A traktoroslány

 2012.05.05. 10:07

/Miért utáljuk a liberálisokat?(II)/

Ma reggel nézem a szép nevű Duna World tévét és belefutottam valamikor hét előtt a MÚLT-KOR Traktorista lányok című részébe. Ha nem is vagyok annyira öreg, hogy bukhatnék a traktoros lányokra (Ezzel kapcsolatos meghatározó élményem Udvaros Dorottya a „Te rongyos élet” című filmben elkövetett „Én vagyok a traktoroslány” kezdetű csasztuskája.), de a jelenség megvan szociológiailag, politikailag, propagandailag, régi filmhíradóilag, meg sokféleképpen.

A jelenbe fixált felebarátaimnak elmondanám, hogy az úgynevezett 50-es évek „haladásának” és „fejlődésének” egyik lényeges csapásiránya volt, hogy a nőket bevonták a termelésbe. Különösen nagy propagandaértékkel bírtak azok a szakmák, amelyekben a korábbiakban a rohadt népelnyomó reakciós imperialisták nem engedték érvényesülni őket. Egy nehézipari országban ilyenek voltak a martinász, a kazánkovács, vagy a különben is különösen retrográd mezőgazdaságban a coccialista fejlődés szimbóleuma, a traktor és az aztat vezető fiatal, fejlődőképes és a jövőbe megtörhetetlen bizodalommal tekintő traktorosleány.

Mai kifejezéssel élve a program nem igazán ért el átütő sikert, mert például a hetvenes-nyolcvanas években, amelyek jelentős részét volt szerencsém falun tölteni, nem igazán láttam traktoroslányt. Traktort és lányt külön igen, de traktoron lányt csak akkor, ha a traktoros becsajozott. Ha nem szebben, hanem másképpen akarunk fogalmazni, akkor azt is mondhatjuk, hogy az élet felülírta a számtalan voluntarista-bolsevista idiotizmus közt ezt is. Még a komcsik is rágyüttek arra, hogy ez az ötlet baromság.

A nagy kérdés ezidáig az volt, hogy ki az, aki nem jött rá arra, hogy ez úgy általában a hülyeség metafizikai mélységű kifejeződése? Na ki?

Hát természetesen a liberális élcsapat orcájának egyik legtanulságosabb csimbókja, a genderesek, azon belül a lokális csúcspont, a women's studies művelői.

Ugyanis az a nőként identifikálható szaki, akit ebben az ügyben megkérdeztek, a következő tartalmas mondattal örvendeztette meg a félálomban lévő nézőt: „Ez nagy lépés volt a magyarországi emancipáció folyamatában.” (Mármint, hogy egy csomó leány traktoros lehetett, pontosabban muszáj volt nekik annak lenniük.) Monda ezt, gondolom több ezer órányi traktorvezetési tapasztalattal, amelynek során naponta sokszor (feltehetőleg a rázkódástól) átjárta az emancipáció felemelő érzése.

Én most lusta vagyok megmagyarázni annak, aki nem akarja érteni, hogy ez úgy általában egy a Hattyú csillagképből is látható baromság. De azt gondolom nem kell magyaráznom, hogy az illető a magyar állam pénzén évtizedekig hülyítette a az egyetemi hallgatókat ilyen mélységű „gondolatokkal”. És minden egyetemen, ahol társadalomtudományokat nyűnek, rakásban állnak az ilyen egyedek.

Ez az egy mondat tökéletesen megmutatja, hogy miért is rühelljük és kell rühellnünk a liberális gondolkozást. Mert már arra is képtelenek, hogy a doktrínán kívüli tények bármelyikét egyáltalán észrevegyék. Ez körülbelül az a szint, amikor az „osztályellenség kivégzése” szóösszetételben az osztályellenség szó az etikai viszonyulás meghatározója és nem a kivégzés kifejezés.

Az meg mindent elmond a diktatúra működésének minőségéről, hogy a magyar királyi televízióban, ahol nyilvánvalóan maga Orbán Viktor dönti el, hogy mi mehet adásba és mi nem, a traktoroslányok „ötvenes évek”-beli történetének kontextusba helyezését olyan „szakértőkkel” végeztetik el, akiknek az emancipáció szó jelentése az, hogy a nők nehéz fizikai munkát végezhetnek.

 

 

 

 

Címkék: liberalizmus traktoroslány emancipáció gender studies womans studies

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr674489760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.05. 11:34:45

"Ez az egy mondat tökéletesen megmutatja, hogy miért is rühelljük és kell rühellnünk a liberális gondolkozást. Mert már arra is képtelenek, hogy a doktrínán kívüli tények bármelyikét egyáltalán észrevegyék"

Ugye azt akartad mondani, hogy miért kell rühellnünk a napjainkban a Fideszre jellemző szómágiát?

A traktoroslányok köré szőtt magyarázat ugyanis pontosan az a fajta szómágia volt, amivel ma a Fidesz magyarázza, hogy a csipszadó azért jó, mert egészségesebbek leszünk, a telefonadó meg azért jó, mert megfontoltabban beszélgetünk.

Holott...

A traktoroslányok és az emancipáció, mint magyarázat ugyanazon torz logika folytán keveredett egymás mellé, mint ma a dilettáns költségvetés és a szabadságharc, vagy a tollforgató terroristák és az MTI időgépe.

A traktoroslányok se azért ültek traktorra, hogy emancipálódjanak, hanem azért hogy felszámolják a kispolgári családmodellt, amelyben az apa el tudta tartani a családját, az anya meg békében nevelhette otthon a gyerekeit. A traktoroslányok azért ültek traktorra, mert a teljes foglalkoztatás garantálta az állam teljes körű ellenőrzését nem csak az emberek munkahelyi kapcsolatai, de a magánélete felett is.

Apa agyát apa munkahelyén mosták, anya agyát anya munkahelyén mosták, a gyerek agyát meg a bölcsiben, az oviban és az iskolában mosták. Egész nap tökéletesen szem előtt volt mindenki. Reggeli a munkahelyen, ebéd az üzemi konyhán, vacsora késő este a pártgyűlés, a szabad nép félóra meg a társadalmi munka után, otthonra nem maradt más, csak bezuhanni fáradtan az ágyba.

Csak ezt nem lehetett nyíltan az emberek arcába vágni, ezért találták ki a traktoroslány-ideológiát.

Pont aszerint a propaganda-sablon szerint kitalálva, mint amit a Fidesz is használ, amikor a szabadságharcot, a chipsadót, a piaci finanszírozást, az Erzsébet-utalványt meg a telefonadót magyarázza.

valaki23 2012.05.05. 12:32:56

@No_Fidesz_No_Problem: egyetértek, a fidesznek a következő indoklást kellene használni: "Kedves emberek, 10 millióból cirka 3 dolgozik hivatalosan, 11 telefonál. Önök eldöntötték, hogyan szeretnének adózni. Köszönjük."

valaki23 2012.05.05. 12:35:00

Amúgy: "Ez körülbelül az a szint, amikor az „osztályellenség kivégzése” szóösszetételben az osztályellenség szó az etikai viszonyulás meghatározója és nem a kivégzés kifejezés."

Naon jooóóúú :-)

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.05.05. 13:18:57

A legkevesebb, amit elmondhatunk, hogy halvány gőzöd sincs róla, mi az a liberalizmus, arról meg főleg, mi a klasszikus liberalizmus. Mindegy, a sok jobbernek majd biztos bejön.

Aki meg nem zúgott bele Udvarosba a "Te rongyos élet"-ben, az buzi. :D

valaki23 2012.05.05. 13:41:37

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: mán csak azt tessík mögmagyarázni, hogy őfelsőbbrendűsége mi a péknek jár ide a bugrisok közzé, ha nem tetszik a testszaguk. He?

TROLL 2012.05.05. 14:08:40

Ritka egy mogyoróagyú és tájékozatlan emberke vagy, posztoló. Bár a gender és women's studies-t én is egy erőszakolt elméletekkel operáló amerikai áltudománynak tartom, és a hazai művelőit különösen szánalmasaknak, akik többet ártanak a női emancipáció ügyének Magyarországon mint használnak, mégis kb. csak annyi közük van a liberalizmushoz, hogy ez is csak egy liberális országban alakulhatott ki és nem mondjuk Afganisztánban.

Gera 2012.05.05. 15:08:44

Függetlenül a liberálisoktól meg a gender studiestól, egy mai korszerű traktort röhögve elvezet egy vasággyal negyven kilós nő is.

SarahConnor 2012.05.05. 15:09:16

Mintha manapság egy újfajta agymosás körvonalai kezdenének látszódni, nemde? Vagy csak az ellenség agymosása agymosás? A mienk természetesen haladás, és értékek közvetítése, igaz?

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.05.05. 15:15:05

Kedves szerző!
Most te is liberális voltál, mert őszintén megírtad a frankót a hülyeségeket beszélő "szakértőről".
Hidd el, sokkal rosszabb mindenkinek, ha van egy állami "apakép", ami kérlelhetetlenül megszabja az embereknek, hogy miről szabad és kívánatos gondolkozniuk.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2012.05.05. 15:45:06

több traktoroslányt a blogoszférába! szerzőkém meg bújjon vissza a barlangba.

kkn 2012.05.05. 16:03:17

Az írás szerzőjében is beért a nyugati, keresztény kultúra agymosása. A nő gyenge, nem végezhet semmi kemény munkát. Tehát hülyeség, hogy traktorista legyen.
Akkor mi lenne számára az emancipáció? Egy irodában lehet főnök a gyenge nő, és ez lenne az?

Akkor vegyünk egy olyan kultúrát, ahol nincsen emancipáció. Japán. Tekintélyelvű kultúra, erősen bevésődött normákkal, kinek hol a helye. Náluk a nő erősen második személy. Viszont az ő kultúrájukban ez úgy jön le, hogy a férfi nem udvariaskodik vele, nem gáláns a gyengébb nemmel. Rángatja, szolgaként kezeli. Láttam olyat, amikor a cingár japó kislány alig bírta kinyitni a behúzó-hidraulikás boltajtót a párja előtt, és az szépen besétált.
Japánban megszokott látvány, hogy egy üzem udvarán a kamoinosnő a targoncásnővel beszélget. Az is, amikor egy építkezésen a lapátos férfiak azt nézik, hogyan alakítja ki egy földmunkagéppel a női kezelő a területet.
Náluk a nem emancipáltság pont az ellenkezőjét jelenti a gyakorlatban, mint nálunk.
A nők sok mindent el tudnak végezni, de itthon a fejekben ( mindkét nemében ) élnek az évszázados korlátok, hogy mit szoktak csinálni, és mit nem, mint a posztíró agyában.

Measurer 2012.05.05. 16:19:55

Lazitsunk, ne restelljük a nosztalgiázást:
“Белый день - Трактористка”

www.youtube.com/watch?v=jkomDPi57NU&feature=related

Paranoid Android2 2012.05.05. 16:20:17

@kkn: @Gera: De itt nem ilyen traktorról volt szó.:)))

Paranoid Android2 2012.05.05. 16:23:42

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Legalább ez utóbbiról nincs vita.:))) (Hogy Udvaros nagyon szexi volt!:)))
Én igazán nem tehetek róla, hogy a liberalizmus nevét megfújták.
De ma azok a libek, akik annak hívják magukat.
Mondjuk egy 19 századi lib. kb. semmivel nem értene egyet, amit ma ezen a néven művelnek.

Rwindx 2012.05.05. 16:24:47

Kedves Android!

Te egy feudalista csökevényt képviselsz, mi liberálisok rég túlléptünk a traktoroslány szerepének jelentőségében, sokkal nagyobb léptékű céljaink vannak az emancipáció megteremtéséhez: világbéke.
Ehhez hamarosan létrehozzuk a békehadtestet: index.hu/kulfold/2012/05/03/europai_bekehadtestet_allitananak_fel_a_volt_hatvannyolcasok/

Nem lesz itt többé gond: mindennapi.hu/cikk/vilaghir/eroszakoljak-a-bekehadtest-onkenteseit/2011-05-31/3657

Ez lesz a végső megoldás.

Paranoid Android2 2012.05.05. 16:26:59

@Rwindx: Ennél a libnél még a feud. csök. is jobb.:))))

Bohumil Stejskal 2012.05.05. 16:36:29

@Paranoid Android2: Ó nem, kispajtás. Idióta szélsőjobb baromállatok libsiznek le mindenkit, aki nem tapsol elmebetegségeiknek.
A valóság meg nem számít, a lényeg, hogy ész nélkül te is tapsolhass a szarnak.

Paranoid Android2 2012.05.05. 16:40:00

@Rwindx: Pedig de!:))))
A feud. csök. is kétszer akkora, mint az övék!:))))

Paranoid Android2 2012.05.05. 16:42:47

@Bohumil Stejskal: Miért? Nem feltétlenül kell tudnod magadról, hogy már teljesen meglibesedtél.:)))

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2012.05.05. 16:51:06

Ideális esetben az emancipáció azt jelentené, hogy egy nő nyugodtan elmehet traktorosnak, viszont ha görbe lesz a szántás, nyugodtan ki lehet rúgni (:

Paranoid Android2 2012.05.05. 17:01:20

@Kovácsné: És a delikvens nem panpog, hogy azért rúgják ki, mert nő.:))
Egy női nehézgépkezelőt ismertem. Őt két okból nem rúgták ki, egyrészt mert jól csinálta, másrészt mert úgy féltek tőle a melósok, mint senkitől.:))))))

Fatal Error! System Halted! 2012.05.05. 17:02:28

Ami másnak a feszültséglevezetés egy kiadós baszást, bungee jumpingot, ejtőernyőzést, vagy szimplán pornóra faszkiverést jelent, az ParAndroidnak a liberálisellenes fröcsögés.

Ha ez ennyire hasznos én is indítok egy blogot, ahol a tetves fideszes pszeudokeresztény-konzervatív parazitákat és az egyházat fogom fikázni.

Miért utáljuk a szemforgató konzervatívokat? /I. rész/

Paranoid Android2 2012.05.05. 17:04:25

@Fatal Error! System Halted!: A különbség az lesz, hogy én nem fogok érdemi hozzászólás nélkül anyázni nálad.:)

Rwindx 2012.05.05. 17:11:04

@Fatal Error! System Halted!:
Ezzel elkéstél, ajánljak pár ilyen blogot?

yafet 2012.05.05. 17:18:14

A II. vh meg a málenkij robot eléggé hazavágta a munkaképes férfi lakosságot.
A Tervet meg teljesíteni kellett.
Csak úgye Rákosi nem mondhatta, hogy azért kell gürizni mindenkinek, hogy Sztálin ne váltsa le....

Fatal Error! System Halted! 2012.05.05. 17:22:19

@Paranoid Android2: értelmes poszt híján nehéz hozzászólni bármihez is érdemben.

A cikk alcíme sok mindent elmond a lelki világodról.
Hisztis kisgyerek, akinek a mockosz kisz liberáliszkák ejvették a homokozólapáttyát, brühühü.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2012.05.05. 17:22:30

indiai, nepáli férfiak a (század eleji) varrógéphez nem engedik a nőt, ugyanezekkel az ostobaságokkal...

Paranoid Android2 2012.05.05. 17:26:13

@Fatal Error! System Halted!: Most előrébb vagyunk, igazad van.:)))))))))))

tundrazuzmo (törölt) 2012.05.05. 17:32:16

A liberalizmust elvből elvetem, de azért a traktoroslány témában van egy erős kulturális szál is. Nagyjából olyan erős, mint a farkast állandóan legyőző femini n nyuszika a Nu pakagyí!-ban.

MosoMasa 2012.05.05. 18:27:57

Azért lehet át kellene gondolni ezt a posztot.
Mennyiben befolyásolják az emancipációt a körülmények?
És hogyan is volt ez a "szükség" vagy "kellett" dolog?
Hogyan is volt az 50-es években ... hogy csak traktorra ültek a nők? Vagy a traktoristalány csak egy a sok közül és - mondjuk úgy - jelkép?
Hogyan is volt ez pontosan?
Hogyan is volt ez pl. Amerikában, vagy Angliában, stb-stb?

És milyen tahó duma ez a büdös liberálisozás?
jogodban van nem egyetérteni velük, vagy bárkivel - de egyelőre semmi nem támasztja alá, hogy a te nézeteid hatékonyabbak, jobbak lennének, főként annyival, hogy ilyen kijelentéseket tegyél.

gigacherry 2012.05.05. 20:27:47

"Ez az egy mondat tökéletesen megmutatja, hogy miért is rühelljük és kell rühellnünk a liberális gondolkozást. Mert már arra is képtelenek, hogy a doktrínán kívüli tények bármelyikét egyáltalán észrevegyék. Ez körülbelül az a szint, amikor az „osztályellenség kivégzése” szóösszetételben az osztályellenség szó az etikai viszonyulás meghatározója és nem a kivégzés kifejezés."

What?? Ki az, aki rühelli, és ki az, akinek rühellnie kell a liberális gondolkodást egy hülye mondat miatt? Ha Orbán azt mondja, hogy nem leszünk gyarmat és ezt én hülyeségnek tartom, akkor emiatt rühellnem kell az egész konzervatív ("polgári") gondolkodást? Ez az egész úgy baromság, ahogy van.

Én egyébként nő vagyok és liberálisnak vallom magam. Örülök, hogy ma a nők pl. nem csak ápolónők, hanem orvosok is lehetnek, de a nehéz fizikai munkát szerintem jobb, ha az végzi, akinek kedve és ereje is van hozzá. Ha nő az illető, hát tegye, én el tudok képzelni jobb munkákat is magamnak(vezettem már traktort szórakozásból, és mert unatkoztam és fáztam, amikor terepen tolmácsoltam - mókának jó volt, munkának már nem lenne az).

cso zsi 2012.05.05. 22:26:22

Nesztek, traktoroslány. www.youtube.com/watch?v=EwveM9mj-gs

Anyósom is, nőm is szebben parkol nagyobb géppel.

lorantka_a_gall 2012.05.05. 22:32:04

@gigacherry: Ha az minden vágyad, hogy gyarmat legyél, kiszolgáltatott és elnyomott, ekkor illik nem szeretned azokat, akik ezt nem szeretnék. Netán valami lelki defektus, rossz gyerekkori élmények inspirálják benned ezt a vágyat?

"szerintem jobb, ha az végzi, akinek kedve és ereje is van hozzá"

Ezzel egyetértek. Ezek szerint abban is egyetértünk, hogy a kvótarendszerek (pl politikusi) egy idejét múlt (sok-sok évtizede idejét múlt) és elhibázott (félre-)gondolkodás termékei.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2012.05.05. 23:02:40

Fú.
Rettentő zavaros írás... azért azt mondani, hogy az ötvenes évek traktoristalány-koncepciója a liberalizmus gondolata volt, hátizé.
Blogger olvasott pl. Kossuth Lajostól bármit is? (Ő a magyarországi liberalizmus, annak is a "nemzeti liberalizmus" nevű ágának első jelentős alakja.)

rockjano 2012.05.06. 03:09:13

És ha én egy megrögzött öreg de büszke liberális vagyok és még mindig annak érzem magam (még sok ilyen marhaság elolvasása után is) akkor mi van?

A traktoros lányos történetnek egyáltalán semmi köze a liberalizmushoz persze aki meg ennek kapcsán emancipációról beszél az meg marhaságot mond.

Egyáltalán az egész történetbe hogy jönnek a liberálisok?

Vagy csak a kedves posztolónak nem jutott jobb eszébe...

És a kedves posztolónak akkor mi a világnézete??? Konzervatív??? Szocdem???

Bebes 2012.05.06. 03:54:34

Ah, a posztoló átértékelte a Rákosi-rendszert, amiről eddig nem is sejtettük, hogy az valójában a fékeveszett liberalizmus korszaka volt. És ezért utáljuk teljes joggal.

Javaslok posztot a "miért utáljuk a liberálisokat" témában a nemzetiszocializmus szélsőséges liberalizmusáról is, mert ott meg intézményesítették a gyógyíthatatlan betegek eutanáziáját.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.06. 07:51:59

a liberaliz,ussal nekem mar csak az a legnagyobb bajom, hogy mindenki azt mondja, hogy az nem liberalizmus amit most liberalizmusnak gondolunk mi elvetemultek
akkor valaki vezessen mar a fenyre mi a liberalizmus tassz nelkul fodor gabor nelkul es buzik nelkul

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.06. 07:53:08

a jointot direkt kihagytam mert az neha jol esik, de a maganugy:)

Paranoid Android2 2012.05.06. 08:03:18

@gusthy1: @rockjano: @Bebes: Ebben az írásban a "liberalizmusutálatipont" ott található, amikoris a genderes nőci az emancipáció fontos állomásának nevezi rákosi elvtárs traktoroslánynövesztési projektjét. A liberalizmus abban érhető tetten ebben, hogy az emancipáció feltétlenül jó, vagy ilyen körülmények között is kívánatos. Az is undorító liberális elfajulás, hogy a köztévében egy liberális ideológián alapuló áltudomány álszakértője ismételget okosságként liberális dogmákat, úgy feltüntetve egy diktatúra baromságát, mintha az a társadalmi haladás szempontjából jó lett volna(az ő ideológiája alapján).

Paranoid Android2 2012.05.06. 08:08:34

@hagyma: Egész röviden a liberalizmus ma az, hogy nekik van igazuk.:)) Bővebben meg:ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/2007/10/27/amit_ma_liberalizmusnak_hivnak
És pont annyira vitaképesek, mint a párttitkár elvtárs 85-ben.
Ne reméld, hogy kijönnek a fényre.:)))))))

Karipapa01 2012.05.06. 08:44:56

Gondolom, a Tisztelt Posztoló traktoroslány lehetett '52-ben, mert annyira élethű a poszt! Emancipált liberális traktoroslány a Rákosi érában! Az a baj, hogy ha egy mai 15-20 éves elolvas egy ilyen baromságot elhiszi. Önnek lila gőze sincs a közelmúlt történetéről és úgy néz ki, hogy a legkomolyabb forrásmunka is "Udvaros Dorottya a „Te rongyos élet” című filmben elkövetett „Én vagyok a traktoroslány” kezdetű csasztuskája." Tovább nem minősítem.

Paranoid Android2 2012.05.06. 08:50:51

@Karipapa01: Gratulálok, eddig csak azzal jött valaki, hogy a Rákosi rendszer volt liberális, most már a traktoroslányok is. Ez eddig a legszebb félreértés!:))))

Dagda 2012.05.06. 09:12:02

Vicces, amikor konszenzus nélkül használunk kifejezéseket és ezen vitázunk.

Mást jelent a liberalizmus és az emancipáció a szó eredeti értelmében és a mai köznapi használatban és nem tudok jobbat, mint felhívni a figyelmet arra, hogy az érvelésben melyik kifejezést használjuk.

Paranoid Android2 2012.05.06. 09:21:09

@Dagda: Ez gyakorlatilag sajnos mindig így van.
Az emancipáció kifejezés kontextualitása itt azonban szerintem egyértelmű, ha nem belekötni akarunk a dologba.
A liberalizmus kifejezés alatt pedig jó közelítéssel lehet érteni a mindenkori szdsz-es álláspontot, úgy is, hogy nevezet szervezet már nem létezik, de szerintem 90IQ felett bárki tudja rekonstruálni kuncze gábor álláspontját.:)))
És szerintem kifinomult, filozófiai műveltségű ember nem hívja már magát liberálisnak, mert a társaság annyira ciki.

2012.05.06. 09:23:07

"miért is rühelljük és kell rühellnünk a liberális gondolkozást."

A liberráltaknak nem gondolkodásuk, hanem vallási dogmáik vannak. És annyira hülyék, hogy ezt fel sem fogják.

Dagda 2012.05.06. 09:27:15

A poszthoz szólva: vannak olyan törvényszerűségek, amelyeket nem a társadalom határoz meg, hanem a biológia.
Ez pedig a gyerekszülés témakör. A nő biológiai feladata az utód létrehozása és gondozása, eredeti normális viszonyok között ez kb 18-30 éves kor között le is zajlott annyira, hogy utána már valóban alkalmas lehetett a munkavállalásra. Tehát a biológia azt diktálja, hogy a nők NE vállaljanak nehéz fizikai munkát ebben az időszakban.

Az emancipáció nem is erre kell hogy vonatkozzon, a traktoroslány fogalma ennek megfelelően valóban az idiotizmus remek példája. Az emancipáció értelme, hogy a nők SAJÁT DÖNTÉSÜK és alkalmasságuk alapján részt vehessenek bármely olyan tevékenységben, mint például az oktatás, a választás, a szervezői, irányítói munkakörök.

Ezzel szemben az emancipáció és a liberalizmus gyakorlati értelmezése ma már az, hogy
MINDENKINEK ALAPVETŐ JOGA VAN MINDENHEZ, miközben lemondanak az ezzel járó kötelességről. Holott egy "igazságos társadalomban" a jogok akkor járnak, ha az ember teljesítette a hozzájuk fűződő kötelességet (jogod van autót vezetni, ha megszerezted hozzá a képesítést és ha betartod a vonatkozó szabályokat, jogod van szavazni, ha nem követsz el köztörvényes bűncselekményt stb.). Emellett - és ez a mai liberalizmus legnagyobb baja - a saját jogok harcos kikövetelése során nem foglalkoznak azzal az emberek, ha közben más joga sérül.

A legjobb példa erre: jogom van bulizni, de nincs jogom megzavarni mást a pihenésében. Utóbbi jog magasabb rendű kellene legyen.

A liberalizmus akkor működhetne, sőt, az lenne a legjobb irányzat, ha eközben az ember tiszteletben tartaná mások jogait és nem annak rovására érvényesítené a sajátját.

Ez az a tisztelet, ami teljes mértékben hiányzik a társadalmunkból.

inebhedj - szerintem 2012.05.06. 09:28:17

Most a poszt tartalmától és következtetéseitől függetlenül nekem rendesen leesett az állam.

Valahogy sehogysem találom a szövegben azt a részt, amit hozzászólók jelentős része viszont igen, hogy ti. a posztoló szerint a Rákosi-éra emancipált liberalizmus volt.

Azt a részt viszont megtaláltam, ahol a posztoló által liberálisnak tartott szaktekintély(?) az emancipált mennyországba vezető út fontos állomásának minősítette a Rákosi-éra traktoroslány kultuszát.

Úgy fest, maradandó szövegértési nehézségeim vannak. És csak dózerom.

Dagda 2012.05.06. 09:33:20

@Paranoid Android2: A kontextus itt - számodra - egyértelmű, a kommentelők azonban ezt is többféleképpen értelmezik.

A szocialista emancipáció eredménye a traktoroslány, a liberális emancipációé a jogokért sikoltozó, szexuális zaklatásért és nemi megkülönböztetésért feljelentgető, öntudatos és frigid emancipunci, aki a nőiességét kihasználja, de nem fogadja el a velejárókat.

Én abban hiszek, ha az ember nemre (származásra stb.) való tekintet nélkül lehetőséget kap arra, hogy bebizonyítsa, egy adott munkára, életvitelre stb. alkalmas, és ne azért kapjon lehetőséget, mert hátrányos helyzetű, hanem azért, mert alkalmas az adott feladatra. Ebből az emancipáció a nők lehetőségeire kellene koncentráljon.
Nem hiszek a diszkriminációban, a pozitívban sem, márpedig a kisebbségi politikától kezdve a nőügyekig mindegyik arról szól, hogy mondvacsinált okok miatt kell többet adnunk valakinek, mint ami jár neki.

Paranoid Android2 2012.05.06. 09:37:39

@Dagda: "MINDENKINEK ALAPVETŐ JOGA VAN MINDENHEZ, miközben lemondanak az ezzel járó kötelességről."
Pontosan.:)))

Paranoid Android2 2012.05.06. 09:43:27

@Dagda: Újfent!
Pontosan így van.
Minden rokonszenvem a traktoroslányoké és minden utálatom azoké, akik traktorra ültették őket, illetve az emancipáció ilyetén módját ünneplendőnek tartják.

Karipapa01 2012.05.06. 09:46:18

Most már csak úgy indulat nélkül hozászólva: A Duna TVmeg a Hir TV is elmehet ám a picsába a "retro" műsoraival. Én is rendszeresen nézem és egyetértek a posztolóval, hogy "De azt gondolom nem kell magyaráznom, hogy az illető a magyar állam pénzén évtizedekig hülyítette a az egyetemi hallgatókat ilyen mélységű „gondolatokkal”. És minden egyetemen, ahol társadalomtudományokat nyűnek, rakásban állnak az ilyen egyedek." vagy "...a traktoroslányok „ötvenes évek”-beli történetének kontextusba helyezését olyan „szakértőkkel” végeztetik el, akiknek az emancipáció szó jelentése az, hogy a nők nehéz fizikai munkát végezhetnek." Ez nem is nevetséges, hanem elszomorító. A ki akkoriban élt, bizonyára még ma is pontosan tudja, mit jelent az a szó, hogy HIÁNY ! Élelmiszer, munka, lakás, munkaerő ... és lehet sorolni. A világháborúban meghalt rengeteg szakember és munkaképes férfi helyett valakinek oda kellett állni és felépíteni ezt a szétrombolt, kirabolt országot. Traktoros lánynak, bányába csillésnek, kohásznak, építőipari segédmunkásnak stb akkor sem volt kötelező lenni, de az agitátorok és toborzók (mert ilyen is volt) több pénzt és jobb lehetőségeket ígértek, ezért voltak, akik elvállaltak ilyen munkákat, de ez nem volt általános! Ezek a hölgyek sem az emancipáció harcosai voltak, csupán dolgoztak magukért és a családjukért.
"...például a hetvenes-nyolcvanas években, amelyek jelentős részét volt szerencsém falun tölteni, nem igazán láttam traktoroslányt."
Persze, mert a nők részére akkoriban még ez nagyon egészségkárosító munka volt és amint lehetett feltették a nők és fiatalkoruak részére tiltott tevékenységek listájára. Csak úgy emancipációból! Csak sajnálom azokat a mai fiatalokat, akik ilyen műsorok alapján tájékozódnak és ismerik félre a történelmet. A liberálisokkal kapcsolatos megjegyzéseket pedig nem tudom értelmezni, illetve a történethez csatolni.

Fenehorizont 667 2012.05.07. 10:47:44

@Fatal Error! System Halted!:
ilyen blogból van már körülbelül 2376 db, úgyhogy annyit fog érni a tied még plusszban, mint orkánnal szemben egy fing.

MosoMasa 2012.05.07. 12:03:54

@Paranoid Android2: Mondjuk téged is elég nehéz lenne vitaképesnek mondani.

Bebes 2012.05.07. 22:01:43

@Paranoid Android2: Nézd, nem akarok egy ilyen baromságon vitát nyitni, viszonylag rendszeresen olvasom e viszonylag értelmes blogot, de a "liberalizmus" utálatod már kóros mértéket ölt, és elhomályosítja a tisztánlátásodat.
A liberalimus semmivel sem üdvösebb vagy károsabb más izmusoknál, sok jót és rosszat is hozott, nem kéne mindazt a nyakába varrnod, ami nem tetszik a világban. Azt uis nehéz volna képviselni, hogy az ált. választójog, a törvény előtti egyenlőség, a szabadságjogok, a jogállam mint olyan helyett te inkább a hűbéri rendszerhez térnél vissza:-)
süti beállítások módosítása