Az első kérdés, hogy van-e válság és milyen területeken van jelen leginkább?

Talán magától értetődőnek tűnik, hogy válság van, de jelentős elitcsoportok és értelmiségiek szerint csupán a hatalmát vesztett politikai jobboldal ágálása, valamint 98 és 2002 közötti  rossz kormányzás következtében van szükség kiigazításra és a társadalmi békétlenség mögött egy törpe kisebbség áll.

Ezen csoportok szerint az országban kialakult tulajdonviszonyok a lehető legideálisabbak, a piac a válasz minden állami diszfunkcióra és a magyar társadalom átalakulása, a középosztály szinte teljes eltűnése szükségszerű következménye a modernizációnak és a globalizációnak.

A felvetésekre adott alternatív válasz, miszerint a hivatkozott elitcsoportok és értelmiségiek közönséges rablók és/vagy teljesen hülyék, meg sem vitatható, automatikusan szélsőjobboldali őrjöngésnek minősül.

A fogalmak és a tények teljesen eltérő értelmezése lehetetlenné teszi a kommunikációt a két oldal között, még akkor is, ha egyáltalán valaki akarna is eszmét cserélni.

Azok a társadalmi csoportok, akik pedig valódi értelmes párbeszédet folytatnak egy használható elemzés elkészítése érdekében, teljes egészében kimaradnak a nyilvánosságból, következtetéseik visszhangtalanok maradnak. Nemcsak a hagyományos média, hanem az internet világa is üres, a problémák mélyebb elemzésére alkalmas közösségek kialakítására képtelen.

 A nemzet, az állam (mint „választott” politikai elit, mint hivatalnokszervezet, mint étosz), a gazdaság, az önkormányzatiság és társaik válsága egymást erősítő kettősként működik az értékek, a mindennapi élet válságával.

Mert a válság legmélyebb bugyrai a mindennapi életben találhatóak. Az emberi élet alapvető örömei tűntek el, sokkal fokozottabb ütemben, mint a kádárrendszerben.

Eltűnnek a falvak és az élelemtermelés számtalan változatos technikája (amelyek olyan biológiai gazdagságot rejtenek, ami a postglobalizált világban pótolhatatlan lesz), a városok a legocsmányabb utópista gettókká változnak, ahol közösségeiktől megfosztottan, egy zárt fogyasztói kultúrában kénytelen élni a társadalom nagy része.

A mindennapi élet a szalagmunka, a bevásárlóközpontok, a kereskedelmi tévék, valamint a fogyasztási hitelek törlesztésének világában zajlik, a kínaival versenyképes minimálbér által meghatározott keretekben.

A „verseny” szabályai olyanok, hogy a lakosság 90 %-a függetlenül a teljesítménytől és a benne található potenciáltól, bizonyosan a folyamatok vesztese lesz.

Azok, akik most vagyunk, nem leszünk többé, minden, amit szeretünk, elenyészik.

Vajon tehetünk valamit ellene?

 

 

Címkék: válság

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr39288464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agyalapi 2010.03.05. 15:01:47

Tisztelt Android!
Mivel újabb cikket nem találtam, folytatom a lemaradásom csökkentését, s böngészek az archívumban. Ezt a cikket több, mint két éve írtad, s szóról szóra beteljesedett: vagyis helyesek voltak a következtetéseid, vitathatatlanul. Nagyon ajánlom az elolvasását mindazoknak, akik még most sem hiszik el, hogy a megyó-böszme-bajnai fémjelezte vezéreik tették tönkre az országunkat, nyomorítottak meg százezreket. Tudom, sokaknak ez sem elég bizonyíték, s az sem, hogy most reálértéken ők is minimum háromszoros villany/víz/gázszámlát fizetnek, hogy a havi fizetés fél hónapra elég, hogy nemhogy tervezgetni nincs értelme, hanem Rodolfónak kell lenni a felszínen maradáshoz. Nekik nem üzenek semmit, ők EZT megérdemelték. Gratulálok az íráshoz, tíz pont.
Üdvözöl:
Agyalapi
süti beállítások módosítása