Jogom van-e másképp gondolkodni?

Jogom van-e alapvető erkölcsi értékek képviseletét számon kérni másokon?

Elégséges-e ehhez az, hogy nem követtem el semmiféle törvénysértést, rendes adófizető polgár vagyok, elmegyek szavazni és identitásom fontos része, hogy magyar nemzetiségű vagyok?

Hát nem.

A baj az, hogyha nem a megfelelő pártra szavazok, ha többre becsülöm a magyarságomat, mint akárki más teljesen irreleváns etnikai hovatartozását, rögtön kétségessé válik a szalonképességem bizonyos körökben.

Nálunk normáliséknál, a mindennapi érintkezés, a mindennapi élet során nem merül fel az egyes emberek etnikai hovatartozása, csak egyedül az egyedi emberi kvalitások számítanak.

Normális ember nem zaklatja a környezetét azzal, hogy etnikai eredetét (vagy bármilyen más egyedi mániáját) tényezővé emeli az emberi kapcsolataiban.

Ha igen, akkor a normális emberek kerülni kezdik.

A magát „liberális értelmiségként” azonosító, szellemi kontinuitást a „baloldali progresszióval”, valamint annak legszélsőségesebb formáival is fenntartó csoportok azonban a mindennapi társadalmi érintkezés dogmájává tették, hogy ebben az országban bizonyos kisebbségi csoportok minden lelki és fizikai bajáért a „többségi” társadalom egyéni és közösségi szinten megnyilvánuló rasszizmusa, fasizmusa, nácizmusa, előítéletessége, eszelős gyűlölködése az oka.

Egyéni értelemben ennek az az oka, hogy ezek az emberek szentül meg vannak győződve saját szellemi felsőbrendűségükről. Szentül hiszik, hogy csak nekik van joguk ezt az országot irányítani. Ugyanazon a szinten állnak most is intellektuálisan, mint vulgármarxista korukban, vagy Mao felé kacsingatva, hiszen liberális név alatt a liberalizmus 3 mondatos változatát művelik. Az, hogy az általuk a valóságra kényszerített ideológia mindenütt kudarcot vallott és az országot egyik (kontextusában) legnagyobb válságába vezette, nem készteti őket személyes következtetésekre. Azok az emberek hibásak szerintük, akik nem képesek a „hittételeknek” megfelelően élni.

A magyar társadalomból ellenséget gyártó „progresszív” társaság tagjai olyan társadalomban akarnak élni, amelyben a magyarok döntő többsége nem. Ebből következik a magyar társadalom mucsaizása, fasisztázása. Az ilyesmiért pedig ritkán szeretik meg az embert.

Senki nem tett többet a társadalmi indulatok felszításáért, mint az a politikai hang, amely már 20 éve gyalázza a magyar társadalmat és tulajdonít neki generálisan gyilkos indulatokat.

Nyílván a jelenlegi magyar társadalmat történelmi távlatában kell szemlélnünk, hogy megértsük a hétköznapi előítéletesség forrásait, de a múlt bűneiért a jelen embereinek semmi felelősége nincs. Nem vagyunk bűnös nép, sőt a környező nemzetekhez képest (Európa minden nemzetéhez képest) semmi okunk a szégyenkezésre. Büszkének sem kell lennünk persze, kisebbségeink azonban egy dekával sem különbek, mint mi.

De ők nem akarnak megváltoztatni bennünket, mégcsak megnevelni sem, csak azt akarják, hogy magunktól váljunk jó liberálissá, vagy törődjünk bele, hogy nem élhetünk úgy ahogy szeretnénk. Hiszen nevelhetetlenek vagyunk.

A liberális doktrína nem mond semmit arról, hogy vajon mi is történik akkor, amikor egy társadalmi csoport, legyen etnikai, vallási, erkölcsi, kulturális, viselkedési, vagy bármilyen más identitású, a többséget (azt a rendkívül összetett, számtalan egyéb „kisebbségből” összeálló masszát) kinevezi ellenségének. Csak azt mondja ez a „liberalizmus”, hogy a kisebbségeknek, különösen a „felkent” kisebbségeknek igaza kell hogy legyen.

Pedig nem.

Nem vagyunk fasiszták és így nincs szükségünk antifasisztákra sem.

Ha működik a politikai rendszer, tiszták a választások és legfőképpen működik a kormány, akkor nem kell attól tartani, hogy a kilátástalan helyzetbe kerülő emberek elhiszik a szélsőséges dumákat.

Teccettek volna kormányozni!

De nem.

 

Mindig, mindenki ragaszkodik a hatalomhoz. Ez természetes valahol. Emberi.

De a végsőkig feszített húr egyszer bizonyosan elpattan.

Jobb önként elmenni, mint megvárni, míg az istenadta nép ellátogat a parlamentbe és esetleg a Rózsadombra is.

Nem vagyunk igazán forradalmár nép. Nekünk mindig kellett a felkeléshez valami kifejezetten retardált, barom, agresszív, vegzálós hatalom ügyködése is.

Na most ez a része megvan.

Nem lehetne ezt valahogy elkerülni?

Valahogy úgy érzem nekem az új rendszer se fog tetszeni!

 

 

Címkék: liberálisok fasiszták antifasiszták

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr99438528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Seduxen (már NEM dr.) 2008.04.23. 12:56:31

Kicsit csapongóra sikerült ez a post, vagy ez csak az én véleményem? Pedig helyenként igazságokat is leír a "szerző"... Kíváncsian várom az első virtuális harcosok érkezését :-)
"A baj az, hogyha nem a megfelelő pártra szavazok, ha többre becsülöm a magyarságomat, mint akárki más teljesen irreleváns etnikai hovatartozását, rögtön kétségessé válik a szalonképességem bizonyos körökben."
Bocs, de ha - szerintem nagyon HELYESEN - sokra tartod a magyarságtudatodat, akkor el kell(ene) fogadni a másik - ugyancsak büszke - indentítástudatát. Szerintem ez lenne az EGÉSZSÉGES, és abszolút jó értelemben vett nacionalizmus. Én azt gondolom, hogy ez igenis megférhet(ne) egymás mellett.

GIjoe 2008.04.23. 13:13:51

en is igy gondolom.

a nap húszpontos képe · http://haazeeblog.blogspot.com/ 2008.04.23. 13:25:03

Faszisták nem vagytok, ez tény... csak kisnyilas idióták...

amos 2008.04.23. 13:27:31

Az ideális társadalomban valóban az egyedi emberi kvalitások számítanak.Így gondolkodom én is,de ez nem ideális társadalom.Azért törekedhetünk rá,de nem a másik gyalázásával,lefasisztázásával,idegennek tituálásával,kirekesztésével.
Az utolsó sorodra : Meglehetősen pesszimista gondolat,de egy megközelítés szerint a pesszimista reálisan gondolkodó optimista.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.04.23. 13:37:28

Hát ez eléggé tele van ellentmondásokkal...

Agent Cooper 2008.04.23. 13:51:01

"A baj az, hogyha nem a megfelelő pártra szavazok, ha többre becsülöm a magyarságomat, mint akárki más teljesen irreleváns etnikai hovatartozását, rögtön kétségessé válik a szalonképességem bizonyos körökben."

Mifelénk ezt hívják nacionalizmusnak, pubi.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.04.23. 13:55:22

"Nyílván a jelenlegi magyar társadalmat történelmi távlatában kell szemlélnünk, hogy megértsük a hétköznapi előítéletesség forrásait, de a múlt bűneiért a jelen embereinek semmi felelősége nincs."

"Ugyanazon a szinten állnak most is intellektuálisan, mint vulgármarxista korukban, vagy Mao felé kacsingatva" ... "általuk a valóságra kényszerített ideológia mindenütt kudarcot vallott és az országot egyik (kontextusában) legnagyobb válságába vezette"

Ebben nincs ellentmondás, ha mégis, akkor én igaz hazafi vagyok, aki nem veszi észre, mert a szalonrasszizmus a haza érdekeit szolgálja.

Rwindx 2008.04.23. 14:00:05

off:
Én úgy gondolom öszekevered a liberálisokat, és a liberalizmust az szdsz-el. Tény az elmúlt 20 év propagandája azt súlykolta hogy ők liberálisok, 94-ig én is azt hittem. Hát nem, ezek szimpla férgek, nem több. A liberalizmus az emberek szabadságáról szól, kvázi szabad bármit, amivel nem ártunk a másiknak. Ebből adódik hogy a szabadsággal együtt járnak bizonyos korlátok is, amelyek megakadályozzák, hogy a szabadságjogaink más ember rovására érvényesüljenek. Ezt nevezhetjük a korlátokat nevezhetjük kötelességeknek is. Tehát a szabadság a szabadságjogok és kötelességek koherens halmaza.

Ha valaki túllép a kötelességeinek betartásán, akkor azt külső tényezővel (állam, törvények, civil szerveződés, stb) helyre kell igazítani, valamint a kötelességszegéstől el kell tántorítani, továbbá rávenni hogy a jövőben ezt ne tegye meg. Ugyanis a többiek szabadságjogait korlátozná, ami nem megengedhető.

Mivel alapvetően adódik hogy az emberek egyenlőek, ezért a negatív diszkrimináció nem megengedett. DE mivel az emberek egy csoportja felé nyújtott pozitív diszkrimináció általában az emberek egy másik csoportjának irányában ez negatív diszkriminációban nyilvánul meg. Ezért a diszkrimináció az esetek legnagyobb többségében bármilyen irányban káros, jobbára társadalmi feszültségeket szül. Ezért ezt sem lenne szabad.

Na kb nagyon tömören így nézne ki egy liberális elv, ez úgy gondolom egyáltalán nem egyezik meg azzal amit az szdsz képvisel. Tehát csak mértékkel liberálisozzuk őket pls. Ja és a neoliberálisoknak sincs sok közük a liberálisokhoz. Az egyik a piacról és a pénzről szól, míg az utóbbi az emberekről. Sokan összemossák ezt is.

Tudom kicsit (na jó nem kicsit) off volt, de azért kicsit szíven szokott szúrni ha a liberálisokat szidják a tetvek miatt.

on

Paranoid Android2 2008.04.23. 14:10:45

Rwindx
Igyekeztem én rakni az idézőjeleket, csak nem jutott mindenhová!

De ez az egész nem a liberalizmusról szól.

Ez arról szól, hogy ugyanaz a hazugságtechnika él tovább, mint 90 előtt, csak a szavakat cserélték ki. És kb ugyanazok is hazudnak.

És ugyanannyira szarul is mennek a dolgok, mint akkor és megvannak a régi korustagok is, akik tercelnek a hatalomnak.

Sáfrány 2008.04.23. 14:26:09

2008 Magyarországán bármilyen reális helyzetértékelőre rásütik a rasszista/fasiszta/nacionalista pecsétet. És akkor még marhára örülhet hogy nem terrorista egyből.

Függetlenül attól hogy adott közrendet és a közélet átláthatóságát óhajtó illetők sugárban okádnának egy népnemzeti-keresztyény hatalomtól.

Szükséges egy radikális, realista és rendpárti centrálpárt létrehozása, olyan alternatíváé ahol SENKI nem lehet párttag aki az elmúlt 50 évben bármilyen politikai szerepet vállalt vagy azzal összefüggésbe hozható.

A jobb- és baloldal egymásramutogatásából, az ún. "liberálisok" szélsőséges (fajvédőrasszista) uszításából és a bármilyen őket ért kritikára rasszizmust/nácizmust sikításából nem fog megváltozni semmi, csak a posvány mélyül.

Régen elég volt abból hogy az elégedetlen tömegeket egy legyintéssel szélsőséges csoportnak kezelje a hatalom, miközben a saját szervezésű terrorista elterelő cselekményeiket (robbantások, molotovozások, rendőrpalota-lődözés) összemossák a valódi szélsőségesekkel, hogy aztán MINDEN tüntetőre és elégedetlenre ráhúzzák a szélsőséges jelzőt.

Ez az egész rasszista/nemrasszista kormányzati tervezésű pozicionálás és a társadalom megosztása csak kendőzi az igazi problémát, nevezetesen hogy a kormány végromlásba hajtja az országot. Ezt egyesek nemzethalálként vizionálják, mások a becsületes élet alapvető feltételeinek tönkretevéseként, mindegy, az eredmény ugyanaz.

El lehet menni, vagy legyünk szívesek elkergetni ezt a tolvajbandát, oly példát statuálva hogy eszébe se jusson többé senkinek hasonlóképp "kormányozni".

Seduxen (már NEM dr.) 2008.04.23. 14:30:37

A nap húszpontos képe: ezt kifejtenéd bővebben?
Néha azt gondolom, hogy ennek az országnak valamiféle puha diktatúra kell(enne), akkor talán rend lenne...

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2008.04.23. 14:32:25

Tegnap bejött ez a téma, úgyhogy mostantól csak erről fog szólni a blogod? Király éesz.

Rwindx 2008.04.23. 14:36:21

Értem hogy nem róluk szól, ezért volt az off-on jelzés :) csak szimplán nem szeretem ha liberálisnak nevezik őket, mert akkor egy kicsit mocskosnak érzem magam miattuk. Az idézőjelek első körben elkerülték a figyelmemet.

A többivel egyébiránt egyetértek, nem gondolom azt pl hgy aki 72-ben mondjuk egy szélsőbaloldali maoista tüntetést szervez, az most valóban a szabadság élharcosává tudna vállni. Vagy aki a KISZ-ben vagy Pártban vezető funkciót töltött be az kioktathatna másokat demokráciáról, köztársaságról.
A másik meg a kollektív bűntudat (konkrétan a szar) szétterítése, hogy "90 előtt ki nem volt kommunista?" és ezért ugye ne pofázzon senki. Azt hiszem tegnap is belefutottam egy ilyenbe. Én 14 évesen biztosan nem voltam kommunista.

Egyébként valamilyen szinten témaközeli a www.kibulizottorszag.net -en található írás Bereznay Andrástól. Ha már boncolgatjuk a rendszerváltás előtti és utáni politikai elit kapcsolatát, hasonlóságait. Elég sok mindent le lehet vezetni annak alapján, hogy megértsük miért is van és lehet mindez most Mo-n, Miért is történik sok minden úgy mintha nem változott volna semmi. Nem állítom hogy az írás minden egyes mondatával egyetértek, de kiindulási alapnak nem rossz, érdemesnek tartom elolvasni.

Patreides · patreides.blog.hu 2008.04.23. 14:44:55

"Nem vagyunk fasiszták és így nincs szükségünk antifasisztákra sem." ???

Szerintem antifasisztának lenni alapvető erkölcsi kötelessége mindenkinek. Mindegy, hogy éppen vannak-e fasiszták, vagy nincsenek. Antifasisztának lenni annyi, mint hitet tenni a keresztényi elvek mellett.
Mi lehet ezzel kapcsolatban akkora probléma, hogy blogokat kell ellene írni?

Ha meg egy bűncselekményt elkövető alaptalanul etnikai megkülönböztetéssel vádolja a hatóságot, akkor mondjuk három helyett hat évre kell be****ni a börtönbe, oszt jónapot.

Normális rend nélkül sem liberális, sem konzervatív, sem szocialista elvek szerint nem működhet egy ország. Valójában nem működhet tisztán egyfajta elv alkalmazásával sem, mert valamilyen mértékben ezek mindegyikére szükség van egy egészséges társadalomban.

A többséget megvédeni akarni a kisebbségtől viszont nagyon ismerős gondolkodásmód, és általában etnikai tisztogatás, népirtás a vége.
Az ilyen gondolatokból nőtt ki anno a náci eszme is, mert ez egyszerűen ott van az ember fejében, mindenkiében, és antifasisztának lenni már csak a saját fasizmusunk kordában tartására is kötelességünk.
Aki pedig azt hiszi, hogy benne nincs előítélet, benne nincsenek meg a náci, fasiszta eszmék alapjai, az az ember nagyon veszélyes, mert becsapja saját magát is.

Sáfrány 2008.04.23. 14:46:58

Puha diktatúra: kicsit be kellene csukni a kapukat amíg rendrakás van. Nem kellene a szomszédoknak belepofázni a szennyes mosásába-vasalásába, szomszédnak értve az EU-t is. Eddig cinkosként hallgattak, elég volt nekik a piacunk. Nem nagyon merték kritikával illetni a kormányzást ezredrangú, a főállású tolvajlást elsődleges prioritásként alkalmazó kormányt. Max halkan berzenkedtek amikor a gazdasági "eredményeink" a zsebükre ment. Ha akkor szartak bele elvárható hogy nézzenek máshova amikor a felelősök ezrei lakhelyelhagyási tilalmat kapnak és befagyasztott bankszámlákat. Amelyik bank ebben nem lesz partner azt eléri a népharag.

Be kellene zárni a bazárt egy kis időre, se ki se be, aztán ha majd a szőnyegből is ki vannak porszívózva az atkák akkor lehet jönni örömködni.
Addig meg coki Brüsszelnek is.

Buli után jön a takarítás.

Sáfrány 2008.04.23. 14:51:44

"A többséget megvédeni akarni a kisebbségtől" ??

Ember, elegendő lenne ha nem lenne kormányprogram a pozitív diszkrimináció (ami óhatatlanul a többség ELLENI negatív diszkrimináció), és ha MINDENKIRE vonatkozóan volna pár apró változtatás:

Két gyerek után a harmadiktól kizárólag adócsökkentés járjon, és az erőszakos bűnözők magánbörtönökben töltsék a büntetésüket produktív munkával. Ez nem rasszista, ez nem fasiszta, ez mindenkire ugyanúgy értelmezett azonnali törvényerejű rendelet lesz, mert VÉGRE mindenkire ugyanúgy kellene hogy működjenek a törvények.

BandW (törölt) 2008.04.23. 14:53:37

Hát, a mai bejegyzés is pont ugyanazokkal közhelyekkel operál, mint a tegnapi.
És bezony már roppant unalmasak ezek a sokszor hallott közhelyek.
Hogy szegény "elnyomott magyarság" hogyan képzeli el magának a "liberalizmust", a liberálisokat, az antifasisztákat, a szocikat stb.
Zérus ismeret, nagyadag feészinességgel párosulva.

Egy olyan ember tiltakozása az ellen, hogy "lefasisztázzák", akit még a büdös életben soha le nem fasisztáztak, nem is akarja senki de az illető már nagyon szeretné. :-))

Seduxen (már NEM dr.) 2008.04.23. 14:55:18

Sáfrány: nem, szerintem amit Te elképzelsz, az rendpárti. De abból nagyon sokan nem kérnek ebben az országban.

pazola 2008.04.23. 15:04:15

Eloszor azt hittem, hogy ez a tegnapi poszt. De mar latom, hogy tenyleg.

Akinek meg problema, hogy ez index-cimlapon van.. ennel szarabb blogok is voltak mar. Ez is velemeny.

Eljen a demokracia! ;)

Rwindx 2008.04.23. 15:06:43

Patreides:
Van két megállapításom és egy kérdésem azzal kapcsolatban ímit írtál.

"Szerintem antifasisztának lenni alapvető erkölcsi kötelessége mindenkinek." - Én úgy fogalmaznék, hogy a nácikat, fasisztákat alapvető erkölcsi kötelessége mindenkinek elítélni, és tenni ellenük. De valójában még pontosabban úgy fogalmaznék hogy alapvető erkölcsi kötelessége mindenkinek minden diktatórikus rendszer alapelméletét elutasítania és küzdeni ellene.

Hogy miért mondom ezt: Manapság több fajta antifasiszta van.
1. az aki elitéli a nácikat, mert azok nácik. Ennyi.
2. az aki bárkit lenáciz (fasisztáz, nyilasoz) mert nem ért vele egyet.
3. az aki elítéli a nácikat csak azért mert ez kommunista hagyomány, érdekében áll, stb. Lehet elég nagy átfedés van a 2-el.
4. az aki elítél mindent ami nem egyeztethető össze az emberi értékrendekkel.

Na most az 1.-ből nem sok van, nem ők a jellemzők. Akikből sok van az a 2-3. Hogy miért? ki tudja.
Akikből szintén van még az a 4. de őket a 2-3. jobbára ugyanúgy lenácizza. És ez okozza problémát.

Akkor a kérdésem: Antifasiszta létedre, antikommunista vagy-e? Ez sokat segít annak előrejelzésében hogy értelmes beszélgetést tudunk-e lebonyolítani.

És egy kis extra:
"A többséget megvédeni akarni a kisebbségtől viszont nagyon ismerős gondolkodásmód, és általában etnikai tisztogatás, népirtás a vége."
Ez jelen helyzetben úgy gondolom ez nem ilyen egyszerű, lásd első gondolatom, a társadalmi feszültségekkel kapcsolatban. Ha tisztán a körülmények figyelembevételétől eltekintenénk igazad lenne, de ezektől nem tekinthetünk el. A társadalmi feszültségeket kellene megszüntetni a pozitív és negatív diszkriminációkkel együtt, valamit biztosítani a szabadságjogokat MINDENKI számára.

Paranoid Android2 2008.04.23. 15:19:58

Rwindx
Szerintem a normális emberi lét alapeleme, hogy az együttélés szabályait betartjuk. Annak a feltételezése, hogy az ember pusztán gondolati úton kikeveredhet a saját erkölcsiből és egy reggel arra ébred, hogy ő bolsi, vagy náci és elmgy kulákot, vagy zsidót verni az eléggé nehézzé tesz bármiféle vitát.
Beszélgetni, vitázgatni azzal akarok, aki nem feltételezi, hogy be fogok törölni neki egyet.
Az, hogy az itt kommentelők jelentős része A Szeretem anyámat mondatból is levezeti, hogy náci vagyok az csak a tünete a gyűlöletnek amit éreznek a világ iránt.
A kérdés az lenne, hogy vajon, hogy korlátozhatnánk jogosan felhorgadó indulatainkat?
És hogy korlátozhatnánk azokét, akik hajlamosak a balhéra?
De miért is tudnák a az egyik szélsőséget kezelni, ha a másikat se tudjuk?
Ezeket a problémákat csak a jólét kezeli, akkor kevesebb a balhé.
De ahhoz jól kéne kormányozni.

Patreides · patreides.blog.hu 2008.04.23. 15:23:12

"Buli után jön a takarítás."

Csak az a gond, hogy nincsenek mindenki felett álló, erkölcsileg patyolattiszta "takarítók". Csak olyanok vannak, akik azt HISZIK magukról, hogy ők azok, hogy ők mindenki felett állnak, hogy ők jobbak másoknál.
Mindegy, hogy régi "elit", új "elit", vagy bármilyen véletlenszerűen kiválasztott csoport a társadalomban, mind ugyanolyan emberanyagot reprezentál, vannak benne ilyenek is, olyanok is, erkölcsileg szilárdabbak, és kisebb-nagyobb mértékben korrumpálhatók is.
Hatalmi helyzetben előbb-utóbb minden csoport hasonlóan kezd el viselkedni, ezért találták ki a demokratikus hatalmi körforgót.
És mivel ma már mindenki előtt világos, hogy mást lehet választani, de jobbat nem, mert már mindenki volt hatalmon legalább egyszer 89 óta... Ezért sokan a demokrácia ellen fordultak, és diktatúráért, "takarításért" kiáltanak.
De ez nem segít azon, hogy olyanok vagyunk, amilyenek. Ez vagyunk mi itt, ez Magyarország, a tízmilliót nem lehet egyszerűen lecserélni angyalokra vagy marslakókra...
Le lehet persze cserélni az elitet erőszakkal, ezt tették a negyvenes évek legvégén, az ötvenes évek elején Rákosiék, forradalomra meg néphatalomra hivatkozva... utcaseprőből gyárigazgató, hát persze. Csak aztán hamar kiderül ilyenkor, hogy az új elit ugyanúgy viselkedik hatalmi helyzetben, mert ők sem mások, mint akárki más, csak kevésbé érti a dolgát, és így még inkább tönkrevágja az országot.

Paranoid Android2 2008.04.23. 15:31:50

Patreides

Arra gondolsz netántán, hogy a Viktorék még ezeknél is ergyábbak lennének?
Pedig eltcsre mindenképpen kell legfőképpen baloldalo, mert most ott nincs is elit igazából.
Úgy általában minden pol rendszerben lopnak, a demokráciában is nagyon.
A különbség a választási lehetőségben van, meg hogy másis lophat.:)

Seduxen (már NEM dr.) 2008.04.23. 15:45:18

PA: ezek szerint a demokrácia magyarországi vállfaját értelmezhetjük úgy, mint egymást követő 4 éves diktatúrák sorozatát? Én '89 óta egyre inkább ezt érzem. Mindegy, hogy balos, jobbos, liberális, konzervatív. A választópolgárnak kuss!

Paranoid Android2 2008.04.23. 15:48:03

Seduxen
Pontosan, csak ezzel nem szoktak kampányolni a demokrácia mellett, valahogy nem hangzik jól.
:)

Rwindx 2008.04.23. 15:48:36

Paranoid:
"Szerintem a normális emberi lét alapeleme, hogy az együttélés szabályait betartjuk." - Igen, talán ezért is nem ördögtől való dolog a liberalizmus. Ugyanarról szól. No mindegy ezt a liberalizmus témát nem akarom túlzottan feszegetni.

Ha megnézed az emberek kb 2006 óta jóval feszültebbek, ingerlékenyebbek, ennek az oka elég egyértelmű, erre te is rámutattál, ár nemcsak az altalános jólét hiányát tenném felelőssé, hanem azt hogy az emberek alapbetően at érzik itt rosszul mennek a dolgok, becsapva érzik magukat, nem találják a helyüket. Egy ilyen helyzet nyilván a szélsőségek terjedését okozza. Látjuk minden oldalról. A mindekit lefasisztázók kórusa, és azért TC-éket sem tartom éppen normálisnak. És mindennek tetejébe úgy kellene megőriznem a álláspontomat, hogy az egyiknek náci, a másiknak libsi-bolsi vagyok. Kénytelen vagyok mérlegelni melyiket tartom nagyobb veszélynek, pedig nem kellene. És ami rossz ők is azt sugallják nekünk, döntsünk kinek a táborába tartozunk. És akik döntenek ők már el is hullottak azzal hogy valamelyik szélsőséget erősítik.

Ezt a gondolatomat még megpróbálom később folytatni, de most akadt egy kis dolgom.

Patreides · patreides.blog.hu 2008.04.23. 16:08:04

Külön-külön az ország bajait egyik párt sem tudja megoldani, hiába kerül hatalomra. Külön-külön csak lerabolni tudhatja az országot. Rendbehozni dolgokat csak a mindenkori ellenzékkel az alapvetően szükséges dolgokban megegyezve lehetne.
Ez mára már szinte lehetetlennek látszik, ma már az ebtenyésztők sem tudnak megegyezni, és az orvosok is jobbosokra meg balosokra válnak szét.
De már a határon túli magyarok is egymást marják, miközben az ottani magyarellenes szélsőséges erők röhögnek a markukba.
Orbán Viktor 2010-től ugyanígy nem fog tudni semmit tenni az ellenzéke segítsége nélkül, és nem hiszem, hogy akár Dávid Ibolyának, akár Fodornak sikerülhetne egy komoly tárgyalásra egy asztalhoz ültetnie a két oldalt.
Addig pedig, amíg ez nem sikerül, hiába is beszélünk bármilyen sürgetően megoldandó gondokról, kár az időért.
És ma már az is lényegtelen, hogy valójában Gyurcsány csak a szocialisták VÁLASZA volt Orbánra, aki a hatalma megtartása érdekében lépett az ország végzetes megosztásának útjára 2002-ben, konkrétan a két választási forduló közötti időszakban.
Most eldől, hogy normális nemzet vagyunk-e, képesek vagyunk-e a konfliktusokat kezelni, megoldani, összefogni abban, amiben kell, vagy az erőszak felé megyünk inkább, egy polgárháború felé. Ez első pillantásra nevetésgesen hangzik, de ha az emberek tömegei kerülnek létbizonytalanságba (a politikai elit hibái miatt), akkor az elvezethez bárhová, akár még ide is. Főleg, ha egyes politikusok még uszítják is az embereket, ellenségképeket, bűnbakokat kreálnak nekik.
Amíg ez a végzetes megosztottság fennáll, másról nem is érdemes vitázni.
Ha van egy heveny vakbélgyulladásom, pillanatnyilag nem annyira érdekel, hogy kicsit meszesednek is az ereim, vagy kissé magas a cukrom.

Seduxen (már NEM dr.) 2008.04.23. 16:21:10

Patreides: szerintem egy normális országban az értelmes, gondolkodni tudó, és akaró embereket sokkal nehezebb lenne egymásnak ugrasztani, mint kis hazánk átlagpolgárait. Ha a többség nem csak az esti "híradókból" értesülne arról, hogy mi folyik az országban, hanem venné a fáradtságot, és kimenne a lakásából, és nyitorr szemmel járna, akkor talán egy idő után meg tudna különböztetni "jót" és "rosszat", "igazat", meg "hazugságot", és akkor a politikai "elitnek" is nehezebb lenne. De a mai magyar politikusok nagyon is tisztában vannak az oszd meg és uralkodj római elvvel, és előszeretettel alkalmazzák is. Valaki írta korábban, hogy a 10 milliós lakosságot nem tudod lecserélni...
Nagyon sokan jól elvannak azzal, hogy neki meglegyen mindene, amit egy fogyasztói társadalom "elvár", és hogy uram bocsá' valamilyen értékrendje alakuljon ki, abba nagy ívben sz*rik. Szerintem ezért IS tart itt ez az ország. Én egyre gyakrabban gondolom azt, hogy a magyar emberek jelentős többségének nem való a demokrácia, mert nem tud benne felnőttként viselkedni. Ugyanis vagy visszaél a jogaival (elfelejtve a kötelességeit), vagy fogalma sincs, hogy vannak neki jogai, mert megszokta, hogy 40 éven keresztül megmondják neki, mi a jó. Bár ez utóbbiban nincs változás, most is megmondják... Vagy próbálják megmondani.

Rwindx 2008.04.23. 17:00:29

Szóval kicsit folytatva az előzőt:

Valószínüleg az a megoldás hogy a gyökerénél kellene megragadni a problémát.

Nézzük ebben a játékban a szereplőket (ugyan valószínüleg sok minden ki fog maradni)

- gyf és az mszp: honnan jött: kommunista utódpárt, mit akar: a hatalmat (szemlátomást bármi áron)

- TC féle szélsőségesek: honnan jöttek: gyakorlatilag a semmiből, kvázi gyurcsány miatt léteznek

- Magyarok nyilai: erre két elmélet van: 1. vagy NBH-s álterror szervezet, akkor nyilván gyf körének közreműködésével jött létre. 2. vagy az ami, de gyf-ék előtt nem volt, vélhetőleg a társadalmat ért hatásokra pár személy által adott adott szélsőséges reakció

- Magyar Gárda: mivel nem követtek el (eddig) semmit, ezért nagyon nem tudom minek nevezni őket, mint egyfajta civil szerveződésnek. Egyértelműen a társadalmat ért hatásokra jöttek létre.

- Fidesz: "rendszerváltó" párt. Én úgy gondolom azért nyerhettek 98-ban mert az mszp-szdsz koalició nem tartotta őket elég veszélyesnek, azóta természetesen megtörtént a démonizálás satöbbi. Ők is a hatalmat akarják.

- Hivatásos fasisztázó kórus: Ők alapvetően az mszp-szdsz holdköre, valószínüleg ebből jól profitálnak.

- Nem hivatásos fasisztázók: Ők alapvetően megtévesztett emberek, akikkkel elhitette a propaganda tényleg a mai árpádsávos zászló volt a nyilas zászló, és náciterror van Mo-n. A másik valamekkora része meg szimpla gondokodásra képtelen ember. Ők sajnos úgy szolgálják ki a mszp-szdsz érdekeit hogy nem is tudnak róla. Honnan jöttek: alapvetően az mszp-s propagandagyárak szüleményei.

Na most ha megnézem, minden szélsőség az mszphez, szdszhez és a hatalom gyakorlóihoz köthető. Tehát számomra ez adja meg a választ. Ha mszp-szdsz és az embereik eltűnnek a süllyesztőben, valaki rendet tehet. Eltűnnek a majd TC-ék is, megszűnik az MG, hirtelen nem hallunk több molotov koktélos támadásról sem, és a fasisztázók kórusa is elhalkul.
Így tehát az mszp-szdsznek el kell tűnnie, de legalábbis jelentéktelenné kell zsugorodnia. Az szdsz esetében ez már megtörtént, az mszp is e felé tart. Talán már nincs sok hátra.

Ja igen a fidesz: ők is szépen zsugorodni fognak egy fölényes választási győzelem után, kisebb párt lesznek, és új pártok lépnek a régiek helyére, akik talán már értünk fognak dolgozni nem saját magukért. Érdemes lesz elmenni választani, nem azért mert utálunk egy pártot, hanem mert egy párt szimpatikus.

A vége lehet kicsit utópisztikusnak tűnik, de úgy gondolom kb 20 éven belül várható.

Sáfrány 2008.04.23. 17:02:12

Patreides
"Csak olyanok vannak, akik azt HISZIK magukról, hogy ők azok, hogy ők mindenki felett állnak, hogy ők jobbak másoknál"

Tudod a jelenleg regnáló valamint a következő kormányzásra készülő oldalnál nem hiszi az ember hogy jobb hanem TUDJA.
És erre bárki, bárki képes aki a saját, bármilyen szakmájában becsülettel végzi a dolgát.

Demokratikus körforgó? De hát ez itt csupán arról szól hogy mikor melyikőjük lop. Régesrég lepaktált a jobboldal a baloldallal, alapesetben négyévenként helycsere, és ha nem hát kisnyúl.

"És mivel ma már mindenki előtt világos, hogy mást lehet választani, de jobbat nem, mert már mindenki volt hatalmon legalább egyszer 89 óta... Ezért sokan a demokrácia ellen fordultak, és diktatúráért, "takarításért" kiáltanak."

Tévedés, a demokráciáért, a vetésforgós tolvajlás ellen szükséges a takarítás.

"De ez nem segít azon, hogy olyanok vagyunk, amilyenek. Ez vagyunk mi itt, ez Magyarország, a tízmilliót nem lehet egyszerűen lecserélni angyalokra vagy marslakókra..."

Nem a tízmilliót kell kicserélni hanem a tízezret, ráadásul olyan módon hogy örök mementóul szolgáljon arra nézve hogy mit NEM tehetnek meg.

"Le lehet persze cserélni az elitet erőszakkal"

Le is lesz, erre mérget vehetsz. Sajnos éppen a hatalom miatt lesz erőszakos a változás, mert a többi lehetőséget kiiktatták. Nem az "elkúrtuk" szöveg a baj, hanem az hogy elkúrták, elkúrják és el is fogják. Ha tehetik.

"utcaseprőből gyárigazgató, hát persze."

A különbség az hogy az utcaseprőtől a gyárigazgatóig mindenkinek tele van a töke azzal hogy élhetetlenné tették az országot. Hidd el nekem, még ha nem is úgy indul, ez a fentről szándékosan megosztott ország egy emberként fog a kínzói ellen fordulni, pont akkor amikor épp hátradőlnének nézni a meccset.

A káosz periódusát felváltja a rend, ez szükségszerű és célszerű. Ez az egyedül bekövetkezhető jövő. A jelenlegi politikai elit minimum bűnöző de inkább áruló - jobb esetben menekülnie, rosszabb esetben pusztulnia kell. Nem fognak lemondani a hatalomról amíg egy fillért is el lehet lopni, és ezzel maguk ellen hívják ki a sorsot.

Patreides · patreides.blog.hu 2008.04.23. 19:58:26

Nem pontosan értem a szükségszerű erőszakról szóló gondolatokat. Ha valaki úgy gondolja, nyugodtan alakíthat pártot, és megméretheti magát a választásokon. Ha valóban kifejezi és képviseli a többség érzéseit, gondolatait, akkor nagyarányú többséggel kell bekerülnie a parlamentbe. Ha meg fél százalékot ér el, akkor be kell látnia, hogy attól, hogy ő maga TUDJA, hogy jobb a mai politikai elitnél, attól még ez nem feltétlenül igaz is.
A téveszmés-küldetéstudatos önjelölt népboldogítók kiszűrésére IS találták fel anno a demokráciát.
Önmagam nem adhatok magamnak felhatalmazást semmire, bármit is HISZEK magamról, vagy a társadalomról. Az csak az emberek többségétől származhat, akik egy erre kitalált eljárás keretei között kifejezik az akaratukat.
A fennálló társadalmi rend megdöntésére irányuló sikeres erőszak meg nem rendet szül, hanem káoszt, amely azután a legerősebb csoport kisebbségi diktatúrájához vezet.
A politika pedig mindig és mindenhol összekapcsolódik a gazdasági befolyással, a korrupcióval, részérdekek képviseletével. A kérdés csak az, maga a rendszer mennyire képes ezt kordában tartani, és elérni, hogy túlnyomó részt mégis az ország, és annak lakossága elemi érdekei érvényesüljenek.
Sajnos a mostani népszavazások pontosan ezek ellen hatnak, mert nem arról szólnak, amiről kellene szólniuk. A képviselők átláthatatlan juttatásairól, a főállású képviselőségről (amely összeférhetetlen minden más tevékenységgel, különösen mindenféle felügyelőbizottsági és egyéb gazdasági tisztségekkel). Valamint a pártok finanszírozási ügyeiről, arról, hogy ne szerezhessenek törvénytelen pénzeket büntetlenül a választási kampányukhoz, mert ez a korrupció melegágya.
Ehelyett miről szavazunk a népszavazáson? Hogy a hülyegyerek, aki lusta tanulni az egyetemen, az nyugodtan bukdácsoljon végig a diplomáig elégséges vizsgákkal, a társadalom közpénzből fizeti a taníttatását, az pedig, aki csak a költségtérítéses képzésbe jutott be, de ott jól tanul, ne kapjon ilyen támogatást.
Persze, ha a demokrácia eszközeivel nem vagyunk hajlandók élni, nem alapítunk pártot, kabarét csinálunk a népszavazás intézményéből, viszont ehelyett az egyedüli megoldást az erőszakban látjuk, akkor úgy kell nekünk, meg az országnak - és előbb-utóbb annyi is lesz nekünk.

Ron Vibbentrop 2008.04.24. 01:23:46

Ezek a szavak nem jelentenek semmit. Valaki magyarázza meg nekem, mit jelent az árpádsávos zászló, mert én itt New Hempsteadben nem tudom, mi az. Azt külön kérem elmagyarázni, hogy "ez" (?) miért nem "az" (?). New Hempsteadben sem érti mindenki, hogy miért nem bocialista az, aki ránk, a Nemzeti Bocialista Pártra szavaz, de nekik a megyei kórházban mindent el fogunk magyarázni, miután nyertünk.

degerely 2008.04.24. 08:46:30

Patreides

Teljesen egyetértek az utóbbi 2 postoddal.
Így kezdődhetne egy értelmes párbeszéd, de valamiért az ehhez hasonló higgadt ésszerűségre soha nem érkezik érdemi reakció...
Max. le anti-anti-antifasisztáznak :))

Seduxen (már NEM dr.) 2008.04.24. 10:38:38

Patreides: ha meg nem sértelek vele, azt gondolom, hogy Te az abszolút jó értelemben vett - mindenféle pejoratív belehallás nélküli - DEMOKRATA vagy. Aki hisz ebben az "egészben". Ezt szerintem villámgyorsan felejtsd is el. Miért?
Mert ahhoz, hogy egy demokrácia úgy működjön - ahogy Te nagyon HELYESEN leírtad - ahhoz mindkét fél kell. Egy tökéletes világban - pfff utópia - így is működne: a hatalom belátja, hogy nem jó, amit csinál (vagy mert tehetségtelen, vagy mert nem működik, amit kitalált, vagy akármi miatt), elegük van az embereknek, akkor kiáll, és azt mondja: "Bocs emberek, tévedtünk, és miután MI VAGYUNK ÉRTETEK, ezért lemondunk, jöjjön olyan, aki NEKTEK megfelel, és jobban csinálja..."
Szerinted ez itt, és most bekövetkezhet? Vagy 2 év múlva? Vagy 10 év múlva? Vagy BÁRMIKOR?
Én ugyan szintén nem vagyok híve az erőszaknak, de szokták volt mondani, ha rántottát akarunk csinálni, bizony fel kell törni a tojást. Az a baj, hogy a jelenlegi "elit" - amúgy szerintem sajnálatos módon HELYESEN - felmérte, hogy következmények nélkül megtehet bármit, mert a jogi felelősségre vonás esélye NULLA, más jellegű "felelősségre vonás" esélye meg szintén elhanyagolható. Ha lenne a közelmúltból olyan "élményük" (elvonatkoztatva '56-tól, mert az más tészta), amikor a "fajtájuk" mondjuk a villanyoszlopon végezte, akkor talán máshogy csinálnák...
De belegondolni sem merek, hogy milyen következményekkel járna erre az országra egy forradalom/polgárháború nevezze mindenki, ahogy akarja...
süti beállítások módosítása