Választói magatartás

 2010.04.13. 11:14

 

 

 

 

A most éppen szimpatikusabbnak tűnő magyar választópolgárok nem is kormányváltó, hanem sokkal inkább rendszerváltó hangulatban voltak szívesek elfáradni az urnákhoz.

Igaz három különböző rendszert voltak kedvesek preferálni, de minden nem lehet tökéletes.

 

Az LMP szavazói, Budapesten egyértelműen igen nagy részben volt szdsz szavazók, akiknek nagy nehezen leesett végre a tantusz, a tavalyi EP választás előtt valamikor, hogy a pártjuk mocskos gazemberek érdekalapú bűnszövetkezete, valami olyan gőzben élnek leginkább, amely a manhattan-i középosztálybeli lakosság életfilozófiájára hajaz. Liberálisok (balfelől) is, zöldek is, antikapitalisták is, egy olyan környezetben születve és szocializálódva, amely csak azért létezhet, mert létrehozta és fenntartja az előbbi három elv mindegyikének legbrutálisabb tagadója. A vidéki LMP szimpatizánsok sokkal kevésbé felelnek meg ennek a leírásnak, ők tényleg inkább kiábrándultak és gyanítom sokkal inkább zöldek és kevésbé liberálisak, vagy ha azok is, akkor jobbfelől azok. Ha a párt a pesti sztájlt követi, felmorzsolja vidéki bázisát, ahhoz viszont, hogy pesti támogatói és vezetői megértsék, hogy a végeken mi fáj, nem elég megnézni a Milka csokin a tehenet. Ezzel ellesznek egy darabig, de főleg a városokban, lesz beleszólásuk az önkormányzati választásokba. Ha azonban kiderül, hogy szdsz-es géneket is tartalmaznak, úgy eltűnnek vidéken, mint a parizer hagyó miklós asztaláról.

 

A jobbik szavazói egy totális rendszerkritikát fogalmaztak meg, abból az egyszerű okból, hogy az a felületes benyomásuk támadt, hogy lakóhelyükön megszűnt az állam, csak az adószedéssel és egyéb szívnek kedves adminisztratív aktusokkal veteti észre magát, de rendőrt, meg mentőt azt nem küld. Viszont ha emelt hangon mersz beszélni éjjel kettőkor a baromfiudvarban tetten ért állampolgárral, akkor jön rendőr, sőt a horváth aladár is megtalál, ami főbüntetésnek is sok lenne. A jobbikos szavazók ráadásul a politikai elit A6-osait, 1000 négyzetméteres villáit, a százmilliós végkielégítéseket, a milliárdos tanácsadói szerződéseket is félreértelmezték, azt nem a kapitalizmus tehetségalapú jutalmazási rendszerének következményének értékelték, hanem azt vélelmezték a maguk egyszerűségében, hogy ezek a politikus férgek mindent ellopnak, ami nincs lebetonozva. Ez a tömeg változékony hangulatú, jó részét korábban orbánfóbiával táplálta tizenéveken át az mszp, de ha északon a Fidesz rendet tesz rendőrileg, ami azért csak az mszp-nek volt lehetetlen küldetés, akkor ott fog csápolni a Viktor koncerteken és úgy elfelejti vónát, mint ahogy az mszp-vel is szakítani volt képes valahogy, pedig az hosszú kapcsolat volt. Ezek az emberek is érzik zömmel azért azt, hogy a „Vesszen Trianon!” egyébként kétségtelenül érzelemdús üvöltözése nem a kormányképesség jele. A szavazók a majdnem 17%-os jobbikkal üzentek a politikai elitinek és szerintem az üzenet célba ért, legalábbis a Fidesznél felsejleni látszik egy helyes értelmezés. A jobbik már az önkormányzati választásokon bajban lehet, ha a Fidesz határozott és eredményekben megmutatkozó kormányzást produkál.

 

A Fidesz szavazókból legalább két millió úgy emlékszik a 1998-2002 közötti időszakra, mint aranykorra. Szerette az akkori retorikát, a lényegesen kisebb korrupciót, a folyamatos növekedést, a multik finom megregulázását, a torgyáni bagázs leszalámizását. Nem véletlenül tartott ki a Fidesz mellett kb. 2 millió ember az elmúlt nyolc évben akkor is, amikor sem a párt, sem a Vitya nem volt csúcsformában. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, de a Fidesz volt az egyetlen párt az elmúlt húsz évben, amely kormányon képes volt jelentősen növelni szavazóinak számát. A Fidesz mostani szavazóinak többsége azt azt a hangulatot várja vissza. És egy rendszert legalább annyira jellemez az általa sugallt hangulat, életérzés, mint az, hogy milyen konkrét kormányzati tevékenység folyik. És Orbán Viktor tanulékony srác, tanult a hibáiból, most nem fogja hagyni, hogy a hangulat rombolásával idegenítsenek el tőle szavazókat. Kormányozni pedig tud, bármennyire fáj ez a baloldali értelmiségnek. Pont ezt várja tőle a törzsközönség: A probléma definiálását és a világosan megfogalmazott, rögtön érzékelhető megoldást. Hogy jöjjön a rendőr. Hogyha Józsika anyukája beszalad megverni a tanárnénit az iskolába, akkor akkor szabaduljon, amikor Józsika érettségizik. Hogyha valami látványosan befullad legyen felelős és azonnal legyen.

Ez is egy rendszerváltás, nem is kicsi, hanem nagy, hogyha végre következményekkel bíró ország leszünk.

 

 

Címkék: fidesz rendszerváltás orbán viktor jobbik lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr611917078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bryan 2010.04.13. 15:08:56

Azért nem akkora részben volt SzDSz szavazók ám az LMP-sek, mint ahogy ez térképek alapján látszik, ha az első választókat is belevesszük, ahová én is tartozom 28(!) évesen, lehet itt meglepetés, ha megnézik, kik is szavaztak az LMP-re. Az antikapitalizmus elég szarul hangzik, meg nem is igaz. A liberális már inkább jellemző. Persze, ez lehet, hogy csak azért van így, mert ezt akarom látni.
A jobbiknak nem a közbiztonság, hanem a létbiztonság a legnagyobb szavazatszerzője, a leszakadó középrétegek pártja ők, akik gyakran nem képesek eligazodni a kapitalizmus ágain bogain, ezért ebbe a mesevilágba menekülnek. Ez nem csak rájuk jellemző, illetve náluk sem mindenkinél, a Fidesz is jócskán rejt még a Magyar Hírlap előfizetők között például ilyen embereket.
A Fidesszel a legfőbb problémám mindig a kommunikációja volt, a nemzeti giccs, a személyi kultusz, a viktor-viktor skandálás, a "haza nem lehet ellenzékben"-stílus nagyon taszítanak. A vezérelvű politikával, meg a holdudvar építéssel úgyszintén vannak gondjaim. A kommunikációt lehet mellékes kérdésnek látni, de ha egy demokráciában egy gyűjtőpárt nem tud kommunikálni nem csak a saját szavazóbázisával, hanem legalább a semlegesekkel is, az nem kormányzóképes. A Fidesz ezt talán mostanra tanulta meg. Ennyi idő kellett, míg kormányképes lett ismét és kiheverte a kormányzása idején, meg a '02-es '06-os kampányban elkövetett kommunikációs hibákat, most is csak azért történt ez meg, mert a másik oldal még bénább volt ebből a szempontból is. Szintén itt van a káderpolitika: Kubatov, Mikola, Szíjjártó stb. remélem, ezekhez hasonló arcok nem tűnnek fel nagy számban, mert ezek Lendvai vagy Szekeres szinten elfogadhatatlanok.
Egyelőre reménykedem, hogy az előző 8 évnél sokkal-sokkal eredményesebb négy év vár ránk, mert ez Magyarország nagyjából utolsó esélye, utána viszlát Európa, helló Balkán lehet.

marhaszív 2010.04.13. 18:11:48

@bryan: ma délutáni hír, az mszp 4 képviselő jelöltjét visszalépteti budapesten az lmp javára. fasza. tegyék fel a kezüket azok a szerencsétlenek, akik az lmp-re szavaztak.
kérdem én, most akkor melyik párt (természetesen az szdsz-en kívül) fiókája is az lmp?

bryan 2010.04.13. 18:16:56

@marhaszív:
"az mszp 4 képviselő jelöltjét visszalépteti budapesten az lmp javára"
Ők meg mondták, hogy kösz, mi meg nem léptetünk vissza senkit, ha jól tudom, ennyiben is maradtak.
Igen az LMP-re szavaztam.
Most tegye fel a kezét, aki minden MSZP trükknek bedől és úgy manipulálják, ahogy nekik tetszik. Igen, rád gondoltam.

Mizantrop 2010.04.13. 18:50:03

@marhaszív: Meg tegye fel a kezét az is, aki olvasni nem tud, a logika elemi szabályait nem tudja követni, ti. azt, hogy ha az MSZP visszalépteti jelöltjeit, nem jelenti egyúttal azt is, hogy az LMP ezt el is fogadja, s így nem is bizonyíthatja az LMP MSZP-hez való tartozását.

Rókakígyó 2010.04.13. 18:51:32

Mi a baj a manhattan-i középosztállyal?

ZöldMarci 2010.04.13. 19:04:11

"ha az első választókat is belevesszük, ahová én is tartozom 28(!) évesen"

Tavaly még nem szavaztál az LMP-re? :-)

bryan 2010.04.13. 19:12:55

@ZöldMarci:
OGYV-re gondoltam, jó hogy mondod, köszi.

regression 2010.04.13. 19:25:13

" a leszakadó középrétegek pártja ők, akik gyakran nem képesek eligazodni a kapitalizmus ágain bogain, ezért ebbe a mesevilágba menekülnek"

LÓFASZT!

Nem nem tudtak eligazodni, hanem csak BELETAPOSTÁK ŐKET A FÖLDBE! Jelentős különbség.

2010.04.13. 19:36:06

Kétséges, hogy a Fidesz valóban fel fog lépni a cigánybűnözés ellen. Eddig is ott ücsörögtek az önkormányzatokban és lófaszt sem csináltak.

totálandi 2010.04.13. 20:09:25

Kubatov szavazói Kispesten
altnyil.nolblog.hu/archives/2010/04/13/Kubatov_szavazoi_Kispesten/
Összehasonlító adatok és diagramok

Helló Leó! 2010.04.13. 20:13:00

"Hogyha Józsika anyukája beszalad megverni a tanárnénit az iskolába, akkor akkor szabaduljon, amikor Józsika érettségizik."

Ezen majdnem beszartam a röhögéstől! :-)

teknős 2010.04.13. 20:17:49

@bryan: Tegyük fel, hogy nem írtál valótlant és tényleg ez a helyzet.

Nyilván a Fidesz nagyot hibázott, hogy nem sikerült úgy kommunikálniuk, hogy te is megértsd, ezt kár lenne tagadni. De!

Nem érzed úgy, hogy kissé szigorú vagy az Orbán-kormányhoz? 16 éves voltál, amikor elkezdett kormányozni és 20 évesen fejezte be. Biztosan jól meg tudod ítélni az akkori eseményeket és nem valaki, vagy valami interpretációjában látod őket?

Egyébként egyetértek valami hivatásos okoskodóval, tényleg most fog megtörténni a rendszerváltás.

Bár nem vagyok naiv és félek tőle, hogy nem lesz más a politika, de talán az LMP egy olyan fidesszel szembeni politikát fog vinni, amit én sem fogok tragédiaként felfogni, ha hatalomra kerül.

Én egyértelműen nyertese voltam az első polgári kormánynak és nagyon remélem, hogy most is így lesz.

Kedves Paranoid Android kiváló írás. Tetszett!

virtual landscape (törölt) 2010.04.13. 20:23:04

Apám, te Orbán-imádatodban a gerendát se látod meg saját szemedben. Ilyen f....got, hogy a Jobbik szavazók nagyobb része kiábrándult MSZP-s lenne, rég olvastam ...

Az SZDSZ(LMP) imádatod meg végképp mindent elárul (kivéve ha nettó hülye vagy, amit azért még ne zárjunk ki, mert 20 év liberális borzalom után naiv már nem lehetsz ...)

lorantka_a_gall 2010.04.13. 20:26:07

ParaAndro kitesz magáért az utóbbi időben, jó írás :)

lorantka_a_gall 2010.04.13. 20:29:20

@virtual landscape: ha ismered a számokat, nézd meg, mennyivel lett erősebb a keleti végeken a Fidesz (kicsivel), mennyivel gyengébb az mszp (nagyon), mennyivel erősebb a Jobbik (ugyanannyira). Aztán nézd meg ugyanezeket a számokat a Nyugat-Dunántúlon is.

Megoldás: igen, a Jobbik szavazóinak jókora része 2006-ban mszp-re szavazott. Különböző becslések szerint harmada-fele.

bryan 2010.04.13. 20:35:37

@teknős:
Lehet, hogy akkor még elég egyoldalúan láttam a dolgokat, nem volt netem, meg mindkét oldali sajtó figyeléséhez elég türelmem, meg pénzem sem. Akkoriban még a mostaninál is ritkábbak voltak a viszonylag pártatlan médiumok is.
De tényleg sok olyasmire emlékszem, ami irritált. Meg olyasmiket is látok, amik azóta sem változtak. Ezek nem a baloldali sajtó általi körítés miatt nem tetszettek, hanem magukban sem. Nem vagyok rajongó típus, na. :)

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.04.13. 20:37:17

Tyű, szuper poszt! El is küldtem pár embernek.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.04.13. 20:38:51

Ha a Fidesz az egyetlen párt, amely kormányon képes volt növelni támogatói számát, akkor miért nem ők nyertek 2002-ben is?

Paranoid Android2 2010.04.13. 20:42:53

@fovarosi.blog.hu: mert az ellenzék még jobban növelte.:)

Belavagyokszevasz! 2010.04.13. 20:44:52

@Helló Leó!: Sajnos a tényleges életfogytot nem adják ilyen könnyen. Józsika ugyanis sosem érettségizik le... :))))

virtual landscape (törölt) 2010.04.13. 20:45:04

@lorantka_a_gall: Felesleges védened a fasisztázó MSZP szintjére züllött Fideszt ..

RemeteRock 2010.04.13. 20:45:29

Jó írás, és eléggé pontos is. Én nem voltam szavazni, mert nem találtam egyetlen olyan pártot se amire anélkül kellene leadnom a voksomat, hogy életem hátralevő részében mindig pofán kellene köpnöm magam reflexszerűen, ahányszor csak tükörbe nézek.
De: ennek ellenére remélem és szurkolok, hogy a Fidesz-nek meglegyen a kétharmad! Kíváncsi vagyok, mit kezdenek a rájuk bízott társadalmi felhatalmazás által nyújtott szinte korlátlan hatalommal. Legyen meg a kétharmad, és cselekedjenek, ahogy ígérték. Ha viszont akármit is nem sikerül keresztülvinni, ami a programjukban volt, ha bármi tökölődés lesz a fontos törvények meghozásában, már nem mantrázhatják, hogy mert bezzeg az ellenzék leszavazta. Nem lesz számottevő ellenzék aki bármiben is ellentmondjon nekik, és ez a szabad kvázi teljhatalom meglátjuk hogyan hat a fiúkra. Szóval remélem meglesz nekik, aztán nekifoghatnak rendet csinálni, minden legitim eszközük meglesz hozzá.
Hogy bátorságuk is-e, majd kiderül.

gerineldo (törölt) 2010.04.13. 20:46:27

"Hogyha Józsika anyukája beszalad megverni a tanárnénit az iskolába, akkor akkor szabaduljon, amikor Józsika érettségizik."

azért az életfogytiglan kicsit súlyos, nem....? =D=D=D

lorantka_a_gall 2010.04.13. 20:47:02

@virtual landscape: öhm... miből is jött le neked az, hogy én védem a Fideszt? :D Ja, és mitől is kéne védeni?

Transylvanianmixedgrill 2010.04.13. 20:54:59

AZ a 98-2002-es "bezzeg" időszak, hát persze, meg Orbán a jó kormányos. Meg a többi Fideszes papagájpanel. Na már csak ezek miatt is Legyen más a politika...

bryan 2010.04.13. 20:56:18

@Paranoid Android2:
Inkább az FKGP volt a gyenge láncszem, nem?

loláb 2010.04.13. 21:08:13

Jó kis összefoglaló, egyet értek vele.

SteveNo1 2010.04.13. 21:40:12

Kár hogy nem lehet a postot megosztani, halálra röhögnék magukat a haverok!

Bona Fides 2010.04.13. 21:50:49

Nem figyeltél. Hagyó Miklós nem az asztalról burkolja a parizert, hanem a nyomtatótálcából.
Ezt a kis hibát leszámítva nagyon jó post (mint mindig). :)

seusokincs 2010.04.13. 21:55:34

"Kormányozni pedig tud, bármennyire fáj ez a baloldali értelmiségnek." Kár, hogy ezt csak az ellenzék és az alkotmány negligálásával sikerült megvalósítania.
Azért nem emlékszem arra, hogy populista népszavazásokkal akadályozta volna bárki is a Fidesz kormányzását. Mindegy, ha ilyen lett volna, a fideszes parlamenti többség napirendre sem veszi "a nép akaratát". Ez a "jó kormányzás" biztos jele, bizonyára.
Teknős üzent Bryannek, hogy talán rosszul látott akkor. Nos én sok mindenre emlékszem, kifogyhatatlan vagyok a történetekből, akár versenyre is hívlak, kedve Teknős. A többieket kérem, hogy nézzenek utána pl. a nagymama-gyes ügynek.

virtual landscape (törölt) 2010.04.13. 22:19:14

@Transylvanianmixedgrill: Na most téged ismerünk, mint az polfórum egyik, ha nem épp a legvéresebb szájú extremista neoliberálisát. Ha Te az LMP mellett vagy, akkor isten irgalmazzon ennek a zöldbe csomagolt SZDSZ-nek.

teknős 2010.04.13. 22:31:06

@seusokincs: Én nem akarom rád erőszakolni azt, hogy neked jó volt az Orbán-kormány alatt. El tudom hinni, hogy volt olyan, aki nem élte meg jól azokat az éveket és egy másik oldalra szavaz.

Én már akkor is, adófizető sok gyereket nevelő polgár voltam és engem preferált a polgári kormány, csendben jegyzem meg, a Csp. még ma sem ér annyit, mint amennyit a Fidesz alatt, de ez nem lényeges. Ha nektek rossz volt, akkor rossz volt, ezen nincs mit változtatni.

Nekem csak egy a fontos, hogy tudhassam arról a politikai pártról, amelyik éppen kormányoz, hogy amit tesz, azt az ország érdekében teszi és nem valami alantas önző szándékból. Mert az emeszpé kormányról sajnos nem hittem el, és ez az, amit meg nektek kell elfogadni. Enélkül nincs ország és nincs felemelkedés sem. Valahogy olyan országban kellene élni, ami nektek is és nekem is elfogadható.

Erre sansz az LMP, ha átveszi a Fidesz váltópártja státuszt.

bryan 2010.04.13. 23:31:43

@teknős:
Részemről megegyeztünk, kb. 4 300 000 ember van még hátra. :)
Az MSZP és az SzDSz nekem sem akart jót, kevés embert láttam jó szándékúnak ott. Láttam papírszagú doktrinereket, korruptakat, hazudósokat, beképzelteket és néhány olyat, akit bedaráltak nyolc év alatt, pedig korábban tényleg tehetségesnek látszott.
Remélem, a Fidesz el tudja velem hitetni, hogy jót akar az ország egészének és nem csak a híveiknek.
Tőlem a programismertetéstől számítva kb. egy hónap türelmi időt kapnak, aztán meglátjuk.

fraki 2010.04.13. 23:36:40

Van szerencsém három LMP-st ismerni az ismeretségi körömből. Az egyik volt mszp-s, a másik mdf-es (egyik szavazata most is mdf-re ment), a harmadik volt fideszes.

Nem egyszerű a képlet.

Teljesen random, kiszámíthatatlan.

Pszt! 2010.04.13. 23:53:17

A szavazópolgároknak sajnos rossz a memóriájuk. A 4 év fideszre aranykorként emlékeznek, pedig akkor sem volt jobb, mint most. Ha olyan jó lett volna, akkor nem váltják le őket.

levi009 2010.04.14. 00:00:15

Na bizony, most már leeshet a tantusz a LoMPocskáknak:
www.hunhir.hu/index.php?pid=hirek&id=28801
no comment!

amerea 2010.04.14. 00:16:18

manhattan-i középosztálybeli lakosság életfilozófiájára hajaz - az milyen? kerdem, mint egy manhattani kozeposztalybeli.

Rókakígyó 2010.04.14. 00:29:04

@levi009: Reméljük a Jobbik feljelent valakit csalás miatt, hátha rontanak az eredményén. Az izraeli gépek meg arra a néhányszázezer stikában lmp-re szavazó zsidrákra vártak, mert ez annyira reális.

Szerintem akkor is csalást üvöltenél, ha a jobbik 2/3-ot kapott volna.

Rókakígyó 2010.04.14. 00:34:21

@regression: Nagyon tetszik. Valszeg télleg ez van. Miután nem tudják megkülönböztetni a lehetőségeket, ezért valaki ellen szavaztak. Így lesz ez legközelebb is. Merthogy akkor sem lesznek elégedettebbek a helyzettel, mert nem jut el a tudatig, hogy saját helyzetükért nem más a hibás, hanem saját maguk. A baj az, hogy jelenleg a választás arról szól, hogy ki a hibás és nem arról, hogy mit kéne csinálni.

levi009 2010.04.14. 01:02:49

@Rókakígyó: Már nem szükséges a Jobbiknak ezügyben feljelentgetni, hisz ez már az ő eredményeiken aligha változtat. :)
Viszont, láthatod, vannak még olyan állampolgárok is a Jobbikon kívül, akiket a csalás zavar! Tudod, rendes ember sohasem bízik ultra-libsiben! Mellesleg, már akkor célszerű kételkedni az igazukban, ha véletlenül mégis igazat beszélnének.
Viszont, te azt is letagadnád, ha nemzetközi szakértők egyhangúlag állapítanának meg, egy LoMPosok által elkövetett 99%-os csalást! :)

virtual landscape (törölt) 2010.04.14. 06:37:11

@regression: Az nekem se kerek, hogy mégis miféle mesevilágba menekülésről írhatott bloggerkénk???? Ha valaki itt mesevilágban leledzik, akkor az épp a ballib és a jobblib, lövésük nincs a valós társadalmi helyzetről.

hááááát 2010.04.14. 07:41:16

"És Orbán Viktor tanulékony srác, tanult a hibáiból, most nem fogja hagyni, hogy a hangulat rombolásával idegenítsenek el tőle szavazókat. Kormányozni pedig tud, bármennyire fáj ez a baloldali értelmiségnek."

Ezt te sem gondolod komolyan!
Kiváncsi leszek arra amikor meg kell hozni a döntéseket medig lesz népszerű.Az egész politikája arról szólt 98-02-ig, hogy adott adott és adott.Az hogy közben nem volt fedezete erre, azt pont leszarta.Ez nem kormányzás, hanem néphülyités.Most van esélye megmutatni mit tudd.Ha véletlenül nem lesz 2/3 kiváncsi leszek kivel próbál meg lefeküdni.

lobelt_ledfold 2010.04.14. 08:55:11

Kiváló poszt, már csak a stílusa miatt is. Grat!

bryan 2010.04.14. 12:10:09

@virtual landscape:
Ahol ennyire monokróm a világkép, mindenért az "idegenek" felelősek, Szent Korona bármire is megoldást jelent, a hun-avar-magyar folytonosság komoly politikai kérdésként jelenik meg a programban, a cigánykérdést csak a szociális kártyával, meg közmunkával akarják megoldani, az mesevilág.

seusokincs 2010.04.14. 16:43:44

@teknős: Teljesen rendben van, amit írsz, ezzel az érveléssel nem tudok vitatkozni, nincs komoly kifogásom az ellen, ha egy kormány kedvez egy társadalmi rétegnek. Azt azért tudd, hogy az Orbán-kormány ugyanannyit költött családtámogatásra, mint elődje: Hornék 2,24%-ot, ők pedig 2,25%-öt, vagyis a családbarát politika inkább csak kommunikáció volt.
Nálam amúgy nem számít, hogyan élek egy kormány ideje alatt. Csak a rendszer maga érdekel, a parlamentáris demokrácia sérülése az én egyetlen sérülésem. Pl. tandíjpárti vagyok azóta, hogy 1993-ban az ÖSSZES parlamenti párt megszavazta az azt rögzítő felsőoktatási törvényt, s ebben nem tántorított el, hogy egyetemre jártam, és zsíroskenyéren éltem. Most közalkalmazott vagyok, családom rá van utalva a szociális ellátórendszerre (gyes, gyed, csp, adókedvezmények stb.), mégsem szeretnék közalkalmazotti béremelést, és a szociális rendszer szűkítését pártolom.

Az 1998-2002. időszak pragmatikus kormánypolitikája egyébként nagyjából rendben lett volna, ám a reformok elmaradtak, pedig be lettek ígérve (azt hiszem, erre is igaz a klasszikus, hogy hazudtak reggel, délben és este). Ma a FIDESZ képviseli a leghangosabban, hogy tisztesség legyen a politikában. Nos e kifejezés erodálását ők kezdték el régen, országvezetési szintre emelték a törvényszegést. Ha nem tanultam volna nyelvészetet, akkor is tudnám, hogy az "éves", "jövő évi", "hetenkénti" stb. kifejezések mit jelentenek. Szerintem a törvények a kormányt is kötik, és ha az állampolgár adóbevallásáról a törvény az évenkéntit írja elő, akkor a kormánynak is ezt írja elő a költségvetési törvény hasonló kifejezése.
süti beállítások módosítása