Most, hogy közelednek a választások és mindenki érzi, hogy a 17. havi nyugdíj ötlete rosszul hangzana, szigorúan tudományos alapon, a baloldal intellektuális holdudvarában (ez nem irónia, hanem szomorú tényközlés) felbukkant a Feltétel Nélküli Alapjövedelem ( továbbiakban: FAJ) világmegváltó gondolata.
Kampánytémának ideális, kvantitatíve pont egyenlő értékű bajnai gordon IQ-jának és a rezsicsökkentés hosszú távú pozitív hatásainak szorzatával (ami két olyan szám szorzata /vájtfülüeknek/, amelyeket egyenként is fura módon hiába szorzunk meg egy pozitív számmal valahogy mindig nulla lesz a végeredmény végül.
A FAJ-ban az a szép, hogy olyan tiszta fegyver, mint a neutronbomba, azzal a különbséggel, ez nem az életet pusztítja el, hanem az életerőt, hihetetlen precizitással tol ki a magukért tenni kész, jóakaratú emberekkel. Mindeközben persze a kívánt céljait sem éri el, de ez minden generális világjobbító projekt elengedhetetlen tulajdonsága.
Az index szépen összeszedte azokat az információkat, amit erről tudni kell erről a diliről, én csupán egy érvhalmazt szeretnék bemutatni ezen abszurd gondolta förtelmes voltáról.
Morális, etikai alapon nem gondolnom, hogy vitatnunk kellene az elképzelést, ugyanis a szerzőktől annyira elütő, remélem a valóságoshoz közelebb álló emberképpel rendelkezünk, hogy nem hiszem azt, hogy megérinthetnénk egymás álláspontját ebben a kérdésben.
Más területen szeretném a valóság veszett kutyáit ráereszteni erre a rémálomra.
A rendszerváltás utáni 25 év nem volt elég a magyar politikai elitnek és az újraelosztásból fősoron részesedni akaró értelmiségnek arra, hogy megértse a hétköznapi valóság alapszabályait és felmérje tényeit. Az egyenlő alapjövedelem ugyanis egyenlő életfeltételeket feltételez azok esetében akiknek megélhetésében ez alapvető szerepet játszana.
Az egyéni életlehetőségek azonban pozitív és negatív irányban is brutálisan különbözőek. A vagyoni helyzet, a lakhely, a potenciális termelőeszközök és egyéb passzív javak tulajdonlása, a szociokultúrális környezet, a képzettségi és élettapasztalati szint, az egészségi állapot, stb. és ezek tetszőleges kombinációi olyan tipizálható, de mégis egyedi helyzeteket hoznak létre, amiket még a jelenlegi szétaprózódott, pazarló és teljesen logikátlan rendszer is jobban kezel, mint azt ahogy FAJ tenné. Mert ez legalább lereagál speciális élethelyzeteket, habár a tulajdonviszonyokat, vagy az egyéni tettvágyat például nem. Ahogy azt sem, hogy a hatalmas kulturális tőke előnnyel rendelkező rétegek milyen egyéb előnyöket képesek kipréselni a társadalomból.
A FAJ mögött, mint minden balliberális ötlet mögött az egyenlőség, mint elérhető állapot illúziója lebeg, illetve az a vágy, hogy ne emberek (a konkrét körülmények ismeretében), hanem törvények kétségtelen tények alapján „abszolút elfogulatlanul” döntsenek az egyedi ügyekben.
Az ember azt gondolná, hogy ezeken a naiv, bornírt a XIX. századi szcientizmust idéző, a legrosszabb populizmust idéző ötleteken már túl vagyunk.
Ez a LÉT a tét szintű anyag tulajdonképpen elittudatú készítőinek ijesztő félműveltségéről állít ki szomorú bizonyítványt.
Ha ez kampánytéma lesz, az olyan nagy ívű elkanyarodás Magyarország jelenlegi problémáitól, hogy csak tovább erodálja az „értelmiség” és a vele szövetséges :) politikai elit realitásérzékébe vetett maradék hitünket.

Címkék: lét segélyezés alapjövedelem feltétel nélküli alapjövedelem

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr325757875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizesnyolcas 2014.01.17. 14:00:21

Ugyan kis hazánkban és aktuálisan ez a téma nyilvánvalóan csak választási blöffként funkcionál, de azt olvasva, hogy uniós szinten is gondolkodnak róla, valamikor még lehet nagyon gázos valóság is belőle.
Azért veszélyes trükk, mert adminisztratíve éppen bevezethető, ugyanakkor garantáltan tönkreteszi azt az országot, amely bevezeti.
Egyetlen olyan gondolat van a www.255075.hu oldalon előadott érvek között, amelyet komolyan lehet venni. Az, hogy valahogyan meg kell majd oldani azt a súlyos problémát, hogy az időben előre haladva a tőke hatékony működtetése szempontjából az emberiség egyre nagyobb hányada számít feleslegesnek. Azonban erre a LÉT javaslat "államilag garantált" alapjövedelme egyáltalán nem megoldás, hiszen az államok egyre kevésbé képesek bevonni a közös teherviselésbe az igazi tőketulajdonosokat. Vagyis a LÉT munkacsoport által elképzelt "zérusösszegű" játékhoz pont azok nem fognak hozzájárulni, akik abból, hogy a munkaerőpiacon egyre nagyobb tömegek válnak versenykéntelenné, a legtöbb hasznot húzzák.
süti beállítások módosítása