A lopás hatalma

 2008.04.04. 09:26
 

Avagy az aranytojást tojó tyúk ellopása

 

Már Tölgyessy Péter sem felejtette megemlíteni, hogy nem azért nincs pénz, mert lopós a kormány és társai, hanem, mert tényleg nincs.

Azt persze senki nem tagadja, hogy a kormányzati kiadások struktúráját át kéne alakítani, beleértve ebbe a jóléti kiadásokat is, de a megtakarítási csomagok mindig csak a szociális kiadások, valamint a közalkalmazotti és köztisztviselői kar radikális leépítéséről szólnak.

Szó sincs a közteherviselés nevű akármi bevezetéséről, aminek fájó hiánya kiveri bárki szemét, aki felüti a magyar költségvetés bevételi struktúrájáról szóló fejezetet.

Az ingatlanadót is sikerült megnyuuuvasztani, hiszen tervezett formájában cizelláltságában a fényességes porta adójogszabályaira emlékeztetett és a szocik támogatottságát a bevezetése, az SZDSZ szintjére szállította volna le.

Szakmailag nem lehetett viszont hozzányúlni, hiszen akkor a gazdagoknak is fizetni kellett volna és a milliárdos villák tulajdonosai az ilyesmit nem szeretik.

A kormány pedig tényleg komolyan gondolta, hogy a némileg érzékenyebb szoci frakció torkán lenyomhat egy olyan vagyon alapú adót, amely az agyonadóztatott középosztályra hárítja a terhek további részeit. Erre a kormányra szót sem szabad vesztegetni.

 

A közpénzek fosztogatása a magyar rendszer integráns része a nyolcvanas évek óta. Arányainak titkolása és elbagatelizálása, minden rendes magyar politikus kötelessége.

 Komolyan gondolja valaki is, hogy a magyar adórendszer, a teherviselés struktúrája véletlenül alakult így?

A rendszer lényege bizonyos társadalmi csoportok tehermentesítése.

„Vállalkozói” és „értelmiségi” csoportok tömege él abból, hogy fosztogatja a magyar társadalmat. 

De a társadalom nem bír többet.

Vége a dzsemborinak, most már abból a lóvéból kéne megélni, ami eddig megvan. Ha a társadalom nem teherviselő fele, valamint a jelenlegi rendszer fenntartásában érdekelt pénzszivattyúkat üzemeltető társaságok nem vesznek vissza, akkor a jelenlegi rendszer keretein belül a válság nem kezelhető.

A nem teherviselő csoportok csak egy erős politika hatására lesznek képesek változni, de a demokrácia keretei között a gazdaság és politika közötti összefonódások csak akkor bírnak el „reformokat”, ha az elittel összefonódott rablók megegyeznek az elittel.

Meg kell egyezniük abban, hogy nekik is ki kell venniük a részüket a konszolidációból. Akár belátással, akár erőszakkal, de ki kell fehéríteni a „gazdaság” ezen részét, mert nem bírjuk eltartani már őket.

A lehető legsúlyosabb hiba, hogy a politikai elit és az elemzők  el akarják titkolni a társadalom elől, hogy a pénz nemcsak a jóléti rendszeren keresztül, hanem a megrázóan széles feketegazdaságon keresztül is áramlik és sokan élnek úgy munkából, hogy nem tudják nemcsak a feketegazdaságban dolgoznak, hanem a „tőke” is a fosztogatott közpénzekből származik aminek mozgása eltartja őket.

Sokkal mélyebb reform kell, mint amiről a „baloldali” értelmiség álmodozik.

Ők sem a megoldás, hanem a probléma részei.

 

 

Címkék: reform lopás közpénz közteherviselés

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr71410737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jancika 2008.04.04. 15:59:08

Még bírja ez a társadalom: nézd meg milyen lelkesen mentek szavazni a leguccsó választásokon is.
A jobboldali értelmiség/pártelit ugyanúgy "benne van". Mindenki, akinek lehetősége lenne változtatni, érintett.
3 lehetőség:
- itthon élsz baromi becsületesen, szegényen
- itton élsz, beszállsz, jól élsz
- elhúzol a rákba.

Ennyi.

aki már elhúzott 2008.04.06. 09:00:27

Otthon értékújraelosztás folyik és nem értékteremtés. Ez a nagy bibi.

Minden sikeres országban értékteremtésre álltak be, növekszik a torta és mindenkinek több jut.

Nálunk ugyanaz a torta, csak mindig másnál van a kés.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.04.06. 11:41:14

„Vállalkozói” és „értelmiségi” csoportok tömege él abból, hogy fosztogatja a magyar társadalmat.

Persze, a többi 90% meg elmegy nyugdíjra és segélyekre.

Mandos 2008.04.10. 09:58:24

A közteherviselést nem kell bevezetni. A magyar renszer jó, csak a hozzáállás nem.

Mondd meg a sok nyomorgó minimálbéres vállalkozónak, hogy legyen oly' kedves és fizesse azt a kurva adót, ne számla nélkül csináltasd meg a kőműves munkát, és márris van közteherviselés. Ilyen egyszerű.

Hogy milyen alapon mondom ezt? Szlovákiában népességarányosan kb fele annyi legalacsonyabb bérsévban adózó van (talán még kevesenn), mint itthon. És senki ne mondja nekem, hogy itthon több a szegény, mert pont hogy (még) nem (%ra)...

Rwindx 2008.04.12. 14:11:59

Mandos:
"Szlovákiában népességarányosan kb fele annyi legalacsonyabb bérsévban adózó van (talán még kevesenn), mint itthon"

Szlovákiában 1 kulcsos adó van, ami egész pontosan 19%. Ennek az információnak a fényében hogyan is kellene értelmezni a fenti mondatot?

De ha már Szlovákia:
adó slo vs hun
ÁFA 19% vs 20%
SZJA 19% vs 18-36%
társasági adó 19% vs 16% + 4%különadó
iparüzési adó 0% vs 2%(max)
osztalékadó 0% vs 15%
és sorolhatnám adók, járulékok, iletékek, amik ott nincsenek vagy alacsonyabbak...

Tehát így gondold át mégegyszer amit akarsz mondani. De kívánod egy picit segítek, ha nincs sarcolás, hanem az adómérték elviselhető, akkor sokkal többen fognak közteherviselni. Már csak azért is mert kevésbé éri meg csalni.

Rwindx 2008.04.12. 14:15:08

annyi javítanék, hogy természetesen nem szlovéniára gondoltam, a slo-t elírtam.

Mandos 2008.04.18. 09:21:35

Nem adósávot, hanem bérsávot írtam... Jóval kevesebb "létminimum-közeli" bérből élő és adózó van ott, mint itthon, és ez az egyik legnagyobb gondunk...
süti beállítások módosítása