Kevéssé ismert tény, de tagadhatatlan, hogy az mszp-ben is vannak rendes emberek. És Tasnádi Péter Pécs kedden késő este elhunyt polgármestere becsületes, szeretetreméltó és tehetséges ember volt.

Mindent elmond politikai és társadalmi létünkről, hogy arra semmi esély nem volt, hogy ez ki is derüljön a város közössége számára. Az élet igazságtalansága, hogy sokan majd úgy emlékeznek rá a gyász elmúltával, hogy az Ő idején omlott össze az Európa Kulturális Fővárosa projekt.

Pedig inkább az az igazság, hogy a sors nem adta meg neki a lehetőséget, hogy egészségesen küzdhessen meg ezzel a lehetetlen feladattal, pedig képességeit és habitusát tekintve Ő volt a legalkalmasabb polgármestere Pécsnek a rendszerváltás óta.

De nem adatott meg neki, hogy békeidőkben vezethesse a várost.

 

Az EKF projekt most már tényként kezelhető szétmállásának előzményei és fő okai Toller László tevékenységében, a pécsi mszp-n belüli viszonyokban és a kényszerű polgármestercsere körüli döntésekben megnyilvánuló politikai machiavellizmusban keresendők.

Toller László balesete után világos volt mindenki számára, hogy a város állapota is válságos, a folyamatos, politikai hátszéllel történő előremenekülésen alapuló válságkezelés lehetőségei Toller László híján kimerültek.

A szocialisták jó szokásuk szerint nem kívántak a választóknak és maguknak sem elszámolni a város állapotáról, sőt igazából maguk sem látták át az ígéretek és előzetes leköteleződések sűrű hálóján. Azért esett Tasnádi Péterre a választás, mert azért azt tudták, hogy válságkezelni kell és erre csak ilyen tapasztalatokkal rendelkező szakpolitikus lehet alkalmas. De arra senkinek nem volt ereje 2006 lebukásokkal tarkított nyarán, hogy döntő változásokat érjen el a helyi szocialista frakció összetételében, amely így erősen tükrözi a tolleri kontraszelekció logikáját.

A szocialisták nyertek és minden maradt a régiben és ebből kifolyólag minden eldönthetetlen lett, amit korábban Toller hatalmi szóval döntött el, mert a frakció nem engedhette meg, hogy a régi szövevények felbomoljanak és különösen nem tűrhette, hogy az új polgármester megerősödjön. A szocialisták frakció és pártfegyelme iszonyúan erős, így kívülről jövő eszközökhöz a polgármester nem nyúlhatott.

Az örökölt káosz is nagyobb volt a józan ésszel feltételezhetőnél és a belháborúk felőrölték Tasnádi Péter erejét. Betegsége kiderülése után meggyőzték, hogy ne mondjon le, hiszen elveszíthetik a pozíciót, de támogatást továbbra sem kapott, teljesen elidegenedett környezetben küzdött haláláig.

Persze könnyű azt mondani, hogy miért vállalta el, ha nem volt esélye? De hát ki mondana egy ilyen lehetőségre nemet? A helyzetbekerülés pedig mindig azzal az illúzióval jár, hogy van esély a változtatásra. Sokak sajátja, hogy küzdenek mindhalálig, ez embervoltunk egyik fontos tulajdonsága.

 

Pécs pedig, ha lehetséges egyáltalán, rosszabb helyzetben van, mit korábban. A döntéseket továbbra sem lehet meghozni az ellentétes érdekek és a kiáltó inkompetencia miatt, hiszen továbbra is az a szocialista frakció van hatalmon, amely az elmúlt években ékesen bizonyította az alkalmatlanságát.

Ráadásul nemcsak a testület marad, hanem a szocialista alpolgármesterek is, ha a jobboldali jelölt is nyer, köze csak ahhoz lesz, hogy milyen kávét vegyenek a repikeretből.

A politika szépsége, hogy a helyi szocik számára a legjobb az, ha a Fideszes jelölt győz, mert ha véletlenül Szili Katalin elindul és nyer, egy erős polgármester kerül a nyakukba és vége lehet a dzsemborinak.  

 

 

Hát szegény Pécsnek nem sok esélye van, mert lehet, hogy Szili Katalinnak lehetnek győzelmi reményei, de egy vereség az ő politikai karrierjét is veszélyeztetné, valamint lehet, hogy neki sincs meg az elég ereje ahhoz, hogy felszámolja a helyi érdekcsoportok egymásnak feszülését.

Ráadásul gyurcsány ferencnek nem érdeke, hogy az erős baranyai lobbi, akik közül csak Toller László támogatta őt, egy sikeres EKF programmal visszajöjjön a párt közéletébe. Egyszerűbb lesz a pécsi bukásra (is) kenni a következő hónapok egyre sűrűsödő vereségeit.

 

De persze ott a kérdés: Mit keresnek, miért maradnak, hogyan kerülnek rendes emberek az mszp-be?

Halvány fogalmam sincs.

    

 

 

Címkék: pécs szili ekf katalin európa kulturális fővárosa tasnádi péter toller lászló

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr20910711

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.01.30. 10:13:30

Rekviem egy tenni akaró miniszterelnökértParanoid Android kolléga írta Pécs nemrég elhunyt polgármesteréről:Az örökölt káosz is nagyobb volt a józan ésszel feltételezhetőnél és a belháborúk felőrölték Tasnádi Péter erejét. Betegsége kiderülése után meggyő…

Trackback: Lujoba blog 2009.01.30. 09:34:18

Pécs nyakig benne vanPécs kapcsán nehéz lenne most többet írni attól, amit Paranoid Android és a postjához kacsolódó kommentözön megfogalmaz. Nemcsak Tasnádi Péter van benne, hanem a teljes város is. Sajnos azonban egyre inkább a felé tolódik el a város,.…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guga 2009.01.29. 19:09:31

Éjjen a szalon sör!

blogszemle (törölt) · http://magyar-blogszemle.blog.hu/ 2009.01.29. 19:18:57

"De hát ki mondana egy ilyen lehetőségre nemet?"

Minden tisztességes ember. Ilyen viszont nincs az MSZP.ben.

gnu 2009.01.29. 19:22:06

Szili Katalint nem szeretném polgármesternek. Az a nő semmihez sem ért, de főként leszarja Pécset. Egy évben kétszer látogat a városba, akkor is csak külföldi házelnökökkel találkozgat, vagy szobrot koszorúz. Ezenkívül egy nulla. Csak nem mszp-s polgármesterrel van esély arra, hogy belátható időn belül (minimum évek) kilábaljon a város abból a szennyből, amit a maszop és Toller csinált. Olyan ember kellene, aki nem félne kiborítani a bilit. Tuti, hogy nagyobb lenne a gané, mint Terézvárosban... Csak ugye ilyen ember nincs a környéken sem...

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.01.29. 19:28:12

jó írás, de hát tény, ami tény, hogy utolsó mocskos gazemberekkel vannak tele a pártok, mindegyik párt, kivétel nélkül, de az mszp aztán különösen.

Deneware. 2009.01.29. 19:35:35

A "Kulturális Főváros" projekt csak azért tűnik(?) buktának, mert konkrét, betartandó határideje van. Mondjatok 1 azaz EGY nagyívű országos projektet, ami határidőre, ez előírt költségen elészült, vagy tutira el fog készülni. Autópályák ??? 4-es Metró ??? Nemzeti SZínház ??? Pécs és az itteni kupleráj sajnos egyáltalán nem pécsi, hanem pártfüggetlen országos jelenség...

blogszemle (törölt) · http://magyar-blogszemle.blog.hu/ 2009.01.29. 19:40:00

@gnu: fulladjon bele pécs a libbantjaiba, ha még 2006 őszén se kellett nekik tisztességes magyar ember

Zsolty81 (törölt) 2009.01.29. 19:40:34

Tehát a 2010-es választásokig mindenképp szívunk! Szili nem száll be a süllyedő hajóba, de ha esetleg mégis akkor sem tud semmit tenni, pláne, hogy le se szarja Pécset! Lesz egy fideszes polgármester, akit a helyi kádáristák úgy akadályoznak majd, ahogy tudnak. Aztán jönnek egy év múlva a választások, addig eladnak mindent, ami még megmaradt, szétlopnak amit csak lehet, majd ezt a nagy rakás szarkupacot valakinek ki kell majd húzni a gödörből. Hogy ez a helyi fidesz lenne? Nem hiszem. Azok is csak pártkatonák. Eladni, elkúrni azok is tudnak. A többi párt meg sehol nincs Pécsen. Szar az egész.

Pipas 2009.01.29. 20:02:02

Hogy lehetne már egy politikus jó ember? Pláme egy kommunista! Ekkorát hantázni...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.29. 20:08:26

Szerintem Pécs (és az ország) számára ajándék ez a helyzet.
azbeszt.blog.hu/2009/01/28/indo_facio_addo_infero

blogszemle (törölt) · http://magyar-blogszemle.blog.hu/ 2009.01.29. 20:11:47

@~Deneware~: spec a nemzeti elkészült. nem is a maszop csinálta ...

blogszemle (törölt) · http://magyar-blogszemle.blog.hu/ 2009.01.29. 20:13:48

@Zs0lty: nem kár értetek, legalább megfizet kismoszkva ezért a 20 évért.

gyurcsányt is a tollernak köszönheti az ország. pécs megérdemelné a teljes eldózerolást.

Tűzvillám (törölt) 2009.01.29. 20:22:14

Nagyon jó cikk!

Én személy szerint, miskolciként szégyellem azt, ami Pécsen folyik, pedig semmi közöm hozzá.
A polgármester halála meg megrendítő, gyakorlatilag a munkába halt bele. Egészségi szempontból nem jó ómen, ha valaki Pécs polgármestere lesz.

Dr. Trebitsch 2009.01.29. 20:23:55

@blogszemle:

igazad van! dózeroljunk el minden települést, ahol a szocik kormányoznak, legelőször is Budapestet!

Lakóikat meg lőjük agyon, ne végezzünk félmunkát!

Úristen, honnan szalajtják ezeket a mélysötét barmokat?!

Zsolty81 (törölt) 2009.01.29. 20:24:40

@blogszemle: Gyurcsótányt is magának köszönheti az ország. Ennyi erővel az egész országot el lehetne dózerolni.. Néztem a Ferencvárosi választást. 2500 valamennyien még mindig a maszopra szavaztak. Ennyi botrány, elkúrás után. Nekik ez jó, ami itt történik.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.01.29. 20:31:28

Gyurcsány nemecsek ernő?:))

"...Ráadásul gyurcsány ferencnek nem érdeke..."


piti

Paranoid Android2 2009.01.29. 20:35:04

@A Hannibal Lektűr-attitűd:
Kikérem magamnak, hogy NEMECSEK ERNŐ becsületes nevét ebben a kontextusban emlegessék.

bvb09 2009.01.29. 20:43:43

Át kell adni az EKF-et Debrecennek. Ott megcsinálják. Mert gyakorlatilag minden kész van hozzá...

Té, mint Tamás 2009.01.29. 20:57:44

@Paranoid Android2:
Attól még tényleg piti, nekem is feltűnt olvasás közben. Én is utálom őt, de a magyar helyesírás szerint a tulajdonneveket nagybetűvel írjuk és kész.

@pitbullhab2:
Hogy lehet az, hogy te két hónap alatt írtál 35 kommentet, abból pedig kilencben Debrecenért kampányolsz?

rokusbandi 2009.01.29. 21:00:28

Tény, hogy Tasnádi volt a legkissebb rossz a városban.
De azért ne feledjük, ő is baromira nyomatta a lokátorprojektet, meléy ügy kapcsán rendesen lehazudta az égről azokat a bizonyos csillagokat.
Nos, nézzünk egy-két embert a pécsi szoci frakcióból:
Molnár Ferenc - egy volt bányász, még Toller idejéből maradt a városra. Arrogáns, bunkó, de ami még rosszabb, buta mint a föld.
Hering Gyula - köztörvényes bűnöző. Ezt mondhatnánk az összes többi arcra a frakcióból, de rá konkrétan igaz is, merthogy jogerősen elítélték a saját anyja megveréséért. Ennek ellenére jelölték képviselőnek, a buta pécskeletiek ingerküszöbét viszont ez sem zavarta. Környezetvédő Kft- jével évente milliárdokat kasszíroz, a leghitványabb minőségű (és adott esetben minimális mennyiségű) élelemmel ellátva Pécs teljes szociális és oktatási intézményrendszerét.
Juhász István - Toller egykori jobbkeze, mára már csak árnyéka önmagának (Toller árvának is nevezik). Az ifjabb (nyomulósabb és sokkal gerinctelenebb) nemzedék háttérbe szorította, pedig polgármester akart lenni. A pogányi reptér körül vásárolt földeket, nyilván ezért is építették meg úgy, hogy használni ne lehessen. A további fejlesztésekhez meg tőle kéne megvásárolni a földeket milliárdokért.

És akkor jöjjön az igazi maffia, az ifjútörökök bandája:
Fuchs Gábor, Kőhegyi István, Nyőgéri Lajos és persze Tóth Bertalan. Hát, hozzájuk képest a terézvárosi szoci frakció (akiket a minap egy emberként rabosított fővárosi ügyészség milliárdos sikkasztásért meg miegyebekért) egy etikai hivatal. Amihez nyúltak, tönkrement, benne vannak (ha nem ők, akkor rokonaik) a város összes cégében, amik bizony szépen gyorsan tönkre is mentek. Elprivatizálták szinte az egész várost, mégis üres a tárca (erről többet most nem írok). Beszédes adat: 2008. augusztusában még "csak" 19 milliárd, 2008. decemberére már 33 milliárd a város adóssága...
Érzik, hogy 2010 után soha életben nem fognak labdába rúgni politikai téren, így ami mozdítható, azt viszik is. Még az erősen balos Pécsen is már lincshangulat van, hisz még az elképesztő magyar viszonyok közepette is itt a legmagasabbak közszolgáltatások árai...
Írhatnék még a többi szoci frakciótagról is, de már nekem is forog a gyomrom.
Hozzátenném azt is, hogy a pécsi ellenzék a világ leggyengébb ellenzéke, de az elmúlt évek történéseiről egyértelműen nem tehetnek.

sqyza 2009.01.29. 21:50:56

Tűzvillám a polgármester nem a munkába halt bele hanem a több évtizedes bagózásba...

trewq 2009.01.29. 22:01:23

Toller et. a száguldozást támogatta, a gyorshajtás miatt kómában. Tasnádi a dohányzást, tüdőrák miatt hullaházban.
Két potenciális gyilkossal kevesebb. Ugyanannyira sajnálom őket, mint a bombakészítés közben felrobbant öngyilkos merénylőket.

kiflee · http://bakteriofag.blog.hu 2009.01.29. 22:15:06

pécsi fiatalként én tényleg nagy kudarcként élem meg ezt a 2010-es EKF-es bukást, mert mikor anno kiderült, hogy megkapjuk ezt a lehetőséget örültem, hisz 2010ben már egyetemista leszek és akkor hűha mennyi lehetőség...hát nem. én abba a látom a problémát, hogy azokat a civileket, akiknek köszönhetjük az EKF megnyerését (mivel gondolom értettek hozzá) szépen lassan kiszorították őket a politikus bácsik (akik gondolom nem értettek hozzá) és páfff...és tényleg ideje lenne egy erős vezetésnek és igazából leszarom, hogy melyik pártból csak oldja meg.
blogszemle: kismoszkva? bájos hasonlat, Moszkva gyönyörű város és Pécs bár tényleg sokkal olyanabb lenne, habár számomra így is szép (de lehetne szebb) :] Nyilvánvalóan te még nem jártál ott...amúgy meg dózerolják el a drága mamádat, rendben?

2009.01.29. 22:34:02

Jó Nektek, hogy ilyenen is tudtok még dühöngeni... Tasnádit sajnálom, mint embert, de az összes politikust meg lesz@rom.

trewq 2009.01.29. 22:57:06

a 2010-es EKF bukás "méltó" lezárása lesz a MSZP-SZDSZ bűnszövetkezet 8 éves uralmának.

Té, mint Tamás 2009.01.29. 23:15:35

És ti hogy látjátok, az EKF bukása miben fog megnyilvánulni? Mert sok jót én se jósolnék, de fogalmam sincs, mi várható.

Higany 2009.01.29. 23:27:08

Én már látom ahogy dörzsölik az enyves kis mancsocskáikat, hogy akkor most úgyis fideszes polgármestert választ a város, az majd elviszi a balhét az EKF (ElKúrtuk Főváros) miatt.

trewq 2009.01.29. 23:39:25

Hannibál:

Miért, te sajnálod a felrobbant öngyilkos merénylőket?

Winston Smith 2009.01.29. 23:49:23

Az EKF megmentésének utolsó reális esélye volt, amikor kormánybiztost akartak kinevezni az EKF programra. Sajnos a pécsi vezetés ezt is megfúrta...

rudiprojekt 2009.01.29. 23:49:50

Én is pécsi volnék, de nagyon szégyellem, ami ott történik. Nem Tasnádi Péter miatt, hanem azért, amit ott pillanatnyi, féltehetségű, alkalmatlan tóthok meg juhászok művelnek. És mert szégyen a magyar kultúrára, hogy ilyen kezekbe adnak egy talán soha vissza nem térő alkalmat. Higanynak majdnem igaza van: de nem T/1. személy, hanem T/MSZP "személy". Ehhez értenek. A romboláshoz, a pusztításhoz, valami tönkretételéhez, ahhoz, hogy szégyent hozzanak az országra. Szégyen, mszp a neved! Ez nem Európa, hanem az MSZP Kulturális Fővárosa! Olyan gyurcsányos, olyan öszödies!

rudiprojekt 2009.01.29. 23:53:12

@Winston Smith: Kit? A Csákot? Ugye tréfálsz? Szerintem ebben a sorrendben még nem látta a betűket sem, hogy PÉCS! Az a krapek még életében nem csinált semmit azon kívül, hogy Sopronban MSZP jelölt volt, és mondjuk úgy 50%-kal kapott ki. Valószínű, hogy a "családi privatizációnak" is volt ebben némi szerepe. Ma ő a kulturális államtitkár! Gratula!

Noti 100% 2009.01.30. 00:12:11

"blogszemle · magyar-blogszemle.blog.hu/ 2009.01.29. 20:13:48
@Zs0lty: nem kár értetek, legalább megfizet kismoszkva ezért a 20 évért.

gyurcsányt is a tollernak köszönheti az ország. pécs megérdemelné a teljes eldózerolást."

Na te idiota barom, gyere le Pecsre, majd ledozerolom en a fejed te kis kocsog....

Noti 100% 2009.01.30. 00:22:31

Nem kell itt csinalni a feszultseget gyerekek.
Nem epitenek majd legfeljebb hatalmas, behemot epitmenyeket, de biztos lesz egy csomo erdekes program, koncert. En jol fogom magam erezni az biztos. Jobb ez Pecsnek mintha csak egy szimpla ev lenne, nem?
Ezt csak az Mszp nek koszonhetjuk. A Fidesznek mit? Hogy megfurtak a 6 os autopalya epiteset a pecsi fideszes kepviselok. Jaaaa, erre persze senki nem emlekszik. Meg hogy hogy buntette a varost a fidesz a 4 eves uralma alatt.
Korupcio pedig sajna minden partba van, a vilagon mindenhol. Ez van.

Noti 100% 2009.01.30. 00:24:48

Aki meg csak frocsogni akar, annak itt vannak ezek a blogok hajra, rohogok rajtatok, szanalmas eletetek lehet...
jo ejt

Carnivora (törölt) 2009.01.30. 00:27:52

Miért pályázott az a szar a EKF-re? ... Egernek kellett volna megkapnia.-

trewq 2009.01.30. 00:33:42

Noti: mintha már 7 éve mszp-szdsz kormány lenne, de még mindig van, aki a patásördögöt hibáztatja mindenért (mint demszkáj a metró késéséért)
Ja és te beszélsz fröcsögésről???

Carnivora (törölt) 2009.01.30. 00:40:45

@trewq:

Jó ő a pécsi mszp küldött ... így érthető , miért lesz bukó az EKF cucc ... az elvtársaknak egy olyasmi, mint egy évig tartó május 1. elég, ha lesz sör meg virsli meg lehet mozgalmi dalokat énekelni :D

Azazello007 2009.01.30. 00:56:39

Tehát ha jól értem az eddigiekből, akkor az MSZP-s vezetés alapból szar (megadom), de ha netalántán az utána következő fideszes regnálás is ugyanilyen szar lenne, annak is az MSZP lesz az oka.

Kész, vége, a kígyó a farkába harapott, no future, én most kikészítem a pilótasapkát, felhúzok a kezemre egy neccharisnyát és várom a totális szellemi apokalipszist.

Zsolty81 (törölt) 2009.01.30. 01:12:12

@Azazello007: Nem, akkor annak az lesz az oka, hogy a Fidesz is szar!

Té, mint Tamás 2009.01.30. 02:09:25

@Azazello007:
Bocs az indiszkrécióért, de hogy jön össze a pilótasapka és a neccharisnya?

LongJohnHolmes 2009.01.30. 04:28:02

Az itt a baj, hogy nem is tudtok másban gondolkodni, csak Mszp-ben, meg Fideszben.

Hát ezen rágódjatok el. Nincs megoldás ebben az országban így. Egyet tehettek, ha nem mentek el szavazni, vagy ha el is mentek, valaki másra, akit még soha nem láttatok egy listán sem. Na akkor tettetek az országért valamit. Lehet, hogy gőzük sincs a politikáról, de ők legalább nem szándékosan okoznának kárt.

blogszemle (törölt) · http://magyar-blogszemle.blog.hu/ 2009.01.30. 07:02:12

Hiába hőbörögnek itt a libbantak. Most más lesz, mint 98-ban. Nem felejtünk, rendet teszünk, elszámoltatunk és törlesztünk minden sérelemért, KAMATOSTUL. :)p
Anyagi, jogi, erkölcsi elszámoltatás. Hogy kevés lesz a börtön?

"Na és?" (Horn Gyula)

kamasuka 2009.01.30. 07:36:43

@blogszemle:

"blogszemle · magyar-blogszemle.blog.hu/ 2009.01.29. 20:13:48
@Zs0lty: nem kár értetek, legalább megfizet kismoszkva ezért a 20 évért.

gyurcsányt is a tollernak köszönheti az ország. pécs megérdemelné a teljes eldózerolást."

Kettősen. Szily mentette meg anno szavazatával Ferikét a parlamentben ...

rolika 2009.01.30. 07:38:53

az ország egy városáról megismerszik-e?

kamasuka 2009.01.30. 07:39:11

@Noti 100%:
"Hogy megfurtak a 6 os autopalya epiteset a pecsi fideszes kepviselok. Jaaaa, erre persze senki nem emlekszik."

Hogy lehet megfúrni egy autópálya építését, ha amúgy sem lett volna rá pénz?

Nagy lófaszt. Saját maguknak fúrták meg az egészet. Ahol x évtized Kádárizmus és kb. 11 év szoci kormányzás után is órák alatt ér le a vonat Budapestről, ott nem a Fideszben van a hiba ...

kamasuka 2009.01.30. 07:42:54

@atesz007:
Ahol egy De Blasio anno labdába rugott, ott értelmes frakció nem működhet.

kamasuka 2009.01.30. 07:47:52

@LongJohnHolmes:
"Egyet tehettek, ha nem mentek el szavazni, vagy ha el is mentek, valaki másra, akit még soha nem láttatok egy listán sem."

Szeretnéd mi? Persze, persze. Éljen a 4.99% ami semmire sem jó, max újabb buta MASZOP uralomra.

Názáreti Brájen 2009.01.30. 08:06:02

El Kúrtuk Főváros 2010

Magyarország azért nem viszi semmire, mert:
1. A legtöbb nagyvárosi önkormányzat élén a pécsi MSZP frakcióval hasonlatos középszert el nem érő pöcsök uralkodnak. Maguk a szocik szerint is szégyen a helyi KISZes frakció. Egyébként a leggusztustalanabb versenyző: Gonda elvtárs. Ja! A jegyző asszony pedig említésre sem érdemes!
2. Mert a "magyar és keresztény" emberek ponto olyanok mint a fenti komentezeők jelentős része (Eldzoerlni egy várost, ha nem úgy szavaz mint egy "rendes" magyar. Azt a dakota mondást pedig gondolom senki nem hallotta, hogy "halottról jót vagy semmit"?! Parasztok!)

Oszt'jónagyot!

PS: Megjegyzem, Szili Katalin legalább egy kulturált nő, és elég gyakran Pécsen figyel (rendszám: JUR-138)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.01.30. 08:10:40

@trewq: Bezony. 7 év elkúrás után hibáztatni a FIDESZ akkor bornítt hülyeség, csoda hogy az ég nem szakad rá a sok barom MSZMP támogatóra. 7 év! Tetszik érteni? Ezalatt egy gyerek majdenm kijárja az általános iskolát, de ennyi idő alatt is képtelen volt szinte bármi értékelhetőt alkotnia a kormánynak elfogadható áron...

bvb09 2009.01.30. 08:28:51

Úgy lehet, hogy ez a véleményem.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.01.30. 08:35:46

@blogszemle: "spec a nemzeti elkészült. nem is a maszop csinálta ... "

Ez attól függ, hogy honnan nézzük. Mert ha onnan, hogy volt egy eredeti, már megkezdett építkezés egy sokkal jobb terv alapján, egy sokkal jobb helyen, amit nem az építészszakma legnagyobb ívű leszarásával óhajtottak létrehozni, akkor ahhoz képest az a kültelki giccsparádé, amit az új pályázat nyertesének figyelembevétele nélkül építettek meg egy olyan emberrel, akinek addigi legnagyobb műve a kormánybiztos kertesháza, hááát...

kamasuka 2009.01.30. 08:46:08

@Fedor:
Baszki, én még (kötelezően)bélyeget vettem a nyolcvanas években a Nemzeti újboli felépítésére! Azt a pénzt is sikerült elqurni anno még 1990 előtt ...

A mentőautó Kubába megérkezett? Mert arra is gyűjtöttek pénzt Kádárék.

Ja, itt annyi történt, hogy nem a zseniális Rajk László vagy valamelyik bérence húzott fel egy ótvar giccset a város közepére, hanem egy egész pofás épület került a város szélére, tudod oda, ahová újabb és újabb házak épülnek, nem be a dzsungelbe, ahol sem közlekedni, sem lakni, sem parkolni nem lehet. A Blahán lévőt sem kellett volna lebontani, de a szocialista faszparasztoknak akkor az éppen az útjában állt a kettes metró megépítése apropóján.

Paranoid Android2 2009.01.30. 08:47:05

@Fedor:
Ja csak arról méltóztatik elfelejtkezni, hogy azok a fránya költségek hogy is alakultak. Ja, meghogy Bálint Andrást milyen demokratikusan kinevezték, már az építkezés előtt, direktornak!:))
Ja és a elhalt nemzeti épülete (a terv)is ótvar ronda volt.

Dr. Trebitsch 2009.01.30. 09:08:07

@kamasuka:
@Paranoid Android2:

Eszem megáll, hogy lehet még az ízlés is pártfüggő?

Az új Nemzeti rusnya, és kész, az esztétikumnak vannak alapelvei, aminek ez a förmedvény fittyet hány. Nem hiszem el, hogy mentegetni kell csak azért, mert a Fidesz és a holdudvarába tartozó építész műve.

Amikor még az építkezés alatt arra jártam, nem is tudtam, mi lesz ez (nem vagyok Pesti, kocsival vittek, azt sem tudtam, hol járunk), az első benyomásom az volt: Úúúúristen, mi ez a rémálom?

Most akkor ezért komcsi vagyok?

Paranoid Android2 2009.01.30. 09:12:17

@igazitrebitsch:
Kolléga úr! Figyelmesen elolvasni a szöveget:
"Ja és a elhalt nemzeti épülete (a terv)is ótvar ronda volt. "
Én speciel a régit építettem volna újra legszívesebben, valahol máshol, városképileg jobban jártunk volna.
De akkor oda lett volna sz építészek öröme.

Dr. Trebitsch 2009.01.30. 09:19:05

@molnibalage: Pécsett spec. 11 év...

Viszont hozzátartozik a teljes képhez, hogy előtte volt egy fideszes polgármestere is Pécsnek, akiről a város nem őrzött szép emlékeket. Utána a Fidesz-kormány alatt szoci vezetés volt, és a város akkorát szívott, mint még előtte sosem, és sokan esküvel fogadták, hogy ezentúl csak olyan színre szavaznak, amilyen színű a kormány...

Plusz a helyi Fidesznek meg annyi esze volt, hogy 2006-ban az egyszer már leszerepelt Páva Zsoltot indítsa újra polgármester-jelöltként, úgyhogy csoda, hogy csak ennyivel (pár szavazattal) kapott ki. Bárki más indul, tuti, hogy megvan a jobbos polgármester...

Egyszóval a pécsiek nem hülyék, csak van memóriájuk, alapvetően logikusan döntöttek az előzmények után. Ja kérem, hogy ez sem jött be, sőt még nagyobb szarba került a város? Na ez az igazi szívás! De itt emberek szívnak, és roppant ellenszeves, ha valaki ezen kárörvend. :(

Dr. Trebitsch 2009.01.30. 09:23:42

@Paranoid Android2:

szerintem nem. modern épület lett volna, nem különösebben szép, de funkcionális, ami illeszkedik a kortárs építészet trendjébe. az ilyesmi nem mindenkinek tetszik, de az túlzás, hogy sérti a közízlést.

a Pompidou centrum sem szép, mégis Párizs jelképe lett, az Eiffel torony ellen meg tüntettek a helyiek annak idején... :)

phaidros 2009.01.30. 09:25:13

@igazitrebitsch: miért, és ha szerintem meg az előző terv ronda volt, ez meg szerintem érdekes, akkor fideszes vagyok? :) Mert ha igen, akkor Te meg komcsi, igen. :)

Dr. Trebitsch 2009.01.30. 09:30:21

@phaidros: pont amellett próbálok érvelni, hogy az esztétikai ítéletelkotás független a politikai szimpátiától, legalábbis normális helyeken.

Másrészt viszont a tetszik/nem tetszik és a szép/ronda fogalmak nem helyettesítik egymást. A szépnek törvényszerűségei vannak, már a görögök óta, nem lehet egy vállrándítással elintézni, hogy ízlések és pofonok...

faqtya 2009.01.30. 09:36:30

"Halottakról jót vagy semmit!"?
Szerintem inkább "Halottakról igazat, vagy semmit!". Az igazság a lényeg. Nem értem, hogy egy halott ember élete miért lenne tabu. Ha egy gazember meghal, attól még igenis nyilvánosságra kell hozni, hogy mit tett (ezt nem az elhunyt polgármesterre értem). Nem azért, hogy leköpjük a koporsóját, hanem azért, hogy tanuljunk belőle.
Egyik kedvenc mondásom: "Az okos ember mások hibáiból tanul, a buta ember a sajátjából sem."

Én kiváncsian olvastam végig ezt a cikket, és tetszett, annak ellenére, hogy nem vagyok egy mszp párti, és ha igazak a leírtak, akkor én is csak sajnálni tudom, nem csak azért, hogy meghalt, hanem, mint polgármestert, hogy ilyen tehetetlen és lehetetlen helyzetben volt.

forrás: hu.wikiquote.org/wiki/Latin_sz%C3%A1ll%C3%B3ig%C3%A9k#D

phaidros 2009.01.30. 09:44:12

@igazitrebitsch: ez igaz, vannak szabályai, törvényszerűségei. Csak ez nem befolyásolja az esztétikai élményemet.

Tehát ha azt mondod, hogy az előző terv a szabályok szerint szép volt, ez a mostani pedig a szabályok szerint nem szép, akkor elfogadom, ez lehet így - bár számomra ennek nincs jelentősége.

Nekem pl. tetszenek a molosszus kutyák, és az utolsó Ford Scorpio, vagy a Fiat Multipla, és a haikuk.

Számomra érdekesebb az "érdekes", a Dávid-szobron átsiklik a szemem, az Angkori építmények viszont lenyűgöznek.

Egyébként szerintem nagy pénzkidobás a Nemzeti, bármelyik is - ezeket a beruházásokat a politikusok emlékművének tartom - azzal együtt is, hogy rendszeresen járok a Nemzetibe. Én úgy látom, hogy belül nagyon jó, és nagyon jól tették, hogy nem oda építették, ahova eredetileg tervezték. Azért, mert használom, ugyanakkor járok a belvárosi színházakba is. És ez nem pártvélemény, hanem egy rendszeres színházlátogató véleménye.

Dr. Trebitsch 2009.01.30. 11:12:29

@phaidros:

elfogadom, amit írsz, bár egy terv szintjén maradt épületet nehéz összevetni egy másikkal, ami felépült. Nem tudom, milyen lett volna, lehet, hogy nekem sem tetszene.

A Nemzeti szerintem nem érdekes, mert nem egyedi, hanem közhelyes. Érdekes a Multipla meg a Citroen kacsa, meg az Atomium, meg a Gaudi-katedrális. A Renault Thalia csak szimplán ronda. A giccs sohasem izgalmas. Amúgy nem úgy vagyunk sokszor, hogy azt nevezzük érdekesnek, amit amúgy csúfnak tartunk, de nem akarjuk megbántani vele azt, aki csinálta? :)

Vö.: hm, érdekes ez a saláta...

Ez az egész amúgy off, elnézést érte.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.01.30. 11:38:21

A nemzetihez visszatérve: Én nem a rendszerváltás előtti gyűjtögetésekről, meg hasonlókról beszéltem, mert annak semmi köze ehhez. Én arról a konkrét építkezésről beszéltem, ami egy pályázatnyertes világszínvonalú terv alapján akkor már el is kezdődött (és ne mondja senki azt, hogy egy Nemzeti Színháznak nem a belvárosban a helye, ahol tömegközlekedéssel tök könnyű elérni, és mélygarázs is épült volna hozzá, az most a Gödör Klub), csak aztán a bűnös város nem a kormány jelöltjét választotta főpolgármesternek, és ezért bosszúból ezt is megfúrták más egyebek mellett. A költségekkel meg ne gyertek, mert egyrészt egy olyan építkezést se tudtok mondani itthon, ami belefért volna az eredeti elképzelésben (nemhogy itthon, de talán még külföldön se), másrészt meg az színháznak kevésbé alkalmas cukorkásdoboz a világ végén még így is többe került (és akkor még az Erzsébet tér rehabilitációját még nem is számoltam hozzá).

Bálint András kinevezését felhozni meg elég nevetséges, főleg a Siklós Mária körüli huzavonák, meg a vidéki fideszes önkormányzatok elmúlt néhány éves igazgatóválasztási gyakorlatának a fényében. Egyrészt őellene senkinek nem volt szakmai kifogása, másrészt meg mi köze neki az épület megépítéséhez? Ha az új kormányzatnak nem tetszik ő, vagy a megválasztásának körülménye, akkor cseréljék le őt, de mi köze ennek az építkezéshez?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.01.30. 11:40:30

Bocs a pongyolaságért, siettem...

Carnivora (törölt) 2009.01.30. 11:48:47

@igazitrebitsch:

A művészetek palotájának nevezett v.mi nagy téglalap szar az szép? :D az építkezés alatt csodálkoztam, hogy az atombunkert , miért a Duna partra a föld fölé építik ... kb. olyan a "stílusa"

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.01.30. 12:05:23

@Carnivora: A kultúrerőmű kívülről tényleg elég érdekesen néz ki (legalábbis nappal, mert díszkivilágításban egész más a hatása). Én se voltam oda érte egészen addig, míg meg nem láttam belülről. Mert ott viszont fantasztikus...

Noti 100% 2009.01.30. 17:12:21

@kamasuka:

Az Orban kormany idejen M6 - M60 új szakaszainak építéséről parlamenti szavazás volt. Ezen a Fidesz egységesen NEM!-mel szavazott. A közvetlenül érintett Tolna ill Baranya megyei fideszes képviselők később azt mondták, hogy IGEN-nel akartak szavazni, de véletlenül rossz gombot nyomtak. Koztuk Baranya szegyene MIKES EVA !!!!!!!!!!!!!!!!

Noti 100% 2009.01.30. 17:17:38

Na ezert se szavazz Pecset az akinek legalabb is nincs emlekezet kiesese a Fideszre.
A sajat akkori fideszes kepviseloink szavaztak a varos ellen! Ertitek? Visszavetve ezzel pecs fejlodeset legalabb 1o evre.
Lattam anno a tv ben ezt a szavazast. Sirni tudtam volna.
Aki ezek utan valaha is pecsikent a fideszre szavaz, annak csak gratulalni tudok.

süti beállítások módosítása