Miért is ölünk?

 2011.07.24. 18:35

 

A Norvégiában történtekről lassan összeálló információmorzsák azonnal előcsalták azokat, akik a magát (bizonyára helyesen) kereszténynek és konzervatívnak önmeghatározó, értelemszerűen szélsőjobboldali elkövető személyéből és tettéből eljutottak oda, hogy az egészet a vallásosságból, illetve a liberális gondolkodással szembeszegülő retrográd eszmékből vezessék le.

Szerintem a tisztafajú árja elkövető által az akció előtt Facebook-on kiposztolt klippekből inkább az tűnik ki, hogy kimaradt az (I can't get no) Satisfaction és depressziós, mint a fene, de ez nem tudományos igényű megállapítás persze, csak annak az emlékeim szerint feminista gyökerű mondásnak az ide illesztése, miszerint napi egy orgazmus (partnerrel) és nem kell pszichiáter.

Az a kérdésfeltevés is csalt egy halvány, az emberi hülyeség meg-megújuló kitöréseit rezignáltsággá konvertáló mosolyt az arcomra, miszerint ez miért is békés Norvégiában esett meg?

Az azonban mindig megdöbbent, hogy nincs olyan esemény, vagy kétségbevonhatatlan tény, amely a liberálisokat a kánonjaikon túlmutató kérdések megfogalmazására ösztönöznék.

Ó Norvégia remek hely, igaz nem túl meleg, de annyi olajat találtak, hogy egy darabig nem kell a politikusaiknak azon aggódni, hogy honnan szedik azt pénzt, amivel megvásárolhatják a szavazatokat. De közben a norvég társadalom pont azon az úton jár, amin bármelyik nyugat-európai. A társadalom egyik fele élvezi a fogyasztó társadalom, némi eufemizmussal az önmegvalósítás örömeit, a másik pedig nem tud, vagy nem akar mit kezdeni a hagyományos keretek széthullásával.

Mert ugye így is feltehetjük a kérdést: Vajon mi visz rá egy embert, hogy számára ismeretlen embereket öljön meg, nem parancsra, hanem belső indíttatásból?

Az ostoba válasz az, aminél manapság nem gondolkozhatunk tovább, hogy az illető gyűlöl.

Nem kérdezzük meg, miért gyűlöl?

Azért gyűlöl, mert fél.

Rettenetesen, mindent elsöprően és mindent kizáróan fél attól, hogy megváltozik az a világ, amelyről úgy hiszi és úgy érzi, hogy csak abban képes létezni. Fél az idegenektől, a más nyelven beszélőktől, attól, hogy egyszer ő lesz az, aki majd kisebbség lesz.

Joga van rettegni?

Miért ne lenne?

Okkal retteg? Hát persze, de ez a félelem ma az egyik legnagyobb tabu Európában.

Kap-e bármilyen segítséget manapság Nyugat-Európában, aki így érez? Nem, nem kap, csak azt tolják az arcába, hogy ő egy rasszista, xenofób rohadék (biztos antiszemita is, ami ennek a sportnak a csúcskategóriája tudvalevőleg), aki ki van taszítva a rendes becsületes, toleráns emberek társadalmából.

Aztán csodálkoznak, amikor az illető ott masírozik valamelyik „szélsőjobboldali” párt rendezvényén, mert ott azt mondják neki, hogy az nem a féregség jele, ha halálfélelme van akkor, amikor három tetkós csávó tört norvégsággal tüzet kér tőle a sarkon.

Ó nemcsak a szegény ártatlan bevándorlógyerekek bűnözővé válásában bűnös ám a többségi társadalom, hanem bárki széthullásáért, elkallódásáért, bekattanásáért is ugyanúgy felelős. A magányos, egyedül hagyott, a modern létformákba beilleszkedni nem tudó szerencsétlenek ugyanúgy a „társadalomfejlődés” áldozatai.

A „NE ÖLJ!” , vagy annak eufemisztikus változata a „SZERESD FELEBARÁTODAT!” parancsa embertársainkra vonatkozik. Ez definíciós kérdés, 150 évvel ezelőtt elvitatkoztunk azon, hogy a pigmeusok emberek-e, ma azon tűnődünk, hogy a gorillák azok-e? Aki pedig kívül esik ezen a meghatározáson, nem esik az erkölcsi törvények hatálya alá. Már ha vannak egyáltalán még élő erkölcsi törvények. És akiktől rettegünk, akiktől féltjük magunkat és az életünket (közvetlenül, vagy közvetve akár), azokat könnyen helyezzük kívül a felebarát kategórián.

Statisztikailag bárhol akadhat egy őrült, vagy néhány. A keresztény vallási fanatikusok ritkák, mint a fehér holló, legalábbis abban az értelemben, ahogy azt az iszlám esetében tapasztalhatjuk. Nincsenek keresztény terrorszervezetek, titkos szervezkedési vágyukat az Opus Deihez hasonló képződményekben élik ki, amelyet liberális felebarátaink állhatatosan igyekeznek valamiféle katolikus világösszeesküvésként aposztrofálni. Nem észrevéve, hogy a manapság némely körökben teremsportként űzött antikatolicizmus, illetve akcionista ateizmus, az antiszemitizmus minden tulajdonságát magán viseli (és pont annyira vicces, mint az). Az abortuszklinikák elleni merénylőkre is ez a jellemző, magányosak, a szélsőséges közeg nem formálja őket, csak megerősíti, hogy beteljesítsék küldetésüket.

A magányos merénylő ebben az esetben azért az, mert az elmebaj magányos műfaj, az ideológia csak máz egy eltorzult személyiség démonjain.

És az ilyesmi minden olyan társadalomban megtörténhet és meg is történik, ahol sok ember reked működő közösségen kívül. Magányos és család nélküli emberek, mindenféle közösségi kontroll nélkül, saját világukba zárkózva bármivé válhatnak, még akkor is, ha eredetileg működő családból kerültek ki.

 

 

 

Címkék: norvégia merénylet gyilkosság ámokfutás mészárlás anders behring breivik

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr993094200

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi legyen az erőszakra adott válasz? 2011.07.25. 10:33:39

Egy magát “konzervatív keresztény”-nek minősítő földlakó tegnap 93 embertársát mészárolta le Norvégiában, mert gyűlöli az iszlámot, a “baloldalt”, és a bevándorlókat. Norvégia az egyik leggazdagabb ország a világon, ahol az élet...

Trackback: Oslo – Utøya 2011.07.25. 08:12:58

Tegnap este annyit lehetett tudni, hogy Oslo belvárosában, a kormányzati negyedben felrobbant egy bomba, majd kicsit később a szociáldemokrata párt ifjúsági tagozatának a nyári táborában valaki elkezdett lövöldözni, sok fiatalt megölve. Az efféle ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moan 2011.07.25. 09:19:41

@Terézágyú:

Ja...neoteny jobban megfogalmazta ezt. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.25. 09:20:16

@Terézágyú:

"Bocs, de az ugyanaz."

Ha nem látod és/vagy érted a különbséget, akkor felesleges a te hozzászólásaidra reagálni.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.25. 09:21:55

@Moan:

Ld. a második hozzászólás-beli linket.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.07.25. 09:23:06

@Moan:
"A jelenkori társadalom legtöbbször már csak a következményekkel foglalkozik és persze az átlagpolgár meg áll értetlenül az eset előtt. "

Miért, anno pl. Matuska Szilveszternél nem csak utána keresték az okokat(más kérdés, hogy hivatalosan a kommunista verziót nyomatták, de készült róla nem egy reálisabb írás is)? Úgy beszélsz erről, mint ha a jelen sajátossága lenne ez, holott a tendencia éppen az, hogy a mentális zavarokkal egyre többet foglalkozunk, nem pedig kevesebbet.

Terézágyú 2011.07.25. 09:23:13

@Moan:
"Azét nem , mert Te egy vitában érvelsz, és így érvelési hibát követsz el. Ami miatt az érvrendszered fals. Nem hiszem el, hogy nem érted."

Sosem érdekelt a vitaelmélet, bocs.
Pláne úgy, hogy aki ilyesmire hivatkozik, hogy a "másik érvelési hibát követ el", az pláne nem a tárgyról beszél, hanem a vitapartnerről, ami - ugye :) - nem helyes :)

"Nem védem a blogírót, csak számomra addig van értelme egy vitának, amíg az a tárgyról szól... "

Akkor mi most miért vitatkozunk?
Én kérdéseket tettem fel, és kicsit vártam volna, hogy megválaszolják, de nem tette senki, hanem elkezdtünk rólam beszélni... hogyan is írja a blogíró? Hogy a kérdező nem kap választ, hanem "csak azt tolják az arcába, hogy ő egy rasszista, xenofób rohadék, aki ki van taszítva a rendes becsületes, toleráns emberek társadalmából."...

Terézágyú 2011.07.25. 09:25:20

@neoteny:
"Ha nem látod és/vagy érted a különbséget, akkor felesleges a te hozzászólásaidra reagálni."

Érvet is hoztam fel, hogy miért ugyanaz, pontosabban "ugyanannak tekinthető" a két dolog - te viszont nem cáfoltad meg ezt az érvet, hanem személyeskedsz... :)
Továbbra is rólam vitatkozunk... :))))

Moan 2011.07.25. 09:26:54

@Terézágyú:

Igazad van, elkövettem a argumentum ad hominem hibát. :)))))
De azért érzékeled, hogy a te érvelési hibád is befuccsolt. Szóval akkor maradjunk a tárgynál, mert így tuti nem tudunk vitázni, pedig tök jót lehetne. :D

Azért ha nem is érdekel, találtam itt Neked valamit:
hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81rny%C3%A9kbokszol%C3%A1s

Moan 2011.07.25. 09:28:04

@Terézágyú:

Most jövök rá, hogy Rólad is jót lehet vitatkozni! :)))) Sőt.. jobbat mint a blogíró írásáról!
Kár, hogy lassan el kell húznom. :( Pedig érdekes lehetne. :)))

31/48 2011.07.25. 09:31:28

Magam is emglepődtem, de kivételesen nagyon-nagyon jó poszt.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.25. 09:36:31

@Terézágyú:

"Érvet is hoztam fel, hogy miért ugyanaz, pontosabban "ugyanannak tekinthető" a két dolog"

Azok nem érvek voltak hanem a megalapozatlan véleményed ismétlése.

Tudod, van egy szólás arról hogy "le lehet vinni a lovat a patakra, de nem lehet rákényszeríteni arra, hogy igyon". Feltehetsz kérdéseket és mi adhatunk rá válaszokat, de nem tudunk (és nem is lenne helyes) téged arra kényszeríteni hogy azoknak a válaszoknak a logikáját végiggondold. Saját bevallásod szerint sem érdekel "a vitaelmélet": ez azt jelenti hogy bármilyen eszközt megengedhetőnek találsz a saját nézeteid terjesztésére, számodra a cél szentesíti az eszközt. Azt pedig tudjuk hogy kik azok akik ezt az elvet vallják...

Ami pedig kérdések feltevését illeti, az sem olyan ártatlan és nyitottságra mutató dolog mint ahogy te azt szeretnéd beállítani. Van olyan is hogy "loaded question": a klasszikus példa a "mikor hagytad abba a feleséged ütlegelését?" ami egy beépített hazugságot ill. vádaskodást tartalmaz, ti. hogy akitől kérdeztek valamikor ütlegelte a feleségét.

Igen, rólad van szó mert a te vitastílusod megengedhetetlen egy olyan vitában ami el is kíván jutni valamiféle konklúzióhoz. Természetesen a te jogod is a vélemény- és szólásszabadság, de nem követelheted hogy valaki a te szándékaid szerint értelmezze a te "érveidet".

Moan 2011.07.25. 09:36:56

Szóval hol is tartottunk?
Poszt címe: Miért is ölünk. :)
Eszembe jutott egy STAR WARS rajzfilm rész. Az elején ezeknek mindig van egy bölcselet. Az egyiknek valami ilyesmi volt: A gonoszságot nem örököljük, hanem tanuljuk.

31/48 2011.07.25. 09:37:12

@neoteny: ez pedig egy nagyon értelmes komment. Mintha nem is a blog.hu-n lennék. :)

Crescendo 2011.07.25. 09:40:21

@Moan: :)
Csak tudod, ha valaki nagyot kaszal a felelembol (profit, politikai hatalom, stb.) akkor azert erdemesebb alaposabban megvizsgalni mi is tortent...
Itthon idaig tenykozles illetve az elozmenyek elemzese szinte zero volt.
A norvegok aug 1-el hagynak abba a NATO bomazast Libiaban (10%-ban az o 6 F16-osuk hajtott vegre bombazast). Mellette pont a szocdem part karolta fel a palesztinok ugyet es osztol ment volna az ENSZ-be...
Ket fegyverest lattak a szemtanuk, valamint kb. 20 tonna mutragya/olaj kellett a robbantashoz, amit egy parkolo szemelyautoba nem lehet betenni.
Ennek ellenere egy maganyos lovoldozo/robbanto volt. Ugyan mar! Itt nagyobb kutyak jatszottak.
Persze lehet sirankozni, meg a feher ember veget vizionalni es ezzel elkenni a felelosseget arrol, aki tenyleg egy pszichopata...

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.25. 09:45:05

@Moan:

"A gonoszságot nem örököljük, hanem tanuljuk."

Attól félek hogy ez a Standard Social Science Model-re (en.wikipedia.org/wiki/Standard_social_science_model) alapozott gondolat amelyik "tabula rasa"-nak feltételezi az újszülött agyát és a kultúrális determinizmus paradigmájában gondolkodik. Én az ezt kritizálók táborába tartozom, ld. a linken található evolúciós pszichológiai érvelést ill. a komputációs agyelméletet.

Moan 2011.07.25. 09:46:50

@Crescendo:

Bennem azzal kapcsolatban nincs is kérdés, hogy a társadalmunk a félelem fenntartásán alapszik és így tartja a markában a lakosságot. Ehhez nem kell Orvell-t olvasni, hogy belássuk. Sajnos azonban az sem kizárható, hogy tényleg vannak olyan őrültek, akik képesek ilyet véghezvinni. No és ott szintén kérdés lehet a háttér és a valódi ok. Nem tudom amúgy megítélni pontosan mi történhetett ebben a számomra távoli országban, mert egy csomó részletet nem tudok és a médiának meg ritkán hiszek. :) A két fegyveres és a 20tonna műtrágya esete mindenképp kérdés. Bár már az első hírek hallatán is kétségbe vontam, hogy egy akkora robbanást műtrágyával elő lehet idézni.

Crescendo 2011.07.25. 09:48:46

@Zabalint: "mentalis zavarok" - ha valaki zakkant, hogyan kepes mindezen precizen kidogozott es vegrehajtott katonai akciot kivitelezni?
Egy kisebb katonai kommandonak is a "dicseretere" valna egy ilyen akcio kidolgozasa es vegrehajtasa. Ezek utan egy felhulye pszichopata mindezt egymaga elintezi?
Valahol a tenyek es az eddig kijovo informacio kozott sulyos szakadek tatong...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.07.25. 09:50:22

Nem hinném, hogy ennyire egy okra (félelem, és társadalmi gondok) vezethető vissza a legtöbb tömeggyilkosság. Egyrészt amióta 1-2 történt, már divat, az pedig manapság gyorsan terjed...

Másrészt akkor miért nem azokat lövöldözi le, akiktől fél?

Persze a libsik ilyenkor a rasszizmust hangoztatják, de attól még normális embernek nem kell egyből azt kiáltania, hogy jajmertúlzottliberalizmusvan.

Amúgy a cikk azon részével, hogy a tört norvégsággal tüzet kérő, átlagosnál barnább egyedekkel nem jó találkozni éjjel, azzal egyetértek, és ez szerintem sincs jól.

Moan 2011.07.25. 09:52:11

@neoteny:

Jó, teljesen én sem hiszek abban, hogy egy újszülött teljesen tiszta. Sőt, ott a kollektív tudat, amit mindig rendszeresen kihagynak a dolgokból... De azért a pszichológiai esetek mégis arra világítanak rá, hogy egy amúgy értelmesnek tűnő ember, aki valami durvát elkövet, az mindig valami durvát el is szenvedett előtte gyerekkorában. A felnőttkori személyiségünket nem hiszem, hogy az öröklött dolgok határozzák meg, hanem inkább azok a fájdalmak, amit egy kicsi gyerek elszenvedhet.
Bááár...de sajnos ilyen tapasztalatom nincs, nem zárható ki, hogy mi is egy rendszer része vagyunk és mint ilyenek összefüggünk...vagyis folyamatos kapcsolatban vagyunk egymással...
De akkor ez a szőke figura, aki lövöldözött a társadalom pici ökle volt? :))) (Fight Club után szabadon) :))

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.07.25. 09:54:29

@Crescendo:
Mentális zavar nem feltétlenül jelent problémát a végrehajtásban.

Arról meg olvassál, mi az a pszichopata. Ugyanis abba a kórképbe simán belefér egy ilyen végrehajtás.

Crescendo 2011.07.25. 09:55:21

@Moan: Az elso dolog ilyen esetben, hogy megnezem mashol is a hireket, ahol tenyeket is kozolnek, meg elozmenyeket azonnal.
A felelem meg szerintem politikai eszkoz, ahogy a Horty korszakban, a szocializmus, a fasizmus, meg egyeb szamtalan rezsim alatt volt.
Egy demokratikus koztarsasagban eppen, hogy nem kellene lennie. Ha van az nagyon gaz, mert csak indikatora annak, hogy a politika milyen utra is kivanja terelni a szabadsagat a tomegeknek...
Nezheted, mint puszta marketinget, ha elegge be van rezelve a nepesseg szinte barmilyen intezkedest, beleertve a sajat szabadsaguk elveszteset hajlandoak zokszo nelkul tamogatni. Meg az "eros embert".
Kicsinyes, pszichopata az aki igy kormanyoz.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.07.25. 09:56:59

@Crescendo: A pszichopatológiai eset, a tévképzetek nem teszik lehetetlenné a gondolkodást, csak rossz irányba terelik.

Moan 2011.07.25. 09:57:05

@Crescendo:

Az agyra is lehet úgy gondolni mint egy összetett gépezetre. Hogy nem működik jól a fék, attól még lehet a motor jó és 3 másodpercen belül gyorsul 100-ra. :) Szóval az egyik aspektusában lehet valaki zseni (sőt a zseniket általában ez jellemzi) míg a másik részen totál sötétség van belül. :)

northern lights 2011.07.25. 09:58:13

Moan 2011.07.25. 09:46:50

elvileg lehetséges a World Trade Center elleni első merénylet pl. 90es években, vagy Oklahoma city robbantás Timothy McVeigh

-JzK- 2011.07.25. 09:58:15

@Terézágyú:
Az a bizonyos "bérrettegőzés" teljesen jogos, és bárki felismerheti, hogy milyen jelenséget jelöl e kifejezés, aki ebben az országban élt az elmúlt húsz évben, és van képessége a politikai összefüggések felismeréséhez.

Elég csak előkotorni az archívumot mondjuk 1993-ból, vagy 2001-ből. Szinte az összes akkori ballib publicisztikát át lehetne venni aprócska módosításokkal a maiakra.

Jellegzetes dumák, buzzwordök:
Retrográf, nem európéer jobboldal, nem dolgozták fel még a holokausztot, Horty-korszak restaurálása, anatiszemita veszély, mucsaiság, nácikkal összekacsintás mittomén.

Jó lenne előkotorni néhány hetihetes adást mondjuk az első Orbán-kormány idejéről, akkor is ugyanezen a dumák mentek: OV alacsony, tehát frusztrált, hatalomra tör, viktátor, biztos a koronát próbálgatja magára.

Komolyan javaslom, hogy menj el egy könyvtárba, és olvass el néhány régi Népszabadságot. A legjobban egy adott korszak közéleti hangulatáról így lehet képet kapni, nem utólagos értelmezéseken keresztül. Ha meglátod, hogy mennyire ugyanazok a dumák voltak akkor is, máris szkeptikusabban fogod látni látni a mostani demokráciaféltő cirkuszt.

Bérretegés azért is, mert ezek a bizonyos félelmek nem az átlagos, hétköznapi emberek problémái. Egy találomra kiválasztott ember nem "fél" attól, hogy jaj, lehet holnap nem lehet buzifelvonulásista ideológiát nyomatni a közmédiában, és az jajderossz lesz, nem fél attól, hogy nem "határolódnak el" (micsoda egy elcsépelt, undortkeltő kifejezés lett ez is) az árpádsávtó, satöbbi.
Ezek a kérdések csak egy az össztársadalomhoz mérten teljesen jelentéktelen réteg számára fontosak, egy afféle szektának a belterjes kérdései ezek, akik sajnos az általuk betöltött közéleti tevékenység miatt sikerrel tudják tematizálni a közbeszédet.

Aki túl van már mindenféle naív drukker mentalitáson pontosan tudja, hogy ez a banda nem "a szólásszabadságért" küzd, hanem a maga tematizációs erejéért, nem "a demokráciáért", hanem saját maga hatalomba való visszatérésének minél előbbi lehetőségéért, csak ezt így ciki kimondani. Sokkal jobban hangzik, ha szabadságharcosnak nevezed magad, és a diktatúra ellen küzdesz.

Igen is bérretegőknek hívjuk őket, mert azok az újságírók nem élnek permanensen valóságos félelemben, hanem ők is élik világukat. Ha én betegesen rettegnék, akkor nyilván felülnék a legelső repülőre. Ők munkaköri kötelességből félnek, ez a munkájuk, hogy időnként aggódjanak egyet. Ezen túl vannak ugyanezt a feladatot önként és bérmentve ellátó bloggerek: azok leginkább a naív, belelkesedett ifjú hívek, az ún. "hasznos idióták" közé tartoznak, akik nem ismerik fel ezen tevékenység valós funkcióját.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.07.25. 09:58:15

@Crescendo: Aham. Tehát akkor Orbán Viktor terrorpistákkal riogat?
Ráadásul Norvégiában meg nem is jobbos kormány van.

Moan 2011.07.25. 09:58:49

@Crescendo:

Én is mindenféléket elolvasok...de még mindig nem látom át teljesen. :) Így nem formálok véleményt egyelőre.
Demiokrácia meg...höhö. Azmiaz? :) Én még nem láttam olyat. ;)

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.25. 09:58:49

@Moan:

"egy akkora robbanást műtrágyával elő lehet idézni."

Pedig az Oklahoma City-beli robbantást is egy kisbuszba "rejtett" műtrágya- és gázolajbombával csinálták, és 167 áldozata volt, az épületet meg eléggé leamortizálta:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cb/Oklahomacitybombing-DF-ST-98-01356.jpg

Az a "munka" két emberé volt, Timothy McVeigh-et ki is végezték érte a szövetségiek, Terry Nichols megúszta a két (szövetségi és állami) halálbüntetéses tárgyalását is és épp' 161 életfogytiglanját tölti...

31/48 2011.07.25. 09:59:42

@neoteny: A bevándorlás valóban nagyon jó dolog, amíg kontrollálva van. Még a multikulti alapötlete sem rossz. Hiszen alapvetően nem azzal van a gond, hogy a bevándorló tiszteli ősei hagyatékát, hanem azzal, ha nem tiszteli a befogadó kultúrát.

A legnagyobb probléma pedig azokkal az országokkal van, ahol nincs népességkontroll. A nyugati ember -jó esetben- ha nagyjából biztos anyagi helyzetben van, vállal gyereket, ha még csak igyekszik megteremteni a feltételeket: nem. Saját képességei be is határolják, hogy mennyi utódot hagy maga után, mennyiről tud gondoskodni. Az a ritka, hogy valaki 6-8 gyereket is felnevel, de mellettük többen vannak akik fiatalon meghalnak, gyermektelenek maradnak egész életükben.

Pont amikor pedig a nyugati világ igyekszik megtalálni az egyensúlyt az ipari tömegtermelés és a környezet megóvása, a túlnépesedés és az elöregedő társadalom között; akkor szakad nyakába az adóssága: a félig civilizált majd magára hagyott harmadik világ.

Nem megoldás az, hogy a menekülteket, bevándorlókat tömegesen beengedik Európába.

Itt is törekedni kell a megközelítő egyensúlyra. A bevándorlás olyan mint egy erős gyógyszer. Megfelelő mennyiségben orvosság, nagyobb dózisban halálos méreg.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.25. 10:00:34

@Moan:

"De akkor ez a szőke figura, aki lövöldözött a társadalom pici ökle volt?"

Ő mindenféleképpen úgy érzi és beszélni is akar róla... amit szerintem hagyni kell, aztán szépen bekasztlizni haláláig.

Moan 2011.07.25. 10:02:33

Jaj de kár, hogy most el kell húznom! Tényleg jókat beszélgetünk itt.. Ez nagyon-nagyon ritka egy blogban.
:)

-JzK- 2011.07.25. 10:02:44

@Terézágyú:
"ez az illető nem norvégokat gyilkolt, hanem bevándorlókat???????"

Amennyire én tudom olyan norvégokat, akik a kormányzó ballib párt aktivisái. Kb. olyan mintha valaki a Societas vagy az SZDSZ Új generáció gyűlésén lövöldözött volna.

És bizonyos értelemben ez a saját szempontja alapján logikus is, hiszen nem az egyes bevándorló személyekre kell "haragudni", nem ők a hibásak, főleg nem ha már eleve ott születtek, hamem az a politikai garnitúra, akik rövidtávú gazdasági és politikai érdekekből az országba importálták őket, és azóta is nyomják a toleránskodó PC multikulti dumát.

És valóban igaz, hogy általában több kárt okoznak egy nemzetnek az adott nép öngyűlölői, szdsz-ei mint maguk az "ellenséges" népek. Nálunk ez különösen így van.

Crescendo 2011.07.25. 10:03:17

@Zabalint: Lattal te mar pszichopatat eloben?
A belejuk tomott nyugtatoktol es antidepresszansoktol mozdulni sem tudnak altalaban. Koncentralt hosszu elokeszitest igenylo tevekenyseget meg keptelenek vegezni, a pontos vegrehajtasrol nem is beszelve...
Persze ha eppen leszedik oket a koktelrol, fektelen agresszio kialakul, de azok az elvonasi tunetek... Ilyenkor nem engednem fegyverkozelbe oket. (ld. pecsi lovoldozo anno).
De ez nem egy ilyen eset volt.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.07.25. 10:04:38

@-JzK-:
És mi van azokkal, akik 2002-ben azt terjesztették, hogy jön a vörös hadsereg, ha az MSZP győz? És mi van azokkal, akik több mint 20 éve a kommunistázásból tartják fent a népszerűségüket a politikában? De sorolhatnám...

Ráadásul a mostani Orbán kormány alatt már több dolog is valósággá vált, amiről a "bérrettegők" beszéltek...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.07.25. 10:06:55

@Crescendo:
Te miről beszélsz? Egy szó se volt arról, hogy kezelés alatt álló pszichopata. Mondom, nézz utána ennek a kórképnek, nem zárja ki egyáltalán a logikus gondolkodást bizonyos területeken.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.25. 10:07:26

@31/48:

"Még a multikulti alapötlete sem rossz. Hiszen alapvetően nem azzal van a gond, hogy a bevándorló tiszteli ősei hagyatékát, hanem azzal, ha nem tiszteli a befogadó kultúrát."

Igazad van; a probléma ott van hogy a véleményformáló hatalmasok az előbbi támogatására hivatkozva az utóbbi viselkedést váltják ki a modern bevándorlóból.

Crescendo 2011.07.25. 10:09:54

@neoteny: "Oklahoma City" - azert ne egy forrasra tamaszkodj. Az elkovetok szama szinte biztos, hogy nem 2 volt. Az epulet szerkezeti serulesei (tartopillerek ledoltek, stb.) pedig nem allnak szinkronban egy parkolo autoba rejtett max. 5 tonna mutragya/olaj explozioval...
Az, hogy a hatosagok lezartak a vizsgalatot egy dolog. Ha belegondolsz a mori gyilkossag ugyeben nalunk is...

neminiteneri 2011.07.25. 10:10:07

Kár ragozni ezt a kérdést...a fickó komplett őrült és megszállott...bizonyos kérdésekben viszont olyan pontos, mint egy elemző titkosügynök..nem csak a Jobbikról, hanem a HVIM-ről is tud. Külfölditől ez nem is rossz teljesítmény.(Ezek után egyébként nem csodálkoznék azon, ha a Szigetre tervezett dzsemborit - rendőri engedély ide vagy oda - a titkosszolgálatok segítségével/kérésére betiltanák.) Ez ugyanis buli, szórakozás. Semmi helye széljobb (vagy anarchista/balos/antifa provokációknak.)

Anti Anyag (törölt) 2011.07.25. 10:11:58

Még véletlenül sem azért gyűlöl, mert valahogy mindig afrikai erőszakolja meg családtagjait sohasem norvég és holnaptól már arra sem mehet, amerre szokott, ha csak nem akar egy kést a hátába araboktól.

Ráadásul mindezt még dicsérnie is kell, különben szélsőjobbos és náci.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.25. 10:12:52

@Zabalint:

"nem zárja ki egyáltalán a logikus gondolkodást bizonyos területeken."

Sőt semmilyen területen nem zárja ki a (logikus) gondolkodást, kivéve azt, ami pszichopatává teszi őt: az empátia teljes hiánya, a másik helyzetébe magát beleképzelni képtelenség.

Fontosnak találom megjegyezni, hogy a pszichopaták között is vannak kevésbé sikeresek (pl. akik börtönben ülnek) és nagyon sikeresek (vallási és pártvezetők, nagyhatalmú politikusok, csúcsmenedzserek és pénzügyi gigászok).

Crescendo 2011.07.25. 10:13:24

@Zabalint: en nem zarom ezt ki. sot azt sem, hogy egett a vagytol, hogy embereket oljon.
En azt vitatom, hogy maganyosan, nagyon komoly kulso professzionalis segitseg nelkul vegre tudta hajtani ezt az akciot.
Meg Hitler is egy senki lett volna a kulso iparmagnas tamogatok nelkul.

Anti Anyag (törölt) 2011.07.25. 10:14:03

@neminiteneri: A srác 2 látogatás után tájékozottabb a magyar történelemben mint jópár "magyar".

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.25. 10:16:12

@Crescendo:

"Az, hogy a hatosagok lezartak a vizsgalatot egy dolog."

Ld. a második hozzászólásom (összességében harmadik) második bekezdését.

Crescendo 2011.07.25. 10:18:20

@ColT: Orban is benne volt a buliban? :)
Szerintem egyszeruen cinikus modon kihasznalja az esemenyeket a sajat politkai szekere elore mozditasahoz.
Nem hiszem, hogy az un. szakertok nalunk ne tudnak pontosan, hogy ezt egy ember nem tudta vegrehajtani... az, hogy errol hallgatnak, mert politikailag nem kifizetodo feltarni a tenyeket mas kerdes.

-JzK- 2011.07.25. 10:18:44

@Zabalint:
Szerintem olyat senki se mondott, hogy 2002-ben jön a Vörös Hadsereg.

De gondolkozz el inkább a következőn. Ha 2002-ben nem győz a Maszop, akkor maradt volt az addigi gazdaságpolitika. Akkor végig úgy fejlődtünk volna, mint Szlovákia, és most már euróval fizetnénk évek óta.

Na, szerinted nemde megérte volna? Vagy így is megérte 2002-ben kormányt váltani?

És szerint ez nemde "kicsit" fontosabb kérdés, mint a ballib értelmiség akkori álproblémái arról, hogy Csurka miket írt az újságjában, Torgyán miket mondott. Pedig milyen jó is volt mást se csinálni csak grespikezni meg viktátorozni, ugye?

A "kommunistázásról" meg annyit, hogy nyilván ezt nem abban az értelemben érték, hogy az MSZP vezérkara ortodox marxista-leninista ideológus lenne. Hanem arról van szó, hogy kontinuitás van az egykori államszocialista állampárt és a mostani MSZP között személyi, vagyoni, kulturális és még egy sor tekintetben. Hogy a rendszerváltás után elmaradt az, aminek lenni kellett volna, egy olyan mint amilyen denácifikáció volt a második világhábor után Németországban és Ausztriában, megakadályozni mindenféle politikai és gazdasági hatalom- és befolyásátmentést.

Nem tudom te emlékszel-e még ilyenekre, hogy a 90-es években milyen durva balos túlsúly volt a médiában. Amikor még csak köztévé volt, akkor a széles közvéleményt szinte csak azzal lehetett "elérni". Na, most akkoriban az Antall-kormány ki akarta vágni a régi komcsi garnitúrát a közmédiából, de Göncz SZDSZ-es köztársasági elnök megvétózta, és közben persze végig ment a diktatúrázós bérreteggés. Hurrá, ennek hála jöhetett pufajkás Gyuszi.

Apropó: a köztévé megtisztításának 90-es évek elején való kísérletétől most megint deje vu érzésem lett. Úristen, tisztogatás a közmédiában, diktatúra, ujjujuj.

A bérrettegés nem vált valósággá, mint ahogy nem is fog azzá válni soha, mert hozhatnak akármilyen jogszabályt, legkésőbb 2018 után úgyse Orbán lesz a miniszterelnök. Akkor meg tökmindegy. Ez nem az szitu, amikor ezeknek a félelmeknek bármiféle valós alapja lehetne, nem lesz semmiféle fidesz koncentrációs tábor. És ha így van, akkor bizony ez aljas indokból elkövetett hazug politikai hangulatkeltés.

Inkább azon kéne törni magunkat, hogy az ún. VALÓS problémákra ki tudna a mostani kormánypártnál jobb, szakmaibb de működőképes megoldásokat kiötölni. Igen, itt a valós kérdésekkel kéne foglalni, a balos bullshitek meg le vannak szarva.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.25. 10:27:48

@-JzK-:

"Ez nem az szitu, amikor ezeknek a félelmeknek bármiféle valós alapja lehetne, nem lesz semmiféle fidesz koncentrációs tábor."

Ez minden valószínűség szerint így van, de a félelmek eloszlatásához egyáltalán nem járul hozzá Orbán olyan performansza mint amit előadott a sallerokról és kokikról. Ha valaki jónak látja egy bully szerepében tetszelegni, ne lepődjön meg ha aljas szándékokat tulajdonítanak neki.

Ez semmit nem vesz el a ballib propaganda és kultúrkampf általad elővezetett kritikájából, de azt is látni kell hogy egy igazságmagvacska köré könnyebben lehet bullshit-halmot rakni -- és azt eladni -- mintha egyáltalán nem lenne valóságalapja a vádaskodásnak.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.07.25. 10:29:50

@-JzK-:
"De gondolkozz el inkább a következőn. Ha 2002-ben nem győz a Maszop, akkor maradt volt az addigi gazdaságpolitika. Akkor végig úgy fejlődtünk volna, mint Szlovákia, és most már euróval fizetnénk évek óta."

Szerintem te gondolkozz, ez egy totál fals gondolat. 95-től 2001-ig tartott a gazdasági fellendülés, és ez nem a Fidesz gazdaságpolitikájának volt köszönhető, 2002-ben már durván elszállt a kormány költekezése, ráadásul egy csomó kiadást előre vállaltak a következő évekre, lásd pl. államilag támogatott hitelek, ezeket is most nyögjük.

"Na, szerinted nemde megérte volna? Vagy így is megérte 2002-ben kormányt váltani?"

Szerintem sem érte meg kormányt váltani, mert ha akkor nem váltunk kormányt, bebizonyosodhatott volna, hogy nem csodatevő a Fidesz, még te számodra is, aki csukott szemmel jársz.

"A bérrettegés nem vált valósággá, mint ahogy nem is fog azzá válni soha, mert hozhatnak akármilyen jogszabályt, legkésőbb 2018 után úgyse Orbán lesz a miniszterelnök."

Szerintem meg 2/3-addal ha van egy kis eszük Orbánéknak, több évtizedre is bebiztosíthatják a hatalmukat, egyedül a gazdaságpolitika ami necces, mert amit most csinálnak, az nem vezet sehová, mondjuk egy globális fellendülés ezen is segíthetne.

"Ez nem az szitu, amikor ezeknek a félelmeknek bármiféle valós alapja lehetne, nem lesz semmiféle fidesz koncentrációs tábor."

Csakhogy ilyet senki nem mondott. Azt azonban például igen, hogy a Fidesz sok dologban ellenkezőjét fogja tenni, mint amit mond. Lásd pl. megszorítás kérdése. És így is lett.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.07.25. 10:31:08

@-JzK-:
De szerintem mostantól részemről feléd ignore on, mert túl sok hozzád hasonló politikailag vak emberrel beszéltem már, ezt bizonyítja, hogy ugyanazt a mantrát előadtad a kommunisták örököseiről, más irányba meg totális vakság van a részedről...

prolee 2011.07.25. 10:32:36

Mintha csak magam mondtam volna! Tökéletesen egyetértek ezzel a posttal. Azzal még kiegészíteném, hogy gusztustalan, ahogyan a szabad sajtó munkásai próbálnak politikai-vallási-ideológiai szempontú megközelítéssel tőkét kovácsolni ebből az ügyből.

-JzK- 2011.07.25. 10:35:14

@neoteny:
Nem azt mondtam, hogy semmi alapja nincs, de bőven nincs ezeknek a dolgoknak olyan jelentősége, mint amilyenné felfújják. Egyszerűen már csak azért sem lehet igaz ez a bérrettgő forgatókönyv, mert a Fidesz egyszerűen túlságosan amatőr képződmény ahhoz, hogy bármiféle célirányos, tudatos konspirációt véghezvigyen valami Lukasenkó-féle rendszer kialakításához. De még ha így is lenne, akkor sem lenne rá valós esély, mert "hála égnek" rendelkezünk egy ügybuzgó öngyülő bandával, aki szorgos önfeljelentő munkát végez, és folyton adja le a drótot a Cohn-Bendit féle emberkéknek.

Másrészt meg ez a ballib kultúrkampf mindig túlmutatott az éppen aktuális jobbos (kormány)párt és annak főembereinek froclizásán. Ez az ideológiáról szól, nem pártokról. Az, hogy most épp Fidesznek és Orbánnak hívják, az tökmindegy. Itt a cél, hogy ebből az orszgából is egy multikultis, PC, buziszerető, országot csináljanak, amelyből teljesen kiöltek bármiféle nemzeti zempontot, és pusztán a náci kártya meglegyintésére mindenki haptákba vágja magát. Ezért sírják tele a német lapokat, hogy a magyar társadalom mennyire "intoleráns", meg retrográd jobboldal, és hogy nem dolgoztuk még fel eléggé a holokausztot.

Anti Anyag (törölt) 2011.07.25. 10:35:47

@Zabalint: Önmagában nem a megszorítás jelenti a gondot, hanem az, ha a másik oldalon ugyanolyan mértékben pazarolsz.

Te meg ignorálhatsz akárkit, ballib véleményt még évekig nem fog tudni senki komolyan venni, ha csak nem egy másik ballib.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.25. 10:41:52

@-JzK-:

Én elhúztam Mo-ról még tavaly februárban, a választások előtt. Ez vszínűleg megtettem volna akkor is ha épp' nincs választás vagy azt nem a FIDESZ nyeri borítékolhatóan nagy aránnyal, de ez a perspektíva sem amellett nyomott a latba hogy maradjak.

Így hát mennem kell aludni mert itt éjszaka közepe van és reggel mennem kell gályázni; további jó mulatást mindenkinek! :)

prolee 2011.07.25. 10:43:00

@Terézágyú: Nekem nem az jön le, hogy védi a tömeggyilkost.
Hanem az, hogy keresi a tömeggyilkossá válás valódi okait.
Nem azt, hogy milyen politikai irányultsága volt az őrültnek, hanem azt, hogy mitől lett őrült és ezt az állapotot miért nem ismerte fel időben senki.

prolee 2011.07.25. 10:50:34

@Zabalint: Azt azonban például igen, hogy a Fidesz sok dologban ellenkezőjét fogja tenni, mint amit mond. Lásd pl. megszorítás kérdése. És így is lett.

Erről mindig Göncöl Katalin jut eszembe, aki elmondta, hogy ő mindenféle kampány ellenére tudta, hogy milyen rossz helyzetben van az ország.
Én is azt mondom, hogy (a kampányból egy szót sem hallgattam/olvastam), mert tudtam, hogy az ország milyen rossz helyzetben van és azt is tudtam, hogy nagyon kemény megszorítások lesznek, bármit is ígérnek.
Ehhez képest tkp. "kellemesen" csalódtam, mert szerintem ennél sokkal komolyabb megszorításokra és sokkal szigorúbb költségvetési politikára lenne szükség.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.07.25. 10:51:03

ha mondjuk cigany lenne es nem kereszteny szelsojobber, akkor is a korulmenyeket hibaztatnad..?

-JzK- 2011.07.25. 10:52:45

@Zabalint:
Azt tudom, hogy a választás előtt elkezdtek költekezni, de bőven nem volt az akkora intézményesített elkúrás, mind amit utána évekig rendszeresítettek, egészen addig míg ki nem fogyott a malacpersely.

A Fidesz sok tekintetben egy dilettáns, és amatőr banda, de egy működő dolgot nem fognak alapvetően szétverni. Az MSZP viszont egy példával élve egy olyan gyereknek felel meg, hogy bármilyen játékot adsz a kezébe, egészen biztos, hogy egy óra múlvára darabokban fogod látni. Ő sem tudja miért, egyszerűen ilyen: elementáris szinten hülye mindenhez. Ha valami nagy nyomás hatására nem kényszerül ideiglenesen összeszedni magát, akkor egyenes út a szakadékba. A Bokros-csomag sem éppen a MSZP bölcsességének köszönhető, képzelhetitek mekkora döccenő volt azt beadni az öreg elvtársaknak, meg hogy micsoda (piaci, nemzetközi) nyomás hatására mentek abba bele.

Az se mindegy, hogy a gazdaságpolitikát szűken vagy tágan értelmezzük. Például csak nyersen az államadósság arányát nézzük, vagy azt is, hogy mire megy el a pénz. Az első Orbán kormány alatt egy működő középosztályt akartak kialakítani vagy legalábbis megerősíti, az is volt az akkori szlogen, hogy polgári. KKV-ket megerősíteni, stb. Az MSZP társadalompolitikáhát mindig az határozta meg, hogy a középosztálytól vegyük el, és adjuk az underclassnak, cigányoknak, nyugdíjasoknak, meg leginkább kaszinozzúk el.
Elméletileg ez esetben is fenn lehet tartani egy darabig, hogy nem száll el a mutató, viszont struktúrális fejlődés nincs, mert egy segélyezett cigány soha nem fog vállalkozást alapítani, míg egy támogatott fiatal középosztálybeliről meg nem kizárt. Ezért a középosztály a gazdaság motorja, arra kell koncentrálni.

A 8 év alatt egy rakás hitelt felvettünk, és szinte semmit sem épült az ország. Ennél még Kádár is jobban csinálta: akkor legalább látszott, hogy a hitelből lesz valami, életszínvonal, házak épültek, stb. Ehelyett itt meg a híg szarban tocsogás volt.

Nem tartom csodatevőnek a Fideszt, de azt állítom, hogy a 2002-es fiaskó miatt legalább 10-15 évet buktunk el. És csesszék meg, hogy pont akkor, mikor én vagyok fiatal.
Ezért az első Fidesz kormány alatt végig torgányozó-cigányviktorozó szar bérrettegő ballib "értelmiség" a felelős elsorban.

Bármely jogszabályt hozhatnak, nem maradhat több évtizedig így ez a garnitúra. Mindig életbe lépnek bizonyos önkorrekciós mechanizmusok, bármely törvényt hoznak. Őszintén szólva pedig, amíg ez az alternatíva, ami most látszik: azt se bánom, ha maradnak.
Majd ha lesz egy szakértelmet felmutató hiteles jobboldali, értelmes konzervatív párt, akkor azt mondom, hogy oké, akkor jöjjön ehelyett az.

Az, hogy ebből a gazdaságpolitikából mi lesz, azt nem tudom, nálam a témában jóval okosabb emberek sem tudják, jósolni meg nem akarok.

Inkább a szakmaiság, és az egységes koncepció hinányáról van szó, mintsem valami tudatos gonosz összeesküvésről.

"Csakhogy ilyet senki nem mondott." - Ezekkel a szavakkal így talán nem, de elég csak feltúrni az ÉS-t mondjuk úgy 2008-től felfele. Lényegében egy Lukasenkó féle emberverető, ellenzékieket pusztán politikai alapon lecsukató kiskirályságot vizionáltak ide. Na, hát nem lett: ha pedig eddig nem lett, ezután mégannyira sem lesz, mert a lendület kifulladásával csak csökken az ehhez való lelkesedés. Hitler is a kormányra kerülése után néhény hónap alatt ragadta magához a totális hatalmat, nem három évig szerencsétlenkedett tétlenül.

"Azt azonban például igen, hogy a Fidesz sok dologban ellenkezőjét fogja tenni, mint amit mond. Lásd pl. megszorítás kérdése. És így is lett."

Én ezt nem tartom lényeges kérdésnek. Én gyakorlatiasan szemlélem a dolgokat: amit konkrétan tesznek, az hosszútávon előmozdítja-e az ország sorsát, vagy sem. Ki nem szarja le, hogy mi volt a 98-as kampányban?

Ez a tömegdemokrácia miatt van, nem a politikusok gonoszsága miatt: beszélhetsz őszintén, hogy hopsz, megszorítás kéne, csak akkor az életben nem fogsz választást nyerni. Választást az nyer, aki ingyen kalácsot igér. Persze akkor lehet utána megsértődni.

szemtanú 2011.07.25. 10:57:29

Számomra meglepően jó poszt. Majdnem tökéletes a probléma gyökerének taglalása.
Sajnos itt megállt a szerző:
"A társadalom egyik fele élvezi a fogyasztó társadalom, némi eufemizmussal az önmegvalósítás örömeit, a másik pedig nem tud, vagy nem akar mit kezdeni a hagyományos keretek széthullásával."
Pont az a modern társadalom kezelhetetlen problémája, hogy úgy vált paradigmát, hogy negligálja a régi erkölcsöket, de nem állít fel újakat!
Mindent szabad, ez az "önmegvalósítás" hamis illúziója.
Csoda, ha ebbe sokan belerokkannak lelkileg?

-JzK- 2011.07.25. 10:58:06

Az, hogy mik azok a valóságosan létező társadalmi jelenségek a nyugati világban, ami miatt a fickó bekattant, az elolvasható itt:
kitartas.mozgalom.org/publikaciok/domokos-endre-janos-kulturalis-forradalom-%E2%80%93-nyugati-kultura-alkonya

Meg:
mek.oszk.hu/06800/06897/html/0410.htm

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.07.25. 11:00:48

@prolee: "mert szerintem ennél sokkal komolyabb megszorításokra és sokkal szigorúbb költségvetési politikára lenne szükség. "

nem is lenne baj a megszoritasokkal es a szigorubb koltsegvetessel, ha nem lenne hozza az allampolgari jogok felszamolasa...

legyen magasabb az ado.. legyen. de a magannyugdijbol mol reszvenyt venni az kibaszott maffiazas. az ud zrt uzemeltetese allamellenes tevekenyseg es az emiatt lecsukott emberek teljesen nyilvanvaloan koncepcios pereknek neznek elebe. a mediabol aki nem nyal segget az repul, allammi rabszolgakereskedelmet akarnak kialakitani kozmunkaprogram cimen.

szoval a modszerek jellemeznek, nem a celok. hitler es sztalin celjai sem voltak rossak, csak baromi rosszak voltak az eszkozeik.

marpedig orban modszerei olyan modszerek, amiket totalitarius diktaturak alkalmaznak.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.07.25. 11:04:32

"napi egy orgazmus (partnerrel) és nem kell pszichiáter"

vs.

"A magyar lányok pokolian dögösek, kár, hogy a küldetésem miatt nem lehet tartós kapcsolatom" - írja az internetre feltöltött eszmefuttatásában a merénylő."

www.hir24.hu/kulfold/2011/07/25/odavan-magyarorszagert-a-norveg-merenylo/

Lehet, hogy tényleg csak ennyi lett volna megoldás? :-)

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.07.25. 11:09:56

Én csak azt nem tudom, ha ez a 8-9 Londonban összegyűlő kereszteslovag nem pusztán szervezi, hanem önmaga is hajtja végre a merényleteket, akkor meddig tart el ez a nagy szabadságharcosdi...

A fundamentalista imámok azért okosabbak, na.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.07.25. 11:25:15

@neoteny:

Azért Törökország EU tagságára ne vegyél mérget...

Ahogy a török állam iszlamizálódása sem lebecsülendő. A hadsereg 80'ban még puccsolni tudott, és a kilencvenes évek közepén is leültették Erdogant, de manapság azért a Ergenekon-csoport eléggé szopóágon leledzik, miközben a hadsereg előjogait is ügyesen nyirbálják. Az EU hathatós közreműködésével. Csodálatos!

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2011.07.25. 11:34:49

Valakinek mindig rossz lesz (: A szekuláris állammal ott a baj, hogy akkor is megszervezi az életedet, ha nem kéred. A liberális állammal meg az a baj, hogy akkor sem szervezi meg az életedet, ha te magad képtelen vagy rá. Elméletileg ugye a szekuláris állam a hülyék paradicsoma, a liberális állam meg az okosoké, csak ehhez előbb az utóbbi esetben létre kéne hozni azt a sok-sok okos embert, aki a rendszer előnyeit ki bírja használni.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2011.07.25. 11:35:09

Hm...az íráson eltűnődve.

Szerintem:

-Breivik egy nagyon felkészült és határozott jellem. Egyszóval, a személye a tettei ellenére azt hiszem tisztelhető.
-az európai bevándorláspolitika nekünk európai értékeket valló európaiaknak valóban egy zsákutca.
-Merkel egy hülye pitscha. Ugyanis inkább arra kellene norvég kollégáját buzdítania (ellentétben a bevándorlók keblére ölelése helyett) hogy norvégiai norvégok szaporodjanak, akik az európai értékeket képviselik, öregbítik. Deformálatlanul.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.07.25. 11:40:40

@tróger.gyerek: nomen est omen..
ez egy megszallott fundamentalista orult. semmikeppen sem tiszteletremelto, a bolondok, kompromisszumkeptelen vallasi preventiv jelleggel - latod, ennek ha anyjaba szakadt volna a feje, most kozel 100 ember elhetne meg.. - fanatikusok kotelre valoak, nem tiszteletre meltoak.

a nemzetallamosdinak vege. tessek szepen tudomasul venni, hogy vagy felszamoljuk a nemzetallamokat es allamok unioja leszunk, mint az usa, vagy kina e soroszorszag fog gyarmatositani minket es o szamolja fel a nemzetallami torekveseket, csak sokkal kemenyebben, tankokkal, fegyverekkel, repulokkel.

egy biztos. a norvegiai norvegok, magyaroszagi magyarok es egyeb manipulati v hulyesegeknek annyio. ember van, a fold bolygo lakoja, a homo sapiens. a tobbi lenyegtelen.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.07.25. 11:42:58

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

a mondat helyesen:

kompromisszumkeptelen vallasi fanatikusok preventiv jelleggel kotelre valoak

d emondjuk egy zart intezettel is kiegyeznek..
valamifele vallaselvono mondjuk azoknak,l akik nem kepesek kezelni a vallas okozta pszichesd megterhelest..
mint a drogelvono azoknak, akik a drog psziches terheleset nem kepesek elviselni...

Crescendo 2011.07.25. 13:37:16

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
A "maganyos orult" teoria nagyon jol megmagyaraz mindent kb. altalanos iskolas koru gyerekeknek.
Egyenlore ezzel a teoriaval szemben tobb sulyos kerdes is van peldaul a masodik fegyveresrol szolo szemtanuk, stb...
Nekem csak az nem vilagos, hogy a magyar media miert van overdrive-ban, hogy ezt a teoriat ismetelje szinte minden letezo csatornan?
Miert nem esik szo a kulfoldi oldalakon megjeleno kerdesekrol, a nagyobb politikai vonzatokrol (Libia, palesztinok, stb.)?
Ez igy nem tenyszeru tajekoztatas, hanem propaganda... de miert?

Crescendo 2011.07.25. 14:00:02

@szemtanú: "Mindent szabad, ez az "önmegvalósítás" hamis illúziója."
Mas szoval: mindent szabad = onmegvalositas? Ez honnan jon?
Egyetertek veled az erkolcsokrol (nem veletlenul vannak).
Szerintem vannak a jozan eszen alapulo emberi eggyuttelesi szabalyok evezredek ota, amelyeket nem kell "helyettesiteni" ujakkal... Azert mert telnek az evszazadok az ember azert csak marad ember.
Valahol a vallasnak kellene ezt az ertekrendet kepviselnie, de egyreszt ezzel mar visszaeltek (inkvizicio), mas reszt meg mar ott is maffiamodszerek uralkodnak (lsd. vallasi torveny).

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.07.25. 14:20:19

@Crescendo: mert a kereszteny konzervativ fundamentalista terrorizmus nem fer bele a jelenlegi ideologiai kepbe.

es jelenleg ami nem fer bele artunk es ormanyunk elkepzelesebe, az nincs. marmint az a direktiva, hogy az ne legyen.

Moan 2011.07.25. 15:56:02

Azért mondjuk lassan lehet el kéne szakadni ettől a nemzeti önképtől. Ha már globalizáció van ugye. :) Nem lenne ezzel baj egyébként. Lehetne egy multikulti világ. Mindenki keveredik mindenkivel és aki hagyományokat akarja őrizni, az őrizze. A többiek meg balalajkán bazseváljanak viking harci indulókat olaszul techno ritmusban, kalocsai mintás baseball sapkában, amit a kínaiak gyártottak. :))) Mi ezzel a gond? Mekkora fricska lett volna már, ha az a pár felegyenesedett hátú majom nem jön át Afrikából Európába? Most itt ehet egy csomó barnamedve élne magában. :D Őrizhetnék a szokásaikat: brummogás meg mézevés fáról. :)))

Crescendo 2011.07.25. 17:27:59

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: sajnos a kijelentesed igaznak tunik, mert az elfogadott verzio a kereszteny konzervativ fundamentalista maffia (a vallastorveny aprobetus resze kivaloan illusztralja)...
szerintem ez nem valasz a miert kerdesere...
most olvasom, hogy a eloszor az Al-Kaidat kialtottak ki bunosnek, aztan a rendorok meg mar nev alapjan azonositottak a tamadot. Honnan tudtak a nevet elore?
Valami buzlik Daniaban.

különvélemény 2011.07.25. 17:30:48

@neoteny: "De mielőtt zombikhoz méltó viselkedést produkál"

Láttál már zombiként hallelújázót?
Direkt nem említem milyen műsorban láthatóak, mert nem akarok senkit megbántani, de van egy típus, akiket bármire ráveszel a szent ügy érdekében.
Az, hogy ezzel civilizált egyházak nem élnek vissza, még nem jelenti azt, hogy ne lehetne visszaélni ezen emberek vak hitével.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.25. 17:32:16

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

"a nemzetallamosdinak vege. tessek szepen tudomasul venni, hogy vagy felszamoljuk a nemzetallamokat es allamok unioja leszunk, mint az usa, vagy kina e soroszorszag fog gyarmatositani minket es o szamolja fel a nemzetallami torekveseket"

Érdekes hogy egy szövetségi _nemzetállam_ példáját állítod a magyar és az európai nemzetállamok elé, ill. két másik _nemzetállammal_ fenyegeted azokat akik nem látják be hogy "a nemzetállamosdinak vége".

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.25. 17:33:58

@különvélemény:

Az öngyilkos robbantásokról volt szó mint zombi-viselkedésről, nem Vidám Vasárnapi örömködésről.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.25. 17:36:46

@"the dragon":

"azért Törökország EU tagságára ne vegyél mérget..."

Én eléggé biztos vagyok benne az említett ok miatt, de természetesen ez csak a személyes meggyőződésem, nem tudom mi fog történni a jövőben.

"Ahogy a török állam iszlamizálódása sem lebecsülendő."

Ez egy érdekes kérdés; ha lesz rá időm ma meginterjúvolom a török kollégámat arról, hogy ő hogyan látja ezt. :)

különvélemény 2011.07.25. 17:39:15

@"the dragon": "Ahogy a török állam iszlamizálódása sem lebecsülendő."

LOL
A lakosság 99,8%-a iszlám vallású.

Crescendo 2011.07.25. 17:46:17

@neoteny: nekem meg az az erdekes, hogy az EU csatlakozaskor mikor lett kozolve a neppel, hogy ez sajnos a nemzet megszuneset fogja jelenteni... hanyan tamogattak volna akkor?
Mellesleg kinek jo ez? A nepnek nem hinnem...

szemtanú 2011.07.25. 18:01:35

@Crescendo:
a, Nem véletlenül tettem idézőjelbe. Azt hol látod, hogy egyenlőséget tettem a kettő között?
b, Végig lehet követni a társadalmi változásokon, akár uram bocsá' a Francia forradalom terrorjától kezdve,az un. polgárpukkasztás vagy pl. a punkig, mindig az erkölcsöket támadták, gúnyolták és negligálták. Valóban nem helyettesíteni kell, - rosszul fejeztem ki magam - hanem visszaállítani.
c, Igen a vallás képviseli ezeket az erkölcsi értékeket, de ne keverjük az egyházakkal, mert bár feladatuk lenne, ám azokat gyarló emberek vezetik. Az inkvizícióra utalni azért szerintem kissé demagóg.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.25. 18:21:31

@különvélemény:

Az "állam" és a "lakosság" között van egy hangyafasznyi különbség.

en.wikipedia.org/wiki/Turkey#Religion

Turkey is a secular state with no official state religion; the Turkish Constitution provides for freedom of religion and conscience.[123][124] Islam is the dominant religion of Turkey, it exceeds 99% if secular people of Muslim background are included.[125][126][127] Research firms suggest the actual Muslim figure is around 98%,[128] or 97%.[10]

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.25. 18:25:30

@Crescendo:

"Mellesleg kinek jo ez? A nepnek nem hinnem... "

A Brüsszelben a magyar adófizetők pénzén urizáló EP képviselőknek, a sleppjeiknek és azoknak akik elosztják az EUs pénzeket mindenféleképpen jó. "A népből" meg azoknak, akik kihasználják a szabad határok adta lehetőségeket (munkavállalás/vállalkozás stb.)

különvélemény 2011.07.25. 18:51:27

@neoteny:
Hú bakker, csak 97-98%, akkor tényleg kell egy kicsit iszlamizálódniuk. LOL

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.25. 19:13:02

@különvélemény:

Milyen nagyszerű hogy erre nem reagáltál:

Turkey is a secular state with no official state religion; the Turkish Constitution provides for freedom of religion and conscience.

Továbbá 0,2% és 2% között van egy nagyságrendbeli különbség.

különvélemény 2011.07.25. 19:28:02

@neoteny:
Az iszlamizálódás melyik részét nem értetted?

Szerinted egy 98%-ban cigány falu el tud cigányosodni?

Másodszorra kell feladjam a veled való beszélgetést. :P

Crescendo 2011.07.25. 19:29:01

@szemtanú: total egyet ertek.
Az egyhazak (kul. tekintettel a rom kat-ra) szempontjabol kulonsen megosztonak tartom a most elfogadott torvenyt. Teljesen cinikusan az "oszd meg es uralkodj" elvet latom ervenyesulni.
Az igazi nyero azonban en ugy latom, hogy a materializmus a maga erkolcstelensegevel (minden relativ).

Crescendo 2011.07.25. 19:34:02

@neoteny:
ha csak az urizalo EU kepviselok es sleppje lenne benne meg nem lenne total csod. Az ilyen emberek amugy is csodtomegek, nagyjabol a maffia szintjen.
En inkabb a man with vision tipusu politikust keresnem, mert az az igazan veszelyes.
A Horty korszak mostani ujrajatszasa szomoru, hogy majd 100 ev utan ennyit tudunk.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.25. 19:47:24

@különvélemény:

Az állam nem-iszlamizálódásának melyik részét nem érted?

Nekem teljesen megfelel ha feladod a tarthatatlan álláspontjaidat.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.25. 19:48:15

@Crescendo:

"En inkabb a man with vision tipusu politikust keresnem, mert az az igazan veszelyes."

Ebben egyetértünk.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.25. 19:53:33

@"the dragon":

"Azért Törökország EU tagságára ne vegyél mérget..."

Nos rákérdeztem török kollégámnál hogy neki mi a meglátása és veled ért egyet, ti. hogy Törökország számára nem magas prioritású az EU-ba történő becsatlakozás, számukra vannak fontosabb feladatok is most és nem úgy érzik hogy a csatlakozás különösebb előnyt jelentene számukra most.

Persze ez csak egy török magánvéleménye, de a te álláspontodhoz közeli.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.07.25. 21:13:06

@különvélemény:

Ezt viccnek szántad?

A vallás adott, az iszlamizáció jelen esetben a politikai iszlám (kitekinto.hu/hatter/2007/04/13/a_politikai_iszlam) térhódítását jelenti.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.07.25. 21:26:54

@neoteny:

Nem hiszem, hogy a török munkatársad véleménye lenne a perdöntő, sokkal inkább Merkelé, meg úgy általában az európai közvéleményé...:)

Egyébként az EU előszobája a kegyelmi állapot. A támogatások jönnek, a kötelmek még nem annyira. Az általad emlegetett nézőpont is érvényre jut majd, a további - talán a korábbinál moderáltabb - bevándorlás által. Mindkét félnek jobb így.

Ami az iszlamizációt illeti, Törökországban egy zseniális terv mentén folyik. Mindig csak finoman feszegeti a határokat, és amikor megnyílnak előtte az ajtók, lecsap. Ajánlom Fethullah Gülen munkásságát, egyrészt az elméletit, másrészt pedig összevetve a követői által gyakorlatba ültetett intézkedésekkel.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.25. 21:40:35

@"the dragon":

"sokkal inkább Merkelé, meg úgy általában az európai közvéleményé"

Merkelé mindenféleképpen, de az európai közvélemény figyelembevétele -- hogy' is fogalmazzak -- általában akkor történik az európai vezetés részéről amikor már "legyártották a közvéleményt".

"Ajánlom Fethullah Gülen munkásságát"

Köszönöm, utána fogok nézni.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.07.30. 23:34:58

@neoteny:

Ennek azért így nem sok értelme volt.

Ha a lakosságot akarták szondázni, akkor tetszettek volna mindezt pár hete, a választások előtt eljátszani. Ha a katonaság berkeiben nagy számban meglévő szövetségeseiket akarták mobilizálni, az pozícióból mégiscsak könnyebben megolható.

Ami itt történt, tulajdonképpen előre menekülés a semmibe. Katonáktól nem várni ilyesmit...

Most már elhiszed nekem, hogy a szekularizáció nem áll olyan biztos lábakon?:)

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 23:38:15

@"the dragon":

"Most már elhiszed nekem, hogy a szekularizáció nem áll olyan biztos lábakon?:)"

Ezért linkeltem... :)
süti beállítások módosítása