Horthy, Kádár, Orbán

 2008.05.29. 11:34
 

Az elmúlt, nagyjából száz év magyar történetét, a fenti felsorolás első két tagja határozta meg leginkább.

Horthy és Kádár két korszak névadója és személyében meghatározója, akik mindketten egy hosszabb válságidőszak után kerültek hatalomra. Mindkettő saját erősen zárt világán belül, de reálpolitikusként, szélsőségesen behatárolt körülmények között volt kénytelen konszolidálni a rendszerét. Persze ellentétes irányból, de valahol a centrum felé.

Közvetve-közvetlenül mindkettő kezéhez tapad annyi vér, hogy ne tisztelhessük őket szentként, de a történelem ismeretében örömteli meglepetés, hogy egyik sem volt gyilkos abban az értelemben, amelyben ez a huszadik század vonatkozó időszakaiban szokása volt ez a hatalom gyakorlóinak.

Sem Horthy, sem Kádár nem élvezte a gyilkolást, a terrort, a fenntartott bizonytalanságot, nem kívánta a társadalmat saját, hagymázas, ideologikus mániái szerint átalakítani. Sőt mindketten állandó harcot folytattak saját szélsőségeseik ellen, és amikor azokat nem támogatta külső fegyveres hatalom, kordában is tartották őket. Mindketten elérték a lehetséges legnagyobb konszolidáltságot a rendszerük keretein belül, de persze nem tudták átlépni a saját árnyékukat.

Mindkettőjük rendszere szükségképpen vezetett egy zsákutcába, mert kitűzött céljaik, rajtuk kívülálló és általuk be nem látható okokból elérhetetlenek voltak.

Horthy esetében az európai történelem iránya tulajdonképpen nem tette lehetővé a területi revíziót, mert még utólag is (pedig akkor könnyen lehet általában) nehéz olyan reális cselekvési láncot felmutatni, amelynek végén Magyarország a ténylegesnél lényegesen jobb helyzetben találja magát a háború végén.

És Kádár számára sem volt igazából más lehetőség, mint az, hogy fokozatosan enyhítve a bolsevista gyakorlatot remélje a legjobbakat. Élete végén tapasztalható lelki összeomlása olyan emberi reakció, amely mutatja, bizonyos értelemben nem tévedett a magyar nép, amikor a hatvanas évek végére megszerette Kádárt.

Mindketten elsöprően népszerűek lettek hatalmuk zenitjén, az állandóság és kiszámíthatóság megtestesítői voltak és személyük maga stabilizálta a rendszert.

Erre a stabilitásra és a reményre vágyik a nemzet, az ország jól láthatóan azóta is.

Horthy az I. világháború, országvesztés és bolsevik diktatúra után került hatalomra, a korszakát megelőző iszonyú évek már önmagukban legitimálták a lakosság nagy része számára, a Főméltóságú Úr nemzeti középosztályon alapuló, a korábbi társadalmi viszonyokat megőrizni kívánó, minimálisan reformálható rendszerét. Horthy azonban nem vezette és határozta meg úgy rendszerét, mint Kádár, valójában a történelmi uralkodó osztály és a nagytőkés réteg valamiféle konszenzusa alakította a politikát.

Kádár olyan másfél évtized után került hatalomra egy nemzeti forradalom leverőjeként (és csapott hozzá még vagy öt évet a rémálomhoz), amely után minden javulás hatalmasnak tűnhetett. Kádár ideológiai korlátai között, mentális hanyatlásáig nagyon erőteljes meghatározója volt rendszerének és annak csődbevezetésének is, de ez a rendszer meglepően emberi volt, sajnos abban is, hogy rendszerszabállyá szervezte a rossz emberi tulajdonságok egész gyűjteményét, a középszerűségtől a lopkovickodásig.

Mindkét rendszer végére jellemző volt az, hogy a társadalom nem igazán akart tudomást venni arról, hogy vége van a korszaknak, az a világ amiben éltek véget ér.

 

Úgy tűnik, Magyarország, a magyar nemzet 100 éven belül harmadszor kerül ugyanabba az örvénybe. A romlásba rohanó ország elitjének figurái riasztóan egyformák minden drámánkban.

A szeretett Ferenc József apostoli király egy teljesen értelmetlen háborúba viszi birodalmát és minket. Sokan látják, hogy ez az út a semmibe visz, de tenni senki nem tud semmit. Jön Károlyi, egy gyenge, válaszokkal nem rendelkező, harmadrangú politikus, aki megcsinálja a helyet Kun Béláéknak. Az újabbkori magyar történelemben azidáig példátlan mészárlások után rövid átmeneti időszakok és kormányok után találja meg Horthyban az „emberét” a magyar régivágású elit és később az ország.

A „Horthy-rendszer” utolsó éveit az a feloldhatatlan probléma határozta meg, hogy a két agresszív birodalom háborújából valahogy ki kellett volna maradni, úgy hogy a magyar érdekek is érvényesüljenek. A világméretű összeomlás romjai között a megszállás keretei között a polgári politikusoknak nem sok tere maradt, a demokratikus epizódot újfent követte a bolsevik diktatúra Rákosival. A reformálhatatlan, példátlanul szélsőséges és gonosz diktatúra által rövid idő alatt kitermelt generális válság kezelésére először a rendszer „szelídebb” embere,  Nagy Imre volt a válasz. Az inga visszalendülése a szélsőbaloldal irányába vezetett   56-hoz, valamint ahhoz a felismeréshez, hogy hosszabb távon a terror működésképtelenné tesz mindent és hogy az elmebajos tömeggyilkosok, hiába jó kommunisták, képtelenek a rendszer konszolidálására. Kádárnak 10 év kellett arra, hogy népszerűvé váljon és valahogy megint úgy esett, hogy az öregedő vezető korszakát egy világpolitikai változás zárta le.

A világhelyzet változása következtében az átmenet sebessége igen lassú, valamint kevésbé kataklizmatikus és véres, mint a korábbiakban..

Az úgynevezett „demokratikus korszak (immár a harmadik) produkálja a szokásos diszfunkciókat, valamint jól érzékelhetően képtelen megfelelni a kor kihívásainak és a nemzet igényeinek.

Az elhúzódó válság kormányai (Antall-Boros-Horn) után Orbán kísérletet tett egy a magyar viszonyokhoz illeszkedő (valóban, retorikájában inkább a Horthy, mint a Kádár rendszerre hajazó), a gazdasági érdekcsoportokat jobban megregulázó, a forrásokat egyenletesebben elosztó, középosztály-centrikus, érzelemvezéreltebb rendszer kialakítására. Miután megfeledkezett arról, hogy a kádári átlagember érzelmeit is figyelembe vegye, a „baloldal” totális ellentámadása éppen, de sikeres lehetett.

Medgyessy, az igazi gyenge ember, Károlyi méltó utóda, pedig megteremtette a lehetőségét annak, hogy a hátán felkapaszkodjon a hatalom legfelső csúcsára korunk Kun Bélája, Rákosi Mátyása, az ember, aki felépíti a kapitalizmust, ha az elmaradott lakosság nem is akarja.

De a rohadt demokratikus keretek miatt még mindig ott van Orbán, nem lehet lecsukatni, még kiiktatni a politikából sem és rövid négy éve egyre inkább az aranykornak tűnik fel.

A válság és a várható összeomlás okai 56-hoz hasonlóan inkább belső eredetűek (habár most is ugyanúgy ránk kényszerítenek egy gazdasági struktúrát és politikai eszmerendszert kívülről).

A „demokratikus” periódus most szokatlanul hosszú és a nemzetközi körülmények nem teszik lehetővé jelenleg inkább a bolsevisták, a kommunisták számára, hogy a szokásos módon megszabaduljanak ellenfeleiktől.

A demokraták nélküli demokrácia nyilvánvalóan működésképtelen.

Pontosabban szólva a választások csak az érdekcsoportok közötti küzdelmek elleplezésére szolgálnak és az uralkodó haladó, „liberális” ideológia nyíltan hirdeti, hogy hiába rendelkezik rendszeresen a választók (közel) felének támogatásával a „jobb” oldali ellenzék, valójában nincs helye a „becsületes” emberek társadalmában.

Ráadásul a „bal” oldali elit minden tekintetben örököse az előző diktatúra vezető rétegének.

Miféle demokrácia is lehetne az ilyen? Olyan, amelyet senki nem vesz igazán komolyan. A „jobb” oldal sem, de neki azért lényegesen több oka lehet a gyanakvásra.

 

Mindezek mellett nyolcvanas évek közepe óta, a kilencvenes évek elejétől gyorsuló ütemben, a magyar társadalom egy a mindennapi életet egyre jobban felforgató és a biztonságot és kiszámíthatóságot ellehetetlenítő válságban él. Ez a válság, amely a korábbiakkal ellentétben olyankor következik be, amikor a nemzetközi körülmények kedvezőbbek és az ország önrendelkezési potenciálja, nagyobb, mint az elmúlt száz évben bármikor (mégha most is felettébb korlátozott), ugyanúgy a társadalmi elit jelentős része által eltagadásra kerül, mint a korábbiak. 

Az hogy demokratikus körülmények között, mely körülményeket korábban minden bajok gyógyírjának tartottak, az ország jelenlegi állapotába juthatott, jól láthatóan, fokozatosan ugyan, de biztosan és visszafordíthatatlanul, diszkreditálja, erodálja a demokrácia, mint rendszer reputációját.

Ma az ország minden dolgok egyenlegét tekintve (pénzügyileg, gazdaságilag, erkölcsileg, demográfiailag, nemzetközileg, öntudatilag, stb.) rosszabb állapotban van, mint akár a Kádár korszak utolsó éveiben.

Biztos, hogy valamely közgazdasági elmélet mentén meg lehet magyarázni, hogy még sose volt ilyen jó (pl.: az utolsó békeévhez képest mennyit nőtt a plazmatévék száma), de a mindennapi élet minősége, hangulata, általában az életérzés, amely eluralja az országot, tükrözi a válságot, ami az élet minden darabkáját áthatja.

Ez az életérzés hasonlóan a Kádár-rendszer lassú bomlásának hatásához lassan szivárog bele az emberek életébe.

A „rendszerváltás” csak néhány tízezer ember eufórikus kalandja volt, a döntő többség részvételét a folyamatokban a rezignáció, az apátia és a beletörődés jellemezte.

A tömegek az évek alatt minden megválasztott miniszterelnököt megajándékoztak kimagasló várakozásaikkal, szeretetükkel és ez a szeretet átcsapott néha, rövid időre, még a szavazótáborok határain túlra is, hogy aztán az első csalódáscsomag és/vagy médianyomás után újra magukba forduljanak.

Az emberek tudják, hogy válság van, és nem bíznak a politikai osztályban és általában a politikusokban sem.

A „baloldali” elit az elmúlt 18 évben a politikai kommunikációját teljes mértékben a diktatúra vezető rétegén kívülről érkező új politikai csoportok nácizására és erkölcsi diszkreditálására építette. Nem is volt más esélyük eleinte, hiszen el kellett felejtetni felelősségüket a diktatúrában.

Amikor kormányra kerültek újra, kormányzati teljesítményük felettébb gyenge volta, valamint a nyilvánvalóan korrupcióra épülő klientúraépítésük kényszerítette őket arra, hogy a demokráciáról azt sugallják, rablóhordák vetélkedése zajlik csupán.

Az emberek ennek következtében a politikát gyakorlatilag a szervezett bűnözés egy ágának tartják.

Attól tartok, hogy a kialakult helyzetnek, a felek teljes tárgyalóképtelenségének, az egymás iránti megértés teljes hiányának nincs a jelenlegi rendszeren belüli feloldása.

 

Orbán Viktor ma attól az, aki, hogy gyakorlatilag húsz éve próbálnak belőle mindenféle médiaeszközzel fasisztát, nácit, miniducét, diktátort, vezért és kancellárt csinálni. A „baloldali” média megteremtette a Rémet, amely veszélyezteti mindazt a jót, amit a mindenkori baloldali kormány adni tud.

Csak azt felejtették el, hogy a mindenkori baloldali kormány vagy 60 éve alkalmatlan a kormányzásra, válságról válságra, társadalmi katasztrófától, társadalmi katasztrófáig vezeti az országot és még a bocsánatkérés formaságára sem méltatja az istenadta népet.

Orbán Viktor már rég nem ember, hanem intézmény. Annak a várakozásnak a megtestesítője, hogy van élet a haladó, „baloldal” által kínált vadkapitalista, válsággyártós és válságkezelős káoszon kívül is.

A „baloldal” abban az illúzióban él, hogy Orbán Viktor választásokon fog hatalomra jutni és utána fogja „örökre” bebetonozni magát mindenféle furmányos jogi és egyéb trükkökkel. Kétségtelenül erre van esély, ha sikerül ellavírozni még egy-két évig és a szokásos médiahenger lenyomja a Fidesz támogatottságát annak természetes szintjére, választási eredményben számolva 45-48% tájára. De ehhez még kormányozni is kéne addig és elkerülni a sokkal valószínűbb gazdasági, pénzügyi katasztrófát.

Akkor is valami ilyesmi lehet, ha a Fidesz a választáson átlépi az 50%-ot és az már nem normális választási győzelem, hanem földindulás, amely ha nem is eredményez kétharmados többséget, de könnyen ahhoz vezethet, hogy simán ki tud kényszeríteni drasztikus közjogi változásokat a győztes.

 

De a legvalószínűbb forgatókönyvek nem ezek, hanem az, hogy sikerül a szocialistáknak a gazdasági csődig, vagy egy olyan politikai krízisig elmanőverezni magukat, amikor már nem lesznek lehetőségeik többet és nem lesz Orbánnak alternatívája.

 

Ha ez a krízis egybeesik egy világgazdasági, vagy egy európai gazdasági-politikai válsággal a szocialista-szabaddemokrata elit külső segítségre nem számíthat, egyből ott találhatjuk magunkat egy domináns párt által uralt többpártrendszerben. Önmagában az energiaárak elszabadulása is elvezethet oda, hogy a társadalom minden különösebb demokratikus aktus nélkül megszűntnek tekinti a mandátumukat egy hideg novemberi reggelen, elfogy a hatalmuk valahogy, mint 1989 őszén.

A szocialisták tényleg abban a hitben vannak, hogy a nyugat azért választotta őket, mert ők a jobbak, vagy erkölcsösek, vagy szalonképesek. Pedig csak azért esett rájuk a választás, mert nekik volt gyakorlatuk a szervilizmusban, a hazaárulás bársonyos formáiban, továbbá nem rendelkeznek szilárd ideológiával és érzelmi kötődés csak a bankszámlájukhoz fűzi őket. De ez a támogatás csak addig jár, amíg rendet tudnak tartani és tudják biztosítani a gazdaság „eurokonform” viszonyait.

Komoly népmozgalmak esetén az EU hirtelen majd rádöbben arra, hogy ezek a fiúk korábban nem is voltak demokraták és felfedezi Orbánban a nagyformátumú államférfit, aki a nehéz időkben is felemelve tartotta az emberi jogok fáklyáját (vagy valami ilyesmi).

 

A válság mélypontján  majd azért kiált boldog-boldogtalan, hogy végre valaki tegyen rendet. És a magyar társadalom erre a feladatra Orbán Viktort izzadta ki. És a munka oroszlánrészét a „baloldali” értelmiség végezte el! A tipikus esete ez annak, amikor az anyja tejében főzik meg a gödölyét.

 

Antifasiszta felebarátaimmal ellentétben, mérsékelten optimista vagyok az Orbán-rendszer mindennapjait illetően.

A „liberális” vircsaft véget ér, visszatérünk a szimpla jogállamhoz, a válságkezelés kellemetlenségeinek enyhítése érdekében lesz korrupció ellenes harc, meg néhány milliárdot vissza kell majd fizetni, továbbá újra jó lesz a hagyományos középosztályhoz tartozni. Az öngondoskodás helyett, a családon és a szűkebb közösségen belüli szolidaritás kerül előtérbe, a tankötelezettség és minden egyéb kötelezettség be lesz tartatva. És lesz szolid növekedés.

Nettó fasizmus ez, nem kérdés, de nagyon fogjuk szeretni, mert lesz tekintélye a rendőrnek, a tanárnak, az államnak és biztonságban leszünk újra (ezt fogjuk érezni legalábbis).

Sőt a Népszava is megjelenik majd és ugyanazok a hülyeségek lesznek benne, mint most.

Ja és Orbán Viktor is úgy érzi majd, hogy ő is helyén van végre.

De kit érdekel? Feltéve ha rend van.

Ilyen az ember, hajlamos lemondani a szabadsága egy részéről a biztonsága és a nyugalma érdekében.

 

(Megjegyzendő, hogy e felsorolásból azért marad ki Nagy Imre és Horn Gyula, mert a Sors megtagadta azt, hogy korszakot nevezhessenek el róluk, de személyiségük alkalmassá tette volna őket erre. Nagy Imre lehetett volna egy szeretett reformátor 53 után, ha megkapja a lehetőséget az oroszoktól. Horn Gyula pedig az átmenetet rövidíthette volna le azzal, ha kétségtelenül meglévő képességeit nem a hiénák pacifikálására kell fordítania, hanem egy stabil rendszer kiépítésébe kezdhet. Persze szükséges lett volna  ehhez az is, hogy fiatalabb legyen egy kicsit, továbbá nem kellet volna bevonnia az SZDSZ-t a kormányzásba, meg persze Napóleont sem.) 

 

Címkék: választás orbán kádár horthy előrehozott

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr60493191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Wilbur Swain 2008.05.29. 13:40:38

korrekt post
"...mert lesz tekintélye a rendőrnek, a tanárnak, az államnak" - ez tényleg nem ártana...

sezlony 2008.05.29. 13:41:20

Hát nem kicsit lesz elfogult a cikk, amikor napjainkhoz ér. Pl.
"az uralkodó haladó, „liberális” ideológia nyíltan hirdeti, hogy hiába rendelkezik rendszeresen a választók (közel) felének támogatásával a „jobb” oldali ellenzék, valójában nincs helye a „becsületes” emberek társadalmában."

Érdekes, a jobb oldal kb. ugyanezt harsogja folyamatosan. "A haza nem lehet ellenzékben" és a többi.

Meg kéne próbálni kissé pártatlanabbul szemlélni a dolgot. Jelenleg ugyanis mindkét oldal azt hiszi, ő az igazság letéteményese, a másik pedig okvetlenül tönkreteszi az országot, ami politikai cirkusznak vicces, csak hova jutunk, ugye.

Archenemy 2008.05.29. 13:42:21

Nekem se kell a patásorbán!
Mert nem elég, hogy akkora náci, hogy állítólag belőle klónozták Hitlert, hanem még fújundorító cigány is! Most mondjátok meg, milyen egy kétszínű ember az ilyen?

Archenemy 2008.05.29. 13:45:28

Jól mondod, bierkamp! Ha az orbáncigány kerül hatalomra, itt TERROR lesz, FASIZMUS és RETTEGÉS! Minden plázát lebontanak, és templomokat építenek a helyére! Kötelező lesz gyónni mindenkinek, kihangosítással! Népcsoportokat fognak kiirtani, és a hullahegyen a sátánorbán megkoronázza magát!

GIjoe 2008.05.29. 13:45:50

"A „liberális” vircsaft véget ér, visszatérünk a szimpla jogállamhoz, a válságkezelés kellemetlenségeinek enyhítése érdekében lesz korrupció ellenes harc, meg néhány milliárdot vissza kell majd fizetni, továbbá újra jó lesz a hagyományos középosztályhoz tartozni. Az öngondoskodás helyett, a családon és a szűkebb közösségen belüli szolidaritás kerül előtérbe, a tankötelezettség és minden egyéb kötelezettség be lesz tartatva. És lesz szolid növekedés.

Nettó fasizmus ez, nem kérdés, de nagyon fogjuk szeretni, mert lesz tekintélye a rendőrnek, a tanárnak, az államnak és biztonságban leszünk újra (ezt fogjuk érezni legalábbis).

Sőt a Népszava is megjelenik majd és ugyanazok a hülyeségek lesznek benne, mint most."

Orom ilyeneket olvasni, ezek szerint az emberek kezdenek vegre eljutni egy magasabb szintre, mar ami a gondolatokat illeti.
Bar en ezt az egeszet Orbannal es a fidesszel mar nem tudom elkepzelni. Masik parttal es egy masik karizmatzikus vezeregyeniseggel igen.

Avvakum protopópa 2008.05.29. 13:46:19

Szíveskedjenek a bizonytalan urak (mindkét oldalon!) megnézni a Statisztikai Hivatal számait a hatvan éven felüli lakosság halálozási "szokásait" illetően, mondjuk 20006-tól, és a trendekből következtetéseket levonni 2010 tavaszáig. Ez alatt a ciklus alatt eltávozik annyi megrögzött MSZP-szavazó, hogy semmilyen ballib propaganda, fideszes melléfogás nem tudja pótolni őket. Az ez alatt az idő alatt ebbe a korba lépők pedig kevésbé rabjai a Kádár-nosztalgiára építő, MSZP-hívőket stabilizáló politikai attitűdnek, azonkívül véresen napi gondjuk a Gyurcsány-kormányok által elkúrt gazdaság, a kilátástalan jövővel fenyegető, elszabaduló energiaárak. Hátra lehet dőlni, buknak politikai banditáink, de addig is elrabolnak annyit, hogy a bűneik helyrehozása majd két évtizedbe fog kerülni. És ez a két évtized elkerülhetetlenül magában foglal majd egy chilei típusú átmeneti diktatúrát is, mert másképp nem fog menni. Nagyobb csend lesz, és több börtöncella, s ha szerencsénk lesz, az unokáknak valamivel élhetőbb ország jut majd...

GIjoe 2008.05.29. 13:51:27

bukta 2008.05.29. 13:41:20

Igy van. Nehany dolognak viszont alapvetonek kene lennie. A Magyarok es a Haza erdekeit kell mindig es mindenek elott kepviselni, megvedeni. (a Hazaba meg beletartozik a kornyezetunk ovasa is)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.05.29. 13:51:28

android:
a posztod elején ittam minden szavadat, és ezt irónia nélkül mondom. általában össze-vissza kattingatok, ha nem köt le, de most csak néztem és figyeltem.
az érzelemvezérelt kormányzásért küldenék neked virtuális virágcsokrot, de komolyan.

aztán jött a hanyatlás, a kommunistalátás, a libsizés, a midnenabaloldalhibája, meg hogy eredendő kommunisták csak a ballibeknél vannak, meg hogy a ballibek csak a bankszámlájukhoz hűségesek, bezzeg a fidesz.
itt csak azért olvastam tovább, hogy lássam, mi lesz a vége (a'la howard stern).

a vége az megint őszinte, az megint tetszik.

gyors leszögezném, mielőtt még, hogy nem vagyok ballib, hanem jobblib, csak olyan politikai formáció nincs, és ha midnen igaz, még egy jó darabig nem is lesz, pedig egy rogán-kósa-pokorni vonalon mozgó fideszt orbán-mikola-kövér vonalnál midnenképpen szalonképesebbnek tartanék, nem beszélve arról, ha nem szállnának be a baloldali demagógia versenybe az mszp-vel.

mindegy is, ha érdekel, vannak az írásodban visszaforduló ellentétek, de azért jó.

sezlony 2008.05.29. 13:54:16

"a Kádár-nosztalgiára építő, MSZP-hívőket stabilizáló politikai attitűdnek"

Ez véletlenül megint jellemző mindkét oldalra, mert az elmúlt 6 évben nem kicsit játszott rá Orbán sem az állami gondoskodás kádári reflexeire.
Olyan politikai erőre lenne szükség, ami mindkét begyöpösödött, demagóg, korrupt tábort kirúgja, vagy legalább arra készteti, hogy változtasson.

Szokol 2008.05.29. 14:00:31

Ahhoz képest, hogy a Horn-kormány nem tett semmit, valahogy mégis levezényelték a nyugdíjreformot és felpörgették a gazdaságot. Az alatt a 4 év alatt indultunk el az EU felé vezető úton.
Orbánék pontosan milyen reformokkal is büszkélkedhetnek?

Az a kitétel pedig, hogy a "Nyugat" a szervilitása miatt volt barátságosabb a szocikkal, tiszta baromság. Azért arra nem ártana emlékezni, hogy ha Orbán kiment külföldre, szinte biztosan sikerült elejtenie pár olyan megjegyzést, hogy Martonyi rohanhatott utána magyarázkodni meg rendbe tenni a kapcsolatokat.

Mindezektől függetlenül jelenleg a FIDESZ az egyetlen remény, hogy rendbe tegyék a gazdaságot. Remélem ősszel jönnek az előrehozott választások, az sem lenne baj, ha 2/3-s eredménnyel.

huta9020 2008.05.29. 14:00:47

Kádár mentegetésével nem értek egyet. A konszolidáció nem választható el a megtorlásoktól és nem lehet szovjet vagy kínai nyomásra kenni. Nem lehet kibújni az egyéni felelősség alól a körülményekre hivatkozva.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2008.05.29. 14:00:59

Ki rúgja, ki Bukta? Majd a Dávid Ibolya? Vagy összeáll 10 unatkozó fiatal, és pártot alapít?

Machiavelli 2008.05.29. 14:09:03

GIjoe!

És hol van az a vezér? Feltámad, mint főnix a porból?

Szinte unom már leírni: addig ez a nép bukásra van ítélve, amíg vezérekhez ragaszkodik. De a post a maga módján nagyon jó. Csak az ütődött és elfogult Gyurcsány vezér hívei fröcsögnek. Lassan az összes :))) megfordul itt.
Érdekes, hogy liberálisékat nem zavarják a cigányozó és zsidózó emeszpés fanok! Ilyenkor, ha Orbánról van szó, ez az eszköz is megengedett. Úgy szocialista demokratikusan....

Leonard Zelig 2008.05.29. 14:09:37

"Erre a stabilitásra és a reményre vágyik a nemzet, az ország jól láthatóan azóta is."

Egy nagy lófaszt, legfeljebb a nemzet, az ország egy része. Hogy mekkora része, azt kérdezd meg a plázák népétől.

Leonard Zelig 2008.05.29. 14:11:35

"Ma az ország minden dolgok egyenlegét tekintve (pénzügyileg, gazdaságilag, erkölcsileg, demográfiailag, nemzetközileg, öntudatilag, stb.) rosszabb állapotban van, mint akár a Kádár korszak utolsó éveiben."

Ordas, illetve primitív hazugság. Underline applicable.

Machiavelli 2008.05.29. 14:14:10

Szokol!

A reform szó felétek olyan, mint egy varázsütés. Erre vártok és ettől áll fel...
Orbán kormányában és demokráciájában az lett volna a jó, ha hagyjátok, hogy nem a szegényeken és a középosztály sanyargatásával kivánta volna megreformálni a kádári társadalmat. Erősíteni akarta a középosztályt, hogy az végre a maga lábára álljon és ne legyen úgy kiszolgáltatva a pártod milliárdosainak. Naná, hogy mincden követ megmozgattak, hogy ne szűnjön meg az elvtársi hűbéres rendszer. Egy saját lábámn álló társadalom számára ugyanis nem rendelkeztek mondanivalóval...

Leonard Zelig 2008.05.29. 14:15:31

"Nettó fasizmus ez, nem kérdés, de nagyon fogjuk szeretni, mert lesz tekintélye a rendőrnek, a tanárnak, az államnak és biztonságban leszünk újra (ezt fogjuk érezni legalábbis)."

Ha pedig nem érzed így, akkor kapsz jobbról-balról egy-egy csendőrtaslit (copyright by Victor von Alchuth)

bierkamp 2008.05.29. 14:15:39

Azaz annyira rosszúl megy az országnak..húú..hogy akár Pesten akár budán, akár Szegeden akár szombathelyen akár Debrecenben..a nagy bevásárló plázzákban és hasonló helyeken kb 20-40 precig állok sorba a pénztárnál. Kúra rosszúl megy nekünk! ajajaja:)))

Patreides · patreides.blog.hu 2008.05.29. 14:16:01

Gyurcsány lenne korunk Kun Bélája és Rákosi Mátyása? Hát ez elég bizarr.
Szerintem inkább egy szerencsétlen II. József, aki nem érti, miért nem szeretik, és miért nem sikerültek a reformjai. Vagy talán érti, hogy azért, mert háromfrontos harcot kellett folytatnia, de nem sikerült meggyőznie a pártját sem egészen, a társadalom többségét sem, és ez utóbbiban nem kis része van az ellenzéknek, amely inkább megakadályozta az amúgy nagyon is szükséges reformokat, csak hogy a jelenlegi kormány bukjon, és jöhessen újra Orbán, mint megmentő.
Gyurcsány számomra egy jóeszű, jószándékú figura, aki teljesen töknek bizonyult a reformok végrehajtásban, mert nem sikerült dűlőre jutnia sem a saját pártjával, sem az ellenzékkel.
A politikust végül nem a szándékai minősítik, hanem az eredményei. Meg a felhasznált eszközök. Ez utóbbi miatt tartok én Orbántól, akinél már felfedezhetők voltak a diktatórikus eszközök (háromheti ülésezés, kormányüléseken nincs jegyzőkönyv, ellenzék által kezdeményezett bizottságok leszavazása, kétéves költségvetés elfogadása...)

bierkamp 2008.05.29. 14:17:59

Machiavelli, hűbéri rendszer kiépítése már megvolt a Széchenyi terv ürügyén. (meg a Fityisz ÁVÓ is),....szerencsére seggbe rugták a gonosz törpét:)

GYF a kádári álom negvalósítója - kisvállalkozások 2008.05.29. 14:19:20

huuu, ez nagyon kellett , kiváló összefoglalása a mai helyzetnek..és a röhej az, hogy ezt mindenki látja, csak Ferenc nem, pedig még beteljesíthetné "történelmi személyíségre" hajazó vágyait, csak az apparátust kellene olyan hévvel mogyoróznia mint a lakosságot és a vállalkozókat...a kádár rendszer alatt nem volt ilyen adó, illeték, járulék, büntetés TERROR mint most

Archenemy 2008.05.29. 14:19:27

"Érdekes, hogy liberálisékat nem zavarják a cigányozó és zsidózó emeszpés fanok! Ilyenkor, ha Orbánról van szó, ez az eszköz is megengedett. "

Dehát nemérted, orbándémon maga a SÁTÁN, akit ha megválasztanak, eljő erre a földre a POKOL! Ezt megakadályozni minden épeszű embernek KÖTELESSÉGE! Egyedül az Mszp bátor fénylovagjai állnak közöttünk és az orbánsátán vérivó náciseregi közt!

bierkamp 2008.05.29. 14:22:40

Patreides : tartok én Orbántól, akinél már felfedezhetők voltak a diktatórikus eszközök (háromheti ülésezés, kormányüléseken nincs jegyzőkönyv, ellenzék által kezdeményezett bizottságok leszavazása, kétéves költségvetés elfogadása...)

Jah és ez 2/3 os esetén folytatódna. "aki nincs velünk az nincs". Megváltoztatni az alkotmányt , ( az Alkotmány Bíróság múmiái már most a fizetett fityis emberek, A pohl Péterhez hasonló ügyészség,stb stb..
OPrsós min. elnök , Deusch a parlament elnöke.. Közt elnök: Győzike_hehhe..de akkor ki lesz a Vajda?:))))

Archenemy 2008.05.29. 14:25:31

Igazad van megint, bierkamp, nagyon helyes, hogy te is küzdesz a gyilkosnáciorbán ellen! Jól látod, hogy megint a hitlerorbán kerül hatalomra, itt CIGÁNYFASISZTA DIKTATÚRA lesz azonnal és elkerülhetetlenül!

abdurrahman 2008.05.29. 14:28:02

Azért az túlzás, hogy Orbi diktatorikus eszközök használt volna. Kétségtelen, hogy Orbán inkább a tekintélyelvűség alapján kormányzott, de még messze nem diktatúa. Egy folytatódó kormányzást akart kiépíteni, ami tekintve a baloldal erős média- és gazdasági hatalmát, még érthető is.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2008.05.29. 14:28:43

"Azaz annyira rosszúl megy az országnak..húú..hogy akár Pesten akár budán, akár Szegeden akár szombathelyen akár Debrecenben..a nagy bevásárló plázzákban és hasonló helyeken kb 20-40 precig állok sorba a pénztárnál. Kúra rosszúl megy nekünk! ajajaja:)))"

Ez a szoci szavazók ócska, közhelyszerű, demagóg megnyilvánulásai közül az egyik legócskább, legdemagógabb. Gondolom, hallottál már az áruhitelről... Meg arról, hogy a hitelek sorban dőlnek be...

Zöldfül · http://zoldful.blog.hu 2008.05.29. 14:30:25

Érdekes elemzés, ha nem is mindenben helytálló, de érdemes elmorfondírozni rajta.
De a jövőt illetően szerintem mellétrafáltál.
Azt nem veszed figyelembe, hogy Orbán is kénytelen lesz megszorításokkal rendberakni a dolgokat, mert nincs más mód.
És a magyar átlagszavazó továbbra is várja a sültgalambot, az ingyenes állami szolgáltatásokat adócsökkentéssel és mindenféle nemfiezetési kedvezményekkel együtt.
És nem képes felfogni, hogy ha pár évig rosszabb lesz, azért lesz az, hogy utána jobb legyen.
Azonkívül a választások idejére már nem lesz a Fidesznek akkora többsége, hogy teljesen ővé legyen az irányítás.

bierkamp 2008.05.29. 14:31:47

dino vercotti : ·Lófaszt, te agymosottt :)

Patreides · patreides.blog.hu 2008.05.29. 14:31:52

A nettó fasizmusról annyit, hogy az szerintem nem fasizmus, ha a törvényeket betartatják, ha azok demokratikus úton meghozott törvények. Ma sajnos az igazságszolgáltatás nem tartatja be a törvényeket, a köztörvényes cselekmények elkövetői simán megússzák akkor, ha arra hivatkoznak, hogy ők tüntetők, akik politikai okokból cselekedtek, vagy romák, akiket szörnyen diszkriminálnak éppen, vagy csak egyszerűen pénzemberek, akiknek minden oldalon vannak lekötelezettjeik, vagy zsarolási potenciáljuk.
A mérték a politikában is fontos dolog, de sajnos a különböző irányok képviselői (jobboldal, baloldal, liberálisok) szeretik a végletekig elvinni a saját ideológiájukat, ami romboló a társadalom számára. Ahelyett, hogy a különféle irányzatokból ésszerű mértékben felhasználnák azt, ami jó, ami hasznos, és elvetnék a gyakorlatban azt, ami ostobaság, légvár, kártékony fantazmagória.
"En nem megyek moziba többé,
Mert egyforma mindegyik hős,
Míg lenn van én csak benne bízom,
De meghülyül úgyis, ha győz..."
Ha kormány, ellenzék, és a társadalom nem egyezik meg valami ciklusokon átnyúló "nemzeti minimum" programban, szép jövő biztosan nem vár ránk...

bierkamp 2008.05.29. 14:34:50

Valaki1 2008.05.29. 14:32:36
Vissza Kádárt!!!
MÁR ITT VAN !... POPULISTA ORSÓS ORBÁN SZEMÉLYÉBEN! -és a hülye nép bedől neki:))) (300ft ért)

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2008.05.29. 14:35:06

Értem, tehát áruhitel nem létezik, bedőlt hitel sem létezik, csak az Orbán-imádatom mondatja ezt velem.

bierkamp 2008.05.29. 14:35:33

Valaki1 2008.05.29. 14:32:36
Vissza Kádárt!!!
Már itt van populista Orsós Orbán személyében..és a nép bedőlt neki 300ft ért:))))

abdurrahman 2008.05.29. 14:35:38

2006-ban azért nem éltünk rosszabbul hitelek ide vagy oda...A megszorítások ellenére nem a lakossági fogyazstás nem csökkent drasztikusan. Az már mi hülyeségünk, hogy hitelből finanszírozzuk a plazmatévét meg az ipari klímát. Melleslg van egy jelentős réteg, akit a megszorítások sem vágtak földhöz.

bierkamp 2008.05.29. 14:38:48

Hülye dínó...kézpénzes árúhitel? mi?..tele zsózsóval megrakott kosarakkal..hitelből ? (nem az elektronyos árúkról beszéltem, azt már meg se említem, meg a kocsikat).....Ruhás üzletek a Mamutban, plázzákban West Endben..tele a zabáló helyek...árúhitelből ??? ---Te agymosott!!!!

abdurrahman 2008.05.29. 14:39:06

Kádár idején a 70-es évek hiteleiből éltünk jól, amit a rendszerváltás után folyamatosan fizetünk. A lemaradás ott kezdődött, amit csak fokozott Antalék dilettáns országlása, aztán a gazdasági esés Orábék alatt, majd a szocik osztogása.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2008.05.29. 14:42:55

Bierkapm: sokat gondolkodtam, hogy mit írjak a soraidra, végül egyetlen építő jellegű, kritikai megjegyzés jutott az eszembe, de nézd el nekem: menj anyádba.

bierkamp 2008.05.29. 14:44:08

Dino végre egy értelmes mondat tőled: hiába..ennyi van:) agymosás után:)) csak szavazásra elég ez a sok ész:))))

Csumpitáz Alfréd 2008.05.29. 14:44:47

A post eleje rendben van, de a jelnnél tényleg megbicsaklik.

1. Amennyiben a cél az volt, hogy a postban nosztalgiával, már-már könnyes szemmel leírt Kádár korszak és a leendő Orbán éra szembetűnő párhuzamait kidomborítsa, akkor értem a célját és a cikk címét is. Látható: a középosztály lekenyerezése mellett "netto fasizmussal" kordábantartott rendszer, szabadságjogaink feladása stb. egy más színezetű, de hasonló tartalmú puha diktatúra leírása, mint a szocializmus volt Kádár alatt. Tényleg ez kell a cikk szerzőjének és a neki tapsolóknak? Nekem speciel jobban tetszik a szabadságjogok teljes tiszteletben tartása melletti erős és cselekvő állam, amelyben az egyén öngondoskodása is szerepet kap.

2. Nem lehet már eleget rúgni a jelenlegi kormányba, ezt a cikk szerzője is megteszi, de halott oroszlánt rugdos. Ahogy a kommentelők is. Azonban ez már olcsó és nevetséges eszköz. Túl kellene már lépni Gyurcsányékon, (sőt szerintem Orbánékon is) és a hiteles politikai erővel szembeni abszolút elvárásokat kellene megfogalmazni. Vegyük észre: Orbán is csak Gyurcsánnyal szemben, a Fidesz is csak az Mszp-vel szemben, a jobboldal is csak a baloldallal képes értelmezni magát, önálló értékei és válaszai a jelelegi problémákra nehezen mutathatóak ki.
De a leendő Orbán kormány milyenségéről még nagyon kevés fogalma lehet itt bárkinek. Lesznek még meglepetések.

3. Az elfogultság átsüt a cikken, ordas nagy csúsztatásokkal. Az, hogy post szerzője Gyurcsányt Rákosihoz hasonlítja, illteve, hogy a baloldalt olyannak állítja be, amelyik Orbánt akár demokratikusnak nem nevezhetőeszközökkel állítaná félre egyszerűen nevetséges. Feleslegesen démonizálja a baloldalt, kb. úgy ahogy azt a baloldal Orbánnal teszi.

Nem kívánom Gyurcsányék kormányzását sem tovább, de nem hiszek az orbáni csodában.

A cikk a jobboldal és Orbán kapcsán elnézően szemet huny azok felett a jelenségek felett, amelyek ma az egész politikai elitet jobbról balra áthatják: a nepotizmus, korrupció és olcsó poiltikai érdekek miatt az ország érdekeinek háttérbe szorítása. "Továbbá nem rendelkeznek szilárd ideológiával és érzelmi kötődés csak a bankszámlájukhoz fűzi őket" - Ez mindegyik oldalra igaz!

Rossz látni továbbá azt is, hogy a szerző mennyire nem hisz a demokratikus berendezkedésben.

A legilyesztőbb viszont az, hogy a postok egy része arról szól, hogy mennyi nyugdíjasnak kell még meghalnia ahhoz, hogy a Fidesz végre nyerni tudjon. Na, tőlük mentse meg az országot a Jóisten. Biztos vagyok, hogy az ő családjukban is van egy két olyan családtag, akinek a halála kellen Viktor biztos nyeréséhez, mert ma Magyarországon minden családban van ilyen ember (meg olyan ember is). Akik ezeket írták, nem kellene, hogy hazafinak, de még csak az sem, hogy magyarnak nevezzék magukat, valószínüleg miattuk sem fogok soha a Fideszre szavazni.

tömör cunami 2008.05.29. 14:49:24

Elképzehető, hogy a szoci brigád sokat bénázik/ott a kormányzása alatt, de azt azért lássuk, hogy a 3 kormányzásból a jelenlegi a 2. pénzügyi-gazdasági-költségvetési válság amiből elkezdték kivezetni az országot.

GI!
Ha egyetértesz az általad idézett dolgokkal, akkor te egy birka akarsz maradni, aki nem alakítani akarja az ország sorsát, beleszólni abba, hanem bólogatni az OV csapatnak!

Hát gratuálok!

De sebaj! Lesz Széchenyi-terv 2.0 és kapnak a háverok fejlesztésre, de a nép majd bizonságban fogja érezni magát. Ora et labora!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.05.29. 14:49:38

Avvakum protopópa 2008.05.29. 13:46:19

Ez nem így van. A nyugdíjasok ki vannak szolgáltatva az állam kegyeinek (mert nem életjáradék-rendszerű a nyugdíj), így folyamatosan újratermelődik az a csoport, aki arra szavaz, aki többet ígér.

midnight coder 2008.05.29. 14:54:22

>Ha pedig nem érzed így, akkor kapsz
>jobbról-balról egy-egy csendőrtaslit
Erre 89 óta csak 2006-ban volt esélyed, és csak balról...

>Azaz annyira rosszúl megy az országnak..húú..
>hogy akár Pesten akár budán, akár Szegeden
>akár szombathelyen akár Debrecenben..
>a nagy bevásárló plázzákban és hasonló helyeken
>kb 20-40 precig állok sorba a pénztárnál
Dübörög a gazdaság / megmondta a Kóka / örülj hogy van gazdaságos vodka a teszkóba!

>Ahhoz képest, hogy a Horn-kormány nem
>tett semmit, valahogy mégis levezényelték
>a nyugdíjreformot és felpörgették a gazdaságot.
A nyugdíjreform finoman szólva nem egy sikertörténet. Másrészt azt se felejtsd el hogy közben aladtak minden mozdíthatót, Pl. a teljes energiaszektort.

>Hát a visszatekintés au orbáni aranykorra?
>Hmm...
>Nekem inkább rémálomnak tünt,
>az agymosással, mondhatni megfélemlítéssel.
Nem OVI-ék idejében vonulgattak a Báncsfi Diána-félék nyíltan az utcán. A legnagyobb rasszisták pedig a jelenlegi ballibben találhatók.
Másrészt pedig idáig egy párt volt aki az ellenfél miniszterelnök-jelöltje vélt cigány származásával kampányolt a fû alatt.

Naumov 2008.05.29. 14:54:55

dino vercotti,

bierkamppal, alias tanár úrral merő időpocsékolás megpróbálni normális társalgást kezdeményezni bármilyen témában, mivel hozzászólásainak össztartalma kimerül annyiban amit a fentiekben már olvashattál (orsósorbán, fityisz kft élén a toporzékoló gonosz törpével, narancsos bukta valamint az elmaradhatatlan szmájlik, amelyek valószínűleg arra utalnak hogy a szerző gyermekkorában durva ugratás áldozata lett, amikor rosszindulatú emberek elhitették vele hogy jó a humora, illetve hogy van egyáltalán olyan neki). Sajnos a lipótot már bezárták, ezért nem valószínű hogy a közeljövőben szakképzett orvosi kezelésben részesülne, szóval amennyiben a jövőben meglátnád a fenti kulcsszavakat valahol, nyugodtan ugorj a következő hozzászólásra.

Wuff 2008.05.29. 14:56:27

" kormányzásból a jelenlegi a 2. pénzügyi-gazdasági-költségvetési válság amiből elkezdték kivezetni az országot."

Meg bele is vezették. Ez olyan, mintha elütsz egy gyalogost, utána hősként újraéleszted, túléli, de közben elvesztette mindkét lábát.

Csumpitáz Alfréd 2008.05.29. 14:56:54

legilyesztőbb = legijesztőbb

Ez eléggé fájdalmas helyesírási hiba volt a részemről. Bocs, még mielőtt ebbe lenne belekötve.

bierkamp 2008.05.29. 14:57:17

NAH még egy agymosott primitív Fityiszes..(Vagy Széchenyi terv hűbéres?:)))))--csak röhögök rajtatok!

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2008.05.29. 14:57:18

galabenisztomasz:

ez ilyen se hús, se hal hozzászólás (ezt nevezik PC-nek), egyik sem jobb, mint a másik, tudjuk. Menjen mindkettő, persze. Csak az a gond, hogy mire Gyurcsányék idáig vezették az országot, az szép csendben lerohadt, a cinkos és cuki kis értelmiség őszödi reotrikai bravúrról áradozott, és még hat év elteltével is folyik az orbánozás. Most meg felejtsük el az egészet, ne foglalkozzunk velük, nézzünk előre, hiteles politikai erőt kell keresni (még mindig nem kaptam választ arra, hogy ki is legyen az). Ezt az ország bizony nem azért tart itt, mert Orbán lelki üdvéért imádkoztak a templomokban. Nem is a háromhetente összeülő országgyűlés miatt. Ezek a PC hozzászólások csak arra jók, hogy kicsit szétkenegessék a szart.

Wuff 2008.05.29. 14:58:19

"Másrészt azt se felejtsd el hogy közben aladtak minden mozdíthatót, Pl. a teljes energiaszektort."

Hát igen. Ezt miért nem emlegeti senki? Fele annyi is lehetne a villamosenergia ára, ha nem csináltak volna belőle a privatizációval magánmonopóliumot.

Szokol 2008.05.29. 14:58:26

Machiavelli 2008.05.29. 14:14:10

Gondolom neked attól áll fel, hogy egy hozzászólás alapján vélt hovatartozása alapján ócsárolsz másokat. Szánalmas kis életed lehet.
Képzeld, nem mindenki tartozik egyik vagy másik szekértáborba, van aki saját véleményt is tud alkotni és látni a jót és a rosszat is mindkét oldalon. Próbáld egyszer levenni a szemellenzőt, vagy legalább olvasd végig a hozzászólást, amire reagálsz.


Orbánék hagyták teljesíteni a gazdaságot, nem nyúltak bele abba, ami működött. Ott szúrták el, hogy túl sok olyan ügyük volt, amire rá tudott szállni a média. Egy Happy End, vagy egy Millenáris Központ típusú balhé összegszerűen jelentéktelen a szocik autópálya építéshez kapcsolódó sok milliárdos lenyúlásához képest, viszont nagyon jól boncolgatható, és ez elég volt a buktához.

Ez a mindenki szegény, csak hitelből rakja tele a kosarat az Auchan-ban duma meg hülyeség, ezt be kéne látni végre. Mindeni sír, mert az nálunk népszokás, de a kisker fogyasztás nem csökken észrevehetően, a szállodák tömve belföldi vendégekkel. sokan vannak szegények, de nem ők a többség.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2008.05.29. 14:58:59

Naumov, vettem a lapot. Azt nem tudtam, hogy ő tanár úr. Már tudom.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.05.29. 15:03:21

roa:
vigyázz, megáll a sötét audi, lehúzódik az ablak, és kapolyi magához int :-).

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2008.05.29. 15:03:50

Hogy mindenki szegény, nyilván túlzás. De azt, hogy telepakolják a kosarakat a Tescóban, meg a Mediamarktban, és mindezt a jólét meglétének bizonyítékául felhozni, elég gyenge.

Szokol 2008.05.29. 15:06:38

midnight coder
"A nyugdíjreform finoman szólva nem egy sikertörténet"
Miért is nem? Mert kormányváltás után nem csak leállították, de félig vissza is csinálták.

Roa

"Fele annyi is lehetne a villamosenergia ára" Na persze, megállítottuk volna az energiahordozók áremelkedését a határon, ahogy régen. A privatizáción és a garantált nyereség biztosításán persze lehet vitatkozni utólag, de kérdés, hogy milyen pénzből hajtotta volna végre az állam azt a rengeteg felújítást és bővítést, amire szükség volt.

bierkamp 2008.05.29. 15:06:53

Ördőgi.....Orsós Orbánnak már nő a két "szarva " is..láttátok Fityiszes barmok? (ettől ilyedt meg Sárköziy is amikor 9 prc után pánik szerüen távozott, 25 perc tervezett helyett)--
--megint Ausztriában fogják kezelni a köv. Bukta után:)

Wuff 2008.05.29. 15:09:27

"Na persze, megállítottuk volna az energiahordozók áremelkedését a határon, ahogy régen."

Nah, ez azért nem igaz. Nagyon nem, csak ezt sem reklámozzák. A kifogyasztói elekromos áramár hatszorosa az előállítási költségnek (mindenestől). Importnál meg 2,5 szerese.

Wuff 2008.05.29. 15:10:06

mármint "kisfogyasztói"

Szokol 2008.05.29. 15:10:23

dino vercotti

Mi alapján határozzuk meg a jólétet? Szerintem a kiskereskedelmi fogyasztás mértéke, a turizmusra költött pénz és a tartós fogyasztási cikkek vásárlása azért elég jó meghatározó. Arra hivatkozni elég gyenge, hogy valójában szegény a nép, csak hitelből vásáról, mivel tőlünk nyugatra is hitelből veszik a kocsit meg a lakást.

Pala 2008.05.29. 15:11:49

Szerintem Kádár és Horthy ilyen jellegű hasonlítgatása is helytelen.

Szokol 2008.05.29. 15:11:55

Roa

Az árrés önmagában nem mond semmit. Az a kérdés, mennyi egyéb költség rakódik rá.

abdurrahman 2008.05.29. 15:13:50

Kádárt és Horthyt össze lehet hasonlítani, csak kábé annyira releváns, mint a nácizmus meg a kommunizmus.

Csumpitáz Alfréd 2008.05.29. 15:16:00

dino vercotti:

Kár, hogy így látod. Akkor éljen Orbán, vesszen Gyurcsány az elkúró!!! Így már jó lennék?? Ez a szarkenegetéses dolog meg vicces. Olvasd végig amit írtam, nem szeretem sem Gyurcsányt, sem Orbánt, sem a bal-, sem a jobboldalt. Én a magam részéről nemzeti liberális lennék, ha lenne ma olyan Magyarországon. Ahogy hiteles erő sincs. Miért lenne az jobb, ha most a Fideszt hiteles politikai erőnek állítanám be, annak ellenére, hogy nem tartom annak, csak azért mert a baloldal elkúrta? Ez elvtelen kiállás lenne egy olyan oldal mellé amelyik nem jobb mint a másik. Amúgy meg vajh miért olyan nagy az egyetértés a pártok között összparlamentileg mondjuk a pártfinanszírozás jelenlegi rendszerének érinthetetlensége kérdésében, vagy a képviselők költségtérítésének kérdésében, stb?

efendi 2008.05.29. 15:16:39

A cikk alapvetően rendben van. Fontos szerintem, hogy a blogger hangsúlyozza: a jobboldalnak "lényegesen több oka lehet a gyanakvásra". Az is potitívum, hogy tágabb dimenzióban vizsgálja a történéseket (mondjuk a Megyó - Károlyi, és Gyurcsány - Kun/Rákosi párhuzam nem egészen elhibázott, de azért eléggé történelmietlen). Gyakorlatilag '47-48 óta baloldali kormányzat van hatalmon hazánkban, leszámítva az Antall- és Orbán-kormányt. Tehát az mégiscsak lehetetlen gondolat, hogy a felelősség közös...És még valami: a nettó fasizmus fogalma és hangsúlyozása érthetetlen.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2008.05.29. 15:19:44

Szokol

A jólétet így is meghatározhatjuk, de azért árnyaljuk egy picit a képet. Egy autó meg egy lakás egy nyugati ember számára is eshet a komolyabb befektetés kategóriájába, vehet fel rá hitelt, persze. Plazmatévére nem fog. Azt kéne megnézni, hogy nyugaton mennyire tudják fizetni a hiteleket. Mi van a közüzemi hátralékokkal (az nem jóléti kategória, de itthon ezzel rengeteg probléma adódik)... Vagy: van autóm, de tudom miből tankolni? Tehát ne a bevásárlóközpontokból induljunk ki...ott olyan a választék, mint bárhol Nyugaton. Nehéz ellenállni. Régen nem volt ilyen probléma, mint tudjuk.

Kristl 2008.05.29. 15:23:09

Kifejezetten tetszett az írás.

abdurrahman 2008.05.29. 15:23:33

Azért ez a 60 év túlzás, nem csak Orbán és Antal miatt, hanem amiatt is, mert a kommunista érát szerintem nem lehet idevenni. Az egy történelmi kényszer szülte helyzet is volt, nem a magyar politika döntött róla. Ilyen alapon még azt lehet mondani, hogy előtte a magyar jobboldal volt hatalmon 1867 óta, kivéve a Tanácsköztársaságot meg Károlyiékat.

Wuff 2008.05.29. 15:24:00

Ha az összes áramot importálnánk a jelenlegi szállítóktól (amitől azért nagyon távol állunk), és sz összes itthoni költséget rátennénk, akkor is kb. 1,5-2 szerese az áramár a költségének. 50-100%-os hozam. Hát szép.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2008.05.29. 15:26:24

galabenisztomasz:

én nem érzem úgy, hogy egyenlőségjelet lehetne tenni a két oldal közé. Már ami a felelősséget illeti. Az elmúlt 50 évben történtek is ezt mondatják velem. A mostani miniszterelnök tőkéje és kapcsolati rendszere abból a brancsból származtatható, amely annak idején uralta Magyarországot. Jöhetünk itt költségtérítéssel, pártfinanszírozással (ezek tényleg fontos kérdések), de az igazi problémák gyökerei évtizedekre nyúlnak vissza.

szpal 2008.05.29. 15:26:37

szerintem fontos az emberi tényezőkre is figyelni: Orbánra nem várhatna a nagy reformer szerepe, ha nincs Gyurcsány messianisztikus és konfliktuskereső személyisége. Gyurcsány nélkül a baloldal sokkal jobban állna, igazából a magyar társadalom inkább vevő a MSZP 'nem szólunk bele, mit csinálsz' retorikára, mint a Fideszére. Ezért fura, hogy most a Fidesz 2/3-on áll.

Paranoid Android2 2008.05.29. 15:26:58

abdurr...
Stimmel 1867 és 1944 márciusa között a magyar történelmi uralkodó osztály volt hatalmon, azt ők kúrták el.:)

Kúrcsány Ferenc 2008.05.29. 15:27:08

Vicces: a zsidó média a félcigány Orbán ellen :D

abdurrahman 2008.05.29. 15:27:27

De a hatalmas bevétel igaz a bankokra és most az olajtársaságokra is. A tőkének nincs nemzetisége, csak az érdekli, hogy honnan jön bevétel, és egyetlen célja van: a profitmaximalizálás. Ezzel nem tudunk mit tenni.

abdurrahman 2008.05.29. 15:33:09

Para: Szerintem nem kúrták el, de ez más kérdés. Egy totalitárius berendezkedést én nem tudok összehasonlítani egy, még igaz gyerekcipőben járó demokratikus berendezkedéssel jobb- és baloldali gondolkodás mentén. A diktatúra szerintem jobbos vagy balos mximum az ideológia, amiből kiépült lehet az. Az elnyomórendszer sajátossága az, hogy politikai meggyőződéstől függetlenül hasonló mintákat épít ki.

Paranoid Android2 2008.05.29. 15:35:34

Attól tartok a jó és a rossz kormányzás között (fokozatosan) lehet különbséget tenni, belekalkulálva a külső feltételeket is.

abdurrahman 2008.05.29. 15:36:20

Mindemellett ezzel a cikk-kel legalább érdemes vitatkozni, nem elvadult. Respect

midnight coder 2008.05.29. 15:41:55

>Miért is nem? Mert kormányváltás után
>nem csak leállították, de félig vissza
>is csinálták.
Alapvetõen azért nem, mert volt egy felosztó-kirovó elvû rendszerünk, amiben van ma is X millió ember. Plusz van egy rakás ember akit át akarunk tenni a megtakarítás-elvûbe.

Három lehetõséged van:
1. Nem fizetsz a felosztó-kirovóban lévõknek, ez finoman szólva okozna némi társadalmi feszültséget.
2. Dupla járulékot szedsz a dolgozóktól. Ez oda vezetne hogy az átlagpolgár nap 16 óra meló után is kukázna. Ez utóbbinak is meglennének a társadalmi következményei.
3. Állam bácsi szépen finanszírozza a felosztó-kirovóban lévõk nyugdíját. Ez viszont gigantikus méretû adósság felhalmozáshoz vezet.

A legszebb pedig az, hogy ezek után ha esetleg a manyu pénztár tönkre megy - amire azért nem 0% az esély - akkor a tagoknak állam bácsi továbbra is fizeti a nyugdíját => az egész arra jó hogy elkúrtunk egy kalap pénzt.

abdurrahman 2008.05.29. 15:41:56

De a mi a fene alapján lehet különséget tenni? Egy kormányzati politikát ötezer dolog alapján lehet értékelni. Gyurcsány vagy Kúrcsány legnagyobb hibája az, hogy hiteltelenné tette azt, amit eladni próbált. Támogatás, hitelesség nélkül nem lehet társadalmi átalakításokba kezdeni, és abban sokaknak nagyon is igaza van, hogy nem nyúlt, nem mert olyan dolgokhoz nyúlni, ami tényleg egy strukturális átalakítás irányába hatottak volna. Ezt szerintem elnézte volna neki a szocitábor, ha szépen tömi a zsebüket reformok nélkül. A tőkének nem mert nekimenni, a lakosságon akart változtatni, pedig az emberek csak áttételesen tehetnek bármiről.

Kristl 2008.05.29. 15:43:02

izéa Pintér azonban érdekes arculata az Orbán multnak. :)

Amugy meg, szpal. Magyar néplélek. Ritkán hőbörög...

Paranoid Android2 2008.05.29. 15:46:24

Jó kormányzás az, amelyik nem zabálja föl a saját alapjait.:)))

abdurrahman 2008.05.29. 15:48:22

Az a sikeres.:)) A jó azzal sokkal elvontabb.:))

Paranoid Android2 2008.05.29. 15:50:14

Az alapok alatt a környezetet, az erőforrásokat is értettem és a dolog hosszútávon értelmezendő (nemzedékek).

midnight coder 2008.05.29. 15:51:58

>Gyurcsány vagy Kúrcsány legnagyobb hibája az,
>hogy hiteltelenné tette azt, amit eladni próbált.

Az elsõ probléma a dologgal maga a balliberalizmus. Ez kb. olyan dolog mint a tûz és a víz. A baloldaliság közös kockázatvállalást, társadalmi igazságosságot, szolidaritást jelent - amihez bizony erõs állam kell - míg a liberalizmus a saját szakálladra való élést, a melletted lévõ leszarását, állam bácsi felszámolását. Azaz végül is, valójában színtiszta jobboldalt. Ezt a kettõt nem lehet összehozni - Fletóék nem is nagyon próbálták, ehelyett azt csinálták hogy végrehajtották az SZDSZ tiszta liberális programját és közben retorikai szinten elszórtak pár baloldalinak mondott frázist plusz pár milliárdot szétosztogattak hitelbõl. De ettõl még nem lettek hitelesek - igaz, erre nem is volt szükségük, egy bizonyos határon belül bármit megbocsájtottak nekik a szavazóik. A gond csak az hogy mostanra átlépték ezt a határt.

Hitelesség ? Egy baloldali párt élén egy milliárdos aki ráadásul mindenféle privatizációs manõverrel szerezte a vagyonkáját ? Soha nem volt hiteles. És igazából öszöddel nem is vesztett túl sokat, akik eddig hittek benne azok akkor sem fordítottak volna neki hátat ha az derül ki hogy államcsínyre készült, a másik oldal pedig addig sem vette komolyan. Más kérdés hogy ezen az oldalon azért keltett némi felháborodást a dolog... Utána viszont tett pár olyan dolgot Fletó (Pl. egészségügyi "reform") ami még a saját szavazóbázisában is kiverte a biztosítékot, nos ez az a pont amikor Fletóék bekerültek abba a sûrû barna anyagba amibe az országot irányították.

midnight coder 2008.05.29. 15:55:13

>Vicces: a zsidó média a félcigány
>Orbán ellen :D
Igazából az a vicces hogy Fletó ott áll a vártán mint az antiszemitizmus és antirasszizmus élõ szobra, miközben a saját szavazóbázisa rasszistább és antiszemitább mint bárki az országban (valahol van erre egy közvéleménykutatási eredmény is, de ne várjátok hogy kikeressem).

midnight coder 2008.05.29. 15:55:54

szerk: mint az antiszemitizmus ellenesség élõ szobra...

abdurrahman 2008.05.29. 15:59:43

Értem, mit akarsz mondani, csak szerintem ilyen nincs. Nekem ez fekete-fehér. Pl.:Periklész Athénja jó kormányzás volt, mert Athén virágkorát élte, csakhogy ekkor kezdődött a cserépszavazás remek intézménye népszokássá válni, aminek a vége az lett, hogy a peloponnészoszi háborúban Athén száműzte azokat a hadvezéreket, akik ugyan megvédhették volna, csak éppen a nép megítélése szerint túlzottan hatalomittasak, értsd sikeresek voltak. Bethlen Erdélye jó kormányzás volt, mert stabilizálta a fejedelemséget, de a törökökkel paktált le az osztrákok helyett, holott a török birodalom egy erőteljesebb európai politizálással már akkor összeomolhatott volna, csak éppen más szelek fújtak. Nincsenek ilyen mérlegek, az elmúlt száz év értelmezését meg utánunk kétszáz év múlva is számos módon lehet majd értelemzni. Minden emlékezet kérdése, mire és hogyan akarok emlékezni.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.05.29. 16:06:00

Dino Vercotti
Amit te PC-nek mondasz, az legfeljebb a csömör a kb. egy évtizede mindent aláásó totális szembenállástól.
Attól, hogy két alakulat (még azt se lehetne mondani, hogy bal meg jobb oldal, mert kölcsönösen ide-oda csúszkálnak egyik térfélről a másikra, ahogy az aktuális lehetőség a másikba rúgásra megkívánja) folyamatosan arra képes csak, hogy egymást próbálja kirekkenteni a hatalomból, változó hatásfokkal, közben meg tologatja a szart tovább, ahelyett, hogy eltisztítaná.
És mindezt azért, mert egyik szavazótábor se lenne képes arra, hogy elviselje a takarítás árát.

Szóval lehet itt nagylöttyös indulattal radikáliskodni, csak azt ne felejtsd, hogy ebből tutira egy véget nem érő politikai vendetta jöhet csak...

abdurrahman 2008.05.29. 16:07:28

Az MSZP csak a magyar politikai palettán baloldali, egyébként keményen neoliberális hatások fűszerezik. Olyan Blair-féle harmadik utas szocdem párt akart lenni, csakl szarul sikerült a másolat. Pártállami múlttal és vezetőkkel ez nem is sikerülhet. Az MSZP húsz év múlva lehet az a párt, aminek mutatni szeretné magát. Az a liberalizmus, amiről írtál (bocs midnight) a 19. század elmélete, mára rég túlhaladott, de a 20. századi eszméi (egyéni helyett csoportok érdekeinek felvállalása, kisebbségvédelem, gazdasági érdekcsoportok védelme) is némileg idejétmúlt. A liberalizmus szerintem is egy politikailag halott eszmerendszer, viszont számos olyan gondolata van, ami szerintem részleteiben felvállalható, viszont liberális politikai párt... A hideg kiráz tőle...

abdurrahman 2008.05.29. 16:11:01

"...Fletó ott áll a vártán mint az antiszemitizmus és antirasszizmus élõ szobra, miközben a saját szavazóbázisa rasszistább és antiszemitább mint bárki az országban..."

Hát nem tudom, de biztos, hogy ők sem a szomszédba mennek némi zsidózásért, cigányozásért vagy egyébért. Lásd Orbán cigányozása vagy az SZDSZ "méltatása".

Kristl 2008.05.29. 16:12:19

"Szóval lehet itt nagylöttyös indulattal radikáliskodni, csak azt ne felejtsd, hogy ebből tutira egy véget nem érő politikai vendetta jöhet csak..."

szvsz már megy egy ideje

midnight coder 2008.05.29. 16:49:35

>Hát nem tudom, de biztos, hogy ők sem a
>szomszédba mennek némi zsidózásért,
>cigányozásért vagy egyébért.
De legalább OVI nem úgy akar népszerûségre szert tenni mint a fasisztaveszély elhárításának fõ oszlopa. Ebben az egészben nem ez a gáz, hanem az hogy Fletónak ez a lépése kb. akkor öngól mint amikor az SZDSZ az vizitdíjas népszavazáskor a Kádár-rendszer elleni hangulatkeltéssel próbálkozott. Nagyobb pofon a szavazóbázisnak mint ami hasznot hoz a másik oldalon.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2008.05.29. 17:00:16

Az, hogy én nem érzem egyenlőnek a két oldal felelősségét a kialakult helyzetben, még nem azt jelenti, hogy radikálkodom. Nem kell félni kimondani bizonyos dolgokat... Ha leírom, hogy ezeket el kell zavarni, nem arra gondolok, hogy be kell menni a miniszterelnök dolgozószobájába, aztán kikergetni onnan. Ez nem radikalizmus. Kevésbé volt békepárti a baloldal a 90-es évek elején, majd méginkább 98-tól kezdve, amikor beindult a moslékkampány Orbán ellen. Ami azóta is rendületlenül tart, amely felszínen tartja a vélt cigány származását. Juhász Ferenc agya a tegnapi Napkeltében is csak odáig jutott el, hogy az Erzsébet téri gödör miatt sírt. Még mindig. Bethelnék finoman figyelmeztették, hogy ideje lenne felkelni. Tényleg ideje lenne.
A baloldali ismerőseim közül sokan csömört kapnak a politikától. Akkor nem volt csömörük, amikor 98 és 2002 között OV-t kellett osztani. Aki biztos sokat hibázott, de ha arányosítjuk az ő és Gyurcsány politikáját az ezzel járó sajtókritikákkal... Ma meg jön a csömör, meg a "ne beszéljünk róla".

Karesz, Charlie 2008.05.29. 17:13:55

jo cikk ket marhasaggal:
1) "Horthy esetében az európai történelem iránya tulajdonképpen nem tette lehetővé a területi revíziót, mert még utólag is (pedig akkor könnyen lehet általában) nehéz olyan reális cselekvési láncot felmutatni, amelynek végén Magyarország a ténylegesnél lényegesen jobb helyzetben találja magát a háború végén."
na most a tenyek azt mutatjak, hogy tenyleg nem sikerult a revizio. DE csak azert mert pont arra ment az orszag amerre.

mikor Kassat bombaztak Molotov bekerette a magyar kovetet es garantalta magyarorszag akkori hatarait, ha semleges marad egy haboruban...
de volt Makarov level, sot meg a fegyverszuneti megallapodasban is benne volt E-Erdely vagy egy reszenek a visszakerulese...
mind elpackaztak, kiugrassal egyutt, Horthy vezetesvel.

2) a baloldal 60 eve keptelen a kormanyzasra...
hat ketsegtelen ez igaz, vagy 2-3 eve,de nem 60! Kadar volt az egyetelen szoc. tabor beli politikus, akit szabad valasztasokaon is siman ujravalsztottak volna (W. Brandt) ( na nem 1958-ban) de ugy 1965-85 kozott barmikor.

de ez csak velemeny nem bizonyithato, javaslom nezd meg a szamokat mezogazdasag, ipari termeles stb, hol alltunk 70.ben 80-ban es hol allunk most...
elkeserito!

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.05.29. 18:49:34

pff: Karesz

Hitelből könnyű működtetni valamit. 1965-89 között kurvára nem működött semmi, de ebből az átlagember nem vett észre semmit, mert volt meleg söre meg trabantja. Inkább élek ilyen látványosan nem működő rendszerben, ahol legalább látjuk a hibákat, mint egy kádári szutyokban, ahol max. a pártüléseken számolgatják, hogy hány évig is képes ezt még bírni az ország...
El kéne ezt felejteni, hogy akkor milyen jó volt, meg mennyire jól működött minden, mert nem abban a rendszerben élünk, és nem is akarunk olyanban élni.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.05.29. 20:04:43

A blog amúgy felvéve RSS-be. Nagyon ritkán olvasok ennyire jó cikket.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2008.05.29. 20:30:12

Paranoid:

Finoman fogok fogalmazni: Tompika vagy, nem kicsit, nagyon.

Paszternak 2008.05.30. 03:24:35

Paranoid:

Finoman fogok fogalmazni: nagyon okés volt az írásod. Jövök máskor is.

Üdv,

P.

INkvizítor 2008.05.30. 11:53:12

:)) felvettelek a kedvencekbe!! az írásod nagyon bejött :))

Paranoid Android2 2008.06.01. 07:06:14

Bocs.
Csak bejelentkezett felhasználók kommentezhetnek, mert ha nem, akkor néhány kedves ember más nevén anyázik rendszeresen.

demokratikus · http://www.demokratikus.hu 2008.06.13. 22:32:52

Jó ez az írás. Baloldali barátaimat ezzel riogatom és bírom rá őket a küzdelemre. köszönet érte!:)

Avatar 2008.06.15. 13:52:23

"A demokraták nélküli demokrácia nyilvánvalóan működésképtelen."
Hmm... ki is mondta, hogy "A parlament működik ellenzék nélkül is"?

"Pontosabban szólva a választások csak az érdekcsoportok közötti küzdelmek elleplezésére szolgálnak és az uralkodó haladó, „liberális” ideológia nyíltan hirdeti, hogy hiába rendelkezik rendszeresen a választók (közel) felének támogatásával a „jobb” oldali ellenzék, valójában nincs helye a „becsületes” emberek társadalmában."
Pontosabban szólva a választások csak az érdekcsoportok közötti küzdelmek elleplezésére szolgálnak és a „konzervatív” ideológia nyíltan hirdeti, hogy hiába rendelkezik rendszeresen a választók több, mint felének támogatásával a „bal” oldal, valójában nincs helye a „becsületes” emberek társadalmában, hiszen ők mind hazaárulók.

Orbán Viktorral az a baj, hogy olyan, mint az egyszeri uszodábajáró, aki folyton panaszkodik, hogy mások belepisálnak a vízbe fürdés közben. Majd amikor megteszik őt uszodamesternek, akkor a haverokkal sorfalat áll a medence szélén, letolják a gatyájukat, és hugyozás közben azon röhögnek, hogy most már nincs aki rájuk szólhatna.

Ha a jobb oldalon nem lenne OV, aki az elvek szerinti politizálás helyett a rövidtávú érdekek szerinti lavírozás sikerét bizonyította, akkor a baloldalon sem lenne most GyF, aki habitusában, stílusában, módszereiben pont ugyanolyan.
süti beállítások módosítása