A magyar politikai élet tökéletes erózióját mutatja az a tény, hogy a magát baloldalinak nevező kormánypárt(ok) romjaira benyomuló és szavazóikért bejelentkező két „politikai” erő, az LMP és a mdfszdsz, milyen komoly nehézségekkel szembesül már a rajtvonal körüli pepecselésnél.

Nem tartozik ugyan ide, de imádom leírni, hogy az viszont egyértelműen kiderült, igaz az az állandóan hangoztatott szoci lózung, hogy az elmúlt húsz évben az mszp heroikus küzdelme szabadította meg az országot a szélsőjobboldali veszélytől. Azzal az egyszerű módszerrel, hogy az attitűdjeikben szélsőjobboldali szavazók, itt most nem tárgyalandó, de feltétlenül perverz okból, abban a hitben leledzve, hogy ők baloldaliak, a szocikra szavaztak. Most, hogy az mszp-nek sikerült magát legyilkolnia, figyelemre méltó ügybuzgalommal elkövetve harakirit, főbelövést, nikotinivást, konnektorba nyúlást, jeges vízbe ugrást és gyurcsány ferenc megválasztását pártelnöknek, kiderült, hogy nincs is annyi baloldali szavazó, mint amennyit szerencsésebb évjáratokban össze tudtak gründolni. A hat-hétszázezer jobbikos szavazó nagy része ugyanis egykori szoci, és eleve elérhetetlenek a nagyon szoft LMP és a számukra teljesen értelmezhetetlen bokros laja féle „minden nyugger aggya el a fél veséjét” típusú bonyolult baromságokkal.

Az LMP és az mdfszdsz két teljesen különböző módszerrel tett meg mindent azért, hogy otthon tartsa a szocik azon csalódott szavazóit, akiknek a szépérzékét bántja vóna gábor arcéle.

(D)dávid ibolya és szűk baráti köre csak a szocik szuicid kísérleteihez mérhető alapossággal csinált meg minden olyat a pártjával, amit fel se sorolnak a politikai hibák között a politológia tankönyvek, abból kiindulva, hogy azt nem kell külön leírni, hogy ne köss szövetséget az ősellenségeddel, akit a választók mérhetetlen hülyesége és korrupciója miatt már amúgy is lenulláztak. Viszont ez a projekt legalább politikai hullát csinál a bokros lajából, amire az érintett a maga erejéből, nem lett volna képes. Az mdfszdsz csak abban az esetben reménykedhet abban, hogy esetleg megugorja az 5%-ot, ha egyrészt meglesz valami csoda folytán az összes területi listája, másrészt nyilvánosságra kerül minimum egy olyan homevideo, amin hagyó miklós éppen magába helyez 70 dekagramm párizsit, miközben átvesz egy kisebb összeget (5-10 millió forint), amit a fővárosi csecsemőotthonok élelmezési normájából osztanak vissza neki, és az mszp támogatottsága összeomlik.

Az LMP helyzete ennél összetettebb. Őket legalább, a jobbik motivált internetkommandóját leszámítva, legalább nem utálják, viszont nem is nagyon ismerik az emberek. Az LMP számíthat egy százezer körüli motivált zöld, inkább újbalos, antiglobalista szavazóra, feltéve ha ezt a jellegét a pártnak esetleg sikerül kilőnie a köztudatba, akik mindenkit rühellenek, akik bármilyen formában is a multinacionális tőke szekerét tolják.

Ehhez a törzshöz kéne hozzákampányolni még vagy százötvenezer olyan volt szoci és kis részben szdsz szavazót, akik nem estek apátiába még, és kellően rettegnek a Fidesz kétharmadtól és nem veszik a fáradságot, hogy elolvassák az LMP programját. Ez utóbbi aktus ugyanis nem lenne jó ötlet tőlük, ugyanis az LMP mellőzve a kampányban elvárható racionális ügykezelést olyan, tulajdonképpen egyébként vállalható programot rakott össze, amelyben bármilyen kicsit is tudatos balos választó találhat olyat, amitől kileli a hideg. Ezt egy átgondolt imidzskampánnyal lehetett volna megelőzni, amelyre a pártnak annyira szüksége lett volna, mint egy falat kenyérre. Ez teljesen kimaradt az LMP életéből, amit csak kis részben ellensúlyoz a remek névválasztás, ami viszont kb. az utolsó jó ötlet volt a pártalapítók részéről.

Az LMP kampányát olyan nehéz megtalálni, mint hagyó miklós távozása után parizert és készpénzt lelni egy bkv-és irodában. A kérdés tehát az, hogy a csapat képes-e előrukkolni valami olyannal a kampány utolsó két hetében, ami, feltéve, hogy minden lista megvan, behelyezi a parizertől megundorodó, egykori szoci szavazók fejébe a pártot, mint a Fidesz potenciális ellenzékét, amely nem náci, mint a jobbik, és nem korrupt, mint hagyó miklós parizerszállítója.

De eddig nem mutattak semmi olyat, ami alapján kommunikációs profizmust és ebből következően áttörést várhatnánk tőlük.

Az egy hónappal ezelőtti állapothoz képest meredeken csökkent annak az esélye, hogy a kis pártok beleszólhatnak a meccsbe. Igazából senki nem akar koalíciót, senki nem akar zsarolási potenciállal rendelkező rétegpártokat a parlamentben, hiszen ezt a szerepet az szdsz pont annyira járatta le, mint saját magát. A Fidesz kétharmada az egyetlen komoly kérdés, amit még eldönthetünk.

A szavazatával racionálisan kalkulálni akaró választó lehetőségei egyre szűkülnek.

Ebből a szempontból pedig már csak egyetlen mindent elhomályosító probléma létezik, a jobbik.

És egyenlőre nem látszik olyan erő, amely onnan visszacsábíthatná a szavazókat, legfeljebb egy jó Fidesz-kampány. És ez, az előző kettő ismeretében, egyáltalán nem megnyugtató.

 

 

 

Címkék: szdsz mdf hagyó miklós parizer lmp cédulagyüjtés

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr61816743

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lehet-e a kutyából szalonna? 2010.04.07. 01:09:02

Épp most olvastam egy nagyon jó elemzést Magyarország helyzetéről a Gondola honlapján ("Elmegy mellettünk a világ! - Váltás kell! Azonnal!"). Érdemes megjegyezni a  szerző nevét: Olgyay Szabó Attila.Az írás február 22-én született, és a ...

Trackback: Lehet-e a kutyából szalonna? 2010.04.06. 23:09:51

Épp most olvastam egy nagyon jó elemzést Magyarország helyzetéről a Gondola honlapján ("Elmegy mellettünk a világ! - Váltás kell! Azonnal!"). Érdemes megjegyezni a  szerző nevét: Olgyay Szabó Attila.Az írás február 22-én született, és a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.07. 17:59:18

Biztos hülye vagyok, de mindenki a párizsin csámcsog, én meg le vagyok maradva. Mi a tosz van azzal a felvágottal?

Paranoid Android2 2010.03.07. 18:03:56

@El Topo (Sgt. Elias): Olvasd el a Magyar Nemzetben a Balogh Zsolt interjút.:))
Visszadhatatlan.:)

zsarusztori · http://zsarusztori.blog.hu 2010.03.07. 18:05:53

egyiknek sincs esélye,mindegyik elmehet a búsba

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.07. 18:16:19

@Paranoid Android2:

Basszus!
Mondjuk nem lennék ennek a Baloghnak a helyében.

Lev Menachem 2010.03.07. 21:50:55

Könnyem kicsordult, nemhiába tettem pár éve a kedvencek közé a blogot :D

attól tartok hagyó elvtárs menthetetlenül megindult a netcelebbé válás rögös útján, már várom a fotóbolt remekműveket parizer+nokia+hagyó montázs kategóriában

az utolsó bejegyzéshez kapcsolódva azért látszik hogy tanultak a fiúk, idén gyakorlatilag nincs fidesz kampány és ezt lássuk be, eddig jól csinálják

Higany 2010.03.07. 22:28:46

@Lev Menachem: OV azt írta a facebookon, hogy március 15.-e után indul a fidesz kampány, szóval nyugtával dícsérd a napot. :)

Aldobói Feldob 2010.03.07. 22:42:56

"hagyó miklós távozása után parizert és készpénzt lelni egy bkv-és irodában."

Töprengek és nem tudom, vajon a magyar húsipar felhőtlenül ujjonghat-e fenti ingyenreklámnak(?!), azzal együtt, hogy kétségtelen tény, a nevezett hideg-felvágott mind az utolsó szálig elfogyott... Hm.

2010.03.08. 08:42:37

Egy kérdésem van: mennyivel nehezebb az LMP kampányát megtalálni, mint a Fideszét például? Kint vannak az LMP-s plakátok, kint vannak a tereken a cédulagyűjtőik, aktívak az interneten - mi kell még?

agyalapi 2010.03.08. 13:43:51

@Lev Menachem:
Mert a zelvtársak csak rötyögnek, mikor ilyen komoly fennforgások eszkalálódnak !
Az már smafu maguknak, hogy a drága jó hagyó elvtárs nem pikkszalámit vagy neaggyúristen pármai sonkát evett? A kapitalista neokolinialista-imp@&@#&lista tábort erősítve? Hanem a nép egyszerű ételét, melyet becsületes magyar dolgozók becsületes magyar csirkebőrpépből gyúrtak össze fáradságot nem kímélve?
Szégyellem magamat maguk miatt, s ezt Bástya elvtárs is osztja velem. (o:
Bocs, agymenésem lett....
A.

Paranoid Android2 2010.03.08. 15:01:16

@iii: Hát én marhára nem látom, pedig keresem. A kampány üzenetekről szól, és én még LMP-és üzenetet nem kaptam.
Igaz mástól se nagyon,leszámítva azt, hogy a szocik lopnak.
De jogy mások se, az nem indok.....

rolika 2010.03.08. 15:55:40

Biztos elfogultság, de folyton miafasz-t olvastam a mdfszdsz helyett...

Mennyi parizer fér egy Nokia-s dobozba?

8kerlakos 2010.03.08. 20:35:36

az LMP-nél érik a nagy bejelentés, jó eséllyel hamarosan megvan az országos lista ... csak oda kell menni az LMP standokhoz, és érdeklődni ...

de a medve bőrére ugye...

8kerlakos 2010.03.08. 20:36:57

hali, küldtem egy kommentet, hova lett?

agyalapi 2010.03.09. 04:51:46

@rolika:
(((((((((((o:
Nagggyon jó!
Granulálok!
Agyalapi

Aldobói.Feldob 2010.03.09. 09:59:56

Nagyon remélem, hogy a parizer bekebelezése még húshagyókeddre esett - és nem nyúlt bele hamvazószerdába -, ugyanis ez esetben megnyugodtam. De teljesen.

Az úr (és a pénztárcátok) mindig legyen veletek.

2010.03.09. 10:40:17

@Paranoid Android2: Nem egészen értem. Honnan vársz üzenetet? Arra vársz, hogy spammeljen az LMP neked? Iratkozz fel a levelezőlistájukra a honlapjukon, csatlakozz a Facebook vagy iwiw csoportjukhoz és doszt fogsz kapni üzenetet. Az utcán meg ott vannak a plakátjaik, a tereken az embereik, ha érdekel, megtalálod őket. A postaládádba nagy valószínűséggel kaptál a prospektusukból.

Vagy azt reklamálod, miért nincs pénze az LMP-nek levelekt írni neked, mint a Fidesz meg az MSZP teszi? Miért nem tudják magukat tvben, rádióban reklámozni? Próbálkoztak telefonos kampánnyal, az kevesebből kijön, az ellen meg más horgad föl, hogy hogy merik zaklatni? Van akinek nem lehet a kedvére tenni :)

A pártok a beleszólásról szólnak, ez nem mosóporcég, akiknek ha törik, ha szakad el kell érni a vásárlókat. Ha valakinek nincs affinitása hozzá, nem fogják megtalálni, médiaháttér nélkül.
süti beállítások módosítása