Viszonyom az szdsz-hez

 2009.01.14. 19:50

 

 

Most, hogy végre érzékeny búcsút vehetünk a magyar politikai élet egyik legótvarabb förmedvényétől, liberális értelmiségiek tömegei érzik szükségesnek, hogy ambivalens, de mély érzésekről tanúskodó viszonyuk végcsapásait e párthoz írásban (jó értelmiségihez illően) szublimálják. ( Hogy csak kettőt említsünk: http://fedor.blog.hu/2009/01/14/az_szdsz_kollektiv_ongyilkossaga  vagy http://hvg.hu/velemeny/20090113_szdsz_babarczy_ferencvaros.aspx . )

Miután személy szerint nekem is volt egy liezonom ifjú korom hajnalán a liberalizmussal, sőt máig is annak gondolnám magam ( A liberális társadalmi rend alapelvei alapján), ha nem találkozom a magyar liberalizmus europer, a magyar mucsai altalajtól szervesen elszármazott, az igazságot a maga teljességében birtokló fennkölt képviselőivel.

1988 végén az első halvány gondolatom az volt, hogy a történelmi pártok közül kellene valamelyikben megtalálni politikai otthonomat. A FKGP vezérkarával és a Petrasovics Annával (MSZDP) való szembesülés azonban ezt kizárta. Alapvetően a Szabad Kezdeményezések Hálózata volt az a szervezet, amely korszerűnek és kellő szellemi háttérrel rendelkezőnek látszott. Ez utóbbi kitétel különösen fájdalmas mosolyra ingerel most, amikor már látható, hogy hová vezetett az szdsz intellektuális bázisára való támaszkodás. Ne feledjük, hogy ha hajlamosak vagyunk is erkölcsi okokból rühelleni ezt a bandát, intellektuális sötétségük még szörnyűségesebb, mert támogatóik és tagságuk jelentős része komolyan gondolta azokat a marhaságokat, amiket szerencsétlenségünkre le tudtak nyomni az azért gyakorlatiasabb szocik torkán.

 

Ne feledjük, a magyar demokrácia akkor halt meg erkölcsileg, amikor az szdsz benyelte Horn Gyula miniszterelnökségét.

Ez az az aprócska erkölcsi bakugrás (amely persze nem hagyomány nélküli a magyar történelemben, hiszen Ferenc Jóskát is lehetett újrapozicionálni az aradi tizenhárom után), amely lehetővé tette, hogy az elkúrók úgy vigyorogjanak 94 után, mintha semmi közük nem lenne semmihez.

És ez erkölcsi kérdést, az szdsz-t az erkölcstelensége öli meg mostmár végleg és nem elveinek zavarossága, vezetőinek alkalmatlansága, vagy az egész bagázs lopásra való hajlamossága.

94 óta a szoclib értelmiség főműsoridőben nyomatja mindkét fülünkbe, hogy a magyar társadalomban a törésvonal a mucsai köcsögök és az európai baloldaliak között húzódik. Pedig nem a magyar társadalom törésvonala a rendszerváltozás haszonélvezői és vesztesei között húzódik. És hovatovább a rendszerváltás nyertesei között már csak volt bolsikat és liberális értelmiségieket találunk.

Az szdsz 94-ben lemondott az erkölcseiről. Elvesztett szavazói 98-ra a Fideszhez vándoroltak nem csak a négy éves kormányzás jutalmaként, hanem azért is, mert nem akartak újra (tudtuk és beleegyezésük nélkül) a szocikra szavazni.

Mi akik valaha kacérkodtunk az szdsszel már az szdsz taxisblokád idején tanúsított viselkedése idején rájöttünk, hogy ezek a fiúk úgy képzelik a demokráciát, hogy az akkor van, ha ők vannak hatalmon.

Azért 94 az ősbűn, mert ha akkor a rendszerváltó pártok legerősebbje világosan kinyilvánítja, hogy nincs megbocsátás a volt bolsiknak ( ugye akkor már minden bolsi csak volt ), akkor ma egy megújult és generációváltáson átesett baloldallal veszkődnénk, ami valószínűleg jót tett volna a jobboldalnak is, amelyre szintén rférne egy erőteljes hülyeségcsökkentés.

És végül:

Nem akarunk, mi valódi liberálisok, megbocsátani ennek a bolsi bandának, különösen azért nem, mert azóta is csak azt csinálják, amiért 90-ben elhajtottuk őket. Mert kormányozni azt nem tudnak.

Aki 94-ben az szdsz-re szavazott az még mondhatja, hogy naív volt, de aki azóta is, az szimpla bűnpártoló.

 

 

Ami fedor irományában megijesztett az a következő: „Bár sokan nem tudják megbocsájtani nekik, hogy 94-ben legitimálták a Horn kormány képében az egykori állampárt utódját (pedig nem a kommunizmus-ellenességet adták fel ezzel, csak elismerték az egykori állampárt tagjainak demokratikus fordulatát, ami nagy különbség)..”

 

Végül is persze valahol logikus: Az szdsz szerint könnyebb demokratát csinálni a volt elvtársakból, mint azokból, akik csak a diktatúra szimpla állampolgárai voltak.

 

 

Címkék: szdsz liberális babarczy eszter szoclib bolsi

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr32878096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rolika 2009.01.15. 14:44:01

hej, de jó írás!

"Az szdsz szerint könnyebb demokratát csinálni a volt elvtársakból, mint azokból, akik csak a diktatúra szimpla állampolgárai voltak."

pedig kommunista disznóból nem lesz demokratikus szalonna! (tudom, nem így mondotta anno tgm, de így jobban kifejezi az érzéseimet)
a diktatúrának szimpla ÁLDOZATAI voltak.

elég jól feladták az elveiket: nem számított, hogy pufajkás, hogy kódjele van, hogy kisz-vezér. semmi nem számít, csak a hatalom

INkvizitor 2009.01.16. 14:40:37

az szdsz a xx-ik századi magyar politika legkárosabb képződménye, pedig erős a mezőny (nyilasok, MKP, stb.) és nem csak az anyagi javakban okozott károk miatt, henem mert ősbűnük van a jelenleg tapasztalható erkölcsi szahara kialakulásában, a fejeket mérgezték meg, és a lelkeket, tűnjenek el végleg, székházukat beszántani, sóval beszórni.
amit eddig tettek azt egy bocsánat kéréssel már nem lehet elintézni...
a legszánalmasabb akkor is az hogy még kaparnak...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.16. 20:27:15

@INkvizitor: Azért a Károlyi Párt szerintem holtversenyben van a szadesszal. Trianon mégiscsak Trianon...

Az a baj, hogy a szadesz nem vész el csak átalakul. A 3-6%-os bázisa ugyanúgy megvan, csak most egy kicsit duzzog.

Rwindx 2009.01.16. 23:26:31

"Aki 94-ben az szdsz-re szavazott az még mondhatja, hogy naív volt, de aki azóta is, az szimpla bűnpártoló."

Szerencsére csak a naiv kategóriába estem bele :D

"csak elismerték az egykori állampárt tagjainak demokratikus fordulatát, ami nagy különbség"

Hát jah, fene nagy demokratikus fordulat láthatjuk 2002, de főleg 2006 óta...

Ha az érvelést megfordítjuk és azt mondjuk hogy soha nem volt demokratikus fordulat a kommunisták házatáján (én nem láttam), de az szdsz mégis sorsközösséget vállalt vele, akkor azt mondanám az szdszben volt egy bolsevista fordulat 94-ben, ami mellett azóta is kitartanak.

Egyébként ezen már régebben is gondolkodtam. Nem lehet az hogy az akkori állambiztonságiak nem szálltak rá, épültek be az ellenzéki pártokba 90 előtt. Szerintem nagyon is így volt. Aztán 94-ig látványosan előretörtek a párton belül átvették a vezetést és láthatjuk az eredményét.
Az szdsz-ben mennyi vezető funkcionáriusnak volt köze a szülei által a kemény kommunista maghoz? Rengetegnek. Egyrészt az alma nem esik messze a fájától. Persze ez lózungnak tűnik, de ne mondja nekem senki hogy semmilyen szinten nem hatnak a családi viszonyok egy gyerek fejlődésében, még akkor is ha van lázadó korszaka.
Másrészt, ezt csakúgy elnézték volna az állampárton belül? Ugyan! Pontosan látták ennek a hozadékát, ami most a mi kárunk.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.01.19. 08:52:46

Nos, ha már név szerint meg lettem szólítva:

Valami elképesztőnek tartom, hogy egy demokratikusan működő liberális pártot károsabbnak tartotok a százezreket elpusztító nyilasoknál és kommunistáknál. Honnan ez a hatalmas aránytévesztés? Miben áll az a hatalmas kártékonyság? Én nem érzelmi alapon figyelem a politikai történéseket, és így továbbra is különbséget teszek az elvek és a személyek elutasítása között. Ha nem adta volna 94-ben a jelét az MSZP annak, hogy demokratikus alapon működik (és még túl is lihegték, hisz kompenzálni akarták a múltjukat), akkor az SZDSZ se lett volna partner. Mindkét jelenlegi nagy párt hosszú utat tett meg a rendszerváltás utáni években, és bár egyikre se szavaznék, nekem sokkal szimpatikusabb a az MSZP pozitív előjelű változása (állampártból demokratikusan működő párt), mint a FIDESZ ellenkező előjelű változása (radikális liberális pártból egy elveiben szélsőjobbal kacérkodó, gazdasági téren erősen baloldali, vezérmeghajtású demagóg és populista párt). Sokan mondják, mint a posztíró is, hogy ők liberálisak, de a FIDESZ-re szavaznak, mert az SZDSZ az fúj, áruló. Én természetesen nem állítom, hogy egy liberálisnak kötelező szadeszosnak lennie, mindenki szabadon választhat pártot. De könyörgöm, hogy lehet megmaradnia egy olyan pártban, ami mindenben az ellenkezője, ami liberális, akiknél a liberális szitokszó, ahol olyan ember lehet a párt második embere, mint a Kövér László? És akkor még az elsőről, az emberről, aki soha nem hazudott, még nem is beszéltem... Tény, hogy a jelenlegi kormány nem a legjobb, és ebben az SZDSZ-nek is szerepe van (bár a szándékos károkozásról szóló konteókat határozottan visszautasítom). De azt határozottan állítom - alapozva ezt a FIDESZ kormány 2002 előtti működésére, és az azóta történt megmozdulásaikra - hogy akkor se lenne jobb (sőt...), ha a mai ellenzék vezetné az országot. És ez az igazi tragédia: hogy nincs jó választási lehetőségünk, csak rossz, meg még rosszabb.

Az SZDSZ jelenleg válságban van, működési zavarai szembeötlőek. Egy alapos megújulásra volna szüksége. De ha csak az elvi alapokat nézem, akkor még mindig ők állnak hozzám a legközelebb.

És most lehet hazaárulózni meg zsidózni. Mindkettő alaptalan, de már megszoktam.

Paranoid Android2 2009.01.19. 09:42:29

@Fedor:
Nem igazán akarok elmélyülni egy ilyen terméketlen vitában, de léccike mutass már nekem egyetlen aktív nyilast már légyszíves a Fideszben!
Hülyét biztos tudsz, de az könnyű.
Esküszöm utoljára írom le:
A maszopék jelentős része (94-ben főleg)aktív bolsi volt életének egy szakaszában.
Hogy lehet ezeket az embereket összevetni azokkal, akiket öt évvel korábban még megverettek ezek az (új demokraták) emberek az utcán?

Másrészt szélsőlibsiéknek már csak ez marad:
A Vitya is hazudós, ők is loptak. Lehet, de had döntsem már el, hogy ki lopjon tőlem.:))
Ja és volt egy érzésem, hogy akkor kevésbé fosztogattak.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.01.19. 10:15:16

@Paranoid Android2:

"léccike mutass már nekem egyetlen aktív nyilast már légyszíves a Fideszben!"

Nem azt mondtam, hogy a FIDESZ úgy ahogy van nyilas. Nem azok. Populisták, akik a szavazatmaximálás miatt mindent megtesznek, pl. engedményeket (legalább retorikailag) a szélsőjobbosoknak.

"A maszopék jelentős része (94-ben főleg)aktív bolsi volt életének egy szakaszában.
Hogy lehet ezeket az embereket összevetni azokkal, akiket öt évvel korábban még megverettek ezek az (új demokraták) emberek az utcán?"

A mai életemet nem befolyásolja, hogy ki mit tett 25-30 éve. Ahogy a mai viszonyunk szempontjából lényegtelen, hogy ki volt a nagy ellenálló, akár Tőkés Lászlóról van szó, akár Demszkyékről, akár Orbánról, úgy az is lényegtelen, hogy ki volt az, aki pragmatikus módon karriert akart csinálni a rendszerváltás előtt is - azért nem sokan tettek volna a rendszer közeli összeomlására még 87-ben sem - és ezért kompromisszumot kötöttek, és beléptek a pártba, mert enélkül nem ment. És az MSZP-ben mindig is ez a technokrata réteg volt többségben, nem az elvhű komcsik, mert azok már a rendszerváltáskor is túl öregek voltak és/vagy mentek a Thürmer pártba.

Engem az érdekel, hogy ki mit tesz most, és mit tett az elmúlt néhány évben. Ez alapján mondom, hogy nincs jó választás. Az meg a FIDESZ szégyene, hogy a volt állampárt az összes botladozásával és tévútjával együtt még mindig jobbnak bizonyul, ha csak egy hajszállal is, mint ők. Ezt azért nem gondoltam volna 20 éve. Óriásit csalódtam bennük.

Paranoid Android2 2009.01.19. 10:33:10

@Fedor:
Kedves Fedor!
Te tényleg komolyan azt gondolod, hogy az elmúlt 7év kormányzati teljesítménye jobb, mint az Orbánéké?
ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/2008/02/17/a_baloldali_lelki_alkat_i
Ezen a címen találod a kérdéseimet e tárgyban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.01.19. 10:57:40

@Paranoid Android2: Nem. De nem is sokkal jobb. A maiknak voltak jó pillanataik is, és lehetett volna még jobb is, ha a reformoknak nem tesznek keresztbe kormányon kívülről és belülről egyaránt. Orbánék beleültek a jóba, két évig őrizgették, aztán belecsaptak a lecsóba, és elkezdték egy nagyon rossz irányba vinni a gazdaságot, és végül kisebb növekedéssel adták át az országot, mint ahogy átvették (az ideológiai ámokfutást most hagyjuk). És közben semmi szükséges reform, csak leállított fejlesztések, és hallgatva az azóta eltelt időkben tett megjegyzéseiket, ez a hozzáállásuk csak még rosszabb lett. Varga Mihály néha, amikor elfelejtkezik magáról, mond okosakat is, de azért azt ugye mindenki tudja, hogy mennyi a befolyása neki a nagy dolgokra. Matolcsy, Kövér és Simicska, ez az Orbán csapata, ők irányítanak mindent a háttérből, a többi csak díszlet. A normálisabbja az el is menekül(t) vagy Brüsszelbe, vagy az önkormányzatokba.

Nagyon sokszor voltam már azon a ponton, hogy "ezeknél még a FIDESZ is jobb", de aztán mindig tesznek vagy mondanak valami olyan ordasan nagy hülyeséget vagy alattomosat Orbánék, hogy visszakoznom kell. Mindkettő rossz, de a kisebbik rossznak még mindig a ballib oldalt tartom. Persze a legjobb lenne egy nagy megtisztulás mindkét oldalon, de te látsz erre esélyt? Én sajnos nem.

Paranoid Android2 2009.01.19. 11:19:20

@Fedor: A jó pillanatokat lécci, lécci, lécci, tűkön ülök.:)
Nem tudom, te hol voltál akkoriban, de se a makrofolyamatok, se a saját életérzésem nem támasztja alá ezt a felvetést.
De hogy komolyan vegyük magunkat, ti általában a bokros csomagtól eredeztettek minden jót. Hát ha végigköveted a hatásait, valamint megnézed, mi maradt meg belőle a gyuláék végére nehéz fenntartani az állításodat. Ja és kihagytad az orosz válságot is. Amit még Lengyel László szerint is jól kezelték az Orbánék.
A simicskát meg felejtsük el, cserébe én sem emlegetem, hogy a fletót a bolgár titkosszolgálat irányítja.:)
Ja és a reformról. A reformok nem jelentéktelen részére azért van szükség, mert elkúrták, vagy mert még időben nem léptek meg kisebb dolgokat.
A Vityáéknak igazából csak az eü reform hiánya róható fel, mert arra már akkor is szükség lett volna. Többek közt ezért vagyok némileg én is kritikus a Vityával szemben. DE, más korszak más helyzet, a mai szarért a szocik és a fletó felelős 99.99%-ban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.01.19. 12:07:16

Te is beleesel abban a hibába, hogy összekevered a rendrakást (amiben valóban a szocik a sárosak) a szerkezeti reformmal. 2006-ban sajnos egyszerre kezdtek bele mind a kettőbe, ezért van zavar a fejekben (no meg a FIDESZ rá is játszott erősen). A szerkezeti reformokra (nyugdíj, egészségügy, oktatás, adó, stb.) ettől függetlenül szükség lenne már 20 éve. Gyurcsányék legalább megpróbálták, de ez részben a saját gügyeségük, részben az ellenzék gátlástalanul populista ellenállása miatt (népszavazás és tsa) megfeneklett.

Nagyon szeret a jobboldal Szlovákiával példálózni, hogy ők hogy elhúztak, csak épp azt felejtik el mindig hozzátenni, hogy ezt annak köszönhetik, hogy korábban meglépték azt, amit Gyurcsány tervezett, és aminek ők pont az ellenkezőjét képviselik.

Na csá, dolgoznom is kell.

Paranoid Android2 2009.01.19. 13:47:01

@Fedor: Lehet, hogy fasiszta vagyok, de emlékszem, hogy a szocik 2002-ben kezdtek kormányozni. Azzal az egyáltalán nem populista, demagóg kampányszöveggel, hogy "Több pénzt az embereknek".
Értsd: Még többet, mint amit az OV osztogatott állítólag a ciklusa végén.
Elképzelem, ahogy az elkötelezett és felelős ellenzék a Vitya alatt támogatja a szerkezeti reformokat.:)))))
Na most elmegyek röhögni és ha kiröhögtem magam akkor visszajövök, kb. úgy este felé.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.01.20. 10:34:13

@Paranoid Android2: Én nem fasisztáztalak le. ÉS talán azokat a mondataimat is el kellene olvasnod, amiben a másik oldalt is szidom. Valóban, Megyóék is elszúrták, ezt senki se tagadja, mint ahogy azt se, hogy egy esetleges FIDESZ kormány reformjaiba nem kötne bele valamilyen módon az ellenzéke. DE
1. Egy Orbán kormánynak nem nagyon lennének reformjai, még a folyamatban lévőket is jegelnék (lásd nyugdíjreform 98-ban)
2. Ha mégis, mert esetleg a gazdasági környezet kikényszerítené, akkor a parlamenti ellenzék nem viselkedne megértően az utcákat szétverő hordákkal (eleve a baloldalon nincs is ilyen réteg, max. arra lenne esély, hogy a széljobbosok a FIDESZ-szel se bánjanak jobban, de erre nem vennék mérget, túl sok a személyi összefonódás), rendesen részt vennének a parlament munkájában (már ha hagyják őket, mert az ellenkezőjére már láttunk példát 2002 előtt), és nem akadályoznák meg a reformintézkedéseket vérpopulista népszavazásokkal, amelyek ráadásul csak alkotmánybírósági önszembeköpéssel jöhetnének létre.

És hát eddig csak a gazdaságról volt szó, márpedig az én kifogásaim ennél sokrétűbbek.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.21. 12:31:35

@Fedor: Röviden: a nyilasoknak nem volt választásuk (se a Sztójay, Lakatos kormánynak), az mdp, mkp is bábkormány volt, ahogy az mszmp is. Ha ők nem lettek volna, ugyanúgy megtörtének volna a szörnyűségek.
Az szdsz-t, Károlyi pártot az teszi a legkártékonyabbá, hogy nekik megvolt a lehetőségük arra, hogy a hatalmukat jól használják fel, de ehelyett a legrosszabbat hozták ki belőle.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.21. 12:45:28

@Fedor: Bazz, elolvastam a többi hszt. Te nem ember vagy, hanem egy balos kliségyűjtemény.
Komolyan van még aki elhiszi, hogy Orbán miatt szar most a helyzet? Az ellenzék azért van, hogy ellenezzen, benne is van a nevében. 90 előtt nem volt, akkor is elqrták, akkor is pont ugyanígy, és pont ugyanezek. Nem érzed a párhuzamot?

"Gyurcsányék legalább megpróbálták, de ez részben a saját gügyeségük, részben az ellenzék gátlástalanul populista ellenállása miatt (népszavazás és tsa) megfeneklett."
Röhögnöm kell. Népszavazás, összesen egy 40milliárdos tételről. 8 kilóméter autópálya többe kerül. (Orbán Viktor és a Magyar Gárda szellemisége miatt!) Milyen tsa? Hol tudott az ellenzék komolyan beleavatkozni gazdasági döntésekbe? Be ne magyarázd már, hogy a költségvetési deficit OV miatt lett majdnem 10%! Vagy hogy a szélsőjobboldalifasisztacsürhehuligánok miatt 1%-os a gazdasági növekedés.
Esetleg Kövér László mitt 1.3 gyerek jut egy átlagos magyar nőre, és omlik össze a nyugdíjkassza.

Szélsőjobbozás, fasisztázás: Komolyan mondom, te 1946ban élsz. Welcome in the new millenium! 2009et írunk!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.01.21. 15:28:25

@TaTa86.: Nem szokásom klisékben gondolkodni.

1. Hol állítottam, hogy most Orbánék miatt rossz a helyzet? Természetesen a jelenlegi kormány felelőségét meg a világgazdasági válság hatásait senki se vitatja. Csak annyit mondtam, hogyha 2002 után maradnak Orbánék, akkor se lett volna jobb.

2. A népszavazás csak névleg szólt arról a 300 Ft-os tételről. Annak eltörlése üzenet volt: Márpedig itt reform nem lesz, mert kezünkben a módszer, amivel vissza lehet mindent vonatni (és szégyen-gyalázat, hogy az Alkotmánybíróság saját szellemiségét szembeköpve partner volt ehhez). És ez egy nagyon rossz üzenet, le is álltak a reformok. A tsa alatt, meg azt az elképesztő dezinformáló rémhírterjesztést értem, ami pl. az egészségügyi reformot kísérte az ellenzék részéről.

3. 2006-ban nem OVi miatt lett akkora a hiány (ugyanez 2002-ről, amikor szintén közel ekkora volt, már nem mondható el), max. közvetve, mert jórészt ők kergették bele az igérgetés-spirálba a kormányt. Emlékezz csak vissza, milyen meredek dolgokat ígért a FIDESZ, és hogy mekkora hazugságokat sütött el a kampányban. A rosszabbul élünk, mint négy éve nemhogy akkor nem volt igaz (hisz pont abból lettek a problémák, hogy jobban éltünk, mint amit a lehetőségeink engedték volna), hanem még a következő évi megszorítások legnehezebb hónapjaiban sem, mert max. 1-2 évvel estünk vissza, átmenetileg. Ja, és ez a hiány 2 év alatt a harmadára csökkent.

4. A gazdasági növekedést mértékét soha nem fogtam a szélsőjobbra. Ellenük nem gazdasági természetű kifogásaim vannak, hanem olyanok, amelyek eltörpülnek a gazdasági dolgok mellett. Nem szeretnék olyan országban élni, ahol bármilyen közük is lehet az országvezetéshez.

5. A nyugdíjkassza és a szaporodás mértéke független az ország vezetésétől. Egész Európa népessége csökken, ha nem tudnád. Nekem vannak gyerekeim, és amikor elterveztük őket a párommal, rohadtul nem számoltunk azzal, hogy ki van kormányon. Kit érdekel ebből a szempontból? A nyugdíjkassza összeomlása dettó minden jóléti társadalomban probléma. Esetleg annyit a Kövér László nyakába lehet varrni, ha már mindenképp ragaszkodsz hozzá :-), hogy Hornék megtették a nyugdíjreform első lépéseit, amelyet aztán a FIDESZ nem folytatott. Megyóék és Gyurcsányék bűne, hogy ők se mertek hozzányúlni azóta se.

6. A FIDESZ-t én soha sem fasisztáztam le. Az viszony tény, hogy szavazatmaximalizáló számításból elvtelenül és hallgatólagosan elfogadják őket, ha épp megegyeznek a céljaik. mert az utcákat szétverő szélsőjobbos hordák sajnos nem csak az én elmém szüleményei.

7. Nem én élek 1946-ban, hanem sajnos ők szeretnének 1944-ben...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.01.21. 15:31:58

@Fedor: Na így jár az ember, ha kapkodva ír. Javítom magam:

hanem olyanok, amelyek eltörpülnek a gazdasági dolgok mellett = hanem olyanok, amelyek mellett eltörpülnek a gazdasági gondok

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.21. 17:40:28

@Fedor:
1:"Csak annyit mondtam, hogyha 2002 után maradnak Orbánék, akkor se lett volna jobb."
Akkor most guglizd ki az orbán kormány alatti gazdasági mutatókat, és vesd össze a mostaniakkal. (Tudom, tudom Bokros...)
2: Bizony a szavazást azt jelentette, hogy "Húzzatok a picsába Feri!". Miért is nem húzott? Nem a reformok ellen szólt a protest hanem ElQró ellen.
Mellesleg mutass nekem egyetlen egy reformkezdeményt, mert én ilyet nem láttam. Oktatási, egészségügyi reformnak nevezett fűnyírást, és ingatlan panamát azt igen. De reform nem volt. Pedig miközben éppen 4 évig nem csináltak semmit, akár ki is dolgozhattak volna egy tervet. De nem tették. Hallgasd meg az őszödi beszédet: rögtönzés, kapkodás, az volt koncepció, terv az nem. ("Csak az első két lépést látom...")
"És ez egy nagyon rossz üzenet, le is álltak a reformok."
Kérlek nevesítsed azt a reformot amelyik leállt!

3) 2002ban a patásördög árprilisig kormányzott, a hiány mellesleg a Maastichti kritérium alatt maradt (3%) talán kicsit volt fölötte, amit fedezett a gazdaság növekedése. Arányában tehát a legsötétebb orbáni időkben is csökkent az államháztartási hiány. Erre most 9.6% volt a hiány (ez 3szorosa), és a gazdasági növekedés alig volt nagyobb mint 3%. köv évben a hiány még mindig 5%körül volt a növekedés meg gyakorlatilag a hibahatáron volt. Guglizz utána.

4) Ezt nem értem.

5) Európa lakossága csökken, de sokkal kisebb mértékben mint Magyarországé. A népességszaporulatot meg igenis tudja a kormány serkenteni. Ld: Ratkó gyerekek.
vagy mondjuk kedvezményes lakáshitellel, ami a patásördögnél volt. Igen ez pénzbe kerül, de van amibe muszáj pénzt ölni. Amit most csinálunk az sokkal drágább.

6) Az utcákat szétverő szélsőjobbos hordák, az kb 200 embert takar, egy 2 milliós metropolisban. Fogadd el, Budapesten mindig lesz 200 barom, a nevük legfeljebb változik. Tessék leköltözni vidékre egy 1000 fős (cigánymentes) faluba, ott nincs szélsőjobb.
Mellesleg az egy kicsit túlzás, hogy szétverik a várost, kiborítanak 5 kukát, felgyújtanak 2 rendőrautót.
Mellesleg a fasisztázás Sztálintól ered, ha az ő parafrázisait használod, akkor ezáltal valamilyen szinten legitimálod azt hogy az anitfa harcokban több 10millió embert pusztítottak el. (Azt pedig még mindig nem értem, hogy Mussolini rendszerével mi volt a baj?)

Szavazatmaximalizálás: Ez van, minden pártnál. Tényleg jó lenne, ha az mszp kijelentené, hogy a kádárfanokból, exmunkásőrökből nem kér, a szadesz elhatárolódna a cionistáktól, és a hungarofób holdudvarától, és akkor a fidesz is megválhat a "fasisztáktól", sőt én annak is örülnék ha a Jobbik csak a radikálisokra építene, és élesen elhatárolódna a náciktól. De ez nem fog soha megtörténni, addig pedig nem értem, hogy a fidesznek, jobbiknak miért kéne akármelyik szavazatáról is lemondania.
(Egyébként néha nézz már fel, mondjuk a kuruc.info-ra, az általad említett figurák rühellik a fideszt.)
Demokráciásat játszunk, a náci ugyanúgy megérdemli a képviseletet, mint a komcsi, libsi, konzi, szocdem, cionista, vagy az egyszerű munkásember.
Én mellesleg nem támogatom az általános választójogot, de ez van...

7) Senki nem szeretne 1944ben élni, hidd el.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.01.22. 09:46:20

@TaTa86.:

1-2. "Kérlek nevesítsed azt a reformot amelyik leállt!" Egészségügyi. Persze az talán jobb is, mert ami az eredeti elképzelésből maradt a beszari MSZP-sek miatt, az nem lenne sokkal jobb a mostani helyzetnél (igaz, rosszabb se). Na például ez egy nagyon jó példa arra, hogy mennyire kártékony tud lenni a FIDESZ ellenzékből is: azzal a képtelen rágalomhadjárattal, amit az egészségbiztosítás átalakítása ellen folytattak, és ezzel a népszavazással (és a beígért másikkal, ami csak azért maradt el, mert Gyurcsányék betojtak, és visszavonták a törvényt), évekre elvették a lehetőségét annak, hogy normális párbeszéd alakuljon ki erről, és hogy bárki is (sajátmagukat is beleértve) bele merjen vágni ebbe az elkerülhettlen és szükséges átalakításba.

3/a Ne keverj össze fröcsögő barmokkal, én nem szoktam senkit se patás ördögnek nevezni.

3/b Orbánék egy csomó mindent (pl. az utolsó évben végre megkezdett autópályaépítéseket) költségvetésen kívüli tételként számolt el, ugyanúgy trükközött, mint Gyurcsányék 2006 előtt. Hát úgy könnyű alacsony hiányt elérni. Ha ugyanazzal a metodikával számoltak volna, mint 2006-ban Gyurcsányék, akkor jóval magasabb szám jött volna ki. Ja, és ha már annyira guglizhatnékod van, nézz annak is utána, hogy az éves költségvetés hány százalékát költötték el 2002 első 4 hónapjában (elárulom: kb. 90), hogy mennyi kötelezettséget vállaltak az utódaik kontójára abban az átmeneti egy hónapban, ami az elvesztett választások és az új kormány megalakulása között telt el.

4. Elég szomorú, ha nem érted.

5. A kedvezményes lakáshitel - ami hosszú évekre leterhelte a költségvetést - volt az egyik oka annak, hogy 2006-ban ott tartottunk, ahol tartottunk. Ha már szóba került. Ja, és ha már gugli meg családtámogatás, nézz már utána, hogy mennyivel növelték Orbánék családi pótlékot négy év alatt...

6/a Nem szeretem a szélsőjobbot, TEHÁT sztálinista vagyok. Ügyes... "Vannak halaid? Akkor buzi vagy."
6/b Nem gondolod, hogy egy kicsit alulbecsülöd őket? Ja, és direkt rákerestem ez az oldalon: ÉN egyszer sem használtam a fasiszta kifejezést. A ti becsípődésetek, hogy mindig a számba akarjátok adni...

6/b A munkásőrfanoknak ott a Munkáspárt. Mondj egy olyan dolgot, amikor intézményesen összefogott velük az MSZP, vagy aktívan kampányolt köztük, és nekik tetsző dolgokat mondtak. Én konkrétan ismerek aktív munkáspártiakat (ne vonj le ebből semmilyen következtetést, szélsőjobbos barátaim is vannak), nagy vitáim vannak velük is. Ellenben a FIDESZ aktív fideszes képviselők Magyar Gárda támogatók, ordenárén antiszemita újságírók az elnök a legjobb barátjai, és ezt demonstrálják is...

A zsidózásba meg talán ne menjünk most bele.

"Demokráciásat játszunk, a náci ugyanúgy megérdemli a képviseletet, mint a komcsi, libsi, konzi, szocdem, cionista, vagy az egyszerű munkásember."

A demokráciánál sajnos nem találtak ki jobbat, de azért vannak hiányosságai, ezt pl. Hitler 1933-ban nagyon jól demonstrálta, amikor választással jutott hatalomra, és hálából meg is szüntette a demokráciát. Szóval azért azok jogaival, akik mások jogainak a csorbításával képzelik el a jövőt, had legyek már ne elnéző (és akkor a nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeinkről még nem is beszéltem).

+1 bár nem nekem szólt, azért had reagáljak egy korábbi kommentedre is: "Azért a Károlyi Párt szerintem holtversenyben van a szadesszal. Trianon mégiscsak Trianon..." Hát ha szerinted elkerülhettük volna Trianont, ha Károlyiék nem kerülnek hatalomra, akkor kérd már meg légyszíves a történelemtanárodat, hogy adja vissza a diplomáját, vagy legalább tájékozódj másból is, ne csak a Gede testvérek könyveiből.

Paranoid Android2 2009.01.22. 11:02:51

@Fedor:
Kedves Fedor!

Az egészségügyi reformot pont nem kéne felhozni.
Az szdsz "reformterve" az elmebaj és a rablás elegye volt, olyan emberek elképzeléseit próbálták megcsinálni akiknek elemi ismereteik sincsenek a magyar egészségügy állapotáról.
Jópár vitában résztvettem a neten is ebben a kérdésben, lényegi kérdések ezreit nem válaszolták meg a kormányzati "szakértők".

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.22. 14:49:01

@Fedor: Én sem láttam ebben az egészségügyi reformban semmit, ahogy paranoid sem. Az, hogy egy több 1000milliárdos bizniszt áron alul átjátszunk multiknak nem reform, hanem lopás.
A igaz a szakmában dolgozó ismerősöm nincs, de a másik terület ahol kontárkodtak, az oktatás. Ott konkrétan tudom, milyen panama folyik, a legapróbb érdemi reform nélkül.

5) A lakástámogatás akármennyibe is került megéri. Az államháztartási hiány kezelhető, voltunk már rosszabb helyzetben is. A demográfiai válságot kezelni minimum 20-30 év, és eközben folyamatos hiány keletkezik, mert az inaktívak kerülnek túlsúlyba. A másik előnye, hogy ha házat építtetsz, akkor te választod meg a vállalkozót, és valószínűleg nem osztasz vissza a pártnak 60%-ot a hitel miatt, ellentétben egy autópályaépítésnél.

6) Bocs tényleg nem használtad a fasiszta kifejezést. Agyamra ment az analízis vizsga. Mea culpa, a szélsőjobbot meg én sem komálom.

6)b: Az mszpsek nagy része kádárnosztalgiában él, tehát szélsőbalos. (Legalábbis egy diktatúrát támogattak, támogatnának ha hallgatólagosan is.) Igaz, hogy az mszp sosem kezdett a Magyar Gárdával (nem igaz, mert névtelenül nem egy vidéki mszps hívta már őket,) de a háborús bűnös/szélsőbalos/hazaáruló Horn Gyula miniszterelnök volt. Az csak jelent valamit nem? Vona Gábor nem kínzott soha zsidókat...
Az szdsz pedig tényleg nem határolódott el soha a hungarofóboktól. (Nehéz is lenne, ki kéne rúgni a fél pártot, és a teljes Új Generációt.) Innentől kezdve nem értem, hogy lehet a többieken számon kérni a feltételezett antiszemitizmust. Főleg, hogy ez még mindig Magyarország. Nem hinném hogy Izraelben téma a magyarellenesség.

"Szóval azért azok jogaival, akik mások jogainak a csorbításával képzelik el a jövőt, had legyek már ne elnéző "
Magad is mások jogainak csorbításával képzeled a jövőt. A nácikat kizárnád a törvényhozásból, és a képviseleti demokráciából. Mitől vagy te jobb náluk?
(Illetve nem csak a nácikat, mert gondolom szerinted a Jobbik, és a Magyar Gárda is szélsőjobb.)

+1) Te pedig olvass 89 után kiadott könyveket is. Az mszmp kb-tag Ormos Mária nem ér. Mellesleg nem olvasok Gede testvéres könyveket. Olvastam 2-t elég is volt, színvonaltalan szarok mind. Akitől a témában leginkább olvastam az Romsics Ignác, hírhedten szélsőjobbos történész.
Nem kezdek el erről vitatkozni mert nagyon off, de egy kérdés: Szerinted, hogy lehet, hogy ahol 10 részeg csendőr fegyvert fogott a megszálló hadsereg ellen ott sikert értünk el: pl Balasagyarmat?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.01.22. 15:35:29

@Paranoid Android2: @TaTa86.: Az egészségügyi reform megítélésben nem értünk egyet. Már persze ha ugyanarra gondolunk. Mert rendszeresen azt tapasztalom, hogy elképesztő rémhírek kerengenek erről a témáról. Amit én támogatnék, az az SZDSZ eredeti elképzelése, amiben semmi hazaáruló meg -kiárusító nem volt, és máig nem értem, hogy miért lenne ez a mai magyar valóságtól idegen. De én ezt egyszer már kiírtam magamból:

fedor.blog.hu/2008/10/07/ha_a_cseheknek_jo_nekunk_miert_nem

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.01.22. 16:12:43

@TaTa86.:

"háborús bűnös/szélsőbalos/hazaáruló Horn Gyula "

Hazaáruló nem volt. Komcsi fiatalon igen, és pufajkás is, de ha a te bátyjádat ölik meg, valószínűleg te is bosszút akarnál állni. Mindenesetre a fiatalkorára nem lehet büszke, de amit a rendszerváltáskor és utána miniszterelnökként tett, arra igen, és ezt nem csak én látom így, hanem kérdezz meg mondjuk egy németet.

"Az szdsz pedig tényleg nem határolódott el soha a hungarofóboktól."

Mi számyt, ki számít hungarofóbnak? Mert én egy ilyen kijelentést se hallottam egy szadeszostól sem. Olyat igen, amit mások annak mondanak, akik nem viselik el, ha valaki náluk realistábban, másképp lát dolgokat. El kell fogadni, hogy nem csk az szereti Magyarországot, a magyar népet, kisebbséget, kultúrát, aki mindezt úton-útfélen hirdeti magáról melldöngetve, sőt... Gondolj bele pl. hogy menyit ártanak azok az übermagyarok a felvidéki és erdélyi kisebbségnek, akik nagymagyarországos matricával átjárnak hőzöngeni, totál értelmetlenül. Pedig hát szóban pont ők védik őket a legjobban... Vona Gábor meg tudtommal valóban nem kínzott meg senkit. De a követőiről nem mondható el, hogy nem tennék meg szívesen alkalomadtán.

"Magad is mások jogainak csorbításával képzeled a jövőt."

Szerinted Franciaország demokrácia? Vagy Ausztria? Szerintem nehéz lenne ezt megkérdőjelezni. Nos akkor olvasd el ezt a két hírt:

index.hu/politika/kulhirek/374535

index.hu/politika/kulfold/sw090122/

Itthon ennél durvább beszólások maradhatnak minden következmény nélkül. Biztos hogy ez a demokrácia? Ha én jogot adok azoknak, akik egyes csoportok megfélemlítésében, elüldözésében, kiirtásában látják a megoldást bizonyos problémákra, biztos, hogy demokratikusan teszem? A Jobbik katonai szárnya lőgyakorlatokat tart, és akkor ne féljek tőlük? Az SZDSZ-t vádolják anarchiával, de szerintem inkább ez az.

"Te pedig olvass 89 után kiadott könyveket is."

Úgy szeretem, amikor engem, aki a rendszerváltáskor gimnazista voltam, soha nem voltam még KISZ-es se (pedig elsőben még elég ferde szemmel néztek ránk, mert nem léptünk be), lekomcsiznak. Mulattat. Képzeld speciel elég sok történelmi tárgyú könyvet és cikket olvasok, pl. Romsics Ignáctól is. A Trianonról szóló könyvét még nem olvastam, de abban 100%-ig biztos vagyok, hogy olyat nem írt, hogy a Károlyi kormány nélkül nem lett volna Trianon. Bizony, ha marad IV. Károly a király, vagy nem Károlyinak, hanem mondjuk kapásból Horthynak adja át a hatalmat, akkor se úsztuk volna meg, mert ez nem Budapesten dőlt el. Nem akarom védeni a Tanácsköztársaságot, mert nem szolgált rá egyáltalán, de ők voltak az egyetlenek, aki fegyverrel álltak ellen a kisantantnak. Eljutottak egészen Kassáig, övék volt a Felvidék nagy része. És az most magyar felségterület ettől még? Apponyi Alberték, aki befejezték a tárgyalást, és aláírták a békét, teljesen ártatlanok benne? Ahhoz képest, hogy milyen terveik voltak a szomszádos friss államoknak (gyakorlatilag Budapest agglomerációja és a Duna-Tisza közének egy része maradt volna meg, a többit felosztották volna), örüljünk, hogy ennyi maradt. Egyébként meg ismerve az akkori demográfiai viszonyokat, nem a felosztás tényével volt gond, hanem a mértékével, a friss nemzetállamok mohóságával és az antant bosszúvágyával: hogy nem csak a kisebbségek területeit csatolták el, hanem színmagyar részeket is, belekódolva ezzel a következő 100 év konfliktusait is.

Szóval óvatosan a fekete-fehér minősítésekkel mind a múlt, mint a jelen történelmével (vagyis a politikával) kapcsolatban, mert mindennek vannak árnyalatai is, még hozzá rengeteg, és a leegyszerűsítés nem vezet jóra.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.22. 17:43:35

@Fedor: Az 56os forradalmat egy idegen hadsereg verte le, Horn ennek a hadseregnek, illetve a hadsereget irányító reszimnek a szolgálatába állt, egzisztenciát, vagyont, hatalmat, nevet szerzett.
Ez hazaárulás.
Az, hogy puszta kézzel rombolta le a berlini falat, ami így is úgy is leomlott volna nem érdekel, és semmit nem hoz helyre abból amit 57ben csinált. A bátyát aki szintén hazaáruló volt, nem is a forradalmárok ölték meg, hanem balesetben halt meg. (Hogy ez mitől indokolja magatehetetlen ember megkínzását azt nem tudom. Horn ugyanis sosem harcolt, pedig akkor legalább valamiért tisztelni is tudnám.)
És ez az ember lett miniszterelnök, ezt az embert támogatta az mszp-szdsz. Ez szerintem az antidemokratikus szélsőség.

"Az szdsz pedig tényleg nem határolódott el soha a hungarofóboktól."
Ahogy az übermenschek el tudják dönteni kik antiszemiták, ugyanúgy el tudjuk dönteni mi is ki magyarellenes. Például Eörsi Dunaszerdahellyel kapcsolatos reagálása magyarellenesség. Az Árpád-sávos zászló, és akármelyik nemzeti jelkép démonizálása magyarellenesség. Határon túli magyarság autonómiatörekvéseit megtorpedózni magyarellenesség. 23millió románnal kampányolni, kettős állampolgárságról szóló népszavazásban parazitaként feltüntetni magyarokat, és uszítani ellenük magyarellenesség. Malina Hedvig ügyére azt mondani, hogy szlovák belügy magyarellenesség. Tudnám még folytatni... (Erdély megszállását pezsgővel ünnepelni a román miniszterelnökkel magyarellenesség.) Ezektől mikor határolódnak egy a nemszélsőséges pártok?

"Szerinted Franciaország demokrácia? Vagy Ausztria? "
Mivel büntetik a "holokauszttagadást" hiányos demokráciák. Nonszensz, hogy valaki véleménye miatt börtönbe kerülhet.
Mellesleg ezzel a hozzáállással csak egy valamit érsz el: A másik oldal is ugyanígy fogja gondolni. Ha most lehet üldözni az antiszemitaszélsőjobbot, akkor ha fordul a kocka ugyanúgy legitim lesz üldözni a magyarellenescionbolsevikokat.

"A Jobbik katonai szárnya lőgyakorlatokat tart, és akkor ne féljek tőlük?"
Na rettegj, képzeld 5dikes koromban jártam lövészetre, és most szimpatizálok a Gárdával. Lehet hogy holnap 6millió zsidót lövök a Dunába?
Áruld már el mi van abban, ha 10 haver elmegy és lövöldözik egyet agyaggalambokra? Ez előbb írtad, hogy Hitler is demokratikusan jutott hatalomhoz, szarra sem meg az SAval, pedig azok harcedzett keményfiúk voltak, modern fegyverekkel.
A Gárdának nincsenek fegyverei, nincsenek alvilági kapcsolatai, nincsen pénzügyi háttere. Akitől tényleg félhetsz az mondjuk azok kormányt alkotó (vagy akár a parlemntbe bejutott) pártok.

"Az SZDSZ-t vádolják anarchiával, de szerintem inkább ez az."
Egyes vidékeken megszűnt a Magyar Állam, ez az anarchia, ebben az szdsznek hatalmas felelőssége van.

Trianonról: "hanem mondjuk kapásból Horthynak adja át a hatalmat"
Horthy nem akart politizálni, visszavonult Kenderesre a birtokára. Kényszerből vállalta el a nemzeti hadsereg vezetését egy évvel később. Úgyhogy Horthynak nem lehetett átadni a hatalmat. Tiszáé volt a hatalom, de ő meggyilkolódott. (Mik vannak...)

"Nem akarom védeni a Tanácsköztársaságot, mert nem szolgált rá egyáltalán, de ők voltak az egyetlenek, aki fegyverrel álltak ellen a kisantantnak."
Azért mert nemzeti érzelmű tisztek, és közkatonák csatlakoztak hozzájuk tömegével, félretéve nézeteltérésüket. Ez engem igazol, ha Linder Béla nem szereli le a katonaságot, már fél évvel korábban vissza lehetett volna foglalni Felvidéknek legalább a magyar többségű részeit, és Kárpátalját. A románokat pedig a mai határok előtt meg lehetett volna állítani.
A románok ellen azért is szoptunk ki, mert miután Kohn visszaadta Felvidéket a cseheknek a nemzeti tisztek leléptek. (Erre mondja a progresszív történelemkönyv, hogy a székelyhadosztály hibája volt Trianon.)
A komcsik semmit nem csináltak a revízióért, amíg a magyarok harcoltak, ők a hátországban irtották az a rendszer ellenségeit.

"Egyébként meg ismerve az akkori demográfiai viszonyokat, nem a felosztás tényével volt gond,"

A gond azzal volt, hogy a baloldal egy álomvilágban élt, és jelenleg is ott él. Amikor meg kellett volna szervezni a védelmet, kijelentették, hogy nem akarnak katonát látni, amikor ki kellett volna állni a nemzetért, kijelentették, hogy a nemzetállamok kora lejárt. Amikor össze kellett volna fogni, a legnagyobb probléma a szélsőjobb esetleges hatalomra jutása volt. (Akkor éppen a MOVE)

"örüljünk, hogy ennyi maradt. "
Na ennél undorítóbb, gyávább, önzőbb hozzáállás nincs. Igazából Szálasinak is örülhetünk, mert csak 5-10ezer zsidót lőttek a Dunába, és nem 200ezret...
Rákosi is küldhetett volna több embert Szibériába, f@szom se érti az 56osokat, nem hogy örültek volna, annak ami volt...

Ezért nem fogunk egyetérteni soha, akkor sem ha pont ugyanazokkal az ismeretekkel rendelkeznénk akkor sem. Számomra elfogadhatatlan ez az "örüljünk, hogy ennyink van" mentalitás. Ennek szerintem két oka van:
1) én fiatalabb vagyok
2) én nem a Kárád-rendszerben szocializálódtam.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.01.22. 20:24:01

1. Azért 35 évesen talán én se vagyok még öreg
2. Én a Kádár rendszerben csak gyerek voltam, amikor érdekelni kezdett a politika, akkor már nem az volt. Továbbra is viccesnek tartom, hogy a régi rendszer hívének tartasz csak azért, mert idősebb vagyok nálad egy bő 10 évvel. Majd kinövöd.

De nem ez a különbség köztünk. Hanem az, hogy nem érted az iróniát (örüljünk téma), és mindent egy bizonyos szemüvegen keresztül nézel. Még hogy én élek álomvilágban...

Kommün: valóban, a régi tisztek vezették azokat a hadjáratokat, mivel ők értettek hozzá, de azt ugye nem gondolod, hogy a központi hatalom engedélye nélkül...

Ami meg az ártatlan agyaggalamblövészetet illeti: tényleg, a munkásőrséget is minek oszlattuk fel, azok is idejük jó részében csak gyerekeket tanítottak célba lőni, meg hordták a zsákot, ha árvíz volt, utána meg söröztek egy jót. Kitérő: Az meg külön vicces, hogy a munkásőrség volt főparancsnokának a fia Gárda főparancsnoka, ha jól csiripelik a verebek. Végül is miért ne, a Thürmer fia is a Magyar Hírlapnál újságíró :-) Máté T. Gyula néven keresd... Ha nem szimpatizálnál a Gárda céljaival, talán te is jobban elgondolkodnál ezeken a dolgokon.

Na csá, én nem akarok senkit megtéríteni, szóval a részemről ezt a vitát lezártam.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.01.22. 20:32:54

Csak kihagytam valamit: Lehet, hogy Horn bátyja az újabb kutatások szerint balesetben halt meg, de ez ebből a szempontból lényegtelen, mert az számít, hogy AKKOR mit tudott a Horn, mert az motiválta a tetteit. Ez persze nem menti azt, amit tett, csak magyarázza.

Csak a pontosság kedvéért.

Ja, és én nem üldözni akarom a szélsőjobbot, csak azt nem szeretném, ha hatalomra jutnának, és megvalósíthatnák azt, amit terveznek. ÉS mielőtt még válaszolnál: ha ma a szélsőbal ugyanilyen reális veszélyt jelentene, őellenük is ugyanígy felemelném a szavam, de épp a nulla fele konvergál a támogatottságuk.

De most már tényleg befejeztem. Légy jó, és ne vedd ennyire komolyan magad, mert az árt egészségnek! :-)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.22. 20:55:48

@Fedor: Néhány pontosítás:
Nem tartalak a Kádár-rendszer hívének, csak azt gondolom, hogy hatott rád a kor gondolkodása. "örüljünk, hogy ennyink van" Erről szólt a Kádár-éra.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.22. 21:13:35

Gárda vs munkásőrség: A Gárda nem az állam pénzéből lövöldözik, hanem saját kontóra. (És főleg nem egy idegen állam támogatja őket.) A Gárdát figyeli az összes titkos- és nemtitkosszolgálat, ők az utolsók akik valóban veszélyt jelentenek akárkire.
(A Gárdának már más kapitánya van.)

"hogy AKKOR mit tudott a Horn, mert az motiválta a tetteit."
Ahha, értem. Tehát mivel Horn azt hitte, hogy a forradalmárok ölték meg a bátyát (a forradalom leverése után egy hónappal) akkor teljesen jogos, hogy tök ismeretlen, kiszolgáltatott embereket kínoz? És ez annyira elfogadható, hogy miniszterelnök is lehet?
Itt csak én érzek durva erkölcsi relativizmust?

"Ja, és én nem üldözni akarom a szélsőjobbot, csak azt nem szeretném, ha hatalomra jutnának, és megvalósíthatnák azt, amit terveznek."
Ilyen előfordul, demokráciában egész sűrűn. Csak nem mindegy, hogy ebben a szándékban valaki megengedhetőnek tartja 14 ember szemének kilövését, ártatlan emberek megalázását, kínzását, összeverését vagy nem.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.01.23. 08:12:51

@TaTa86.: Ne idegelj már, hogy folyamatosan kiforgatod a mondataimat! Nem azt írtam, hogy helyesen cselekedett, csak próbáltam rávilágítani a motivációira.

De most már tényleg vége! :-)
süti beállítások módosítása