyot egy szülésért, ezután 119.000-et fog elkérni? (Mert ugye a vizitdíj differenciált ám, 300, 600 és 1000 forintos is van.) Komolyan gondolta ezt bárki is? A hálapénz igen gyakran nem felajánlandó, hanem elkért összeg.

Kórházi napidíj detto.

Tandíj. A költségtérítéses képzések - pl. levelező - rendre rosszabbul muzsikálnak, mint az államilag finanszírozott nappali képzés. Minek is a tandíj? Az oktatói gárda minősége, a tananyag rendszerezettsége nem a tandíjtól lesz jobb, hanem az intézményi és kormányzati oktatáspolitikától.

Felesleges marhaságok.

Egyszer majd kifejtem bővebben, ez most csak a vázlat volt, kutyafuttában. Addig is üdv.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.02.29. 23:14:43

Tetszik az írás, meg hoszú is :-).
Egy dolgot nem tudok: ha egyetértek, hogy ne kelljen vizit díjat fizetni, akkor soha többet nem lehet majd olyan törvényt hozni, hogy kelljen?

Ez főleg a tandíjnál lenne kérdés, mert az kéne, de nagyon nem így, ahogy most akarják.

Mandos 2008.02.29. 23:21:50

Tetszik az írás.

Meg a politikai korrektség is, a vizitdíjas rendszerrel teljesmértékben egyetértek. Sajnos az EÜ-i kultúra Magyarországon -finoman szólva is- kiforratlan, és ezt szabályozni kell. Az igazi dilemma sajnos az, hogy az se old meg semmit, ha igennel szavazok, és az se, ha nemmel. Mert változtatni kell, de ha már egy szarul megtervezett (koncepciójában többé-kevésbé helytálló) változtatást végrehajtanak, akkor már a b*döös életben nem lesznek hajlandóak változtatni rajta, amíg kormányon vannak.
Pl, hogy kifogjam a Fidesz vitorlájából a szelet, állandó jelleggel a legszegényebb 3 megyében állami támogatásra cserélném vissza a vizitdíjat. Ha van valaki, aki nem engedheti meg magának, akkor az nagyrészt Kelet-Magyarországon lakik, és nagyjából a 3 legszegényebb megye le is fedi.

Persze sok más változtatást kéne-lehetne eszközölni rajta, de tartok tőle, ez a törvény így marad, ha elfogadják, amíg hatályban marad. Ennyit a vizitdíjról, a többibe nem aarok belemenni, mert... csak :)

Nos, ennyi lett volna a meglátásom, ha valamivel nem értesz egyet, akkor valami feedbacket pls :)

Mandos 2008.02.29. 23:29:49

Dave, ez azért nem így van, hogy a TBből is fizetsz, akkor minek vizitdíj...

A vizitdíj leginkább arra lenne hivatott, hogy a fölöslegesen orvoshoz járókat leszoktassa, mert így is enyhén leterhelt az EÜ. Emellett ösztönözné az embereket arra, hogy szűrésre járjanak. Mindenkinek jobb, az egészségnek és az államnak is.

Azt mondd meg, hogy ha levonják a fizuból egész egyszerűen mindenkinek, akkor mi tartana vissz attól, hogy egy egyszerű megfázással dokihoz menj? Így meg: beteg vagy, sorban is kéne állni, és még fizess is érte, azt már nem! Akinek komoly gondja lesz, az ezután is el fog menni (kiv a legszegényebbeket), akinek meg nem komoly, az nem foglalja le fölöslegesen a kapacitást.

Ezt egy mindenkire kiterjedő, nem használati arányos adóval NEM lehet megoldani.
Tessék ésszel, és nem érzelemből szavazni a népszavazáson. Ha ésszel szavazol igennel (nemmel), a korrekt, ha érzelemből/pol. meggyőződés alapján, az szánalmas+szomorú.

dave_megmondja · http://davemegmondja.blogspot.com/ 2008.03.01. 02:20:35

Mandos!

Azzal, amit írsz, már korábban részben egyetértettem (a várótermi zsúfoltság).

Azonban a heccből való orvoshoz járást manapság sokan túldramatizálják. A munkaképesekre ez nem jellemző, mert örülnek, hogy megélnek, betegeskedni, a saját egészségükkel foglalkozni (ebbe a szűrés is beleértendő) nincs idő, ha meg orvoshoz mennek, annak oka van. A nyuggerekre már állhat a példád (újfent a korábban megállapított várótermi zsúfoltság).

Szűrés? Jó. De ahhoz tessék először olyxan életkörülményeket teremteni, amiben lehetséges az önmagunkkal való foglalkozás, amiben nem kell kizsigerelne magát az embernek. Kapásból néhány büntetési tétellel kezdeném (leginkább a környezetszennyezés miatt), s szorosan mögötte az adórendszerrel folytatnám (a fizetésed csupán 43%-át kapod kézhez, a többi adó és járulék).

Nem alibiből, hanem komolyan hozzányúlva.

Egyébként az eü-ellátás "privatizációja" után jön a nyugdíjrendszeré. Figyeljétek csak meg...

Mandos 2008.03.01. 12:24:36

Dave, mit értesz azon, hogy "ehetséges az önmagunkkal való foglalkozás, amiben nem kell kizsigerelne magát az embernek"?

Ha azt, hogy némileg mellőzik az ilyen vizsgálatok a komfortos körülményeket, akkor: sajnos a velejárója. Az időhiány pedig, amennyiben munkaidőben kell elmenni, és a főnök problémázik, az sajnos már az általános kultúra (vagy a hiány) része, és ezen a politika nem tud változtatni. Legfeljebb kampánnyal. Más akadályt nem látok, ami az ember útjában állna, hogy kizsigerelés nélkül járjon orvoshoz.

Valószínűleg mindegyik biztosító bevezeti a szűrés VAGY vizitdíj elvet. Ez esetben ha valakinek fizetnie kell vizitdíjat, az megérdemli, akár szegény, akár gazdag.

Till S. Seemann · http://seemann.blog.hu 2008.03.01. 15:48:55

Végigültem mindkét oldal fórumait... Arra jutottam, h most jó sok pénz elment a népszavazás lebonyolítására, de ez megint csak nyálverés volt...

Se így, se úgy nem jobb... Majd 50 év múlva... Akkor talán lesz valami...

timcsó 2008.03.01. 21:29:40

Ne idegeskedj mert felmegy a vérnyomásod...

Itt a tavasz s jő a nyár is, ősz is lesz és talán tél is!
De tudjátok mit hallottam én? Na mit? Mit!
2008 március 09-én szociális népszavazás,szavazunk! Igen? Vagy nem? Csak semmi pánik : Szaladjatok,szavazzatok!
És tudjátok mi fog következni ezután? Na mi? Mi!
2008.március.10-e!! Na? Gondoltátok volna?
Erre én sem számítottam,hogy a szavazás utáni eredmény ez lesz : 09-ét 10-e követi :).
Tutira mondta és én tutira hallottam. Na és kitől ? Na és ki? Hát Gyurcsány miniszterelnök!
Mondtam is apámnak :Ne idegeskedj mert felmegy a vérnyomásod...
De most ti mondjátok meg őszintén emberek nem e lehetett volna azelőtt szavazni mielőtt még meghozták volna ezt a törvényt, rendeletet : vizitdíj,kórházi napidíj és tandíj!
Most szavazunk eltöröljék-e / vagy talán kitöröljék-e maguknak.../:):) és minderre a kormány 4 milliárd 470 millió forintot különített el... és a végösszeg ugyan mennyi lesz?
Ne idegeskedj mert felmegy a vérnyomásod...
Apám 40 évet ledolgozott, VGM-kázott,túlórázott, táppénzen sohasem volt,fizette a sok TB-t,
és egy élet munkája ennyi,hogy :mint nyugdíjas orvos-beteg találkozó jogcímén holott nem is ő megy a háziorvoshoz de ha anyám felíratja a vérnyomáscsökkentőjét 300 Ft, szakrendelőben egy vizsgálat beutalóval 600 Ft és így tovább és így tovább...
És még azt mondta Gyurcsány a miniszterelnök - na persze nem az embereknek szegezve mondandóját hanem az ellenzéknek Orbán Viktornak - ,hogy politikai középszerűség 300 Ft-os vizitdíjon lovagolni ami egy féldoboz cigaretta ára !? Ez Orbán Viktornak nemzetről alkotott víziója... Na de sok 300 Ft sokra megy van aki megteheti van aki nem és még hol vannak a gyógyszerárak? Vagy talán Sándor György után szabadon : Alkudjuk fölfelé a 300 Ft-ot? Könyörgöm itt már rég nem Gyurcsány Ferencről és Orbán Viktorról kellene,hogy szóljon Magyarország, az ő személyeskedéseikről ki a jobb államférfi ,ki a paprikajancsi ,ki a keljfeljancsi, lári-fári...:) Még a nép az „istenadta nép” szép lassan de biztosan elszegényedik,eladósodik hát ez lesz az Új Magyarország, az Új Magyar Polgárosodás? Aki gazdag még gazdagabb lesz „aki szegény az a legszegényebb” és az emberek közötti társadalmi különbségek egyre inkább emelkedő tendenciát mutatnak. A minimálbér nem nő csak a benzin ára így a béka segge alatt leszünk egyre többen nemsokára! Lesznek,vannak bankok nyakra- főre,jelzálogok,adósok és adósságok...
Csalódtam az MSZP-ben is! Sallangoktól és maníroktól mentes őszinte politikára vágyom,de tudom ez csak egy álom...:) Úgy gondolom most mindegy ki van kormányon és ki kormányoz ,ki a kocsis, amíg a ló és a szekér marad... Mindenesetre :
Ti se idegeskedjetek mert felmegy a vérnyomásotok meg nekem is :):)

Üdv : Timcsó

timcsó 2008.03.02. 00:23:51

Érdekes Mandos a 29-én 23:29-kor írt hozzászólásod. Ha érzelemből, politikai meggyőződésből szavazunk az szánalmas szomorú.
Ésszel? Hmm!:)
A többség politikai hovatartozás alapján fog szavazni aszerint,hogy:Gyurcsány vagy Orbán párti-e? Sajnos vagy nem sajnos... És hová lesznek az ész érvek... Sok lesz a nem szavazat is mert kell,hogy legyen nem is amikor igennel bólintottak rá:)Nade ennyi bőrt lehúzni egy emberről nem lehet mert mindenkinek van annyi esze,hogy ezt észrevegye: Igen-Nem-Jó :)
De lesznek olyanok is akik bort isznak és vizet prédikálnak amikor leadják voksukat...
Üdv Timcsó

Gazda 2008.03.02. 17:57:47

Próbálok elvonatkoztatni, attól, hogy az igenek GYF ellen, a nemek OV ellen szólnak.
Sajnos úgy látom, a vizitdíj és a korházi napidíj tekintetében csatlakozhatok Parához, pontosan a legveszélyeztetettebb rétegek helyzetét nehezíti meg. Akik így már csak akkor fognak orvoshoz fordulni, ha késő lesz, ezáltal sokkal többe fog kerülni a kezelésük az államnak, mint amennyi a vizit és kórházi napidíjból befolyt, szóval negatív az egyenleg.
A tandíjjal kapcsolatban pedig az a nagy félelmem, hogy a képzett diplomás réteg kivándorlását fogja erősen elősegíteni! Gondoljunk bele, elég rossz úgy elkezdeni az életünket, hogy a nyakunkon van a diákhitel, plusz a családunk fojtogatóan eladósodott a tandíj miatt, esélyünk sincs arra, hogy ezek mellett a terhek mellett stabil egzisztenciát teremtsünk, családot alapítsunk, akkor bizony a kényszer, a pénzkeresés kényszere külföldre űz, én is mennék. És nem jönnék haza. Tényleg jó így?

Lehet szavazni a témában:
www.wita.hu/index.php?show=wita&wita=16

timcsó 2008.03.03. 01:43:06

Amikor kiejtjük szánkon a 3OO Ft-ot valóban nem sok semmi az már manapság egy gombóc fagyi, hogy ne a cigaretta árához viszonyítsuk..:) És mégis vannak akiknek magas ez összeg és mégis lesznek akik nem tudják kifizetni és akkor lesz Szegények Kórháza??? ÁÁ .. itt az elvről van szó, hogy amit megfizettünk egyszer miért kell másodszor is? Csak másnéven... TB, vizitdíj... a tandíj, a diák hitel? Az én fiam még nem egyetemista de tudatosan arra készül,hgy az legyen és mi szülők még oda sem ért de máris anyagi csődben leszünk mert tisztességes munkából, fizetésből nem vezetői poszton nem lehet jól élni, jól, keresni ... Az unokaöcsém végzett az egyetemen, dolgozik de máris fizeti a sok diákhitelt de már a szülei is rosszul állnak régen merthogy a gyerek járta az egyetemet kemény volz ez az öt év.És valóban sok ismerősöm gyerkőce kin van Angliában mert ott egy hónapban többet keres mint itt...??? Nem tudom így mi a fiatalok jövőképe és miért szükséges friss diplomásként távol Magyarországtól érvényesülni amikor Magyarországnak ez veszteség hiszen az állam képzi őket ... De ezek szerint mindenki menjen nyugodtan amerre lát, orvosok, nővérek aztán itt majd lesz valami... Egyébként ki tudná a megoldást szerintetek? Van egyáltalán megoldás vagy valóban végig kell csinálni a reformot egy bizonyos stabilitásig? Nem tudom és nem is értem,de érzem saját és szeretteim tapasztalatából, hogy itt valami nincs rendben valami nem működik jól... Rossz Társadalompolitikai stratégia???

Üdv: - Timcsó -

Jolmondodjoska 2008.03.03. 23:09:25

Csak össze-vissza csapongva arról, ami befolyással lehet, kellene, hogy legyen az ilyen különadókra:
-az emberek döntő többsége nem a valós jövedelme után fizeti a járulékokat.(ismert okok)
-költségvetésből párttámogatást ne adjunk.(tagdij)
-foltozatlan szociális háló.(csak rászorultsági alapon)
-túlságosan sok jogi kiskapu.(folyamatos kerités)
-felelősségteljes embereket a kormányokba!(komolytalan költségvetések már 18 éve)
-kőkemény harc a közbeszerzésnek álcázott korrupció és a nemzeti vagyon külföldi kézbe adása ellen.
Ezek után az adónkból mindenre futja majd.
Magánvélemény: nem akarom senki gyerekét egyetemre járatni.
Üdv. Jolmondodjoska

Mandos 2008.03.03. 23:31:57

Timcsó,

Nem tudom, az élettapasztalat miatt ilyen-e a hangvétel (szarkasztikus), vagy egyszerűen fiatal vagy... Mindenesetre, ha nem az élettapasztalat miatt, akkor egy jó nemzetiszocialista hangvételt megszavaznék az írásodnak (bocs :D).

Gazda,

Rövid távon talán, NAGYON talán. De azt se felejtsd el, hogy miért ilyen a diplomás átlagbér: manapság minden bokorban terem olyan egyetem, ahol diplomát adnak, és az első 400 egyetem között ha 1 magyar van. Azzal egyetértek, hogy inkább meg kéne szüntetni az ilyen szarkupac intézményeket, hogy ne legyen ennyi diplomás.

Azonban, ha a tandíj miatt fejjlesztési részhozzájárulást (vagy mi) kéne mindnekinek fizetni, és ezáltal csökkenne a diplomások száma, az (kínálat csökken -> kereslet relatíve nő) felnyomná a diplomás átlagbéreket. Szóval ne vízionáljunk nemzethalált, az a helyzet, hogy sokkal komolyabb elemzőnek kell(ene) hozzá lenni, hogy meg tudjuk állapítani, milyen távon mi hogy, mennyire hat...

Mandos 2008.03.03. 23:36:42

És megint kénytelen vagyok duplázni.

Okoskának sokmindenben igaza van. Szerény meglátásom, hogy ahol túl kicsit a centralizáltság, ott a részletekben és a bonyolultságban fullad meg minden, ahol túl nagy, ott pedig a korrupcióban. Szerintem jóval kevésbé kéne centralizáltnak lennie az állami pénzek elosztásának (költségvetési törvények), ami szintén sürgős reformokra szorul. Mióta nem volt egy tisztességes költségvetés? Úgy jó 8 éve? (politikai oldaltól függetlenül...)

Abban viszont nincs igazad, Okoska, hogy nem fizeted másnak az egyetemet! Csinálj 3 gyereket, járasd mindhármat egyetemre, és máris többet vettél ki, mint amennyit befizettél. Az egykézők pedig arányában kevesebbet. Ha számolsz, jobban jársz :) (És a magyarok sem fogynak el :D)

X-polgártárs · http://graffitik.blog.hu 2008.03.04. 02:16:52

Tandij kell és kész...érdekes itt mindenkitől azt olvasom,hogy nem jó, nem igy kell stb...csak megint nem látom a megoldást,...könnyü fikázni dolgokat alternativa nélkül...

timcsó 2008.03.04. 02:25:24

Mandos!
Sem idős sem fiatal nem vagyok:)De még 40 sem:) Van némi élettapasztalatom,tudásom nem biztos,hogy elég mögötte:):)" De hülye azért nem vagyok:):):)" És véleményem az lehet na nem ?És van Is:) Igen szatírát szerettem volna írni lám vetted is az adást:):):) Most ez a véleményem :
Hiszek az emberi egyenlőségben, a szociális gondoskodásban, és elutasítom a kirekesztés minden formáját (ami azért ugye általában a jobboldalra jellemző) - csak hát sajnos,már az MSZP pl. olyan messze van az igazi baloldali értékektől, mint Makó Jeruzsálemtől.:):):)
Üdv Timcsó

Becq · http://elmealap.blogter.hu 2008.03.04. 09:07:25

Kedves Feleim!

Tökéletes kritika. Szépen összerakott, elfogadható érvrendszer. Egy apró pici baj van vele: így önmagában megmarad a parttalan hőzöngés szintjén.
Szükség van a TB kiadások jelentős csökkentésére?
Igen. Én több TB járulékot már nem vagyok hajlandó kitermelni ezért a szolgáltatásért. Mi több a szolidaritás faktorom is egyre sűrűbben veri ki a biztosítékot, amikor önsorsrontó polgártársaim helyett nekem kell fizetnem.
Ezek legalább elkezdtek változtatni. Volt merszük hozzányúlni, elindulni a mocsárban.
Remélem senki nem gondolja, hogy az ország teljes csődbe vitele, kiírtása a szándékuk (a szélsőjobbos gondolkodóknak egy hasonlóan színvonalas ellenérv: nem lenne kin élősködniük tovább, tehát nem lehet érdekük...)
Elindultak, tettek valamilyen lépést a cél érdekében. Mert a puding próbája az evés. Ha nem hozza az elvárt eredményeket az intézkedés halmaz, akkor korrigálni fognak.
Azokat fogja a legnagyobb csalódás érni, akik elhiszik a fidesznyikek lózungjait, hogy ők eltörölnék...
Rossz hírt hozok: nem fognak homlokegyenest ellenkező lépéseket tenni, mert az ellenkező irányba nem vezet út.
Az ellenkező irányban a kis szörnyecskék vannak, akik felzabálják az emúlt időt, és minden egyebet ami ottragadt...

timcsó 2008.03.04. 20:34:44

Becq !
Te miért minősíted az itt leírt véleményeket,hozzászólásokat : parttalan hőzöngésnek??
Akkor a tiéd is az :):)
Tisztelni kell mások véleményét.És a tiéd azért hőzöngő:) : mert azt hiszed csak te fizetsz TB-t az önsorsrontó emberek helyett is. De ezt itt jó lenne ha bővebben kifejtenéd.Kik ők? Hajléktalan alkoholisták? Mert hát aki önhibájan kívül kerül,került az egészségügy felé is kiszolgáltatott helyzetbe az nem önsorsrontó...
Abban viszont egyetértek és igazad van,hogy : a Fidesz is megcsinálta volna az egészségügyi reformot.Nyugaton már rég készen vannak vele:) itt meg még el sem kezdték de az biztos,hogy nagyon nagyon sok embernek,rétegnek szavazás eredményétől függetlenül:) keserves időszak lesz ez főleg ha beteg és kiszolgáltatott filléres gondokkal...
Üdv Timcsó

arvisura · turoczi.blog.hu 2008.03.04. 22:34:40

El kell menni szavazni, hogy legalább az illuzió megmaradjon. A politikusok ócska játékszerként használják a demokratikus kereteket.
Bármi lesz az eredmény: "Vér, veríték, könnyek..." jönnek, ha az elitünk nem lesz megszorongatva.

shock 2008.03.05. 08:10:16

Az a fő probléma, hogy az emberek nagy része még mindig úgy fogja fel az őket igen kényesen érintő kérdéseket, hogy - Á, én ugyan nem szavazok a rohatt Fideszre! Holott ugye itt nem erről van szó, de az agy beragadt. Én is rühellem a Fidszt, de elmegyek 3 igennel szavazni. Mert ez már a bőrünkre megy.

shaker 2008.03.05. 18:26:54

az emberek valahogy így fogják fel... nem oszt, nem szoroz. a válaszadók 55 százaléka szerint a népszavazás „pénzkidobás”, ugyanakkor elméletben a demokrácia fontos eszközének ítélik.
a többség a kormánytól „mindössze” a demokratikus minimumot várja el: azt, hogy helyén maradva hajtsa végre a nép akaratát (63%). még az ellenzéki szavazók körében is kisebbségben (45%) vannak azok, akik szerint eredményes népszavazás esetén a kormánynak le kellene mondania.

www.publicus.hu/nepszavazas2008/

timcsó 2008.03.05. 21:25:39

Mindjárt itt a vasárnap! Tudom tudom,hogy hétfő követi:):)Lesz ami lesz én már nem is bánom,íme az írásom:):) :

Egyre inkább úgy gondolom,hogy nekünk "egyszerű" embereknek ehhez a harchoz nincs semmi közünk.:):)Ez a pártok harca lesz.:):)Mindegy hogy kinek lesz igaza a végén majd ránk kenik ezt is mert ti sem mentetek és mi sem mentünk el szavazni:):)és ti sem,mi sem jól voksoltunk:):) És a szegény emberek akik azt a minimumot sem tudják kifizetni,amíg ez a világ fent áll mindig LESZNEK.Jobboldalon szociális érzékenység?Baloldalon vadkapitalizmus? Rájöttem,hogy nincsenek oldalak!!! Amit meg kell tenni, meg kell!!! És meg is teszikT Várható volt a nagy ellenállás, ép a baloldal az ahonnan a legintenzívebb.Ki van dolgozva előre minden. Nem személyfüggő.

Üdv Timcsó

Elemé' 2008.03.07. 18:56:52

Basszus! Elmegyek népszavazni, pedig rossul vagyok töle. 3 nem.

bacsa 2008.03.08. 08:17:48

Elmehetsz az öreganyád mocskos "falujába" is nemet mondani!

dave_megmondja · http://davemegmondja.blogspot.com/ 2008.03.11. 00:12:30

Mandos, most van egy szusszanásnyi időm válaszolni:

"ez azért nem így van, hogy a TBből is fizetsz, akkor minek vizitdíj..." - de igen, ez pontosan így van. különben mi a frásznak adózol, ha még plusz lehúznak egy bőrt rólad.

"A vizitdíj leginkább arra lenne hivatott, hogy a fölöslegesen orvoshoz járókat leszoktassa, mert így is enyhén leterhelt az EÜ."

tévedsz, mert ez eü nem azért leterhelt, mert olyan sok "orvos-beteg találkozó" lenne, hanem azért, mert korszerűtlen a struktúra (aminek nincs köze a vizitdíjhoz, de még a kórházi napidíjhoz sem). a 300 forintot pedig szedjék be attól, aki most lép a munkaerőpiacra, de ő annyival is adózzon kevesebbet. a nyuggertől meg mégis milyen alapon kéred el, ha az 50 év munkaviszonnyal bőven kifizette? az orvosnak meg nem az a dolga, hogy szabad nép félórákat tartson, hanem az, hogy közölje, hogy "mari néni, maga menjen haza, mer' egészséges". oszt jónapot. nem kicsit, nagyon.

"Emellett ösztönözné az embereket arra, hogy szűrésre járjanak."

ez mmár közelebb van ahhoz, amiről én is bezsélek, de a 300 forint miatt a kutya nem fog elmenni szűrésre, inkább leszarják az egészségüket.

"Azt mondd meg, hogy ha levonják a fizuból egész egyszerűen mindenkinek, akkor mi tartana vissz attól, hogy egy egyszerű megfázással dokihoz menj?"

éppen az, hogy 300-zal kevesebb adó, de annyival több megy ki zsebből. a szaldó ugyanott van, mégis más érzetet kelt.

Így meg: beteg vagy, sorban is kéne állni, és még fizess is érte, azt már nem! Akinek komoly gondja lesz, az ezután is el fog menni (kiv a legszegényebbeket), akinek meg nem komoly, az nem foglalja le fölöslegesen a kapacitást.

"Ezt egy mindenkire kiterjedő, nem használati arányos adóval NEM lehet megoldani."

és szerinted hol van az, hogy ne legyen használati arányos (akármit is jelentsen ez)? pont arról van szó, hogy ha használod, levonják.

"Tessék ésszel, és nem érzelemből szavazni a népszavazáson. Ha ésszel szavazol igennel (nemmel), a korrekt, ha érzelemből/pol. meggyőződés alapján, az szánalmas+szomorú."

ésszel történt, 3xigen.
süti beállítások módosítása