Durcás szavazók (I)

 2014.04.13. 18:06

Az új választási rendszer

A „baloldal” abban is teljes tévedésben van, ahogyan értelmezi az új választási rendszer működését. A Fidesz ugyanis olyan választási rendszert készített, amely az elmúlt 6 választás tapasztalatait összegezte, nemcsak a saját szempontjai és érdekei szerint, hanem az ország kormányozhatósága szempontjából is. Ne felejtsük el, hogy itt minden kormány, a totál megbukottak is, simán végighúzták a ciklusukat. Ezt politikai stabilitásnak hívják, és ha hatalmon vagyunk épp, akkor csípjük is.
A ciklus közepe táján (is) elvakította Fidesz politikusait a realitásérzékük, egyszerűen el nem tudták képzelni, hogy a balosok olyan hatalmas barmok bírnak lenni, ahogy az végül sikerült nekik.
A Fidesz arra számított, hogy a négy év végére a szocik magukhoz térnek és kétesélyes lesz a választás. Reálisan arra lehetett számítani ugyanis, hogy visszatérünk a két nagy párt versenyéhez, amelyet a gyengülő jobbik és az esetleg túlélő LMP zavarhat csak meg. A létrehozott egyfordulós vegyes rendszer, a győztes kompenzációval, két 40 % feletti nagy párt esetén már az egyéni kerületek viszonylag kicsi elbillenése esetén is lehetővé teszi a többség megszerzését, koalíciós kényszer nélkül. Magyarország jelenlegi külpolitikai helyzetében ugyanis lehetetlen a jobbikkal kormányozni, az LMP-vel meg nem tanácsos, mert az még esetleg a szocik felé is elmozdulhat, vagy egyszerűen csak nem hajlandó a koalícióra.
A választókerületek határainak meghúzásával még annyit javítottak a rendszeren (a maguk számára), hogy a „baloldal” borítékolható budapesti győzelme esetén is legyen esélyük győzni országosan, ne Budapesten múljon a jobboldal győzelme, mint 2002-ben (28:4), sőt talán 2006-ban (28:4) is. Praktikusan ez azt jelentette, hogy a budapesti kerületek számarányának minimális csökkenése mellett talán nem túlzás azt mondani, hogy döntetlen listás eredmény esetén a szavazateloszlás az egyéni kerületekben a jobboldalnak kedvezett volna, de ez csak egy két plusz mandátumot jelentett volna, nem többet (Budapesten.
Vidéken pedig remélhető volt a jobboldal jelentősebb fölényének megmaradása. Ez így együtt még egy erősebb jobbik (10-12) és LMP (7-10) esetén is lehetővé tette volna a Fidesz számára a mandátumok többségének megszerzését.
A Fidesz a jobbik erejének megmaradásával sem számolt ugyan, de a rendteremtés és elszámoltatás elmaradása csak minimálisan növelte, de nem Észak-Magyarországon a támogatottságukat, így nem vesztettek ott egyéni kerületeket miattuk.
De szoros volt. Pontosabban szoros lehetett volna, ha a két nagy párt között kisebb, 10 % alatti a különbség.


A „baloldal” stratégiájáról összefogási és jelöltállítási szempontból:

A választási eredmények és a kampány történései alapján kimondható, hogy az mszp és az Együtt-PM szövetség eredeti megállapodása volt a jó stratégiai válasz az adott helyzetre.
Ha úgy indulnak el, hogy a két külön lista mellett csak egy (közös) jelöltjük van választókerületenként és a gyurcsány párt külön indul, ma valószínűleg nemcsak több képviselőjük van, hanem a gyurcsányra kenhetik a kormányváltás elmaradást. A mesterházi-bajnai tandem ugyanis bizonyos értelemben kezelte volna a simon-ügyet is. Akik bajnaiban látták a baloldal megmentőjét és a csalódott balosok, egykori szdsz fanok átszavazhattak volna az Együtt-PM-re. A gyurcsány listán a simon-ügy nem dobott volna, ez a választás csak azt mutatta volna meg, hogy a fletó befér-e a parlamentbe. Szerintem egyébként nem jutottak volna be, mert az elmebaj azon fajtája, ami kompatibilis a fletó iránti rajongással ennyire nem gyakori a népességben. Viszont nagy átfedést mutat a bajnai iránti rajongást kiváltó defektussal, tehát a külön bajnai-lista szívott volna el szavazókat a gyurcsányéktól is.
Persze  a dk 3-4 százaléka hiányzott volna, de a simon-ügy után a szavazatmaximalizálás sem tette volna lehetővé a kormányváltást.
Tehát mesterházi felelőssége a kecske-pincsi jellegű tahósodás felvállalásában érhető tetten, valamint persze abban, hogy elment egy olyan lakásba, ahol a galamusos értelmiség ülte torát és hagyta magát bedrogozni heller ágnestől. Gyenge ember ne menjen politikusnak. Csak azt remélhetjük egyébként, hogy annyi ereje azért még marad neki, hogy a Botkát nem engedi a hatalom közelébe, mert vele még a végén lenne esélyük 18-ban.

A „baloldali” „értelmiség” most persze rettentően durcás és a hülye választókban keresi a hibát.
De mit is mondhatnának azok, akiket most is 75-25-re megint leszavaztak. Vagy ha az otthon maradó 3 és fél milliót is beleszámoljuk, akkor marginális kisebbségnek bizonyultak csupán (1/8).

Az új választási rendszer egyébként ebben a szélsőséges helyzetben is jól vizsgázott. Marginalizálta a jobbikot, beengedte az LMP-t és a baloldali szélsőséget is értékén kezelte. A kétharmad nem szándékolt következmény csupán.
Az hogy a Fidesz újabb 2/3-a történelmi lehetőség, vagy történelmi baleset az rajtunk is múlik. Hiszen a centrális erőtér mellett felnőhet egy új erős ellenzéki erő is, vagy adhatunk egy új esélyt a jobbik-mszp szavazói klubnak is 2018-ban.

§§§§§§§§§ (dollárjelek:)

A 3 folytatás címlistája:

II.         A néplélek
III. A néptelen lélek
IV. Az Index indextelenedése, avagy a normális sajtó   nélküli ország


Címkék: mszp jobbik választási rendszer választási eredmények LMP Fidesz baloldali vereség választási elemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr576025862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

homoródkarácsonyfalváért 2014.04.15. 18:44:56

Nemet mondani a DK-ra több lett volna, mint egy jó választási fogás.
Azt jelentette volna, hogy a magyar baloldal és liberális oldal nemet mondott volna a bolsevizmusra (ÁVO-ra, Kun Bélára, Lukács Györgyre, vagy ahogy tetszik).
De mivel Mesterházy és Bajnai erre alkalmatlanok voltak (tényleg történelmet írhattak volna), ezért véleményem szerint mehetnek a szemétdombra.
Most már hiába kapálóznak Mesterházyék. Ott és akkor kellett volna jól dönteniük. Ez alól pedig semmiféle nyomás nem menti fel őket.
Schiffernek volt ereje nemet mondani. Pedig neki még rosszabbak voltak a lehetőségei. A nemzet (?) banyája (nem a kedves sipákoló vas(aczél)orrúra gondolok, hanem az igazira)az ATV-ben nyilvánosan megfenyegette. Őszintén remélem, hogy nem megint a kunbélák győznek. Ideje volna megszabadulni tőlük.

homoródkarácsonyfalváért 2014.04.29. 21:03:11

Paranoid, ígérted a folytatást.

Heves 2014.04.29. 21:11:09

Én is epedve várom a folytatást!

Schiffer/LMP egyre szimpatikusabb.
süti beállítások módosítása