A magyar gazdaság egészsége

 2010.06.04. 10:55

 

 

 

Amikor Kósa Lajos egy konferencián ecsetelte a szerinte nagyon komoly bajban lévő hazai gazdaság állapotát, a hazai reakciók egyből az ő egészségügyi állapotára kérdeztek rá és nem a gazdaságéra.

Azt már megszoktuk, hogyha esik a forint, mindig keresnek egy olyan előzőnapi kijelentést valamelyik fideszes politikustól, amelyik alkalmasnak tűnik negatív piaci reakciók kiváltására. Az, hogy a forint évek óta hullámvasutazik, valamint csak a fideszes politikusok kijelentéseitől romlik, minden mástól javul (ha nem így lenne már 800 forint lenne egy euró) az marhára nem érdekel senkit. Az egyik legszebb maradéka a szocialisták mindenkori kampánystratégiájának, hogy nem tőlük, meg a gazdaságpolitikájuktól, hiszen attól csak javulhat, hanem természetesen Orbán Viktor felelőtlenségétől romlik bármelyik gazdasági mutató. Az is közismert tény, hogy jobboldali kormányok idején ugyanazok a gazdasági mutatók, ugyanazon az értékekkel a gazdasági összeomlás megkérdőjelezhetetlen jelei, viszont baloldali kormányok regnálásakor a sikeres gazdaságpolitika kétségbevonhatatlan ékkövei.

Ezért van az, többek közt, hogy a gazdaságról a saját anyukája sem tudja, hogy hogyan is van, meg persze attól, hogy az elmúlt nyolc éveben a pénz- és gazdasági miniszterek mindig a helyzetnek megfelelően hazudoztak.

Nálam jobban senki sem kívánja, (habár nincs devizahitelem), hogy Kósa Lajos csak a szokásos fideszes nyomulás keretében végezze terepelőkészítő munkáját és ne a tények birtokában nyilatkozzon felelősen.

Logikusnak tűnik ugyanis, hogy a Fidesz, heves vágyakozásában arra, hogy a következő választásokat is megnyerje, a teljes rovancsolást még az elején, úgy akarja lefolytatni, hogy ájulást színlel a gazdasági adatok láttán, majd lendületből mindent megváltoztat, miközben a szaros bilit, kb. 20 másodpercenként, az mszp már amúgy is bomlástermékekkel díszített kobakjára üríti. Ez logikus és szükséges lépés.

Világos, hogy egy teljesen működésképtelen országban olyan változások szükségesek, amelyek megrengetik a fundamentumokat és a mindennapi élet rutinjait is egyaránt. Ilyesmivel persze nem lehet választást nyerni, valamint nincs olyan politikai erő, még siker esetén sem, amely egymagában képes elvinni a balhét és ki is bírja a következmények teljességét. Miért is hibáztatnánk hát a Fideszt azért, hogy a trutyi 95%-áért felelős mszpszdsz bagázs nyakába akarja varrni a politikai felelősség döntő többségét az emberek előtt?

Persze lehet, hogy Kósa Lajos igazat beszélt. Az ő politikai arculatába belefér az, hogy a rossz hír bejelentése inkább növelje, mint csökkentse népszerűségét.

Ez persze, mint szinte minden politikai helyzet, olyan helyzet, ahol mindkét félnek elemi érdeke, hogy hazudjon. Csak utólag és közvetett bizonyítékok alapján dönthetjük majd el, hogy milyen is volt a gazdaság állapota valójában.

Formális logika szerint a Fidesz még igazat is mondhat, hiszen, ha tényleg nagy a baj, akkor ez a legjobb pillanat a szörnyülködésre és arra, hogy a lakosság szembesüljön vele, hogy az LCD TV-t nem kellett volna megvenni. Ha a gazdaság még az élők sorába tartozik, akkor is előnyös az ország számára a tragédiával való szembesülés, annak elfogadása, növeli a reformtoleranciát ugyanis. Túl és félre fogyasztunk ugyanis, ebben a stílusban, ahogy előadjuk magunkat az elmúlt években, nincs felfele út. Magyarán nem a piacok a lényegesek, hanem az, hogy a lakosság támogatja-e a nagy ugrást?

Azt viszont végképp nem értem, miért kéne elhinnem az országot nyolc év alatt teljesen lelakó politikai és értelmiségi elitnek, hogy most épp életében először igazat mond? Nekik aztán végképp érdekük hazudni, ha a választópolgárok rádöbbennek, hogy mit hagytak hátra, mert a 80%-20% arányú nem az mszpszdsz vircsaftra még nem tartalmazza a teljes rádöbbenés morcosságát, akkor az elszámoltatás alapossága és motiváltsága még kellemetlenebb lehet. Ráadásul szocialista felebarátaink abban reménykednek, hogyha sikerül a Fideszre tolniuk a gazdasági összeomlást, akkor hamarabb visszatérhetnek, mint ahogy hagyó miklós egészséges testtömegűre satnyul az előzetesben.

Szeretnék egyetlen érvet hallani annak indoklásául, hogy a korábbi pénzügyi kormányzat miért is nem hazudik most?

Amikor tavaly az idei költségvetést tervezték, azt hazudták, hogy ez nem választási költségvetés. Pedig az. Ha nem az lenne, akkor a kiadási oldala 600-800 milliárd forinttal kisebb lenne és tényleg 4% körül lenne a hiány. Az mszp-nek meg kb. annyi képviselője lenne a parlamentben, mint az LMP-nek. Hát persze, hogy végrehajtható költségvetést terveztek. Pontosan, mint az előző években mindig.

Magyarországon a független sajtónak is óriási hibája az, hogy nem fogták azt fel, hogy a dolgok már sohasem lesznek olyanok, mint voltak. Gazdaságilag, politikailag, társadalmilag, erkölcsileg a végére értünk annak a korszaknak, amikor volt miből megvásárolni előbb az emberek lojalitását, később a szavazatát. Reménykedjünk benne, hogy ezt a kormány is tudja.

Lehet, hogy már csak az igazsággal lehet megszerezni az emberek támogatását.

A baloldali értelmiségiek reménykedése ellenére nem volt csodavárás (ha volt az szocialista berkekben volt, hogy nem kapnak ki ennyire), amelyet majd az új kormány ellen lehet fordítani.

Az emberek csupán működő, patrióta és erős kormányt akartak, amelyik dolgozik.

Lehet, hogy Kósa hülyeségeket beszél, de ezt nem olyan embereknek kéne megítélni, akik oszkót és bajnait szavahihetőnek tartják.  

Címkék: gazdaság árfolyam válság hiány forint kósa lajos oszkó péter

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/api/trackback/id/tr322055650

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kósa Lajos megbolondult? 2010.06.04. 19:46:04

Nem mintha semmi alapja ne lenne annak, amit Kósa mondott. De ilyet akkor sem mondunk, mert nagyon hamar önbeteljesítő próféciává válhat. „Úgy tűnik az átadás-átvétel alapján, hogy a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, szűk esélyünk...

Trackback: Szijjártó és Kósa padlóra küldték a forintot 2010.06.04. 13:45:01

A miniszterelnök szóvivője szerint nem volt túlzás Kósa Lajos csütörtöki kijelentése az ország gazdasági állapotáról, csődközeli állapot van. Veszélyben a devizahitelesek: a forint és az OTP esik, miközben a svájci frank a nemzetközi piacon is erősödik.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rolika 2010.06.04. 12:30:57

Én is nagyon remélem, hogy túloznak a fideszesek. Csak éppen a józan eszem súgja, hogy nem.

rolika 2010.06.04. 13:37:04

Most valóban ennyire hülyék, vagy tényleg ekkora szar van a palacsintában?

lorantka_a_gall 2010.06.04. 16:05:11

Egyre előrébb kerülsz a könyvjelzők között. Ez az írásod is tetszett. :)

Fenehorizont 667 2010.06.04. 20:59:38

ezt most vajon miért nem rakják ki a gennyes index címlapjára?

szerintem egyébként független magyar sajtó eccerűen nem létezik. gusztustalan, ahogy az első forintárfolyam-ingásnál nyomják a paráztatást, mint valami kibaszott kórus.
a forint árfolyama DIREKT hintáztatva vagyon, a spekulánsoknak ez egy komplett aranybánya volt eddig, és még lesz is egy drabig, míg ki nem döglenek, vagy börtönbe nem vágják az összeset (ami nyilván nem fog bekövetkezni).
hány, de hány milliárd forintot kaszáltak már a megfelelő emberek ebből?

érdekes, hogy az elmúlt nyolc év ingadozásai sose verek ki ilyen mértékben hisztit...a sajtómunkások, persze ujjonganak. a sok "független" médiaseggnyaló végre fogódzkodót talált, és most ordít, mint a fíííreg.
csak tudnám, hogy ki a faszom pénzeli ezeket...mer aki objektívnek látja pl az indexet, vagy törökgábort, vagy a többi csatolt hulladékblogot, az agybeteg :D

Aldobói.Feldob 2010.06.04. 21:34:36

s mi van, ha a rossz hírt bemondó fiúk egyszerűen csak shortoltak a tőzsdén és a bekövetkező esés miatt (amit nyilatkozatuk birtokában előre tudhattak) kaszáltak pár (száz?) millát.
(mit mondjak, ilyen bennfentes információk birtokában én is szívesen tőzsdéznék. de megengedem még azt is, hogy fenti eszmefuttatásom szimplán rosszhiszeműségből fakad.)

bunko_jobbos 2010.06.05. 10:38:35

Annyira egyértelmű a helyzet. Ha láttátok, Barrosso meg Viktor arcát a találkozó után, akkor tudjátok, hogy Viktor nem kapta meg azt, amit kért: 1-2 év türelmet az új kormánynak. Erre azt mondta a Fidesz: jó, de akkor NEM KAPTOK VISSZA SEMMIT. (Mármint a kurva sok megvásárolt magyar államkötvénnyel kitörölhetitek.) Erre jött a nyilatkozatdömping, Kósa, Varga, stb.

A lényeg, hogy most keménykedünk egy kicsit a befektetőkkel, hadd érezzék, hogy ezen ŐK IS bukhatnak -ha már egyszer finanszírozták a komcsik 8 éves őrültségét-, nem csak mi. Póker. Majd meglátjuk, bejön-e.

Azt pedig remélem, nem gondoljátok, hogy VÉLETLENÜL nyilatkoztak ilyeneket!?

Fenehorizont 667 2010.06.05. 13:59:26

@bunko_jobbos:
nyilván nem véletlenül. ennyire a fidesznél sem hülyék.
szerintem ez a "póker" be fog jönni - márami a lakossági támogatást illeti, ugyanis a lakosság, az átlag magyar ember (tehát nem az értelmiségifaszok, a médiarinyagépek és a "szakértők") kettéfossa a költségvetési hiányról, gdp-ről, meg százalékokról szóló rizsát.

lángszóró 2010.06.05. 21:19:28

Eljő még az idő, mikor Oszkót és Bajnait szavahihetőnek fogjuk tartani. Ezekhez képest. A 350 HUF/EUR-nál.

Fenehorizont 667 2010.06.06. 15:52:25

@lángszóró:
ugyan, a 350 forintos euró semmiség a harmadik világháborúhoz képest, amit persze a fidesz fog kirobbantani.

Paranoid Android2 2010.06.06. 21:05:20

@fenehorizont: Ugyan, már ki is robbantották, sőt el is vesztettük, csak titkolja a Fideszes propagandagépezet. Az árvíz nem is az, hanem csak fedősztori az atomtámadásokra.

valaki23 2010.06.06. 21:25:56

@lángszóró: Ma hallottom, hogy állítólag Kósa kijelentése miatt lengett a zeuró is. Az Oszkó célozgatott ilyesmire.

Gyerekek, nagyhatalom lettünk, kezünkben van Brüsszel :-)

Paranoid Android2 2010.06.07. 09:59:24

@valaki23: Még az USA is rámegy, ha maga az Orbán jelenti be, hogy mekkora a hiány!!!
Bosszú Trianonért.
Végezzünk a rohadt imperialistákkal.
A Fidesz, ha ügyes, még a galaxis gazdaságát is be tudja dönteni.
süti beállítások módosítása