Istennel, vagy Isten nélkül

 2013.03.14. 08:20

Voltaképpen nagyon meglepő, hogy ebben a poszt-posztmodern korban, amelyben élni vagyunk kénytelenek, milyen hatalmas jelentősége van annak, hogy ki lesz és milyen nevet választ az új Pápa. Én azt gondolom, hogy nincs Isten, de azt is gondolom, hogy létére felettébb nagy szüksége lenne ennek a világnak. (Valamint nagyon remélem, hogy van humorérzéke az öregfiúnak.) 

Ez a mostani pápaválasztás, nem kevésbé az előzőek is, elemi erővel mutatják meg nekünk, hogy mennyire szükségünk van egy kritika felett álló lelki vezetőre, aki a bennünk itt-ott bujkáló, de felszínre nem törő jóakaratot testesíti meg.
Ebbe a többesszámba nem akképpen gondolom bele magam, hogy nekem szükségem lenne a Szentatya lelki iránymutatására, hanem sokkal inkább annak a közösségnek a tagjaként, amelyben él ez a fajta vágy a közös jóra.
A bíborosok jó döntést hoztak, hiszen a világ közepe már rég nem Európa és hitük jövője sem itt van a dolgok jelenlegi állása szerint. De azt az életszemléletet, amely Dél-Amerikában a kereszténység Európából nehezen értelmezhető reneszánszát megalapozza, talán az új Pápa áthozza, sőt talán visszahozza kedvetlen kontinensünkre.
A kereszténység sikerét éppen a végtelen sok emberrel egyszerre megélhető, bizonyos értelemben önfeladó közösségi élmény adja meg, amelyet az egyéni szabadság és korlátlanság primátusát hirdető európai közgondolkodás oly látványosan megvet. Nehéz mit kezdeni tehát azzal az érzéssel, hogy Ferenc pápa, a megválasztását körülvevő hype szerint is, fontosabb személyiség és nagyobb hatású is, mint a világ politikai vezetői. Sőt utóbbiak tudják is ezt, hiszen fontosságukat hangsúlyozandó igyekeznek ennek kapcsán bekerülni a hírekbe.
A katolikus egyház, hasonlóan Európához, nincs túl jó állapotban. Szörnyű bűnök és értelmetlen tilalmak fojtogatják a jelenét. Állításai az ember helyéről a világban azonban sokkal erősebbek annál, hogy az emberi gyengeségtől meginogjanak. Sőt, mérhetetlen erőt kell, hogy adjon mindenkinek, aki bízni akar az emberekben, hogy a pápává váló ember, akit egyre inkább a „világ végén” találnak meg, milyen elképzelhetetlen teher elviselésére lesz képes, pusztán a hite által.
Nem Isten számít, nem a Szentlélek számít, hanem az ember, egy ember számít, de egyszerre mindegyik, nem magában egyedül.
Ha ezt nem értjük meg, akkor semmit nem értünk.

Címkék: pápaválasztás Vatikán Szentlélek Pápa konklávé Ferenc pápa

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr175133961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2013.03.14. 17:16:05

Az, hogy valamire szükség vagy igény van, nem jelenti azt, hogy az a valami létezik is. De még csak azt sem jelenti, hogy léteznie kell, vagy egyáltalán lehetséges.

Paranoid Android2 2013.03.14. 17:29:49

@Quadrille Lobster: Ez pont így van. Habár a "léteznie kell" kifejezés ebben az értelemben elég érdekes kérdéseket vet fel. De hogy jön ide?

Sedith · http://sentimpress.blogspot.com/ 2013.03.14. 18:21:58

A bíborosok jó döntést hoztak? Ismét egy vén homofób nőgyűlölő akar erkölcsi iránymutatást adni az embereknek. Szerintem erre sem igény, még kevésbé szükség nincsen.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.14. 19:00:33

@Paranoid Android2:

Nem, nincs ilyen kapcsolat.

Nekem van hívő keresztény homokos ismerősöm is - természetesen önkéntes cölibátusban él.

Paranoid Android2 2013.03.14. 19:16:47

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Én vicceltem, kifejezendő, hogy mekkora marhaság az azt megelőző mondatod.
Mint jeleztem, a keresztények álláspontját számtalan kérdésben tartom tarthatatlannak. Többek közt a homoszexualitás kérdésében. De ettől még a "liberális" álláspontot is tarthatatlannak gondolom. Sőt még veszélyesebbnek is.
A tiszteletem kifejezése nem a kereszténység egészének, hanem tanításuk egy nagyon hasznos aspektusának és képviselőik (egy részük) önmeghaladásának szólt.

J.László 2013.03.14. 20:05:43

Nagy dilemmától szabadította meg a pápaválasztás a mi drága liberálisainkat.

valaki23 2013.03.14. 20:19:22

"Isten bocsássa meg nektek" - mondta a bíborosoknak Ferenc pápa az esti vacsoránál.

Ezennel a savanyújóskák kora lejárt :-)

Paranoid Android2 2013.03.14. 20:22:52

@J.László: Például ha magyar pápa lett volna, szentelté válik a Balaton vize, ezek meg elpárolognak, ha belemennek.:))))

zaarhus.g.bora 2013.03.14. 20:36:54

Csak a rend kedvéért jegyzem meg:
azért, mert nem került nyilvánosságra a felfedezés - attól ma már bizonyított tény, hogy az ateizmus elmélete nem más, egy óriási baklövése a Tudománynak.
Nem az első....

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.03.14. 20:43:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Nekem van hívő keresztény homokos ismerősöm is - természetesen önkéntes cölibátusban él."

Borzalmas.

@Paranoid Android2: "Én azt gondolom, hogy nincs Isten, de azt is gondolom, hogy létére felettébb nagy szüksége lenne ennek a világnak. (Valamint nagyon remélem, hogy van humorérzéke az öregfiúnak.) "

Luciferre gondoltál.

zaarhus.g.bora 2013.03.14. 21:46:36

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
Aki be tudja bizonyítani, hogy az ateizmus egy mese.

Pongrácz Ági 2013.03.18. 18:37:13

Kedves Paranoid Android! Kérlek, javítsd a címet. (Itt a vagy elé nem kell vessző.)Köszönöm.

Paranoid Android2 2013.03.18. 18:43:14

@Pongrácz Ági: Kedves Ági!
Kérlek, magyarázd meg miért nem jó vesszővel?(a nyelvtani szabály)
Ugyanis szerintem mást jelentene vessző nélkül.
Habár lehet, hogy inkább pont és nagy betűvel: Istennel. Vagy Isten nélkül.
De így sem pont azt jelenti.:)

Pongrácz Ági 2013.03.18. 19:16:58

@Paranoid Android2: www.e-nyelv.hu/2010-03-03/vagy-elotti-vesszo/
Az "Istennel" és az "Isten nélkül" itt azonos mondatrészek lesznek. Két tagmondatként is fel lehetne fogni a címet, ebben az esetben a két határozó két állítmánnyá válna. Nagyon hiányos tagmondatokat kapnánk. Ugyanúgy nem lenne értelme, mint a pontozásos megoldásnak. Kérem, gondolja végig.

Paranoid Android2 2013.03.18. 19:25:25

@Pongrácz Ági: Eredetileg úgy képzeltem, hogy a vessző itt egy magunkban elmondott mondat kelléke és a pillanatnyi megállást, elgondolkodást fejezi ki. De nem akartam kérdőjelet tenni a végére, mert ez nem kérdés, inkább egy felvetés.
Ilyenkor szoktak három pontot tenni a végére, de attól meg kitör a frász.
Lehet úgy szabályosan központozni, hogy ezt kifejezzem?

Pongrácz Ági 2013.03.18. 19:46:20

@Paranoid Android2: Mondja el a mondatot, és tegyen vesszőt, vagy ne mondja el, és ne tegyen. A kötőjel jutott még eszembe, de ez sem vezetne sehová. A témához nem illik, csak a kötőszóhoz a következő vicc. Piroska megy az erdőben az úton, és egyszer csak megfogja őt a farkas. Elmondja, hogy "mit" fog vele tenni, majd megkérdezi Piroskát, hogy hogyan szeretné. Vazelinnel vagy vazelin nélkül?

Ismeri?

Paranoid Android2 2013.03.18. 19:53:39

@Pongrácz Ági: Az az igazság, hogy ha már egy-két órája kint van egy írás, megszületettnek tekintem a hibáival együtt. De tanultam valamit a vagy-ról, beérem ezzel.:))
Egyébként Piroska válaszolt valamit?

Pongrácz Ági 2013.03.18. 20:29:46

@Paranoid Android2: Vazelinnel szerette volna.
Mire a farkas ezt mondta:
- Na, akkor, gyere te is, Vazelin!
:-)))
A napokban több tucatnyi karcolatomat javítottam egy barátom útmutatásainak megfelelően. A döntés az én kezemben maradt, de többnyire megfogadtam a tanácsait. Egy-két olyan írásnál merültek fel kételyeim, amik már nyomtatásban is megjelentek, de aztán kijavítottam ezeket is.
Piroska estére visszatérve. Nem kell bemenni az erdőbe, s akkor talán nem kerülünk bajba.
Köszönöm a beszélgetést. :-)

Paranoid Android2 2013.03.19. 08:57:42

@Pongrácz Ági: A helyesírási fogyatékosságaim ellenére pártolom a nyelvtannácizmust.:))))
Mindig örömmel fogadom a kedvesen megfogalmazott kritikákat.:)
süti beállítások módosítása