A'kotmányozzunk!

 2011.03.31. 11:55


1990-ben az mdf-szdsz paktum keretében kialakított alkotmányhoz nincs és nem is volt semmi közöm. Egyik pártra sem szavaztam az első fordulóban, és a másodikban sem jó szívvel szavaztam arra, akire. Döntésemet az a szomorú tapasztalás motiválta, hogy akkor a helyi politikában és kampányban aktív résztvevőként volt szerencsém megismerkedni minden párt tagságának derékhadával és ennek a megismerési folyamatnak a tapasztalatai nem kecsegtetettek semmi jóval.

Miután a két inkriminált párt azzal kampányolt, hogy legszívesebben egymás édesanyukájának prostituálásával kezdnék a napot, egyikük szavazótábora sem szerette volna azt a kompromisszumot, amely létrejött. Például az köztársasági elnöki pozíció és a teljes sajtó ballib kézbe történő átjátszását. Vagy azt, hogy a privatizáció gyakorlatilag parlamenti és bármiféle egyéb ellenőrzés nélkül menjen végbe.

1994-ben két olyan parlamenti erő szerezte meg a kétharmados többséget, amelyek közül az egyik kizárta a másikkal kötendő koalíciót, sőt a későbbi miniszterelnökkel még az együttműködést is. Az szdsz akkori szavazóinak nagy része arra bizonyosan nem szavazott, hogy az szdsz a korábbi állampárt kényes demokratikus ízlésének és kompromisszumkészségének megfelelő alkotmánykorrekciót hajtson végre. Bájos fintora egyébként a történelmünknek, hogy végül nem az szdsz védte meg az alkotmányt az mszp hatalombebetonozó törekvéseitől, hanem Horn Gyula mértéktartása és politikai józan esze az szdsz szélsőliberális dogmatizmusától és nemzetellenes kozmopolitizmusától.

Egyébként mi baja is lett volna a politikai és értelmiségi elit balfelének Sólyom Laca alkotmányával?

Megakadályozta ez az alkotmány a totális, kontroll nélküli, velejéig korrupt privatizációt?

A diktatúra derékhadának hatalomba történő visszatérését? Az ország újbóli, a korábbinál brutálisabb és ostobább eladósítását? Vagy akár az orbánfasiszta rémdiktatúra húsz éves tombolását? Vagy a diktatúra értelmiségének sajtó és közbeszéd béli totális hatalmát, illetve teljes felsőoktatási túlélését? A teljes demográfiai katasztrófát, a jövő példa nélküli agresszív felélését? A természeti és épített környezet brutális és oktalan pusztítását, a környezet soha nem tapasztalt szennyezését?

Lehetővé tette, hogy bárkit is felelősségre vonjanak a gyilkosok és hazaárulók közül?

Nem, nem, nem, nem, nem és nem.

Adott okot arra ez az alkotmány, hogy tiszteljük és megvédeni próbáljuk?

Szabadok lettünk tőle?

Nem, ez az alkotmány a szemfényvesztés és parasztvakítás eszköze volt csupán, egy gátlástalan és mohó elitcsoport eszköze arra, hogy a tulajdonviszonyokat kedvére formálja, és megőrizze a vörös hadsereg fegyvereivel megszerzett, a nemzet legjobbjainak legyilkolásával megtartott hatalmát.

És minő meglepetés, hogy haszonélvezői védik leginkább.

 

Én személy szerint olyan alkotmányt nem tartok elfogadhatónak, amelyet az mszp és a baloldali elit elfogadhatónak tart. Még ha jónak tűnik, akkor sem, mert akkor bizonyosan be vagyunk csapva, ha nekik is megfelel. Velük egyszerűen nem lehetünk egy platformon. Még annyira sem részei ennek a „demokráciának”, mint a jobbik.

Az sem kérdés, hogy vajon a jobbikkal meg lehetne-e egyezni. Hiába vetnek fel súlyos problémákat és joggal vehemensen, az ő logikájukon és fogalomhasználatukon belül nincsenek koherens és konzisztens válaszok.

Persze érdemes elgondolkozni, hogy mi szórakoztatóbb és emberközelibb, jobboldali értelmiséginek lenni egy liberális diktatúrában, vagy baloldali értelmiséginek lenni egy klerikális reakciós, nacionalista, elektrotechnikai szindikalista rezsim idején (értelemszerűen teljesen azonos erkölcsi és politikai elvekkel, mert a normális emberek mindig középen vannak)?

Ennek a történetnek a legnagyobb balekja persze az LMP. Egy ekkorka pártnak ritkán adatik meg a történelemben, hogy szavazat és mandátumszámát ennyire meghaladó befolyással lehessen egy alkotmányozási folyamatra. Miután a két másik ellenzéki párt igen jó indokkal kizárható az alkotmányozás folyamatából, az egyik azért, mert gátlástalan rablók éppen lebukóban lévő konglomerátuma, a másik pedig mert szélsőjobboldalinak bélyegezhető bármelyik mondata alapján (és akkor még zagyva Gyulát nem is vettük elő), az LMP előtt óriási tér nyílott, illetve nyílhatott volna.

Az LMP bármit, szó szerint bármit kérhetett volna a Fidesztől, sőt „pártelnökük” Orbán Viktorhoz fűződő személyes kapcsolata okán, magától „istentől”.

De sikerült megtalálniuk azt az egyetlenegy valamit, amit a Fidesz az arca teljes elvesztése nélkül nem adhatott meg, a primitív, voluntarista, baloldali liberalizmus visszaköszönését az új alkotmányban. Az ugyanis nem tárgyalási alap, hogy adjátok fel az elveiteket és fogadjátok el ideológiailag semlegesnek a liberális alapokat és akkor majd tárgyalhatunk. Pontosabban az, de szdszéknél. Ezt a mutatványt Kis János is előadta az alkotmányozással kapcsolatban, saját ideologikus dogmáit „közös elvekként” árulva.

Mindegy is, hogy az LMP nem is akart tárgyalni, vagy nem is képes, világossá vált, hogy nem várhatjuk tőlük a Fidesz hibáinak korrigálását.

A politikai rendszer teljességét tekintve elsősorban az LMP hibája, hogy nem lesz erős környezetvédelmi, valamint fogyasztóvédelmi fejezete az új alkotmánynak, mert egyedül nekik állt volna módjukban kikényszeríteni azt. Amit meg nem akarnak benne látni az úgyis benne lesz.

Ha pedig a Fidesz összeszedi magát és egy kicsit jobban kormányoz mint eddig, akkor a következő választási győzelmével simán legitimálja ezt az alkotmányt.

 

A teljes politikai amatőrség biztos jele azt várni, hogy a Fidesz nem Fideszként viselkedik majd.

 

A Fidesz számára viszont nem sok lehetőség adatott. Alkotmányozni kell, mert az eddigi rendszer döglött, és megengedi, hogy a rablók és hülyék szabadcsapatai visszajöjjenek.

A Fidesz-KDNP az egyetlen a legutóbbi köztársaság történetében, aki valóban joggal vetheti fel, hogy mind mandátumszám, mind szavazatszám tekintetében megszerezte a legitimitást az alkotmányozásra.

Persze szebb és elegánsabb lenne (amennyiben morbid képzeletünk szárnyán reppenve vizionálunk egy olyan együttműködést, amelyben mesterházi és vóna együtt vigyorog), ha nem a többség tenné ezt, hanem az egész.

De feleim, azt komolyan gondolja bárki is, hogy ebben a hazában egységet teremt fennkölt cél?

 

 

 

Címkék: mszp jobbik alkotmány fidesz kdnp kétharmad lmp alkotmányozás

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr572787777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Melchi Zadok 2011.03.31. 16:52:34

csak nézek és röhögök. ennyire ostoba, szervilis, óvodai homokozó szintű ostobasághalmazt ritkán lehet olvasni mostanság.

gondoltam megnézem hogyan dolgozod fel kedvenceid totális metamorfózisát, de ahogy itt olvaslak, te olyan szinten bódult vagy, mint egy túlmotivált hitgyülis, vagy szcientológus.

én szorítok érted, nehogy felébredj ebből a regresszív hipnózisból, mert az hetekig tartó kínos önértékelési válságot okozna nálad.

Paranoid Android2 2011.03.31. 18:02:52

@melchi zadok: A kedvességed bearanyozta az estém.:))))))
Remélem ezt szeretted volna.:)))

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.04.01. 15:20:19

A poszt hatalmas hibája, hogy egy kis nyúlfarknyi említést te a Fidesz kormányzásának minőségéről, noha meggyőződésem, hogy ez az egyetlen ami számít.

Sajnos a Fidesz gyáva, sunyi és lusta, ezt pedig agresszióval(, szerencsére nem fizikaival, mint az szdsz), arroganciával, cinizmussal kompenzálja.

Nem az a gond, hogy fideszes alkotmány lesz, ha lesz. Ezért kaptak 2/3adot.
A gond, hogy nem kormányoznak, és ha a Fideszt ezért gyűlölni fogják, akkor az alkotmányát is.

Az LMPnek meg jó kérdés, hogy mit kéne tennie. Láttam, hogy neked szimpik, de az a helyzet, hogy nem hiszem, hogy te benne lennél az "elempések" táborában. Nem neked akarnak megfelelni.

A jobboldalon, noha érzékelhető kiábrándultság, alapvetően telített a piac, ráadásul Schifferék egyszerűen nem jobbosok. Nem ismerik, nem szeretik a társaságot, nem tudnak rá "a mieink"-ként gondolni.
Logikus, ha inkább a kiábrándult városi mszpseket és volt szadeszosokat akarják felszívni. (1millió szavazó hever a parlagon!) Ráadásul őszintébb is.

sronti 2011.04.02. 16:14:05

"A politikai rendszer teljességét tekintve elsősorban az LMP hibája, hogy nem lesz erős környezetvédelmi, valamint fogyasztóvédelmi fejezete az új alkotmánynak, mert egyedül nekik állt volna módjukban kikényszeríteni azt"= A Fidesz destruktív ellenzékisége miatt nem lehetett olyan strukturális reformokat bevezetni, amelyek kirángathatták volna az országot a gazdasági válságból, a Fidesz és személyesen Orbán Viktor felelőssége ennek meghiúsulása blablabla. Mindkét vélemény hülyeség természetesen.
A demokratikus alapjogok, és az ezt garantáló intézményrendszer, fékek és ellensúlyok és a világnézeti semlegesség nélkül akármit írhatnak a fogyasztóvédelemről, vagy a környezetvéleményről, kb. annyit fog érni, mint a papír, amire nyomtatták. A Szovjetunió alkotmánya is nagyon szépeket mondott a szabadságról, meg az emberi jogokról, de mivel az intézményes garanciák hiányoztak hozzá, így senki nem kérhette számon ezeket, legfeljebb, ha előtte szépen elbúcsúzott a családjától, és elcsomagolt minimum három évnyi hidegélelmet és nem zavarta annyira a szibériai klíma.
Nem azt mondom, hogy a Fidesz diktatúrát épít, de ezzel az alkotmánnyal megteremti a lehetőséget ennek kiépítésére. Hogy hibázik, vagy szándékosan teremti meg ezt a helyzetet, azt most ne firtassuk, nem tudom eldönteni. Remélem hibázik.

Lev Menachem 2011.04.02. 22:11:18

@TaTa86.: Azért vicces amit mondasz. Eddig az volt a fő probléma hogy "túl nagy a tempó" a törvény alkotásban, de most már szerinted a fidesz nem kormányoz.

Ja, meg gyáva mert pl felvállalta a konfliktust az imf-el, vagy az állampolgársági törvényért, a különadók miatt...

Kommunikáció, kommunikáció, kommunikáció... kicsit nagyobb hangsúlyt kéne fektetni rá, oszt alapvetően nem lennének itt nagy problémák.

@Paranoid Android2:

A post-ba még beleférhetett volna 2 szó erejéig az a sumákolás, amit a magyarországi kommunisták utódpártja művel a saját alkotmánytervezetükkel kapcsolatban :) .

Komolyan nem tudom eldönteni, hogy inkább szánalmas, dühítően pofátlan, vagy röhejes, ahogy titkolják a saját irományukat, nehogy össze lehessen vetni a mostani tervezettel.

Ettől függetlenül eddig ezzel az írással tudtam a legjobban azonosulni a témában, grat!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.04.02. 22:27:34

@Lev Menachem: "Eddig az volt a fő probléma hogy "túl nagy a tempó" a törvény alkotásban, de most már szerinted a fidesz nem kormányoz. "

Az én problémám volt ez, vagy másnak? Én csak magamért felelek. Már a választások után megírtam, hogy fideszfasizmust várok(, nem sunyi alakoskodást).

"Ja, meg gyáva mert pl felvállalta a konfliktust az imf-el, vagy az állampolgársági törvényért, a különadók miatt..."
Gyáva, mert végül a nagy szabadságharcból semmi nem lett. Nagyobb volt a füstje, mint a lángja.
Gyáva, mert letagadta a szavazójogot. Gyáva mert nem meri elmondani mit akar.

"Kommunikáció, kommunikáció, kommunikáció... kicsit nagyobb hangsúlyt kéne fektetni rá, oszt alapvetően nem lennének itt nagy problémák."
Igen. Gyurcsány is ezt hitte.

Az nem kommunikációs baki, hogy 1 éve vannak kormányon, és szimbolikus lépéseken kívül semmit sem csináltak, sőt azt sem merik/tudják kimondani, hogy egyáltalán mit akarnak csinálni.

Melchi Zadok 2011.04.03. 10:03:21

@Paranoid Android2: ezek szerint még nem jött el az idő. :)) a mosolyod és az örömöd igazi szektás magabiztosságot tükröz. csak így tovább paranoid narancsdroidom! :))

Lev Menachem 2011.04.03. 12:59:25

@TaTa86.: Szerintem nem ugyanabban az országban élünk..

Paranoid Android2 2011.04.03. 16:46:01

@melchi zadok: Angyalbogár!
Legalább értő olvasást pazarolj azokra a bejegyzésekre, amelyekre kommentelsz.:))))))))))

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2011.04.04. 18:23:29

"De sikerült megtalálniuk azt az egyetlenegy valamit, amit a Fidesz az arca teljes elvesztése nélkül nem adhatott meg, a primitív, voluntarista, baloldali liberalizmus visszaköszönését az új alkotmányban. Az ugyanis nem tárgyalási alap, hogy adjátok fel az elveiteket és fogadjátok el ideológiailag semlegesnek a liberális alapokat és akkor majd tárgyalhatunk."

Minek ír blogot az, aki a minimális tényekkel sincs tisztában?

Az LMP-nek 3 feltétele volt, egyik sem tartalmi, és egyik sem teljesíthetetlen:
1) az Alkotmánybíróság kapja vissza a jogköreit
2) erősítse meg népszavazás VAGY a parlament 4/5-e az elfogadást;
3) Ne április végéig, hanem év végéig folyjon az alkotmányozás (egyébként is csak 2012-től lép életbe), ahogy a Fidesz tavaly nyári terveiben is szerepelt.

Hol van itt a liberális alapok bebetonozása? Hol?

Paranoid Android2 2011.04.04. 18:35:41

@Lastres: 1) Ez kicsinyég elnagyolt kérés így. Nekem pl az AB most csorbított jogkörei nagyon nem hiányoznak, míg más helyeken többet is elviselnék.
2)Népszavazás, az csak egy aktuálpolitikai felmérés lenne a kormány népszerűségéről.
Azt nem kérték, hogy viszont a jobbik nem szavazhatja meg?:))))
3)Ez megin jó kérés lehetne, ha lehetne bízni benne, hogy nem használják fel az ellenzéki pártok aktuálpolitikára a folyamatot. De persze alkotmányozó nemzetgyűlést sem akartak.
Persze ez ennél mindenütt bonyolultabb, elismerem. De ez nem egy tanulmány hanem politika. És én csak a politikai lehetőség kihasználását hiányoltam.

Melchi Zadok 2011.04.10. 17:37:41

@Paranoid Android2: azért van abban valami huncut báj, hogy miután nem esett le miről is ironizáltam az előzőben, előjössz ezzel az értő olvasás nevezetű alapfokon is kikopott troll technikával. :)) és igen, ezzel most bearanyoztad a délutánomat. pontosan a helyedre kerültél, kedves (an)droidom. :)

Paranoid Android2 2011.04.10. 18:30:45

@melchi zadok: Gondoltam nem sértelek meg azzal, hogy azt a gyenge poént észrevételezem.:))))))))))))))
süti beállítások módosítása