Most, hogy már csak egyszámjegyű számosságút kell tentikézni addig, hogy megtekinthessük lendvai ildikó, a harmadik helyezett, vagyha az LMP esetleg kampányol egy kicsit akkor a negyedik helyezett párt elnökének színvonalas eredményértékelő beszédét, ideje, hogy foglalkozzunk egy kicsit avval, hogyan lehet rásegélni arra, hogy az egyszerű lelkű választók a tőről metszett demokratákat válasszák és ne a többi hatalommániást.

 

1989-ben a Kerekasztal tárgyalásokon a választási törvények alapjainak lefektetésekor az ellenzéki pártokat egyként vezérelte az a meggyőződés, hogy a komcsik, jó szokásuk szerint, csalni fognak majd ahogy a csövön kifér. Ahogy valamelyik szimpatikus nicaraguai diktátor mondta az ellenzék vezérének: „Lehet, hogy a szavazást maga nyerte, de a szavazatszámlálást én!”

Ezért viszonylag biztonságos rendszert tákoltak össze, ahol a szavazás tisztaságára leselkedő minden jelentősebb veszély ellen igyekeztek tenni valamit.

Persze ez nem jelenti azt, hogy nem lehet csalni, csak azt jelenti, hogy viszonylag meg van nehezítve a dolog és kell hozzá az is, hogy az ellenérdekű felek ne figyeljenek oda rendesen az alapvető dolgokra.

 

Az ajánlószelvényes rendszer visszásságait már alaposan kivesézte mindenki, hiszen az sokáig tart és ha egy kicsit is komolyan veszi magát az apparátus, meg néhány választópolgár, könnyű lebukni.

Ezzel szemben a szavazással kapcsolatos manipulációk rövid időperiódusra korlátozódnak, ami után az eredményhirdetés zaja elfedheti a lényeges kérdéseket.

A magyar választási rendszer teljességével most ne vesződjünk, ritkán lehet olyan embert találni aki érti, ami a lényeg, hogyan is alakul ki a végeredmény, hogy összesítik a szavazatokat.

Először is, a számítógépes rendszer megbizergálásával nem lehet meghamisítani a végeredményt. A szavazatokat ugyanis kézzel számolják és minden nagy párt összeszámolja magának választókerületenként, a szavazóköri delegáltak jelentései alapján. Miután a nagy pártok mindegyike, mindegyik szavazókörbe delegál embert, ezért ezek mindegyike egy alternatív szavazatszámláló rendszer, amely szükségképpen nagyon pontos eredményt ad. Legfeljebb kicsit lassabban és esetleg emberi hibából adódó tévedések okozhatnak jelentéktelen és könnyen korrigálható eltéréseket.

Ebből kifolyólag csak két ponton lehet manipulálni: Magát a szavazót kell valahogy befolyásolni, vagy a szavazóköri számláláskor kell ügyesnek lenni.

Egyik sem egyszerű. A szavazókat névszerint nyilvántartják és elvileg pontosan tudják ki jött el szavazni és ki nem. A borítékos módszer lehetővé teszi, hogy a szavazó elvigye a szavazólapjait, sőt akár azt is, hogy a boríték takarásában több szavazólapot dobjon be az urnába. Az üres boríték lehetőségén alapszik az úgynevezett láncszavazás lehetősége, miszerint az első csávó üres borítékot dob be, kiviszi a szavazólapjait szavaókörből és átadja azt valahol valakinek. Az beikszeli rajta a demokrácia letéteményeseinek pártlistáját, meg egyéni jelöltjét és odaadja egy másik csávónak, aki csak akkor kapja meg a sörét, ha a kitöltött szavazólapok helyett hoz üreseket. Vagyis elmegy szavazni, befárad a fülkébe, a már kitöltött szavazólapokat beborítékolja, az üreseket meg ruházatába rejti. Leszavaz, majd általában a közeli illegélis bögrecsárdában található kasszához fárad, ahol jattolnak neki az üres szavazólapokért.

Egyszerű és tanulságos módszer, csak az a baj vele, hogy csak akkor van értelme, ha nem megbízható elvtársak, hanem deklasszált helyi alkeszek alkotják a lánc szemeit, akiknek jól jön a pálesz és mindegy minden egyéb. Ha egy ilyen folyamatban bukta van, akkor az nagy, és valljuk meg szinte biztos, hogy ipari mennyiségű betintázott kocsmalakót nehéz azon a véralkoholszinten tartani, hogy valamelyiknek ne essen ki a zsebéből a beikszelt szavazólap a fasiszták szavazóköri delegáltja árgus szemei előtt.

Talán, várhatóan nagyon szoros kerületekben, ahol érdemes lehet vállalni a kockázatot, az egykori katonatiszti lakótelep kocsmájában, ahol a rendőrkapitány is haver, meg lehet csinálni, de kereskedelmi méretekben tuti lebukás.

Valójában egyetlen igazán élelmes és viszonylag megúszható módszer van érzékelhető méretű csalásra és az a szavazatok összeszámlálásakor adódik. Ha nincs ellenérdekű delegált akkor szüret!

Hiszen a csapat boldog magányban húzhat még egy ikszet az antidemokraták szavazólapjaira, persze csak néhányra, hogy ne bökje ki senki szemét. Valamint alkalmazhatja a leginkább kedvelt módszert, azt, hogy a szélsőségesekre, valamint a kis pártokra (azoknak már úgyis mindegy) adott szavazatokból jónéhányat szép egyenletesen belekevernek a demokraták tekintélyes halmába és értelemszerűen ahhoz számolják. Ezt általában a szavazatszámláló bizottság szimpatikus és tősgyökös idős nénikére hasonlító, sokszor az önkormányzat által delegált tagja adja elő, akiről csak akkor derül ki, hogy személyzetis volt a pártbizottságon, ha véletlenül jársz az unokájával.

Ha van nem megbízható szavazatszámláló is, akkor rutinosan elterelik valahogy a figyelmét, amíg a szavazatmaximalizálás végbemegy.

Ezért szoktak a köcsög fasiszta bizottsági tagok kekeckedni a már nagyon hazafele készülődő bizottsággal, hogy ne csak számoljuk át újra, hanem még egyszer nézzük is át egyenként az egyes pártok szavazatkupacait. Amúgy én annyira ártatlanul nézni még nem láttam embert, mint akkor, amikor találtam az 531 (Találd ki milyen párti!) szavazathalomban 15 (antidemokrata) szavazatot.

Ezért van az, hogy ha egyszer már megvan a jegyzőkönyv, akkor sosem nézik át újra egyenként a szavazólapokat. Meg ezért van az, hogy ezt inkább a listás szavazólapokkal csinálják (és az első fordulóban), mert ott nem rendelnek el újraszámlálást ha szoros is az eredmény, míg az egyéni kerületekben viszonylag gyakran előfordulhat szoros, döntetlenközeli meccs, ami mindenféle felülvizsgálatokat eredményezhet.

Szép a demokrácia, de sose bízz meg a demokratákban.

 

 

 

Címkék: választás választási csalás szavazatszámlálás szavazókör

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr311889184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizesnyolcas 2010.04.02. 14:09:05

Azért a "szavazót kell valahogy befolyásolni" opcióra is vannak érdekes megoldások.
A legszebb az, hogy az MSZP-és jelöltek fegyvertárába mára bekerültek olyan trükkök, mint a "leplezzük el, hogy közünk lenne az MSZP-hez!" vagy "álcázzuk magunkat fideszesnek!".
Az előbbinek reprezentatív példái Molnár Gyula kelenföldi (újbudai) "Szavazzon Újbudára" szlogenű plakátjai. Legyünk megértőek! Ne várjuk el a versenyzőtől, hogy a saját esélyeit rontsa egy számára is snassznak számító "Szavazzon az MSZP-re" felszólítással.
A másodikra adott példa, elismerem, nem teljesen kóser, mert vitatható a kapcsolódása a mostani kampányhoz. Ugyanis egy aláírásgyűjtési akcióról van szó, amely március 27-én történt a Jászai Mari téren, amikor a kopogtatócédula gyűjtés határideje már régen lejárt, tehát az esemény ahhoz biztosan nem köthető. Az viszont tény, hogy az egyébként nem azonosítható pártidentitású aktivisták a nyakukba akasztott narancsszínű golyóstollakkal igyekeztek magukra irányítani a járókelők figyelmét. A helyszínen várakozva végignézhettem, amint éppen begyűjtötték volna két - feltehetően - fidesz-szimpatizáns nénike pártoló aláírását, amikor egy rosszindú kopasz fickó megszólalt mögöttük: "Figyeljenek oda, mit írnak alá! Jobb, ha felteszik a szemüveget, különben nem látják meg az ív sarkában azt a hangyányi vörös maszop-szegfűt."

Bogyó 2 2010.04.02. 14:49:11

Azért az megnyugtató, hogy alapvetően az jön le, nagyon nem lehet csalni. Mondjuk az nem igaz, hogy minden szavazókörben van nagypárti delegált, abban a szavazókörben ahol én vagyok, 98-ban volt mszp-s utoljára, pedig az még eddig nem volt kis párt. Fideszes 2002 óta van, más nincs. Pedig itt is nyert az mszp 2002-ben, 2006-ban talán nem.
Ha a lakosság, az önkormányzat (az általa választottak révén), mind egyfelé húz, akkor persze csalhatnak. De ott van még egy jegyzőkönyvvezető is, azt is be kell venni a buliba, nem egyszerű dolog, mert azért ez eléggé bűncselekmény kategória, hülye aki kockáztat. Bárki köphet. Elterelni a figyelmet lehet, de ilyet kockáztatni marhaság, ehhez fanatizmus kell. Sokkal inkább lehet jelentősége a vitatott szavazólapok értékelésének, itt az ember kockázatmentesen lehet "jóindulatú" egy-egy párt irányába.

Darth Revan 2010.04.02. 15:10:39

Nalunk ugy ment, hogy minden part delegalt megszamolta a tobbi partra leadott szavazatokat is, igy ilyen sumakolas nalunk nem fordulhatott elo.
Mondjuk egyszer a MIEP-es delegaltat az elnok nem engedte, hogy reszt vegyen a munkaba mert elkesett es reszegen jott volna.

Darth Revan 2010.04.02. 15:12:01

Ja, es az osszes iroszerszamot el kellett csomagolni szamolaskor, az elnoknel maradt egy ceruza.

nickes kelemen 2010.04.02. 15:37:29

Az milyen, hogy a cikk író csalásra buzdít (jaj persze-persze irónia..), közben demokratázik meg fasisztázik.. A nagy demokraták ha,ha..

Fasiszta párt: SZDSZ (volt)
Szélsőséges (-en magyarellenes): MSZP

sorokinV 2010.04.02. 15:41:46

Kihagytad a mozgóurnázást, amivel a legnagyobbat lehet szakítani.

Jimbo 2010.04.02. 15:47:27

az ildi néni értékelését én is nagyon várom, fel kellene venni majd videóra

miskabá 2010.04.02. 15:50:32

Sőt a mozgóurnázáshoz kiküldött fasiszta távollétében még többet

érdeklődő 2010.04.02. 16:09:26

Ne felejtsük el, hogy a kő-fasiszta körzetekben a demokraták ill. demokrata bizottsági tagok kaján vigyorral és előszeretettel adnak elhalványuló tintával fogó tollat, ha a nagyvalószínűséggel fasiszta választópolgár nem hozott volna magával. Ezért minden fasiszta ügyeljen arra, hogy bevizsgált, biztosan fogó tollat vigyen magával.

Gest anyó férje 2010.04.02. 16:33:24

De ez a trükk most már nehezebb lesz mert egyre több fasiszta ül a bizottságokban. Már a Fletó szaunájába is behatoltak

Mentsük meg a magyar dedókráciát!

Ramsas Samuilovich Perepiteinikov 2010.04.02. 16:35:42

Amikor a fidesz volt kormanyon, az MSZP csalt, ugye? Na majd most nyilvan a fidesz meg a masik fasiszta part fog. (Boldogabbik vegein a vilagnak levelben, interneten vagy mobiltelefonon lehet voksolni. Es senki nem vadolta csalassal vagy az eredmeny manipulalasaval a masikat.)

Vateraman 2010.04.02. 17:21:55

@sbna: Figyu már öcsi. Te már úgy látom megint csak kampányolni jöttél ide. Hülyegyerek :)

sasfiók 2010.04.02. 17:23:08

@sorokinV: lehetetlen!! Szigorú elszámolás van a mozgóurnás lapoknál.
Ahol summantani lehet szerintem az, amikor beviszik az országos adatbázisba a számokat! Ot el lehet ütni "véletlenül" a rublikákat. Aztán már csak 90 napot kel kihúzni és meg yaz összes papír a lecsóba,oszt annyi...

Interlock (törölt) 2010.04.02. 17:26:54

Néhány százas különbségig két párt között (országosan értve) talán még lehet csalást sejteni, de afölött szerintem nem nagyon. Köszönhetően az egymást vigyázó szemeknek, a helyes számlálás többé-kevésbé biztosított, de hát ugye a veszteseknek meg kell valamivel magyarázni a bukást, magukat sosem okolják, marad a nyivákolás.

Darth Revan 2010.04.02. 17:27:55

@érdeklődő: " adnak elhalványuló tintával fogó tollat"

ekkora okorseget ritkan hallani. Amugy meg a tollakat is kozpontilag hozzak (bar el szoktak lopni hiaba kotsz ra egy madzagot.

Filipposz 2010.04.02. 18:02:11

@sasfiók: Még mindig nem vágod, hogy a pártok házilagosan is összeszámolják az eredményt?

sasfiók 2010.04.02. 19:09:06

@Filipposz: Kenem-vágom hát hogyne!?
Talán tudod mi a különbség a delegáltak és a küldöttek között a szavazatszámláló bizottságokban?

kacckacckacc 2010.04.02. 20:16:42

There's a genial site that gives you an iPod, a PSP or even a MacBook for free. It's lockerz.com.
Would you like me to invite you to this site? Just send an e-mail to lockerzinvite02@gmail.com
You can earn points then you can get free gifts.

You can earn points by

* logging in
* answering the daily question
* referring friends
* watching videos

After referring 20 friends, you become a Z-lister, you get a T-shirt for free, and your daily points will be doubled.

agyalapi 2010.04.03. 07:46:31

Olyan nagyon különös helyzet állt elő, hogy párhuzamosan létezik egy nem észrevehetetlen, de amennyire a pártoktól telik, elrejtett, és mindenképpen letagadott valóság, az, hogy a pártok a színfalak mögött együttműködnek, és egy annál fülsüketítőbben mindennap, mindenki előtt, mindenhol megjelenített, ellenségeskedéseikről szóló, hangos színjáték, azaz álvalóság. A társadalom számára az utóbbi jelenti azt a közmondásos fát, melytől nem képes fölismerni az orra előtt álló erdőt.

A nép csapdában van. Elhitették vele, hogy demokráciában él, és ha javítani szeretne sorsán, ezt választások alkalmával teheti meg. Az emberek ugyan már régen érzik, hogy sokat egyik párttól sem várhatnak, de mert amíg az ember él, remél, a bőrükön érzett, éppen aktuális rosszból meg-megpróbálják kiszavazni magukat. Arra a tapasztalat ugyan már ráébresztette őket, hogy ez csak egy másik rosszba történhet, ezért beszélnek következetesen és a valóság részleges fölismerésével, de folytatódó önáltatással mindkét „oldal” támogatói saját oldalukról, mint „a kisebbik rossz”-ról. Ez önmagában is megmutatja az egész képtelen helyzet lefelé, pusztulásba vezető irányát. Ahol a legtöbben meggyőződés és azonosulás híján csak félelemből szavaznak, maguk által fölismerten mindig rosszat választanak, mégha az esetleg valóban csak a kisebbik is, ott magától értetődő, hogy minden csak romolhat. Fejlődés, előre vezető út ilyen körülmények között értelemszerűen nincs, a legtöbb amit elérni – talán – lehet, a romlás folyamatának lassítása. A helyzet olyan, mint a malom nevű játékban az ún. csiki-csuki. Az adott keretek között bármit lép is a nép ha választ, csak önmaga ellen léphet.
Az idézet innen származik:
www.kibulizottorszag.net/tartalom.html
Lehet vele vitatkozni....
Aa.

Lev Menachem 2010.04.06. 21:24:13

@agyalapi: copy-paste komment rúlz

amúgy, sztem 2002-ben még lehetett valamennyire trükközni (buszoztatni ilyesmi), de már akkor sem azon úszott el sajnos, hanem az ilyen elekistvánokon...

Karvaly 2010.04.07. 10:16:17

Ha átkéred magad egy másik körzetbe, akkor kapsz egy fecnit, amin rajta van a helyi jegyző aláírása, ezt szavazáskor bemutatod a szavazókörzetben, bevesznek a névsorba, és leszavazol.
Ugye egy ilyen fecnit nagyon könnyű hamisítani, és akkor leszavazol az egyik körzetben, mégy tovább a másikba, harmadikba, negyedikbe, amíg le nem telik a szavazásra fordítható idő.
Az OVB előtt ismert a dolog, a pártok viszont nem igyekeztek változtatni a rendszeren, holott annyi elég lenne, hogy a jegyző a szavazókörnek is elküldje a levelet, és ott bekerülj a névsorba, azaz ne tudj utcáról beesve egy fecnivel szavazni.

agyalapi 2010.04.07. 19:49:55

@Lev Menachem:
Elnézést, az idézőjelet lefelejtettem, de a végén közöltem a forrást. nem szokásom más tollával ékeskedni, egyes vélemények szerint párját ritkító tollazatú madár vagyok magam is..... (o:
Viszont az idézet nagyon is komoly igazságokat tartalmaz, ha tetszik, ha nem. Át lettünk cseszerintve polgártársak, át ám, a palánkon. S nem tudom, melyik fáj jobban: a tény, vagy a szembesülés a naivitásommal.
Üdv:
Agyalapi
süti beállítások módosítása