Még mindig kihívás a magyar közélet számára, hogy megértse a gyurcsány jelenséget, és értékén kezelje azt az embert, akinek személyisége meghatározta az elmúlt két parlamenti ciklus történéseinek meghatározó részét.

A baloldali és liberális értelmiség köreiben máig, minden józan számításon túlmutató, erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a közéleti merülőmélység felett tartsák ezt az embert. Ennek a reménynek és programnak a megértése alapvető fontosságú ahhoz, hogy hatékonyan védekezhessünk gyurcsány visszatérése ellen.

(G)gyurcsány ferenc ugyanis annak a csordaszellemnek a haszonélvezője, amely azon a reménytelenségen alapszik, amit az évtizedek óta karizmatikus vezetők hiányától szenvedő baloldal megélni kénytelen.

Horn Gyula karizmatikus volt ugyan a maga konyakkal kevert módján, de szörnyen avittnak, ósdinak hatott, a nyugat-európai szociáldemokrácia korszerűségére vágyakozó balliberális értelmiségiek számára. Ráadásul hiába próbálták éreztetni vele az intellektuális és kulturális fölényüket, a vén aparátcsik önreflexivitási kapacitása kizárta az ilyen észleléseket, továbbá olyan hatalomtechnikai tudásfölénnyel rendelkezett ezekhez képest, hogy nyugodtan kezelhette őket az eltaposni való csótány szintjén.

A kilencvenes évek elején magam viszonylag közelről (egy kicsi párt serény tagjaként) szemlélhettem Orbán Viktor személyes reputációjának kialakulását. Amit ezzel kapcsolatban az egyszerű gondolkodású baloldali média mindig elfelejt, hogy Orbánt nem egy médiagépezet, kommunikációs tanácsadók serege, hanem csakis egyedül a személyes karizmája és tehetsége emelte a Fidesz meghatározó vezetőjévé, majd az 1993-4-től a legnagyobb médiaellenszélben kellett a már akkor is csak a maihoz mérhető gyalázkodásözönben győzelemre vezetnie a Fideszt. A ballibek mindig csak lesnek ki a fejükből és nem értik, hogy a számtalan kudarc ellenére miért is nem csökken Orbán személyének varázsa, a mintegy 2 milliót számláló jobboldali törzsszavazók között. Azért nem, mert ezek az emberek tényleg szeretik Orbán Viktor és nem csak bemesélték nekik mindenféle furmányos kommunikációs eszközökkel, hogy szeretniük kell. Ez a szeretet különös keveréke a rajongásnak, bizalomnak, tiszteletnek, reménynek, csupa olyan értéknek, amelyet ilyen formában nem ismeretesek a balliberális oldalon. Ez az érzelem sokkal inkább azzal rokon, amelyet a baloldali törzsszavazók Horn Gyula iránt éreztek, és nem azzal, amit médiaeszközökkel gerjesztettek a megyó és a fletó körül.

Az Orbán Viktor elleni gyűlöletet nem csak a politikai logika diktálta, hanem a mindent elsöprő kisebbségi érzés is, hogy ezeknek a mucsai köcsögöknek van tehetséges, karizmatikus vezetőjük, aki ráadásul saját koncepcióval rendelkezik és nem fogadja el a mi véleményvezér szerepünket.

Ez a kisebbrendűségi érzés diktálta, hogy a finoman szólva sem intellektuális ikon megyóból megpróbáltak államférfit faragni és nem tudott olyan kiderülni róla, ami a balliberálisok szemében elhomályosította volna hasonlatosságát Deák Ferenchez. Miután az utóbbi hasonlatban szereplő személyek távolsága nagyobb, mint a ma ismert világmindenség átmérője, lehet mondani, hogy a hasonlat előadója (én élőben hallottam a napkeltében, úgy megvan nekem az élmény, mint a World Trade Center összeomlása), heller ágnes egyúttal a végsőkig feszítette a húrt, és attól tartok nem csak filozófiailag. A megyó mindent felülmúló alkalmatlanságának kiderülése után a szocialista tagság azért örült meg annyira a fletónak, mert rajta látni vélték, hogy végre egy korszerű szociáldemokratát, egy karizmatikus vezetőt gründoltak, aki méltó ellenfele lehet az Orbánnak.

A döntés meghozta a maga rövid távú hasznát, a fletó hihetetlen szerencséjére a magyar gazdaság csak a választások után dőlt be és a fletó kétségtelenül lenyomta az Orbánt és a Fideszt kommunikációban. Az a későbbi ok-okozati felépítmény, miszerint azért nem kormányzott két évig, mert az Orbán legyőzésével volt elfoglalva, már a legenda része. A fletó azért nem kormányzott 2006 előtt, mert teljesen alkalmatlan ilyen feladatokra, az ő terepe a nyilvánosság, a celebség, annak a hiedelemnek a megélése, hogy ő egy korszakos államférfija Magyarországnak.

Ez az ember teljes komolysággal, teljes lelkével hiszi, hogy ő egy jól sikerült keveréke Kossuthnak, Széchenyinek, Deáknak és történelmi küldetése Orbán Viktor legyőzése, úgy hogy pontosan olyan szerepet töltsön be a bal oldalon, mint az Orbán a jobbon.

Évértékelő beszédet is azért akar mondani, mert ezzel mintegy megelőlegezi magának az ellenzék vezére szerepet és a gyűlölt, de egyúttal titokban irigyelt ellenfelétől megörökölt pozíciót azokkal az eszközökkel akarja használni, amelyeket tulajdonképpeni példaképe is alkalmazott.

A gyurcsány 2006 utáni teljes inkompetenciája a kormányzásban, alkalmatlanságának látványos kiderülése még inkább alkalmat adott arra, hogy az Orbánnal szembeni gyűlölete köré szervezhesse a létezését.

Mint tudjuk a nagyívű gyurcsányi reformok megvalósulását Orbán Viktor akadályozta meg. A kormányzati tevékenység teljes hiányára és cserébe a korrupció totalitása mind-mind Orbán Viktor létének következménye, mintahogy a jobbik is, meg minden egyéb, ami még az ember eszébe juthat.

Hihetetlen, de a kudarcok látványos és dübörgő sora sem elégséges ahhoz, hogy a balliberális értelmiség magja felismerje, hogy a kedvenc demokratájuk egy közönséges pozőr, egy, csak a kommunikáció bizonyos típusaiban tehetséges futóbolond.

Ezekkel a képességekkel csodaszereket szoktak árulni MLM módszerekkel, igaz azt sikeresen.

Mellesleg nem láttam még embert, aki a fletónál üresebben, tartalmatlanabbul tudja mondani azt, hogy köztársaság. Csak az érződik, hogy azt érti rajta, hogy az a berendezkedés a köztársaság szerinte, ahol ő a góré.

A fletó egyébként erős, fog ő még ámokot futni, ha hagyják, és amíg nem fogy el körülötte teljesen a levegő, torgyáni eltökéltséggel fog próbálkozni a visszatéréssel. És neki van pénze, és ellentétben a nagyon egyszerű kisgazda fanokkal, akik azért 12 év alatt rájöttek, hogy vezérük hülye, az ő támogatói köre sokkal erősebb énvédő mechanizmusokkal rendelkezik és így bármilyen parizerszagú nokiásdoboz transzfer esetén képes a kognitív disszonanciát oldó szcenárió megalkotására.

Egyszerűen nem értem, hogy a magyar baloldal miért nem képes megszabadulni ettől az alaktól. Teljes csődbe vezette őket a kiút legkisebb reménye nélkül.

 

Címkék: köztársaság gyurcsány ferenc orbán viktor évértékelő

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr201828243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aldobói.Feldob 2010.03.10. 14:24:28

GYF1 újraturbózva!
Igen, Feri a mi utolérhetetlen, igazi nagy pályás pszichomotorosunk!!!
Akár már a vadi új sávolyi nemzeti ringen startolhatna(hm. netán máris bemelegít ott, régi-motoros váltótársaival?)!
Please, Ferenc, legalább a reményfutamban...

(Ó Uram, ne hagyj magunkra, kérve könyörgünk!)

gejzabá2 2010.03.10. 17:37:55

Sztem má' látják, hogy ez a mesterházy gyerek reménytelen bármit is csinál és akkor hátha majd a fletóval jobb lesz - minden mindegy alapon. A gyomrom még most is összeugrik, ha meghallom a faszit, hogy "harmadik köztársaság", megy "gyerünk Magyarország", meg a többi baromságot. Szóval hatni hat. Lehet a rajongóinak meg ettől áll fel.

Azasöndör 2010.03.11. 02:29:25

tényleg, legyen már gyf a miniszterelnök-jelölt.

Szt. Ahanov 2010.03.12. 16:51:46

Ha csak a baloldalt vezette volna csődbe, én még kezet is csókolnék neki.

"fog ő még ámokot futni, ha hagyják"
Nekem is egyre inkább az az érzésem, hogy ez a sokat tűrt nép nincs biztonságban addig, amíg gyf lélegzik.

tlac 2010.03.20. 11:24:44

@Szt. Ahanov: a hülyeség akaraterővel párosul..

tlac 2010.03.20. 22:17:21

szép alakulat néz ki: Fletó, Gréczy, ájulós Bugyi Berni, Bauer, Ficsor, sztem Debreczeny J. is lassan szabadlistán, agytröszt Dessewffy, Molnár Csaba. Jó reggelt Magyarország!

greybull 2010.04.01. 17:40:40

A stílus maga az ember. És a cikk stílusa nagyon jó. Gratula - nagyon élveztem!!! Engedd meg, hogy kiegészítsem a gondolataimmal:
1. Fletó nem bolond, a legkevésbé sem. Pályatévesztett ember - kiváló hitszónok lehetett volna belőle egy más korban.
2. Most azonban - életveszélyes. Thomas Mann Cippolája, igaz Cippollino csak.
3. A borderline-személyiség archetípusa. Nem elmebeteg tehát, de még csak nem is személyiség-zavaros. Borderline, azaz tökéletesen híján van minden, másképpen: az összes, erkölcsi érzéknek. Még másképpen: nem egyszerűen erkölcstelen ember, hanem: erkölcs nélküli. Mint az albínók - elnézést kérek minden ilyen honfitársamtól, hogy hozzájuk hasonlítom, de csak biológiai értelemben, hiszen az albínó emberek önhibájukon kívül nem rendelkeznek melaninnal/bőrfestékkel - így tehát Fletó is híján van az ERKÖLCSNEK.
4. Az erkölcs nélküliség kialakulása érdekes kérdés. Nyilvánvaló a családi környezet felelősségének elsődlegessége. Ez a lény - embernek nehezemre esik nevezni - proli családból jött, a proliság olyan bugyrából, mely még ezen társadalmi osztályban és az által is a leglenézettebb lumpenproli rétegnek felel meg. Amit onnan hoz:
- munkagyűlölet,
- irigység, eszeveszett égető, mint amikor felfázol és csíp a pisid, ez úgy égeti az innen jötteket,
- minden érték el-, és megvetése,
- hitetlenség, a hit, a HIT teljes elvetése és gyűlölete,
- lefizethetőség, de a lefizető megvetésével,
- pénzsóvárság - szó szerint minden és bármi áron,
- az adott szó értékének tökéletes nem ismerete, következésképpen
- gátlástalan hazudozás, a hazugság meghazudtolása, a meghazudtolt hazugság meghazudtolása
- titkos embergyűlölet,
- mérhetetlen állhatatlanság.
Sajnos ebből az embertípusból még pontosan annyi ember van ebben az országban, ahány embernek (?) Fletó tetszik. Iszonyat.

Semerreretyó 2010.05.06. 18:21:53

@greybull: kissé át kellene nézned a borderline személyiség fogalmát. teljesen téves amit írtál.

Semerreretyó 2010.05.06. 18:26:20

szánalmas cikk. Gyurcsány volt hosszú idő óta az egyetlen olyan politikus, aki tenni akart és nem lopni. oda kellene figyelni az őszödi beszédre, abból világosan kiderül, hogy elege van a többi mszp-s képvilselőből, akiket csak a költségtératésük, meg a bizottsági tagságuk, meg innen-onnan csurranó-cseppenő pénzek érdekelnek. Gyurcsány tenni akart, de nem hagyták. nem hagyta az ellenzék, nem hagyta a saját holdudvara és nem hagyta az okos magyar nép sem. ennyit erről, jöhetnek a kövek. nyomorult, lusta disznó a magyar, egy szemetelő koszos balkáni népség. nekünk olyan vezető kell, mint Orbán, vagy Megyó, aki ámít és osztogat, mert a magyar csak a tenyerét tartja, aztán elbukik és végül ráfogja a zsidókra meg a cigányokra.

Paranoid Android2 2010.05.06. 19:13:24

@Semerreretyó: Azt hiszem te vagy az a típus, aki a gulágon Sztálin elvtárstól várta a rajta esett igazságtalanság orvoslását, vagy az ÁVH-án Rákosi elvtárstól.
Egyfajta fejbajotok lehet.

gudmen 2010.05.09. 04:03:06

addig jo mig gyf az mszp-ben vagy a környékén ordaskodik..ezzel a felállással ugyanis nincs esélye a baloldalnak a megujulásra de annál nagyobb a sansza a lassu enyészetre, 4-8 éves futamidövel számolok..
süti beállítások módosítása