Új uraink

 2010.06.07. 11:47

 

 

 

Hát persze, hogy mindenki jobban ismeri a magyar költségvetés állapotát, mint a magyar kormány.

Hát persze, hogy minden a legnagyobb rendben van, hiszen megaszondták a brüsszeli demokraták, hogy a magyar költségvetés idei hiánya annyi és ezt az nem írja felül, hogy holmi költségvetési, meg gazdasági folyamatok mást mutatnak, meg hogy árvíz, meg belvíz, továbbá, hogy nem annyi.

Így jártunk.

Magyarország gyakorlatilag a 2003-as költségvetés elfogadása óta csődben van, hiszen akkor foglaltak először törvénybe olyan kötelezettségeket, amelyekre már a rövid távú fedezet sem volt meg. Az teljesen ízlés béli kérdés, hogy a gazdasági teljesítmény csökkenésének, valamint az államadósság és hiány finanszírozási költségnövekedésének melyik pillanatában mondjuk azt, hogy csőd. Konkrétan, hogy a jövő fölzabálásának melyik állapotát tartjuk már riasztónak. Szocialista felebarátaink, egészen visszafalták magukat a jövő hétig, hogy már csak a 25 milliárd eurós mentőcsomag mentse meg őket időlegesen. Érdekes folyamat ez, az elpusztított jövő mindkét irányba növekszik, a csőd egyre közelebb jön, míg következményeinek elhárítási periódusának vége riasztó sebességgel kúszik a végtelenbe.

Nem lehetünk csődbe, hiszen ez most az eu számára kellemetlen lenne nagyon, továbbá mi, miután minket rühellenek a legjobban hagyományosan Európában, nem reménykedhetünk semmiféle könnyítésben, vagy segítségben, még szimpátiában sem.

Az, hogy a gazdaság beindítására így semmiféle eszköze nem lesz az új kormánynak, az annyira se érdekli őket, mint az, hogy mennyit keres egy kínai gyermekmunkás.

Legyen minimális a költségvetési hiány, fizessünk, mint a katonatiszt, segítsük a multinacionális tőkét, mint eddig, és akkor esetleg, mérhetetlen liberalizmusukban és demokratizmusukban, eltűrik, hogy a szlovákiai magyarok az otthonukban esetleg még beszélhessenek magyarul, továbbá hogy meggyászolhassuk nemzeti tragédiáinkat és csatavesztéseinket. Persze nem túl hangosan és óvatosan, nehogy megsértsük valamelyik tömeggyilkost nemzeti hősként számon tartó ország érzékenységét.

Senkinek nem érdeke egy erős és érdekérvényesítő Magyarország. A mi szépen hízogató államadósságunk kamatait évtizedekre előre beleszámolták a tőke megtérülési mutatóiba.

Európai értékek? Ugyan.

Ezek a született demokraták és liberálisok nyolc évig mindent, de mindent elnéztek a megyó, fletó, bajnai triásznak, beleértve a költségvetési adatok rendszeres, nagyívű meghamisítását, a sokszor a nyugati multik érdekeit szolgáló gigászi méretű korrupciót, a tömegbelövetést, a rendszeres lecsatlakozást az orosz érdekek mellé, mert tesznek ezek nagy ívben az európai értékekre, pontosan annyit akarnak kihozni ebből a közép-európai eu bővítésből, mint annak idején a Szovjetunió a cccp nyugati irányú bővítéséből.

A lehető legtöbb hasznot.

És amíg a magyar állam és költségvetés pengeélen táncol, de fizetőképes, addig perkáljuk a legnagyobb kamatot. Ha lenne egy sikeres konszolidáció és gazdasági fellendülés, akkor elveszítenék a bevételeik és befolyásuk jó részét.

A legszomorúbb az, hogy az állítólag független magyar sajtó, gyakorlatilag egyöntetűen fordult a saját kormánya ellen, teljesen elhallgatva, nemcsak a eltérő, hanem az árnyalt véleményeket is.

Magyarország csődben van. Ha megint sikerül megakadályozni a valóban mélyreható és radikális átalakulást, és minden marad a régiben, valószínűleg az utolsó történelmi esélyünket veszítjük el, a legalább az ország méretéhez és egyéb kapacitásunkhoz illeszkedő, nemzeti erő és érdekérvényesítő képesség visszaszerzésére.

A jövőt az elmúlt nyolc évben éltük fel. Rosszabbul fogunk élni az bizonyos, pusztán csak az a kérdés, hogy a rövid és középtávú javulás esélye nélkül, vagy tényleg a javulás reális esélyének tudatában.

Ez utóbbit minden baloldali kormány megígérte egyébként 1948 óta. Minden egyes általuk kirobbantott válság után, általában ugyanazok, újra odaálltak a nemzet elé és újra megígérték, hogy legközelebb minden jobb lesz.

A ballib gondolkodásmód szerint most is fontosabb a spekulatív piac jóindulatát megnyerni, mint egyszer végre szembenézni a helyzettel.

Ezt a válságot most végre egyszer nem azokkal a módszerekkel kellene kezelni, amelyek használata minden egyes alkalommal új, még hatalmasabb válságok magvát vetette el.

 

 

 

 

 

Címkék: válság hiány kósa lajos államháztartás forintárfolyam államcsőd

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr642062574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizesnyolcas 2010.06.07. 15:28:03

A forintgyengülés kapcsán hőbörgőkre jellemző:
1. Nem a csődhelyzetet fájlalják, hanem hogy felelős politikusok szóba hozták.
2. Semmi bajuk a csődhelyzetet okozókkal, csak
azokkal, akik beszélnek róla. - Azoknak a pimitív népeknek a színvonalán állnak, akiknél racionális reagálásnak számított a rossz hír hozójának megölése.
3. Úgy óvnak a görögök sorsára jutástól, hogy éppen azt várják el a politikai vezetéstől, amit a görög vezetők tettek, ami az ottani csődhöz vezetett, illetve amit nálunk eddig az itteni csődhelyzet okozói tettek.
Mert attól még, hogy bizonyos mutatók időlegesen javultak, a külső adósság miatt változatlanul a csőd szélén táncol a magyar gazdaság; és ha az államháztartási hiányt valamilyen csoda folytán sikerülne nullára levinni, a külső adósság tekintetében akkor is tovább romlana a helyzet, merthogy a bajok gyökere máshol van.
Egetverő hisztéria tör ki egy időleges árfolyamingadozástól, miközben mindenki nyugodtan alszik a masszívan jelen lévő tengernyi híg szarban, reménykedve, hogy abba ő már nem, csupán a gyerekei fognak belefulladni.

Paranoid Android2 2010.06.07. 15:50:13

@vizesnyolcas: Szép korrekt felsorolás.:)))
Valóban, a hülyeség a legeslegnagyobb bűn.

Aldobói.Feldob 2010.06.07. 17:40:57

@Paranoid Android2: Attól tartok, hogy az Index.hu-n nem leszel mostanság népszerű a címoldalon a blogok rovatban. Ők inkább preferálják egy ideje a Fideszt meg a Jobbikot gyalázó blogokat (lásd, Subba és hasonszőrű hulladék társait)!
Az sem zavarja az Indexet, hogy ezekben a legalja kis ócska blogocskákban olykor tényszerűen is totális valótlanságokat állítanak, ráadásul a legostobább és leggátlástalanabb módokon teszik ezeket.

gejzabá2 2010.06.07. 22:01:56

Lebukott az imperialisták titkos ügynöke! Kósa Lajos mozgatja a világ tőzsdéit! Ilyet szóltak ma az MR1-en, hogy az európai tőzsdéken csökkentek az árfolyamok és romlott az euró dollárhoz képest, mert a Kósa, meg a Szíjjártó ezt meg azt mondta. Vigyázó szemetek Debrecenre vessétek!

lorantka_a_gall 2010.06.07. 22:05:09

Gratu ismét, szeretem a blogodat.

Fenehorizont 667 2010.06.07. 22:26:24

@Aldobói.Feldob:
az index egy agitprop hányástenger, "független, szabadszájú" hírportálnak* álcázva. a dolguk eccerű: ott ekézni az új kormányt, ahol csak tudják, mert így maradhatnak a közpénzes zsák közelében, amit nyilván nem a kormányoldal lobogtat az arcuk irányába.
érdekes, hogy tavasz óta hirtelen megszaporodtak a címlapján a külföldi sajtóban magyar gazdasági helyzetet rosszallóan elemző cikkek - pedig ezekből az elmúlt években szerintem több százat lehetett volna ugyanezzel az elánnal találni. forintárfolyam-görbét is évek óta először láttam főoldalon...azt a forintárfolyam-görbét, amelyik eddig is úgy nézett ki állandóan, mint egy ekg-diagramm, és amelyik gyurcsány alatt is lendült egy párszor igencsak felfelé. persze a mostani, a fidesz alatti felkunkor, fúúú, az más! ilyenkor még a new york-i tőzsdét is romba döntjük. muhaha.

*a hírportált tripla, de inkább quatro idézőjelbe kellet volna tennem, mert egy, az mszp esetében pozitív, a fidesz és tulajdonképpen minden más párt esetében rémhírgeneráló seggnyalószájtot nem lehet hírportálnak nevezni, csak a magyar független médiában :)

valaki23 2010.06.07. 23:05:07

@vizesnyolcas: A környezetemben azok ugattak ma a leghangosabban, akiknek nem forint alapú hitelük van. Azzal nyitottam a bájcsevegést, hogy akinek svájci frank alapú hitele van, az meg is érdemli, merthogy a szerződésen saját szignójával látta el, hogy elfogadja az árfolyamingadozást. Önnön maga nyílvánította ki. Teccettek volna akkor gondolkodni.

Mellesleg rémlik még bennem a Veres Jani válasza még 1-2 év ezelőttről, mikor feltették neki a kérdést, hogy "nem lesz-e abból gond, hogy a lakosság svájci frankban adósodik el?". Vót képe aztat válaszolni: "a hitelfelvételi hajlandóság a lakosság bizalmának jele a kormány gazdaságpolitikájának irányában". Hogy nem szakadt rá az ég akkor.

Tuur Ion (törölt) 2010.06.08. 08:02:53

Teljesen igazat szólsz, de attól még a blogszféra is tele van a sipítozó spekulánsok hörgésével és a média mellettük áll, megint nem a magyarok mellett.

Mr Neanderthal 2010.06.13. 09:04:04

én drukkolok a fiúknak, legalább megvan az elhatározás,
a cikkírónak azonban gőze nincs a gazdasági mechanizmusokról, ez csak kocsmai hőbörgés

bryan 2010.06.14. 15:33:37

Régebben vicces voltál, most szerintem hülyeséget írsz. :(

Paranoid Android2 2010.06.14. 20:03:04

@bryan: Régen kedves voltál, most szerintem udvariatlan vagy.:)

bryan 2010.06.14. 21:13:17

@Paranoid Android2:
Régen minden jobb volt. :)
Megpróbálom leírni, mi nem tetszik, bevallom az előző hozzászólás kicsit figyelemtesztelés volt.

"miután minket rühellenek a legjobban hagyományosan Európában, nem reménykedhetünk semmiféle könnyítésben, vagy segítségben, még szimpátiában sem."
Ez nem így van. Európában a németek legjobban a franciákat, a franciák a németeket és az angolokat, az angolok az "európaiakat", a lengyelek a németeket, a szlovénok a szerbeket rühellik a legjobban, és így tovább. Egész egyszerűen túl kicsik és jelentéktelenek vagyunk ahhoz, hogy egész Európát ellássuk gyűlöletük célpontjával. :)

"Az, hogy a gazdaság beindítására így semmiféle eszköze nem lesz az új kormánynak, az annyira se érdekli őket, mint az, hogy mennyit keres egy kínai gyermekmunkás."
Az a baj, hogy szerintem meg sem próbáltak külföldön road showzni, a gazdaság illetékesei, elfogadtatva a befektetőkkel hiánycélt és az új programot, vagy ha megpróbálták, elszúrták.

A hiány növelése nem egy feneketlen kalapból történt volna, hanem külföldi befektetők pénzéből, ebbe azért meglehetősen sok beleszólásuk van. Emellett az EU elég komoly gazdasági válság szélén áll (t?). A görögök bedőlése majdnem elindította a dominót, aminek megtörténte sokkal komolyabb problémát okozott volna, mint a hiánycél növelésének meg nem valósulása.
Ha néztél akkor külföldi újságokat, akkor láthattad, hogy majd mindegyik fontosnak a honlapján ott volt Varga, vagy Szijjártó nyilatkozata (amit én láttam: el pais, le monde, new york times, economist, wsj, ft). Ezt a helyzetet a kormány magának köszönheti (mi meg nekik), nem mérte fel az erőviszonyokat és a saját lehetőségeit. Kicsit el van szaladva velük a ló, mintha nem alkalmazkodtak volna a megváltozott helyzethez. Magyarország a világpiacról nézve egy kicsi sérülékeny szereplő, aminek a kormányáról azt tudják (esetleg, ha tudnak egyáltalán valamit) a befektetők, hogy populista dumát tolt ellenzékben, most meg hirtelen veszélyeztetni akarja a törékeny egyensúlyt, le akar térni a fenntarthatónak minősített pályáról. Mindezt kb. egyhúzásra, rohamtempóban. Ez így nem megy.

"És amíg a magyar állam és költségvetés pengeélen táncol, de fizetőképes, addig perkáljuk a legnagyobb kamatot. Ha lenne egy sikeres konszolidáció és gazdasági fellendülés, akkor elveszítenék a bevételeik és befolyásuk jó részét"

A "legnagyobb kamatot" akkor fizetnénk, ha a piaci szereplőkkel nem tudták volna elfogadtatni a hiánycél növelését, mégis megpróbálják meglépni. Az állampapírok fedezik ugyanis nagyrészt a hiányt, ha azokat nem tudják eladni, akkor a hozamukat kell emelni addig, míg valaki meg nem veszi őket, na az lett volna a legmagasabb kamat.
A Bajnai kormány, bármilyen nehéz is elhinni, elég jól végezte a dolgát a saját korlátozott lehetőségeihez képest. Ez azon is elég jól lemérhető, hogy a gazdasági újságírók elég jól minősítették. Ez önmagában is nagy érték, hiszen sokan ezek alapján is döntenek befektetéseikről (ez inkább azt jelenti, hogy ha sokat írnak egy befektetés veszélyességéről, azt messze elkerülik). Ha kozmetikáztak is, nagyon ügyesen csinálták, hiszen durván figyelték őket és nem buktak meg.

Paranoid Android2 2010.06.14. 21:40:42

@bryan: Az első pontot (mennyire is rühelnek bennünket) leszámítva egy bizonyos univerzumban igazad van.
Én azonban azt tételeztem, hogy ebben a pénzügyi rendszerben a mi nyersanyag és egyéb erőforrás helyzetünkben, és méretünkben nem vagyunk működőképesek.
Nem működünk, hanem működés címén csődöt menedzselünk.
Én ugyanis nem tartom a kapitalizmus jelenlegi formáját működőképesnek.
Matematikai okokból. Ez nem olyasmi (a mérete miatt se) amit ebbe a szövegdobozba most belepötyögök, de a beszélgetés a probléma ilyetén megközelítésében lehet hatékony, mert akkor vannak érvek (nem vélemények) képletek, egyenletek, arra vonatkozólag, hogy szerintem miért nem számít az, amit te mondasz (habár az általad használt rendszeren belül releváns).

Paranoid Android2 2010.06.14. 21:48:05

@bryan: Ez a blog értelemszerűen nem az érvelésről szól, nem tudomány amit művel, hanem értelem szerűen politika.
Ráadásul ez az írás is tartalmaz humort, mert bizonyos szerzők fogalom és érvkészletét azért enyhén parodizálja.
Persze elhiszem nehéz így olvasni.:)
A tapasztalatom egyébként az, hogy a matematikai érvek (hogy nem stimmel az egyenlőség például) nem zavarja az embereket abban, hogy továbbra is "higgyenek" a "képletben", a "törvényben" .

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2010.06.15. 00:25:57

Ez most egy buta poszt volt, Android. Nem kell a menthetetlent is mentegetni, és pláne kicsinyes dolog úgy próbálni kimagyarázni a kimagyarázhatatlant, hogy definíciós kérdésekkel kezdesz játszadozni, és, miután a Fidesz politikusaitól kezdve az EU meg az IMF vezetőiig a fél világ elmondta, hogy Magyarországon nincsen csőd, gyorsan megpróbálsz a "csőd" szónak új jelentést tulajdonítani. Ugyan már... ez egy faszság volt Kósa Laja meg a Szijjártó gyerek részéről, ez van, nincs mit szépíteni.

Ami meg azt a gonosz, spekulatív piacot illeti, ők veszik az államkötvényeket, tehát az ő pénzükből kap apád nyugdíjat, és az ő pénzükből gyógyít téged az orvos, ha beteg vagy. Ez az ország ugyanis hitelből él.

bryan 2010.06.15. 14:18:30

@Paranoid Android2:
Lehet, hogy a kapitalizmus csak egy _működő_ illúzió, de a hangsúly a működőn van. :)
Ez a gazdasági válság ellenére is így van. Lehet persze új dolgokat próbálgatni, de a harmadik utak mintha mindig Észak-Korea, meg Albánia felé vezettek volna mostanában. Vannak problémák, (a legsúlyosabbak demográfiai és ökológiai téren), de szerintem ezek rendszeren belül megoldhatók.

Paranoid Android2 2010.06.15. 21:19:00

@bryan: Hát azért ez ennél bonyolultabb. Szerintem a liberális ideológia egyik legkártékonyabb toposza, hogy a kapitalizmus hasonlóképpen kritizálhatatlan, mint hajdanában a coccializmus.
Ráadásul ez a "működés" látszólagos amelyre hivatkozol.
Egy értelmes nyitott vitára erről mindig nyitott vagyok.
Határozzuk meg ezt pl. témaként (működik-e a kap?) és alakítsuk ki a vita kereteit.
Max egy oldalnyi szöveg, aztán a másik, meg bárki boncolgathatja.
Csak egy szabály, tartani kell a terjedelmet, meg a témát.

bryan 2010.06.15. 21:26:47

@Paranoid Android2:
Oké, holnap vagyok megint, elfogadom a kihívást. Szögezzük le, nem tartom kritizálhatatlannak a kapitalizmust, csak eddig nem találkoztam megvalósítható alternatívával, ami nem jár diktatúrával.
(A diktatúrában a nyilvánvaló okok mellett annak szükségszerű, történelemben bebizonyosodott rendre megtörténő erőszakos összeomlása zavar.)
süti beállítások módosítása