New Hampshire mindig kaland és meglepetés. A tegnapi demokrata előválasztás gyönyörű példája annak, hogyan is alakul át a valóság fogalma.

Az iowai győzelme után Obamának jól láthatóan megindult a szekere, jól mérhető népszerűség növekedést mértek NH-ben is, sőt tíz pontos győzelmét valószínűsítették még a tegnapelőtti mérések is. Ha nincs a felfokozott várakozás ( Iowa, és a mérések túlzásai), elért eredménye szenzációsan jónak számítana, 2% hátránnyal Clinton mögött, aki hetekkel ezelőtt még 10-15 %-kal vezetett.

A trend tehát (hogy Obama megy fölfelé), nem tört meg, csak a túlzó várakozások miatt érezzük ezt. Ennek a helyzetnek a kezelésén méretik meg igazán Obama először. Ha most nem roggyan meg a támogatottsága, akkor végig versenyben maradhat.

A kérdés az miért hibáztak ekkorát a közvéleménykutatók?

Én nem hiszem, hogy Hillary kampánya a döntő ok. Sokkal inkább az, hogy a közvéleménykutatóknak először kell azzal a problémával szembesülniük, egy elnöki kampányban, hogy az embereknek szégyellni való előítéleteik lehetnek.

Egy „nigger” és egy „megcsalt nő” között kell választaniuk ugyanis.

Nem mintha Clinton női mivolta maga nem lenne komoly probléma önmagában. (Az kap egy virtuális Balaton szeletet tőlem, aki tudja helyből ki Geraldine Ferraro! Étcsikisat! A kereső nem ér.)

Amerikában a demokrata, vagy arra húzó szavazók körében nagyon nem illik az ilyesmit még csak gondolni sem, de a rasszizmus nagyon jelen van a lelkekben. Nem lehetetlen, hogy különösen a függetlenek között, sokan nem vallották be, de azért mozdultak másfelé, mert feketére, ha nem muszály, nem szavazunk. A demokrata táboron belül is lehet ilyen hatás, ami gyakorlatilag korrekten nem mérhető.

Ezek a kutatások 1000 fős mintákon készülnek általában, de az iszonyú rétegzettség és fragmentáltság miatt, bármennyire is jók a mintavételi módszerek, a pontosság  elég kétséges lehet, különösen a nem szokványos körülmények között.

Lehet, hogy újra fel kell tenni ezt az idióta kérdést: Érett Amerika egy nem fehér elnökre?

Címkék: obama

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr27290493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása