A rendőrök lelke

 2010.09.23. 11:33

 

 

 

Nem lehet eléggé dicsérni azt a gyönyörűen felépített, a lehető legapróbb, szinte észrevétlen lépésekkel operáló kommunikációs kampányt, amelyet a Fidesz folytat a gyurcsány-szilvásy bűnözői csoport leleplezésének tárgyában.

A kormányzás más területein néhol joggal kapkodással, esetleg koncepciótlansággal vádolt Fidesz ezen a pályán a legszebb reményekre jogosító, már-már tökéletes taktikával és csapattal látott munkához. Gulyás Gergely személyében sikerült egy olyan albizottsági elnököt találniuk, aki végre, már személyében sem hitelteleníti el az általa folytatott vizsgálatot, sőt képes olyan meggondolt nyilatkozatokat tenni, megfelelő retorikai képességekkel rendelkezvén, hogy személyében torát üli a hitelesség és szakmaiság.

Demeter Ervinről nem mondhatunk ennyi jót, de ő is képes arra, hogy már ne tegyen sikeres peralappal kecsegtető nyilatkozatokat a bizottságának ülései után.

Papcsák Ferenc pedig alkatilag is jól szimbolizálja azt az esendőséget, amely ahhoz kell, hogy az ember hitelesen csodálkozhasson rá egy ügyre: Jé, így is lehet lopni?

Budai Gyula finom stílusgyakorlatában olyan árnyaltan jeleníti meg a népügyész karakterét, hogy az ember lelki szemei előtt rögvest megjelenik a rácsos börtönablakból bevetülő fényre vágyakozó pillantásokat vető politikusbűnöző sáskaszerű alakja.

A meg- és kihallgatódzások ütemezése, felépítése a shakespeare-i hagyományokat idézi, továbbá a már kellően drámaképes arccal érkező rendőrtábornokok jól látható elégedettséggel asszisztálnak a tetemrehíváshoz.

Minden egyes meghallgatott csak picikét tesz hozzá a jövendő vádirat mellékmondataihoz, de olyan jól megalapozza a horrorisztikus végkövetkeztetéseket, mint a virtigli magyar antifasizmus a jobbik választási sikereit.

Anno a legutóbbi demokratikus hajnalon, a spontán folyamatok erdejében, arra azért ügyeltek a haladás elkötelezett hívei, hogy a rendőrség megőrizze függetlenségét és a rengeteg szakértő közé ne furakodhassanak be vezetői posztokon olyan elemek, akik nem ismerik ki magukat a helyi mszp berkeiben. Az évek persze nyugdíjba, meg magán-titkosszolgálatokba kényszerítették a szakértelmet, de a rendőrségi vezetés még az első Fidesz-kormány idejének végére is megőrizte népi-demokratikus karakterének jó részét. A rendőri vezetés nagy részét nem sokkírozta, hogy lamperth mónikával kell együtt dolgozniuk (hacsak mónika lénye nem).

Az, hogy a rendőri vezetés alapvetően hétpróbás gazfickókból áll, a való világban alapvetően nem probléma, hiszen ez a fajta „tudás” sajnálatos módon az ilyesfajta szakértelem elengedhetetlen része. Szeretett rendőrségünk hű tükre társadalmunknak, úgyhogy még csak nem is jártathatjuk a szánkat különösebben emiatt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy statisztikailag a rendőrség nagy része ne lenne képes tisztességes és minőségi munkára, ha akar. És még akar is, hiszen mostanra az állomány döntő többsége réges-rég kicserélődött már. Az, hogy erre nincs mindig lehetősége számtalan, itt most nem tárgyalható tényezőtől függ, de van egy, ami keményen összefügg a 2006-os őszi eseményekkel.

Mert fura dolog a jellem és az emberség, néha a legváratlanabb szituációkban tör ki az emberekből.

Tanulságosan példázza ezt a következő történet: 1988 őszén egy határőr laktanyában töltöttem értékes időmet. Akkoriban a Határőrség a Belügyminisztérium alárendeltségében működött, de a Néphadsereghez hasonlóan sorozott állomány végezte a feladatok jelentős részét. Lényegi különbség volt azonban a szervezet elit jellege, például az, hogy minimum szakmunkásképzővel kellett annak rendelkeznie, akit ide hívtak be. A tisztikar züllöttsége sem érte el a MN szintjét, ami praktikusan azt jelentette, hogy a hivatásos állományt igyekeztek az alkoholizmus korábbi stádiumaiban tartani.

1987 augusztusában vonultam be, akkor, amikor teljesen bizonyosnak tűnt, hogy a rezsim örökké fennmarad, és 1989 februárjában szereltem le, amikor már gyakorlatilag kész tényként volt kezelhető, hogy konyec filmá. Felülmúlhatatlanul tanulságos volt belülről megfigyelni mind pszichológiailag, mind szociológiailag, hogy hogyan omlik össze egy diktatúra fegyveres szervezetének valódi struktúrája, „lelke”, miközben minden, papíron legalábbis, változatlan marad (még). 1988 későnyarán a komlói bányászok sztrájkolni kezdtek. A hatalom, a régi reflexeknek megfelelően, azonnal elrendelte a karhatalmi szervek esetleges bevetésének előkészítését. Egy eligazításon tájékoztatták a hivatásos állományt a parancsról és lehetséges feladataikról. A kiszivárgott hírek szerint, a tisztek és tiszthelyettesek hangulata nem ígért sok jót a pártnak ebben a tekintetben, pedig a rendőrség mellett a Határőrség volt a rendszer legszélesebb fegyveres bázisa a Munkásőrség mellett. Ekkoriban derült ki mindenki számára egyértelműen, hogy ezek egyike sem vethető már be ilyesfajta feladatokra, munkások, sztrájkolók, tüntetők ellen.

A szolgálati helyem a parancsnoki épület mellett volt és az egységeikhez visszatérő tisztek némelyike bejött egy kicsit „hiperventillálni”. Akkor már többé-kevésbé ismertek voltak a közélet iránt érdeklődő sorállományúak és tisztek politikai nézetei, legalábbis egymás számára, ekkor már nem szóltak a Szabad Európa rádió hallgatásáért, ellenzéki sajtótermékek olvasásáért sem, de persze még számon tartották.

Az őrnagy és a főtörzszászlós, akik bejöttek szentségelni hozzám, azt mondogatták, hogy ők egyetértenek a bányászokkal és nem fognak rájuk kezet emelni, sőt (!) ők is, akár a sorállomány, inkább átállnak, minthogy ilyet tegyenek. Délelőtt volt, be sem voltak rúgva, láthatólag őszinte indulatosságuk talán túlzónak tűnhetett volna, de a BM „cégeinél” a „bányászok” (akik egyébként a rendszer hivatalos hősei voltak) ellen fordulás felvetése tulajdonképpen a „jobbik érzéseik” nyílt és durva megsértése volt. Pedig ezek az emberek ezer éves párttagok, fegyelmezett katonák, elvileg hithű kommunisták voltak, akiket 30 éve folyamatosan arra okítottak, hogy megvédjék a rendszert és szétkergessék a rohadt fasiszta csőcseléket. Nem voltak sem okosak, sem kedvesek, jó embernek is csak erős ráhagyással lehetett őket tekinteni, az antialkoholista liga gyűlésein sem fordultak meg soha, de világosan és egyértelműen érezték a határokat. Pontosan tudták, és nem csak a politikai széljárás felismerése okán, hanem „erkölcsi” alapon is, hogy melyik oldalon a helyük és általános hangulatot közvetítettek.

2006 őszén a rendőrség vezetői, habár bírták a kormányzat bizalmát és kapcsolati tőkéjük inkább a ballib közeghez kötötte őket, nem voltak elkötelezettek gyurcsány ferenc és társai mellett. Az mszp mellett inkább. Az előző négy év sem szakmailag, sem pénzügyileg nem volt frenetikus a rendőrség számára, az általános züllés, a kormányzati alkalmatlanság „leszivárgása” napi szinten rombolta a szervezet működését. A kisrendőrök pedig még jobban megszenvedték a „liberális vircsaftot” és a megbecsülés hiányát. A szervezeten belüli összetartás is sokat romlott, annak jó és rossz következményeivel, de a rendőrség még mindig sokkal bajtársiasabb szervezet, mint azt a köznapi élet tapasztalataiból gondolni lehetne.

A rendőrségi állomány egészét sokként érte, hogy a kormányzat sok évtizedes, kőbe vésett szabályokat rúgott fel 2006 őszén. A rendőrök sem hülyék, bármennyire is igyekszik a magyar közvélekedés erősíteni ezt a képet, a szervezeten belül azonnal mindenki tudta, hogy az események nem véletlenül alakultak így. Mert lehet valaki hülye, vagy részeg, vagy mindkettő, de bizonyos bajtársiassági szabályokat ebben a szervezetben csak egyes emberek és világos anyagi vagy egyéb nyomós önérdekből szegnek meg. Azt minden rendőr pontosan tudja, hogy a bajtársaik százait életveszélybe sodró parancsnoki döntések és döntések elmulasztása szinte bizonyosan nem a szervezet alkalmatlanságából történtek. Ha a székházostromnak vannak rendőr áldozatai rendőrtisztek tucatjainak, köztük legfelsőbb vezetőknek lehetetlenedett volna el a helyzete a szervezeten belül azonnal. Az akkor kialakult szituációban már tehát nemcsak a politikai vezetésnek volt érdeke, hogy a rendőrséget az utca embere ellen fordítsa, hanem a megzavarodott rendőri vezetők is abban látták a szervezet újbóli összerántásának eszközét, hogy elterelik a figyelmet a parancsnoki rendszer pillanatnyi alkalmatlanságáról vagy szándékolt működésképtelenségéről és kifelé kanalizálják az indulatokat.

Az események után azonban, amikor lehetőség volt a higgadt értékelésre, mindenki számára világossá vált, hogy legalábbis részben megrendezett színjáték szereplői voltak, áldozatnak lettek odadobva, hogy akár a vérük árán is segítsék egy rezsim túlélését. Ennek a megdöbbentő ténynek a felismerése tükröződik most az egykori rendőri vezetők vallomásaiból. Ők a mindenkori politikai szelekhez idomulva kiszolgálták a politikát, úgy, hogy a rendőrség működőképességét fenntartották az anyagi és törvényi ellehetetlenítés ellenére. Cserébe viszont arra használták őket, hogy asszisztáljanak a bajtársaik feláldozásához. Életek és karrierek hullottak szét, és a rendőrségi vezetés döntő többsége elveszítette minden bizalmát a baloldali politikai elit jelentős részében.

Mindezek tetejébe még arra is felhasználták őket, kihasználva jogos indulatukat, hogy a továbbiakban ártatlan járókelőket veressenek meg velük, akiket a megtévesztő információkkal és parancsokkal manipulált rendőrök joggal hihettek a tévészékháznál kollégáikat majdnem legyilkoló huligánoknak.

Most minden normális rendőr és rendőri vezető szégyelli magát ezért.

Fegyveres erejének ilyesfajta, a polgári lakosságra történő uszításától még a diktatúra is visszariadt, még az 1987-88-as tömegoszlatások is kulturáltabban zajlottak, mint ezek.

A szocialista párt, sokadszor árulva el a hozzá kötődő társadalmi csoportokat is, nem a rendőrséggel és a rendőrökkel és a lakossággal volt szolidáris, hanem a gyurcsány-szilvásy -féle társasággal. Meg sem próbálták védeni a rendőröket az eseményeket követő retorzióktól, hanem azt kívánták meg tőlük, hogy hazudjanak és konspiráljanak, nem csak a maguk védelmében, hanem szükségképpen ettől elválaszthatatlanul azért is, hogy megvédjék azokat a pszichopatákat, akik szervezték ezt az egészet, és azokat a „kollégáikat” akik örömüket lelték a verésben, kínzásokban.

Épelméjű ember nem gondolhatta komolyan, hogy ez következmények nélkül marad. Isten malmai lassan őrölnek, de a rendőrség mszp-től történő teljes függetlenedésében komoly szerepet játszott a rendőri elit rádöbbenése arra, hogy a gyurcsány -féle vonal az elemi erkölcsi szabályokat sem érti és tarja be. Pedig a szocialista párt egyik nagy előnye pont a betyárbecsület volt, az, hogy egyetlen állandó jellegű tettestársat sem hagynak hátra. A gyurcsányizmus leglényegesebb, sikerében és bukásában is meghatározó tulajdonsága volt, hogy képes volt csak a pillanatnyi érdekekre koncentrálni, és a közvetlen tettestársakon kívül nem értelmezni semmiféle kötelezettséget, csak a megtéveszteni és/vagy megfizetni szabályát.

A gyurcsány-szilvásy csoport, valamint az őket legalábbis tobzódni hagyó egyéb felelős pozícióban lévő szocialista politikusok most kénytelenek szembesülni azzal, hogy nemcsak senkinek nem érdeke megvédeni őket, hanem mindenkinek érdeke a teljes balhét velük vitetni el.

Az információk adagolásának ritmusa azt mutatja, mindegyik emblematikus ügyben körülbelül egyszerre fognak elérni a végkifejlethez.

Az a katarzis jöhet majd el, amelytől a rendszerváltás piszkos alkuja megfosztotta a magyar társadalmat. Kevesen vannak a bűntelenek, de annyira senki nem bűnös, mint a gyurcsány-szilvásy -féle bagázs. Az elmúlt húsz év legmocskosabb társasága ez, büntetlenül maradásuk a politikusokra vonatkozó büntetőjogi felelősség teljes feladása lenne.

Alapvető fontosságú az is, hogy a Fideszes politikusok is megtanulják, vannak még bírák Budapesten.

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: rendőrség gyurcsány ferenc szilvásy györgy tévéostrom elszámoltatás tömegoszlatás sukoró gulyás gergely

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr92317480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bryan 2010.09.23. 14:13:30

A katonás részek jók voltak, a gyurcsányozás itt alig magasabb színvonalú mint egy átlag Magyar Hírlap cikkben.

vizipipa 2010.09.23. 14:38:10

Nem rossz eszmefuttatás csak hiányzik a bizonyíték.

Majd ha főtisztek tucatjai és lejjebb lévők százai megerősítik, akkor lehet komolyan venni.

lord_soth 2010.09.23. 14:57:14

Alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően alapvetően

Medve11 2010.09.23. 15:17:03

Zseniális. Elmentem a kedvencekbe!

Várúr 2010.09.23. 15:24:40

Ezzel az írással mélységesen egyetértek. Világos, tiszta beszéd. "Gyurcsány-Szilvásy" kettős. Végre kimondta valaki.

Várúr 2010.09.23. 15:26:39

@vizipipa:
Nyugi, hamar eljut odáig a dolog. Épeszű rendőrök két csirkefogó miatt minek vigyék vásárra a bőrüket? Egyszer elunják, hogy csak ők a rosszfiúk, két pszichopata kedvéért.

spájdernecc 2010.09.23. 15:29:12

alapvetően egyetértek, de félek eluralkodott az optimizmusod

karatekutya 2010.09.23. 15:34:44

Ok, ezek a rendőrök. De ez alá szépen bedolgozott az ügyészség és bíróság is.
A legtöbb bevitt embernek fel kellett volna venni az adatait, oszt hazaengedni őket, vagy a kórházba, ahová épp kellett.

Anti Anyag (törölt) 2010.09.23. 16:32:56

Azzal együtt, hogy Gyurcsány, Kuncze, Demszky és Gergényi mindenféleképpen letöltendőt érdemelne, itt az idő arra is, hogy a felső rendőri vezetésben és a bírói, ügyészi karon végigmenjen egy fésű.

Ilyen még egyszer nem történhet, egy egy kormányzat provokátorokat dob be és brutálisan szétvereti az ellenzék gyűlését, sőt azokat is, akik arra laktak, ott szórakoztak, nézelődtek, sétáltak.

MSZP-SZDSZ demokráciája sajnos ilyen és ezt már akkor lehetett sejteni, amikor 2002 nyarán valami faszit kaptak el, mert ellenzéki röplapot fénymásolt.

sanyisanyi 2010.09.23. 16:34:08

A balhét senki sem fogja elvinni, ez az ügy is szépen elsikkad, ahogy a többi.
Orbánék fején ugyanannyi vaj van, mint a gyurcsányékén, és ezáltal beton biztosan be vannak biztosítva. És egyik se fog lemondani a mézes bödönről, csak azért mert az az ország érdeke.

Azt pedig tegyük hozzá, hogy nem a felső vezetők lőtték ki az emberek szemét és rugdostak meg ártatlan embereket. A közrendőrök ugyanolyan bűnösök, mint a vezetőik.

Rendőrnek és politikusnak ma már sajnos becsületes állampolgár nem megy...

Iustizmord 2010.09.23. 16:38:25

@karatekutya: az ügyészség mérlegeli, hogy teheti-e amit tennie kell (pl nem merték felvállalnih a tévészékház ostromában államellenes bűcselekménynek nyilvánítsanak ezt-azt), a bíróság meg reflexből dolgozik ilyen ügyekben.

NEM a tárgyaló bíróra, hanem a nyomozásira gondolok.

megjegyzem, a felfegyverkezve, csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak , halmazatban a csoportos garázdasággal (jellemzően ilyen vádakat tárgyalt a pkkb), korábban kapásből letöltős ítéletet jelentett. úgyhogy itt a bíróságok inkább visszafogták magukat. milyen volt már a tankos bácsi, aki a bíróság szerint NEM volt felfegyverkezve, mert a tank, az nem fegyver. hanem babaház.

Paranoid Android2 2010.09.23. 18:42:19

@csacse: 200 valahány poszt után te vagy az első, aki itt elsőzik.
Az értékét neked kell megállapítanod!:)))

Paranoid Android2 2010.09.23. 18:43:32

@dark messiah: Annyira gyenge felfogású vagyok, hogy jobban el kellene magyaráznod.:)))

FutApest 2010.09.24. 00:24:31

Sokminden bevalt mar, amit irt/al. Remélem igy lesz most is!

Ez pedig nem ide tartozik ugyan de be kell linkeljem:
kuruc.info/r/20/66443/
hatha inspiralo ;)

(Es rogvest hozza is kell tennem, h eredetileg egy NOL.hu-s cikk kommentjében volt, de csak félig, onnan kerestem tovabb és a kuruc.info-n lyukadtam ki; nem vagyok kuruc.info latogato!)

lorantka_a_gall 2010.09.24. 09:31:10

Jólesett olvasni, formába öntve a bennem (is) kavargó indulatokat... köszi!

Rwindx 2010.09.25. 23:38:32

Nekem van jópár rendőr barátom és ismerősöm, de még mindig felforr a vérem ha végiggondolom 2006-ban mik történtek a rendőrség részéről. A normálisak közülük hasonló véleményen vannak, pedig van közöttük komolyabb beosztású is, igaz vidéken. Van aki viszont rebiszesként kint volt, vele nem is beszéltem azóta, és szerintem még sokáig nem is fogom tudni magam rászánni. Talán addig, míg nem érzem hogy vége, az meg akkor lesz amikor a felelősök a börtönben rohadnak egytől egyik.

valaki23 2010.09.27. 20:50:30

Hopsz, csak most tudtam elolvasni, nagyon jó lett megint, 10 pont.

Egyébként ferencet nem kívánom a börtönbe /annyira/, de ha netán megint miniszterelnök lenne a feriből valamilyen hisztérikus rémálom következtében, soha többé nem szavazok a fideszre, mert hogy az vastagon az ő bűnük lenne.

gányolás (törölt) 2010.09.28. 16:31:21

A rendőrök is bűnösök, nem csak Gyurcsány. Nem kötelező a parancsot végrehajtani. Azt a 3000 rendőrt és bárkit, aki konspirált velük, életfogytiglan kőtörésre kivezényelni és kész. Nem kell ezt túlragozni.
süti beállítások módosítása