Értékeljünk vaze!

 2010.09.06. 11:34

 

 

 

Kb száz napja van hivatalba a kormány. Ettől mindenkit olyasfajta értékelési láz ragadott el, mint az x faktor zsűriét hivatalból.

A száz napban az a szép, hogy a közigazgatásban jártas emberek számára egyértelmű, ennyi idő alatt éppen arra telik az új kormánynak, hogy egy már a valósághoz közeli állapotot sugalló, áttekintő képet összehozzon az ország állapotáról. Amit kormányzás címén ilyenkor művelni szoktak, az azoknak a prekoncepcióknak a tényekhez nem feltétlen ragaszkodó átpaszírozása, amiket még ellenzékben sikerült összehozni.

Ha a korábbi szocialista kormányokhoz hasonlítjuk a jelenlegit, akkor egy tökéletes egyezést tapasztalhatunk: Azoknak is és a mostaniaknak is sikerült minden posztra, ami eszükbe jutott az első hirtelenkedésben, a saját embereiket kinevezni.

A Fidesz persze sokkal rátermettebb, mint a szocialisták, hiszen mindemellett sikerült élniük többségükkel és például képesek voltak balhé és pártszakadás nélkül köztársasági elnököt választani. Ha emlékszik még valaki ez az mszpszdsz többségnek volt hogy nem sikerült.

Kétségtelen, hogy a kétharmad a felettébb barátságos köztársasági elnök segedelmével túl tud terjeszkedni a hazánkban szokásos foglalási technikákon, de azért eltart egy darabig, amíg a mszpszdsz 8 éves működése során elért tökéletességet elérik.

A kormányzás valóságos tartalma azonban a következő költségvetésből derül majd ki, valamint abból az alkalmazkodóképességből, amit a valós problémák irányában tanúsít majd a kormányzati aprómunka során az új hatalom.

Két a kormányzati és törvényalkotási aprómunka körébe tartozó lépés mutatja meg leginkább annak a veszélyeit, amikor alapos előkészítés és elemzés nélkül, bizonyára a gyors és hatékony beavatkozás szándékával ugrottak neki a problémának.

Az egyik ilyen az ötven igazolatlan órányi iskolai hiányzás utáni szankciók bevezetése.

A felvetés maga üdvözlendő, az iskolakerülés tömegessé vált az elmúlt néhány évben, már-már gyakorlatilag ellehetetlenítette az iskolarendszer bizonyos elemeit és rombolta az egészének a maradék tekintélyét. A meglévő szankciókat (pl. pénzbüntetés) a jegyzők nem alkalmazták. Ennek okai szerteágazóak, de sem a közigazgatás, sem a gyermekvédelem nem rendelkezett valóságos szankcionálási lehetőséggel, vagy bármilyen egyéb beavatkozási eszközzel a rábeszélésen kívül. Sólyom László pedig egyik utolsó döntésével kegyelemben részesítette azokat a szülőket, akiket a bíróság letöltendő szabadságvesztésre ítélt a gyermekeik iskoláztatásának évekig tartó, folyamatos elmulasztásáért.

Az ötven óra azonban majdnem két hétnyi tanítási nap igazolatlan elmulasztását jelenti. Aki ennyit lóg, azt az iskola már az esetek döntő többségében régen elveszítette, a tanéve valószínűleg ismeretszerzés szempontjából legfeljebb formális lesz, még ha le is osztályozzák végül (az ötven igazolatlan óra sokszorosa kell ahhoz, hogy valakinek már jogilag is értékelhetetlen legyen a féléve). A való világban, függetlenül attól, ami papíron, a nyilvántartásban van, azok a gyerekek „kezelhetőek”, akiket a lógások megkezdésekor elér a gyermekjóléti szolgálat, vagy optimista alapesetben a szülő. Az ötven óra után következő „védelembevétel” nevű jogintézmény pedig mostanra gyakorlatilag a vicc kategóriájává süllyedt hatékonyságát tekintve, azokban a társadalmi csoportokban, ahol a legnagyobb szükség volna a beavatkozásra.

Az egész rendszer beteg, a meghozott jogszabályi változás pedig csak egy látszatintézkedés, annak megértése nélkül, hogy a teljes gyermekvédelmi rendszert úgy kell átalakítani, hogy képes legyen hatékonyan megakadályozni az iskolai lemorzsolódást. Hiába lesz ugyanis jobb a közoktatás, ahhoz a gyerekeknek meg is kell jelenniük ott és eleget kell tenniük nem csak megjelenési, hanem tanulási kötelezettségeiknek is. Ez utóbbi ténykörülmények nyolc évig meghaladták az oktatási és gyermekvédelmi kormányzat ingerküszöbét, gyanítom intelligenciaszintjét is.

Pedig „I love Hoffman Rózsa!”.

A másik hasonló, csak a rendszer egy elemére koncentráló lépés volt a húszezer forint alatti lopásokkal kapcsolatos hercehurca. Miként Pintér Sándort, szeretjük ezt az intézkedést is.

Azonban mindig elfelejtődik, hogy a büntetőrendszer egy egész, amelybe nagyon ritkán lehet úgy belenyúlni, hogy nem hozunk létre aránytalanságokat, abszurditásokat, diszfunkciókat, amelyek aztán embertelenségekhez és az egyébként elvileg támogatható intézkedések rosszhírűvé válását eredményezik. A három hobbitolvaj kamaszlány esete tökéletesen rávilágít erre a jelenségre.

Ha a rendszer legalsó pontjain, relatíve kemény intézkedési lehetőségeket vezetünk be, akkor fel kell készíteni arra az azt végrehajtó állományt, hogy a keményebb szankciók és intézkedések mechanikus alkalmazása értelemszerűen vezet egyes érintettek érdekeinek nagyobb sérelmére.

Köznyelvileg: Ha nagyobb bunkóval sunyunk oda, akkor ha tévedünk a sunyás alanyát illetőleg, akár a bűnösség, akár az elvetemültség tekintetében, akkor a végén nagyobbat is tévedtünk, nagyobb igazságtalanságot is követtünk el. Ezt pedig nem szeretnénk, ugye?

Arról nem is beszélve, hogy jól látható, a büntetési rendszer és módszer szigorítása felfele nem történt meg, a szabálysértések és a bűncselekmények következménye nem aránylik mindig megfelelően egymáshoz.

Mindkét lépés esetében komoly minőségi reparációra van szükség. Amennyiben néhány hónapon belül ez nem történik meg a tapasztalatok alapján, akkor ezekben a kérdésekben joggal lesz kritizálható a hatalomgyakorlás minősége és módszertana.

Az önkormányzati választások után már nem lehet rövid távú politikai érdekere hivatkozni.

 

 

 

Címkék: kormány elzárás értékelés pintér sándor 100 nap hoffman rózsa igazolatlan óra

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr842274784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anti Anyag (törölt) 2010.09.06. 16:22:04

Már a leírásoddal megcáfolod az indexes alcímedet.

Az MSZP-SZDSZ csak ennyit megcsinál, megnyerhette volna a választásokat.

is 2010.09.06. 16:30:00

nincs szerencsed ezzel a poszttal. egyreszt a gimis lanyok ugyeben egyaltalan nem egyertelmu, hogy olyan aranytalan buntetest kaptak volna. nem kevesen (en is) azt mondom, hogy ket nap fogda egy lopas utan akkor okoz csak sokkot barkinel, ha az elotte levo 15 evben az a kep alakult ki benne, hogy hat o altalaban a szabalyok felett all. a legtobben 2-3 eves korukban tanuljak meg, hogy ami a boltok polcan van, az nem viheto el fizetes nelkul. 15 evesen sokkos rohamot mar eleg kevesen szabad, hogy kapjanak akkor, ha lopni akartak, es elkapjak oket. 2 nap meg kb. a semmivel egyenlo.

masreszt az index pont most hozza a cimoldalon a kormany gazdasagi amokfutasanak hatterreszleteit, a te meglatasod, hogy itt csak az ilyen sulyu ugyekkel van problema, hat hogy is mondjam, meglehetos aranytevesztes. itt az altalad emlitetteknel nagysagrendileg nagyobb problemak vannak a kormanyzassal, amiket lehet, hogy te nem is latsz. de ha igy van, akkor maradj a kaptafanal, ne probalj komoly dolgokrol irni, nem a te tudasodnak, ismereteidnek valo.

Nem tudom, nem is érdekel! 2010.09.06. 16:42:17

Hát a nagy lófaszt. ezek rosszabbak mint az elődeik, és nem csak gazdasági téren (ld. közbiztonság, gyökerek vezető poz. való emelése). dilettáns hülye konzumidióták, ez a fidesz.

Orbán takarodj, de gyorsan

DW73 2010.09.06. 16:52:52

@TILTAKOZZ az orbáni ELLENforradalom ellen!!!:
Keresd meg a bogyódat, aztán vedd be gyorsan!

ssrat 2010.09.06. 16:54:00

"Ha a korábbi szocialista kormányokhoz hasonlítjuk a jelenlegit, akkor egy tökéletes egyezést tapasztalhatunk"

Mi a gond ezzel a mondattal? :)

reccs 2010.09.06. 17:01:02

@ssrat: Semmi, csak nem azt jelenti, amit a kedves posztoló írni akart. :)

Paranoid Android2 2010.09.06. 17:05:10

@reccs: Valóban azt kellett volna írni, hogy "egy dologban" tapasztalhatunk tökéletes egyezést. :)))
De azért legalábbis kétértelmű.:)))

Paranoid Android2 2010.09.06. 17:08:10

@is: Ne üldözzé' ilyesmivel légyszíves!!!!!
Gazdaságpolitikával hozzáértés hijján és miután a közgazdászokkal ellentétben én megértem a matematikai problémákat, nem foglalkozom.:)))

KG2000 2010.09.06. 17:17:08

A Fideszre szavaztam, és alapvetően egyetértek a blogíróval, kivéve a bombasztikus címmel.

Nem az a kritikus, ha a kormány hibákat vét, hanem ha azokat nem javítja ki.

vakvarju 2010.09.06. 17:24:50

@TILTAKOZZ az orbáni ELLENforradalom ellen!!!: És erre gyúrtak nyolc évig?

A múltkor hallottam valakitől: ez a hitványok diadala, hogy a jókat próbára tegye. És a java még ezután jön. Lehet, hogy igaza volt?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.06. 17:27:51

"sikerült élniük többségükkel és például képesek voltak balhé és pártszakadás nélkül köztársasági elnököt választani. Ha emlékszik még valaki ez az mszpszdsz többségnek volt hogy nem sikerült"

durva tárgyi tévedés, gönczöt simán megsavazták, 2005-ben meg már nem volt 2/3-uk

Paranoid Android2 2010.09.06. 17:30:45

@mavo: 2/3ról nem beszéltem, 2005-ben meg nem tudtak normális együttműködést produkálni.

gramercy 2010.09.06. 17:57:51

mosdasd csak a szerecsent

Gáborom 2010.09.06. 18:12:20

Szerintem arról van szó, hogy az mszp-szdsz annyira tönkrebaszta az országot, hogy akárki is kormányozna most, hát alig tudna elindulni, mert annyira sokmindenhez kéne nyúlni és annyira mélyen és annyira semmi játéktérrel, hála az übermagas eladósodottságnak minden szinten és az überszar világgazdasági helyzetnek. Én azt mondom,most mindenkinek hallgatnia kéne úgy három évig, szurkolnia a kormánynak, mert ha nekik nem jön be akkor nekünk sem.Nem kormánypártinak kell mindenkinek lenni - bár asszem elég nagy a többsége vagy mi, és hát csaknem az ufók szavaztak rájuk ennyien, de ma nem a kormány a lényeg, hanem mi magunk eme hazának sorsában a történelem eme szakaszában.Persze akinek nem ez az igazi hazája, az ócsároljon csak nyugodtan, bár hiteltelen azoktól akik eleddig csendesebbek voltak (netán kussoltak).
Szerintem....

na4 2010.09.06. 18:31:49

@Gáborom: Egyetértünk, én is valami ilyesmit mondtam volna.

Paranoid Android2 2010.09.06. 18:33:08

@Gáborom: Mondjuk az egy jó érv, hogy aki nem jártatta kis pampogóját az elmúlt nyolc évben, annak most nem elegáns.:)))

Várúr 2010.09.06. 18:34:32

A poszt egyszerűen súlytalan. Tanulniuk kell a purdéknak is? Igen. Muszáj valami módon rászorítani a szülőket is? Igen. Helytelen a lopás? Igen. Büntetendő akár 2 (kettő) nap fogdával? Igen. Végül: 8 év elbaszás, torkig érő adósság, görög válság, stb. után, 3 hónap alatt gazdasági csoda várható? Nem. Balliberálisok pofátlan, megalapozatlan vádaskodása sejthető volt? Igen. (Gyurcsány Őszödön: "Éveken át nem kormányoztunk, nem csináltunk semmit") Ez ilyen egyszerű honfitársak.

okostojgli (törölt) 2010.09.06. 18:54:13

@Gáborom: mondjuk ha ezt 2006-ban adod elő (inkluzíve elvtársaid) akkor most most 4 évvel beljebb lennénk.

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2010.09.06. 18:59:14

"Értékeljünk, (vessző) vaze!
Kb. (pont-rövidítés) 100 napja van hivatalbaN (benne, belső helyviszony)a kormány. Ettől mindenkit olyasfajta értékelési láz ragadott el, mint az x faktor zsűriJ (birtokos J- zsürije+tárgyrag)ét hivatalból."
3 sorban négy hiba, itt hagytam abba...

Budaphestie 2010.09.06. 19:10:58

"Az önkormányzati választások után már nem lehet rövid távú politikai érdekere hivatkozni."

Miért most lehet? A fideszt annyira szeretjük, hogy nekik most már olyat is "lehet", amitől a Gyurcsányt már akasztani akartuk?

Bejelentik, hogy "Azért kúrtuk el az országot, mert több hatalmat akarunk szerezni magunknak szeptemberben"??? És a cikkíró szerint ez rendben van? Ezt "lehet"?

Paranoid Android2 2010.09.06. 19:29:25

@szürke_tapir: Hát tény, helyesírásilag (hejesirásilag) sem volt jó napom.:))))

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.09.06. 19:29:27

erre van valami statisztikád?
"az iskolakerülés tömegessé vált az elmúlt néhány évben"
mondjuk legalább 20 visszamenően?

Paranoid Android2 2010.09.06. 19:30:41

@BPHead: Próbáld a másik irányból nézni a dolgot! Legalább nem költekeznek.

Paranoid Android2 2010.09.06. 19:46:28

@calam: A statisztika ebben az esetben is nagyon csal. Az iskolákat nem ösztönözte semmi, hogy valódi adatokat közöljenek, illetve, hogy minden valódi mulasztásról tudomást vegyenek.
Sok háziorvos ad felelőtlenül igazolást, akár még utólag is.
Nem ritkán előfordul, hogy csak több tucat igazolatlan óra után értesítik a szülőt, vagy a gyermekjóléti szolgálatot.
Az "alacsonyabb néprétegek gyermekei", akik jellemzően bizonyos típusú, vagy rossz környéken lévő iskolákba járnak, teljesen széthullott iskolai környezetbe kerülnek, ahol egyáltalán nem érvényesek a középosztály normái.
A tanárok sokszor semmit nem tudnak, vagy nem akarnak tudomást venni az az osztályokon belüli viszonyokról, stb.
Természetesen ez nem általánosítható, de sokszoros tapasztalat.
És a fentieket vedd tapasztalaton alapuló személyes közlésnek.:)))

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.09.06. 19:54:04

@Paranoid Android2: jó, tehát állításodat semmivel sem tudod alátámasztani. mivel a poszt jelentős része erre a nem igazolt feltételezésre épült, pontosan a helyén kell kezelni a dolgot. Vagyis: teljesen komolyan vehetetlen az írásod ezen része.

abba is simán bele lehetne kötni, hogy mit is jelent a "középosztályi norma". de mivel ez empirikusan kevésbé lenne igazolható, hagyjuk.

vagy támaszd alá, hogy tömeges lett a hiányzás, vagy jelezd olvasóidnak, hogy alá nem támasztott feltételezésekről van szó.

Budaphestie 2010.09.06. 20:01:16

@Paranoid Android2: Tény, hogy nem költenek, de nem lehet, hogy ezzel az eszelős kapkodással, rombolással sokkal több kárt tettek, mintha csak simán költekeztek volna?

Kiderül, hogy nem csak Medgyessy módra lehet 100 nap alatt sokat ártani.

A kérdésem pedig igazából az volt, hogy számodra az valóban elfogadható, hogyha egy párt a káros intézkedéseit politikai érdekeivel igazolja? (lásd utolsó bekezdés) Ezt nem gondolhatod komolyan!

Paranoid Android2 2010.09.06. 20:02:58

@calam: Miután részben iskolakerülő fiatalokkal dolgozom, részben ugyanazon a területen majd tíz éve, szerintem joggal általánosítok.
Főleg úgy, hogy több más munkám is ezekhez a csoportokhoz kötődik. Ismerek kistelepülési, kisvárosi és nagyvárosi területeket is.
Oktatási intézményekről is bőven van tapasztalatom.
14 éve dolgozom cigányokkal.
De tudom, hogy sose tudhatok annyit ezekről a dolgokról, mint egy belvárosi értelmiségi jogvédő!:)))))

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.09.06. 20:05:38

@Paranoid Android2: na, figyelj, az van, hogy amit lenyomtál, az színtiszta tekintélyi érvelés. így már óvodában sem lehet érvelni. és pontosan az mutatja meg érveid gyengeségét, hogy feltételezéseken alapuló előítéletes személyeskedésbe vágsz utolsó mondatodban,

Paranoid Android2 2010.09.06. 20:09:17

@BPHead: Az eszelős kapkodás kifejezést enyhe túlzásnak érzem.
AFidesz kormánnyal kapcsolatos problémák minőségileg mások, mint a kormányzati tevékenységet teljesen elhanyagoló korábbi kormányok hülyeségei.
Nem elfogadható, hanem kényszerű tudomásulvétele annak a ténynek, hogy "minden szentnek maga felé hajlik a keze".
De ettől még kormányozhatnak jobban, sokkal.
Ezt a ki lop többet vita során már eljátszottuk ebben a blogban is ezerszer.
És mint ma már elhangzott:
Az elmúlt nyolc évben is ennyire kellett volna ugrálni. Akkor nem tartanánk itt.

Paranoid Android2 2010.09.06. 20:16:19

@calam: Drágám!
Az is statisztika, hogy tapasztalom, az elmúlt néhány évben az iskolai problémák megsokszorozódtak ugyanabban az általam ismert populációban.
Egy adott kerületben, egy adott kistelepülése(ke)n.
Ezt el kell hinned nekem hozomra.
Ha nem hiszed, minek írsz ide?
Ez egy szatírikus blog és mindig igyekszem hülyének tűnni a kommentelésnél is, de ez pont egy komolyabbnak szánt írás.:) Legalábbis annak vetted.
Pont te hozol személyeskedő, tekintélyelvű érvet azzal, hogy lehazugozol.

Budaphestie 2010.09.06. 20:17:59

@Paranoid Android2: Hát én nagyon remélem, hogy ősztől jobban fognak kormányozni.
De sokkal-sokkal jobban annál, mint amit eddig mutattak, mert az egy röhej, mint ahogyan arra a cikkedben is rámutatsz...

Paranoid Android2 2010.09.06. 20:24:58

@BPHead: Fenntartom azt a véleményemet, hogy a jövő évi költségvetés után lehet érdemben megvitatni azt, hogy jobbak-e mint az elődök.
Az irányok nekem jobban tetszenek.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.09.06. 20:26:26

@Paranoid Android2: az nem statisztika, mert az észlelésed befolyásolja. ha pontosan rögzítve van, akkor az. Én bármit elhiszek, elhiszem neked, hogy rosszabb lett a helyzet, csak lássam leírva módszertannal együtt, valami rendes helyen publikálva.

Aztán nem látom, hogy ez hol történt meg: "te hozol személyeskedő, tekintélyelvű érvet azzal, hogy lehazugozol"?

Paranoid Android2 2010.09.06. 20:40:07

@calam: Leírom a módszertant:
A tanár érzékeli, hogy pistike nincs az iskolában.
Beírja naplóba.
Rendszeresen összeszámolja.
Ha a gyerek nem igazolja, beírja igazolatlannak.
Összeszámolja.
Ha sok, értesíti a szülőt, a jegyzőt és a gyermekjóléti szolgálatot.
Ha pistike nem tagadja hogy hiányzott, akkor kimondhatjuk különösebb nyomozás nélkül, hogy tényleg.
A gyermekjólétis statisztikákat vezet, hogy hány ilyen gyerek van a területén.
Tavaly is vezetett.
Tavaly előtt is.
Meg az előtt is.
Grafikon. Megy felfele mint a svájci frank árfolyam.
Következtetünk.
Nőtt!!!
Tudjuk, hogy x doktornő mindenkit kiír. Látjuk a beteg gyereket kolbászolni az utcán iskolaidőben.
Gyanús!!!
Tele van a pláza iskolaidőben kamaszokkal.
Gyanús.
Iskola olyan napról is úgy tudja, hogy pistike iskolában volt, amikor bolti lopáson kapták a tecsoban.(rendőrségi jegyzőköny)
Gyanús.
Ennyit tehetek érted.
Remélem

Paranoid Android2 2010.09.06. 20:42:44

@calam: Megjegyzem a rendes KSH statisztikában nem tükröződik, mert azt sikerült úgy megcsinálni, hogy egyrészt a lényegi kérdések nincsenek benne, másrészt évente változik, visszafele értelmesen nem összevethető.

aszora 2010.09.06. 20:43:13

100 nap alatt egy szoci kormány már simán bedönti a költségvetést :)

Ami a "térfoglalást" illeti: évekig nem vlt ki pl. AB létszám, mert kormány és ellenzék sosem tudott dűlőre jutni.
Rá kellene már ébredni szerintem, hogy a "konszenzusos" megoldások ritkán működnek, inkább működésképtelenséget eredményeztek eddig is az ellenzék számára a döntéshozatalban létező elég széleskörű jogosítványok (mondjuk van eg yolyan gaynúm, hogy a rendszerváltás hajnalán sem a jövőbeli demokrácia iránti aggódás vezette az akkori ellenzéket, amikor szinte mindenbe beleszólást követelt).

Hatékony kormányzás csak akkor van, ha a kormánytöbbség dönt, nem kell mindenben egyeztetni, konszenzus persze bizonyos célok esetén hasznos és szükséges lehet, de ezt informálisan is el lehet érni, ha viszont kötelező, az megbénítja a döntéshozatalt és/vagy az intézményrendszert (kinevezhetetlen emberek, hinyos kuratóriumok stb. stb.)
Az ellenzék kapjon ellenőrzésre hivatalalt és/vagy széleskörű jogosultásgot, ne a döntéshozatalban.

Szerintem...

Paranoid Android2 2010.09.06. 20:48:35

@aszora: Van olyan nézet is, hogy angol mércével mérve tulajdonképpen most van rendes "feles" kormányunk először.

aszora 2010.09.06. 20:53:19

@Paranoid Android2:
Nahát akkor meg semmi gond :)

Különben a következő választásokon ez a kérdés már más optikát fog kapni, mert a 200 fős parlamentben főleg egyéni képviselők lesznek, és csökken a lista/kompenzáció hatása, így a többségi képviselőcsoport valóban többségi lesz, kevésbé kérdőjelezhető meg, mivel kevésbé fog érvényesülni a "választási matematika".

Paranoid Android2 2010.09.06. 20:56:36

@aszora: Az az érdekes egyébként, hogy az egyéni kerületi rendszer nálunk igazából nem szűrő.
Nemcsak mert az országos nevek nagy része kerüli, hanem mert minden hülyét megválasztanak.:)))))

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.09.06. 20:57:46

@Paranoid Android2: egyrészt a KSH adatokat visszamenőleg korrigálják.

másrészt amit leírtál, az megint komolyan vehetetlen. picit tartottam attól, hogy ez lesz. Ráadásul ha van ilyen grafikonod, akkor lökd. Ez próbálom elérni most már a negyedik kommentben. Az pedig, hogy te egyénileg mit érzékelsz, nagyon fontos. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy a makró szintű adatok is ugyanezt mutatják.
Nem tudom, mit jelent, hogy "tele a pláza".

"Iskola olyan napról is úgy tudja, hogy pistike iskolában volt, amikor bolti lopáson kapták a tecsoban.(rendőrségi jegyzőköny)
Gyanús." Ez pedig kifejezetten egyéni esetnek tűnik, ebből picit is általánosítani elég merész dolog.

flippant 2010.09.06. 20:57:56

Ezeket a cuccokat összefoglalva CB-nek hívjuk. A CB miatt van ez a marhaság: a hiányzások szankcionálása, lopások büntetése. S mivel Vitya is közülük való így ne várjunk semmi megoldást csak a szokásos narancsos porhintést

Paranoid Android2 2010.09.06. 21:02:27

@calam: Ó Atyám!
Eddig a KSH-ás poénig azt hittem tényleg valami logika mentén szívózol, de.......
Igazad van haver.
Pistike nem hiányzott, én tudom rosszul.

Húsleves 2010.09.06. 21:15:10

Akinek túl hosszú és unalmas a blog, annak összefoglalom a lényeget. A blogolónak két dolog fáj:
1. a 8 év alatt lezüllesztett oktatást az új kormány elkezdte újra felépíteni.
2. A liberálisok 100 tonna előre nyomtatott papírt és negyven előre megírt DVD-nyi cikket dobhattak a kukába azért, mert a várakozásukkal ellentétben nem cigányok kerültek először reflektorfénybe az elszaporodott "kis értékű" lopások ellen hozott törvénymódosítások kapcsán. A hatóságok pedig tették a dolgukat (helyesen!), így most a szarkavarók hiába ordítozzák, hogy cigányellenes a törvény.

Elcseszett nick 2010.09.06. 21:17:09

Nekem ezekkel az a bajom, hogy nincs átmenet.
50 óra után jön egy orrbaba..ás, addig semmi. Lop a gyerek, egyből fogda.

Értem én, hogy nem lehet különbséget tenni, hogy jómódú, vagy csóró az elkövető (nem is kéne, törvény elötti egyenlőség van).
Vannak aki természetesnek, sőt, dícséretesnek tartják, hogy lopnak, és vannak akik csak heccből egyszer-kétszer csinálják, ők fel sem mérik ennek a következményeit. Nem hiszem, hogy azonosan kéne büntetni a két kategóriát. Lehetne első alkalommal listára rakni, hazakísérni, elbeszélgetni a szülőkkel, ejnyebejnyézni. A második kategóriába tartozókat jó eséllyel ez már visszatartja a további lopástól. Második alkalommal meg már lehet szigorúan odacsapni. A célját így is elérné, persze nem a FIDESZ (MPSZ hehehe) politikai célját.

Könnyű hozni egy rendeletet, törvényt, aztán hátradölni, hogy kész, megoldottuk a problémát, csak az élet nem ennyire fekete-fehér.

Húsleves 2010.09.06. 21:22:29

@Elcseszett nick: ez az egész nem így van, csak szeretnétek ilyennek beállítani. Nem kötelező a lopásért mindenkit börtönbe zárni, viszont eddig lehetőség sem volt rá.

Elcseszett nick 2010.09.06. 21:39:29

@Húsleves: Jogos, és azért is írtam, hogy nem az egésszel van bajom, hogy más meghozni egy törvényt, és megint más az alkalmazása. Ez most látványosan átgondolatlan, gyors populáris intézkedés volt. Ha egy kicsit jobban átgondolják, finomítják, akkor teljesen rendben van.

Gondold át az 50 órás hiányzásnál. mondjuk 20 után nem kéne figyelmeztetni a szülőt, hogy gond van, és szankció lesz a vége, ha a gyerek így folytatja?
Most azt mondod, hogy ez a tanár dolga, csak éppen pont a problémás helyeken kivitelezhetetlen. Ezt kéne finomítani, ha a szülő nem jelenik meg az iskolában amikor berendelik (mert az ellenörzőt nem olvassa az biztos), akkor azt is kéne szankcionáni, és az jobban rászorítaná, hogy foglalkozzon a gyerekkel, mert a problémás szülők nagy része meg fog lepődni, amikor hirtelen kap az arcába 50 óra után, addig fogalma sem lesz róla, hogy mivan.
A megelőzés a cél, nem a bosszú.

Húsleves 2010.09.06. 21:46:39

@Elcseszett nick: nem lehet mindent leszabályozni, az az eset, amit leírtál olyan esetben fordulhatna elő, ha a tanár rosszindulatú. Abszolút nyilvánvaló, hogy előbb figyelmezteti a szülőt, ugyanúgy, mint ha nem tanul, verekszik, stb. A lényeg, hogy legalább elindul valami, míg az elmúlt 8 év arra irányult, hogy lezüllessze az iskolákat. Ami az iskolákban az utóbbi időben ment, az már a Majmok bolygója előzetese lehetett volna.

Húsleves 2010.09.06. 21:49:19

@Elcseszett nick: és a bosszú sem itt, sem máshol soha nem lehet cél. A büntetés sem bosszú, hanem EGY eszköz sok közül.

Elcseszett nick 2010.09.06. 22:03:50

@Húsleves: Az elmúl 8 évben is megindult valami (egészségügyi reform, oktatási reform) csak hogyan, és mi lett a vége. Itt is ettől félek.

A büntetés a tanítás eszköze. :)
Csakhogy nem az egyetlen, és nem is az elsődleges. A gyerekem sem egyből büntetem, ha butaságot csinál, hanem rászólok, hogy ne csinálja, és elmondom neki, hogy miért, és mi lesz a következménye, ha megint csinálja (szobafogság, stb). Aztán ha megint csinálja, akkor beváltom az ígéretem, mert következetesnek kell lenni.
Én felnőtt oktatással foglalkozom, és ott is jól működik ez a rendszer (más a bünti). Büntetés a rosszindulatúaknak és/vagy butáknak kell. A többi hamar megérti mi a lényeg.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.09.06. 22:19:00

@Paranoid Android2: okké, hitekkel nem tudok vitatkozni - nincs is értelme.

Paranoid Android2 2010.09.07. 09:08:46

@calam: Úgy érted a saját hiteiddel?
süti beállítások módosítása