Nácik-Bolsevisták

 2008.05.21. 19:19
 

A magyar politikai élet gyakorlatilag megszűnt, hiszen sikerült elérni azt az állapotot, hogy semmiféle következménye sincsen annak, ha például megszűnik a kormánytöbbség (nem is beszélve apróbb, néhány milliárdos lopásokról, lehallgatásokról, stb.).

Ami azt is jelenti, hogy mindenfajta mélázás a politikus elvtársakról szócséplés csupán, időpazarlás, hiszen az árnyalt elemzés csak egy eredményre vezethet: Hatalmon maradnak ezek, amíg csak dühöngő kisnyugdíjasok hordái ki nem kergetik őket a bőrfejűek baseball ütői elé a Kossuth térre, megvalósítván a legszélesebb nemzeti összefogást.

 

Ezért aztán vissza is térnék régi vesszőparipámhoz, a beteges antifasizmus hagymázas tombolásához a balliberális álértelmiségi szubkultúrában.

 

A dolog lényege, hogy végre egyszer definiálni kéne, hogy mit is jelentenek azok a kifejezések, amelyeket élvezettel vagdosunk egymás fejéhez két tányér között.

 

Alaptézisem ez ügyben az, hogy a politika alapvetően erkölcsi kategória, amely erkölcsi koordinátarendszer teljesen független az egyén politikai meggyőződésétől. Ebből következően a politikai univerzumban pozícionált személy erkölcsei döntik el, hogy félnünk kell tőle, vagy kitüntethetjük óvatos megbecsülésünkkel.

Vagy magyarul: Nem illúzió az, hogy jófejnek találunk a politikai paletta túlfelén található embereket, hiszen a huszadik század magyar történelme világosan megmutatta, mind jobb, mind bal oldalon, találhatóak rendes emberek.

Az egy érdekes kérdés, hogy helyes-e az a benyomásunk, hogy a feltűnően nem politizáló emberek között több a rendes, mint közöttünk politizálók között, de ez meghaladja dolgozatunk kereteit.

 

Javasolnám a következő fogalmakra, a következő meghatározásokat:

 

Fasiszta:

 

A fasiszta olyan ember, aki elutasítja a demokratikus kereteket, jól érzi magát egy a saját ideológiai mániáihoz közel álló autoriter rendszerben, hajlamos rajongani valamiféle vezérért és elfogad a hagyományos társadalmi igazságosságtól, törvényességtől erősen negatív irányba eltérő állami politikát bizonyos jól körülhatárolt társadalmi csoportok ellen.

 

Kommunista:

 

A kommunista olyan ember, aki elutasítja a demokratikus kereteket, jól érzi magát egy a saját ideológiai mániáihoz közel álló autoriter rendszerben, hajlamos rajongani valamiféle vezérért és elfogad a hagyományos társadalmi igazságosságtól, törvényességtől erősen negatív irányba eltérő állami politikát bizonyos jól körülhatárolt társadalmi csoportok ellen.

 

 

Vegyük észre, hogy a két embertípus között csak az a lényeges különbség, hogy másképp hívja saját magát, valamint van ideológiai eltérés a negatívan privilegizált csoportok kiválasztása között. Ez a különbség azonban nem jelentős, mert a kiválasztási szempontok hasonlatosak.

Mindkét politikai meggyőződés sarkalatos eleme az, hogy az adott társadalomban bizonyos csoportok, osztályok, rétegek, etnikumok jól indokolhatónak látszó (és propagálható) okokból privilegizáltak voltak (igazságtalanul) és más csoportok, osztályok, rétegek, etnikumok privilegizálása szükséges (az igazság helyreállítása és megőrzése érdekében).

Mindkét rendszerben van egy párt, amely az igazság letéteményese (az egyikben tudományos alapon, a másikban inkább a hagyomány és az erkölcs alapján) és van egy vezér, aki elég hülye és gonosz és tehetséges és karizmatikus ahhoz, hogy vezessen egy ilyen társadalomátalakító programot.

 

 

Nácik

 

A fasiszta attól válik nácivá, hogy a személyes erkölcs szabályai többé nem érvényesek az egyedi fasiszta (náci) esetében a negatíven privilegizált csoportokhoz tartozó emberekre. Vagyis a rendszer egyébként még törvényiben követ egy erkölcsöt (habár korlátozottat), de

bátorítja vagy eltűri kiszolgálóinak a jó erkölcsöt sértő viselkedését.

Az egyedi fasiszta azt érzi, hogy egyrészt nincs felelősségre vonási fenyegetettség a törvények és az erkölcsök megsértésekor, másrészt jogosultnak érzi magát az embertelenségek elkövetésére.

 

Bolsevista

 

A kommunista attól válik bolsevistává, hogy a személyes erkölcs szabályai többé nem érvényesek az egyedi kommunista (bolsevista) esetében a negatíven privilegizált csoportokhoz tartozó emberekre. Vagyis a rendszer egyébként még törvényiben követ egy erkölcsöt (habár korlátozottat) de bátorítja, vagy eltűri kiszolgálóinak a jó erkölcsöt sértő viselkedését.

Az egyedi kommunista azt érzi, hogy egyrészt nincs felelősségre vonási fenyegetettség a törvények és az erkölcsök megsértésekor, másrészt jogosultnak érzi magát az embertelenségek elkövetésére.

 

A kérdés az, hogy az egyedi embernél, milyen tényezők okozzák, hogy engedve a korszellemnek, az erkölcsöket, az alapvető emberséget sutba dobva embertársainak tönkretételében, kirablásában, deportálásában, megölésében aktívan, kezdeményezően az élvezve vegyen részt.

Elképzelésem szerint, az ezt előidéző faktor, nem ragadható meg egzakt módon, csupán az erkölcs fura kategóriáival magyarázható meg.

Legyenek ezek az emberek fasiszták vagy kommunisták ideológiai értelemben, legfőbb jellemzőjük az, hogy rossz emberek, jellemtelenek és képesek más embereket bántani, akkor, de csak akkor, ha meglehetősen bizonyosak benne, hogy nem kell rövid távon felelősségre vonástól tartaniuk.

 

Az átmenetek elég érdekesek a jó emberség kérdésében, amelyeket e következő példával lehet talán megvilágítani:

Hogy mennyire vagyunk jó emberek, detektálható bizonyos, a magyar történelem múlt századi szituációiban tanúsított vélelmezett viselkedésünk és érzéseink alapján.

 

Az ember ideológiai alapon egyetérthetett a 20-as években a rendszer politikájával és a rendkívül rossz emlékű bolsevik diktatúra követőinek üldözésével, de nem támogathatta a fehérterror ötletszerű gyilkosságait az évtized elején.

Az ember a 30-as években támogathatta a fajvédő politikát, hiszen mind a német, mind a zsidó kisebbség befolyása, szerepe, hatása Magyarországon minősíthető volt túlzottnak ebben az időszakban, még a numerus clausus is indokolható volt bizonyos erkölcsi logikák mentén. (Érdekes, hogy helyesnek tűnik az, hogy egy kisebbség felsőoktatásban résztvevő tagjainak arányát az adott kisebbség a népességben betöltött arányához emeljük, de ha ugyanezt a többséggel akarjuk megtenni, akkor azzal a legsúlyosabb erkölcsi megvetést vettük magunkra.)

De a zsidók jogfosztásának fokozatos kiépülése és a továbbiak, nem helyeselhetőek semmilyen hagyományos, keresztény értékrend mentén.

1945 után a nagy és középbirtok rendszer felszámolása csak támogatható, de a közép- és kisparasztság teljes kifosztása csak az emberiesség teljes mellőzésével támogatható.

De a távoli törvények és az, hogy az ezekből következő cselekedeteket más emberek hajtják végre, könnyű felmentés az embernek, miként az a kockázat is a diktatúrák legsötétebb pillanataiban, hogy bármiféle ellenszegülés miféle következményekkel járhat.

 

Egyéb megjegyzések:

 

Annál az állapotnál, amikor egy társadalomban a létező és (legalábbis részben) erkölcsösnek tekinthető vagy úgy is alkalmazható törvények mindig a rendszer pillanatnyi kénye kedve szerint használatosak az állampolgárok kordában tartására, jutunk el a totalitarizmus széléhez.

Amennyiben a nyilvánvalóan erkölcstelen és értelmetlen törvények kodifikálásra is kerülnek és a mindennapi élet megalapozóivá válnak (nürnbergi törvények, kuláktalanítás), már a totális őrület tartományába sétálunk be.

 

Egyébként egy fasiszta vagy kommunista államban is vannak nácik vagy bolsevisták szükségképpen, ismerve az emberi gyarlóságot, de a rendszer akár kordában is tarthatja őket, vagy csak nagyon szűk csoportokra korlátozhatja tevékenységüket (pl. kommunisták vagy rendszerkritikusok).

Magyarországon mind a Horthy-rendszer (1922 után), mind a Kádár-rendszer (1963 után) a hatalom konszolidációja után jelentősen korlátozta az egyedi náci-bolsevista személyek buzgóságát.

 

Címkék: náci kommunista fasiszta bolsevista

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr46481109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rwindx 2008.05.21. 21:13:42

Fejben belekötöttem rögtön miután elolvastam a fasiszta definicióját, hogy baszki ez ugyanúgy igaz a kommunistákra is. Aztán persze elolvastam a következő pár sort is :)

Egyébként hogy mennyire hasonlít a "két" csoport, az nagyon jól látható abból hogy Mo-n a negyvenes évek végén a kommunista párt úgy szippantotta fel a kisnyilasokat a pártba hogy öröm volt nézni. De történt egyfajta kiegyezés: az átállt nyilasok a későbbiekben felmentést kaptak a felelősségrevonás alól, míg a kommunistáknak megfelelő "képzettségű" emberekre volt szüksége. Így jól jártak a kommunisták is meg a nyilasok is. Persze a magyar nép szopott, cseberből vederbe.

Archenemy 2008.05.21. 21:15:39

Szerintem Orbán a hibás.

Burzsoá Punk 2008.05.21. 22:01:08

ezzel egyetertek: "Legyenek ezek az emberek fasiszták vagy kommunisták ideológiai értelemben, legfőbb jellemzőjük az, hogy rossz emberek, jellemtelenek és képesek más embereket bántani, akkor, de csak akkor, ha meglehetősen bizonyosak benne, hogy nem kell rövid távon felelősségre vonástól tartaniuk."

a cikk többi része meg ehhez az egyszerű konklúzióhoz vezető álértelmiségi álegyénieskedés, de sebaj :)

Megfigyelo 2008.05.21. 22:46:16


Az egesz kicsit zavaros, nem is olvastam vegig. Ugyanis az elfogadott nomenklatura szerint a fasiszta egy gyujtofogalom, ennek nemet-osztrak valtozata volt a naci. Esetleg meg a holland/flamand segedcspatok... A bolsevista pedig tkp. szinonimaja a kommunistanak, de elsosorban orosz vonatkozasban hasznalatos...

Egyebkent velemenyem szerint nagyon valos a fasiszta veszely Magyarorszagon: amit Orban manapsag mond, az kisertetiesen hasonlit arra, amit Hitler mondott a 20-as evek vegen. Es most Bayerrel meghirdettette az antiszemitizmust is... (Nem mellekesen mar 1998-2002 kozott is bebizonyitotta, hogy tesz a demokratikus szabalyokra. Akkor "egeszpalyas letamadasnak" hivta a diktatura fokozatos kiepiteset.) Es meg veletlenul sincs egy rossz szava a Jobbikra vagy a "gardara"...

a nap húszpontos képe · http://haazeeblog.blogspot.com/ 2008.05.21. 22:52:25

no igen... "aprócska" problémáid vannak alapvető fogalmakkal, de sebaj, megszoktuk.
(értsd: hülyébb vagy állva, mint két kuruc nekifutásból :D )

zsotti 2008.05.21. 23:16:04

Egyebkent velemenyem szerint nagyon valos a kommunista veszely Magyarorszagon: amit gyurcsány manapsag mond, az kisertetiesen hasonlit arra, amit Orbán mondott az elmult években. Es most Kókával meghirdettette az antifasizmust is... (Nem mellekesen mar 2002-2008 kozott is bebizonyitotta, hogy tesz a demokratikus szabalyokra. Akkor "egeszpalyas letamadasnak" hivta a diktatura fokozatos kiepiteset (most rendeleti kormányzásra készül a parlament mellőzésével).) Es meg veletlenul sincs egy rossz szava a Che kultuszra, a Ságvári kultuszra, Zuslag-ra, vagy tetszőleges adócsalóra a baloldalon...

gravy_t 2008.05.21. 23:18:35

Megfigyelo 2008.05.21. 22:46:16
hitler náci volt, nem fasiszta. ennek fényében a többire nem is reagálnék.

Rwindx 2008.05.21. 23:29:56

Megfigyelő, azért bővebben is kifejthetnéd mi minek a gyüjtőfogalma szerinted. Csak okkulásképpen. Egyébként saját ismereteim szerint a Mussolini féle párt és rendszer volt a fasiszta. A Hitler féle párt, rendszer és ideológia pedig nemzetiszocialista, rövid nevén náci.
A kommunisták kezdték egybemosni a kettőt fasiszta néven, ugyanis gondolom nem tetszett az a szó benne nekik hogy szocialista. Csak az asszociációk elkerülése végett.

A zorbán féle diktatúra kiépítéses megjegyzéseden bocsi csak röhögni tudok, de ne vedd sértésnek :)


a nap húszpontos képe: mond csak ki nyugodtan azt a szót ami nyomja a lelked: fasiszta.

hhh. 2008.05.21. 23:36:37

megfigyelő valami más adást figyel meg.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.05.21. 23:47:36

ne haragudj, de a numerus clausus semmilyen formában nem erkölcsös és nem védhető, csak úgy mint a fajvédő politika sem. A numerus clausus volt az első zsidó törvény:
www.szazadok.hu/archiv/pdf/0406kl.pdf

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.05.21. 23:49:46

utolsó megjegyzésedhez:
Kádár: konszolidált, de előtte még gyorsan véreskezű, elvtelen, (hazaáruló?) gyilkos lett
Horthy: zsidó törvények, II.vh, deportálások, elég ennyi?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.05.21. 23:55:17

mindenki: annyira jellemző összemosás folyik itt.
a gyurcsány felhatalmazás, pontosabban bizalmi szavazás nélkül fog kormányozni, ez az egyik oldal undormánya.
orbán viktor: mondjuk két éves költségvetés, háromhetenkéni ülésezés, bizottságok nem felállítása, csonkamédira-kuratóriumok, horthy kultusz. ja felsoroltátok zuschlagot, akkor: bánya, szőlő, ezüsthajó stbstb.
és ezekkel nem azt akarom mondani, hogy az orbán rosszabb lenne (én személy szerint jobban tartok tőle, de ez mellékes), hanem azt, hogy évekig tudnáná sorolni a szaros ügyeket, és egyik oldalon sem lesz kevesebb, vagy több

sourcerror 2008.05.22. 00:04:34

Nyilván a Zorbánc Dunába akarja lövetni a zsidókat, mint 98-2002 között, ugyanmár ...

Egyébként ez nekem is eszembe jutott már, hogy numerus clausus, meg a mai pozitív diszkrimináció gyakorlatilag ugyanaz.

De ne felejtsük el pl. Teller Ede emiatt nem tanulhatott magyar egyetemen. Összességében a zsidó értelmiség kivándorlása óriási veszteség volt. (A magyarországi zsidó tudósok nálkül nem lett volna az USA-nak atombombája a háború vége előtt.) A kommunizmus meg ugyanazt a rombolást folytatta: alapvetően az értelmiséget építette le, új értelmiséget képzett ki 2 éves gyorstalpalókkal. Ami miatt olyan elviselhetetlen volt a kommunizmus, hogy a valós problémákat propaganda lózungokkal intézték el. (Nincs veszélyesebb, mint a túlzott idealizmus.)

Egyébként ami igazán érdekes, hogy a szovjetúnióban exportra termelt 2. és 3. hullámos feminizmus most Amerikán keresztül visszafertőzi Kelet-Európát. (Bár a kultúrális marxizmus közép Európában fejlődött ki.) (Ajánlott irodalom: Christina Hoff Summers munkái; vagy akár az indymédia)

en.wikipedia.org/wiki/Cultural_Marxism
indy.media.hu/cikk.shtml?x=29401


"Napjainkban, a 80-as évek közepén, gyakorlatilag lehetetlen férfi feminizmusról beszélni. A feminizmust egyre inkább úgy értelmezik a feministák, mint egyfajta gondolkodásmódot, melyet a nõk maguknak alakítanak ki, hangsúlyozottan a nõk pártjára állva, azaz a feminizmus nem-specifikus világlátás. A nõk az alanyai de szószólói is, az elmélet megalkotói és létrehozói, gyakorlata és nyelvezete létrehozói.

Amikor azonban a nõk mint a feminizmus alanya hangsúlyozásának felerõsödése egybeesik a nõ mint a feminizmus tárgya (nõi tapasztalat, irodalom, történelem, pszichológia stb.) hangsúlyozódásával bizonyos rizikó tényezõk merülnek fel. A nõ “megkettõzése” alany és tárgy szerepben egy körkörös, önmagát magában megerõsítõ retorika és gondolatkör hermetikus elzáródását idézheti elõ. A nõ szubjektum az önreflexió és nárciszizmus csapdájába kerülhet.

A feminizmus elragadtatása és elmerülése a kimondottan nõi világban könnyen elcsúszhat abba az irányba, hogy a feminizmus és a nõ kategóriáit azonosnak tételezi fel, azaz a feminista a nõk képviselõévé válik, csakúgy, mint a feminista történelem a nõk történelmévé van kinevezve és így tovább.

A feminista gondolatkörök használatának felerõsödése nem a feminizmusok folytonosságát eredményezte, hanem helyette egy sor krízis helyzetet produkált. Például a nõ felszabadítás/felszabadulás egyik paradoxona az, hogy bár a szexuális magánszféráról való gondolkodás berkeibõl indult, a nõi és férfi szexualitás antagonizmusaira felhívva a figyelmet, nagyon rövid idõ alatt olyan irányba „fejlõdött” a gondolkodásmód, mely a nõk és nõk között okozott belsõ feszültségeket. Egy bizonyos értelemben a nõk maguk a feminizmus legnagyobb problémája. Az a feltételezés, hogy a nõknek létezik egy úgynevezett potenciális közös identitásuk, nem hogy a probléma megoldásához nem vitt közelebb, hanem egy olyan tényezõvé vált, amely egyre több feszültségteli ellentmondást „szül”."

mingyá beszólok! 2008.05.22. 00:04:52

A legjobban az tetszik hogy ebben az országban minden családnak van személyes élménye a két szélsőséges irányzat jellegzetességeivel kapcsolatban. Mégis, mintha az RTL KLUB híradó meg a BLIKK valahogy egzaktabb és élményszerűbb forrás lenne a "tömegek" számára a kérdéskör meghatározásában. Amíg a "tömegek" (itt bármilyen kifejezés sértő lenne...) ennyire vakon, információ és ismeretek hiányában foglalnak állást addig teljesen felesleges definiálni a fogalmakat. A legtöbben akkor sem fogják tudni mit beszélnek ha naponta főműsoridőben nyomnák a politológia fogalomrendszerének magyarázó előadásait.

Egy kis uszítás... :)

Miért is van hogy hogy a két legcsúnyább, leggonoszabb rendszermodell egyaránt nem kedvelte túlzottan Isten Kiválasztott Népét?

Ja, hogy kis hazánk ez alól is kivétel. Meg Holocaust Magyarországon. Gondolom az "Élet Menetén" senki nem vetette fel hogy csak a budapesti gettó szabadult fel a vörösök bevonulásával, az összes nagyobb gettót-tábort felszámolta az SS a felszabadítók megérkezése előtt egész Kelet-Európában. Amit persze a hős vörös harcosok illedelmesen megvártak és még drukkoltak is hogy ne nekik kelljen szopni ezzel a cseppet sem hálás feladattal. Ennek köszönhetően a hazai háború utáni komcsi diktatúra bosszúvágytól és az eredeti status quo visszaállítása iránti vágytól fűtött jelentős mennyiségű 8-szoros Holocaust túlélőkre építhetett. Akit nem deportáltak, kb. 50-60-70-? éve szopatja azt aki miatt nem vitték el, arra hivatkozva hogy mégis... Érdekes egy nép vagyunk.

Az már tök mellékes hogy ha hazánkban akkora volt a gonosz nácik támogatottsága és ennyire antiszemita nép vagyunk, akkor hogy tudott ennyire masszívan berendezkedni egy majdnem kizárólag zsidó értelmiségiekből álló bolsevik diktatúra majdnem 50-60-70-? évre. Na ennyit a témáról...

mingyá beszólok! 2008.05.22. 00:16:01

Összeszámolta már valaki, hogy hány karakteresebb, hitelesnak tűnő politikus van a mai magyar politikai "elit" tagjai között. Széchenyinek volt erre egy igen bölcs gondolata. A nép választása, és a nép által választott vezetők tulajdonságai egyaránt a népet minősítik. Szomorú, de nagyon igaz. Ostoba vagy aljas népnek ostoba és aljas vezetői lesznek, kicsit nyersen hangzik, de már a Reformkor idején is igaz volt. Meglepő: valahogy senki nem tudja értelmezni a "politikus" és a "tehetős vállalkozó" kifejezések szövegkörnyezetében a "tisztességes" szót. Ne lenne aljas vagy ostoba egy nép ha felemelkedett tagjait is annak bélyegzi?

states 2008.05.22. 01:01:02

Most az ilyeneknek, mint ez a Megfigyelő, mit válaszoljon az ember, hogy Gyurcsány meg Sztálinra emlékeztet? És jé, tényleg: hiszen mindkettő pszichopata volt, csak hát Gyurcsány esetében nem beszélhetünk múltidőben...

Wolverine 2008.05.22. 01:24:45

Régi vesszőparipám, hogy, ha már annyit beszélünk a történelemről, történelmi példákról, akkor próbáljunk meg tájékozódni. Esetleg nem árthat, ha leveszünk történelemkönyveket a polcról, és megpróbáljuk mélyíteni ismereteinket. Legalább a gimnáziumi harmadikos, negyedikes tankönyveket, ahol ezekről is lehet ám olvasni. Mert mindenki ért a történelemhez ebben az országban, csak tanulni nem szereti. A legkomolyabb forrásuk a google.
Eleve fogalmak tisztázását célozza e mű, de nem kapunk választ arra, hogy mi az a "beteges antifasizmus", ami egyébként tombol, és mi az a "balliberális". Erre, mondjuk, évek óta kíváncsi vagyok.
A náci a továbbfejlődött fasiszta? Mi ez, szélsőséges pokemon? Összemosások valóban történtek és történnek, de újabb összemosások nem jelentenek megoldást. A fasizmus alapvetően olasz fogalom, a fasces szóból ered, mely a liktorok által vitt vesszőnyaláb, amiben egy bárd volt. Az eszmerendszer alapja valahol a Római Birodalom dicsőségének visszaállítása. A fasizmusban szerepet kapott a felfokozott nacionalizmus, de a fajelmélet, rasszizmus jóval kisebb szerepet kapott. Az összemosás oka, hogy, a korszakban Közép-Európában a Baltikumtól a Balkánig terjedő térségben fenálló diktatúrák, illetve antidemokratikus mozgalmak általában hasonló elemeket mutattak - pl. szinte minden országnak volt egy szélsőségesen nacionalista mozgalma, a rá jellemző ideológiával, jelképrendszerrel, színes inggel.
A nácizmus a Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpatei (NSDAP) nevéből származik. Kezdettől fogva fontos szerepet játszott benne a fajgyűlölet, az antiszemitizmus. Az eszmerendszer alapja röviden, és nagyon általánosítva, a német nép jólétének, dícsőségének helyreállítása, leszámolva a német nép, vagy inkább a felsőbbrendű germán faj ellenségeivel. A nácizmus azonban sokkal kevésbé terjedt el. Bár még Nagy-Britanniában is voltak hívei, de alapvetően végig német ideológia maradt, sőt, maguk a nácik is hangsúlyozták ezt.
A kommunista, bolsevik stb. kérdéshez találtam egy linket, ami hasznos lehet: www.mult-kor.hu/cikk.php?article=772&page=1. A kommunizmus alapja valahol a communis, -e latin melléknévben keresendő. Lényege, hogy a társadalom tagjai azonos módon részesüljenek a megtermelt javakból, közösen birtokolják a termelőeszközöket stb., stb. A bolsevik jelentése, tudomásom szerint, a többség szóra vezethető vissza. Tehát, a kommunista és a bolsevista nem a szélsőségesen baloldali pokemon fejlődését mutatja - függetlenül attól, ki mire használja e szavakat.
Ezek csak alapdolgok. A többi zagyvaság, összemosás, amiknek kibontásához külön blogbejegyzések kellenének. Az alapötlet nem rossz: mindkét, vagy több oldalon, ha vannak ilyennek, élnek jó és rossz emberek. Szép gondolat, de ezt így, egy mondatban is ki lehetne fejteni, nem kell hozzá áltörténészi, áltudományos magyarázat. Az ismeretekkel kapcsolatban pedig azt tudom mondani, tessék odafigyelni a történészekre. Az is egy szakma, amelyet a képviselői tanulnak, és igyekeznek jól űzni. És még egy tanács: "Tanulni, tanulni, tanulni!"

Paranoid Android2 2008.05.22. 01:47:21

Először is hat mondjak köszönetet a kimoderált felebarátaim kedves szavaiért, azt hiszem ők azok akiket már az MSZMP-ből is kinéztek a tágabb látókörű elvtársak.
Alapvetően azért kívántam a fenti fogalmakhoz hozzászólni, mert a leírt szerkezetben legalább van valami határ a fogalmak között. A cselekvők tetteiben és az erkölcseikben is, valamint így lehetővé válik, hogy ne tagadjuk meg egymástól az azért rendes ember kitételt.
Továbbá szerintem reménytelenül hülye az, aki két olyan rendszer között, amely (mindkettö) milliókat irtott ki, bármilyen erkölcsi emberi különbséget tud és akar tenni. Legföljebb arra hivatkozhat a szerencsétlen, hogy az egyikben az ő családja sokkal rosszabbul járt. De ezzel a másik rendszer áldozataival szembeni mérhetetlen megvetését fejezi ki.
Hortyt természetesen rengeteg felelősség terheli azért ami az országot érte, nem is volt túl okos, vagy erős de nem élvezte a gyilkolást és ha elkerülhetetlenül szembesült vele, ha tehette védte azokat akik szerinte nem voltak bűnösek. Ezze a kevéssel is összemérhetetlenül több volt, mint Szállasi, vagy Rákosi, vagy akár Sztálin.

Joaquin 2008.05.22. 02:10:28

"A dolog lényege, hogy végre egyszer definiálni kéne, hogy mit is jelentenek azok a kifejezések, amelyeket élvezettel vagdosunk egymás fejéhez két tányér között."
Kérlek definiáld az álértelmiségi fogalmát akkor.

Joaquin 2008.05.22. 02:15:06

"Alaptézisem ez ügyben az, hogy a politika alapvetően erkölcsi kategória, amely erkölcsi koordinátarendszer teljesen független az egyén politikai meggyőződésétől."
Annyira nem, hogy az erkölcsi értékrendszere határozza meg az egyén politikai nézeteit a legjobban. Meg egy kis személyes tapasztalat a pártokkal szemben de attól a szokásos jobb-bal-közép stb. irányvonalaktól nem tér el - legfeljebb az "ezt képviselő" pártokról lesz meg a saját (negatív) véleménye.

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2008.05.22. 02:16:52

Ejj android. Egyik kezeddel megint maszatolod a szart, miközben a másikkal a nácikat mosdatod?

Orbáncról meg annyit, ő lenne a legnagyobb szarban, ha lemondana a kormány, és előrehozott választások lennének, azonnal kiderülne, hogy nincs programja, csak a levegőbe beszél szokás szerint, lévén máshoz nem ért.

thedealer (törölt) 2008.05.22. 02:20:43

az altalad felsorol "tipusokat" mindket oldal egyeni ertelmezesben mossa osssze, majd keni ra a masikra (es mostmar csaladjara is! Eljen a "mikulturaltabbakvagyunkmintok" gondolkodas") a szart.

A problema nem a "senior", azaz mainstream politikai elet kepviseloivel, sokkal inkabb a partok es erdekcsoportok altal fentartott "fiatal politizalo ertelmiseg" jelentkezik. Ok a kocsogok.
Marmint jobbon es balon es kozepen.

Eloszor is, az "idosek" atutottek nekik a falat - azaz mostmar "er" masok szemelyes adatait mindenhol megadni, meg meno is.

Masodszor, az illeto csaladjat felakszatani, meg langbaboritani, rabositani es tonkretenni mostmar nem csak klanfuggo, de kifejezetten muszaj.

szerelemben es haboruban mindent meg lehet baszni.

a legfeltunobb jelenseg, hogy a "fiatal politikai elit" (mindket oldalon) erdekes mod, egy rendkivul szuk reteg, korlatozott hallgatosaggal. Viszont rendkivul vehemens. Harcaikban a legtobb "aldozat" a jatekteren kivulrol kerul ki.

Ha Tomcat bepereli Szelenaut, mert ragalmazta - majd hivjatok szoljatok...

sourcerror 2008.05.22. 07:27:09

"Alaptézisem ez ügyben az, hogy a politika alapvetően erkölcsi kategória, amely erkölcsi koordinátarendszer teljesen független az egyén politikai meggyőződésétől."

Egy mondatos önellentmondás rulez.

Zöldfül · http://zoldful.blog.hu 2008.05.22. 07:38:26

Kimaradt, melyik erkölcsöt tekinti a poszt írója mérvadónak. :)
Mert ugye az épp érvényesnek tekintett értékrendszer időben és térben is eléggé változékony szokott lenni. :)

anorim 2008.05.22. 07:57:05

műveletlen, gyenge cikk

Paranoid Android2 2008.05.22. 08:12:34

A politika és az egyén politikai meggyőződése nem ugyanaz. De lehettem volna világosabb igaz, de a cikk arra ment ki, hogy nem feltétlenül vagy geci attól, hogy az ideológiai meggyőződésed zavaros, vagy nem demokrata vagy.:)

Utaltam rá, hogy alapvetően a keresztény erkölcsre gondolok (a vallási kiterjesztés nélkül persze). De ez még a szocialista humanizmusban is benne van, csak ott se nagyon tartották be.


Nem az erkölcsi értékrendje hanem inkább az egyén világlátása, mélyebb attitűdjei, alapvető fogalmai határozzák meg a politikai meggyőződést (inkább), az erkölcs pedig az emberekkel való kapcsolat megélésén alapul inkább (empátia), más velünk hasonlatosnak való elfogadásán pl.

Kössz hogy ti legalább elovastátok.:)

zsotti 2008.05.22. 08:15:50

patrona- · gumiketrec.blogter.hu/ 2008.05.22. 02:16:52

feriről meg annyit, hogy mi lennénk a legnagyobb szarban, ha maradna a kormány, és nem lennének előrehozott választások, azonnal kiderülne, hogy van új programja, de csak a levegőbe beszél szokás szerint, lévén máshoz nem ért csak az elbaszáshoz.

Te szerencsétlen...

scsaba1 2008.05.22. 08:20:20

"Régi vesszőparipám, hogy, ha már annyit beszélünk a történelemről, történelmi példákról, akkor próbáljunk meg tájékozódni. Esetleg nem árthat, ha leveszünk történelemkönyveket a polcról, és megpróbáljuk mélyíteni ismereteinket. Legalább a gimnáziumi harmadikos, negyedikes tankönyveket, ahol ezekről is lehet ám olvasni. Mert mindenki ért a történelemhez ebben az országban, csak tanulni nem szereti. A legkomolyabb forrásuk a google."

És melyik történelem könyvet?
Én pont a rendszerválátás környékén jártam iskolába, és volt vagy 3 különböző történelemkönyvünk.

Úgy igazán pártatlanul a XX. század talán még most sincs feldolgozva. A legfrissebb forrás pedig pont a wikipédia.

hattyú 2008.05.22. 08:26:23

Jó írás, bemutatta, hogy micsoda spekulációkhoz vezet ha az embernek nincs meg a szükséges tudása. Ez az egész bizonygatósdi és érvelősdi nagyon szánalmas.

Paranoid Android2 2008.05.22. 08:31:49

Álértelmiségi az az ember, aki közvéleményformáló lehetőségekkel bír (valami ismeretlen okból felkent arra, hogy támogasson és tiltakozzon), deklaráltan független, mindig megkapja a médiafigyelmet ehhez, (színész, közgazdász, esztéta, újságíró, szociológus, stb.),
de mindig ugyanazokon a csatornákon kapja a pénzt, mindig ugyanazokat a politikusokat szereti, vagy utálja aktuálpolitikailag akiket kell.
Szakmai teljesítménye ettől független, de már mérhetetlen mert legfőbb fizetsége, hogy minden böffenésére megkapja a helyeslő kórust, meg a kitüntetést.
A jellegéből adódóan jelenleg leginkább baloldali, de a másik oldal is kitermeli ha lesz rá pénze és ideje.

Wuff 2008.05.22. 08:32:43

Kimondottan tetszett a cikk. Most akkor fasiszta vagyok vagy álértelmiségi?

Nem tudom, hogy a fanyalgóknak az nem tűnt fel, hogy a cikk csak egy vélemény és nem pedig történelemóra. Nem definiálja értelmező kéziszótárként a fogalmakat, hanem saját olvasatában használja őket, valamint úgy, ahogy az emberek többsége habzó szájjal fröcsögi őket (pl. Orbán náci, "hívei" fasiszták).

Elhiszem, hogy mindenki mérhetetlenül nagy tudásúnak érzi magát a témában, de ez most szerintem nem erre ment ki.

Paranoid Android2 2008.05.22. 08:36:30

Istenem hattyú legalább vedd a fáradságot, hogy elolvasod rendesen mielőtt kedveskedsz!
Ez nem történelmi, vagy szokványos definíció keresgetés, hanem az közös erkölcsi értékek elismerése mindkét oldalon.
Nyílván elnagyoltan és ezt megelőzendően ironikusan.

2008.05.22. 08:39:20

"Ha hazánkban akkora volt a gonosz nácik támogatottsága és ennyire antiszemita nép vagyunk, akkor hogy tudott ennyire masszívan berendezkedni egy majdnem kizárólag zsidó értelmiségiekből álló bolsevik diktatúra majdnem 50-60-70-?"

Több helyen láttam hasonló kérdést, de szegény "üldözött" zsidrákok nem nagyon akarnak válaszolni. Valahogy kényelmetlen nekik ez a téma. Pedig kiválasztott népük olyan hírességet adott a magyar történelemnek, mint Rákosi Mátyás (eredeti kaftános nevén Róth Manó).

Paranoid Android2 2008.05.22. 08:40:11

Roa !!
Örömmel üdvözöllek itt. AZ OLVASÓT!!
Én mindig azt hiszem, hogy olyat írkálok, ami útkeresés a két teljesen különböző világleírás között, de a hatásfokom a kormányéval vetekszik e tárgyban.

states 2008.05.22. 08:44:51

Gyurcsány bizonyított, méghozzá azt, hogy nem ért semmihez, szinházat, városligeti vurslit csinált a politikából, az országból. Magyarország ma Európa legjelentéktelenebb országa, érdekérvényesítő képessége nincs, a szomszéd országokban pedig a gúny és a megvetés tárgya. Megalázó ma magyarnak lenni, határon innen és túl. Kormányaiban kizárólag erkölcsileg kikezdhető emberekkel vette körül magát, hiszen ő maga is az. És akkor még finoman fogalmaztam. Művére aztán feltette a koronát Gyeneseivel, Szabóval, Szűcscsel. 6 év alatt padlóra vitte az országot hiszen Medgyessynek is ő volt a rossz szelleme. Ennyi a mérleg...

Paranoid Android2 2008.05.22. 09:00:28

Csak bejelentkezve lehet kommentelni, mert korábban, részben más nevén, részben hobbiból teleanyázták az az oldalt az europer értelmiségiek gondolom és anyukám védelmében, meg a normális kommentelők eréjes felszólításáre korlátoztam az anyázási lehetőségeket.:)
Emilben persze megjön mind, meg az a néhány érdemi is.

huncros 2008.05.22. 09:10:04

most mit mondjak erre a posztra? talán hogy álértelmiségi. maszatol-maszatol, egybemos.

Amúgy Eszterházynak volt egy nagyon jó mondása a Mindentudás Egyetemén (Szavak csodálatos élete):

"Nem véletlen, hogy példáim a fasiszta diktatúrából valók, ez nem a sokat emlegetett kettős mérce, hanem rasszizmusban egyszerűen jobbak a nácik, a nyilasok, gazdagabb a nyelvük, mert ebben gazdagabb az életük, megígérték, hogy kiirtják az emberiség egy részét, és kiirtották az emberiség egy részét, ezzel szemben a kommunisták megígérték, hogy mindenki egyenlő lesz, és kiirtották az emberiség egy részét. A két dolog, látjuk, nem azonos, innét a példatár féloldalassága."

U.i.: manapság a köznyelvben a kommunista és fasiszta szavakat máshogy használják, ezért bizonyos szempontból (az egymás megértése szempontjából) mindegy mi az eredeti jelentés:
- kommunista: szemét baloldali, nem szeretem
- fasiszta: 1., szélsőségesen deviáns módon viselkedő (nemzeti ünnpeken gyújtogat, tör, ezért még hősnek is hiszi magát)/ 2.,szalonzsidozó, vagy aki 1.,-ben leírt tettek nélkül, de arra megy, h kisebbségeket megfélemlítsen (az előző kategória is ált beletartozik + pl. focimeccseken mikor megy a vonatozás,a nagygyűléseken mikor megy kórusban, + vonulgatósdi, katonásosdi - valljuk be, ez azért sokakban valóban rossz érzést, félelmet kelt) / 3.,aki szóba meri hozni, h van olyan, h kisebbségi bűnözés, etnikai feszültség, és ez megoldást kívánna, azon túl is, h az egyenlőséget és a saját felvilágosodott, toleráns gondolkodását hangoztatnánk (NA ez az "ultraliberális" álértelmiségi, aki csak maszatol-maszatol, ld. a hsz. eleje)

Szóval amikor a közéletben a rasszistázás/kommunistázást vizsgáljuk, ne azzal érveljünk, mi a szótári jelentése a szónak (mint néhány kommentelő itt), vagy ki mit tart róla (mint a psozt irója), hanem h a közember, aki mondja, mit ért rajta.

A Numerus Clausus dolgot meg gondold még át egy kicsit.

Paranoid Android2 2008.05.22. 09:36:09

"megígérték, hogy kiirtják az emberiség egy részét, és kiirtották az emberiség egy részét, ezzel szemben a kommunisták megígérték, hogy mindenki egyenlő lesz, és kiirtották az emberiség egy részét. A két dolog, látjuk, nem azonos, innét a példatár féloldalassága."

Ez akkora baromság, hogy elér a Plútóig.

Szeretném ha megértenéd, mert tényleg valahogy közös nyelvet kell beszélnünk végül, vagy csak egyre süllyedünk tovább a mocsárba.
Azzal amit írtál, különbséget teszel gyilkos és gyilkos, áldozat és áldozat között.
Azt mondod, hogy az én halálra ítélt nagyapám aki vagy 8 évet űlt és belehalt a börtönbe szerzett betegségeibe, vagy a nagyanyám aki élete végéig üvöltve ébredt újra és újra minden éjszaka, mert azt álmodta, hogy újra kínozzák az ÁVÓn, valami nemesebb ügy áldozata volt?
Ha nem ismerjük el az áldozatok egyenjogúságát, akkor valahol elfogadjuk azt, hogy az egyik kivégzőhelyen jogossabban gyilkolták meg az embereket, mint a másikon.
Pont az így gondolkodó embereket nevezem én náciknak, bolsevistáknak. Az ilyen gondolkodásmódtól csak egy ugrás az, hogy az erkölcseid elolvadjanak és ne rejtegesd sz üldözötteket, hanem feljelentsd.
DE ennél rosszabb, hogy így nem is kommunikálhatunk egymással.

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2008.05.22. 09:41:24

Volna két kérdésem:
1/ Miért van az, hogy a komoly demokráciákban teljesen bevett és elfogadott politikai megoldások (miniszterelnök-csere: Medgyessí-Gyurcsány vs. Thaetcher-Major pl; vagy kisebbségi kormányzás) itthon annyi "szakértőnek"tűnnek rögvest alkotmányellenesnek és az Antikrisztus eljövelét hirdető jelnek?
2/ Kicsit pontosabban mit jelent az a kitétel a posztban, hogy "mind a német, mind a zsidó kisebbség befolyása, szerepe, hatása Magyarországon minősíthető volt túlzottnak ebben az időszakban"??
MI alapján, milyen befolyás, miben, mihez képest volt túlzott????
És azt hiszem, épp ez a bajom leginkább ezzel a poszttal: azt állítod, hogy erkölcsi alapon definiálhatók a politikai kategóriák, miközben az erkölcsöt valamiféle konstans sziklaszilárdan stabil képződménynek tekinted, amely - természetesen, vagy merő véletlenségből - épp egybeesik a Te álláspontoddal...

Rwindx 2008.05.22. 09:47:22

"A nácik megígérték, hogy kiirtják az emberiség egy részét, és kiirtották az emberiség egy részét, ezzel szemben a kommunisták megígérték, hogy mindenki egyenlő lesz, és kiirtották az emberiség egy részét."

Részemről eddig tudom elfogadni az idézetet (mint értelmezhető tartalmat). Ha ebből vonunk le következtetéseket akkor arra jutunk hogy a nácik is és a kommunisták is egyaránt kiírtották az emberiség egy részét. Magyarán szólva, mindkét csapat azonos bűnöket követett el a múltban (és követ el a jelenben) háborús, emberiség és emberiesség elleni bűncselekményeket.

Az hogy a kommunisták e tekintetben még gerinctelenek is és hazudnak állandóan, itt nem reveláns.

Egyébként nem vagyok meggyőződve hogy eredetileg Eszterházy-tól való és nem módosított rajta. De ez most igazából teljesen lényegtelen.

kinot 2008.05.22. 09:48:07

nagyon jó cikk, köszönjük!

Paranoid Android2 2008.05.22. 09:55:59

tapír
Szerintem, hogy nem illik embereket kirabolni megölni, kitelepíteni, deportálni, az azért nem csak az én álláspontom, hanem úgy általában a jóakaratú embereké. Sőt az sem, hogy társadalmi csoportokat nem lehet jogfosztottá tenni. Az általános erkölcs, amelyet magától értetődően mindannyian vallunk ezeket tartalmazza.
1) A miénk nem komoly demokrácia, mert amit a maszopszadesz bagázs csinált 6 év alatt abba bármilyen "komoly " demokráciában hetente belebuktak volna.
2)Na ez történelemóra lenne, bele se kezdek, értsd szó szerint.

vujicsics trutymo 2008.05.22. 09:57:08

Nácizmus, ha a kommunistákat és zsidókat lövik a Dunába. Kommunizmus, ha a nácikat és a magyarokat lövik a dunába. Megoldás a demokrácia. Mindenkit a Dunába kell lőni!

Nyomek 2008.05.22. 09:59:03

Jobb és baloldali definíciója?

Libsi?

phaidros 2008.05.22. 10:02:26

Paranoid Android,

bocsi.

Szóval, gondolom nem vártál más reakciókat.

Kérlek szépen, Te mosdatod a kommunistákat/fasisztákat, ezért Te kommunista/fasiszta vagy. Röviden fammunista. E kategória előnye, hogy egyszerre utálhat mindkét szélsőség, a nullapontos és a bombagyáros is.

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2008.05.22. 10:03:40

Paraandroid, én azt gondolnám hogy a nem komoly demokráciából olyan út vezet a komoly demokráciába, hogy az OTT elfogadott értékeket magunkévá tesszük.
Az az érvelés meg, hogy ez azért erkölkcstelen, mert X vagy Y párt csinálta, hát... minimum elfogult.
De inkább képmutatónak mondanám, hogy a demokratikus gyakorlatot csak akkor fogadjuk el, ha a "jó" oldalról jön. (Nem Téged minősítlek, hanem azt a zsákutcát, amelybe voltál szíves belesétálni.)
Sajnos pont az a gondom, hogy amit leírtál, nem tudom szó szerint érteni. Valamit "túlzottnak" tartani ugyanis csak valamihez képest lehet, azaz feltételez egy viszony(ítási) rendszert.

Paranoid Android2 2008.05.22. 10:04:43

Jobb és bal ezt definiálni ma már nem lehet:)
Libsi= Antiszemitázós szadeszes, magát okosnak képzelő középszerű holdudvar:)

Paranoid Android2 2008.05.22. 10:20:08

A zsákutca ott van, hogyha igazi demokrataként viselkedett volna a kormány az elmúlt 6 évben, akkor jogos lenne szőrözni azon, hogy a fedesz hol sért normákat, de itt arról van szó, hogy a szocik szerint a fidesz oszoljon fel és ne is legyen ellenzék, vagy támogassa a kormányprogramot.:)
Demokratikus normák haha.
Javaslom ne marxista forrásból tájékozódjál a két világháború közötti nemzetiségi viszonyokról.
Pl Hány zsidó menekült a szélsőfasiszta magyarországra trianon után a szabad boldog demokratikus utódállamokból?
Milyen politikai áramlatok voltak a hazai zsidóságban?
Milyen volt BP etnikai összetétele?
Foglalkozási összetétele, gazdasági szerepe?
Mo-i németség mozgásai?
Általános politikai helyzet?

Mostanság a fenébe kívánták az erdélyi magyarokat is, gondolhatod válság idején hogy örültek a korábban inkább monarchista nem magyar és jelentős számú konkurenciának.

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2008.05.22. 10:34:39

bocsánat.. ahhoz, amit leírtál, mi köze van a németség-zsidóság "túlzott" szerepének?
ha már erkölcs: nem tán épp az volna merőben erkölcstelen (és persze képtelenség, hogy elhitetjük magunkkal, hogy ha egy adott poszton nem zsidó/sváb ücsörög, akkor hamarjában minden rögtön jobban megy?
Azt meg, hogy melyik párt szólít fel, ad 72 (vekker)órás ultimátumot, követel, kvázi avatkozik be a másik belügyeibe, tán ne feszegessük...
Persze ha jól sejtem, ez tuóbbiak erköülcsi alapon indokolhatóak--- Szerinted
haha

Paranoid Android2 2008.05.22. 10:37:43

semmi mert az írás arról szólt, hogy hol válik erkölcsileg egyre kétségessebbé egy diktatúra támogatása, vagy nem ellenzése, akár hallgatólagosan is, hogy ez milyen vékony jég.
Persze öszöd meg igazságbeszéd, ugyan már.

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2008.05.22. 10:49:36

illene vállalni, amit leírsz...
mert ez így csak mellébeszéd...
vagy annak az átláétszó kísérlete, hogy megmagyarázd, miért csak az egyik oldalon van erkölcs.

Pala 2008.05.22. 10:50:27

A numerus clausus sok tekintetben rokon a mai úgynevezett antidiszkriminációs intézkedésekkel.
Ami az Egyesült Államokban van, az meg egyenesen agyrém: egy filmben muszáj feltűnnie X négernek.

Paranoid Android2 2008.05.22. 10:55:04

Azt te hol olvastad, hogy az egyik oldalon? A cikkben mármint?
Hol emlegettem én aktuálpolitikailag erkölcsöt?
Azt mondam, hogy hogy lehetne erkölcsös az ellenzék ha ilyen a kormány (a kommentben)?
Semmi köze ennek ehhez, mégha én optimistán azt feltételezem, hogy a fidesz jobban kormányoz majd és kevesebbet lop. Mi köze ennek az erkölcshöz?

huncros 2008.05.22. 14:09:19

Na jó, látom gondot okozott az idézet értelmezése, amit most diplomáciai okokból tudjunk be annak, h szövegkörnyezetből kivéve nehéz (lehet megnézni az egész szöveget is...), és nem pedig annak, h nem is volt rá szándék.

A nácizmus egy olyan eszme, mely emberek kiirtását, elnyomását tűzte ki célul, és ezt be is teljesítette.

A kommunizmus egy nagyon szép eszméből indult (mindenki egyenlő, nincs gazd. elnyomás, kiszolgáltatottság,stb..), aztán mint minden szép eszme a történelemben, egy diktatórikus elnyomásba
torkollott (vö. kereszténység, de ez off).

A szövegben SEHOL se volt az, h a kommunista gyilkos rendesebb, mint a náci gyilkos. Épp az elenkezőjéről szól, de ezt nem sikerült megérteni.

A nácizmus szörnyűségei magához az eszméhez kapcsolódnak, az eszme hordozza magában, míg a kommunizmus szőrnyűségei a rendszerhez kötödönek, magához az eszméhez csak annyira, mint az őskereszténység az inkvizicióhoz.

Ha ma valaki náci eszméket hírdet, akkor mások elnyomását hírdeti, míg ha valaki a kommunista időket sírja vissza, akkor az esetek döntő többségében a létbiztonságot, teljes foglalkoztatottságott, jó focit, stb.. sírja vissza, és nem az elnyomó rendszert.

Ebből azért talán érezhető, h a nácizmushoz miért járul egy olyan mellékzönge, ami akár ma is aktuális, míg a kommunizmushoz nem (vagy másképp), ezzel nem csökkentve semmit se a második áldozataiból sem.


Felteszem, ezt is félre fogják magyarázni, mondván, a kommunizmust mentegettem, ebben az esetben az alapfeltevés (nem érti/nem akarja érteni) második pontja bizonyosodik be, tehát úgy is fölösleges. Ha valakit viszont jobban is érdekel, ajánlom a teljes szöveget is, nem nehéz megtalálni: Eszterházy: Szavak csodálatos élete, Mindentudás Egyeteme.

huncros 2008.05.22. 14:31:01

OFF: egyik legrosszabb mentegetőzési technika a 'mert kiprovokálták'. Amikor a focihulligán azzal jön, h mert a biztonsági őr, ellenfél szurkolói provokálták ki, h ő törjön-zúzzon, amikor a blogger azzal mentegeti a korai zsidóellenes intézkedéseket, mert túlsúlyban voltak a zsidók a szellemi elitben, vagy amikor az egyik pol. erő teljesen destruktív politizálási stílusát azzal mentegetjük, h mert a másik nem elég demokratikus. Az MSZP jónéhány dolgot elszart, néhányat jól csinált (ez a kevsebb, adom), de ez a Fideszt még inkább bírálja, h ilyen helyzetben, amikor ráadásul lehetőség is lett volna nyereségesen is konstruktívan hozzáállni, lehetőség is lett volna rá -voltak egyeztetési próbálkozások, bármennyire is tagadják, de vagy el lettek csúfosan utasítva, vagy komoly javaslat híján komolytalanok lettek- ,csak a rombolásra összpontosít (még mindig nuku normális program...).

És igen, az öszödi beszéd nem egy igazságbeszéd vagy nagy bevallás (ha nem derül ki, maguktól nem játszák be). Viszont egy világos állásfoglalás, és konstruktív hozzáállás.


Ez most nagyon félrement a témától, de nagyon nem szeretem ezt a 'ő provokálta ki' mentalitást, meg gondoltam, ha a blogíró megengedi magának a saját erős elfogultságának előtörését, akkor ennyi nekem is belefér. Azért ha lehet, maradjunk az eredeti témánál, mert az is elég, ebben pedig úgyse jutnak soha előrébb

novákandris 2008.05.22. 23:19:47

Nem értem.

Most akkor mik ezek a definíciók?
Azt próbálod megragadni, hogy a mai közbeszédben, vagy egyes rétegek-csoportok közbeszédeiben mit jelentenek, hogyan, milyen értelemmel használják ezeket a szavakat (pl. a fidesz szimpatizánsok hogyan használják a kommunista/bolsevista szavakat, mit értenek ez alatt)?

Az előző posztban Te magad nevezed bolsevistának az MSZP vezetését/a kormány (egyes?) tagjait.

Most akkor jöjjön egy poszt, amiben a két előző poszt között megteremted a koherenciát - leírod, hogy mennyiben bolsevista a kormány, v. egyes tagjai, v. akárki!

2008.05.23. 07:54:45

"a kommunizmus szörnyűségei a rendszerhez kötödönek, magához az eszméhez csak annyira, mint az őskereszténység az inkvizícióhoz."

Gondolod? Van ám más olvasata is a kommunizmusnak:

"1889. április 20-án megszületik Adolf Hitler, aki mindenkinél pontosabban írta le a zsidók és befogadó nemzeteik közötti konfliktus lényegét, és a leghatékonyabb védelmet dolgozta ki a világ rendje elleni zsidó tervek (pl. a kommunizmus) ellen."

Nem véletlen, hogy a kommunisták nagy része zsidó, Kun Bélán át Rákosi Mátyásig.

süti beállítások módosítása