55 000 000 000 euró free cash

 2011.10.30. 08:51

 

Mint értesültem, Németországban radikálisan csökkentette az államadósságot a kormány, abból a szerencsés alkalomból, hogy egy buzgó tisztviselő, aki nyilván mániákusan szereti számolgatni a nullákat, talált aHypo Real Estate Banknál 55 milliárd eurót. A bankot 10 milliárd euróval kellett megsegélni 2009-ben, majd államosították is (megjegyzem az angol nationalized kifejezés lényegesen jobb hangzású, mint a mi államosítás szavunk).

A váratlan lelet következtében a német államadósság a korábbi, a GDP 83.7 %-t kitevő szintről 81.1 %-ra csökkent. Miután most abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy könnyen átszámolhatjuk forintba a vonatkozó összeget (hiszen elég 300-zal szoroznunk) ízlelgessük német szövetségesünk örömét: Ez 16 500 000 000 000 forint. (Ez meg itten a magyar költségvetés központi alrendszerének 2011-es bevételi főösszege: 12 970 821 000 000 Ft.)

Bizonyára személyiségeim problémája az, hogy ahelyett, hogy örülnék, kérdések fogalmazódnak meg bennem:

Miért is van Németországnak, a világ második legnagyobb gazdaságával (és valószínűleg strukturálisan legerősebbel) rendelkező országának a GDP-je 80 %-ánál nagyobb államadóssága?

Válaszom nincs, csak egy megjegyzésem: Hogy lehetőleg dögöljön meg az összes mainstream közgazdász az anyja nevenapján, még a süti előtt.

 

A második kérdésem arra a könyvelési rendszerre vonatkozik, ahol minden eufemizmusok nagyanyjával „könyvelési hibának” (accounting error) nevezik azt, hogy 55 milliárd euró megvolt, de nem hiányzott.

Ha valakinek ismerős a „nagyságrendi tévedés” kifejezés, most elkezdheti törni a fejecskéjét, hogy mikor találkozott olyan nagyságrendi tévedéssel (nem becslésnél, hanem elvileg kontrolleszközök tucatjaival áthálózott zárt rendszer esetében), amely két közepes közép-európai ország konszolidációjára elégséges pénz láthatatlanná válását eredményezte. És nem hiányzott nekik. Nagy bankok ezek, de azért nem ekkorák.

Ekkora baki nem lehetséges másképp, csak úgy, ha a bank elsődleges, úgymond nyilvános könyvelése pusztán kirakat, a törvény, a bankfelügyelet, a részvényesek (naivabb részének) és a kisbefektetők számára. Ez a bank bizonyosan rendelkezik egy-két másodlagos elszámolási rendszerrel, amely a bűntársak közötti elszámolási problémák kiküszöbölésére szolgál. Gondolom az államosítás nem volt előre megbeszélve és ez a csekély összeg azért ragadt valamelyik ritkán használt technikai számlán, mert táskában elvinni mégis csak macerás lett volna, törölni meg nem volt szívük, mert remélték, hogy visszatérhetnek érte majd, ha eljövendenek a jobb idők újra.

Bizonyára nagyon formás és hihető magyarázatot adnak majd arra, hogy a körülmények milyen rendkívül szerencsétlen összejátszása folytán alakultak úgy a dolgok, hogy 55 milliárd euró hiánya nem tűnt fel.

Ha valaki hasonlóan jól felépített és vitán felül meggyőző magyarázatokat akar olvasni, annak javaslom, hogy tanulmányozza például a Pentagon jelentéseit a nukleáris rakétasilókban bekövetkezett balesetekről. A személyes kedvencem az, amelyben az okozta a tüzet és a robbanást, hogy a szerelő beleejtette a csavarkulcsát a rakéta és a beton tárolócső közötti résbe, amely csavarkulcs zuhanás közben megpattant és irányt változtatott a betonon, majd átütötte a rakéta oldalát az üzemanyagtartályoknál, eltépett egy üzemanyag-vezetéket és tüzet, majd robbanást okozott, mert két fémalkatrész nagyerejű összeütközésekor szikra is keletkezett.

Ez az 55 milliárd euró és az, hogy mennyire nem keltette fel a történet e média érdeklődését megmutatja, hogy mit is kell gondolnunk erről a pénzügyi rendszerről, amely állítólag működteti a gazdaságot.

Miután nem vagyok fanatikus, hajlandó vagyok megfontolni azt az állítást, hogy szükségünk van bankokra és bankárokra.

De bizonyosan nem ezekre a bankokra és nem ezekre a bankárokra és különösen nem erre a pénzügyi rendszerre.

 

És virtuális Balaton szeletért (eredeti ezüstpapír, papír csomagolásban).

Én eltaláltam a nullákat?

 

 

 

 

Címkék: németország bank válság gdp államosítás államadósság bankár bankrendszer bankkonszolidáció 55 milliárd euró

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr53339561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.10.30. 19:26:59

Elnézték na...

Neked még nem adta véletlenül 7milliárd forint visszajárót miután 5 zsömléért egy 100assal fizettél?

silvestrismalus 2011.11.04. 18:19:45

Ez se lesz sikertéma az index fórumán ...

valaki23 2011.11.06. 22:43:40

Mindig is ezt mondtam, hogy tőlünk nyugatabbra is ez megy. Mi kicsiben játszunk, ők meg nagypályán, ezért ott több csurran cseppen az egyszeri embörnek is.

bájdövéj:

Követelem a post-ok sűrűbb megjelentetését, különben utcára vonulok :-)

bekker 2011.11.10. 15:30:34

Hova tűnt az indexen kinnlevő "Nem létező pénz a világ tartozása" cikk?
Szóltak, hogy vedd le, mert meleg a pite???

messi-asz 2011.11.15. 22:11:23

biztos magyar származású a könyvelő apja (az anyja meg görög...)
süti beállítások módosítása