Hülye-e Sólyom László?

 2009.08.26. 11:25

 

 

Checkpoint Charlie kolléga a maga kedvességében féregnek titulálta a Köztársasági Elnököt, továbbá legyávázta. Miután a kormányzósértésről szóló törvénycikk már nincs hatályban ez szabadon megtehető, viszont cserébe nevezett hatalmasság tulajdonságai kedvünkre megvitathatóak.

Én még alkotmánybíró korában utáltam meg Sólyom Lászlót, a személyi szám megszüntetése körüli matatása miatt.

Az idealista jogászi álláspont képviselő Sólyom, a diktatúra után fontosnak tartotta, hogy az adatvédelem szent nevében megszűnjenek a generális nyilvántartások. Az érvelése egyébként jogászilag nagyívű és frappáns, állítólag jogászi pályájának csúcspontja, de tükrözi, hogy a gondolat atyja semmit nem tud a számítógépekről és a nagy adatbázisok kezeléséről. A személyi szám megszűnésétől adatvédelmileg nem lettünk beljebb, de jó sok milliárdba belekerült a kiiktatása. Ez akkor hatalmas fölösleges kiadásnak tűnt, de miután azóta az állam rendszeresen, minden racionalitás és koncepció nélkül átvariálja ezeket a rendszereket, ez csak az első a hülyeségek hosszú sorában.

Mindig kihívás megérteni, hogy a Fidesz milyen alapon jelöl embereket bizonyos pozíciókra, Sólyom jelölése is ilyen, de miután sikerült megválasztatni a siker utólag igazolhat bizonyos logikákat. Demokráciánk számos mélypontjának egyike, ahogy ez megtörtént, transzparensé téve, hogy parlamenti képviselőink döntő többsége zsarolható, megvásárolható, beijeszthető, vagy egyszerűn csak annyira hülye, amilyennek mutatja magát.

Aki korpa közé keveredik, azt megeszik a disznók, mondja a bölcs közmondás. Aki eltűri, hogy ilyesféle emberek szavazzanak rá, továbbá kiteszi magát annak a veszélynek, hogy hivatalból kezet kelljen fognia gyurcsány ferenccel, vagy draskovics tiborral és számos hasonszőrűvel az ne csodálkozzon.

A szappanos kézmosás után Sólyom számára kínálkozott a lehetőség, hogy új lapot nyit a magyar történelemben és tényleg elkezdi védeni az alkotmány szellemét és betűjét. És világossá teszi, hogy mit lehet és mit nem.

Ezt nem tette meg és valóban egy gyávának tűnő útra lépett. Ráadásul a sors az öszödi beszéddel megadta neki a lehetőséget, hogy nagyon nyilvánvaló indokkal nyilvánítson egy kormányzási technikát, egy politikai viselkedési módot erkölcsileg és alkotmányosan elfogadhatatlannak és persona non grata-nak az azt képviselő politikust.

Öszöd után, különösen az azt követő események után nem maradt olyan bűn a BTK.-ban, amelyre hivatkozni lehetne, hogy az a politikusoknak tilos.

Onnantól kezdve Sólyom László is politikus. Ennek ismeretében sem leférgezni, se legyávázni nem kell, mert már az megvolt (Tisztelet az igen ritka kivételeknek!).

Sólyom tevékenységének abszurditása abban áll, hogy valójában nem érti, hogy milyen szabályok szerint működnek körülötte a dolgok. Azt hiszi, hogy a magyar kormányt érdeklik a magyar törvények és a szlovákot meg a nemzetközi normák.

Most lehet röhögni.

Nem fogja fel, hogy minden tekintélyét elvesztette már és csak ez a tekintélye lehetne egyedül az, amellyel befolyásolhatná az eseményeket, de e tekintélynek az emberek bizalmán és nem a politikai elit elfogadásán kéne alapulnia.

Talán még valamiféle heroikus gesztus visszaadhatná a „legfőbb hatalom” erejét, de ilyesmire

a jogász gondolkodású elnök nem képes.

Magyarországnak nincs köztársasági elnöke és nem is volt az elmúlt 20 évben. Se az szdsz-es báb göncz, se Mádl nem volt az, se Sólyom nem az.

Ha lett volna Köztársasági Elnökünk a következőket kellet volna mondania:

Horn Gyula nem lehet miniszterelnök.

Torgyán József nem lehet miniszter (meg még vagy negyven hasonló csávó miniszterkedett….).

A megyónak le kell mondania a mikor kiderült.

A fletónak le kell mondania amikor kiderült.

Aztán amikor meg a bajnait javasolták:

Vicceltek bazdmeg?

 

 

 

Címkék: erkölcs sólyom lászló köztársasági elnök gyávaság politikai felelősség

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr171339308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bogyó 2 2009.08.26. 21:09:31

Kedves paranoid!

Van lakcím kártyád? Jól nézd meg! Ha megfordítod, látod rajta a személyi számod, mai nevén a személyi azonosítód. Ha esetleg régi típusú a személyid, akkor meg abban van.
A személyi számot nem szüntették meg, ez egy elterjedt közkeletű baromság, főleg, hogy a lakcímkártyákon mindenki láthatja, s 40 év alatt a többségnek van ilyen.
Az a bizonyos alkotmánybírósági határozat csak a személyi szám minden, egymással átjárható nyilvántartásban történő felhasználását tiltotta meg adatvédelmi okokból, nem azért mert gonosz módon tönkre akarták tenni a magyar államot. Hanem azért, hogy nehezebben lehessen a te nem feltétlen mindenki számára közzéteendő adataidat megismerni. Ha nősülsz,férjhez mégy, akkor bizony az anyakönyvvezetőnek oda kell adnod a személyi számod, de neki nem lesz lehetősége arra, hogy megtudja mi van veled tb-, adó-, stb. ügyekben, lévén erre külön azonosítók vannak, neked is kell, hogy legyen ilyesmi. Ezeket az élet számtalan helyzetében kell megadnod, hol itt, hol ott, ne mondd már, hogy nem volna egyszerűbb visszaélni az adataiddal, ha csak egy bizonyos azonosítód alapján tartanak rólad nyilván mindent.Természetesen ha nagyon akarják, így is megtehetik, ez se 100%-os, mert olyan nincs is, de jóval nehezebben, jóval több embert bevonva, ami növeli a lebukás veszélyét, ami nem feltétlen éri meg. Igenis beljebb lettünk adatvédelmi okokból. Hogy ez valóban megérte-e azt a pénzt amibe került, az más tészta, de nem tudom mennyire lehet ezt így mérlegre tenni.

Bogyó 2 2009.08.26. 21:27:58

Úgy tűnik nem érted a magyar köztársaság elnökének szerepét.
Milyen alapon mondhatta volna bármelyikük, hogy x.y nem lehet miniszterelnök, s vajon ha megtette volna, lett volna-e értelme? Volt/Van olyan törvény, hogy aki ÁVH-s volt nem lehet miniszterelnök? Nincs.
Az emberek arra a pártra szavaztak legtöbben, amelyik őt állította miniszterelnök-jelöltnek, magyarul nagy ívben tettek rá, hogy pl. Horn ÁVH-s volt.
A közakarattal szegült volna szembe Göncz, ha elkezdi játszani az erkölcsi bajnokot, s nem nevezi ki, vagy ha Sólyom nem tünteti ki Feketét. Azzal, hogy nem fogott vele kezet jelezte a személyes véleményét, mert ezt már nem írja elő a jog és a szokásjog se, de a kitüntetés mégis megtörtént mert tiszteletben tartotta a jogot, saját erkölcsi mércéje mellett is. Csak a protokollt rúgta fel de ezt erkölcsi okokra hivatkozva megteheti. Jogot viszont nem sérthet így se. Ezért nem ment át a hídon se, helyesen.
Gyurcsányról meg pont hogy nagyon is elmondta a véleményét, ilyet kritikát még egy közt. elnöktől se halhattál hivatalban lévő vezetőről, persze ilyen indok se volt nagyon.

bajnai egyébként miért nem lehet miniszterelnök? A libaügy miatt? Volt ott bírósági ítélet bajnai ellen, vagy utcai pletykák alapján kell szerinted döntéseket hoznia a köztársasági elnöknek? vagy volt valami más ok?

Paranoid Android2 2009.08.27. 06:33:58

@Bogyó 2: Tudod ez egy abszurd blog::)
A Köztársasági Elnök szerepe meg az, hogy az alkotmányban szabályozhatatlan és előrejelezhetetlen anomáliákat kezelje, leginkább tekintéllyel, mert hatalma az nincs neki.Pl, hogy előrehozott választásokat erőltessen, ha politikai értelemben a kormánypártok mögül elfogyott a bizalom.

rolika 2009.08.27. 09:14:06

Én is akartam mondani, hogy a szemszámba lépten nyomon beleütközöm. Tavaly októberben született kisfiamnak is van ilyenje, ahhoz képest, hogy megszüntették.

@Bogyó 2: Nem tudom, van-e rá lehetőség, de mondjuk egy korrekt gerinces ember, aki valamilyen nyilvánvaló tévedés folytán a MK köztársasági elnöke lesz, látván, hogy semmit sem tehet még az öszödi nyelvemlék ismeretében sem, szépen lemond a posztjáról, megindokolva, hogy ilyen pártállamból ittragadt, gátlástalan csalókkal és hazudozókkal nem lehet demokráciát fenntartani, nehogy már a továbbiakban is
"hivatalból kezet kelljen fognia gyurcsány ferenccel, vagy draskovics tiborral", ha már volt annyira eszetlen, hogy eddig megtette.

Darth Revan 2009.08.31. 00:05:53

"a kitüntetés mégis megtörtént mert tiszteletben tartotta a jogot, saját erkölcsi mércéje mellett is. Csak a protokollt rúgta fel de ezt erkölcsi okokra hivatkozva megteheti."

szerintem egyszeruen paraszt taho volt.
Jelezte, hogy nem ert egyet a kituntetessel, ha ennyiben marad a dolog az ok. de a meghivot a koztarsasagi elnok neveben ment, ezek utan nem kezet fogni valakivel ordenare tahosag.
süti beállítások módosítása