A 2014-es választások értelme

 2013.03.05. 08:07

Rosszkedvünk telét a tavaszi napsütés oszlatja épp, így hát itt az ideje, hogy a kampány fokozódásával egyidejűleg elmélázzunk azon, mit is remélhet az egyszerű választó?

Választói szempontból szokták a legkevésbé elemezgetni a politikai helyzetet, abból kiindulva, hogy az olyan választó, aki racionális közép- vagy hosszútávú szempontok alapján dönt, ritka, mint a fehér holló aktatáskával.
Pedig, csökönyösen hiszem, hogyha a választópolgárt értelmes lénynek tekintik, hajlandó is értelmes lényként viselkedni. Például az a választó, aki egy szavát sem hiszi el Orbán Viktornak (teljes joggal, mert politikussal soha nem lehet elég óvatos az ember), képes arra a mélyen racionális döntésre is, hogy ne higgye el azt, amit az elmű nevű áramszolgáltató ír neki. Pontosan azért ne higgyen neki, amiért egyetlen politikusnak sem hisz. Mint látjuk a társadalom döntő többsége vagy ennek, vagy annak az álláspontnak a fanatikusa és akik egyiknek sem hisznek, azok meg kedvetlenül elfordulva kívülről sem akarnak rátekinteni a helyzetre. Pedig tanulságos lenne.
Aki belátja azt, hogy az egyiknek sem hiszünk álláspont az egyetlen, amely esetén nem kell a fejünkben kongó kognitív disszonancia kezelésére energiát fordítanunk, az lehet egy racionális döntéseken alapuló politika célcsoportja.
És ráadásul a politikai helyzet nem reménytelen, habár megoldást a bajainkra természetesen nem kínál. Ennek belátása elsődleges fontosságú. A modern politikai rendszerekhez fűződő legnagyobb irracionális hit, hogy lehetséges egy hatékony kormányzás. Ez tévedés, a modern kormányokkal sokkal inkább történnek a dolgok, mint alakítói a folyamatoknak. A jó kormányzás már csak azt jelenti, hogy kevesebb kárt okozzanak.
A magyar választok jelentékeny része láthatólag végigment egy tanulási folyamaton az elmúlt huszonhárom évben és felismerte, hogy a folyamatos protestszavazástól nem lesz jobb. Ráadásul ez az ellenszavazás sosem a kormányzati teljesítményhez, vagy valami racionális döntéshez kapcsolódott, hanem az országban kialakított, kialakult hangulathoz, ami egy ilyen hangulatvezérelt borongó karakterisztikájú nemzet esetében, mint a magyar, törvényszerűen vezetett a mindenkori legrosszabb megoldáshoz.
Most 2013 kora tavaszán az látszik, hogy egy nagyon sok sebtől vérző kormányzati teljesítmény sem volt képes helyzetbe hozni az ellenzéket. Mi ennek az oka? Nem szabad eltekintenünk annak a lehetőségnek a számbavételétől, hogy 2014-ben újfent a Fidesz lesz a kisebbik rossz. Ha hozzá tudjuk magunkat a gondolathoz, akkor teljesen más nézőpontot is választhatunk a politikai viselkedésünk kialakításához.
Nem kérdés, hogy a Fidesz elmúlt három évi kormányzati teljesítménye pocsék. És nem az örökölt problémák sokasága és súlya miatt, hanem attól függetlenül is. És nem is azon dolgok miatt, amiket a teljesen alkalmatlannak bizonyult ellenzék hatástalanul ismételget folyamatosan. Hanem azért, mert a Fidesz nem volt képes a mindennapi élet adminisztratív őrültségeit felszámolni, barátságosabbá tenni a közigazgatást, pontosan olyan idióta módon osztja (pontosabban nem osztja) az EU-s pénzeket, mit elődei, illetve nem mérsékelte a szükséges mértékben a lopást. Továbbá semmiféle épkézláb ötletet nem mutatott fel a gazdaságfejlesztés és a teljesítmény felpörgetése terén. A bűnüldözés hatékonyságának javulása ellenére a lakosság szubjektív biztonságérzete tovább romlott. Valamint a fideszes derékhad nagy része maradt olyan nagyképű bunkó, mint amiért megutálták őket 2002 előtt. Teljesen hiányzik az az elegancia és nagyvonalúság, ami a szekértáboron kívülről is szerethetővé tenné a pártot. Viszont ez nem jelenti azt, hogy nem múlják felül szinte minden tekintetben az előző két ciklus kormányát jelentősen. De aki a gyurcsányhoz, meg a bajnaihoz méri magát, az ne csodálkozzon.
Miért vezetik mégis a közvéleménykutatásokat?
Ennek elsődleges oka az, hogy a Fidesz és Orbán Viktor kormányoz. Az előző két ciklusban nem folyt kormányzás, csak politizálás és sodródás. Orbán legalább kormányoz, vannak céljai (egyszerűek) és azok megvalósításához rendel eszközöket, választ megoldásokat. Sokszor nem jókat, de láthatólag igyekszik. És ezt az emberek méltányolják. Ez a cselekvőképesség. Ha akarna még jót is tehetne. Hátha sikerül neki olyasmi is.
Ráadásul Orbán jól választott ellenségeket. A várható nemzetpolitika mellett (ami a környező országokkal való feszült viszonyt el is döntötte az elején rögtön) olyan „közszeretetnek” örvendő közellenségeket jelölt ki, mint a bankok, az EU és a multik. Ezek a marhák meg, mindent meg is tettek azért, hogy Orbán kevésbé cizellált ellenségképének megfeleljenek. A bal oldali ellenzék jó érzékkel a bankok, a multik és Brüsszel oldalára állt, végre teljesen meggyőzve a lakosság jóval több, mint felét, hogy kinek a fizetési listáján is szerepelnek valójában. Ezt az üzenetet a Fidesznek semmiféle bankárkormányozással nem sikerült átvinnie, ehhez kellett az mszp és a balliberális értelmiség totális butasága.
Orbánnak ráadásul most kedvez a nemzetközi környezet. Miután sikerült kezelnie a költségvetési hiányt, komolyabb társadalmi balhék nélkül, már nem érdeke az EU balos technokratáinak, hogy egy viszonylag problémamentes országot bedöntsenek politikai okokból, amikor Spanyolországban, Portugáliában, Szlovéniában, Görögországban, Bulgáriában kezelhetetlennek tűnő bajok vannak és Franciaország is dögrováson van. Brüsszelben pedig egyébként pontosan annyit törődnek a demokratikus értékekkel valójában, amennyire a Fidesz frakcióülésén. Csak ha valakit szívatni lehet ilyesmivel.
A Fidesz és Orbán viszonylagos népszerűségének másik oka az ellenzék maga.
A Jobbik szegény pontosan igazolta az előzetes várakozásokat. Ezek tényleg ennyire hülyék. Létük azonban nem mélyebb értelem nélkül való. Elvesznek vagy 10%-ot a potenciális balos szavazótáborból és biztosítják, hogy a mégis elegánsabb politizáláshoz szokott egykori MIÉP-es szavazótábor a Fideszre szavazzon.
A Fidesz figyelemreméltó éleselméjűséggel a libakereskedelemben edződött bajnait választotta fő ellenségének(egyelőre). Ennek elsődleges oka nem bajnai, hanem mesterházy attila pozicionálása. Idejekorán jelezni akarták ugyanis, hogy mesterházyt kvalitásai mire predesztinálják, hogy az, aminek látszik, egy miniszter főnökére veszélytelen államtitkár. Azt a hibát sem akarták elkövetni, mint annak idején medgyessynél, hogy vicces és szánalmas volta miatt hagyják, hogy felépítsék a karakterét (már amennyiben bármelyik érintettnél használható egy olyan erős szó, mint a karakter).
Jól látható, hogy a következő hónapokban a liba és a bajnai szó többször fog egy mondatban szerepelni, mint a világmindenségből hátralévő időben összesen, a finálé pedig az lesz amikor az Internacionálé hangjaira a Dataplexes pólót viselő bajnai-bábút leöntik szurokkal és meghempergetik libatollban. Mondanivalót bajnai szövegében amúgy is csak a Galamus szerzői voltak képesek felfedezni, de ők a gyurcsányéban is. A civil mozgalmak káoszából nem bajnai gordon fog kormányképes erőt faragni. Aki bázisdemokrata szervezetben próbált már beszereztetni 12 guriga WC-papírt, az tudja miről beszélek.
Azt viszont el kell ismerni, hogy mesterházy attila figyelemreméltó erőt mutatva uralja a szocialista pártot. Persze segítségére sietett gyurcsány téves helyzetértékelése, aki azt hitte, hogy 7-8 % szavazót magával vihet a dk-ba (de ehhez még a szoci törzsszavazóknak is jelentősen hülyülni kellett volna). Aztán a zseniális ellenfélválasztás iskolapéldájaként kétharmad- egyharmad arányban lenyomta szanyi kapitányt az mszp elnökválasztásán. Ezt sajnálom, meg gondolom mindazok is, akik torgyán józsi kifinomultságát hiába keresik mostanában a politikában.
Cserébe kiegyezett az elmúlt két ciklus sikereinek kovácsaival és az mszp megújhodását szekeres imre fiatalító műtéteihez indexálták.
Én még nem láttam embert ennyire túlméretezett kabátban utcára merészkedni, mint amiben a mesterházy flangál, de az eldőlni látszik, hogy vagy ő lesz a baloldal miniszterelnök jelöltje, mert bajnainál lényegesen jobb kamarillapolitikus, vagy az, akit ő akar. Más jelentkező nincs is igazából.
Az a fájdalmas kérdés, meg elrepül a levegőbe, hogy komolyan gondolja azt bárki is, hogy ez az erős ember trió (mesterházy-bajnai-gyurcsány) bármire olyanra képes, ami nem sokkal szörnyűbb, mint ami most van?
Azt a kérdést kell feltennünk magunknak, hogy van-e bármiféle más választás?
Mind az mszp-bajnai-dk, mind az összes szdsz tetemdarab azt akarja elhitetni velünk, hogy nincs. Hogy hozzuk helyzetbe azokat, akik egymás után nyolc költségvetés hiányát nem tudták 3% alatt tartani és úgy loptak, ahogy most Simicska Lajosról állítják ők maguk nagy lelkesen.
De a racionális választói magatartás nem ez.
A körülmények szerencsétlen összejátszása folytán egyszerre csak egy problémát lehet megoldani. Ahogy a kormánypártot le lehet váltani, úgy az ellenzéket is le lehet cserélni. És ellenzéket akkor cserélünk, ha az ellenzéknek-kormánypártnak egyaránt alkalmatlan. Ezt minden párt bebizonyította már, hogy egy ideális világban létre sem jöhetett volna, de most itt az idő, hogy elvégezzük a természet munkáját.
A legutóbbi időkig volt olyan komolyanvehető politikai erő, amely veszélyesnek tűnt a tulajdonképpeni kétpárti váltógazdálkodásra. Nem véletlen, hogy az egykori szdsz-es szubkultúra fiatalabb generációja, amely megpróbálta az LMP-t az szdsz utódjává tenni, egyes egyedül azzal határozta meg magát, hogy csak balra a bajnai-mszp akciószövetséghez való csatlakozás az egyetlen lehetséges politikai program. A balliberális értelmiség programja most is a régi, az mszp-szdsz szövetség felújítása, csupán új nevek alatt.
Nem szabad ezt elhinnünk. Ha ez sikerül az tragédia, ha nem sikerül az is, mert a Fidesz újabb ciklust csinálhat végig komolyan vehető ellenzék nélkül akkor a domináns pártrendszerek sajátságainak megfelelően csak egy újabb olyan kontroll nélküli társadalmi-gazdasági konglomerátum jön létre (még erősebben), mint amilyen a legutóbbi időkig csak a baloldalon volt meg.
A demokratikus fékek és ellensúlyok oly sokat hangoztatott szép rendszere mit sem ér, ha nem áll mögötte olyan társadalmi erő, amely képes azokat élettel megtölteni a nyilvánvaló arányeltolódásokat a létéből nagyságából eredő erejével visszabillenteni. A baloldali politikai elit csak azt akarja visszalopni a Fidesztől, amit korábban tőlünk vett el és esze ágában sincs azt nekünk visszaadni. Ha visszaszerzi megtartja azt és hatalma bebiztosítása érdekében, tanulva a tapasztalatokból, pont azt fogja csinálni, amivel véleménye szerint Orbán Viktor olyan sikeresnek bizonyult.
A rendszerváltás körüli nosztalgikus időkben, egy rövid ideig, volt egy világos közös nevezője a magyar politikai életnek. Az, hogy az állampárt politikai elitje a közös ellenség. Az szdsz persze csak hazudta ezt és el is árulta azonnal a rendszerváltást, de ennek a közös érzésnek s szükségszerűsége máig fennmaradt. Most majd 25 évvel később, szociológiailag még mindig ez a politikai és gazdasági csoport határozza meg a Fideszen kívüli politikai erőteret. Ami abszurd.
A baloldal mindenki másnál kevésbé akar új politikai szereplőket látni a porondon. Az LMP a benne rejlő potenciál miatt az ellenségük, azért mert rájuk nem „befogott orral” lehetne Fidesszel szembeni szavazatokat leadni.
A politika persze nem lehet más, hacsak abban nem, hogy a teljesen anakronisztikussá váló politikai erők szociológiai és generációs értelemben is lecserélhetőek, ha a választók ennek felfogják a hosszú távon is érvényesülő értelmét.
Gondoljuk végig a 2014-es választások végkimenetelét.
Nyerhet a Fidesz újra abszolút többséget szerezve, vagy akár kétharmaddal is, ahogy ma kinéznek a népszerűségi adatok és amilyen a választási rendszer.
Nyerhet a baloldali blokk. Ez gyakorlatilag egy sok szervezetből összetákolt koalíció álcájában ugyan, de ez az egykori mszp-szdsz kormány elitjének hatalomba történő visszatérése lenne.
Sem a Fidesz, sem a baloldali blokk nem szerez többséget. És mondjuk a jobbik a mérleg nyelve.
Sem a Fidesz, sem a baloldali blokk nem szerez többséget és az LMP jelenlegi (szakadás utáni) elitje által dominált választási szövetség lesz a mérleg nyelve.
Azokról a perverz helyzetekről nem is beszélve, amelyekben mind az LMP, mind a jobbik kell a kormánytöbbséghez.
Vegyük észre (ahogy a gimis matekkönyvemben a jól álcázott összefüggéseket az arcunkba tolták), hogy jelenleg szinte lehetetlennek tűnik az, hogy a Fidesz és a jobbik együtt ne legyen többségben a következő parlamentben. Még akkor is valószínűtlen, ha a baloldal teljesen összeáll (mint hányás a fagyban) és schmuck andortól fodor gáborig (közéjük préselve vadai ágnes), kapolyi miklós szellemétől, Thürmer Gyula maradék három elvtársáig mindenki eljön.
Persze sok minden változhat még, de csodák nincsenek.
Józan ésszel, ezen lehetőségek közül, milyen összetételű parlamentet választanánk inkább?

Címkék: választás mszp gyurcsány jobbik bajnai gordon 2014 mesterházy attila LMP Fidesz Orbán Viktor mszp-szdsz választási eredmény

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr975117412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sperla ervin 2013.03.05. 11:15:14

Ha jól értem, akkor a címben rejlő kérdésre, hogy tudniillik mi a 2014-es választások értelme, az a cikk válasza, hogy a Fidesz tényleg pocsék, de az ellenzék még rosszabb lenne?

Tegyük fel, hogy így van. Akkor mennyire szomorú már, hogy a bűvös 2/3 birtokában is csak annyira voltak képesek, hogy már 2013 elejére ez maradt a legerősebb érv, ami felhozható mellettük?

Paranoid Android2 2013.03.05. 11:20:51

@sperla ervin: Pont ezt szerettem volna világossá tenni, hogy ennél többet nem remélhetünk.:))))
A reális helyzetértékeléstől nem leszünk boldogabbak az igaz, de attól még ez van.

tundrazuzmo (törölt) 2013.03.06. 00:03:41

Miért írod kis betűvel Mesterházy, Gyurcsány és Bajnai nevét? Nem tettek ők le annyit, hogy ugyanazt kiérdemeljék, mint nemecsek ernő!

tundrazuzmo (törölt) 2013.03.06. 00:05:09

"Még akkor is valószínűtlen, ha a baloldal teljesen összeáll (mint hányás a fagyban) és schmuck andortól fodor gáborig (közéjük préselve vadai ágnes), kapolyi miklós szellemétől, Thürmer Gyula maradék három elvtársáig mindenki eljön."

Brilliáns. Ezen szétröhögtem magam. Mennyire igaz! :)

P.Guszti 2013.03.06. 00:08:51

P.Android:
Jó írás. Azért az alábbiakon elgondolkodnék.
Megállapítod - helyesen - hogy:
"...Spanyolországban, Portugáliában, Szlovéniában, Görögországban, Bulgáriában kezelhetetlennek tűnő bajok vannak és Franciaország is dögrováson van".
De Magyarország nincs dögrováson - pedig legalább annyi okunk lenne ott tartanunk, ahol Portugália, Spanyolország, Bulgária tart, mint nekik.
Ez kizárólag a FIDESZ és Orbán politikája miatt van így. És ez bizony óriási eredmény, egyetlen ország sem volt képes hasonlót produkálni, talán Írország kivételével.

Pobjeda Rezső fémipari TMK-s 2013.03.06. 00:24:57

Csak Gyurcsány Ferenc vezetheti ki a kapitalista rabló csürhe markából magyarországt!!
Ez a kijátszó rablobanditák teljessen tönkretették az országunkat amit a háború után vérrel és verítékkel újáépitettük.
El kelesz zavarni a hazánkatz cionista kézre kijátszó hazaáruló bandát 2014-ben!!!
Éljen Gyurcsány Ferenc a mink megmentőnk:
A MUNKÁS BÉRE AZ ÉGRE KIÁLT!!!!

tundrazuzmo (törölt) 2013.03.06. 00:28:20

@Pobjeda Rezső fémipari TMK-s: "A MUNKÁS BÉRE AZ ÉGRE KIÁLT!!!!"

INKÁBB: A BÉRMUNKÁS A STÉGRE KIÁLLT

vkaresz6 2013.03.06. 01:19:18

jó cikk.:)
Egy gondolat különösen tetszik.
Választásaink:

Az unortodox hősök a magyar gazdasági csoda létrehozói a gyorsnaszád mítikus irányítói.

Vagy a Gyurcsány-Bajnai-Mesterházy trió.

Hajrá 2014

GizGazGéza 2013.03.06. 02:04:17

A fos és a szar versenyez..vajon ki nyer????? Mindegy mi nyakig leszunk benne..

felcsutisuttyo 2013.03.06. 06:52:39

NINCS ÉRTELME A FIDESZ VÁLASZTÁSI TÖRVÉNYÉVEL "MEGÁLDOTT" CSALÓ választásra!!!!!
(Kubatov a Gonosz törpe és társai..már 3 napos " tréninget is megkezdte a 106 "kiválasztottnak" ...a LÁNCSZAVAZÁSI TRÜKKRE ÉS EGYÉB CSALÁSOKRA...UTAZTATÁSOKRA, BEJELENTÉSEKRE..ÉS NEM UTOLSÓ SORBAN...a határon túliak számának " névleges" növelésére.
Itt nem lesz verseny EGY JÓ NAGY FIDESZ BANDITÁK CSALÁSA LESZ. Ezért kell inkább a diktatúra megdöntésére koncentrálni...mert előbb utóbb úgyis arra kényszerül a NÉP!

2llkedő 2013.03.06. 06:59:42

@Paranoid Android2:
Azt írod, hogy:

"Ennek elsődleges oka az, hogy a Fidesz és Orbán Viktor kormányoz. Az előző két ciklusban nem folyt kormányzás, csak politizálás és sodródás. Orbán legalább kormányoz, vannak céljai (egyszerűek) és azok megvalósításához rendel eszközöket, választ megoldásokat. "

Ilyen értelemben elismeréssel kell szólni a Titanic kapitányáról. Ő is kormányzott, volt célja, hogy minél hamarabb eljusson New Yorkba, csak közben találkozott egy jégheggyel, de ezt az apróságot felejtsük is el. Nem a kapitány, hanem a jéghegy volt a hibás, mert beúszkált a Titanic elé.

A másik, amit levezetsz, hogy Orbán 2/3-os teljesítménye olyan, vagy rosszabb, mint a libsibolsi kormányzás volt, de azért még mindig a fidesz a kisebik rossz.

Nem tudjuk, hogy a libsibolsi kormányzás mit hozott volna ki, ha nincs egy gátlástalan fideszes ellenzéke, amelyik az anyósülésről nyomkodta a féket, a gázt, rángatta a sebváltót annak érdekében, hogy a hátsó ülésen ülőknek bebizonyítsa, hogy a sofőr alkalmatlan. Most az anyósülésen nem ül senki, vagy ha ül is, az hermetikusan el van zárva a sofőrtől, a kezelő szervekhez nem tud hozzáférni, a sofőrt nem zavarja semmi, kivéve a külső tényezők.

Nem mondom azt, hogy a libsibolsi kormányzás jobb lett volna, mivel nem vagyok látnok. De az biztos, hogy másként alakulnak a dolgok, ha a fidesz normális ellenzékként működik. Akkor ténylegesen értékelni lehetne azt a kormányzást.

lavór 2013.03.06. 07:12:38

Amilyenek a választók, olyanok az általuk megbízott vezetők.
Felesleges nyafogni. Csak azon megy a marakodás, hogy megint kik facsarják ki az országit, kik kerüljön közelebb a fazékhoz. Senkit nem érdekel az ország sorsa, az emberek, "választók" jövője.

2013.03.06. 07:24:28

Én azt várom a 2014-es választásoktól, hogy a magyar nép végleg, végérvényesen a földbe tapossa a liberálisokat és a volt pártállam itt maradt örököseit.
Mai hír: Egy most megjelent kötet orosz levéltári dokumentumok alapján igyekszik rekonstruálni, milyen háborús bűncselekményeket - vagy ahogy az egyik szerkesztő jellemezte, népirtást - hajtott végre a Magyar Királyi Honvédség.

Mocskos, hazaáruló liberálisok élnek közöttünk, akik a magyar múltat gyalázzák. Le veletek, ki veletek a közéletből és az országból! Semmi keresnivalótok itt!

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2013.03.06. 07:28:30

"Azokról a perverz helyzetekről nem is beszélve, amelyekben mind az LMP, mind a jobbik kell a kormánytöbbséghez."
Az meg hogy jöhetne létre?
Ha a balodal+LMP kevesebb, mint 50 %, akkor a Fidesz+Jobbik értelemszerűen több. És fordítva.

2llkedő 2013.03.06. 07:34:35

@Lindalinda:
"Mocskos, hazaáruló liberálisok élnek közöttünk, akik a magyar múltat gyalázzák. "

Látom, téged is csak a Tündérmese érdekel, a valóság nem. Szép álmokat!

Én azt várom a 2014-es választásoktól,..... és a volt pártállam itt maradt örököseit.

És kik lesznek azok? És kik maradnak?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.03.06. 07:53:55

Mi az értelme a 2014-es választásoknak?

"Józan ésszel, ezen lehetőségek közül, milyen összetételű parlamentet választanánk inkább?"

Összetételre lehet választani?

Én olyan vadonásúj Orbán Viktorra gondoltam.

Mondjuk, szakállasra.

Az a Fidesz-Jobbik, vagy a csakafidesz ?

Melyik kockába kell ikszelnem?

2llkedő 2013.03.06. 07:59:52

@én már a fény gyermeke vagyok: "Melyik kockába kell ikszelnem?"

A bűvös koczkába

Balt 2013.03.06. 08:45:46

Remek cikk, bár a végén az esélyeket azért nem ártana helyükön kezelni (súlyozni). Jelen rendszerben elég kevéssé valószínű, hogy feldobott érme az élén állna meg (az LMP és/vagy a Jobbik lesz a mérleg nyelve, pláne együtt), ennél sokkalta valószínűbb, hogy vagy a Fidesz, vagy valamiféle ellenzéki egységfront nyer, akár 2/3-dal. A Jobbik persze nyilván bejut, önmagában ezzel akár a választást is eldöntheti, de kormányra nem kerülhet.

Jobbító szándékkal:

"Ha hozzá tudjuk magunkat a gondolathoz"

Egy "szoktatni" valszeg kimaradt. Meg temérdek vessző is. Stilisztikailag pedig nem megy olyan mélyre, mint Tóta W. vagy Varánusz, de nem is baj, sőt! Ha ezeket a csírákat a szövegből kigyomlálnánk, akkor igazán hiteles és már-már politológusi "szakvélemény" szintre emelkedne a poszt, azok semmitmondása nélkül...

Balt 2013.03.06. 08:47:32

@tundrazuzmo: Ki az a kapolyi miklós? (sic!) Azóta is ezen gondolkodom. :)

Balt 2013.03.06. 08:52:25

@P.Guszti: Jó meglátás. Még Olaszország ide (azaz oda :)) kívánkozik, a friss választási eredményeivel pláne, ahol az EU "demokratikusan" kijelölt főispánja, Monti - elébe menve a még nagyobb bukásnak :) - 8,5%-ot kapott.

Paranoid Android2 2013.03.06. 08:53:53

@tundrazuzmo: Rendszeresen bocsánatot is kérek Nemecsek Ernőtől ezért. Sőt írásban is megtettem már itt, mindig meg is teszem újra, ha valaki felveti.:)

Balt 2013.03.06. 08:58:55

@félázsiai 2llkedő: Most mit sírsz ezen? A két műszakba láthatóan belefáradt (mikor uniós? közlekedési előírás a pihenőidő) skizoid "kormányosokat" (mert ugye személyében egyik se húzott ki egy ciklust) az utasok elég drasztikusan kiparancsolták a bal 1-ről. Sztem még az is nagy engedmény, hogy egyáltalán beülhettek a járműbe...

Paranoid Android2 2013.03.06. 09:00:26

@α Ursae Minoris: Én arra gondoltam, hogy az apróságokra az előző választási rendszernél érzékenyebb rendszerben simán megtörténhet, hogy a baloldali blokk vagy a Fidesz is lecsúszhat annyira, hogy csak úgy alakíthat kormányt, ha a jobbikot és mondjuk a bejutó LMP-t is beveszi.

Balt 2013.03.06. 09:00:35

@Lindalinda: Alapvetően egyetértek.

Balt 2013.03.06. 09:02:12

@α Ursae Minoris: "Ha a balodal+LMP kevesebb, mint 50 %"

Az már látszik, hogy az LMP-t nem kell feltétlenül blokkosítani...

Paranoid Android2 2013.03.06. 09:06:03

@én már a fény gyermeke vagyok: A parlament összetétele komolyan veszélyes lehet a választópolgárokra, pl, koalícióképtelenség, vagy reménytelenül impotens koalíciók kényszere esetén.
Egy normális liberális párt pl jót tehetett volna a magyar pártrendszernek, de ehelyett kaptuk a pokolból túlzott brutalitás miatt száműzött szdsz-t. A választópolgár kalkuláljon a szavazatával, ne dühből szavazzon.

Paranoid Android2 2013.03.06. 09:07:43

@Balt: Mint tudod, "a helyesírási hibák szándékosak".:)))
Jobb hijján.:))

Paranoid Android2 2013.03.06. 09:09:17

@Balt: kapolyi lászló egykori ipari miniszter, híres privatizőr:)))) szociáldemokrata.:))
Bocs.

Balt 2013.03.06. 09:27:46

@Paranoid Android2: Jó, de nem "miklós". (Nem mintha tisztelném.) Egyébként az megvolt, hogy:
index.hu/belfold/2013/02/28/kigolyozna_a_munkaspartot_a_dk

Gigászok harca ez... :))

Paranoid Android2 2013.03.06. 09:35:22

@Balt:Jaroslav Haseknek van egy zseniális írása erről:
Községi választások (Európa 1979 , Dekameron 538. o.)

is 2013.03.06. 10:38:36

Tetszik az utolsó mondat: az egész posztban sehol a józan ész, a FIDESZ baromideologikus hamis világképének 5476. újrafelmondását olvassuk csak; erre fel a józan észt keresed. Hát legyen meg a rövid válasz: akinek józan esze van, az Bajnait választja. De egyetértek az egyetlen épkézláb mondattal, hogy Mo-n reménytelen józan észt várni, főleg, amikor ilyen erkölcstelen gazemberek, mint te, ilyen posztokat írogatnak. Ezt ugyanis láthatóan nem véletlenül írtad. Elindulsz azzal, hogy racionálisan fogsz gondolkodni, majd a végén már Thürmer Gyula, hányás a fagyban, és hasonlókkal dobálózol. A FIDESZ 15 éve hányás a fagyban, mert összeállt a KDNP-től a kisgazdákig, mindenkivel, tetejébe Pozsgayval; a káderanyaga mikromilliméterrel sem obb, mint az MSZP-é; de ez valahogyan nem derül ki ebből a posztból. Bajnait tolod az MSZP-re, SZDSZ-re ezerrel, a kétpártrendszert hirdeted, mint valami történelmi szükségszerűséget, nem is érted a többpártrendszert, hogy lehet 3-4 ellenzéki párt is, és persze, hogyha az MSZMP, bocs a FIDESZ egyedül van, attól az még bőven nem a többség. reméljük elön még egyszer 1989, és elzavarjuk megint a FIDESZben összeállt MSZMP-t. Te pedig örök életre kerülj megvetésbe, hogy még mindig őket véded.

is 2013.03.06. 10:43:43

@α Ursae Minoris: amennyiben az LMP koalícióra lépne az MSZP-vel. ki mondta, hogy az LMP (azaz Schiffer) nem inkább Orbánnal lépne koalícióra? 2010 óta Orbánból él (kopogtatók, most az E14 elleni hecc, bevállalva még a parlamentből kiesést is, amiért Orbán nyilván kompenzálja majd az ügyvédi irodáján keresztül), miért is fordulna gazdája ellen? és akkor egy FIDESZ-Jobbik-LMP felállás kellhetne. de ez persze merő elmélet, hiszen az LMP nem fog bejutni.

sperla ervin 2013.03.08. 12:17:39

@Paranoid Android2: köszönöm a választ, akkor ezek szerint jól értettelek.

igaz, mindebből az is következik, ha jó a logikám, hogy sok tekintetben a rendszerváltozás utáni leggyengébb kormányzati teljesítménnyel állunk szemben, hiszen a NER vezércsapata (minden más előző kormánnyal szemben) totális hatalom birtokában, értékelhető ellenzék nélkül, testreszabott alkotmánnyal és közszereplőkkel produkált olyan teljesítményt, amelyről még te, egy velük vállaltan szimpatizáló szerző, is azt mondod, hogy pocsék.

ráadásul a jelek szerint esélyes, hogy 2014-ben folytatódik a sikertörténet.
süti beállítások módosítása