De tegnap, amikor egy pillanatra megláttam az arcát a tévében hirtelen az a vágyam támadt, hogy a családi baltával rámenjek, megértettem, hogy valahogy le kell vezetnem a feszültséget.

Persze ez a gondolat több millió magyar ember egészséges gondolata mindaddig, amíg egy magányos harcos szembesülve azzal, hogy fájós fogával 400 nappal későbbre kapott időpontot a magánbiztosítónál, de maszekba egy fél átlagfizetésért, ugyanaz az orvos, ugyanabban a székben, ugyanazzal a cuccal, megvan vele tíz perc alatt, meg nem valósítja ezt a programot,  a minisztérium bejárati lépcsőin.

M-on mindenki ért a focihoz, a politikához és az egészségügyi reformhoz. Úgy vagyok ezzel, mint a népszabi tudományos mellékletével, élvezettel olvasom az új információkat azokban a tárgyakban amiről fogalmam sincs és kerülöm azokat ahol legalább elérem a művelt laikus szintjét, mert akkor rájönnék mennyire gagyi lehet az is amiről fogalmam sincs.

Az egészségügy bonyolult, nem kicsit, nagyon. Lényegesen bonyolultabb, mint bármelyik más társadalmi alrendszer. És ahogy a kémiatanár sem érti helyből az oktatási rendszert, úgy a ortopédus sem érti helyből azokat a premisszákat, amik meghatározzák, hány bőrgyógyász kell BAZ megyébe.

Jó pár évig volt a munkám része, hogy megmagyarázzam politikusoknak, hogy a városukban, megyéjükben található eü ellátó rendszert, egyáltalán milyen szempontok, mutatók alapján kell szemlélni, hogyha valami nem megy az mitől nem megy stb.. Egy idő után megértettem, hogy a politikusok közül szinte senki sem érti pl a következő fogalmakat: szolidalitási elv, volumenkorlát, HBCS, morbiditási adatok, prevenció, stb..
Egy tíz oldalas elterjesztésben simán volt 40 olyan kifejezés és több száz olyan hivatkozás, amiről azt sem tudta a tisztelt döntéshozó, hogy miben különbözik a pi mezontól.
Két dologban voltak biztosak 1) hogy ők értik 2) elég ha végén a táblázat alján nincs túl nagy negatívum a költségvetésben.
Láttam olyan nagyvárosi korházzal kapcsolatos anyagot (ami simán átment) ahol csupán annyit tettek a hiány elrejtésére, hogy szétbontották alpontokra és elosztották a táblázatban.
Az ogy-i képviselők pont ugyanezen a szinten vannak többségükben és a szakértői körük is határeset.
Az igazság bonyolult és tényleg reménytelen vele választást nyerni.
A magyar eü 100 éve szerves fejlődés útján jött létre (persze sok torzulással), de meglepően hatákonyan reagálta le a szakmai kihívásokat úgy, hogy közben 60 éve nem volt olyan minisztere, aki nem volt elmebeteg vagy értett volna a szakmához rendszer szinten. Az egyetlen szakember aki tényleg nem hagymázas lázálmokkal rendelkezezett a dologról furi módon a Rácz Jenő volt.
Ő viszont ismerte a politikai környezetet is és az Herkulest is elkedvetlenítette volna és hát esélye se lett volna akkor bármit átvinni. (Persze biztos ő is lopós.)
Az eü reformot a magyar társadalom rendszerváltás szintű válalkozásaként össztársadalmi támogatással lehetett volna végigvinni, ha minden párt vezetői megegyeznek, hogy senkit nem engednek lopni. De ez pont annyira valószínűtlen, mint az hogy Horváth Ágnes kedves.

Ha meg kell magyaráznom valakinek, hogy miért is nem kéne anyáznia az orvosokat a sok nyilvánosságra került igen gázos eset miatt, a következőket szoktam elmondani:

A megyei kórház ügyeletvezető traumatológusa, aki meg tudja menteni az életedet, amikor szombat este hazafele menet a színházból, szemből belétek száll négy betépett pöcsfej, akik a turhasurhányi dizsiből kilónyolcvannal suhannak a semmibe, hogy ott is belehányjanak a piszoárba, 15-20 évnyi tanuláson van túl. Szerzett két szakvizsgát és ezer ügyeleti éjszakát töltött távol a családjától ( a legendáktól és az SZDSZ reklámtól eltérően a nővérek nem könnyen kaphatóak és sajnos nem viselnek csipkés fehérneműt és harisnyakötőt a fehér köpeny alatt) és teszi mindezt olyan fizetésért, amit egy multinál az a marketing asszisztens kap (aki viszont csipkés fehérneműt visel) aki a kávé és tea készítés nehéz feladatáért felel pályája kezdetén.

Ha ezt a csávót nem védjük meg ötvenszer ennyi pénzért fog melcsizni egy olyan országban ahol ötven éve nem volt reform, viszont nem is fosztogatják a közös eü kasszát, sem a multik, sem az eü miniszterek feleségei, barátnői és egyéb kapcsolmányai. Ha a Kovács főorvos, meg a Szabó elmegy olyan tudás távozik, amit nem lehet az interneten a kereső kreatív használatával megszerezni, mintahogy hasonlóképpen nem látom tisztán Orsós Józsika írástanulási esélyeit mennyiben javítja a digitális tábla, ha a tanári kar színvonala egy maszopos taggyűlés színvonalán áll.

Minden kórházi osztály egy külön tudáskészlet, élő organizmus, amelynek magját meg kell menteni, mert különben nem reprodukálható többet. Majd megtudod, hogy milyen ez, ha a gyereked speciális betegségével foglalkozó doki osztálya megszűnik és a megyeszékhely helyett Bp-re kell vinned a gyereket, addig, amíg az a doki is el nem húz valahová, mert a döntéshozók szerint nyolcvan gyereknek nem érdemes fenntartani egy ellátási rendszert.

 

Egy kórháznak fix költségei vannak függetlenül attól, hogy hány beteg esik be az adott hónapban. A létrehozott (betegségekhez, beavatkozásokhoz rendelt pontértékkel operáló) gyakorlatilag véletlenszerű finanszírozási rendszer arra vezetett, hogy a hamisítási gyakorlat eltorzította, nemcsak a statisztikai adatképzést, hanem magát az orvosi gyakorlatot is, hiszen a pontrendszer az egyes esetekben köszönő viszonyban sem volt a valós költségekkel. Ma tényleg nem tudjuk már, hogy valójában mennyi lenne a valóban indokkal végzett császármetszés és mennyi a valóban problémás szülés. Ha az ember megnézi a neten (mindenki hozzáférhet), hogy milyen orvosi kalandjai voltak az elmúlt tíz évben rájöhet, egy alternatív valóságban élt korábban.

Mindezek következtében nagyon nehezen becsülhető a nemzet egészségügyi állapota.

Az OEP szakemberei folyamatosan tisztában vannak vele 17 éve, hogy mit kéne tenni ahhoz, hogy a helyzet radikálisan javuljon. Minden komoly kérdésre megvolt a válasz az eddig fennálló struktúra kezelhető átalakítása mentén.

Egyes egyedül az eü kasszát eddig is fosztogató érdekcsoportokkal szinte egybe eső politikai elitcsoportok teljes ellenérdekeltsége akadályozta meg egy szakmai koncepció érvényesülését.

Ma a szakadék a politikai elit rablói és a nemzeti érdek között van.

Ja kedveskéim! A magyar egészségügy még így is egy működő rendszer volt a jelenlegihez és sok sokkal drágább egyéb rendszerhez képest.

A jelenlegi koncepciót nem is minősítem, mert az megvitathatatlanul alacsony színvonalú. Ha nem a kormány terjeszti elő, hanem egy negyedéves, vadkonzervatív és liberális egyetemi hallgató áll elő vele, akkor jót kacagunk és megállapítjuk, hogy sokat melózott vele, de a valósághoz nincs köze.

De ezek ezt komolyan gondolják. Nem láttam még olyan kormányzati előterjesztést, ami ennél alaposabb indokot szolgáltatna a forradalomra. Én benne vagyok.

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr19242359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rusalka 2007.11.26. 14:46:28

Én is benne vagyok!

Én csak lajjikuss lennék, egyszerű beteg emberke aki másfél órát várakozik az orvosi rendelőben, holott összesen 5-en vannak előtte, mert az orvosnak pluszadminisztrációba kerül a vizitdij, aminek a leadmisniztrálásához szükséges papír is többe kerül mint 300 ft, na akkor mire jó kérdem én... Azért az orvosi állományt is meg kéne nézni kicsit... Ott van pl. a k--i kórház (szülőhelyem kórháza, szándékosan nem írom ki), amit már csak úgy emleget a térségünk, hogy a "halálkórház". oda csak akkor mész, ha öngyi akarsz lenni! Az idegosztálos főorvos elröhögte magát, mikor anyám bevitte a hugomat, hogy a gyerek maga elé bámul percekig és nem reagál. Auztán közölte, hogy a hugomnak iskolaundora van és hazaküldte. Anyám mg, maga csecsemőápoló lévén, nem igazán hitt ebben, elvitte hugit nyíregyházára, ahol a szintén idegosztályos orvos fél perc alatt lediagnosztizálta epilepsziával... És ez csak egy eset a mi kis kórházunkból, hány meg hány félrediagnosztizálásról tudnék mesélni... Persze ez van ha az összes tehetséges orvos kivándorol külföldre, azt' maradnak az egyetemet apuci lökőpénze által elvégzett hentesek. Van valami remény egyáltalán a jövőre nézve? Mert már ott tartok, hogy ha egyszer gyereket vállalok, inkább kimegyek külföldre szülni!

banka 2008.03.23. 11:05:15

Ha te másfél óráig vrakozol mikor 5 beteg van előtted, akkor két eset lehetséges az én ismereteim szerint: 1.Az orvos és asszisztenciája szabotál, betart ígérete szerint. ( Nálunk is ki van írva a rendelő falára, hogy a minisztériumi rendelkezések betartása miatt k.b.3x időigényesebb egy beteg kezelése. Ezt majdnem el is hittem, de mikor én bementem a rendelőbe,6 perc mulva ki is jöttem, és már csengetett is a következőért. Akkor mi van??? Másfélóránál többet is vártam, mikor rendelési időben bepofátlankodott egy nagytáskás "úriember". Mikor kijött, megkérdeztem tőle, hogy az általa ajánlgatott gyógyszerekkel miért nem rendelés végén keresi fel orvosunkat, volt bőr a képén azt mondani, hogy ő az orvosok továbbképzéseit egyezteti, és ez az én érdekemben történik.(kac-kac) Lehet, hogy direkt kinézett magának a sors, de én mindig kifogom az efféléket. Legutóbb egy szakrendelésen az orvosnak tettem erre megjegyzést, hogy miért lopkodják az emberek idejét? Szó nélkül megvizsgált, és felírta a gyógyszert.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.03.23. 22:23:46

Nálunk is akkor is egy óra, ha üres a rendelő, mert a körzeti kuruzsló (ez a gyúnyneve, és kiérdemelte) az asszisztensnőjével vihorászik. Már többször vizionáltam betegzendülést a várótermi hangulat alapján.

" legendáktól és az SZDSZ reklámtól eltérően a nővérek nem könnyen kaphatóak"
Én ismerek olyat, aki igen. Jó pár ápolót tett már boldoggá éjszakai ügyeletben. De rokon, tehát... De bemutatlak, ha nem zavar, hogy kicsit kövér? :)

"Ha ezt a csávót nem védjük meg ötvenszer ennyi pénzért fog melcsizni egy olyan országban ahol ötven éve nem volt reform"
Azt, hogy hol mikor volt reform nem tudom, de a bérkülönbséget nem tudjuk kiegyenlíteni. Semelyik területen.
I. Nincs rá pénz (az angol béreket nem tudjuk kifizetni)
II. Ha valahol mégis megtörténne, akkor jönne a következő csoport

"Egyes egyedül az eü kasszát eddig is fosztogató érdekcsoportokkal szinte egybe eső politikai elitcsoportok teljes ellenérdekeltsége akadályozta meg egy szakmai koncepció érvényesülését."
Azért ezt nem mondanám, mert tudok mutatni félévente új notebookot kiharcoló főorvostól, rettentő enyveskezű nővérkéig mutatni példákat. A fosztogatás a rendszer minden szintjén jelen van. Van, aki csak a vajat és a fecskendőket lopja, van aki szolgálati autót, mert a kórház igazgató régi (2-3 éves) autóit valaki nagyon olcsón megveszi...

Azt, hogy a dolog el van qrva nem tudom vitatni.
Egy biztosító, több pénztár? Mi ez? Még jó, hogy rövid a hajam és nem tudom tépni.
Több biztosító és mind állami? Ez egy agyrém.
süti beállítások módosítása