A pécsi Köztársaság tér megújítása

(EKF PÉCS 2010)

 

 

Általában nem a kedvesség jele és jelen esetben nem is akar az lenni, amikor az ember egy félig elkészült közterület (park) „felújítás” kapcsán mondja el a véleményét.

 

Az EKF kapcsán Pécsett egy rakás közterületet megújítanak, ami örömteli esemény lenne bárhol a világon, leszámítva Kelet-Kannibálföldet, ahol az ilyesmin a kivégzésekhez használt fal újravakolását értenék, meg persze nálunk Pécsett, ahol az ilyesmit értik alatta.


A tér, szó ami szó, eredetileg sem volt szép. Fel soha nem újították, a parkgondozás mifelénk meg ismeretlen fogalom volt sokáig, a takarítással, szemétszedéssel együtt.

A tér magán viselte a szoc-reál minden baját, beleértve a bolsevik időkben állított emlékművet is, ami ha lenne kőből készült hányás, olyan lenne, mint egy hányás.

A tér déli oldalán egy iskola, valamit valami irodaépület található, miként az északkeleti csücskén is. Ezek bármelyik hatvanas években épült bányalakótelepen lehetnének és alapvetően mindegyik úgy néz ki, mint egy napon megrohasztott rakott káposzta kocka. Egyetlen igazi értéke egy csomó fa, amelyeket persze azonnal ki akartak vágni, amit persze tagadtak azonnal, amint kiderült, de a lakók tiltakozása kellett ahhoz, hogy végül hivatalosan se akarják.

A felújított teret Maginot francia mérnök tervezte, aki, mint annyian, nem bírt elszakadni a családi fő alkotástól és mind a koncepciót, mind a mondanivalót megpróbálta átmenteni jelen alkotásába.

Guderian tábornok szerint, aki megtekintette a védműveket, a Wehrmacht bizonyára eltekint Franciaország lerohanásától, ha a Köztársaság téren látható erődrendszeren keresztül kell áttörnie.

A képeken megfigyelhető a ravaszul elhelyezett tankcsapdák rendszere, a páncéltörő lövegek és a nehéztüzérség lőállásai, valamint a közlekedőfolyosók a lőszerszállítók, valamint a gyalogság számára.

 

A végül is meghagyott fák, pedig jól álcázzák a légitámadások elől a bunkereket.


Amikor Pécsre rászakadt az EKF balsorsa, fiatal és naiv építészek összehívtak valami tanácskozást arról, hogy milyen építészeti arculatot lenne érdemes adni a városnak e jeles alkalomból, mert jelenleg az nincs neki. Meghívták a Pécs Holding vezetőjét is, aki természetesen valamelyik sameszán keresztül képviseltette magát végül.

Az építészek elmondták elképzeléseiket, amelyek sok fű, fa és virág szerepelt.

Végül felállt a samesz és elmondta, ez mind nagyon szép, meg ilyesmi, beszélgessenek csak nyugodtan ilyesmiről, de végül úgy is az lesz, hogy mindent le fognak betonozni.

És senki nem mondhatja, hogy a betonozási igazgatóhelyettes nem szavatartó ember.


Biztosak csak egy dologban lehetünk. A Köztársaság téri vonal folyóméterenként biztos többe fáj nekünk, mint oly hasznosnak bizonyult elődje a francia adófizetőknek.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr691308545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rokusbandi 2009.08.25. 10:44:43

Haha, ez nagyon jól sikerült írás már megen.

malamuth 2009.12.14. 23:08:06

Kedves Blogger !

Amiben egyet értek veled:
- Tényleg nem okos dolog a tér elkészülte előtt véleményt alkotni
-A beton paliszádok elsőre tényleg igen szocinak tűnnek, és hogy nem szépek az úgy gondolom teljesen igaz.

További szösszenetek:

-A szobor sajnos hozzátartozik a történelmünkhöz, szerintem nem baj ha néha emlékezünk rá, nehogy még 1x ugyanabba a hibába nem essünk

-Volt lakossági fórum, nem tudom ott megfogalmaztad-e elképzeléseid a tervekkel kapcsolatosan, volt aki ezt megtette

-Amiben úgy gondolom nincs igazad egyátalán:

A Pécsi EKF program és bármely általam ismert pécsi beruházáshoz képest egyedül álló mennyiségű növényanyag került kiültetésre, melynek valódi hatását nyilvánvaló okoknál fogva azonnal nem érzékelheted (egy 100 éves fa 100 év alatt lesz 100 éves ->alaptétel), majd néhány év múlva. A fa példányokról melyek a téren voltak, igen sok volt közöttük mely beteg volt épp ezért kerültek igen gondosan kiválogatásra, ennek kitűnő példája volt az az eset amikor a lakossági fórum utáni néhány viharos széllökés 2 fát döntött ki és egyet 3-ba tört ami kissé életveszélyesnek mondható ha arra járkálsz, vagyis a minden fát ki akartak vágni kijelentés kissé túlzásnak gondolom és első körben egyeztetnék a képzeletbeli nagymamával akinek unokáját egy igen vaskos faág beledöngöli a homokozóba.

Korábban a fák fajtája sajnos nem volt megfelelően kiválasztva és lejárt az idejük is ha jól tudom, ez az élet rendje a fák nem építmények megöregednek elöregednek frissítésre szorulnak. Persze ennek gondos gazdálkodás mellett nem úgy kellene történnie, hogy amikor már nagy "gáz" van akkor gyorsan lecseréljük, de az aláültetések, fapótlások nem tekintenek vissza semmilyen múltra városunkban.

A faállomány tehát nagy részben sajnos cserére érett és ennek jelenleg ez az egyetlen módja, több fa került kitelepítésre mint amennyi kivágásra (persze megint csak ha jól tudom).

A paliszádok, természetesen nem maradnak (maradtak ha arra jársz láthatod, az általad vázolt állapotban), és amennyiben a növényállomány (talajtakaró cserjék) felcserepednek (nehéz szó), a paliszádokon átnyúlva fognak azok felett szépen kapaszkodni.

Örülök azonban nagyon hogy valaki foglalkozik a várossal és úgy gondolom az összes pécsi köztér tervezési projektjét meg kellett volna előzni egy fórum, beszélgetés és internetes eszmecsere, blog sorozatnak, ahol az érdeklődők el tudták volna mondani véleményüket. Jó blogolást

Paranoid Android2 2009.12.16. 13:30:02

@malamuth: A tér majdnem felét leburkolták, betonnal, semmi természetes anyag, hanem natúr beton a fű helyett.
És marha ronda is.
Még jó hogy rengetek nővényt tettek ki, a lakosok valószínüleg bebetonozták volna a tervezőt, ha nem.
Jellegtelen szar, rosszul használható és nyáron sokkal melegebb hely leszz mint a régi.
Aki tervezte és engedte kivitelezni, szerintem egy izlés nélküli senki. A szemébe is megmondom ha kell.
És akkor még az építészeti és kertészeti amatőrizmus hegyeket nem is vettem sorra.

malamuth 2009.12.16. 14:34:02

@Paranoid Android2:
Köszönöm mélyreható válaszát (leburkolták, szar, marha ronda, rosszul használható, kertészeti amatörizmus) és köszönöm az indoklásokat (???).

malamuth 2009.12.16. 14:39:26

Csak a játék kedvéért,
1) Ön szerint hogy kell egy beteg, elöregedett, életveszélyes fát lecserélni ?
Amilyen válaszok nem "érnek":
-Nem így az biztos !
-Mittudomé !

2) Valóban tudom hogy mekkora felület került leburkolásra ?

-Igen
-Nem
-Több mint a fele
-Hát sokkal több mint eddig (amivel nem tudok vitatkozni, hisz eddigiekben nem volt burkolat)

Arcátlanságomért elére is bocs.

Paranoid Android2 2009.12.16. 16:01:12

@malamuth: Kolléga úr!
Ez nem egy építészeti, hanem egy vélemény blog. Ráadásul vicces, az olvasók nem jelentéktelen része szerint. Tehát a humor végett, némelykor, teszek engedményt a tudományos egzaktság rovására.
Miután hetente többször járok arra, bármikor bemutatom neked élőben, ha oda fáradsz, hogy hol, mi van elcsúrva, mi szakmailag (esztétikailag, építészetileg, kertészetileg) gáz, de ide most nem molyolom le.:))
A VÉLEMÉNYEM meg az, hogy szar.
A fákhoz pedig: A tervező (tudom, hogy régen csinálta) meg a kivitelező, biztos kiment és egyenként lemeózta a fákat, hogy melyik egészséges és melyik életveszélyes, majd ez alapján tervezte meg a betonozásokat.:)HAha.

Ha rokon az illető sajnálom, biztos példás családanya egyébként, de ettől még ne tervezzen köztereket, mert nem megy neki. Persze ő a legkevésbé hibás, azok a bunkók, egyéb építészeké a fő érdem, akik ezt a szart jóváhagyták.

És legfőképp: A BETON CSÚNYA!!!!!!!!!!!!!!!

malamuth 2009.12.17. 18:11:50

Ahhjáá ! Rossz fórumon kaparásztam :) Ez van. Nem rokon, de aranyos a felvetés. No mindegy, akkor további jó blogolgatást.

Paranoid Android2 2009.12.17. 21:17:36

@malamuth: Mi van nem jössz ki terepbejárásra?:)
Hideg van mi?:))

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.08.27. 17:56:46

Amúgy ha megnézed, még mindig itt maradt a legtöbb zöldterület az új pécsi tereken. A szökőkút meg szerintem jól néz ki.

A megemelt virágágyásokat mondjuk én sem értem, de a maga módján tényleg jó lett a cucc, csak ezt szerintem nagyobb helyen kellene kivitelezni, így tényleg elég labirintusszerű.

Egyébként 1-2 hét múlva itt :
kilatas.webuda.com/?q=node/191
megtekinthető lesz a kész tér is, zöldterülettel, mindennel :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.08.27. 17:59:07

@malamuth: "A Pécsi EKF program és bármely általam ismert pécsi beruházáshoz képest egyedül álló mennyiségű növényanyag került kiültetésre,"

Ja, de egy kérdésem van : HOVÁ? :D

Széchenyi tér : műmárvány. Kossut tér : műmárvány, fűvel.
Uránváros főtere : műmárvány, beton virágládákkal.
Bár itt legalább meghagyták a fákat.
Biztos volt egy virágnagykeres a fejesek haverjai között.
süti beállítások módosítása